Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
3. படிபதா³ஸுத்தவண்ணனா
3. Paṭipadāsuttavaṇṇanā
3. ததியே மிச்சா²படிபத³ந்தி அயங் தாவ அனிய்யானிகபடிபதா³. நனு ச அவிஜ்ஜாபச்சயா புஞ்ஞாபி⁴ஸங்கா²ரோபி அத்தி² ஆனேஞ்ஜாபி⁴ஸங்கா²ரோபி, ஸோ கத²ங் மிச்சா²படிபதா³ ஹோதீதி. வட்டஸீஸத்தா. யஞ்ஹி கிஞ்சி ப⁴வத்தயஸங்கா²தங் வட்டங் பத்தெ²த்வா பவத்திதங், அந்தமஸோ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா அட்ட² வா பன ஸமாபத்தியோ, ஸப்³ப³ங் தங் வட்டபக்கி²யங் வட்டஸீஸந்தி வட்டஸீஸத்தா மிச்சா²படிபதா³வ ஹோதி. யங் பன கிஞ்சி விவட்டங் நிப்³பா³னங் பத்தெ²த்வா பவத்திதங், அந்தமஸோ உளுங்கயாகு³மத்ததா³னம்பி பண்ணமுட்டி²தா³னமத்தம்பி, ஸப்³ப³ங் தங் விவட்டபக்கி²யங் விவட்டனிஸ்ஸிதங், விவட்டபக்கி²கத்தா ஸம்மாபடிபதா³வ ஹோதி. அப்பமத்தகம்பி ஹி பண்ணமுட்டி²மத்ததா³னகுஸலங் வா ஹோது மஹந்தங் வேலாமதா³னாதி³குஸலங் வா, ஸசே வட்டஸம்பத்திங் பத்தெ²த்வா வட்டனிஸ்ஸிதவஸேன மிச்சா² ட²பிதங் ஹோதி, வட்டமேவ ஆஹரிதுங் ஸக்கோதி, நோ விவட்டங். ‘‘இத³ங் மே தா³னங் ஆஸவக்க²யாவஹங் ஹோதூ’’தி ஏவங் பன விவட்டங் பத்தெ²ந்தேன விவட்டவஸேன ஸம்மா ட²பிதங் அரஹத்தம்பி பச்சேகபோ³தி⁴ஞாணம்பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணம்பி தா³துங் ஸக்கோதியேவ, ந அரஹத்தங் அப்பத்வா பரியோஸானங் க³ச்ச²தி. இதி அனுலோமவஸேன மிச்சா²படிபதா³, படிலோமவஸேன ஸம்மாபடிபதா³ தே³ஸிதாதி வேதி³தப்³பா³. நனு செத்த² படிபதா³ புச்சி²தா, நிப்³பா³னங் பா⁴ஜிதங், நிய்யாதனேபி படிபதா³வ நிய்யாதிதா. ந ச நிப்³பா³னஸ்ஸ படிபதா³தி நாமங், ஸவிபஸ்ஸனானங் பன சதுன்னங் மக்³கா³னமேதங் நாமங், தஸ்மா புச்சா²னிய்யாதனேஹி பத³பா⁴ஜனங் ந ஸமேதீதி. நோ ந ஸமேதி, கஸ்மா? ப²லேன படிபதா³ய த³ஸ்ஸிதத்தா. ப²லேன ஹெத்த² படிபதா³ த³ஸ்ஸிதா. ‘‘அவிஜ்ஜாய த்வேவ அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’தி ஏதங் நிரோத⁴ஸங்கா²தங் நிப்³பா³னங் யஸ்ஸா படிபதா³ய ப²லங், அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, ஸம்மாபடிபதா³தி அயமெத்த² அத்தோ². இமஸ்மிஞ்ச அத்தே² அஸேஸவிராக³னிரோதா⁴தி எத்த² விராகோ³ நிரோத⁴ஸ்ஸேவ வேவசனங், அஸேஸவிராகா³ அஸேஸனிரோதா⁴தி அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. யேன வா விராக³ஸங்கா²தேன மக்³கே³ன அஸேஸனிரோதோ⁴ ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ஏதங் பத³பா⁴ஜனங் வுத்தங். ஏவஞ்ஹி ஸதி ஸானுபா⁴வா படிபதா³ விப⁴த்தா ஹோதி. இதி இமஸ்மிம்பி ஸுத்தே வட்டவிவட்டமேவ கதி²தந்தி. ததியங்.
3. Tatiye micchāpaṭipadanti ayaṃ tāva aniyyānikapaṭipadā. Nanu ca avijjāpaccayā puññābhisaṅkhāropi atthi āneñjābhisaṅkhāropi, so kathaṃ micchāpaṭipadā hotīti. Vaṭṭasīsattā. Yañhi kiñci bhavattayasaṅkhātaṃ vaṭṭaṃ patthetvā pavattitaṃ, antamaso pañcābhiññā aṭṭha vā pana samāpattiyo, sabbaṃ taṃ vaṭṭapakkhiyaṃ vaṭṭasīsanti vaṭṭasīsattā micchāpaṭipadāva hoti. Yaṃ pana kiñci vivaṭṭaṃ nibbānaṃ patthetvā pavattitaṃ, antamaso uḷuṅkayāgumattadānampi paṇṇamuṭṭhidānamattampi, sabbaṃ taṃ vivaṭṭapakkhiyaṃ vivaṭṭanissitaṃ, vivaṭṭapakkhikattā sammāpaṭipadāva hoti. Appamattakampi hi paṇṇamuṭṭhimattadānakusalaṃ vā hotu mahantaṃ velāmadānādikusalaṃ vā, sace vaṭṭasampattiṃ patthetvā vaṭṭanissitavasena micchā ṭhapitaṃ hoti, vaṭṭameva āharituṃ sakkoti, no vivaṭṭaṃ. ‘‘Idaṃ me dānaṃ āsavakkhayāvahaṃ hotū’’ti evaṃ pana vivaṭṭaṃ patthentena vivaṭṭavasena sammā ṭhapitaṃ arahattampi paccekabodhiñāṇampi sabbaññutaññāṇampi dātuṃ sakkotiyeva, na arahattaṃ appatvā pariyosānaṃ gacchati. Iti anulomavasena micchāpaṭipadā, paṭilomavasena sammāpaṭipadā desitāti veditabbā. Nanu cettha paṭipadā pucchitā, nibbānaṃ bhājitaṃ, niyyātanepi paṭipadāva niyyātitā. Na ca nibbānassa paṭipadāti nāmaṃ, savipassanānaṃ pana catunnaṃ maggānametaṃ nāmaṃ, tasmā pucchāniyyātanehi padabhājanaṃ na sametīti. No na sameti, kasmā? Phalena paṭipadāya dassitattā. Phalena hettha paṭipadā dassitā. ‘‘Avijjāya tveva asesavirāganirodhā saṅkhāranirodho’’ti etaṃ nirodhasaṅkhātaṃ nibbānaṃ yassā paṭipadāya phalaṃ, ayaṃ vuccati, bhikkhave, sammāpaṭipadāti ayamettha attho. Imasmiñca atthe asesavirāganirodhāti ettha virāgo nirodhasseva vevacanaṃ, asesavirāgā asesanirodhāti ayañhettha adhippāyo. Yena vā virāgasaṅkhātena maggena asesanirodho hoti, taṃ dassetuṃ etaṃ padabhājanaṃ vuttaṃ. Evañhi sati sānubhāvā paṭipadā vibhattā hoti. Iti imasmimpi sutte vaṭṭavivaṭṭameva kathitanti. Tatiyaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. படிபதா³ஸுத்தங் • 3. Paṭipadāsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. படிபதா³ஸுத்தவண்ணனா • 3. Paṭipadāsuttavaṇṇanā