Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    3. பத்தவக்³கோ³

    3. Pattavaggo

    1. பத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā

    598. தேன ஸமயேனாதி பத்தஸிக்கா²பத³ங். தத்த² பத்தவாணிஜ்ஜந்தி கா³மனிக³மாதீ³ஸு விசரந்தா பத்தவாணிஜ்ஜங் வா கரிஸ்ஸந்தி. ஆமத்திகாபணங் வாதி அமத்தானி வுச்சந்தி பா⁴ஜனானி, தானி யேஸங் ப⁴ண்ட³ங் தே ஆமத்திகா, தேஸங் ஆமத்திகானங் ஆபணங் ஆமத்திகாபணங், குலாலப⁴ண்ட³வாணிஜகாபணந்தி அத்தோ².

    598.Tena samayenāti pattasikkhāpadaṃ. Tattha pattavāṇijjanti gāmanigamādīsu vicarantā pattavāṇijjaṃ vā karissanti. Āmattikāpaṇaṃ vāti amattāni vuccanti bhājanāni, tāni yesaṃ bhaṇḍaṃ te āmattikā, tesaṃ āmattikānaṃ āpaṇaṃ āmattikāpaṇaṃ, kulālabhaṇḍavāṇijakāpaṇanti attho.

    602. தயோ பத்தஸ்ஸ வண்ணாதி தீணி பத்தஸ்ஸ பமாணானி. அட்³டா⁴ள்ஹகோத³னங் க³ண்ஹாதீதி மக³த⁴னாளியா த்³வின்னங் தண்டு³லனாளீனங் ஓத³னங் க³ண்ஹாதி. மக³த⁴னாளி நாம அட்³ட⁴தேரஸபலா ஹோதீதி அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் வுத்தங். ஸீஹளதீ³பே பகதினாளி மஹந்தா, த³மிளனாளி கு²த்³த³கா, மக³த⁴னாளி பமாணயுத்தா, தாய மக³த⁴னாளியா தி³யட்³ட⁴னாளி ஏகா ஸீஹளனாளி ஹோதீதி மஹாஅட்ட²கதா²யங் வுத்தங். சதுபா⁴க³ங் கா²த³னந்தி ஓத³னஸ்ஸ சதுத்த²பா⁴க³ப்பமாணங் கா²த³னங், தங் ஹத்த²ஹாரியஸ்ஸ முக்³க³ஸூபஸ்ஸ வஸேன வேதி³தப்³ப³ங். தது³பியங் ப்³யஞ்ஜனந்தி தஸ்ஸ ஓத³னஸ்ஸ அனுரூபங் மச்ச²மங்ஸஸாகப²லகளீராதி³ப்³யஞ்ஜனங்.

    602.Tayopattassa vaṇṇāti tīṇi pattassa pamāṇāni. Aḍḍhāḷhakodanaṃ gaṇhātīti magadhanāḷiyā dvinnaṃ taṇḍulanāḷīnaṃ odanaṃ gaṇhāti. Magadhanāḷi nāma aḍḍhaterasapalā hotīti andhakaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Sīhaḷadīpe pakatināḷi mahantā, damiḷanāḷi khuddakā, magadhanāḷi pamāṇayuttā, tāya magadhanāḷiyā diyaḍḍhanāḷi ekā sīhaḷanāḷi hotīti mahāaṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ. Catubhāgaṃ khādananti odanassa catutthabhāgappamāṇaṃ khādanaṃ, taṃ hatthahāriyassa muggasūpassa vasena veditabbaṃ. Tadupiyaṃ byañjananti tassa odanassa anurūpaṃ macchamaṃsasākaphalakaḷīrādibyañjanaṃ.

    தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – அனுபஹதபுராணஸாலிதண்டு³லானங் ஸுகொட்டிதபரிஸுத்³தா⁴னங் த்³வே மக³த⁴னாளியோ க³ஹெத்வா தேஹி தண்டு³லேஹி அனுத்தண்டு³லங் அகிலின்னங் அபிண்டி³தங் ஸுவிஸத³ங் குந்த³மகுளராஸிஸதி³ஸங் அவஸ்ஸாவிதோத³னங் பசித்வா நிரவஸேஸங் பத்தே பக்கி²பித்வா தஸ்ஸ ஓத³னஸ்ஸ சதுத்த²பா⁴க³ப்பமாணோ நாதிக⁴னோ நாதிதனுகோ ஹத்த²ஹாரியோ ஸப்³ப³ஸம்பா⁴ரஸங்க²தோ முக்³க³ஸூபோ பக்கி²பிதப்³போ³. ததோ ஆலோபஸ்ஸ ஆலோபஸ்ஸ அனுரூபங் யாவசரிமாலோபப்பஹோனகங் மச்ச²மங்ஸாதி³ப்³யஞ்ஜனங் பக்கி²பிதப்³ப³ங், ஸப்பிதேலதக்கரஸகஞ்ஜிகாதீ³னி பன க³ணனூபகா³னி ந ஹொந்தி, தானி ஹி ஓத³னக³திகானேவ, நேவ ஹாபேதுங் ந வட்³டே⁴துங் ஸக்கொந்தி. ஏவமேதங் ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் ஸசே பத்தஸ்ஸ முக²வட்டியா ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, ஸுத்தேன வா ஹீரேன வா சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ வா ஹீரஸ்ஸ வா ஹெட்டி²மந்தங் பு²ஸதி, அயங் உக்கட்டோ² நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் உக்கட்டோ²மகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந ஸம்பாபுணாதி, அந்தோக³தமேவ ஹோதி, அயங் உக்கட்டு²க்கட்டோ² நாம பத்தோ.

    Tatrāyaṃ vinicchayo – anupahatapurāṇasālitaṇḍulānaṃ sukoṭṭitaparisuddhānaṃ dve magadhanāḷiyo gahetvā tehi taṇḍulehi anuttaṇḍulaṃ akilinnaṃ apiṇḍitaṃ suvisadaṃ kundamakuḷarāsisadisaṃ avassāvitodanaṃ pacitvā niravasesaṃ patte pakkhipitvā tassa odanassa catutthabhāgappamāṇo nātighano nātitanuko hatthahāriyo sabbasambhārasaṅkhato muggasūpo pakkhipitabbo. Tato ālopassa ālopassa anurūpaṃ yāvacarimālopappahonakaṃ macchamaṃsādibyañjanaṃ pakkhipitabbaṃ, sappitelatakkarasakañjikādīni pana gaṇanūpagāni na honti, tāni hi odanagatikāneva, neva hāpetuṃ na vaḍḍhetuṃ sakkonti. Evametaṃ sabbampi pakkhittaṃ sace pattassa mukhavaṭṭiyā heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, suttena vā hīrena vā chindantassa suttassa vā hīrassa vā heṭṭhimantaṃ phusati, ayaṃ ukkaṭṭho nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ ukkaṭṭhomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na sampāpuṇāti, antogatameva hoti, ayaṃ ukkaṭṭhukkaṭṭho nāma patto.

