Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
21. பவாரணாவினிச்ச²யகதா²
21. Pavāraṇāvinicchayakathā
116. படிக்கே²பபவாரணாதி பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரங் பு⁴ஞ்ஜமானேன யஸ்ஸ கஸ்ஸசி அபி⁴ஹடபோ⁴ஜனஸ்ஸ படிக்கே²பஸங்கா²தா பவாரணா. ஸா ச ந கேவலங் படிக்கே²பமத்தேன ஹோதி, அத² கோ² பஞ்சங்க³வஸேன. தத்ரிமானி பஞ்சங்கா³னி – அஸனங், போ⁴ஜனங், தா³யகஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே டா²னங், அபி⁴ஹாரோ, அபி⁴ஹடஸ்ஸ படிக்கே²போதி. தத்த² அஸனந்தி விப்பகதபோ⁴ஜனங், பு⁴ஞ்ஜமானோ சேஸ புக்³க³லோ ஹோதீதி அத்தோ². போ⁴ஜனந்தி பவாரணப்பஹோனகங் போ⁴ஜனங், ஓத³னாதீ³னஞ்ச அஞ்ஞதரங் படிக்கி²பிதப்³ப³ங் போ⁴ஜனங் ஹோதீதி அத்தோ². தா³யகஸ்ஸ ஹத்த²பாஸே டா²னந்தி பவாரணப்பஹோனகங் போ⁴ஜனங் க³ண்ஹித்வா தா³யகஸ்ஸ அட்³ட⁴தெய்யஹத்த²ப்பமாணே ஓகாஸே அவட்டா²னங். அபி⁴ஹாரோதி ஹத்த²பாஸே டி²தஸ்ஸ தா³யகஸ்ஸ காயேன அபி⁴ஹாரோ. அபி⁴ஹடஸ்ஸ படிக்கே²போதி ஏவங் அபி⁴ஹடஸ்ஸ காயேன வா வாசாய வா படிக்கே²போ. இதி இமேஸங் பஞ்சன்னங் அங்கா³னங் வஸேன பவாரணா ஹோதி. வுத்தம்பி சேதங் –
116.Paṭikkhepapavāraṇāti pañcannaṃ bhojanānaṃ aññataraṃ bhuñjamānena yassa kassaci abhihaṭabhojanassa paṭikkhepasaṅkhātā pavāraṇā. Sā ca na kevalaṃ paṭikkhepamattena hoti, atha kho pañcaṅgavasena. Tatrimāni pañcaṅgāni – asanaṃ, bhojanaṃ, dāyakassa hatthapāse ṭhānaṃ, abhihāro, abhihaṭassa paṭikkhepoti. Tattha asananti vippakatabhojanaṃ, bhuñjamāno cesa puggalo hotīti attho. Bhojananti pavāraṇappahonakaṃ bhojanaṃ, odanādīnañca aññataraṃ paṭikkhipitabbaṃ bhojanaṃ hotīti attho. Dāyakassa hatthapāse ṭhānanti pavāraṇappahonakaṃ bhojanaṃ gaṇhitvā dāyakassa aḍḍhateyyahatthappamāṇe okāse avaṭṭhānaṃ. Abhihāroti hatthapāse ṭhitassa dāyakassa kāyena abhihāro. Abhihaṭassa paṭikkhepoti evaṃ abhihaṭassa kāyena vā vācāya vā paṭikkhepo. Iti imesaṃ pañcannaṃ aṅgānaṃ vasena pavāraṇā hoti. Vuttampi cetaṃ –
‘‘பஞ்சஹி, உபாலி, ஆகாரேஹி பவாரணா பஞ்ஞாயதி, அஸனங் பஞ்ஞாயதி, போ⁴ஜனங் பஞ்ஞாயதி, ஹத்த²பாஸே டி²தோ, அபி⁴ஹரதி, படிக்கே²போ பஞ்ஞாயதீ’’தி (பரி॰ 428).
‘‘Pañcahi, upāli, ākārehi pavāraṇā paññāyati, asanaṃ paññāyati, bhojanaṃ paññāyati, hatthapāse ṭhito, abhiharati, paṭikkhepo paññāyatī’’ti (pari. 428).
117. தத்ராயங் வினிச்ச²யோ (பாசி॰ அட்ட²॰ 238-9) – ‘‘அஸன’’ந்திஆதீ³ஸு தாவ யங் அஸ்னாதி, யஞ்ச போ⁴ஜனங் ஹத்த²பாஸே டி²தேன அபி⁴ஹடங் படிக்கி²பதி, தங் ஓத³னோ கும்மாஸோ ஸத்து மச்சோ² மங்ஸந்தி இமேஸங் அஞ்ஞதரமேவ வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² ஓத³னோ நாம ஸாலி வீஹி யவோ கோ³து⁴மோ கங்கு³ வரகோ குத்³ரூஸகோதி ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் தண்டு³லேஹி நிப்³ப³த்தோ. தத்ர ஸாலீதி அந்தமஸோ நீவாரங் உபாதா³ய ஸப்³பா³பி ஸாலிஜாதி. வீஹீதி ஸப்³பா³பி வீஹிஜாதி. யவகோ³து⁴மேஸு பே⁴தோ³ நத்தி². கங்கூ³தி ஸேதரத்தகாளபே⁴தா³ ஸப்³பா³பி கங்கு³ஜாதி. வரகோதி அந்தமஸோ வரகசோரகங் உபாதா³ய ஸப்³பா³பி ஸேதவண்ணா வரகஜாதி. குத்³ரூஸகோதி காளகுத்³ரூஸகோ சேவ ஸாமாகாதி³பே⁴தா³ ச ஸப்³பா³பி திணத⁴ஞ்ஞஜாதி. நீவாரவரகசோரகா செத்த² த⁴ஞ்ஞானுலோமாதி வத³ந்தி, த⁴ஞ்ஞானி ஹொந்து த⁴ஞ்ஞானுலோமானி வா, ஏதேஸங் வுத்தப்பபே⁴தா³னங் ஸத்தன்னங் த⁴ஞ்ஞானங் தண்டு³லே க³ஹெத்வா ‘‘ப⁴த்தங் பசிஸ்ஸாமா’’தி வா ‘‘யாகு³ங் பசிஸ்ஸாமா’’தி வா ‘‘அம்பி³லபாயாஸாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் பசிஸ்ஸாமா’’தி வா யங் கிஞ்சி ஸந்தா⁴ய பசந்து, ஸசே உண்ஹங் ஸீதலங் வா பு⁴ஞ்ஜந்தானங் போ⁴ஜனகாலே க³ஹிதக³ஹிதட்டா²னே ஓதி⁴ பஞ்ஞாயதி, ஓத³னஸங்க³ஹமேவ க³ச்ச²தி, பவாரணங் ஜனேதி. ஸசே ஓதி⁴ ந பஞ்ஞாயதி, யாகு³ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, பவாரணங் ந ஜனேதி.
117. Tatrāyaṃ vinicchayo (pāci. aṭṭha. 238-9) – ‘‘asana’’ntiādīsu tāva yaṃ asnāti, yañca bhojanaṃ hatthapāse ṭhitena abhihaṭaṃ paṭikkhipati, taṃ odano kummāso sattu maccho maṃsanti imesaṃ aññatarameva veditabbaṃ. Tattha odano nāma sāli vīhi yavo godhumo kaṅgu varako kudrūsakoti sattannaṃ dhaññānaṃ taṇḍulehi nibbatto. Tatra sālīti antamaso nīvāraṃ upādāya sabbāpi sālijāti. Vīhīti sabbāpi vīhijāti. Yavagodhumesu bhedo natthi. Kaṅgūti setarattakāḷabhedā sabbāpi kaṅgujāti. Varakoti antamaso varakacorakaṃ upādāya sabbāpi setavaṇṇā varakajāti. Kudrūsakoti kāḷakudrūsako ceva sāmākādibhedā ca sabbāpi tiṇadhaññajāti. Nīvāravarakacorakā cettha dhaññānulomāti vadanti, dhaññāni hontu dhaññānulomāni vā, etesaṃ vuttappabhedānaṃ sattannaṃ dhaññānaṃ taṇḍule gahetvā ‘‘bhattaṃ pacissāmā’’ti vā ‘‘yāguṃ pacissāmā’’ti vā ‘‘ambilapāyāsādīsu aññataraṃ pacissāmā’’ti vā yaṃ kiñci sandhāya pacantu, sace uṇhaṃ sītalaṃ vā bhuñjantānaṃ bhojanakāle gahitagahitaṭṭhāne odhi paññāyati, odanasaṅgahameva gacchati, pavāraṇaṃ janeti. Sace odhi na paññāyati, yāgusaṅgahaṃ gacchati, pavāraṇaṃ na janeti.
யோபி பாயாஸோ வா பண்ணப²லகளீரமிஸ்ஸகா அம்பி³லயாகு³ வா உத்³த⁴னதோ ஓதாரிதமத்தா அப்³பு⁴ண்ஹா ஹோதி ஆவஜ்ஜித்வா பிவிதுங் ஸக்கா, ஹத்தே²ன க³ஹிதோகாஸேபி ஓதி⁴ங் ந த³ஸ்ஸேதி, பவாரணங் ந ஜனேதி. ஸசே பன உஸுமாய விக³தாய ஸீதலபூ⁴தா க⁴னபா⁴வங் க³ச்ச²தி, ஓதி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி, புன பவாரணங் ஜனேதி, புப்³பே³ தனுபா⁴வோ ந ரக்க²தி. ஸசேபி த³தி⁴தக்காதீ³னி ஆரோபெத்வா ப³ஹூ பண்ணப²லகளீரே பக்கி²பித்வா முட்டி²மத்தாபி தண்டு³லா பக்கி²த்தா ஹொந்தி, போ⁴ஜனகாலே சே ஓதி⁴ பஞ்ஞாயதி, பவாரணங் ஜனேதி. அயாகு³கே நிமந்தனே ‘‘யாகு³ங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ப⁴த்தே உத³ககஞ்ஜிககீ²ராதீ³னி ஆகிரித்வா ‘‘யாகு³ங் க³ண்ஹதா²’’தி தெ³ந்தி. கிஞ்சாபி தனுகோ ஹோதி, பவாரணங் ஜனேதியேவ. ஸசே பன பக்குதி²தேஸு உத³காதீ³ஸு பக்கி²பித்வா பசித்வா தெ³ந்தி, யாகு³ஸங்க³ஹமேவ க³ச்ச²தி. யாகு³ஸங்க³ஹங் க³தேபி தஸ்மிங் வா அஞ்ஞஸ்மிங் வா யத்த² மச்ச²மங்ஸங் பக்கி²பந்தி, ஸசே ஸாஸபமத்தம்பி மச்ச²மங்ஸக²ண்ட³ங் வா ந்ஹாரு வா பஞ்ஞாயதி, பவாரணங் ஜனேதி, ஸுத்³த⁴ரஸகோ பன ரஸகயாகு³ வா ந ஜனேதி. ட²பெத்வா வுத்தத⁴ஞ்ஞதண்டு³லே அஞ்ஞேஹி வேணுதண்டு³லாதீ³ஹி வா கண்ட³மூலப²லேஹி வா யேஹி கேஹிசி கதங் ப⁴த்தம்பி பவாரணங் ந ஜனேதி, பகே³வ க⁴னயாகு³. ஸசே பனெத்த² மச்ச²மங்ஸங் பக்கி²பந்தி, ஜனேதி. மஹாபச்சரியங் ‘‘புப்பி²அத்தா²ய ப⁴த்தம்பி பவாரணங் ஜனேதீ’’தி வுத்தங். புப்பி²அத்தா²ய ப⁴த்தங் நாம புப்பி²க²ஜ்ஜகத்தா²ய குதி²துத³கே பக்கி²பித்வா ஸேதி³ததண்டு³லா வுச்சந்தி. ஸசே பன தே தண்டு³லே ஸுக்கா²பெத்வா கா²த³ந்தி, வட்டதி, நேவ ஸத்துஸங்க்²யங், ந ப⁴த்தஸங்க்²யங் க³ச்ச²ந்தி. புன தேஹி கதப⁴த்தங் பவாரேதியேவ. தே தண்டு³லே ஸப்பிதேலாதீ³ஸு வா பசந்தி, பூவங் வா கரொந்தி, ந பவாரெந்தி. புது²கா வா தாஹி கதஸத்துப⁴த்தாதீ³னி வா ந பவாரெந்தி.
Yopi pāyāso vā paṇṇaphalakaḷīramissakā ambilayāgu vā uddhanato otāritamattā abbhuṇhā hoti āvajjitvā pivituṃ sakkā, hatthena gahitokāsepi odhiṃ na dasseti, pavāraṇaṃ na janeti. Sace pana usumāya vigatāya sītalabhūtā ghanabhāvaṃ gacchati, odhiṃ dasseti, puna pavāraṇaṃ janeti, pubbe tanubhāvo na rakkhati. Sacepi dadhitakkādīni āropetvā bahū paṇṇaphalakaḷīre pakkhipitvā muṭṭhimattāpi taṇḍulā pakkhittā honti, bhojanakāle ce odhi paññāyati, pavāraṇaṃ janeti. Ayāguke nimantane ‘‘yāguṃ dassāmā’’ti bhatte udakakañjikakhīrādīni ākiritvā ‘‘yāguṃ gaṇhathā’’ti denti. Kiñcāpi tanuko hoti, pavāraṇaṃ janetiyeva. Sace pana pakkuthitesu udakādīsu pakkhipitvā pacitvā denti, yāgusaṅgahameva gacchati. Yāgusaṅgahaṃ gatepi tasmiṃ vā aññasmiṃ vā yattha macchamaṃsaṃ pakkhipanti, sace sāsapamattampi macchamaṃsakhaṇḍaṃ vā nhāru vā paññāyati, pavāraṇaṃ janeti, suddharasako pana rasakayāgu vā na janeti. Ṭhapetvā vuttadhaññataṇḍule aññehi veṇutaṇḍulādīhi vā kaṇḍamūlaphalehi vā yehi kehici kataṃ bhattampi pavāraṇaṃ na janeti, pageva ghanayāgu. Sace panettha macchamaṃsaṃ pakkhipanti, janeti. Mahāpaccariyaṃ ‘‘pupphiatthāya bhattampi pavāraṇaṃ janetī’’ti vuttaṃ. Pupphiatthāya bhattaṃ nāma pupphikhajjakatthāya kuthitudake pakkhipitvā seditataṇḍulā vuccanti. Sace pana te taṇḍule sukkhāpetvā khādanti, vaṭṭati, neva sattusaṅkhyaṃ, na bhattasaṅkhyaṃ gacchanti. Puna tehi katabhattaṃ pavāretiyeva. Te taṇḍule sappitelādīsu vā pacanti, pūvaṃ vā karonti, na pavārenti. Puthukā vā tāhi katasattubhattādīni vā na pavārenti.
கும்மாஸோ நாம யவேஹி கதகும்மாஸோ. அஞ்ஞேஹி பன முக்³கா³தீ³ஹி கதகும்மாஸோ பவாரணங் ந ஜனேதி.
Kummāso nāma yavehi katakummāso. Aññehi pana muggādīhi katakummāso pavāraṇaṃ na janeti.
ஸத்து நாம ஸாலிவீஹியவேஹி கதஸத்து. கங்கு³வரககுத்³ரூஸகஸீஸானிபி ப⁴ஜ்ஜித்வா ஈஸகங் கொட்டெத்வா து²ஸே பலாபெத்வா புன த³ள்ஹங் கொட்டெத்வா சுண்ணங் கரொந்தி. ஸசேபி தங் அல்லத்தா ஏகப³த்³த⁴ங் ஹோதி, ஸத்துஸங்க³ஹமேவ க³ச்ச²தி. க²ரபாகப⁴ஜ்ஜிதானங் வீஹீனங் தண்டு³லே கொட்டெத்வா தெ³ந்தி, தம்பி சுண்ணங் ஸத்துஸங்க³ஹமேவ க³ச்ச²தி. ஸமபாகப⁴ஜ்ஜிதானங் பன வீஹீனங் வா வீஹிபலாஸானங் வா தண்டு³லா ப⁴ஜ்ஜிததண்டு³லா ஏவ வா ந பவாரெந்தி. தேஸங் பன தண்டு³லானங் சுண்ணங் பவாரேதி, க²ரபாகப⁴ஜ்ஜிதானங் வீஹீனங் குண்ட³கம்பி பவாரேதி. ஸமபாகப⁴ஜ்ஜிதானங் பன ஆதபஸுக்கா²னங் வா குண்ட³கங் ந பவாரேதி. லாஜா வா தேஹி கதப⁴த்தஸத்துஆதீ³னி வா ந பவாரெந்தி, ப⁴ஜ்ஜிதபிட்ட²ங் வா யங் கிஞ்சி ஸுத்³த⁴க²ஜ்ஜகங் வா ந பவாரேதி. மச்ச²மங்ஸபூரிதக²ஜ்ஜகங் பன ஸத்துமோத³கோ வா பவாரேதி. மச்சோ² மங்ஸஞ்ச பாகடமேவ.
Sattu nāma sālivīhiyavehi katasattu. Kaṅguvarakakudrūsakasīsānipi bhajjitvā īsakaṃ koṭṭetvā thuse palāpetvā puna daḷhaṃ koṭṭetvā cuṇṇaṃ karonti. Sacepi taṃ allattā ekabaddhaṃ hoti, sattusaṅgahameva gacchati. Kharapākabhajjitānaṃ vīhīnaṃ taṇḍule koṭṭetvā denti, tampi cuṇṇaṃ sattusaṅgahameva gacchati. Samapākabhajjitānaṃ pana vīhīnaṃ vā vīhipalāsānaṃ vā taṇḍulā bhajjitataṇḍulā eva vā na pavārenti. Tesaṃ pana taṇḍulānaṃ cuṇṇaṃ pavāreti, kharapākabhajjitānaṃ vīhīnaṃ kuṇḍakampi pavāreti. Samapākabhajjitānaṃ pana ātapasukkhānaṃ vā kuṇḍakaṃ na pavāreti. Lājā vā tehi katabhattasattuādīni vā na pavārenti, bhajjitapiṭṭhaṃ vā yaṃ kiñci suddhakhajjakaṃ vā na pavāreti. Macchamaṃsapūritakhajjakaṃ pana sattumodako vā pavāreti. Maccho maṃsañca pākaṭameva.
அயங் பன விஸேஸோ – ஸசே யாகு³ங் பிவந்தஸ்ஸ யாகு³ஸித்த²மத்தானேவ த்³வே மச்ச²க²ண்டா³னி வா மங்ஸக²ண்டா³னி வா ஏகபா⁴ஜனே வா நானாபா⁴ஜனே வா தெ³ந்தி, தானி சே அகா²த³ந்தோ அஞ்ஞங் யங் கிஞ்சி பவாரணப்பஹோனகங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. ததோ ஏகங் கா²தி³தங், ஏகங் ஹத்தே² வா பத்தே வா ஹோதி, ஸோ சே அஞ்ஞங் படிக்கி²பதி, பவாரேதி. த்³வேபி கா²தி³தானி ஹொந்தி, முகே² ஸாஸபமத்தம்பி அவஸிட்ட²ங் நத்தி², ஸசேபி அஞ்ஞங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கப்பியமங்ஸங் கா²த³ந்தோ கப்பியமங்ஸங் படிக்கி²பதி, பவாரேதி. கப்பியமங்ஸங் கா²த³ந்தோ அகப்பியமங்ஸங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கஸ்மா? அவத்து²தாய. யஞ்ஹி பி⁴க்கு²னோ கா²தி³துங் வட்டதி, தங்யேவ படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. இத³ங் பன ஜானந்தோ அகப்பியத்தா படிக்கி²பதி, அஜானந்தோபி படிக்கி²பிதப்³ப³ட்டா²னே டி²தமேவ படிக்கி²பதி நாம, தஸ்மா ந பவாரேதி. ஸசே பன அகப்பியமங்ஸங் கா²த³ந்தோ கப்பியமங்ஸங் படிக்கி²பதி, பவாரேதி. கஸ்மா? வத்து²தாய. யஞ்ஹி தேன படிக்கி²த்தங், தங் பவாரணாய வத்து², யங் பன கா²த³தி, தங் கிஞ்சாபி படிக்கி²பிதப்³ப³ட்டா²னே டி²தங், கா²தி³யமானங் பன மங்ஸபா⁴வங் ந ஜஹதி, தஸ்மா பவாரேதி. அகப்பியமங்ஸங் வா கா²த³ந்தோ அகப்பியமங்ஸங் படிக்கி²பதி, புரிமனயேனேவ ந பவாரேதி. கப்பியமங்ஸங் வா அகப்பியமங்ஸங் வா கா²த³ந்தோ பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் யங் கிஞ்சி கப்பியபோ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, பவாரேதி. குலதூ³ஸகவேஜ்ஜகம்மஉத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மாரோசனஸாதி³தரூபியாதீ³ஹி நிப்³ப³த்தங் பு³த்³த⁴படிகுட்ட²ங் அனேஸனாய உப்பன்னங் அகப்பியபோ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கப்பியபோ⁴ஜனங் வா அகப்பியபோ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கப்பியபோ⁴ஜனங் வா அகப்பியபோ⁴ஜனங் வா பு⁴ஞ்ஜந்தோபி கப்பியபோ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, பவாரேதி. அகப்பியபோ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதீதி ஸப்³ப³த்த² வுத்தனயேனேவ காரணங் வேதி³தப்³ப³ங்.
Ayaṃ pana viseso – sace yāguṃ pivantassa yāgusitthamattāneva dve macchakhaṇḍāni vā maṃsakhaṇḍāni vā ekabhājane vā nānābhājane vā denti, tāni ce akhādanto aññaṃ yaṃ kiñci pavāraṇappahonakaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Tato ekaṃ khāditaṃ, ekaṃ hatthe vā patte vā hoti, so ce aññaṃ paṭikkhipati, pavāreti. Dvepi khāditāni honti, mukhe sāsapamattampi avasiṭṭhaṃ natthi, sacepi aññaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kappiyamaṃsaṃ khādanto kappiyamaṃsaṃ paṭikkhipati, pavāreti. Kappiyamaṃsaṃ khādanto akappiyamaṃsaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kasmā? Avatthutāya. Yañhi bhikkhuno khādituṃ vaṭṭati, taṃyeva paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Idaṃ pana jānanto akappiyattā paṭikkhipati, ajānantopi paṭikkhipitabbaṭṭhāne ṭhitameva paṭikkhipati nāma, tasmā na pavāreti. Sace pana akappiyamaṃsaṃ khādanto kappiyamaṃsaṃ paṭikkhipati, pavāreti. Kasmā? Vatthutāya. Yañhi tena paṭikkhittaṃ, taṃ pavāraṇāya vatthu, yaṃ pana khādati, taṃ kiñcāpi paṭikkhipitabbaṭṭhāne ṭhitaṃ, khādiyamānaṃ pana maṃsabhāvaṃ na jahati, tasmā pavāreti. Akappiyamaṃsaṃ vā khādanto akappiyamaṃsaṃ paṭikkhipati, purimanayeneva na pavāreti. Kappiyamaṃsaṃ vā akappiyamaṃsaṃ vā khādanto pañcannaṃ bhojanānaṃ yaṃ kiñci kappiyabhojanaṃ paṭikkhipati, pavāreti. Kuladūsakavejjakammauttarimanussadhammārocanasāditarūpiyādīhi nibbattaṃ buddhapaṭikuṭṭhaṃ anesanāya uppannaṃ akappiyabhojanaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kappiyabhojanaṃ vā akappiyabhojanaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kappiyabhojanaṃ vā akappiyabhojanaṃ vā bhuñjantopi kappiyabhojanaṃ paṭikkhipati, pavāreti. Akappiyabhojanaṃ paṭikkhipati, na pavāretīti sabbattha vuttanayeneva kāraṇaṃ veditabbaṃ.
118. ஏவங் ‘‘அஸன’’ந்திஆதீ³ஸு யஞ்ச அஸ்னாதி, யஞ்ச போ⁴ஜனங் ஹத்த²பாஸே டி²தேன அபி⁴ஹடங் படிக்கி²பந்தோ பவாரணங் ஆபஜ்ஜதி, தங் உத்வா இதா³னி யதா² ஆபஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஜானநத்த²ங் அயங் வினிச்ச²யோ – அஸனங் போ⁴ஜனந்தி எத்த² தாவ யேன ஏகஸித்த²ம்பி அஜ்ஜோ²ஹடங் ஹோதி ஸோ ஸசே பத்தமுக²ஹத்தா²னங் யத்த² கத்த²சி பஞ்சஸு போ⁴ஜனேஸு ஏகஸ்மிம்பி ஸதி அஞ்ஞங் பஞ்சஸு போ⁴ஜனேஸு ஏகம்பி படிக்கி²பதி, பவாரேதி. கத்த²சி போ⁴ஜனங் நத்தி², ஆமிஸக³ந்த⁴மத்தங் பஞ்ஞாயதி, ந பவாரேதி. முகே² ச ஹத்தே² ச போ⁴ஜனங் நத்தி², பத்தே அத்தி², தஸ்மிங் பன ஆஸனே அபு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ, விஹாரங் வா பவிஸித்வா பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ, அஞ்ஞஸ்ஸ வா தா³துகாமோ தஸ்மிங் சே அந்தரே போ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கஸ்மா? விப்பகதபோ⁴ஜனபா⁴வஸ்ஸ உபச்சி²ன்னத்தா. ‘‘யோபி அஞ்ஞத்ர க³ந்த்வா பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ முகே² ப⁴த்தங் கி³லித்வா ஸேஸங் ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ அஞ்ஞங் போ⁴ஜனங் படிக்கி²பதி, தஸ்ஸபி பவாரணா ந ஹோதீ’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். யதா² ச பத்தே, ஏவங் ஹத்தே²பி. முகே²பி வா விஜ்ஜமானங் போ⁴ஜனங் ஸசே அனஜ்ஜோ²ஹரிதுகாமோ ஹோதி, தஸ்மிஞ்ச க²ணே அஞ்ஞங் படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி பதே³ வுத்தங் லக்க²ணங் ஸப்³ப³த்த² வேதி³தப்³ப³ங் ஹோதி. அபிச குருந்தி³யங் ஏஸ நயோ த³ஸ்ஸிதோயேவ. வுத்தஞ்ஹி தத்த² ‘‘முகே² ப⁴த்தங் கி³லிதங், ஹத்தே² ப⁴த்தங் விகா⁴ஸாத³ஸ்ஸ தா³துகாமோ, பத்தே ப⁴த்தங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தா³துகாமோ, ஸசே தஸ்மிங் க²ணே படிக்கி²பதி, ந பவாரேதீ’’தி.
118. Evaṃ ‘‘asana’’ntiādīsu yañca asnāti, yañca bhojanaṃ hatthapāse ṭhitena abhihaṭaṃ paṭikkhipanto pavāraṇaṃ āpajjati, taṃ utvā idāni yathā āpajjati, tassa jānanatthaṃ ayaṃ vinicchayo – asanaṃ bhojananti ettha tāva yena ekasitthampi ajjhohaṭaṃ hoti so sace pattamukhahatthānaṃ yattha katthaci pañcasu bhojanesu ekasmimpi sati aññaṃ pañcasu bhojanesu ekampi paṭikkhipati, pavāreti. Katthaci bhojanaṃ natthi, āmisagandhamattaṃ paññāyati, na pavāreti. Mukhe ca hatthe ca bhojanaṃ natthi, patte atthi, tasmiṃ pana āsane abhuñjitukāmo, vihāraṃ vā pavisitvā bhuñjitukāmo, aññassa vā dātukāmo tasmiṃ ce antare bhojanaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Kasmā? Vippakatabhojanabhāvassa upacchinnattā. ‘‘Yopi aññatra gantvā bhuñjitukāmo mukhe bhattaṃ gilitvā sesaṃ ādāya gacchanto antarāmagge aññaṃ bhojanaṃ paṭikkhipati, tassapi pavāraṇā na hotī’’ti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Yathā ca patte, evaṃ hatthepi. Mukhepi vā vijjamānaṃ bhojanaṃ sace anajjhoharitukāmo hoti, tasmiñca khaṇe aññaṃ paṭikkhipati, na pavāreti. Ekasmiñhi pade vuttaṃ lakkhaṇaṃ sabbattha veditabbaṃ hoti. Apica kurundiyaṃ esa nayo dassitoyeva. Vuttañhi tattha ‘‘mukhe bhattaṃ gilitaṃ, hatthe bhattaṃ vighāsādassa dātukāmo, patte bhattaṃ bhikkhussa dātukāmo, sace tasmiṃ khaṇe paṭikkhipati, na pavāretī’’ti.
ஹத்த²பாஸே டி²தோதி எத்த² பன ஸசே பி⁴க்கு² நிஸின்னோ ஹோதி, ஆஸனஸ்ஸ பச்சி²மந்ததோ பட்டா²ய, ஸசே டி²தோ, பண்ஹிஅந்ததோ பட்டா²ய, ஸசே நிபன்னோ, யேன பஸ்ஸேன நிபன்னோ, தஸ்ஸ பாரிமந்ததோ பட்டா²ய, தா³யகஸ்ஸ நிஸின்னஸ்ஸ வா டி²தஸ்ஸ வா நிபன்னஸ்ஸ வா ட²பெத்வா பஸாரிதஹத்த²ங் யங் ஆஸன்னதரங் அங்க³ங், தஸ்ஸ ஓரிமந்தேன பரிச்சி²ந்தி³த்வா அட்³ட⁴தெய்யஹத்தோ² ‘‘ஹத்த²பாஸோ’’தி வேதி³தப்³போ³. தஸ்மிங் ட²த்வா அபி⁴ஹடங் படிக்கி²பந்தஸ்ஸேவ பவாரணா ஹோதி, ந ததோ பரங்.
Hatthapāse ṭhitoti ettha pana sace bhikkhu nisinno hoti, āsanassa pacchimantato paṭṭhāya, sace ṭhito, paṇhiantato paṭṭhāya, sace nipanno, yena passena nipanno, tassa pārimantato paṭṭhāya, dāyakassa nisinnassa vā ṭhitassa vā nipannassa vā ṭhapetvā pasāritahatthaṃ yaṃ āsannataraṃ aṅgaṃ, tassa orimantena paricchinditvā aḍḍhateyyahattho ‘‘hatthapāso’’ti veditabbo. Tasmiṃ ṭhatvā abhihaṭaṃ paṭikkhipantasseva pavāraṇā hoti, na tato paraṃ.
அபி⁴ஹரதீதி ஹத்த²பாஸப்³ப⁴ந்தரே டி²தோ க³ஹணத்த²ங் உபனாமேதி. ஸசே பன அனந்தரனிஸின்னோபி பி⁴க்கு² ஹத்தே² வா ஊரூஸு வா ஆதா⁴ரகே வா டி²தங் பத்தங் அனபி⁴ஹரித்வா ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி, தங் படிக்கி²பதோ பவாரணா நத்தி². ப⁴த்தபச்சி²ங் ஆனெத்வா புரதோ பூ⁴மியங் ட²பெத்வா ‘‘க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தேபி ஏஸேவ நயோ. ஈஸகங் பன உத்³த⁴ரித்வா வா அபனாமெத்வா வா ‘‘க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தே படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. தே²ராஸனே நிஸின்னோ தே²ரோ தூ³ரே நிஸின்னஸ்ஸ த³ஹரபி⁴க்கு²ஸ்ஸ பத்தங் பேஸெத்வா ‘‘இதோ ஓத³னங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத³தி, க³ண்ஹித்வா பன க³தோ துண்ஹீ திட்ட²தி, த³ஹரோ ‘‘அலங் மய்ஹ’’ந்தி படிக்கி²பதி, ந பவாரேதி. கஸ்மா? தே²ரஸ்ஸ தூ³ரபா⁴வதோ தூ³தஸ்ஸ ச அனபி⁴ஹரணதோ. ஸசே பன க³ஹெத்வா ஆக³தோ பி⁴க்கு² ‘‘இத³ங் ப⁴த்தங் க³ண்ஹா’’தி வத³தி, தங் படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. பரிவேஸனாயஏகோ ஏகேன ஹத்தே²ன ஓத³னபச்சி²ங், ஏகேன கடச்சு²ங் க³ஹெத்வா பி⁴க்கு²ங் பரிவிஸதி, தத்ர சே அஞ்ஞோ ஆக³ந்த்வா ‘‘அஹங் பச்சி²ங் தா⁴ரெஸ்ஸாமி, த்வங் ஓத³னங் தே³ஹீ’’தி வத்வா க³ஹிதமத்தமேவ கரோதி, பரிவேஸகோ ஏவ பன தங் தா⁴ரேதி, தஸ்மா ஸா அபி⁴ஹடாவ ஹோதி, ததோ தா³துகாமதாய க³ண்ஹந்தங் படிக்கி²பந்தஸ்ஸ பவாரணா ஹோதி. ஸசே பன பரிவேஸகேன பு²ட்ட²மத்தாவ ஹோதி, இதரோவ நங் தா⁴ரேதி, ததோ தா³துகாமதாய க³ண்ஹந்தங் படிக்கி²பந்தஸ்ஸ பவாரணா ந ஹோதி, கடச்சு²னா உத்³த⁴டப⁴த்தே பன ஹோதி. கடச்சு²னா அபி⁴ஹாரோயேவ ஹி தஸ்ஸ அபி⁴ஹாரோ. ‘‘த்³வின்னங் ஸமபா⁴ரேபி படிக்கி²பந்தோ பவாரேதியேவா’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். அனந்தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ப⁴த்தே தீ³யமானே இதரோ பத்தங் ஹத்தே²ன பித³ஹதி, பவாரணா நத்தி². கஸ்மா? அஞ்ஞஸ்ஸ அபி⁴ஹடே படிக்கி²த்தத்தா.
Abhiharatīti hatthapāsabbhantare ṭhito gahaṇatthaṃ upanāmeti. Sace pana anantaranisinnopi bhikkhu hatthe vā ūrūsu vā ādhārake vā ṭhitaṃ pattaṃ anabhiharitvā ‘‘bhattaṃ gaṇhāhī’’ti vadati, taṃ paṭikkhipato pavāraṇā natthi. Bhattapacchiṃ ānetvā purato bhūmiyaṃ ṭhapetvā ‘‘gaṇhāhī’’ti vuttepi eseva nayo. Īsakaṃ pana uddharitvā vā apanāmetvā vā ‘‘gaṇhathā’’ti vutte paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Therāsane nisinno thero dūre nisinnassa daharabhikkhussa pattaṃ pesetvā ‘‘ito odanaṃ gaṇhāhī’’ti vadati, gaṇhitvā pana gato tuṇhī tiṭṭhati, daharo ‘‘alaṃ mayha’’nti paṭikkhipati, na pavāreti. Kasmā? Therassa dūrabhāvato dūtassa ca anabhiharaṇato. Sace pana gahetvā āgato bhikkhu ‘‘idaṃ bhattaṃ gaṇhā’’ti vadati, taṃ paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Parivesanāyaeko ekena hatthena odanapacchiṃ, ekena kaṭacchuṃ gahetvā bhikkhuṃ parivisati, tatra ce añño āgantvā ‘‘ahaṃ pacchiṃ dhāressāmi, tvaṃ odanaṃ dehī’’ti vatvā gahitamattameva karoti, parivesako eva pana taṃ dhāreti, tasmā sā abhihaṭāva hoti, tato dātukāmatāya gaṇhantaṃ paṭikkhipantassa pavāraṇā hoti. Sace pana parivesakena phuṭṭhamattāva hoti, itarova naṃ dhāreti, tato dātukāmatāya gaṇhantaṃ paṭikkhipantassa pavāraṇā na hoti, kaṭacchunā uddhaṭabhatte pana hoti. Kaṭacchunā abhihāroyeva hi tassa abhihāro. ‘‘Dvinnaṃ samabhārepi paṭikkhipanto pavāretiyevā’’ti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Anantarassa bhikkhuno bhatte dīyamāne itaro pattaṃ hatthena pidahati, pavāraṇā natthi. Kasmā? Aññassa abhihaṭe paṭikkhittattā.
படிக்கே²போ பஞ்ஞாயதீதி எத்த² வாசாய அபி⁴ஹடங் படிக்கி²பதோ பவாரணா நத்தி², காயேன அபி⁴ஹடங் பன யேன கேனசி ஆகாரேன காயேன வா வாசாய வா படிக்கி²பந்தஸ்ஸ பவாரணா ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³. தத்ர காயேன படிக்கே²போ நாம அங்கு³லிங் வா ஹத்த²ங் வா மக்கி²காபீ³ஜனிங் வா சீவரகண்ணங் வா சாலேதி, ப⁴முகாய வா ஆகாரங் கரோதி, குத்³தோ⁴ வா ஓலோகேதி. வாசாய படிக்கே²போ நாம ‘‘அல’’ந்தி வா ‘‘ந க³ண்ஹாமீ’’தி வா ‘‘மா ஆகிரா’’தி வா ‘‘அபக³ச்சா²’’தி வா வத³தி. ஏவங் யேன கேனசி ஆகாரேன காயேன வா வாசாய வா படிக்கி²த்தே பவாரணா ஹோதி.
Paṭikkhepo paññāyatīti ettha vācāya abhihaṭaṃ paṭikkhipato pavāraṇā natthi, kāyena abhihaṭaṃ pana yena kenaci ākārena kāyena vā vācāya vā paṭikkhipantassa pavāraṇā hotīti veditabbo. Tatra kāyena paṭikkhepo nāma aṅguliṃ vā hatthaṃ vā makkhikābījaniṃ vā cīvarakaṇṇaṃ vā cāleti, bhamukāya vā ākāraṃ karoti, kuddho vā oloketi. Vācāya paṭikkhepo nāma ‘‘ala’’nti vā ‘‘na gaṇhāmī’’ti vā ‘‘mā ākirā’’ti vā ‘‘apagacchā’’ti vā vadati. Evaṃ yena kenaci ākārena kāyena vā vācāya vā paṭikkhitte pavāraṇā hoti.
119. ஏகோ அபி⁴ஹடே ப⁴த்தே பவாரணாய பீ⁴தோ ஹத்தே² அபனெத்வா புனப்புனங் பத்தே ஓத³னங் ஆகிரந்தங் ‘‘ஆகிர ஆகிர, கொட்டெத்வா கொட்டெத்வா பூரேஹீ’’தி வத³தி, எத்த² கத²ந்தி? மஹாஸுமத்தே²ரோ தாவ ‘‘அனாகிரணத்தா²ய வுத்தத்தா பவாரணா ஹோதீ’’தி ஆஹ. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘ஆகிர பூரேஹீதி வத³ந்தஸ்ஸ நாம கஸ்ஸசி பவாரணா அத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘ந பவாரேதீ’’தி ஆஹ.
119. Eko abhihaṭe bhatte pavāraṇāya bhīto hatthe apanetvā punappunaṃ patte odanaṃ ākirantaṃ ‘‘ākira ākira, koṭṭetvā koṭṭetvā pūrehī’’ti vadati, ettha kathanti? Mahāsumatthero tāva ‘‘anākiraṇatthāya vuttattā pavāraṇā hotī’’ti āha. Mahāpadumatthero pana ‘‘ākira pūrehīti vadantassa nāma kassaci pavāraṇā atthī’’ti vatvā ‘‘na pavāretī’’ti āha.
அபரோ ப⁴த்தங் அபி⁴ஹரந்தங் பி⁴க்கு²ங் ஸல்லக்கெ²த்வா ‘‘கிங், ஆவுஸோ, இதோபி கிஞ்சி க³ண்ஹிஸ்ஸஸி, த³ம்மி தே கிஞ்சீ’’தி ஆஹ, தத்ராபி ‘‘ஏவங் நாக³மிஸ்ஸதீதி வுத்தத்தா பவாரணா ஹோதீ’’தி மஹாஸுமத்தே²ரோ ஆஹ. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘க³ண்ஹிஸ்ஸஸீதி வத³ந்தஸ்ஸ நாம கஸ்ஸசி பவாரணா அத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘ந பவாரேதீ’’தி ஆஹ.
Aparo bhattaṃ abhiharantaṃ bhikkhuṃ sallakkhetvā ‘‘kiṃ, āvuso, itopi kiñci gaṇhissasi, dammi te kiñcī’’ti āha, tatrāpi ‘‘evaṃ nāgamissatīti vuttattā pavāraṇā hotī’’ti mahāsumatthero āha. Mahāpadumatthero pana ‘‘gaṇhissasīti vadantassa nāma kassaci pavāraṇā atthī’’ti vatvā ‘‘na pavāretī’’ti āha.
ஏகோ ஸமங்ஸகங் ரஸங் அபி⁴ஹரித்வா ‘‘ரஸங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, தங் ஸுத்வா படிக்கி²பதோ பவாரணா நத்தி². ‘‘மச்ச²மங்ஸரஸ’’ந்தி வுத்தே படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி, ‘‘இத³ங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தேபி ஹோதியேவ. மங்ஸங் விஸுங் கத்வா ‘‘மங்ஸரஸங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, ‘‘தத்த² சே ஸாஸபமத்தம்பி மங்ஸக²ண்ட³ங் அத்தி², தங் படிக்கி²பதோ பவாரணா ஹோதி. ஸசே பன பரிஸ்ஸாவிதோ ஹோதி, வட்டதீ’’தி அப⁴யத்தே²ரோ ஆஹ.
Eko samaṃsakaṃ rasaṃ abhiharitvā ‘‘rasaṃ gaṇhathā’’ti vadati, taṃ sutvā paṭikkhipato pavāraṇā natthi. ‘‘Macchamaṃsarasa’’nti vutte paṭikkhipato pavāraṇā hoti, ‘‘idaṃ gaṇhathā’’ti vuttepi hotiyeva. Maṃsaṃ visuṃ katvā ‘‘maṃsarasaṃ gaṇhathā’’ti vadati, ‘‘tattha ce sāsapamattampi maṃsakhaṇḍaṃ atthi, taṃ paṭikkhipato pavāraṇā hoti. Sace pana parissāvito hoti, vaṭṭatī’’ti abhayatthero āha.
மங்ஸரஸேன ஆபுச்ச²ந்தங் மஹாதே²ரோ ‘‘முஹுத்தங் ஆக³மேஹீ’’தி வத்வா ‘‘தா²லகங், ஆவுஸோ, ஆஹரா’’தி ஆஹ, எத்த² கத²ந்தி? மஹாஸுமத்தே²ரோ தாவ ‘‘அபி⁴ஹாரகஸ்ஸ க³மனங் உபச்சி²ன்னங், தஸ்மா பவாரேதீ’’தி ஆஹ. மஹாபது³மத்தே²ரோ பன ‘‘அயங் குஹிங் க³ச்ச²தி, கீதி³ஸங் ஏதஸ்ஸ க³மனங், க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி நாம கஸ்ஸசி பவாரணா அத்தீ²’’தி வத்வா ‘‘ந பவாரேதீ’’தி ஆஹ.
Maṃsarasena āpucchantaṃ mahāthero ‘‘muhuttaṃ āgamehī’’ti vatvā ‘‘thālakaṃ, āvuso, āharā’’ti āha, ettha kathanti? Mahāsumatthero tāva ‘‘abhihārakassa gamanaṃ upacchinnaṃ, tasmā pavāretī’’ti āha. Mahāpadumatthero pana ‘‘ayaṃ kuhiṃ gacchati, kīdisaṃ etassa gamanaṃ, gaṇhantassapi nāma kassaci pavāraṇā atthī’’ti vatvā ‘‘na pavāretī’’ti āha.
களீரபனஸாதீ³ஹி மிஸ்ஸெத்வா மங்ஸங் பசந்தி, தங் க³ஹெத்வா ‘‘களீரஸூபங் க³ண்ஹத², பனஸப்³யஞ்ஜனங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³ந்தி, ஏவம்பி ந பவாரேதி. கஸ்மா? அபவாரணாரஹஸ்ஸ நாமேன வுத்தத்தா. ஸசே பன ‘‘மச்ச²ஸூபங் மங்ஸஸூப’’ந்தி வா ‘‘இத³ங் க³ண்ஹதா²’’தி வா வத³ந்தி, பவாரேதி, மங்ஸகரம்ப³கோ நாம ஹோதி. தங் தா³துகாமோபி ‘‘கரம்ப³கங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, வட்டதி, ந பவாரேதி, ‘‘மங்ஸகரம்ப³க’’ந்தி வா ‘‘இத³’’ந்தி வா வுத்தே பன பவாரேதி. ஏஸ நயோ ஸப்³பே³ஸு மச்ச²மங்ஸமிஸ்ஸகேஸு.
Kaḷīrapanasādīhi missetvā maṃsaṃ pacanti, taṃ gahetvā ‘‘kaḷīrasūpaṃ gaṇhatha, panasabyañjanaṃ gaṇhathā’’ti vadanti, evampi na pavāreti. Kasmā? Apavāraṇārahassa nāmena vuttattā. Sace pana ‘‘macchasūpaṃ maṃsasūpa’’nti vā ‘‘idaṃ gaṇhathā’’ti vā vadanti, pavāreti, maṃsakarambako nāma hoti. Taṃ dātukāmopi ‘‘karambakaṃ gaṇhathā’’ti vadati, vaṭṭati, na pavāreti, ‘‘maṃsakarambaka’’nti vā ‘‘ida’’nti vā vutte pana pavāreti. Esa nayo sabbesu macchamaṃsamissakesu.
120. ‘‘யோ பன நிமந்தனே பு⁴ஞ்ஜமானோ மங்ஸங் அபி⁴ஹடங் ‘உத்³தி³ஸ்ஸகத’ந்தி மஞ்ஞமானோ படிக்கி²பதி, பவாரிதோவ ஹோதீ’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். மிஸ்ஸககதா² பன குருந்தி³யங் ஸுட்டு² வுத்தா. ஏவஞ்ஹி தத்த² வுத்தங் – பிண்ட³சாரிகோ பி⁴க்கு² ப⁴த்தமிஸ்ஸகங் யாகு³ங் ஆஹரித்வா ‘‘யாகு³ங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, ந பவாரேதி, ‘‘ப⁴த்தங் க³ண்ஹதா²’’தி வுத்தே பவாரேதி. கஸ்மா? யேனாபுச்சி²தோ, தஸ்ஸ அத்தி²தாய. அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ‘‘யாகு³மிஸ்ஸகங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, தத்ர சே யாகு³ ப³ஹுதரா வா ஹோதி ஸமஸமா வா, ந பவாரேதி. யாகு³ மந்தா³, ப⁴த்தங் ப³ஹுதரங், பவாரேதி. இத³ஞ்ச ஸப்³ப³அட்ட²கதா²ஸு வுத்தத்தா ந ஸக்கா படிக்கி²பிதுங், காரணங் பனெத்த² து³த்³த³ஸங். ‘‘ப⁴த்தமிஸ்ஸகங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, ப⁴த்தங் ப³ஹுதரங் வா ஸமங் வா அப்பதரங் வா ஹோதி, பவாரேதியேவ . ப⁴த்தங் வா யாகு³ங் வா அனாமஸித்வா ‘‘மிஸ்ஸகங் க³ண்ஹதா²’’தி வத³தி, தத்ர சே ப⁴த்தங் ப³ஹுதரங் வா ஸமகங் வா ஹோதி, பவாரேதி, அப்பதரங் ந பவாரேதி, இத³ஞ்ச கரம்ப³கேன ந ஸமானேதப்³ப³ங். கரம்ப³கோ ஹி மங்ஸமிஸ்ஸகோபி ஹோதி அமங்ஸமிஸ்ஸகோபி, தஸ்மா கரம்ப³கந்தி வுத்தே பவாரணா நத்தி², இத³ங் பன ப⁴த்தமிஸ்ஸகமேவ. எத்த² வுத்தனயேனேவ பவாரணா ஹோதி. ப³ஹுரஸே ப⁴த்தே ரஸங், ப³ஹுகீ²ரே கீ²ரங், ப³ஹுஸப்பிம்ஹி ச பாயாஸே ஸப்பிங் க³ண்ஹதா²தி விஸுங் கத்வா தே³தி, தங் படிக்கி²பதோ பவாரணா நத்தி².
120. ‘‘Yo pana nimantane bhuñjamāno maṃsaṃ abhihaṭaṃ ‘uddissakata’nti maññamāno paṭikkhipati, pavāritova hotī’’ti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Missakakathā pana kurundiyaṃ suṭṭhu vuttā. Evañhi tattha vuttaṃ – piṇḍacāriko bhikkhu bhattamissakaṃ yāguṃ āharitvā ‘‘yāguṃ gaṇhathā’’ti vadati, na pavāreti, ‘‘bhattaṃ gaṇhathā’’ti vutte pavāreti. Kasmā? Yenāpucchito, tassa atthitāya. Ayamettha adhippāyo – ‘‘yāgumissakaṃ gaṇhathā’’ti vadati, tatra ce yāgu bahutarā vā hoti samasamā vā, na pavāreti. Yāgu mandā, bhattaṃ bahutaraṃ, pavāreti. Idañca sabbaaṭṭhakathāsu vuttattā na sakkā paṭikkhipituṃ, kāraṇaṃ panettha duddasaṃ. ‘‘Bhattamissakaṃ gaṇhathā’’ti vadati, bhattaṃ bahutaraṃ vā samaṃ vā appataraṃ vā hoti, pavāretiyeva . Bhattaṃ vā yāguṃ vā anāmasitvā ‘‘missakaṃ gaṇhathā’’ti vadati, tatra ce bhattaṃ bahutaraṃ vā samakaṃ vā hoti, pavāreti, appataraṃ na pavāreti, idañca karambakena na samānetabbaṃ. Karambako hi maṃsamissakopi hoti amaṃsamissakopi, tasmā karambakanti vutte pavāraṇā natthi, idaṃ pana bhattamissakameva. Ettha vuttanayeneva pavāraṇā hoti. Bahurase bhatte rasaṃ, bahukhīre khīraṃ, bahusappimhi ca pāyāse sappiṃ gaṇhathāti visuṃ katvā deti, taṃ paṭikkhipato pavāraṇā natthi.
யோ பன க³ச்ச²ந்தோ பவாரேதி, ஸோ க³ச்ச²ந்தோவ பு⁴ஞ்ஜிதுங் லப⁴தி. கத்³த³மங் வா உத³கங் வா பத்வா டி²தேன அதிரித்தங் காரேதப்³ப³ங். ஸசே அந்தரா நதீ³ பூரா ஹோதி, நதீ³தீரே கு³ம்ப³ங் அனுபரியாயந்தேன பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். அத² நாவா வா ஸேது வா அத்தி², தங் அபி⁴ருஹித்வாபி சங்கமந்தேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், க³மனங் ந உபச்சி²ந்தி³தப்³ப³ங். யானே வா ஹத்தி²அஸ்ஸபிட்டே² வா சந்த³மண்ட³லே வா ஸூரியமண்ட³லே வா நிஸீதி³த்வா பவாரிதேன யாவ மஜ்ஜ²ன்ஹிகங், தாவ தேஸு க³ச்ச²ந்தேஸுபி நிஸின்னேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யோ டி²தோ பவாரேதி, டி²தேனேவ, யோ நிஸின்னோ பவாரேதி, நிஸின்னேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், தங் தங் இரியாபத²ங் விகோபெந்தேன அதிரித்தங் காரேதப்³ப³ங். யோ உக்குடிகோ நிஸீதி³த்வா பவாரேதி, தேன உக்குடிகேனேவ பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தஸ்ஸ பன ஹெட்டா² பலாலபீட²ங் வா கிஞ்சி வா நிஸீத³னகங் தா³தப்³ப³ங். பீட²கே நிஸீதி³த்வா பவாரிதேன ஆஸனங் அசாலெத்வாவ சதஸ்ஸோ தி³ஸா பரிவத்தந்தேன பு⁴ஞ்ஜிதுங் லப்³ப⁴தி. மஞ்சே நிஸீதி³த்வா பவாரிதேன இதோ வா எத்தோ வா ஸஞ்சரிதுங் ந லப்³ப⁴தி. ஸசே பன நங் ஸஹ மஞ்சேன உக்கி²பித்வா அஞ்ஞத்ர நெந்தி, வட்டதி. நிபஜ்ஜித்வா பவாரிதேன நிபன்னேனேவ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். பரிவத்தந்தேன யேன பஸ்ஸேன நிபன்னோ, தஸ்ஸ டா²னங் நாதிக்கமேதப்³ப³ங்.
Yo pana gacchanto pavāreti, so gacchantova bhuñjituṃ labhati. Kaddamaṃ vā udakaṃ vā patvā ṭhitena atirittaṃ kāretabbaṃ. Sace antarā nadī pūrā hoti, nadītīre gumbaṃ anupariyāyantena bhuñjitabbaṃ. Atha nāvā vā setu vā atthi, taṃ abhiruhitvāpi caṅkamanteneva bhuñjitabbaṃ, gamanaṃ na upacchinditabbaṃ. Yāne vā hatthiassapiṭṭhe vā candamaṇḍale vā sūriyamaṇḍale vā nisīditvā pavāritena yāva majjhanhikaṃ, tāva tesu gacchantesupi nisinneneva bhuñjitabbaṃ. Yo ṭhito pavāreti, ṭhiteneva, yo nisinno pavāreti, nisinneneva paribhuñjitabbaṃ, taṃ taṃ iriyāpathaṃ vikopentena atirittaṃ kāretabbaṃ. Yo ukkuṭiko nisīditvā pavāreti, tena ukkuṭikeneva bhuñjitabbaṃ. Tassa pana heṭṭhā palālapīṭhaṃ vā kiñci vā nisīdanakaṃ dātabbaṃ. Pīṭhake nisīditvā pavāritena āsanaṃ acāletvāva catasso disā parivattantena bhuñjituṃ labbhati. Mañce nisīditvā pavāritena ito vā etto vā sañcarituṃ na labbhati. Sace pana naṃ saha mañcena ukkhipitvā aññatra nenti, vaṭṭati. Nipajjitvā pavāritena nipanneneva paribhuñjitabbaṃ. Parivattantena yena passena nipanno, tassa ṭhānaṃ nātikkametabbaṃ.
121. பவாரிதேன பன கிங்காதப்³ப³ந்தி? யேன இரியாபதே²ன பவாரிதோ ஹோதி, தங் விகோபெத்வா அஞ்ஞேன இரியாபதே²ன சே பு⁴ஞ்ஜதி, அதிரித்தங் காராபெத்வா பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். அனதிரித்தங் பன யங் கிஞ்சி யாவகாலிகஸங்க³ஹிதங் கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா கா²த³தி வா பு⁴ஞ்ஜதி வா, அஜ்ஜோ²ஹாரே அஜ்ஜோ²ஹாரே பாசித்தியங்.
121. Pavāritena pana kiṃkātabbanti? Yena iriyāpathena pavārito hoti, taṃ vikopetvā aññena iriyāpathena ce bhuñjati, atirittaṃ kārāpetvā bhuñjitabbaṃ. Anatirittaṃ pana yaṃ kiñci yāvakālikasaṅgahitaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā khādati vā bhuñjati vā, ajjhohāre ajjhohāre pācittiyaṃ.
தத்த² அனதிரித்தங் நாம நாதிரித்தங், ந அதி⁴கந்தி அத்தோ². தங் பன யஸ்மா கப்பியகதாதீ³ஹி ஸத்தஹி வினயகம்மாகாரேஹி அகதங் வா கி³லானஸ்ஸ அனதி⁴கங் வா ஹோதி, தஸ்மா பத³பா⁴ஜனே வுத்தங் –
Tattha anatirittaṃ nāma nātirittaṃ, na adhikanti attho. Taṃ pana yasmā kappiyakatādīhi sattahi vinayakammākārehi akataṃ vā gilānassa anadhikaṃ vā hoti, tasmā padabhājane vuttaṃ –
‘‘அனதிரித்தங் நாம அகப்பியகதங் ஹோதி, அப்படிக்³க³ஹிதகதங் ஹோதி, அனுச்சாரிதகதங் ஹோதி, அஹத்த²பாஸே கதங் ஹோதி, அபு⁴த்தாவினா கதங் ஹோதி, பு⁴த்தாவினா ச பவாரிதேன ஆஸனா வுட்டி²தேன கதங் ஹோதி, ‘அலமேதங் ஸப்³ப³’ந்தி அவுத்தங் ஹோதி, ந கி³லானாதிரித்தங் ஹோதி, ஏதங் அனதிரித்தங் நாமா’’தி (பாசி॰ 239).
‘‘Anatirittaṃ nāma akappiyakataṃ hoti, appaṭiggahitakataṃ hoti, anuccāritakataṃ hoti, ahatthapāse kataṃ hoti, abhuttāvinā kataṃ hoti, bhuttāvinā ca pavāritena āsanā vuṭṭhitena kataṃ hoti, ‘alametaṃ sabba’nti avuttaṃ hoti, na gilānātirittaṃ hoti, etaṃ anatirittaṃ nāmā’’ti (pāci. 239).
தத்த² அகப்பியகதந்தி யங் தத்த² ப²லங் வா கந்த³மூலாதி³ங் வா பஞ்சஹி ஸமணகப்பேஹி கப்பியங் அகதங், யஞ்ச அகப்பியமங்ஸங் வா அகப்பியபோ⁴ஜனங் வா, ஏதங் அகப்பியங் நாம. தங் அகப்பியங் ‘‘அலமேதங் ஸப்³ப³’’ந்தி ஏவங் அதிரித்தங் கதம்பி ‘‘அகப்பியகத’’ந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அப்படிக்³க³ஹிதகதந்தி பி⁴க்கு²னா அப்படிக்³க³ஹிதங்யேவ புரிமனயேன அதிரித்தங் கதங். அனுச்சாரிதகதந்தி கப்பியங் காரேதுங் ஆக³தேன பி⁴க்கு²னா ஈஸகம்பி அனுக்கி²த்தங் வா அனபனாமிதங் வா கதங். அஹத்த²பாஸே கதந்தி கப்பியங் காரேதுங் ஆக³தஸ்ஸ ஹத்த²பாஸதோ ப³ஹி டி²தேன கதங். அபு⁴த்தாவினா கதந்தி யோ ‘‘அலமேதங் ஸப்³ப³’’ந்தி அதிரித்தங் கரோதி, தேன பவாரணப்பஹோனகபோ⁴ஜனங் அபு⁴த்தேன கதங். பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன ஆஸனா வுட்டி²தேன கதந்தி இத³ங் உத்தானமேவ. ‘‘அலமேதங் ஸப்³ப³’’ந்தி அவுத்தந்தி வசீபே⁴த³ங் கத்வா ஏவங் அவுத்தங் ஹோதி. இதி இமேஹி ஸத்தஹி வினயகம்மாகாரேஹி யங் அதிரித்தங் கப்பியங் அகதங், யஞ்ச ந கி³லானாதிரித்தங், தது³ப⁴யம்பி ‘‘அனதிரித்த’’ந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.