Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. பேஸலஸுத்தங்

    3. Pesalasuttaṃ

    211. ஏகங் ஸமயங் ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ஆளவியங் விஹரதி அக்³கா³ளவே சேதியே ஆயஸ்மதா நிக்³ரோத⁴கப்பேன உபஜ்ஜா²யேன ஸத்³தி⁴ங். தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ அத்தனோ படிபா⁴னேன அஞ்ஞே பேஸலே பி⁴க்கூ² அதிமஞ்ஞதி. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ வங்கீ³ஸஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அலாபா⁴ வத மே, ந வத மே லாபா⁴; து³ல்லத்³த⁴ங் வத மே, ந வத மே ஸுலத்³த⁴ங்; ய்வாஹங் அத்தனோ படிபா⁴னேன அஞ்ஞே பேஸலே பி⁴க்கூ² அதிமஞ்ஞாமீ’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ அத்தனாவ அத்தனோ விப்படிஸாரங் உப்பாதெ³த்வா தாயங் வேலாயங் இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி –

    211. Ekaṃ samayaṃ āyasmā vaṅgīso āḷaviyaṃ viharati aggāḷave cetiye āyasmatā nigrodhakappena upajjhāyena saddhiṃ. Tena kho pana samayena āyasmā vaṅgīso attano paṭibhānena aññe pesale bhikkhū atimaññati. Atha kho āyasmato vaṅgīsassa etadahosi – ‘‘alābhā vata me, na vata me lābhā; dulladdhaṃ vata me, na vata me suladdhaṃ; yvāhaṃ attano paṭibhānena aññe pesale bhikkhū atimaññāmī’’ti. Atha kho āyasmā vaṅgīso attanāva attano vippaṭisāraṃ uppādetvā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –

    ‘‘மானங் பஜஹஸ்ஸு கோ³தம, மானபத²ஞ்ச பஜஹஸ்ஸு;

    ‘‘Mānaṃ pajahassu gotama, mānapathañca pajahassu;

    அஸேஸங் மானபத²ஸ்மிங், ஸமுச்சி²தோ விப்படிஸாரீஹுவா சிரரத்தங்.

    Asesaṃ mānapathasmiṃ, samucchito vippaṭisārīhuvā cirarattaṃ.

    ‘‘மக்கே²ன மக்கி²தா பஜா, மானஹதா நிரயங் பபதந்தி;

    ‘‘Makkhena makkhitā pajā, mānahatā nirayaṃ papatanti;

    ஸோசந்தி ஜனா சிரரத்தங், மானஹதா நிரயங் உபபன்னா.

    Socanti janā cirarattaṃ, mānahatā nirayaṃ upapannā.

    ‘‘ந ஹி ஸோசதி பி⁴க்கு² கதா³சி, மக்³க³ஜினோ ஸம்மாபடிபன்னோ;

    ‘‘Na hi socati bhikkhu kadāci, maggajino sammāpaṭipanno;

    கித்திஞ்ச ஸுக²ஞ்ச அனுபோ⁴தி, த⁴ம்மத³ஸோதி தமாஹு பஹிதத்தங்.

    Kittiñca sukhañca anubhoti, dhammadasoti tamāhu pahitattaṃ.

    ‘‘தஸ்மா அகி²லோத⁴ பதா⁴னவா, நீவரணானி பஹாய விஸுத்³தோ⁴;

    ‘‘Tasmā akhilodha padhānavā, nīvaraṇāni pahāya visuddho;

    மானஞ்ச பஹாய அஸேஸங், விஜ்ஜாயந்தகரோ ஸமிதாவீ’’தி.

    Mānañca pahāya asesaṃ, vijjāyantakaro samitāvī’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. பேஸலஸுத்தவண்ணனா • 3. Pesalasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. பேஸலஸுத்தவண்ணனா • 3. Pesalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact