Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கு²த்³த³ஸிக்கா²-மூலஸிக்கா² • Khuddasikkhā-mūlasikkhā |
45. பவாரணானித்³தே³ஸோ
45. Pavāraṇāniddeso
பவாரணாதி –
Pavāraṇāti –
433.
433.
த்³வின்னங் திண்ணங் சதுன்னஞ்ச, அஞ்ஞமஞ்ஞப்பவாரணா;
Dvinnaṃ tiṇṇaṃ catunnañca, aññamaññappavāraṇā;
ஏகஸ்ஸ ச அதி⁴ட்டா²னங், ஸேஸா ஸங்க⁴ப்பவாரணா.
Ekassa ca adhiṭṭhānaṃ, sesā saṅghappavāraṇā.
434.
434.
புப்³ப³கிச்சே ச கரணே, பத்தகல்லே ஸமானிதே;
Pubbakicce ca karaṇe, pattakalle samānite;
ட²பெத்வா ஞத்திங் ஸங்கே⁴ன, கத்தப்³பே³வங் பவாரணா.
Ṭhapetvā ñattiṃ saṅghena, kattabbevaṃ pavāraṇā.
‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, அஜ்ஜ பவாரணா பன்னரஸீ, யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ பவாரெய்யா’’தி.
‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, ajja pavāraṇā pannarasī, yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāreyyā’’ti.
435.
435.
ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, நிஸீதி³த்வா உக்குடிகங்;
Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, nisīditvā ukkuṭikaṃ;
தே²ரேன அஞ்ஜலிங் ஸங்கோ⁴, பக்³க³ய்ஹ ஸமுதீ³ரியோ.
Therena añjaliṃ saṅgho, paggayha samudīriyo.
436. ‘‘ஸங்க⁴ங், ஆவுஸோ, பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தோ அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி, ஆவுஸோ, ஸங்க⁴ங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தோ அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
436. ‘‘Saṅghaṃ, āvuso, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi, āvuso, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
437.
437.
பவாரெந்தேஸு தே²ரேஸு, நிஸஜ்ஜுக்குடிகங் நவோ;
Pavārentesu theresu, nisajjukkuṭikaṃ navo;
பவாரேதி ஸயங் யாவ, உக்குடிகோவ அச்ச²து.
Pavāreti sayaṃ yāva, ukkuṭikova acchatu.
438. புப்³பா³ரம்ப⁴ங் ஸமாபெத்வா, நவோ ஸங்க⁴முதீ³ரயே.
438. Pubbārambhaṃ samāpetvā, navo saṅghamudīraye.
439. ‘‘ஸங்க⁴ங், ப⁴ந்தே, பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தோ அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி, ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தோ அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
439. ‘‘Saṅghaṃ, bhante, pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi, bhante, saṅghaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmanto anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
440.
440.
தா³னேன த⁴ம்மஸாகச்சா², கலஹேஹி ச ரத்தியா;
Dānena dhammasākacchā, kalahehi ca rattiyā;
தேவாசிகாய ஓகாஸே-ஸதி கே²பிதபா⁴வதோ;
Tevācikāya okāse-sati khepitabhāvato;
அந்தராயே த³ஸவிதே⁴, ஞத்திங் வத்வானுரூபதோ.
Antarāye dasavidhe, ñattiṃ vatvānurūpato.
441. ‘‘ஸுணாது மே ப⁴ந்தே ஸங்கோ⁴, மனுஸ்ஸேஹி தா³னங் தெ³ந்தேஹி, த்³வீஹி பி⁴க்கூ²ஹி த⁴ம்மங் ஸாகச்ச²ந்தேஹி, கலஹங் கரொந்தேஹி யேபு⁴ய்யேன ரத்தி கே²பிதா. ஸசே ஸங்கோ⁴ தேவாசிகங் பவாரெஸ்ஸதி, அப்பவாரிதோவ ஸங்கோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, அதா²யங் ரத்தி விபா⁴யிஸ்ஸதி. அயங் ராஜந்தராயோ, அயங் சோரந்தராயோ, அயங் அக்³யந்தராயோ, அயங் உத³கந்தராயோ, அயங் மனுஸ்ஸந்தராயோ, அயங் அமனுஸ்ஸந்தராயோ, அயங் வாளந்தராயோ, அயங் ஸரீஸபந்தராயோ, அயங் ஜீவிதந்தராயோ, அயங் ப்³ரஹ்மசரியந்தராயோ. ஸசே ஸங்கோ⁴ தேவாசிகங் பவாரெஸ்ஸதி, அப்பவாரிதோவ ஸங்கோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, அதா²யங் ப்³ரஹ்மசரியந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதி. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ த்³வேவாசிகங், ஏகவாசிகங், ஸமானவஸ்ஸிகங் பவாரெய்யா’’தி.
441. ‘‘Suṇātu me bhante saṅgho, manussehi dānaṃ dentehi, dvīhi bhikkhūhi dhammaṃ sākacchantehi, kalahaṃ karontehi yebhuyyena ratti khepitā. Sace saṅgho tevācikaṃ pavāressati, appavāritova saṅgho bhavissati, athāyaṃ ratti vibhāyissati. Ayaṃ rājantarāyo, ayaṃ corantarāyo, ayaṃ agyantarāyo, ayaṃ udakantarāyo, ayaṃ manussantarāyo, ayaṃ amanussantarāyo, ayaṃ vāḷantarāyo, ayaṃ sarīsapantarāyo, ayaṃ jīvitantarāyo, ayaṃ brahmacariyantarāyo. Sace saṅgho tevācikaṃ pavāressati, appavāritova saṅgho bhavissati, athāyaṃ brahmacariyantarāyo bhavissati. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho dvevācikaṃ, ekavācikaṃ, samānavassikaṃ pavāreyyā’’ti.
442.
442.
பவாரெய்யானுரூபேன , யதா²ட²பிதஞத்தியா;
Pavāreyyānurūpena , yathāṭhapitañattiyā;
ஆக³ச்செ²ய்யுங் யதி³ ஸமா, ஆதி³கா செத்த² ஆஹரே.
Āgaccheyyuṃ yadi samā, ādikā cettha āhare.
443. ஏவங் திசதுவக்³கோ³ ச, ஞத்திங் வத்வா பவாரயே. ‘‘ஸுணந்து மே ஆயஸ்மந்தா, அஜ்ஜ பவாரணா பன்னரஸீ, யதா³யஸ்மந்தானங் பத்தகல்லங், மயங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பவாரெய்யாமா’’தி.
443. Evaṃ ticatuvaggo ca, ñattiṃ vatvā pavāraye. ‘‘Suṇantu me āyasmantā, ajja pavāraṇā pannarasī, yadāyasmantānaṃ pattakallaṃ, mayaṃ aññamaññaṃ pavāreyyāmā’’ti.
444.
444.
ஏகங்ஸங் சீவரங் கத்வா, நிஸீதி³த்வா உக்குடிகங்;
Ekaṃsaṃ cīvaraṃ katvā, nisīditvā ukkuṭikaṃ;
தே²ரேன அஞ்ஜலிங் தேவங், பக்³க³ய்ஹ ஸமுதீ³ரியா.
Therena añjaliṃ tevaṃ, paggayha samudīriyā.
445. ‘‘அஹங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மந்தே பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி அஹங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மந்தே பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
445. ‘‘Ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
நவேனாபி ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தே பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி அஹங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தே பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³ந்து மங் ஆயஸ்மந்தா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Navenāpi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmante pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadantu maṃ āyasmantā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
446. த்³வீஸு தே²ரேன கத்தப்³ப³ங், நவோ கத்வேவமீரியோ.
446. Dvīsu therena kattabbaṃ, navo katvevamīriyo.
447. ‘‘அஹங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மந்தங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³து மங் ஆயஸ்மா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி அஹங், ஆவுஸோ, ஆயஸ்மந்தங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³து மங் ஆயஸ்மா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
447. ‘‘Ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, āvuso, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
நவேனாபி ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³து மங் ஆயஸ்மா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமி. து³தியம்பி…பே॰… ததியம்பி அஹங், ப⁴ந்தே, ஆயஸ்மந்தங் பவாரேமி தி³ட்டே²ன வா ஸுதேன வா பரிஸங்காய வா, வத³து மங் ஆயஸ்மா அனுகம்பங் உபாதா³ய, பஸ்ஸந்தோ படிகரிஸ்ஸாமீ’’தி.
Navenāpi ‘‘ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmi. Dutiyampi…pe… tatiyampi ahaṃ, bhante, āyasmantaṃ pavāremi diṭṭhena vā sutena vā parisaṅkāya vā, vadatu maṃ āyasmā anukampaṃ upādāya, passanto paṭikarissāmī’’ti.
448. புப்³ப³கிச்சங் ஸமாபெத்வா, அதி⁴ட்டெ²ய்யேவமேககோ. ‘‘அஜ்ஜ மே பவாரணா சாதுத்³த³ஸீதி வா பன்னரஸீதி வா அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வத்தப்³ப³ங்.
448. Pubbakiccaṃ samāpetvā, adhiṭṭheyyevamekako. ‘‘Ajja me pavāraṇā cātuddasīti vā pannarasīti vā adhiṭṭhāmī’’ti vattabbaṃ.
449.
449.
யஸ்மிங் வஸந்தி வா பஞ்ச, சத்தாரோ வா தயோ து³வே;
Yasmiṃ vasanti vā pañca, cattāro vā tayo duve;
பவாரணங் ஹரித்வான, ஏகேகஸ்ஸிதரீதரே.
Pavāraṇaṃ haritvāna, ekekassitarītare.
450.
450.
தங் தங் பவாரணங் கயிருங்,
Taṃ taṃ pavāraṇaṃ kayiruṃ,
ஸியா ஆபத்தி து³க்கடங்;
Siyā āpatti dukkaṭaṃ;
ஸேஸா உபோஸதே² வுத்தா,
Sesā uposathe vuttā,
கா³தா²யோ செத்த² ஆஹரே.
Gāthāyo cettha āhare.
451.
451.
பவாரிதேவ ஸங்க⁴ம்ஹி, பாரிஸுத்³தி⁴உபோஸத²ங்;
Pavāriteva saṅghamhi, pārisuddhiuposathaṃ;
கரெய்ய சி²ன்னவஸ்ஸோ வா, அவுத்தோ² வானுபக³தோ.
Kareyya chinnavasso vā, avuttho vānupagato.
452.
452.
சாதுமாஸினியா சாபி, கதே ஸங்கே⁴னுபோஸதே²;
Cātumāsiniyā cāpi, kate saṅghenuposathe;
வுத்த²வஸ்ஸா பவாரெய்யுங், ஸசே அப்பதரா ஸியுந்தி.
Vutthavassā pavāreyyuṃ, sace appatarā siyunti.