Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
7. பேஸவதீவிமானவண்ணனா
7. Pesavatīvimānavaṇṇanā
ப²லிகரஜதஹேமஜாலச²ன்னந்தி பேஸவதீவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ஸமயேன மக³தே⁴ஸு நாலககா³மே ஏகஸ்மிங் க³ஹபதிமஹாஸாரகுலே பேஸவதீ நாம குலஸுண்ஹா அஹோஸி. ஸா கிர கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ யோஜனிகே கனகதூ²பே கயிரமானே தா³ரிகா ஹுத்வா மாதரா ஸத்³தி⁴ங் சேதியட்டா²னங் க³ந்த்வா மாதரங் புச்சி² ‘‘கிங் இமே, அம்ம, கரொந்தீ’’தி? ‘‘சேதியங் காதுங் ஸுவண்ணிட்ட²கா கரொந்தீ’’தி. தங் ஸுத்வா தா³ரிகா பஸன்னமானஸா மாதரங் ஆஹ – ‘‘அம்ம, மம கீ³வாய இத³ங் ஸோவண்ணமயங் கு²த்³த³கபிளந்த⁴னங் அத்தி², இமாஹங் சேதியத்தா²ய தே³மீ’’தி. மாதா ‘‘ஸாது⁴ தே³ஹீ’’தி வத்வா தங் கீ³வதோ ஓமுஞ்சித்வா ஸுவண்ணகாரஸ்ஸ ஹத்தே² அதா³ஸி ‘‘இத³ங் இமாய தா³ரிகாய பரிச்சஜிதங், இமம்பி பக்கி²பித்வா இட்ட²கங் கரோஹீ’’தி. ஸுவண்ணகாரோ ததா² அகாஸி. ஸா தா³ரிகா அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தேனேவ புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா ஸுக³தியங்யேவ அபராபரங் ஸங்ஸரந்தீ அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே நாலககா³மே நிப்³ப³த்தா அனுக்கமேன த்³வாத³ஸவஸ்ஸிகா ஜாதா.
Phalikarajatahemajālachannanti pesavatīvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena samayena magadhesu nālakagāme ekasmiṃ gahapatimahāsārakule pesavatī nāma kulasuṇhā ahosi. Sā kira kassapassa bhagavato yojanike kanakathūpe kayiramāne dārikā hutvā mātarā saddhiṃ cetiyaṭṭhānaṃ gantvā mātaraṃ pucchi ‘‘kiṃ ime, amma, karontī’’ti? ‘‘Cetiyaṃ kātuṃ suvaṇṇiṭṭhakā karontī’’ti. Taṃ sutvā dārikā pasannamānasā mātaraṃ āha – ‘‘amma, mama gīvāya idaṃ sovaṇṇamayaṃ khuddakapiḷandhanaṃ atthi, imāhaṃ cetiyatthāya demī’’ti. Mātā ‘‘sādhu dehī’’ti vatvā taṃ gīvato omuñcitvā suvaṇṇakārassa hatthe adāsi ‘‘idaṃ imāya dārikāya pariccajitaṃ, imampi pakkhipitvā iṭṭhakaṃ karohī’’ti. Suvaṇṇakāro tathā akāsi. Sā dārikā aparabhāge kālaṃ katvā teneva puññakammena devaloke nibbattitvā sugatiyaṃyeva aparāparaṃ saṃsarantī amhākaṃ bhagavato kāle nālakagāme nibbattā anukkamena dvādasavassikā jātā.
ஸா ஏகதி³வஸங் மாதரா பேஸிதங் மூலங் க³ஹெத்வா தேலத்தா²ய அஞ்ஞதரங் ஆபணங் அக³மாஸி. தஸ்மிஞ்ச ஆபணே அஞ்ஞதரோ குடும்பி³யபுத்தோ பிதரா நித³ஹித்வா ட²பிதங் ப³ஹுங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் முத்தாமணிரதனானி ச க³ஹேதுங் உத்³த⁴ரந்தோ ஆபணிகோ கம்மப³லேன கத²லபாஸாணஸக்க²ரரூபேன உபட்ட²ஹந்தானி தி³ஸ்வா ததோ ஏகதே³ஸங் ‘‘புஞ்ஞவந்தானங் வஸேன ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணாதி³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வீமங்ஸிதுங் ராஸிங் கத்வா ட²பேஸி. அத² நங் ஸா தா³ரிகா தி³ஸ்வா ‘‘கஸ்மா ஆபணே ரதனானி ஏவங் ட²பிதானி, நனு நாம ஸம்மதே³வ படிஸாமேதப்³பா³னீ’’தி ஆஹ. ஆபணிகோ தங் ஸுத்வா ‘‘மஹாபுஞ்ஞா அயங் தா³ரிகா, இமிஸ்ஸா வஸேன ஸப்³ப³மித³ங் ஹிரஞ்ஞாதி³ ஏவ ஹுத்வா அம்ஹாகங் வினியோக³ங் க³மிஸ்ஸதி, ஸங்க³ண்ஹிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸா மாது ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘இமங் தா³ரிகங் மய்ஹங் புத்தஸ்ஸத்தா²ய தே³ஹீ’’தி வாரெத்வா ப³ஹுத⁴னங் த³த்வா ஆவாஹவிவாஹங் கத்வா தங் அத்தனோ கே³ஹங் ஆனேஸி. அத²ஸ்ஸா ஸீலாசாரங் ஞத்வா ப⁴ண்டா³கா³ரங் விவரித்வா ‘‘கிங் எத்த² பஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா தாய ‘‘ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணமணிமேவ ராஸிகதங் பஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘ஏதானி அம்ஹாகங் கம்மப³லேன அந்தரதா⁴யந்தானி தவ புஞ்ஞவிஸேஸேன புன விஸேஸானி ஜாதானி, தஸ்மா இதோ பட்டா²ய இமஸ்மிங் கே³ஹே ஸப்³ப³ங் த்வங்யேவ விசாரேஹி , தயா தி³ன்னமேவ மயங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமா’’தி வத்வா ததோ பபு⁴தி தங் ‘‘பேஸவதீ’’தி வோஹரிங்ஸு.
Sā ekadivasaṃ mātarā pesitaṃ mūlaṃ gahetvā telatthāya aññataraṃ āpaṇaṃ agamāsi. Tasmiñca āpaṇe aññataro kuṭumbiyaputto pitarā nidahitvā ṭhapitaṃ bahuṃ hiraññasuvaṇṇaṃ muttāmaṇiratanāni ca gahetuṃ uddharanto āpaṇiko kammabalena kathalapāsāṇasakkhararūpena upaṭṭhahantāni disvā tato ekadesaṃ ‘‘puññavantānaṃ vasena hiraññasuvaṇṇādi bhavissatī’’ti vīmaṃsituṃ rāsiṃ katvā ṭhapesi. Atha naṃ sā dārikā disvā ‘‘kasmā āpaṇe ratanāni evaṃ ṭhapitāni, nanu nāma sammadeva paṭisāmetabbānī’’ti āha. Āpaṇiko taṃ sutvā ‘‘mahāpuññā ayaṃ dārikā, imissā vasena sabbamidaṃ hiraññādi eva hutvā amhākaṃ viniyogaṃ gamissati, saṅgaṇhissāmi na’’nti cintetvā tassā mātu santikaṃ gantvā ‘‘imaṃ dārikaṃ mayhaṃ puttassatthāya dehī’’ti vāretvā bahudhanaṃ datvā āvāhavivāhaṃ katvā taṃ attano gehaṃ ānesi. Athassā sīlācāraṃ ñatvā bhaṇḍāgāraṃ vivaritvā ‘‘kiṃ ettha passasī’’ti vatvā tāya ‘‘hiraññasuvaṇṇamaṇimeva rāsikataṃ passāmī’’ti vutte ‘‘etāni amhākaṃ kammabalena antaradhāyantāni tava puññavisesena puna visesāni jātāni, tasmā ito paṭṭhāya imasmiṃ gehe sabbaṃ tvaṃyeva vicārehi , tayā dinnameva mayaṃ paribhuñjissāmā’’ti vatvā tato pabhuti taṃ ‘‘pesavatī’’ti vohariṃsu.
தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா த⁴ம்மஸேனாபதி அத்தனோ ஆயுஸங்கா²ரானங் பரிக்கீ²ணபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘மய்ஹங் மாதுயா ரூபஸாரிப்³ராஹ்மணியா போஸாவனிகமூலங் த³த்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா பரினிப்³பா³னங் அனுஜானாபெத்வா ஸத்து² ஆணாய மஹந்தங் பாடிஹாரியங் த³ஸ்ஸெத்வா அனேகேஹி து²திஸஹஸ்ஸேஹி ப⁴க³வந்தங் தோ²மெத்வா யாவ த³ஸ்ஸனவிஸயாதிக்கமா அபி⁴முகோ²வ அபக்கமித்வா புன வந்தி³த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ விஹாரா நிக்க²ம்ம பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா சதஸ்ஸோபி பரிஸா நிவத்தெத்வா அனுக்கமேன நாலககா³மங் பத்வா மாதரங் ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²பெத்வா பச்சூஸஸமயே ஜாதோவரகே பரினிப்³பா³யி. பரினிப்³பு³தஸ்ஸ சஸ்ஸ ஸரீரஸக்காரகரணவஸேன தே³வா சேவ மனுஸ்ஸா ச ஸத்தாஹங் வீதினாமேஸுங், அக³ருசந்த³னாதீ³ஹி ஹத்த²ஸதுப்³பே³த⁴ங் சிதகமகங்ஸு.
Tena ca samayena āyasmā dhammasenāpati attano āyusaṅkhārānaṃ parikkhīṇabhāvaṃ ñatvā ‘‘mayhaṃ mātuyā rūpasāribrāhmaṇiyā posāvanikamūlaṃ datvā parinibbāyissāmī’’ti cintetvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā parinibbānaṃ anujānāpetvā satthu āṇāya mahantaṃ pāṭihāriyaṃ dassetvā anekehi thutisahassehi bhagavantaṃ thometvā yāva dassanavisayātikkamā abhimukhova apakkamitvā puna vanditvā bhikkhusaṅghaparivuto vihārā nikkhamma bhikkhusaṅghassa ovādaṃ datvā āyasmantaṃ ānandaṃ samassāsetvā catassopi parisā nivattetvā anukkamena nālakagāmaṃ patvā mātaraṃ sotāpattiphale patiṭṭhāpetvā paccūsasamaye jātovarake parinibbāyi. Parinibbutassa cassa sarīrasakkārakaraṇavasena devā ceva manussā ca sattāhaṃ vītināmesuṃ, agarucandanādīhi hatthasatubbedhaṃ citakamakaṃsu.
பேஸவதீபி தே²ரஸ்ஸ பரினிப்³பா³னங் ஸுத்வா ‘‘க³ந்தா பூஜெஸ்ஸாமீ’’தி ஸுவண்ணபுப்பே²ஹி க³ந்த⁴ஜாதேஹி ச பூரிதானி சங்கோடகானி கா³ஹாபெத்வா க³ந்துகாமா ஸஸுரங் ஆபுச்சி²த்வா தேன ‘‘த்வங் க³ருபா⁴ரா, தத்த² ச மஹாஜனஸம்மத்³தோ³, புப்ப²க³ந்தா⁴னி பேஸெத்வா இதே⁴வ ஹோஹீ’’தி வுத்தாபி ஸத்³தா⁴ஜாதா ‘‘யதி³பி மே தத்த² ஜீவிதந்தராயோ ஸியா, க³ந்தாவ பூஜாஸக்காரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தங் வசனங் அக்³க³ஹெத்வா ஸபரிவாரா தத்த² க³ந்த்வா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி பூஜெத்வா கதஞ்ஜலீ அட்டா²ஸி. தஸ்மிஞ்ச ஸமயே தே²ரங் பூஜேதுங் ஆக³தானங் ராஜபரிஸானங் ஹத்தீ² மத்தோ ஹுத்வா தங் பதே³ஸங் உபக³ஞ்சி². தங் தி³ஸ்வா மரணப⁴யபீ⁴தேஸு மனுஸ்ஸேஸு பலாயந்தேஸு ஜனஸம்மத்³தே³ன பதிதங் பேஸவதிங் மஹாஜனோ அக்கமித்வா மாரேஸி. ஸா பூஜாஸக்காரங் கத்வா தே²ரக³தாய ஸத்³தா⁴ய ஸம்பன்னசித்தா ஏவ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி, அச்ச²ராஸஹஸ்ஸஞ்சஸ்ஸா பரிவாரோ அஹோஸி.
Pesavatīpi therassa parinibbānaṃ sutvā ‘‘gantā pūjessāmī’’ti suvaṇṇapupphehi gandhajātehi ca pūritāni caṅkoṭakāni gāhāpetvā gantukāmā sasuraṃ āpucchitvā tena ‘‘tvaṃ garubhārā, tattha ca mahājanasammaddo, pupphagandhāni pesetvā idheva hohī’’ti vuttāpi saddhājātā ‘‘yadipi me tattha jīvitantarāyo siyā, gantāva pūjāsakkāraṃ karissāmī’’ti taṃ vacanaṃ aggahetvā saparivārā tattha gantvā gandhapupphādīhi pūjetvā katañjalī aṭṭhāsi. Tasmiñca samaye theraṃ pūjetuṃ āgatānaṃ rājaparisānaṃ hatthī matto hutvā taṃ padesaṃ upagañchi. Taṃ disvā maraṇabhayabhītesu manussesu palāyantesu janasammaddena patitaṃ pesavatiṃ mahājano akkamitvā māresi. Sā pūjāsakkāraṃ katvā theragatāya saddhāya sampannacittā eva kālaṃ katvā tāvatiṃsabhavane nibbatti, accharāsahassañcassā parivāro ahosi.
ஸா தாவதே³வ அத்தனோ தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா ‘‘கீதி³ஸேன நு கோ² புஞ்ஞேன மயா ஏஸா லத்³தா⁴’’தி, தஸ்ஸா ஹேதுங் உபதா⁴ரெந்தீ தே²ரங் உத்³தி³ஸ்ஸ கதங் பூஜாஸக்காரங் தி³ஸ்வா, ரதனத்தயே அபி⁴ப்பஸன்னமானஸா ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவுதா ஸட்டி²ஸகடபா⁴ராலங்காரபடிமண்டி³தத்தபா⁴வா ஸுமஹதியா தே³வித்³தி⁴யா சந்தோ³ விய ச ஸூரியோ விய ச த³ஸ தி³ஸா ஓபா⁴ஸயமானா ஸஹ விமானேன ஆக³ந்த்வா விமானதோ ஓருய்ஹ ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. தேன ச ஸமயேன ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ ப⁴க³வதோ ஸமீபே நிஸின்னோ ப⁴க³வந்தங் ஏவமாஹ ‘‘படிபா⁴தி மங் ப⁴க³வா இமிஸ்ஸா தே³வதாய கதகம்மங் புச்சி²து’’ந்தி. ‘‘படிபா⁴து தங், வங்கீ³ஸா’’தி ப⁴க³வா அவோச. அத² ஆயஸ்மா வங்கீ³ஸோ தாய தே³வதாய கதகம்மங் புச்சி²துகாமோ பட²மங் தாவஸ்ஸா விமானங் ஸங்வண்ணெந்தோ ஆஹ –
Sā tāvadeva attano dibbasampattiṃ oloketvā ‘‘kīdisena nu kho puññena mayā esā laddhā’’ti, tassā hetuṃ upadhārentī theraṃ uddissa kataṃ pūjāsakkāraṃ disvā, ratanattaye abhippasannamānasā satthāraṃ vandituṃ accharāsahassaparivutā saṭṭhisakaṭabhārālaṅkārapaṭimaṇḍitattabhāvā sumahatiyā deviddhiyā cando viya ca sūriyo viya ca dasa disā obhāsayamānā saha vimānena āgantvā vimānato oruyha bhagavantaṃ vanditvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Tena ca samayena āyasmā vaṅgīso bhagavato samīpe nisinno bhagavantaṃ evamāha ‘‘paṭibhāti maṃ bhagavā imissā devatāya katakammaṃ pucchitu’’nti. ‘‘Paṭibhātu taṃ, vaṅgīsā’’ti bhagavā avoca. Atha āyasmā vaṅgīso tāya devatāya katakammaṃ pucchitukāmo paṭhamaṃ tāvassā vimānaṃ saṃvaṇṇento āha –
646.
646.
‘‘ப²லிகரஜதஹேமஜாலச²ன்னங், விவித⁴சித்ரதலமத்³த³ஸங் ஸுரம்மங்;
‘‘Phalikarajatahemajālachannaṃ, vividhacitratalamaddasaṃ surammaṃ;
ப்³யம்ஹங் ஸுனிம்மிதங் தோரணூபபன்னங், ருசகுபகிண்ணமித³ங் ஸுப⁴ங் விமானங்.
Byamhaṃ sunimmitaṃ toraṇūpapannaṃ, rucakupakiṇṇamidaṃ subhaṃ vimānaṃ.
647.
647.
‘‘பா⁴தி ச த³ஸ தி³ஸா நபே⁴வ ஸுரியோ, ஸரதே³ தமோனுதோ³ ஸஹஸ்ஸரங்ஸீ;
‘‘Bhāti ca dasa disā nabheva suriyo, sarade tamonudo sahassaraṃsī;
ததா² தபதி மித³ங் தவ விமானங், ஜலமிவ தூ⁴மஸிகோ² நிஸே நப⁴க்³கே³.
Tathā tapati midaṃ tava vimānaṃ, jalamiva dhūmasikho nise nabhagge.
648.
648.
‘‘முஸதீவ நயனங் ஸதேரதாவ, ஆகாஸே ட²பிதமித³ங் மனுஞ்ஞங்;
‘‘Musatīva nayanaṃ sateratāva, ākāse ṭhapitamidaṃ manuññaṃ;
வீணாமுரஜஸம்மதாளகு⁴ட்ட²ங், இத்³த⁴ங் இந்த³புரங் யதா² தவேத³ங்.
Vīṇāmurajasammatāḷaghuṭṭhaṃ, iddhaṃ indapuraṃ yathā tavedaṃ.
649.
649.
‘‘பது³மகுமுது³ப்பலகுவலயங் , யோதி⁴கப³ந்து⁴கனோஜகா ச ஸந்தி;
‘‘Padumakumuduppalakuvalayaṃ , yodhikabandhukanojakā ca santi;
ஸாலகுஸுமிதபுப்பி²தா அஸோகா, விவித⁴து³மக்³க³ஸுக³ந்த⁴ஸேவிதமித³ங்.
Sālakusumitapupphitā asokā, vividhadumaggasugandhasevitamidaṃ.
650.
650.
‘‘ஸளலலபு³ஜபு⁴ஜகஸங்யுத்தா, குஸகஸுபு²ல்லிதலதாவலம்பி³னீஹி;
‘‘Saḷalalabujabhujakasaṃyuttā, kusakasuphullitalatāvalambinīhi;
மணிஜாலஸதி³ஸா யஸஸ்ஸினீ, ரம்மா பொக்க²ரணீ உபட்டி²தா தே.
Maṇijālasadisā yasassinī, rammā pokkharaṇī upaṭṭhitā te.
651.
651.
‘‘உத³கருஹா ச யெத்தி² புப்ப²ஜாதா, த²லஜா யே ச ஸந்தி ருக்க²ஜாதா;
‘‘Udakaruhā ca yetthi pupphajātā, thalajā ye ca santi rukkhajātā;
மானுஸகாமானுஸ்ஸகா ச தி³ப்³பா³, ஸப்³பே³ துய்ஹங் நிவேஸனம்ஹி ஜாதா.
Mānusakāmānussakā ca dibbā, sabbe tuyhaṃ nivesanamhi jātā.
652.
652.
‘‘கிஸ்ஸ ஸங்யமத³மஸ்ஸயங் விபாகோ, கேனாஸி கம்மப²லேனிதூ⁴பபன்னா;
‘‘Kissa saṃyamadamassayaṃ vipāko, kenāsi kammaphalenidhūpapannā;
யதா² ச தே அதி⁴க³தமித³ங் விமானங், தத³னுபத³ங் அவசாஸிளாரபம்ஹே’’தி.
Yathā ca te adhigatamidaṃ vimānaṃ, tadanupadaṃ avacāsiḷārapamhe’’ti.
646. தத்த² ப²லிகரஜதஹேமஜாலச²ன்னந்தி ப²லிகமணீஹி ரஜதஹேமஜாலேஹி ச சா²தி³தங், ப²லிகமணிமயாஹி பி⁴த்தீஹி ரஜதஹேமமயேஹி ஜாலேஹி ச ஸமந்ததோ ஹெட்டா² ச உபரி ச சா²தி³தங், விவித⁴வண்ணானங் விசித்தஸன்னிவேஸானஞ்ச தலானங் பூ⁴மீனங் வஸேன விவித⁴சித்ரதலங் அத்³த³ஸங் பஸ்ஸிங். ஸுரம்மந்தி ஸுட்டு² ரமணீயங். விஹரிதுகாமா வஸந்தி எத்தா²தி ப்³யம்ஹங், ப⁴வனங். தோரணூபபன்னந்தி விவித⁴மாலாகம்மாதி³விசித்தேன ஸத்தரதனமயேன தோரணேன உபேதங். தோரணந்தி வா த்³வாரகொட்ட²கபாஸாத³ஸ்ஸ நாமங், தேன ச அனேகபூ⁴மகேன விசித்தாகாரேன தங் விமானங் உபேதங். ருசகுபதிண்ணந்தி ஸுவண்ணவாலிகாஹி ஓகிண்ணங்க³ணங். வாலிகஸதி³ஸா ஹி ஸுவண்ணக²ண்டா³ ருசா நாம, ருசமேவ ருசகந்தி வுத்தங். ஸுப⁴ந்தி ஸோப⁴தி, ஸுட்டு² பா⁴தீதி வா ஸுப⁴ங். விமானந்தி விஸிட்ட²மானங், பமாணதோ மஹந்தந்தி அத்தோ².
646. Tattha phalikarajatahemajālachannanti phalikamaṇīhi rajatahemajālehi ca chāditaṃ, phalikamaṇimayāhi bhittīhi rajatahemamayehi jālehi ca samantato heṭṭhā ca upari ca chāditaṃ, vividhavaṇṇānaṃ vicittasannivesānañca talānaṃ bhūmīnaṃ vasena vividhacitratalaṃ addasaṃ passiṃ. Surammanti suṭṭhu ramaṇīyaṃ. Viharitukāmā vasanti etthāti byamhaṃ, bhavanaṃ. Toraṇūpapannanti vividhamālākammādivicittena sattaratanamayena toraṇena upetaṃ. Toraṇanti vā dvārakoṭṭhakapāsādassa nāmaṃ, tena ca anekabhūmakena vicittākārena taṃ vimānaṃ upetaṃ. Rucakupatiṇṇanti suvaṇṇavālikāhi okiṇṇaṅgaṇaṃ. Vālikasadisā hi suvaṇṇakhaṇḍā rucā nāma, rucameva rucakanti vuttaṃ. Subhanti sobhati, suṭṭhu bhātīti vā subhaṃ. Vimānanti visiṭṭhamānaṃ, pamāṇato mahantanti attho.
647. பா⁴தீதி ஜோததி உஜ்ஜலதி. நபே⁴வ ஸுரியோதி ஆகாஸே ஆதி³ச்சோ விய. ஸரதே³தி ஸரத³ஸமயே. தமோனுதோ³தி அந்த⁴காரவித்³த⁴ங்ஸனோ. ததா² தபதி மித³ந்தி யதா² ஸரத³காலே ஸஹஸ்ஸரங்ஸீ ஸூரியோ, ததா² தபதி தி³ப்³ப³தி இத³ங் தவ விமானங், ம-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. ஜலமிவ தூ⁴மஸிகோ²தி ஜலந்தோ அக்³கி³ விய. அக்³கி³ ஹி தஸ்ஸ அக்³க³தோ தூ⁴மோ பஞ்ஞாயதீதி ‘‘தூ⁴மஸிகோ² தூ⁴மகேதூ’’தி ச வுச்சதி. நிஸேதி நிஸதி, ரத்தியந்தி அத்தோ². நப⁴க்³கே³தி நப⁴கொட்டா²ஸே, ஆகாஸபதே³ஸேதி வுத்தங் ஹோதி. ‘‘நக³க்³கே³’’தி வா பாடோ², பப்³ப³தஸிக²ரேதி அத்தோ². இத³ங் தவ விமானந்தி யோஜனா.
647.Bhātīti jotati ujjalati. Nabheva suriyoti ākāse ādicco viya. Saradeti saradasamaye. Tamonudoti andhakāraviddhaṃsano. Tathā tapati midanti yathā saradakāle sahassaraṃsī sūriyo, tathā tapati dibbati idaṃ tava vimānaṃ, ma-kāro padasandhikaro. Jalamiva dhūmasikhoti jalanto aggi viya. Aggi hi tassa aggato dhūmo paññāyatīti ‘‘dhūmasikho dhūmaketū’’ti ca vuccati. Niseti nisati, rattiyanti attho. Nabhaggeti nabhakoṭṭhāse, ākāsapadeseti vuttaṃ hoti. ‘‘Nagagge’’ti vā pāṭho, pabbatasikhareti attho. Idaṃ tava vimānanti yojanā.
648. முஸதீவ நயனந்தி அதிவிய அத்தனோ பப⁴ஸ்ஸரதாய படிஹனந்தங் த³ஸ்ஸனகிச்சங் காதுங் அதெ³ந்தங் ஓலோகெந்தானங் சக்கு²ங் முஸதி விய. தேனாஹ ‘‘ஸதேரதாவா’’தி, விஜ்ஜுலதா வியாதி அத்தோ². வீணாமுரஜஸம்மதாளகு⁴ட்ட²ந்தி மஹதீஆதி³வீணானங் பே⁴ரிஆதி³படஹானங் ஹத்த²தாளகங்ஸதாளானஞ்ச ஸத்³தே³ஹி கோ⁴ஸிதங் ஏகனின்னாத³ங். இத்³த⁴ந்தி தே³வபுத்தேஹி தே³வதீ⁴தாஹி தி³ப்³ப³ஸம்பத்தியா ச ஸமித்³த⁴ங். இந்த³புரங் யதா²தி ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரங் விய.
648.Musatīvanayananti ativiya attano pabhassaratāya paṭihanantaṃ dassanakiccaṃ kātuṃ adentaṃ olokentānaṃ cakkhuṃ musati viya. Tenāha ‘‘sateratāvā’’ti, vijjulatā viyāti attho. Vīṇāmurajasammatāḷaghuṭṭhanti mahatīādivīṇānaṃ bheriādipaṭahānaṃ hatthatāḷakaṃsatāḷānañca saddehi ghositaṃ ekaninnādaṃ. Iddhanti devaputtehi devadhītāhi dibbasampattiyā ca samiddhaṃ. Indapuraṃ yathāti sudassananagaraṃ viya.
649. பது³மானி ச குமுதா³னி ச உப்பலானி ச குவலயானி ச பது³மகுமுது³ப்பலகுவலயந்தி ஏகத்தவஸேன வுத்தங். அத்தீ²தி வசனங் பரிணாமெத்வா யோஜேதப்³ப³ங். தத்த² பது³மக்³க³ஹணேன புண்ட³ரீகம்பி க³ஹிதங், குமுத³க்³க³ஹணேன ஸேதரத்தபே⁴தா³னி ஸப்³பா³னி குமுதா³னி, உப்பலக்³க³ஹணேன ரத்தஉப்பலங் ஸப்³பா³ வா உப்பலஜாதி, குவலயக்³க³ஹணேன நீலுப்பலமேவ க³ஹிதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். யோதி⁴கப³ந்து⁴கனோஜகா ச ஸந்தீதி ச-காரோ நிபாதமத்தங், யோதி⁴கப³ந்து⁴ஜீவகஅனோஜகருக்கா² ச ஸந்தீதி அத்தோ². கேசி ‘‘அனோஜகாபி ஸந்தீ’’தி பாட²ங் வத்வா ‘‘அனோஜகாபீதி வுத்தங் ஹோதீ’’தி அத்த²ங் வத³ந்தி. ஸாலகுஸுமிதபுப்பி²தா அஸோகாதி ஸாலா குஸுமிதா புப்பி²தா அஸோகாதி யோஜேதப்³ப³ங் . விவித⁴து³மக்³க³ஸுக³ந்த⁴ஸேவிதமித³ந்தி நானாவிதா⁴னங் உத்தமருக்கா²னங் ஸோப⁴னேஹி க³ந்தே⁴ஹி ஸேவிதங் பரிபா⁴விதங் இத³ங் தே விமானந்தி அத்தோ².
649. Padumāni ca kumudāni ca uppalāni ca kuvalayāni ca padumakumuduppalakuvalayanti ekattavasena vuttaṃ. Atthīti vacanaṃ pariṇāmetvā yojetabbaṃ. Tattha padumaggahaṇena puṇḍarīkampi gahitaṃ, kumudaggahaṇena setarattabhedāni sabbāni kumudāni, uppalaggahaṇena rattauppalaṃ sabbā vā uppalajāti, kuvalayaggahaṇena nīluppalameva gahitanti veditabbaṃ. Yodhikabandhukanojakā ca santīti ca-kāro nipātamattaṃ, yodhikabandhujīvakaanojakarukkhā ca santīti attho. Keci ‘‘anojakāpi santī’’ti pāṭhaṃ vatvā ‘‘anojakāpīti vuttaṃ hotī’’ti atthaṃ vadanti. Sālakusumitapupphitā asokāti sālā kusumitā pupphitā asokāti yojetabbaṃ . Vividhadumaggasugandhasevitamidanti nānāvidhānaṃ uttamarukkhānaṃ sobhanehi gandhehi sevitaṃ paribhāvitaṃ idaṃ te vimānanti attho.
650. ஸளலலபு³ஜபு⁴ஜகஸங்யுத்தாதி தீரே டி²தேஹி ஸளலேஹி லபு³ஜேஹி பு⁴ஜகருக்கே²ஹி ச ஸஹிதா. பு⁴ஜகோ நாம ஏகோ ஸுக³ந்த⁴ருக்கோ² தே³வலோகே ச க³ந்த⁴மாத³னே ச அத்தி², அஞ்ஞத்த² நத்தீ²தி வத³ந்தி. குஸகஸுபு²ல்லிதலதாவலம்பி³னீஹீதி குஸகேஹி தாலனாளிகேராதீ³ஹி திணஜாதீஹி ஓலம்ப³மானாஹி ஸந்தானகவல்லிஆதீ³ஹி ஸுட்டு² குஸுமிதலதாஹி ச ஸங்யுத்தாதி யோஜனா. மணிஜாலஸதி³ஸாதி மணிஜாலஸதி³ஸஜலா. ‘‘மணிஜலஸதி³ஸா’’திபி பாளி, மணிஸதி³ஸஜலாதி அத்தோ². யஸஸ்ஸினீதி தே³வதாய ஆலபனங். உபட்டி²தா தேதி யதா²வுத்தகு³ணா ரமணீயா பொக்க²ரணீ தவ விமானஸமீபே டி²தா.
650.Saḷalalabujabhujakasaṃyuttāti tīre ṭhitehi saḷalehi labujehi bhujakarukkhehi ca sahitā. Bhujako nāma eko sugandharukkho devaloke ca gandhamādane ca atthi, aññattha natthīti vadanti. Kusakasuphullitalatāvalambinīhīti kusakehi tālanāḷikerādīhi tiṇajātīhi olambamānāhi santānakavalliādīhi suṭṭhu kusumitalatāhi ca saṃyuttāti yojanā. Maṇijālasadisāti maṇijālasadisajalā. ‘‘Maṇijalasadisā’’tipi pāḷi, maṇisadisajalāti attho. Yasassinīti devatāya ālapanaṃ. Upaṭṭhitā teti yathāvuttaguṇā ramaṇīyā pokkharaṇī tava vimānasamīpe ṭhitā.
651. உத³கருஹாதி யதா²வுத்தே பது³மாதி³கே ஸந்தா⁴ய வத³தி. யெத்தீ²தி யே அத்தி². த²லஜாதி யோதி⁴காதி³கா. யே ச ஸந்தீதி யே அஞ்ஞேபி ருக்க²ஜாதா புப்பூ²பகா³ ச ப²லூபகா³ ச, தேபி தவ விமானஸமீபே ஸந்தியேவ.
651.Udakaruhāti yathāvutte padumādike sandhāya vadati. Yetthīti ye atthi. Thalajāti yodhikādikā. Ye ca santīti ye aññepi rukkhajātā pupphūpagā ca phalūpagā ca, tepi tava vimānasamīpe santiyeva.
652. கிஸ்ஸ ஸங்யமத³மஸ்ஸயங் விபாகோதி காயஸங்யமாதீ³ஸு கீதி³ஸஸ்ஸ ஸங்யமஸ்ஸ, இந்த்³ரியத³மனாதீ³ஸு கீதி³ஸஸ்ஸ த³மஸ்ஸ அயங் விபாகோ. கேனாஸீதி அஞ்ஞமேவ உபபத்தினிப்³ப³த்தகங், அஞ்ஞங் உபபோ⁴க³ஸுக²னிப்³ப³த்தகங் ஹோதீதி ‘‘கேனாஸி கம்மப²லேனிதூ⁴பபன்னா’’தி வத்வா புன ‘‘யதா² ச தே அதி⁴க³தமித³ங் விமான’’ந்தி ஆஹ. தத்த² கம்மப²லேனாதி கம்மப²லேன விபச்சிதுங் ஆரத்³தே⁴னாதி வசனஸேஸோ, இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே சேதங் கரணவசனங். தத³னுபத³ங் அவசாஸீதி தங் கம்மங் மயா வுத்தபத³ஸ்ஸ அனுபத³ங் அனுரூபபத³ங் கத்வா கதெ²ய்யாஸி. அளாரபம்ஹேதி ப³ஹலஸங்ஹதபகு²மே, கோ³பகு²மேதி அதி⁴ப்பாயோ.
652.Kissa saṃyamadamassayaṃ vipākoti kāyasaṃyamādīsu kīdisassa saṃyamassa, indriyadamanādīsu kīdisassa damassa ayaṃ vipāko. Kenāsīti aññameva upapattinibbattakaṃ, aññaṃ upabhogasukhanibbattakaṃ hotīti ‘‘kenāsi kammaphalenidhūpapannā’’ti vatvā puna ‘‘yathā ca te adhigatamidaṃ vimāna’’nti āha. Tattha kammaphalenāti kammaphalena vipaccituṃ āraddhenāti vacanaseso, itthambhūtalakkhaṇe cetaṃ karaṇavacanaṃ. Tadanupadaṃ avacāsīti taṃ kammaṃ mayā vuttapadassa anupadaṃ anurūpapadaṃ katvā katheyyāsi. Aḷārapamheti bahalasaṃhatapakhume, gopakhumeti adhippāyo.
அத² தே³வதா ஆஹ –
Atha devatā āha –
653.
653.
‘‘யதா² ச மே அதி⁴க³தமித³ங் விமானங், கோஞ்சமயூரசகோர ஸங்க⁴சரிதங்;
‘‘Yathā ca me adhigatamidaṃ vimānaṃ, koñcamayūracakora saṅghacaritaṃ;
தி³ப்³யபிலவஹங்ஸராஜசிண்ணங், தி³ஜகாரண்ட³வகோகிலாபி⁴னதி³தங்.
Dibyapilavahaṃsarājaciṇṇaṃ, dijakāraṇḍavakokilābhinaditaṃ.
654.
654.
‘‘நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்க²விவிதா⁴ , பாடலிஜம்பு³அஸோகருக்க²வந்தங்;
‘‘Nānāsantānakapuppharukkhavividhā , pāṭalijambuasokarukkhavantaṃ;
யதா² ச மே அதி⁴க³தமித³ங் விமானங், தங் தே பவேத³யாமி ஸுணோஹி ப⁴ந்தே.
Yathā ca me adhigatamidaṃ vimānaṃ, taṃ te pavedayāmi suṇohi bhante.
655.
655.
‘‘மக³த⁴வரபுரத்தி²மேன, நாலககா³மோ நாம அத்தி² ப⁴ந்தே;
‘‘Magadhavarapuratthimena, nālakagāmo nāma atthi bhante;
தத்த² அஹோஸிங் புரே ஸுணிஸா, பேஸவதீதி தத்த² ஜானிங்ஸு மமங்.
Tattha ahosiṃ pure suṇisā, pesavatīti tattha jāniṃsu mamaṃ.
656.
656.
‘‘ஸாஹமபசிதத்த²த⁴ம்மகுஸலங், தே³வமனுஸ்ஸபூஜிதங் மஹந்தங்;
‘‘Sāhamapacitatthadhammakusalaṃ, devamanussapūjitaṃ mahantaṃ;
உபதிஸ்ஸங் நிப்³பு³தமப்பமெய்யங், முதி³தமனா குஸுமேஹி அப்³பு⁴கிரிங்.
Upatissaṃ nibbutamappameyyaṃ, muditamanā kusumehi abbhukiriṃ.
657.
657.
‘‘பரமக³திக³தஞ்ச பூஜயித்வா, அந்திமதே³ஹத⁴ரங் இஸிங் உளாரங்;
‘‘Paramagatigatañca pūjayitvā, antimadehadharaṃ isiṃ uḷāraṃ;
பஹாய மானுஸகங் ஸமுஸ்ஸயங், தித³ஸக³தா இத⁴ மாவஸாமி டா²ன’’ந்தி.
Pahāya mānusakaṃ samussayaṃ, tidasagatā idha māvasāmi ṭhāna’’nti.
653. தத்த² கோஞ்சமயூரசகோரஸங்க⁴சரிதந்தி ஸாரஸஸிக²ண்டி³கும்ப⁴காரகுக்குடக³ணேஹி தத்த² தத்த² விசரிதங். தி³ப்³யபிலவஹங்ஸராஜசிண்ணந்தி உத³கே பிலவித்வா விசரணதோ ‘‘பிலவா’’தி லத்³த⁴னாமேஹி உத³கஸகுணேஹி ஹங்ஸராஜேஹி ச தஹிங் தஹிங் விசரிதங். தி³ஜகாரண்ட³வகோகிலாபி⁴னதி³தந்தி காரண்ட³வேஹி காத³ம்பே³ஹி கோகிலேஹி அஞ்ஞேஹி ச தி³ஜேஹி அபி⁴னாதி³தங்.
653. Tattha koñcamayūracakorasaṅghacaritanti sārasasikhaṇḍikumbhakārakukkuṭagaṇehi tattha tattha vicaritaṃ. Dibyapilavahaṃsarājaciṇṇanti udake pilavitvā vicaraṇato ‘‘pilavā’’ti laddhanāmehi udakasakuṇehi haṃsarājehi ca tahiṃ tahiṃ vicaritaṃ. Dijakāraṇḍavakokilābhinaditanti kāraṇḍavehi kādambehi kokilehi aññehi ca dijehi abhināditaṃ.
654. நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்க²விவிதா⁴தி நானாவித⁴ஸாகா²பஸாக²வந்தா நானாபுப்ப²ருக்கா² நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்கா² , தேஹி விவித⁴ங் சித்தாகாரங் விசித்தஸன்னிவேஸங் நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்க²விவிதா⁴ . ‘‘விவித⁴’’ந்தி ஹி வத்தப்³பே³ ‘‘விவிதா⁴’’தி வுத்தங். ஸந்தானகாதி ஹி காமவல்லியோ, நானாவித⁴புப்ப²ருக்கா² ச விவிதா⁴ எத்த² ஸந்தி , தேஹி வா விவித⁴ந்தி நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்க²விவிதா⁴. ‘‘நானாஸந்தானகபுப்ப²ருக்க²விவித⁴ங், பாடலிஜம்பு³அஸோகருக்க²வந்த’’ந்தி ச கேசி பட²ந்தி. தேஹி ‘‘புப்ப²ருக்கா² ஸந்தீ’’தி பத³ங் ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங். ‘‘புப்ப²ருக்கா²’’தி வா அவிப⁴த்திகனித்³தே³ஸோ, புப்ப²ரக்க²ந்தி வுத்தங் ஹோதி.
654.Nānāsantānakapuppharukkhavividhāti nānāvidhasākhāpasākhavantā nānāpuppharukkhā nānāsantānakapuppharukkhā , tehi vividhaṃ cittākāraṃ vicittasannivesaṃ nānāsantānakapuppharukkhavividhā . ‘‘Vividha’’nti hi vattabbe ‘‘vividhā’’ti vuttaṃ. Santānakāti hi kāmavalliyo, nānāvidhapuppharukkhā ca vividhā ettha santi , tehi vā vividhanti nānāsantānakapuppharukkhavividhā. ‘‘Nānāsantānakapuppharukkhavividhaṃ, pāṭalijambuasokarukkhavanta’’nti ca keci paṭhanti. Tehi ‘‘puppharukkhā santī’’ti padaṃ ānetvā sambandhitabbaṃ. ‘‘Puppharukkhā’’ti vā avibhattikaniddeso, puppharakkhanti vuttaṃ hoti.
655. மக³த⁴வரபுரத்தி²மேனாதி மக³த⁴வரே புரத்தி²மேன, அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ட்டா²னதாய உத்தமே மக³த⁴ரட்டே² புரத்தி²மதி³ஸாய. தத்த² அஹோஸிங் புரே ஸுணிஸாதி புப்³பே³ அஹங் தஸ்மிங் நாலககா³மே ஏகஸ்மிங் க³ஹபதிகுலே ஸுணிஸா ஸுண்ஹா அஹோஸிங்.
655.Magadhavarapuratthimenāti magadhavare puratthimena, abhisambodhiṭṭhānatāya uttame magadharaṭṭhe puratthimadisāya. Tattha ahosiṃ pure suṇisāti pubbe ahaṃ tasmiṃ nālakagāme ekasmiṃ gahapatikule suṇisā suṇhā ahosiṃ.
656. ஸாதி ஸயங். அத்தே² ச த⁴ம்மே ச குஸலோதி அத்த²த⁴ம்மகுஸலோ, ப⁴க³வா. அபசிதோ அத்த²த⁴ம்மகுஸலோ ஏதேனாதி அபசிதத்த²த⁴ம்மகுஸலோ, த⁴ம்மஸேனாபதி, தங். அபசிதங் வா அபசயோ, நிப்³பா³னங், தஸ்மிங் அவஸிட்ட²அத்த²த⁴ம்மே ச குஸலங், அபசிதே வா பூஜனீயே அத்தே² த⁴ம்மே நிரோதே⁴ மக்³கே³ ச குஸலங். மஹந்தேஹி உளாரேஹி ஸீலக்க²ந்தா⁴தீ³ஹி ஸமன்னாக³தத்தா மஹந்தங். குஸுமேஹீதி ரதனமயேஹி இதரேஹி ச குஸுமேஹி.
656.Sāti sayaṃ. Atthe ca dhamme ca kusaloti atthadhammakusalo, bhagavā. Apacito atthadhammakusalo etenāti apacitatthadhammakusalo, dhammasenāpati, taṃ. Apacitaṃ vā apacayo, nibbānaṃ, tasmiṃ avasiṭṭhaatthadhamme ca kusalaṃ, apacite vā pūjanīye atthe dhamme nirodhe magge ca kusalaṃ. Mahantehi uḷārehi sīlakkhandhādīhi samannāgatattā mahantaṃ. Kusumehīti ratanamayehi itarehi ca kusumehi.
657. பரமக³திக³தந்தி அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னங் பத்தங். ஸமுஸ்ஸயந்தி ஸரீரங். தித³ஸக³தாதி தித³ஸப⁴வனங் க³தா, தாவதிங்ஸங் தே³வனிகாயங் உபபன்னா. இதா⁴தி இமஸ்மிங் தே³வலோகே. ஆவஸாமி டா²னந்தி இமங் விமானங் அதி⁴வஸாமி. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.
657.Paramagatigatanti anupādisesanibbānaṃ pattaṃ. Samussayanti sarīraṃ. Tidasagatāti tidasabhavanaṃ gatā, tāvatiṃsaṃ devanikāyaṃ upapannā. Idhāti imasmiṃ devaloke. Āvasāmi ṭhānanti imaṃ vimānaṃ adhivasāmi. Sesaṃ vuttanayameva.
ஏவங் ஆயஸ்மதா வங்கீ³ஸேன தே³வதாய ச கதி²தகதா²மக்³க³ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ப⁴க³வா ஸம்பத்தபரிஸாய வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.
Evaṃ āyasmatā vaṅgīsena devatāya ca kathitakathāmaggaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā bhagavā sampattaparisāya vitthārena dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.
பேஸவதீவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Pesavatīvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 7. பேஸவதீவிமானவத்து² • 7. Pesavatīvimānavatthu