Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
படிபதா³சதுக்கங்
Paṭipadācatukkaṃ
176-180. இதா³னி யஸ்மா ஏதங் ஜா²னங் நாம படிபதா³கமேன ஸிஜ்ஜ²தி, தஸ்மா தஸ்ஸ படிபதா³பே⁴த³ங் த³ஸ்ஸேதுங் புன கதமே த⁴ம்மா குஸலாதிஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² து³க்கா² படிபதா³ அஸ்ஸாதி து³க்க²படிபத³ங். த³ந்தா⁴ அபி⁴ஞ்ஞா அஸ்ஸாதி த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞங். இதி து³க்க²படிபத³ந்தி வா த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞந்தி வா பத²வீகஸிணந்தி வா தீணிபி ஜா²னஸ்ஸேவ நாமானி. து³க்க²படிபத³ங் கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ.
176-180. Idāni yasmā etaṃ jhānaṃ nāma paṭipadākamena sijjhati, tasmā tassa paṭipadābhedaṃ dassetuṃ puna katame dhammā kusalātiādi āraddhaṃ. Tattha dukkhā paṭipadā assāti dukkhapaṭipadaṃ. Dandhā abhiññā assāti dandhābhiññaṃ. Iti dukkhapaṭipadanti vā dandhābhiññanti vā pathavīkasiṇanti vā tīṇipi jhānasseva nāmāni. Dukkhapaṭipadaṃ khippābhiññantiādīsupi eseva nayo.
தத்த² பட²மஸமன்னாஹாரதோ பட்டா²ய யாவ தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ உபசாரங் உப்பஜ்ஜதி தாவ பவத்தா ஜா²னபா⁴வனா ‘படிபதா³’தி வுச்சதி. உபசாரதோ பன பட்டா²ய யாவ அப்பனா தாவ பவத்தா பஞ்ஞா ‘அபி⁴ஞ்ஞா’தி வுச்சதி. ஸா பனேஸா படிபதா³ ஏகச்சஸ்ஸ து³க்கா² ஹோதி. நீவரணாதி³பச்சனீகத⁴ம்மஸமுதா³சாரக³ஹனதாய கிச்சா² அஸுக²ஸேவனாதி அத்தோ². ஏகச்சஸ்ஸ தத³பா⁴வேன ஸுகா². அபி⁴ஞ்ஞாபி ஏகச்சஸ்ஸ த³ந்தா⁴ ஹோதி, மந்தா³, அஸீக⁴ப்பவத்தி. ஏகச்சஸ்ஸ கி²ப்பா அமந்தா³ ஸீக⁴ப்பவத்தி. தஸ்மா யோ ஆதி³தோ கிலேஸே விக்க²ம்பெ⁴ந்தோ து³க்கே²ன ஸஸங்கா²ரேன ஸப்பயோகே³ன கிலமந்தோ விக்க²ம்பே⁴தி , தஸ்ஸ து³க்கா² படிபதா³ நாம ஹோதி. யோ பன விக்க²ம்பி⁴தகிலேஸோ அப்பனாபரிவாஸங் வஸந்தோ சிரேன அங்க³பாதுபா⁴வங் பாபுணாதி, தஸ்ஸ த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞா நாம ஹோதி. யோ கி²ப்பங் அங்க³பாதுபா⁴வங் பாபுணாதி தஸ்ஸ கி²ப்பாபி⁴ஞ்ஞா நாம ஹோதி. யோ கிலேஸே விக்க²ம்பெ⁴ந்தோ ஸுகே²ன அகிலமந்தோ விக்க²ம்பே⁴தி, தஸ்ஸ ஸுகா² படிபதா³ நாம ஹோதி.
Tattha paṭhamasamannāhārato paṭṭhāya yāva tassa tassa jhānassa upacāraṃ uppajjati tāva pavattā jhānabhāvanā ‘paṭipadā’ti vuccati. Upacārato pana paṭṭhāya yāva appanā tāva pavattā paññā ‘abhiññā’ti vuccati. Sā panesā paṭipadā ekaccassa dukkhā hoti. Nīvaraṇādipaccanīkadhammasamudācāragahanatāya kicchā asukhasevanāti attho. Ekaccassa tadabhāvena sukhā. Abhiññāpi ekaccassa dandhā hoti, mandā, asīghappavatti. Ekaccassa khippā amandā sīghappavatti. Tasmā yo ādito kilese vikkhambhento dukkhena sasaṅkhārena sappayogena kilamanto vikkhambheti , tassa dukkhā paṭipadā nāma hoti. Yo pana vikkhambhitakileso appanāparivāsaṃ vasanto cirena aṅgapātubhāvaṃ pāpuṇāti, tassa dandhābhiññā nāma hoti. Yo khippaṃ aṅgapātubhāvaṃ pāpuṇāti tassa khippābhiññā nāma hoti. Yo kilese vikkhambhento sukhena akilamanto vikkhambheti, tassa sukhā paṭipadā nāma hoti.
தத்த² யானி ஸப்பாயாஸப்பாயானி ச பலிபோ³து⁴பச்சே²தா³தீ³னி புப்³ப³கிச்சானி ச அப்பனாகோஸல்லானி ச விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ சித்தபா⁴வனானித்³தே³ஸே நித்³தி³ட்டா²னி, தேஸு யோ அஸப்பாயஸேவீ ஹோதி, தஸ்ஸ து³க்கா² படிபதா³ த³ந்தா⁴ ச அபி⁴ஞ்ஞா ஹோதி. ஸப்பாயஸேவினோ ஸுகா² படிபதா³ கி²ப்பா ச அபி⁴ஞ்ஞா. யோ பன புப்³ப³பா⁴கே³ அஸப்பாயங் ஸேவித்வா அபரபா⁴கே³ ஸப்பாயஸேவீ ஹோதி, புப்³ப³பா⁴கே³ வா ஸப்பாயங் ஸேவித்வா அபரபா⁴கே³ அஸப்பாயஸேவீ, தஸ்ஸ வோமிஸ்ஸகதா வேதி³தப்³பா³. ததா² பலிபோ³து⁴பச்சே²தா³தி³கங் புப்³ப³கிச்சங் அஸம்பாதெ³த்வா பா⁴வனங் அனுயுத்தஸ்ஸ து³க்கா² படிபதா³ ஹோதி, விபரியாயேன ஸுகா². அப்பனாகோஸல்லானி பன அஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸ த³ந்தா⁴ அபி⁴ஞ்ஞா ஹோதி, ஸம்பாதெ³ந்தஸ்ஸ கி²ப்பா.
Tattha yāni sappāyāsappāyāni ca palibodhupacchedādīni pubbakiccāni ca appanākosallāni ca visuddhimagge cittabhāvanāniddese niddiṭṭhāni, tesu yo asappāyasevī hoti, tassa dukkhā paṭipadā dandhā ca abhiññā hoti. Sappāyasevino sukhā paṭipadā khippā ca abhiññā. Yo pana pubbabhāge asappāyaṃ sevitvā aparabhāge sappāyasevī hoti, pubbabhāge vā sappāyaṃ sevitvā aparabhāge asappāyasevī, tassa vomissakatā veditabbā. Tathā palibodhupacchedādikaṃ pubbakiccaṃ asampādetvā bhāvanaṃ anuyuttassa dukkhā paṭipadā hoti, vipariyāyena sukhā. Appanākosallāni pana asampādentassa dandhā abhiññā hoti, sampādentassa khippā.
அபிச தண்ஹாஅவிஜ்ஜாவஸேன ஸமத²விபஸ்ஸனாகதாதி⁴காரவஸேன சாபி ஏதாஸங் பபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. தண்ஹாபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ ஹி து³க்கா² படிபதா³ ஹோதி, அனபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ ஸுகா². அவிஜ்ஜாபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ ச த³ந்தா⁴ அபி⁴ஞ்ஞா ஹோதி, அனபி⁴பூ⁴தஸ்ஸ கி²ப்பா. யோ ச ஸமதே² அகதாதி⁴காரோ தஸ்ஸ து³க்கா² படிபதா³ ஹோதி, கதாதி⁴காரஸ்ஸ ஸுகா². யோ பன விபஸ்ஸனாய அகதாதி⁴காரோ ஹோதி, தஸ்ஸ த³ந்தா⁴ அபி⁴ஞ்ஞா ஹோதி, கதாதி⁴காரஸ்ஸ கி²ப்பா.
Apica taṇhāavijjāvasena samathavipassanākatādhikāravasena cāpi etāsaṃ pabhedo veditabbo. Taṇhābhibhūtassa hi dukkhā paṭipadā hoti, anabhibhūtassa sukhā. Avijjābhibhūtassa ca dandhā abhiññā hoti, anabhibhūtassa khippā. Yo ca samathe akatādhikāro tassa dukkhā paṭipadā hoti, katādhikārassa sukhā. Yo pana vipassanāya akatādhikāro hoti, tassa dandhā abhiññā hoti, katādhikārassa khippā.
கிலேஸிந்த்³ரியவஸேன சாபி ஏதாஸங் பபே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. திப்³ப³கிலேஸஸ்ஸ ஹி முதி³ந்த்³ரியஸ்ஸ து³க்கா² படிபதா³ ஹோதி த³ந்தா⁴ ச அபி⁴ஞ்ஞா, திக்கி²ந்த்³ரியஸ்ஸ பன கி²ப்பா அபி⁴ஞ்ஞா. மந்த³கிலேஸஸ்ஸ ச முதி³ந்த்³ரியஸ்ஸ ஸுகா² படிபதா³ ஹோதி த³ந்தா⁴ ச அபி⁴ஞ்ஞா, திக்கி²ந்த்³ரியஸ்ஸ பன கி²ப்பா அபி⁴ஞ்ஞாதி.
Kilesindriyavasena cāpi etāsaṃ pabhedo veditabbo. Tibbakilesassa hi mudindriyassa dukkhā paṭipadā hoti dandhā ca abhiññā, tikkhindriyassa pana khippā abhiññā. Mandakilesassa ca mudindriyassa sukhā paṭipadā hoti dandhā ca abhiññā, tikkhindriyassa pana khippā abhiññāti.
இதி இமாஸு படிபதா³அபி⁴ஞ்ஞாஸு யோ புக்³க³லோ து³க்கா²ய படிபதா³ய த³ந்தா⁴ய அபி⁴ஞ்ஞாய ஜா²னங் பாபுணாதி, தஸ்ஸ தங் ஜா²னங் து³க்க²படிபத³ங் த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞந்தி வுச்சதி. ஸேஸேஸுபி ஏஸேவ நயோ.
Iti imāsu paṭipadāabhiññāsu yo puggalo dukkhāya paṭipadāya dandhāya abhiññāya jhānaṃ pāpuṇāti, tassa taṃ jhānaṃ dukkhapaṭipadaṃ dandhābhiññanti vuccati. Sesesupi eseva nayo.
தத்த² ‘தத³னுத⁴ம்மதா ஸதி ஸந்திட்ட²தி டி²திபா⁴கி³னீ பஞ்ஞா’தி (விப⁴॰ 799) ஏவங் வுத்தஸதியா வா தங்தங்ஜா²னநிகந்தியா வா விக்க²ம்ப⁴னே படிபதா³, தங்தங்ஜா²னுபசாரப்பத்தஸ்ஸ அப்பனாய பரிவாஸே அபி⁴ஞ்ஞா ச வேதி³தப்³பா³. ஆக³மனவஸேனாபி ச படிபதா³ அபி⁴ஞ்ஞா ஹொந்தியேவ. து³க்க²படிபத³ஞ்ஹி த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞங் பட²மஜ்ஜா²னங் பத்வா பவத்தங் து³தியம்பி தாதி³ஸமேவ ஹோதி. ததியசதுத்தே²ஸுபி ஏஸேவ நயோ. யதா² ச சதுக்கனயே ஏவங் பஞ்சகனயேபி படிபதா³வஸேன சதுதா⁴ பே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. இதி படிபதா³வஸேனபி சத்தாரோ நவகா வுத்தா ஹொந்தி. தேஸு பாட²தோ ச²த்திங்ஸ சித்தானி, அத்த²தோ பன பஞ்சகனயே சதுக்கனயஸ்ஸ பவிட்ட²த்தா வீஸதிமேவ ப⁴வந்தீதி.
Tattha ‘tadanudhammatā sati santiṭṭhati ṭhitibhāginī paññā’ti (vibha. 799) evaṃ vuttasatiyā vā taṃtaṃjhānanikantiyā vā vikkhambhane paṭipadā, taṃtaṃjhānupacārappattassa appanāya parivāse abhiññā ca veditabbā. Āgamanavasenāpi ca paṭipadā abhiññā hontiyeva. Dukkhapaṭipadañhi dandhābhiññaṃ paṭhamajjhānaṃ patvā pavattaṃ dutiyampi tādisameva hoti. Tatiyacatutthesupi eseva nayo. Yathā ca catukkanaye evaṃ pañcakanayepi paṭipadāvasena catudhā bhedo veditabbo. Iti paṭipadāvasenapi cattāro navakā vuttā honti. Tesu pāṭhato chattiṃsa cittāni, atthato pana pañcakanaye catukkanayassa paviṭṭhattā vīsatimeva bhavantīti.
படிபதா³சதுக்கங்.
Paṭipadācatukkaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீபாளி • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / ரூபாவசரகுஸலங் • Rūpāvacarakusalaṃ
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / படிபதா³சதுக்கவண்ணனா • Paṭipadācatukkavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-அனுடீகா • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā / படிபதா³சதுக்காதி³வண்ணனா • Paṭipadācatukkādivaṇṇanā