    நாளிகோத³னந்தி மக³த⁴னாளியா ஏகாய தண்டு³லனாளியா ஓத³னங். பத்தோ²த³னந்தி மக³த⁴னாளியா உபட்³ட⁴னாளிகோத³னங். ஸேஸங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். அயங் பன நாமமத்தே விஸேஸோ – ஸசே நாளிகோத³னாதி³ ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் வுத்தனயேனேவ ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, அயங் மஜ்ஜி²மோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் மஜ்ஜி²மோமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந ஸம்பாபுணாதி அந்தோக³தமேவ ஹோதி, அயங் மஜ்ஜி²முக்கட்டோ² நாம பத்தோ. ஸசே பத்தோ²த³னாதி³ ஸப்³ப³ம்பி பக்கி²த்தங் ஹெட்டி²மராஜிஸமங் திட்ட²தி, அயங் ஓமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் அதிக்கம்ம தூ²பீகதங் திட்ட²தி, அயங் ஓமகோமகோ நாம பத்தோ. ஸசே தங் ராஜிங் ந பாபுணாதி அந்தோக³தமேவ ஹோதி, அயங் ஓமகுக்கட்டோ² நாம பத்தோதி ஏவமேதே நவ பத்தா. தேஸு த்³வே அபத்தா உக்கட்டு²க்கட்டோ² ச ஓமகோமகோ ச. ‘‘ததோ உக்கட்டோ² அபத்தோ ஓமகோ அபத்தோ’’தி இத³ஞ்ஹி ஏதே ஸந்தா⁴ய வுத்தங். உக்கட்டு²க்கட்டோ² ஹி எத்த² உக்கட்ட²தோ உக்கட்ட²த்தா ‘‘ததோ உக்கட்டோ² அபத்தோ’’தி வுத்தோ. ஓமகோமகோ ச ஓமகதோ ஓமகத்தா ததோ ஓமகோ அபத்தோதி வுத்தோ. தஸ்மா ஏதே பா⁴ஜனபரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³, ந அதி⁴ட்டா²னுபகா³, ந விகப்பனுபகா³. இதரே பன ஸத்த அதி⁴ட்ட²ஹித்வா வா விகப்பெத்வா வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³, ஏவங் அகத்வா தங் த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியந்தி தங் ஸத்தவித⁴ம்பி பத்தங் த³ஸாஹபரமங் காலங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங்.

    Nāḷikodananti magadhanāḷiyā ekāya taṇḍulanāḷiyā odanaṃ. Patthodananti magadhanāḷiyā upaḍḍhanāḷikodanaṃ. Sesaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Ayaṃ pana nāmamatte viseso – sace nāḷikodanādi sabbampi pakkhittaṃ vuttanayeneva heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, ayaṃ majjhimo nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ majjhimomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na sampāpuṇāti antogatameva hoti, ayaṃ majjhimukkaṭṭho nāma patto. Sace patthodanādi sabbampi pakkhittaṃ heṭṭhimarājisamaṃ tiṭṭhati, ayaṃ omako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ atikkamma thūpīkataṃ tiṭṭhati, ayaṃ omakomako nāma patto. Sace taṃ rājiṃ na pāpuṇāti antogatameva hoti, ayaṃ omakukkaṭṭho nāma pattoti evamete nava pattā. Tesu dve apattā ukkaṭṭhukkaṭṭho ca omakomako ca. ‘‘Tato ukkaṭṭho apatto omako apatto’’ti idañhi ete sandhāya vuttaṃ. Ukkaṭṭhukkaṭṭho hi ettha ukkaṭṭhato ukkaṭṭhattā ‘‘tato ukkaṭṭho apatto’’ti vutto. Omakomako ca omakato omakattā tato omako apattoti vutto. Tasmā ete bhājanaparibhogena paribhuñjitabbā, na adhiṭṭhānupagā, na vikappanupagā. Itare pana satta adhiṭṭhahitvā vā vikappetvā vā paribhuñjitabbā, evaṃ akatvā taṃ dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyanti taṃ sattavidhampi pattaṃ dasāhaparamaṃ kālaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ.

    607. நிஸ்ஸக்³கி³யங் பத்தங் அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதீதி யாகு³ங் பிவித்வா தோ⁴தே து³க்கடங், க²ஞ்ஜகங் கா²தி³த்வா ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா தோ⁴தே து³க்கடந்தி ஏவங் பயோகே³ பயோகே³ து³க்கடங்.

    607.Nissaggiyaṃ pattaṃ anissajjitvā paribhuñjatīti yāguṃ pivitvā dhote dukkaṭaṃ, khañjakaṃ khāditvā bhattaṃ bhuñjitvā dhote dukkaṭanti evaṃ payoge payoge dukkaṭaṃ.

