Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. பவாரணாஸுத்தங்
7. Pavāraṇāsuttaṃ
215. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி புப்³பா³ராமே மிகா³ரமாதுபாஸாதே³ மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் பஞ்சமத்தேஹி பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸப்³பே³ஹேவ அரஹந்தேஹி. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா தத³ஹுபோஸதே² பன்னரஸே பவாரணாய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ அப்³போ⁴காஸே நிஸின்னோ ஹோதி. அத² கோ² ப⁴க³வா துண்ஹீபூ⁴தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் அனுவிலோகெத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஹந்த³ தா³னி, பி⁴க்க²வே, பவாரேமி வோ. ந ச மே கிஞ்சி க³ரஹத² காயிகங் வா வாசஸிகங் வா’’தி.
215. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati pubbārāme migāramātupāsāde mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi sabbeheva arahantehi. Tena kho pana samayena bhagavā tadahuposathe pannarase pavāraṇāya bhikkhusaṅghaparivuto abbhokāse nisinno hoti. Atha kho bhagavā tuṇhībhūtaṃ bhikkhusaṅghaṃ anuviloketvā bhikkhū āmantesi – ‘‘handa dāni, bhikkhave, pavāremi vo. Na ca me kiñci garahatha kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā’’ti.
ஏவங் வுத்தே, ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ந கோ² மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ கிஞ்சி க³ரஹாம காயிகங் வா வாசஸிகங் வா. ப⁴க³வா ஹி , ப⁴ந்தே, அனுப்பன்னஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ உப்பாதே³தா, அஸஞ்ஜாதஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ ஸஞ்ஜனேதா, அனக்கா²தஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ அக்கா²தா, மக்³க³ஞ்ஞூ மக்³க³விதூ³ மக்³க³கோவிதோ³. மக்³கா³னுகா³ ச, ப⁴ந்தே, ஏதரஹி ஸாவகா விஹரந்தி பச்சா² ஸமன்னாக³தா; அஹஞ்ச கோ², ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் பவாரேமி. ந ச மே ப⁴க³வா கிஞ்சி க³ரஹதி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா’’தி.
Evaṃ vutte, āyasmā sāriputto uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘na kho mayaṃ, bhante, bhagavato kiñci garahāma kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā. Bhagavā hi , bhante, anuppannassa maggassa uppādetā, asañjātassa maggassa sañjanetā, anakkhātassa maggassa akkhātā, maggaññū maggavidū maggakovido. Maggānugā ca, bhante, etarahi sāvakā viharanti pacchā samannāgatā; ahañca kho, bhante, bhagavantaṃ pavāremi. Na ca me bhagavā kiñci garahati kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā’’ti.
‘‘ந க்²வாஹங் தே, ஸாரிபுத்த, கிஞ்சி க³ரஹாமி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா. பண்டி³தோ த்வங், ஸாரிபுத்த, மஹாபஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த , புது²பஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த, ஹாஸபஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த, ஜவனபஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த, திக்க²பஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த, நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ த்வங், ஸாரிபுத்த. ஸெய்யதா²பி, ஸாரிபுத்த, ரஞ்ஞோ சக்கவத்திஸ்ஸ ஜெட்ட²புத்தோ பிதரா பவத்திதங் சக்கங் ஸம்மதே³வ அனுப்பவத்தேதி; ஏவமேவ கோ² த்வங், ஸாரிபுத்த, மயா அனுத்தரங் த⁴ம்மசக்கங் பவத்திதங் ஸம்மதே³வ அனுப்பவத்தேஸீ’’தி.
‘‘Na khvāhaṃ te, sāriputta, kiñci garahāmi kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā. Paṇḍito tvaṃ, sāriputta, mahāpañño tvaṃ, sāriputta , puthupañño tvaṃ, sāriputta, hāsapañño tvaṃ, sāriputta, javanapañño tvaṃ, sāriputta, tikkhapañño tvaṃ, sāriputta, nibbedhikapañño tvaṃ, sāriputta. Seyyathāpi, sāriputta, rañño cakkavattissa jeṭṭhaputto pitarā pavattitaṃ cakkaṃ sammadeva anuppavatteti; evameva kho tvaṃ, sāriputta, mayā anuttaraṃ dhammacakkaṃ pavattitaṃ sammadeva anuppavattesī’’ti.
‘‘நோ சே கிர மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா கிஞ்சி க³ரஹதி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா. இமேஸங் பன, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ந கிஞ்சி க³ரஹதி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா’’தி. ‘‘இமேஸம்பி க்²வாஹங், ஸாரிபுத்த, பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ந கிஞ்சி க³ரஹாமி காயிகங் வா வாசஸிகங் வா. இமேஸஞ்ஹி, ஸாரிபுத்த, பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் ஸட்டி² பி⁴க்கூ² தேவிஜ்ஜா, ஸட்டி² பி⁴க்கூ² ச²ளபி⁴ஞ்ஞா, ஸட்டி² பி⁴க்கூ² உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தா, அத² இதரே பஞ்ஞாவிமுத்தா’’தி.
‘‘No ce kira me, bhante, bhagavā kiñci garahati kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā. Imesaṃ pana, bhante, bhagavā pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ na kiñci garahati kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā’’ti. ‘‘Imesampi khvāhaṃ, sāriputta, pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ na kiñci garahāmi kāyikaṃ vā vācasikaṃ vā. Imesañhi, sāriputta, pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ saṭṭhi bhikkhū tevijjā, saṭṭhi bhikkhū chaḷabhiññā, saṭṭhi bhikkhū ubhatobhāgavimuttā, atha itare paññāvimuttā’’ti.
அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ உட்டா²யாஸனா ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘படிபா⁴தி மங் ப⁴க³வா, படிபா⁴தி மங் ஸுக³தா’’தி. ‘‘படிபா⁴து தங், வங்கீ³ஸா’’தி ப⁴க³வா அவோச. அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ப⁴க³வந்தங் ஸம்முகா² ஸாருப்பாஹி கா³தா²ஹி அபி⁴த்த²வி –
Atha kho āyasmā vaṅgīso uṭṭhāyāsanā ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘paṭibhāti maṃ bhagavā, paṭibhāti maṃ sugatā’’ti. ‘‘Paṭibhātu taṃ, vaṅgīsā’’ti bhagavā avoca. Atha kho āyasmā vaṅgīso bhagavantaṃ sammukhā sāruppāhi gāthāhi abhitthavi –
‘‘அஜ்ஜ பன்னரஸே விஸுத்³தி⁴யா, பி⁴க்கூ² பஞ்சஸதா ஸமாக³தா;
‘‘Ajja pannarase visuddhiyā, bhikkhū pañcasatā samāgatā;
ஸங்யோஜனப³ந்த⁴னச்சி²தா³ , அனீகா⁴ கீ²ணபுனப்³ப⁴வா இஸீ.
Saṃyojanabandhanacchidā , anīghā khīṇapunabbhavā isī.
‘‘சக்கவத்தீ யதா² ராஜா, அமச்சபரிவாரிதோ;
‘‘Cakkavattī yathā rājā, amaccaparivārito;
ஸமந்தா அனுபரியேதி, ஸாக³ரந்தங் மஹிங் இமங்.
Samantā anupariyeti, sāgarantaṃ mahiṃ imaṃ.
‘‘ஏவங் விஜிதஸங்கா³மங், ஸத்த²வாஹங் அனுத்தரங்;
‘‘Evaṃ vijitasaṅgāmaṃ, satthavāhaṃ anuttaraṃ;
ஸாவகா பயிருபாஸந்தி, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினோ.
Sāvakā payirupāsanti, tevijjā maccuhāyino.
‘‘ஸப்³பே³ ப⁴க³வதோ புத்தா, பலாபெத்த² ந விஜ்ஜதி;
‘‘Sabbe bhagavato puttā, palāpettha na vijjati;
தண்ஹாஸல்லஸ்ஸ ஹந்தாரங், வந்தே³ ஆதி³ச்சப³ந்து⁴ன’’ந்தி.
Taṇhāsallassa hantāraṃ, vande ādiccabandhuna’’nti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. பவாரணாஸுத்தவண்ணனா • 7. Pavāraṇāsuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. பவாரணாஸுத்தவண்ணனா • 7. Pavāraṇāsuttavaṇṇanā