Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. பத்தோ²த³னதா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Patthodanadāyakattheraapadānaṃ

    170.

    170.

    ‘‘வனசாரீ புரே ஆஸிங், ஸததங் வனகம்மிகோ;

    ‘‘Vanacārī pure āsiṃ, satataṃ vanakammiko;

    பத்தோ²த³னங் க³ஹெத்வான, கம்மந்தங் அக³மாஸஹங்.

    Patthodanaṃ gahetvāna, kammantaṃ agamāsahaṃ.

    171.

    171.

    ‘‘தத்த²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸயம்பு⁴ங் அபராஜிதங்;

    ‘‘Tatthaddasāsiṃ sambuddhaṃ, sayambhuṃ aparājitaṃ;

    வனா பிண்டா³ய நிக்க²ந்தங், தி³ஸ்வா சித்தங் பஸாத³யிங்.

    Vanā piṇḍāya nikkhantaṃ, disvā cittaṃ pasādayiṃ.

    172.

    172.

    ‘‘பரகம்மாயனே 1 யுத்தோ, புஞ்ஞஞ்ச மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Parakammāyane 2 yutto, puññañca me na vijjati;

    அயங் பத்தோ²த³னோ அத்தி², போ⁴ஜயிஸ்ஸாமஹங் 3 முனிங்.

    Ayaṃ patthodano atthi, bhojayissāmahaṃ 4 muniṃ.

    173.

    173.

    ‘‘பத்தோ²த³னங் க³ஹெத்வான, ஸயம்பு⁴ஸ்ஸ அதா³ஸஹங்;

    ‘‘Patthodanaṃ gahetvāna, sayambhussa adāsahaṃ;

    மம நிஜ்ஜா²யமானஸ்ஸ, பரிபு⁴ஞ்ஜி ததா³ முனி.

    Mama nijjhāyamānassa, paribhuñji tadā muni.

    174.

    174.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    175.

    175.

    ‘‘ச²த்திங்ஸக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Chattiṃsakkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;

    தெத்திங்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.

    Tettiṃsakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ.

    176.

    176.

    ‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;

    ‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;

    ஸுகி²தோ யஸவா ஹோமி, பத்தோ²த³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sukhito yasavā homi, patthodanassidaṃ phalaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தோ, லபா⁴மி அமிதங் த⁴னங்;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaranto, labhāmi amitaṃ dhanaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², பத்தோ²த³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, patthodanassidaṃ phalaṃ.

    178.

    178.

    ‘‘நதீ³ஸோதபடிபா⁴கா³ , போ⁴கா³ நிப்³ப³த்தரே மம;

    ‘‘Nadīsotapaṭibhāgā , bhogā nibbattare mama;

    பரிமேதுங் ந ஸக்கோமி, பத்தோ²த³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Parimetuṃ na sakkomi, patthodanassidaṃ phalaṃ.

    179.

    179.

    ‘‘இமங் கா²த³ இமங் பு⁴ஞ்ஜ, இமம்ஹி ஸயனே ஸய;

    ‘‘Imaṃ khāda imaṃ bhuñja, imamhi sayane saya;

    தேனாஹங் ஸுகி²தோ ஹோமி, பத்தோ²த³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Tenāhaṃ sukhito homi, patthodanassidaṃ phalaṃ.

    180.

    180.

    ‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பத்தோ²த³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, patthodanassidaṃ phalaṃ.

    181.

    181.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    182.

    182.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    183.

    183.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா பத்தோ²த³னதா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā patthodanadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    பத்தோ²த³னதா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Patthodanadāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. வயகம்மாயனே (க॰)
    2. vayakammāyane (ka.)
    3. போ⁴ஜயிஸ்ஸாமி மங் (ஸ்யா॰)
    4. bhojayissāmi maṃ (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact