Știință |
Persoanele cu vezica urinară plină mint mai bine
Un nou studiu realizat cu sprijinul Universităţii de Stat din California, arată că există o legătură între capacitatea oamenilor de a spune o minciună şi nevoia lor urgentă de a urina. Cei care trebuie să îşi controleze vezica fac mai bine o înşelăciune.
Subiecţii au trebuit să bea diferite cantităţi de apă - 700 ml (care necesită un control mare al vezicii urinare) şi 50 ml (control scăzut).
Patruzeci şi cinci de minute mai târziu au fost rugați dea interviuri şi au fost instruiţi să mintă cu privire la opiniile lor referitoare la problemele care contau cel mai mult pentru ei.
În cazul celor cu controlul mare, dar nu şi în condiţia de control scăzut, mincinoşii au afişat în mod semnificativ mai puţine indicii comportamentale de înşelăciune şi mai multe indicii comportamentale care semnalizau adevărul. A fost mult mai dificil de a detecta un mincinos într-o persoană care a băut o mulţime de apă şi care avea nevoie urgentă pentru a merge la toaletă.
În cele două sarcini efectuate simultan, ambele necesitau auto-control, nevoia de a controla urinarea şi nevoia de a ascunde adevărul.
Controlul vezicii urinare şi alte forme de control implică resurse neuronale comune. Deşi ele sunt subiectiv diferite, în creier sunt comune. Atunci când se activează rețeaua de control inhibitor într-un singur domeniu, efectele se extind şi la alte sarcini.
Cercetarea s-a bazat pe rezultatele unui studiu britanic anterior, realizat la Imperial College din Londra, care a sugerat că persoanele cu vezici pline au putut rezista mai bine impulsurilor pe termen scurt şi au luat decizii benefice pe termen lung.