Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    4. படிபதா³தோ³ஸபஞ்ஹோ

    4. Paṭipadādosapañho

    4. ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, யதா³ போ³தி⁴ஸத்தோ து³க்கரகாரிகங் அகாஸி, நேதாதி³ஸோ அஞ்ஞத்ர ஆரம்போ⁴ அஹோஸி நிக்கமோ கிலேஸயுத்³த⁴ங் மச்சுஸேனங் வித⁴மனங் ஆஹாரபரிக்³க³ஹோ து³க்கரகாரிகா, ஏவரூபே பரக்கமே கிஞ்சி அஸ்ஸாத³ங் அலபி⁴த்வா தமேவ சித்தங் பரிஹாபெத்வா ஏவமவோச ‘ந கோ² பனாஹங் இமாய கடுகாய து³க்கரகாரிகாய அதி⁴க³ச்சா²மி உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் அலமரியஞாணத³ஸ்ஸனவிஸேஸங், ஸியா நு கோ² அஞ்ஞோ மக்³கோ³ போ³தா⁴யா’தி, ததோ நிப்³பி³ந்தி³த்வா அஞ்ஞேன மகே³ன ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ, புன தாய படிபதா³ய ஸாவகே அனுஸாஸதி ஸமாத³பேதி.

    4. ‘‘Bhante nāgasena, yadā bodhisatto dukkarakārikaṃ akāsi, netādiso aññatra ārambho ahosi nikkamo kilesayuddhaṃ maccusenaṃ vidhamanaṃ āhārapariggaho dukkarakārikā, evarūpe parakkame kiñci assādaṃ alabhitvā tameva cittaṃ parihāpetvā evamavoca ‘na kho panāhaṃ imāya kaṭukāya dukkarakārikāya adhigacchāmi uttarimanussadhammaṃ alamariyañāṇadassanavisesaṃ, siyā nu kho añño maggo bodhāyā’ti, tato nibbinditvā aññena magena sabbaññutaṃ patto, puna tāya paṭipadāya sāvake anusāsati samādapeti.

    ‘‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்க²மத², யுஞ்ஜத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘‘Ārambhatha nikkhamatha, yuñjatha buddhasāsane;

    து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ’தி 1.

    Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro’ti 2.

    ‘‘கேன ந கோ², ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, காரணேன ததா²க³தோ யாய படிபதா³ய அத்தனா நிப்³பி³ன்னோ விரத்தரூபோ, தத்த² ஸாவகே அனுஸாஸதி ஸமாத³பேதீ’’தி?

    ‘‘Kena na kho, bhante nāgasena, kāraṇena tathāgato yāya paṭipadāya attanā nibbinno virattarūpo, tattha sāvake anusāsati samādapetī’’ti?

    ‘‘ததா³பி , மஹாராஜ, ஏதரஹிபி ஸா யேவ படிபதா³, தங் யேவ படிபத³ங் படிபஜ்ஜித்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பத்தோ. அபி ச, மஹாராஜ, போ³தி⁴ஸத்தோ அதிவீரியங் கரொந்தோ நிரவஸேஸதோ ஆஹாரங் உபருந்தி⁴. தஸ்ஸ ஆஹாரூபரோதே⁴ன சித்தது³ப்³ப³ல்யங் உப்பஜ்ஜி. ஸோ தேன து³ப்³ப³ல்யேன நாஸக்கி² ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணிதுங், ஸோ மத்தமத்தங் கப³ளீகாராஹாரங் ஸேவந்தோ தாயேவ படிபதா³ய நசிரஸ்ஸேவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணி. ஸோ யேவ, மஹாராஜ, படிபதா³ ஸப்³பே³ஸங் ததா²க³தானங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணப்படிலாபா⁴ய.

    ‘‘Tadāpi , mahārāja, etarahipi sā yeva paṭipadā, taṃ yeva paṭipadaṃ paṭipajjitvā bodhisatto sabbaññutaṃ patto. Api ca, mahārāja, bodhisatto ativīriyaṃ karonto niravasesato āhāraṃ uparundhi. Tassa āhārūparodhena cittadubbalyaṃ uppajji. So tena dubbalyena nāsakkhi sabbaññutaṃ pāpuṇituṃ, so mattamattaṃ kabaḷīkārāhāraṃ sevanto tāyeva paṭipadāya nacirasseva sabbaññutaṃ pāpuṇi. So yeva, mahārāja, paṭipadā sabbesaṃ tathāgatānaṃ sabbaññutañāṇappaṭilābhāya.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, ஸப்³பே³ஸங் ஸத்தானங் ஆஹாரோ உபத்த²ம்போ⁴, ஆஹாரூபனிஸ்ஸிதா ஸப்³பே³ ஸத்தா ஸுக²ங் அனுப⁴வந்தி, ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ஸா யேவ படிபதா³ ஸப்³பே³ஸங் ததா²க³தானங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணப்படிலாபா⁴ய, நேஸோ, மஹாராஜ, தோ³ஸோ ஆரம்ப⁴ஸ்ஸ, ந நிக்கமஸ்ஸ, ந கிலேஸயுத்³த⁴ஸ்ஸ, யேன ததா²க³தோ தஸ்மிங் ஸமயே ந பாபுணி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங், அத² கோ² ஆஹாரூபரோத⁴ஸ்ஸேவேஸோ தோ³ஸோ, ஸதா³ படியத்தா யேவேஸா படிபதா³.

    ‘‘Yathā, mahārāja, sabbesaṃ sattānaṃ āhāro upatthambho, āhārūpanissitā sabbe sattā sukhaṃ anubhavanti, evameva kho, mahārāja, sā yeva paṭipadā sabbesaṃ tathāgatānaṃ sabbaññutañāṇappaṭilābhāya, neso, mahārāja, doso ārambhassa, na nikkamassa, na kilesayuddhassa, yena tathāgato tasmiṃ samaye na pāpuṇi sabbaññutañāṇaṃ, atha kho āhārūparodhasseveso doso, sadā paṭiyattā yevesā paṭipadā.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, புரிஸோ அத்³தா⁴னங் அதிவேகே³ன க³ச்செ²ய்ய, தேன ஸோ பக்க²ஹதோ வா ப⁴வெய்ய பீட²ஸப்பீ வா அஸஞ்சரோ பத²விதலே. அபி நு கோ², மஹாராஜ, மஹாபத²வியா தோ³ஸோ அத்தி², யேன ஸோ புரிஸோ பக்க²ஹதோ அஹோஸீ’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே; ஸதா³ படியத்தா, ப⁴ந்தே, மஹாபத²வீ, குதோ தஸ்ஸா தோ³ஸோ? வாயாமஸ்ஸேவேஸோ தோ³ஸோ, யேன ஸோ புரிஸோ பக்க²ஹதோ அஹோஸீ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, நேஸோ தோ³ஸோ ஆரம்ப⁴ஸ்ஸ, ந நிக்கமஸ்ஸ, ந கிலேஸயுத்³த⁴ஸ்ஸ, யேன ததா²க³தோ தஸ்மிங் ஸமயே ந பாபுணி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங், அத² கோ² ஆஹாரூபரோத⁴ஸ்ஸேவேஸோ தோ³ஸோ ஸதா³ படியத்தா யேவேஸா படிபதா³.

    ‘‘Yathā, mahārāja, puriso addhānaṃ ativegena gaccheyya, tena so pakkhahato vā bhaveyya pīṭhasappī vā asañcaro pathavitale. Api nu kho, mahārāja, mahāpathaviyā doso atthi, yena so puriso pakkhahato ahosī’’ti? ‘‘Na hi, bhante; sadā paṭiyattā, bhante, mahāpathavī, kuto tassā doso? Vāyāmasseveso doso, yena so puriso pakkhahato ahosī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, neso doso ārambhassa, na nikkamassa, na kilesayuddhassa, yena tathāgato tasmiṃ samaye na pāpuṇi sabbaññutañāṇaṃ, atha kho āhārūparodhasseveso doso sadā paṭiyattā yevesā paṭipadā.

    ‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, புரிஸோ கிலிட்ட²ங் ஸாடகங் நிவாஸெய்ய, ந ஸோ தங் தோ⁴வாபெய்ய, நேஸோ தோ³ஸோ உத³கஸ்ஸ, ஸதா³ படியத்தங் உத³கங். புரிஸஸ்ஸேவேஸோ தோ³ஸோ. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, நேஸோ தோ³ஸோ ஆரம்ப⁴ஸ்ஸ, ந நிக்கமஸ்ஸ, ந கிலேஸயுத்³த⁴ஸ்ஸ, யேன ததா²க³தோ தஸ்மிங் ஸமயே ந பாபுணி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணங், அத² கோ² ஆஹாரூபரோத⁴ஸ்ஸேவேஸோ தோ³ஸோ, ஸதா³ படியத்தா யேவேஸா படிபதா³, தஸ்மா ததா²க³தோ தாயேவ படிபதா³ய ஸாவகே அனுஸாஸதி ஸமாத³பேதி, ஏவங் கோ², மஹாராஜ, ஸதா³ படியத்தா அனவஜ்ஜா ஸா படிபதா³’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஏவமேதங் ததா² ஸம்படிச்சா²மீ’’தி.

    ‘‘Yathā vā pana, mahārāja, puriso kiliṭṭhaṃ sāṭakaṃ nivāseyya, na so taṃ dhovāpeyya, neso doso udakassa, sadā paṭiyattaṃ udakaṃ. Purisasseveso doso. Evameva kho, mahārāja, neso doso ārambhassa, na nikkamassa, na kilesayuddhassa, yena tathāgato tasmiṃ samaye na pāpuṇi sabbaññutañāṇaṃ, atha kho āhārūparodhasseveso doso, sadā paṭiyattā yevesā paṭipadā, tasmā tathāgato tāyeva paṭipadāya sāvake anusāsati samādapeti, evaṃ kho, mahārāja, sadā paṭiyattā anavajjā sā paṭipadā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.

    படிபதா³தோ³ஸபஞ்ஹோ சதுத்தோ².

    Paṭipadādosapañho catuttho.







    Footnotes:
    1. ஸங்॰ நி॰ 1.185
    2. saṃ. ni. 1.185

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact