Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. பேஸலஸுத்தவண்ணனா

    3. Pesalasuttavaṇṇanā

    211. ததியே அதிமஞ்ஞதீதி ‘‘கிங் இமே மஹல்லகா? ந ஏதேஸங் பாளி, ந அட்ட²கதா², ந பத³ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதா, அம்ஹாகங் பன பாளிபி அட்ட²கதா²பி நயஸதேன நயஸஹஸ்ஸேன உபட்டா²தீ’’தி அதிக்கமித்வா மஞ்ஞதி. கோ³தமாதி கோ³தமபு³த்³த⁴ஸாவகத்தா அத்தானங் ஆலபதி. மானபத²ந்தி மானாரம்மணஞ்சேவ மானஸஹபு⁴னோ ச த⁴ம்மே. விப்படிஸாரீஹுவாதி விப்படிஸாரீ அஹுவா, அஹோஸீதி அத்தோ². மக்³க³ஜினோதி மக்³கே³ன ஜிதகிலேஸோ. கித்திஞ்ச ஸுக²ஞ்சாதி வண்ணப⁴ணனஞ்ச காயிகசேதஸிகஸுக²ஞ்ச. அகி²லோத⁴ பதா⁴னவாதி அகி²லோ இத⁴ பதா⁴னவா வீரியஸம்பன்னோ. விஸுத்³தோ⁴தி விஸுத்³தோ⁴ ப⁴வெய்ய. அஸேஸந்தி நிஸ்ஸேஸங் நவவித⁴ங். விஜ்ஜாயந்தகரோதி விஜ்ஜாய கிலேஸானங் அந்தகரோ. ஸமிதாவீதி ராகா³தீ³னங் ஸமிததாய ஸமிதாவீ. ததியங்.

    211. Tatiye atimaññatīti ‘‘kiṃ ime mahallakā? Na etesaṃ pāḷi, na aṭṭhakathā, na padabyañjanamadhuratā, amhākaṃ pana pāḷipi aṭṭhakathāpi nayasatena nayasahassena upaṭṭhātī’’ti atikkamitvā maññati. Gotamāti gotamabuddhasāvakattā attānaṃ ālapati. Mānapathanti mānārammaṇañceva mānasahabhuno ca dhamme. Vippaṭisārīhuvāti vippaṭisārī ahuvā, ahosīti attho. Maggajinoti maggena jitakileso. Kittiñca sukhañcāti vaṇṇabhaṇanañca kāyikacetasikasukhañca. Akhilodha padhānavāti akhilo idha padhānavā vīriyasampanno. Visuddhoti visuddho bhaveyya. Asesanti nissesaṃ navavidhaṃ. Vijjāyantakaroti vijjāya kilesānaṃ antakaro. Samitāvīti rāgādīnaṃ samitatāya samitāvī. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. பேஸலஸுத்தங் • 3. Pesalasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. பேஸலஸுத்தவண்ணனா • 3. Pesalasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact