Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā

    5. பத்தனித்³தே³ஸோ

    5. Pattaniddeso

    பத்தோ சாதி –

    Pattoti –

    60.

    60.

    அயோபத்தோ பூ⁴மிபத்தோ, ஜாதியா கப்பியா து³வே;

    Ayopatto bhūmipatto, jātiyā kappiyā duve;

    உக்கட்டோ² மஜ்ஜி²மோ சேவ, ஓமகோ ச பமாணதோ.

    Ukkaṭṭho majjhimo ceva, omako ca pamāṇato.

    61.

    61.

    உக்கட்டோ² மக³தே⁴ நாளி-த்³வயதண்டு³லஸாதி⁴தங்;

    Ukkaṭṭho magadhe nāḷi-dvayataṇḍulasādhitaṃ;

    க³ண்ஹாதி ஓத³னங் ஸூபங், ப்³யஞ்ஜனஞ்ச ததூ³பியங்.

    Gaṇhāti odanaṃ sūpaṃ, byañjanañca tadūpiyaṃ.

    62.

    62.

    மஜ்ஜி²மோ தஸ்ஸுபட்³டோ⁴வ, ததோபட்³டோ⁴வ ஓமகோ;

    Majjhimo tassupaḍḍhova, tatopaḍḍhova omako;

    உக்கட்ட²தோ ச உக்கட்டோ², அபத்தோ ஓமகோமகோ.

    Ukkaṭṭhato ca ukkaṭṭho, apatto omakomako.

    63.

    63.

    அதிரேகபத்தோ தா⁴ரெய்யோ, த³ஸாஹபரமங் ஸகோ;

    Atirekapatto dhāreyyo, dasāhaparamaṃ sako;

    கப்போ நிஸ்ஸக்³கி³யோ ஹோதி, தஸ்மிங் காலேதினாமிதே.

    Kappo nissaggiyo hoti, tasmiṃ kāletināmite.

    64.

    64.

    அச்சே²த³தா³னகா³ஹேஹி, விப்³ப⁴மா மரணுத்³த⁴டா;

    Acchedadānagāhehi, vibbhamā maraṇuddhaṭā;

    லிங்க³ஸிக்கா²ஹி சி²த்³தே³ன, பத்தாதி⁴ட்டா²னமுஜ்ஜ²தி.

    Liṅgasikkhāhi chiddena, pattādhiṭṭhānamujjhati.

    65.

    65.

    பத்தங் ந படிஸாமெய்ய, ஸோத³கங் ந ச ஓதபே;

    Pattaṃ na paṭisāmeyya, sodakaṃ na ca otape;

    உண்ஹே ந நித³ஹே பு⁴ம்யா, ந ட²பே நோ ச லக்³க³யே.

    Uṇhe na nidahe bhumyā, na ṭhape no ca laggaye.

    66.

    66.

    மிட்³ட⁴ந்தே பரிப⁴ண்ட³ந்தே, அங்கே வா ஆதபத்தகே;

    Miḍḍhante paribhaṇḍante, aṅke vā ātapattake;

    பாதே³ஸு மஞ்சபீடே² வா, ட²பேதுங் ந ச கப்பதி.

    Pādesu mañcapīṭhe vā, ṭhapetuṃ na ca kappati.

    67.

    67.

    ந நீஹரெய்ய உச்சி²ட்டோ²-த³கஞ்ச சலகட்டி²கங்;

    Na nīhareyya ucchiṭṭho-dakañca calakaṭṭhikaṃ;

    பத்தேன பத்தஹத்தோ² வா, கவாடங் ந பணாமயே.

    Pattena pattahattho vā, kavāṭaṃ na paṇāmaye.

    68.

    68.

    பூ⁴மிஆதா⁴ரகே தா³ருத³ண்டா³தா⁴ரே ஸுஸஜ்ஜிதே;

    Bhūmiādhārake dārudaṇḍādhāre susajjite;

    து³வே பத்தே ட²பெய்யேகங், நிக்குஜ்ஜித்வான பூ⁴மியங்.

    Duve patte ṭhapeyyekaṃ, nikkujjitvāna bhūmiyaṃ.

    69.

    69.

    தா³ருரூபியஸோவண்ண-மணிவேளுரியாமயா ;

    Dārurūpiyasovaṇṇa-maṇiveḷuriyāmayā ;

    கங்ஸகாசதிபுஸீஸப²லிகாதம்ப³லோஹஜா.

    Kaṃsakācatipusīsaphalikātambalohajā.

    70.

    70.

    ச²வஸீஸமயோ சாபி, க⁴டீதும்ப³கடாஹஜா;

    Chavasīsamayo cāpi, ghaṭītumbakaṭāhajā;

    பத்தா அகப்பியா ஸப்³பே³, வுத்தா து³க்கடவத்து²காதி.

    Pattā akappiyā sabbe, vuttā dukkaṭavatthukāti.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact