Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    5. பஞ்சமவக்³கோ³

    5. Pañcamavaggo

    (47) 5. படிஸம்பி⁴தா³கதா²

    (47) 5. Paṭisambhidākathā

    432. ஸப்³ப³ங் ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. ஸம்முதிஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி ? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸம்முதிஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. யே கேசி ஸம்முதிங் ஜானந்தி, ஸப்³பே³ தே படிஸம்பி⁴தா³பத்தாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸப்³ப³ங் ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. சேதோபரியாயே ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… சேதோபரியாயே ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. யே கேசி பரசித்தங் ஜானந்தி, ஸப்³பே³ தே படிஸம்பி⁴தா³பத்தாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    432. Sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Sammutiñāṇaṃ paṭisambhidāti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… sammutiñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Ye keci sammutiṃ jānanti, sabbe te paṭisambhidāpattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Cetopariyāye ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… cetopariyāye ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Ye keci paracittaṃ jānanti, sabbe te paṭisambhidāpattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஸப்³ப³ங் ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. ஸப்³பா³ பஞ்ஞா படிஸம்பி⁴தா³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸப்³பா³ பஞ்ஞா படிஸம்பி⁴தா³தி? ஆமந்தா. பத²வீகஸிணங் ஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அத்தி² பஞ்ஞா, ஸா பஞ்ஞா படிஸம்பி⁴தா³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஆபோகஸிணங்…பே॰… தேஜோகஸிணங்…பே॰… வாயோகஸிணங்…பே॰… நீலகஸிணங்…பே॰… பீதகஸிணங்…பே॰… லோஹிதகஸிணங்…பே॰… ஓதா³தகஸிணங்…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனங்…பே॰… விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங்…பே॰… ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங்…பே॰… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபன்னஸ்ஸ…பே॰… தா³னங் த³த³ந்தஸ்ஸ…பே॰… சீவரங் த³த³ந்தஸ்ஸ…பே॰… பிண்ட³பாதங் த³த³ந்தஸ்ஸ…பே॰… ஸேனாஸனங் த³த³ந்தஸ்ஸ…பே॰… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் த³த³ந்தஸ்ஸ அத்தி² பஞ்ஞா, ஸா பஞ்ஞா படிஸம்பி⁴தா³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti? Āmantā. Sabbā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sabbā paññā paṭisambhidāti? Āmantā. Pathavīkasiṇaṃ samāpattiṃ samāpannassa atthi paññā, sā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… āpokasiṇaṃ…pe… tejokasiṇaṃ…pe… vāyokasiṇaṃ…pe… nīlakasiṇaṃ…pe… pītakasiṇaṃ…pe… lohitakasiṇaṃ…pe… odātakasiṇaṃ…pe… ākāsānañcāyatanaṃ…pe… viññāṇañcāyatanaṃ…pe… ākiñcaññāyatanaṃ…pe… nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpannassa…pe… dānaṃ dadantassa…pe… cīvaraṃ dadantassa…pe… piṇḍapātaṃ dadantassa…pe… senāsanaṃ dadantassa…pe… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ dadantassa atthi paññā, sā paññā paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    433. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸப்³ப³ங் ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³’’தி? ஆமந்தா. அத்தி² லோகுத்தரா பஞ்ஞா, ஸா பஞ்ஞா ந படிஸம்பி⁴தா³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… தேன ஹி ஸப்³ப³ங் ஞாணங் படிஸம்பி⁴தா³தி.

    433. Na vattabbaṃ – ‘‘sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidā’’ti? Āmantā. Atthi lokuttarā paññā, sā paññā na paṭisambhidāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi sabbaṃ ñāṇaṃ paṭisambhidāti.

    படிஸம்பி⁴தா³கதா² நிட்டி²தா.

    Paṭisambhidākathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 5. படிஸம்பி⁴தா³கதா²வண்ணனா • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 5. படிஸம்பி⁴தா³கதா²வண்ணனா • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 5. படிஸம்பி⁴தா³கதா²வண்ணனா • 5. Paṭisambhidākathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact