Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi |
145. பவாரணாஸங்க³ஹோ
145. Pavāraṇāsaṅgaho
241. தேன கோ² பன ஸமயேன ஸம்ப³ஹுலா ஸந்தி³ட்டா² ஸம்ப⁴த்தா பி⁴க்கூ² கோஸலேஸு ஜனபதே³ அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே வஸ்ஸங் உபக³ச்சி²ங்ஸு. தேஸங் ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ ஹோதி. அத² கோ² தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அம்ஹாகங் கோ² ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ. ஸசே மயங் இதா³னி பவாரெஸ்ஸாம , ஸியாபி பி⁴க்கூ² பவாரெத்வா சாரிகங் பக்கமெய்யுங். ஏவங் மயங் இமம்ஹா பா²ஸுவிஹாரா பரிபா³ஹிரா ப⁴விஸ்ஸாம. கத²ங் நு கோ² அம்ஹேஹி படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி? ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங்.
241. Tena kho pana samayena sambahulā sandiṭṭhā sambhattā bhikkhū kosalesu janapade aññatarasmiṃ āvāse vassaṃ upagacchiṃsu. Tesaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato hoti. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘amhākaṃ kho samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato. Sace mayaṃ idāni pavāressāma , siyāpi bhikkhū pavāretvā cārikaṃ pakkameyyuṃ. Evaṃ mayaṃ imamhā phāsuvihārā paribāhirā bhavissāma. Kathaṃ nu kho amhehi paṭipajjitabba’’nti? Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ.
இத⁴ பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்ப³ஹுலா ஸந்தி³ட்டா² ஸம்ப⁴த்தா பி⁴க்கூ² அஞ்ஞதரஸ்மிங் ஆவாஸே வஸ்ஸங் உபக³ச்ச²ந்தி. தேஸங் ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ ஹோதி. தத்ர சே பி⁴க்கூ²னங் ஏவங் ஹோதி – ‘‘அம்ஹாகங் கோ² ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ. ஸசே மயங் இதா³னி பவாரெஸ்ஸாம, ஸியாபி பி⁴க்கூ² பவாரெத்வா சாரிகங் பக்கமெய்யுங். ஏவங் மயங் இமம்ஹா பா²ஸுவிஹாரா பரிபா³ஹிரா ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி, அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, தேஹி பி⁴க்கூ²ஹி பவாரணாஸங்க³ஹங் காதுங். ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, காதப்³போ³. ஸப்³பே³ஹேவ ஏகஜ்ஜ²ங் ஸன்னிபதிதப்³ப³ங் – ஸன்னிபதித்வா ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
Idha pana, bhikkhave, sambahulā sandiṭṭhā sambhattā bhikkhū aññatarasmiṃ āvāse vassaṃ upagacchanti. Tesaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato hoti. Tatra ce bhikkhūnaṃ evaṃ hoti – ‘‘amhākaṃ kho samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato. Sace mayaṃ idāni pavāressāma, siyāpi bhikkhū pavāretvā cārikaṃ pakkameyyuṃ. Evaṃ mayaṃ imamhā phāsuvihārā paribāhirā bhavissāmā’’ti, anujānāmi, bhikkhave, tehi bhikkhūhi pavāraṇāsaṅgahaṃ kātuṃ. Evañca pana, bhikkhave, kātabbo. Sabbeheva ekajjhaṃ sannipatitabbaṃ – sannipatitvā byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. அம்ஹாகங் ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ. ஸசே மயங் இதா³னி பவாரெஸ்ஸாம, ஸியாபி பி⁴க்கூ² பவாரெத்வா சாரிகங் பக்கமெய்யுங். ஏவங் மயங் இமம்ஹா பா²ஸுவிஹாரா பரிபா³ஹிரா ப⁴விஸ்ஸாம. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ பவாரணாஸங்க³ஹங் கரெய்ய, இதா³னி உபோஸத²ங் கரெய்ய, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸெய்ய, ஆக³மே ஜுண்ஹே கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா பவாரெய்ய. ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato. Sace mayaṃ idāni pavāressāma, siyāpi bhikkhū pavāretvā cārikaṃ pakkameyyuṃ. Evaṃ mayaṃ imamhā phāsuvihārā paribāhirā bhavissāma. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho pavāraṇāsaṅgahaṃ kareyya, idāni uposathaṃ kareyya, pātimokkhaṃ uddiseyya, āgame juṇhe komudiyā cātumāsiniyā pavāreyya. Esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. அம்ஹாகங் ஸமக்³கா³னங் ஸம்மோத³மானானங் அவிவத³மானானங் விஹரதங் அஞ்ஞதரோ பா²ஸுவிஹாரோ அதி⁴க³தோ. ஸசே மயங் இதா³னி பவாரெஸ்ஸாம, ஸியாபி பி⁴க்கூ² பவாரெத்வா சாரிகங் பக்கமெய்யுங். ஏவங் மயங் இமம்ஹா பா²ஸுவிஹாரா பரிபா³ஹிரா ப⁴விஸ்ஸாம. ஸங்கோ⁴ பவாரணாஸங்க³ஹங் கரோதி, இதா³னி உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸதி, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, ஆக³மே ஜுண்ஹே கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா பவாரெஸ்ஸதி. யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி பவாரணாஸங்க³ஹஸ்ஸ கரணங், இதா³னி உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸதி, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, ஆக³மே ஜுண்ஹே கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா பவாரெஸ்ஸதி, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Amhākaṃ samaggānaṃ sammodamānānaṃ avivadamānānaṃ viharataṃ aññataro phāsuvihāro adhigato. Sace mayaṃ idāni pavāressāma, siyāpi bhikkhū pavāretvā cārikaṃ pakkameyyuṃ. Evaṃ mayaṃ imamhā phāsuvihārā paribāhirā bhavissāma. Saṅgho pavāraṇāsaṅgahaṃ karoti, idāni uposathaṃ karissati, pātimokkhaṃ uddisissati, āgame juṇhe komudiyā cātumāsiniyā pavāressati. Yassāyasmato khamati pavāraṇāsaṅgahassa karaṇaṃ, idāni uposathaṃ karissati, pātimokkhaṃ uddisissati, āgame juṇhe komudiyā cātumāsiniyā pavāressati, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.
‘‘கதோ ஸங்கே⁴ன பவாரணாஸங்க³ஹோ, இதா³னி உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸதி, பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸிஸ்ஸதி, ஆக³மே ஜுண்ஹே கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா பவாரெஸ்ஸதி. க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.
‘‘Kato saṅghena pavāraṇāsaṅgaho, idāni uposathaṃ karissati, pātimokkhaṃ uddisissati, āgame juṇhe komudiyā cātumāsiniyā pavāressati. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.
தேஹி சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி கதே பவாரணாஸங்க³ஹே அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² ஏவங் வதெ³ய்ய – ‘‘இச்சா²மஹங், ஆவுஸோ, ஜனபத³சாரிகங் பக்கமிதுங்; அத்தி² மே ஜனபதே³ கரணீய’’ந்தி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ, பவாரெத்வா க³ச்சா²ஹீ’’தி. ஸோ சே , பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² பவாரயமானோ அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பவாரணங் ட²பேதி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘‘அனிஸ்ஸரோ கோ² மே த்வங், ஆவுஸோ, பவாரணாய, ந தாவாஹங் பவாரெஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்ஸ சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ பவாரயமானஸ்ஸ அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பவாரணங் ட²பேதி, உபோ⁴ ஸங்கே⁴ன ஸமனுயுஞ்ஜித்வா ஸமனுகா³ஹித்வா யதா²த⁴ம்மங் காராபேதப்³பா³. ஸோ சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஜனபதே³ தங் கரணீயங் தீரெத்வா புனதே³வ அந்தோ கோமுதி³யா சாதுமாஸினியா தங் ஆவாஸங் ஆக³ச்ச²தி, தேஹி சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி பவாரியமானே அஞ்ஞதரோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பவாரணங் ட²பேதி, ஸோ ஏவமஸ்ஸ வசனீயோ – ‘‘அனிஸ்ஸரோ கோ² மே த்வங், ஆவுஸோ, பவாரணாய; பவாரிதோ அஹ’’ந்தி. தேஹி சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கூ²ஹி பவாரியமானே ஸோ பி⁴க்கு² அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பவாரணங் ட²பேதி, உபோ⁴ ஸங்கே⁴ன ஸமனுயுஞ்ஜித்வா ஸமனுகா³ஹித்வா யதா²த⁴ம்மங் காராபெத்வா ஸங்கே⁴ன பவாரேதப்³ப³ந்தி.
Tehi ce, bhikkhave, bhikkhūhi kate pavāraṇāsaṅgahe aññataro bhikkhu evaṃ vadeyya – ‘‘icchāmahaṃ, āvuso, janapadacārikaṃ pakkamituṃ; atthi me janapade karaṇīya’’nti, so evamassa vacanīyo – ‘‘sādhāvuso, pavāretvā gacchāhī’’ti. So ce , bhikkhave, bhikkhu pavārayamāno aññatarassa bhikkhuno pavāraṇaṃ ṭhapeti, so evamassa vacanīyo – ‘‘anissaro kho me tvaṃ, āvuso, pavāraṇāya, na tāvāhaṃ pavāressāmī’’ti. Tassa ce, bhikkhave, bhikkhuno pavārayamānassa aññataro bhikkhu tassa bhikkhuno pavāraṇaṃ ṭhapeti, ubho saṅghena samanuyuñjitvā samanugāhitvā yathādhammaṃ kārāpetabbā. So ce, bhikkhave, bhikkhu janapade taṃ karaṇīyaṃ tīretvā punadeva anto komudiyā cātumāsiniyā taṃ āvāsaṃ āgacchati, tehi ce, bhikkhave, bhikkhūhi pavāriyamāne aññataro bhikkhu tassa bhikkhuno pavāraṇaṃ ṭhapeti, so evamassa vacanīyo – ‘‘anissaro kho me tvaṃ, āvuso, pavāraṇāya; pavārito aha’’nti. Tehi ce, bhikkhave, bhikkhūhi pavāriyamāne so bhikkhu aññatarassa bhikkhuno pavāraṇaṃ ṭhapeti, ubho saṅghena samanuyuñjitvā samanugāhitvā yathādhammaṃ kārāpetvā saṅghena pavāretabbanti.
பவாரணாஸங்க³ஹோ நிட்டி²தோ.
Pavāraṇāsaṅgaho niṭṭhito.
பவாரணாக்க²ந்த⁴கோ சதுத்தோ².
Pavāraṇākkhandhako catuttho.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / பவாரணாஸங்க³ஹகதா² • Pavāraṇāsaṅgahakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பவாரணாஸங்க³ஹகதா²வண்ணனா • Pavāraṇāsaṅgahakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / பவாரணாஸங்க³ஹகதா²வண்ணனா • Pavāraṇāsaṅgahakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 145. பவாரணாஸங்க³ஹகதா² • 145. Pavāraṇāsaṅgahakathā