    608. அனாபத்தி அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி விகப்பேதீதி எத்த² பன பமாணயுத்தஸ்ஸபி அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனுபக³த்தங் ஏவங் வேதி³தப்³ப³ங் – அயோபத்தோ பஞ்சஹி பாகேஹி மத்திகாபத்தோ த்³வீஹி பாகேஹி பக்கோ அதி⁴ட்டா²னுபகோ³, உபோ⁴பி யங் மூலங் தா³தப்³ப³ங், தஸ்மிங் தி³ன்னேயேவ. ஸசே ஏகோபி பாகோ ஊனோ ஹோதி, காகணிகமத்தம்பி வா மூலங் அதி³ன்னங், ந அதி⁴ட்டா²னுபகோ³. ஸசேபி பத்தஸாமிகோ வத³தி ‘‘யதா³ தும்ஹாகங் மூலங் ப⁴விஸ்ஸதி, ததா³ த³ஸ்ஸத², அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி நேவ அதி⁴ட்டா²னுபகோ³ ஹோதி, பாகஸ்ஸ ஹி ஊனத்தா பத்தஸங்க²ங் ந க³ச்ச²தி, மூலஸ்ஸ ஸகலஸ்ஸ வா ஏகதே³ஸஸ்ஸ வா அதி³ன்னத்தா ஸகபா⁴வங் ந உபேதி, அஞ்ஞஸ்ஸேவ ஸந்தகோ ஹோதி, தஸ்மா பாகே ச மூலே ச நிட்டி²தேயேவ அதி⁴ட்டா²னுபகோ³ ஹோதி. யோ அதி⁴ட்டா²னுபகோ³, ஸ்வேவ விகப்பனுபகோ³, ஸோ ஹத்த²ங் ஆக³தோபி அனாக³தோபி அதி⁴ட்டா²தப்³போ³ விகப்பேதப்³போ³ வா. யதி³ ஹி பத்தகாரகோ மூலங் லபி⁴த்வா ஸயங் வா தா³துகாமோ ஹுத்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா அஸுகதி³வஸே நாம பசித்வா ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, பி⁴க்கு² ச தேன பரிச்சி²ன்னதி³வஸதோ த³ஸாஹங் அதிக்காமேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பன பத்தகாரகோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா பசித்வா ஸாஸனங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, தேன பேஸிதபி⁴க்கு² பன தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ‘‘தும்ஹாகங், ப⁴ந்தே, பத்தோ நிட்டி²தோ’’தி ஆரோசேதி, ஏதஸ்ஸ ஆரோசனங் நபமாணங். யதா³ பன தேன பேஸிதோயேவ ஆரோசேதி, தஸ்ஸ வசனங் ஸுததி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். ஸசே பத்தகாரகோ ‘‘அஹங் தும்ஹாகங் பத்தங் கத்வா பசித்வா கஸ்ஸசி ஹத்தே² பஹிணிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ததே²வ கரோதி, பத்தங் க³ஹெத்வா ஆக³தபி⁴க்கு² பன அத்தனோ பரிவேணே ட²பெத்வா தஸ்ஸ ந ஆரோசேதி, அஞ்ஞோ கோசி ப⁴ணதி ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, அது⁴னா ஆப⁴தோ பத்தோ ஸுந்த³ரோ’’தி! ‘‘குஹிங், ஆவுஸோ, பத்தோ’’தி? ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஹத்தே² பேஸிதோ’’தி. ஏதஸ்ஸபி வசனங் ந பமாணங். யதா³ பன ஸோ பி⁴க்கு² பத்தங் தே³தி , லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸாஹங் அதிக்காமயதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். தஸ்மா த³ஸாஹங் அனதிக்காமெத்வாவ அதி⁴ட்டா²தப்³போ³ விகப்பேதப்³போ³ வா.

    608.Anāpatti antodasāhaṃ adhiṭṭheti vikappetīti ettha pana pamāṇayuttassapi adhiṭṭhānavikappanupagattaṃ evaṃ veditabbaṃ – ayopatto pañcahi pākehi mattikāpatto dvīhi pākehi pakko adhiṭṭhānupago, ubhopi yaṃ mūlaṃ dātabbaṃ, tasmiṃ dinneyeva. Sace ekopi pāko ūno hoti, kākaṇikamattampi vā mūlaṃ adinnaṃ, na adhiṭṭhānupago. Sacepi pattasāmiko vadati ‘‘yadā tumhākaṃ mūlaṃ bhavissati, tadā dassatha, adhiṭṭhahitvā paribhuñjathā’’ti neva adhiṭṭhānupago hoti, pākassa hi ūnattā pattasaṅkhaṃ na gacchati, mūlassa sakalassa vā ekadesassa vā adinnattā sakabhāvaṃ na upeti, aññasseva santako hoti, tasmā pāke ca mūle ca niṭṭhiteyeva adhiṭṭhānupago hoti. Yo adhiṭṭhānupago, sveva vikappanupago, so hatthaṃ āgatopi anāgatopi adhiṭṭhātabbo vikappetabbo vā. Yadi hi pattakārako mūlaṃ labhitvā sayaṃ vā dātukāmo hutvā ‘‘ahaṃ, bhante, tumhākaṃ pattaṃ katvā asukadivase nāma pacitvā ṭhapessāmī’’ti vadati, bhikkhu ca tena paricchinnadivasato dasāhaṃ atikkāmeti, nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pana pattakārako ‘‘ahaṃ tumhākaṃ pattaṃ katvā pacitvā sāsanaṃ pesessāmī’’ti vatvā tatheva karoti, tena pesitabhikkhu pana tassa bhikkhuno na āroceti, añño disvā vā sutvā vā ‘‘tumhākaṃ, bhante, patto niṭṭhito’’ti āroceti, etassa ārocanaṃ napamāṇaṃ. Yadā pana tena pesitoyeva āroceti, tassa vacanaṃ sutadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Sace pattakārako ‘‘ahaṃ tumhākaṃ pattaṃ katvā pacitvā kassaci hatthe pahiṇissāmī’’ti vatvā tatheva karoti, pattaṃ gahetvā āgatabhikkhu pana attano pariveṇe ṭhapetvā tassa na āroceti, añño koci bhaṇati ‘‘api, bhante, adhunā ābhato patto sundaro’’ti! ‘‘Kuhiṃ, āvuso, patto’’ti? ‘‘Itthannāmassa hatthe pesito’’ti. Etassapi vacanaṃ na pamāṇaṃ. Yadā pana so bhikkhu pattaṃ deti , laddhadivasato paṭṭhāya dasāhaṃ atikkāmayato nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Tasmā dasāhaṃ anatikkāmetvāva adhiṭṭhātabbo vikappetabbo vā.

    தத்த² த்³வே பத்தஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னா – காயேன வா அதி⁴ட்டா²தி, வாசாய வா அதி⁴ட்டா²தி. தேஸங் வஸேன அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ச ‘‘இமங் பத்தங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி வா ‘‘ஏதங் பத்தங் பச்சுத்³த⁴ராமீ’’தி வா ஏவங் ஸம்முகே² வா பரம்முகே² வா டி²தங் புராணபத்தங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ வா த³த்வா நவங் பத்தங் யத்த² கத்த²சி டி²தங் ஹத்தே²ன பராமஸித்வா ‘‘இமங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி சித்தேன ஆபோ⁴க³ங் கத்வா காயவிகாரங் கரொந்தேன காயேன வா அதி⁴ட்டா²தப்³போ³, வசீபே⁴த³ங் கத்வா வாசாய வா அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. தத்ர து³வித⁴ங் அதி⁴ட்டா²னங் – ஸசே ஹத்த²பாஸே ஹோதி ‘‘இமங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³. அத² அந்தோக³ப்³பே⁴ வா உபரிபாஸாதே³ வா ஸாமந்தவிஹாரே வா ஹோதி, ட²பிதட்டா²னங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘ஏதங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³.

    Tattha dve pattassa adhiṭṭhānā – kāyena vā adhiṭṭhāti, vācāya vā adhiṭṭhāti. Tesaṃ vasena adhiṭṭhahantena ca ‘‘imaṃ pattaṃ paccuddharāmī’’ti vā ‘‘etaṃ pattaṃ paccuddharāmī’’ti vā evaṃ sammukhe vā parammukhe vā ṭhitaṃ purāṇapattaṃ paccuddharitvā aññassa vā datvā navaṃ pattaṃ yattha katthaci ṭhitaṃ hatthena parāmasitvā ‘‘imaṃ pattaṃ adhiṭṭhāmī’’ti cittena ābhogaṃ katvā kāyavikāraṃ karontena kāyena vā adhiṭṭhātabbo, vacībhedaṃ katvā vācāya vā adhiṭṭhātabbo. Tatra duvidhaṃ adhiṭṭhānaṃ – sace hatthapāse hoti ‘‘imaṃ pattaṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā. Atha antogabbhe vā uparipāsāde vā sāmantavihāre vā hoti, ṭhapitaṭṭhānaṃ sallakkhetvā ‘‘etaṃ pattaṃ adhiṭṭhāmī’’ti vācā bhinditabbā.

    அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன பன ஏககேன அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதி, அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே அதி⁴ட்டா²தும்பி வட்டதி. அஞ்ஞஸ்ஸ ஸந்திகே அயமானிஸங்ஸோ – ஸசஸ்ஸ ‘‘அதி⁴ட்டி²தோ நு கோ² மே, நோ’’தி விமதி உப்பஜ்ஜதி, இதரோ ஸாரெத்வா விமதிங் சி²ந்தி³ஸ்ஸதீதி. ஸசே கோசி த³ஸ பத்தே லபி⁴த்வா ஸப்³பே³வ அத்தனாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹோதி, ந ஸப்³பே³ அதி⁴ட்டா²தப்³பா³. ஏகங் பத்தங் அதி⁴ட்டா²ய புனதி³வஸே தங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா அஞ்ஞோ அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. ஏதேனுபாயேன வஸ்ஸஸதம்பி பரிஹரிதுங் ஸக்கா.

    Adhiṭṭhahantena pana ekakena adhiṭṭhātumpi vaṭṭati, aññassa santike adhiṭṭhātumpi vaṭṭati. Aññassa santike ayamānisaṃso – sacassa ‘‘adhiṭṭhito nu kho me, no’’ti vimati uppajjati, itaro sāretvā vimatiṃ chindissatīti. Sace koci dasa patte labhitvā sabbeva attanāva paribhuñjitukāmo hoti, na sabbe adhiṭṭhātabbā. Ekaṃ pattaṃ adhiṭṭhāya punadivase taṃ paccuddharitvā añño adhiṭṭhātabbo. Etenupāyena vassasatampi pariharituṃ sakkā.

    ஏவங் அப்பமத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸியா அதி⁴ட்டா²னவிஜஹனந்தி? ஸியா. ஸசே ஹி அயங் பத்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ வா தே³தி, விப்³ப⁴மதி வா ஸிக்க²ங் வா பச்சக்கா²தி, காலங் வா கரோதி, லிங்க³ங் வாஸ்ஸ பரிவத்ததி, பச்சுத்³த⁴ரதி வா, பத்தே வா சி²த்³த³ங் ஹோதி, அதி⁴ட்டா²னங் விஜஹதி. வுத்தம்பி சேதங் –

    Evaṃ appamattassa bhikkhuno siyā adhiṭṭhānavijahananti? Siyā. Sace hi ayaṃ pattaṃ aññassa vā deti, vibbhamati vā sikkhaṃ vā paccakkhāti, kālaṃ vā karoti, liṅgaṃ vāssa parivattati, paccuddharati vā, patte vā chiddaṃ hoti, adhiṭṭhānaṃ vijahati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘தி³ன்னவிப்³ப⁴ந்தபச்சக்கா² , காலங்கிரியகதேன ச;

    ‘‘Dinnavibbhantapaccakkhā , kālaṃkiriyakatena ca;

    லிங்க³பச்சுத்³த⁴ரா சேவ, சி²த்³தே³ன ப⁴வதி ஸத்தம’’ந்தி.

    Liṅgapaccuddharā ceva, chiddena bhavati sattama’’nti.

    சோரஹரணவிஸ்ஸாஸக்³கா³ஹேஹிபி விஜஹதியேவ. கித்தகேன சி²த்³தே³ன அதி⁴ட்டா²னங் பி⁴ஜ்ஜதி? யேன கங்கு³ஸித்த²ங் நிக்க²மதி சேவ பவிஸதி ச. இத³ஞ்ஹி ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் லாமகத⁴ஞ்ஞஸித்த²ங், தஸ்மிங் அயசுண்ணேன வா ஆணியா வா படிபாகதிகே கதே த³ஸாஹப்³ப⁴ந்தரே புன அதி⁴ட்டா²தப்³போ³. அயங் தாவ ‘‘அந்தோத³ஸாஹங் அதி⁴ட்டே²தி விகப்பேதீ’’தி எத்த² அதி⁴ட்டா²னே வினிச்ச²யோ.

    Coraharaṇavissāsaggāhehipi vijahatiyeva. Kittakena chiddena adhiṭṭhānaṃ bhijjati? Yena kaṅgusitthaṃ nikkhamati ceva pavisati ca. Idañhi sattannaṃ dhaññānaṃ lāmakadhaññasitthaṃ, tasmiṃ ayacuṇṇena vā āṇiyā vā paṭipākatike kate dasāhabbhantare puna adhiṭṭhātabbo. Ayaṃ tāva ‘‘antodasāhaṃ adhiṭṭheti vikappetī’’ti ettha adhiṭṭhāne vinicchayo.

    விகப்பனே பன த்³வே விகப்பனா – ஸம்முகா²விகப்பனா ச பரம்முகா²விகப்பனா ச. கத²ங் ஸம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? பத்தானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘‘இமங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘இமே பத்தே’’தி வா ‘‘ஏதங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘ஏதே பத்தே’’தி வா வத்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி வத்தப்³ப³ங். அயமேகா ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வா விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் வா அதி⁴ட்டா²துங் வா ந வட்டதி. ‘‘மய்ஹங் ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி ஏவங் பன வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோபபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    Vikappane pana dve vikappanā – sammukhāvikappanā ca parammukhāvikappanā ca. Kathaṃ sammukhāvikappanā hoti? Pattānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘‘imaṃ patta’’nti vā ‘‘ime patte’’ti vā ‘‘etaṃ patta’’nti vā ‘‘ete patte’’ti vā vatvā ‘‘tuyhaṃ vikappemī’’ti vattabbaṃ. Ayamekā sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhuñjituṃ vā vissajjetuṃ vā adhiṭṭhātuṃ vā na vaṭṭati. ‘‘Mayhaṃ santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti evaṃ pana vutte paccuddhāro nāma hoti, tatopabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    அபரோ நயோ – ததே²வ பத்தானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ஸந்திகே ‘‘இமங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘இமே பத்தே’’தி வா ‘‘ஏதங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘ஏதே பத்தே’’தி வா வத்வா பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு அஞ்ஞதரஸ்ஸ அத்தனா அபி⁴ருசிதஸ்ஸ யஸ்ஸ கஸ்ஸசி நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விகப்பேமீ’’தி வா ‘‘திஸ்ஸாய பி⁴க்கு²னியா ஸிக்க²மானாய ஸாமணேரஸ்ஸ திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா விகப்பேமீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங், அயங் அபராபி ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு பன ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸந்தகங்…பே॰… திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி. ததோபபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    Aparo nayo – tatheva pattānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā tasseva bhikkhuno santike ‘‘imaṃ patta’’nti vā ‘‘ime patte’’ti vā ‘‘etaṃ patta’’nti vā ‘‘ete patte’’ti vā vatvā pañcasu sahadhammikesu aññatarassa attanā abhirucitassa yassa kassaci nāmaṃ gahetvā ‘‘tissassa bhikkhuno vikappemī’’ti vā ‘‘tissāya bhikkhuniyā sikkhamānāya sāmaṇerassa tissāya sāmaṇeriyā vikappemī’’ti vā vattabbaṃ, ayaṃ aparāpi sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu pana ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā ‘‘tissassa bhikkhuno santakaṃ…pe… tissāya sāmaṇeriyā santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti. Tatopabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    கத²ங் பரம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? பத்தானங் ததே²வ ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘‘இமங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘இமே பத்தே’’தி வா ‘‘ஏதங் பத்த’’ந்தி வா ‘‘ஏதே பத்தே’’தி வா வத்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பனத்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத்தப்³ப³ங். தேன வத்தப்³போ³ – ‘‘கோ தே மித்தோ வா ஸந்தி³ட்டோ² வா’’தி? ததோ இதரேன புரிமனயேனேவ ‘‘திஸ்ஸோ பி⁴க்கூ²தி வா…பே॰… திஸ்ஸா ஸாமணேரீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங். புன தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘அஹங் திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ம்மீ’’தி வா…பே॰… ‘‘திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா த³ம்மீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங், அயங் பரம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவத்தா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு பன ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா து³தியஸம்முகா²விகப்பனாயங் வுத்தனயேனேவ ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் வா கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி. ததோபபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.

    Kathaṃ parammukhāvikappanā hoti? Pattānaṃ tatheva ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘‘imaṃ patta’’nti vā ‘‘ime patte’’ti vā ‘‘etaṃ patta’’nti vā ‘‘ete patte’’ti vā vatvā ‘‘tuyhaṃ vikappanatthāya dammī’’ti vattabbaṃ. Tena vattabbo – ‘‘ko te mitto vā sandiṭṭho vā’’ti? Tato itarena purimanayeneva ‘‘tisso bhikkhūti vā…pe… tissā sāmaṇerī’’ti vā vattabbaṃ. Puna tena bhikkhunā ‘‘ahaṃ tissassa bhikkhuno dammī’’ti vā…pe… ‘‘tissāya sāmaṇeriyā dammī’’ti vā vattabbaṃ, ayaṃ parammukhāvikappanā. Ettāvattā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu pana ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā dutiyasammukhāvikappanāyaṃ vuttanayeneva ‘‘itthannāmassa santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ vā karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti. Tatopabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.

    இமாஸங் பன த்³வின்னங் விகப்பனானங் நானாகரணங், அவஸேஸோ ச வசனக்கமோ ஸப்³போ³ பட²மகதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³போ³ ஸத்³தி⁴ங் ஸமுட்டா²னாதீ³ஹீதி.

    Imāsaṃ pana dvinnaṃ vikappanānaṃ nānākaraṇaṃ, avaseso ca vacanakkamo sabbo paṭhamakathinasikkhāpadavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva veditabbo saddhiṃ samuṭṭhānādīhīti.

    பத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pattasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 1. பத்தஸிக்கா²பத³ங் • 1. Pattasikkhāpadaṃ

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. பத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. பத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. பத்தஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Pattasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact