Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā

    3. ப²லதா³யகவிமானவண்ணனா

    3. Phaladāyakavimānavaṇṇanā

    உச்சமித³ங் மணிதூ²ணந்தி ப²லதா³யகவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே. தேன ஸமயேன ரஞ்ஞோ பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ அகாலே அம்ப³ப²லானி பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் இச்சா² உப்பஜ்ஜி. ஸோ ஆராமபாலங் ஆஹ – ‘‘மய்ஹங் கோ², ப⁴ணே, அம்ப³ப²லேஸு இச்சா² உப்பன்னா, தஸ்மா அம்பா³னி மே ஆனெத்வா தே³ஹீ’’தி. ‘‘தே³வ, நத்தி² அம்பே³ஸு அம்ப³ப²லங், அபிசாஹங் ததா² கரோமி, ஸசே தே³வோ கிஞ்சி காலங் ஆக³மேதி, யதா² அம்பா³ ந சிரஸ்ஸேவ ப²லங் க³ண்ஹந்தீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ணே, ததா² கரோஹீ’’தி. ஆராமபாலோ ஆராமங் க³ந்த்வா அம்ப³ருக்க²மூலேஸு பங்ஸுங் அபனெத்வா தாதி³ஸங் பங்ஸுங் ஆகிரி, தாதி³ஸஞ்ச உத³கங் ஆஸிஞ்சி, யதா² ந சிரஸ்ஸேவ அம்ப³ருக்கா² ஸச்சி²ன்னபத்தா அஹேஸுங். அத² நங் பங்ஸுங் அபனெத்வா பா²ருஸககஸடமிஸ்ஸகங் பாகதிகங் பங்ஸுங் ஆகிரித்வா ஸாது⁴கங் உத³கங் அதா³ஸி. ததா³ அம்ப³ருக்கா² ந சிரேனேவ கோரகிதா பல்லவிதா குடமலகஜாதா ஹுத்வா புப்பி²ங்ஸு, அத² ஸலாடுகஜாதா ஹுத்வா ப²லானி க³ண்ஹிங்ஸு. தத்தே²கஸ்மிங் அம்ப³ருக்கே² பட²மதரங் சத்தாரி ப²லானி மனோஸிலாசுண்ணபிஞ்ஜரவண்ணானி ஸம்பன்னக³ந்த⁴ரஸானி பரிணதானி அஹேஸுங்.

    Uccamidaṃmaṇithūṇanti phaladāyakavimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā rājagahe viharati veḷuvane. Tena samayena rañño bimbisārassa akāle ambaphalāni paribhuñjituṃ icchā uppajji. So ārāmapālaṃ āha – ‘‘mayhaṃ kho, bhaṇe, ambaphalesu icchā uppannā, tasmā ambāni me ānetvā dehī’’ti. ‘‘Deva, natthi ambesu ambaphalaṃ, apicāhaṃ tathā karomi, sace devo kiñci kālaṃ āgameti, yathā ambā na cirasseva phalaṃ gaṇhantī’’ti. ‘‘Sādhu, bhaṇe, tathā karohī’’ti. Ārāmapālo ārāmaṃ gantvā ambarukkhamūlesu paṃsuṃ apanetvā tādisaṃ paṃsuṃ ākiri, tādisañca udakaṃ āsiñci, yathā na cirasseva ambarukkhā sacchinnapattā ahesuṃ. Atha naṃ paṃsuṃ apanetvā phārusakakasaṭamissakaṃ pākatikaṃ paṃsuṃ ākiritvā sādhukaṃ udakaṃ adāsi. Tadā ambarukkhā na cireneva korakitā pallavitā kuṭamalakajātā hutvā pupphiṃsu, atha salāṭukajātā hutvā phalāni gaṇhiṃsu. Tatthekasmiṃ ambarukkhe paṭhamataraṃ cattāri phalāni manosilācuṇṇapiñjaravaṇṇāni sampannagandharasāni pariṇatāni ahesuṃ.

    ஸோ தானி க³ஹெத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸாமீ’’தி க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ ஆயஸ்மந்தங் மஹாமொக்³க³ல்லானங் பிண்டா³ய சரமானங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘இமானி அம்பா³னி அக்³க³ப²லபூ⁴தானி இமஸ்ஸ அய்யஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி , காமங் மங் ராஜா ஹனது வா பப்³பா³ஜேது வா, ரஞ்ஞோ ஹி தி³ன்னே தி³ட்ட²த⁴ம்மே பூஜாமத்தங் அப்பமத்தகங் ப²லங், அய்யஸ்ஸ தி³ன்னே பன தி³ட்ட²த⁴ம்மிகம்பி ஸம்பராயிகம்பி அபரிமாணங் ப²லங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ஏவங் பன சிந்தெத்வா தானி ப²லானி தே²ரஸ்ஸ த³த்வா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ராஜா ராஜபுரிஸே ஆணாபேஸி ‘‘வீமங்ஸத² தாவ, ப⁴ணே, யதா²யங் ஆஹா’’தி. தே²ரோ பன தானி ப²லானி ப⁴க³வதோ உபனாமேஸி. ப⁴க³வா தேஸு ஏகங் ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ, ஏகங் மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸ, ஏகங் மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ த³த்வா ஏகங் அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜி. புரிஸா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங்.

    So tāni gahetvā ‘‘rañño dassāmī’’ti gacchanto antarāmagge āyasmantaṃ mahāmoggallānaṃ piṇḍāya caramānaṃ disvā cintesi ‘‘imāni ambāni aggaphalabhūtāni imassa ayyassa dassāmi , kāmaṃ maṃ rājā hanatu vā pabbājetu vā, rañño hi dinne diṭṭhadhamme pūjāmattaṃ appamattakaṃ phalaṃ, ayyassa dinne pana diṭṭhadhammikampi samparāyikampi aparimāṇaṃ phalaṃ bhavissatī’’ti. Evaṃ pana cintetvā tāni phalāni therassa datvā rājānaṃ upasaṅkamitvā rañño tamatthaṃ ārocesi. Taṃ sutvā rājā rājapurise āṇāpesi ‘‘vīmaṃsatha tāva, bhaṇe, yathāyaṃ āhā’’ti. Thero pana tāni phalāni bhagavato upanāmesi. Bhagavā tesu ekaṃ sāriputtattherassa, ekaṃ mahāmoggallānattherassa, ekaṃ mahākassapattherassa datvā ekaṃ attanā paribhuñji. Purisā taṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ.

    ராஜா தங் ஸுத்வா ‘‘தீ⁴ரோ வதாயங் புரிஸோ, யோ அத்தனோ ஜீவிதம்பி பரிச்சஜித்வா புஞ்ஞபஸுதோ அஹோஸி, அத்தனோ பரிஸ்ஸமஞ்ச டா²னக³தமேவ அகாஸீ’’தி துட்ட²சித்தோ தஸ்ஸ ஏகங் கா³மவரங் வத்தா²லங்காராதீ³னி ச த³த்வா ‘‘யங் தயா ப⁴ணே அம்ப³ப²லதா³னேன புஞ்ஞங் பஸுதங், ததோ மே பத்திங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘தே³மி, தே³வ, யதா²ஸுக²ங் பத்திங் க³ண்ஹாஹீ’’தி அவோச. ஆராமபாலோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி , தஸ்ஸ ஸோளஸயோஜனிகங் கனகவிமானங் நிப்³ப³த்தி ஸத்தஸதகூடாகா³ரபடிமண்டி³தங். தங் தி³ஸ்வா ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ புச்சி² –

    Rājā taṃ sutvā ‘‘dhīro vatāyaṃ puriso, yo attano jīvitampi pariccajitvā puññapasuto ahosi, attano parissamañca ṭhānagatameva akāsī’’ti tuṭṭhacitto tassa ekaṃ gāmavaraṃ vatthālaṅkārādīni ca datvā ‘‘yaṃ tayā bhaṇe ambaphaladānena puññaṃ pasutaṃ, tato me pattiṃ dehī’’ti āha. So ‘‘demi, deva, yathāsukhaṃ pattiṃ gaṇhāhī’’ti avoca. Ārāmapālo aparabhāge kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji , tassa soḷasayojanikaṃ kanakavimānaṃ nibbatti sattasatakūṭāgārapaṭimaṇḍitaṃ. Taṃ disvā āyasmā mahāmoggallāno pucchi –

    1060.

    1060.

    ‘‘உச்சமித³ங் மணிதூ²ணங் விமானங், ஸமந்ததோ ஸோளஸ யோஜனானி;

    ‘‘Uccamidaṃ maṇithūṇaṃ vimānaṃ, samantato soḷasa yojanāni;

    கூடாகா³ரா ஸத்தஸதா உளாரா, வேளுரியத²ம்பா⁴ ருசகத்த²தா ஸுபா⁴.

    Kūṭāgārā sattasatā uḷārā, veḷuriyathambhā rucakatthatā subhā.

    1061.

    1061.

    ‘‘தத்த²ச்ச²ஸி பிவஸி கா²த³ஸி ச, தி³ப்³பா³ ச வீணா பவத³ந்தி வக்³கு³ங்;

    ‘‘Tatthacchasi pivasi khādasi ca, dibbā ca vīṇā pavadanti vagguṃ;

    அட்ட²ட்ட²கா ஸிக்கி²தா ஸாது⁴ரூபா, தி³ப்³பா³ ச கஞ்ஞா தித³ஸசரா உளாரா;

    Aṭṭhaṭṭhakā sikkhitā sādhurūpā, dibbā ca kaññā tidasacarā uḷārā;

    நச்சந்தி கா³யந்தி பமோத³யந்தி.

    Naccanti gāyanti pamodayanti.

    1062.

    1062.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ…பே॰…

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo…pe…

    வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    1063.

    1063.

    ‘‘ஸோ தே³வபுத்தோ அத்தமனோ…பே॰… யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.

    ‘‘So devaputto attamano…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.

    1064.

    1064.

    ‘‘ப²லதா³யீ ப²லங் விபுலங் லப⁴தி, த³த³முஜுக³தேஸு பஸன்னமானஸோ;

    ‘‘Phaladāyī phalaṃ vipulaṃ labhati, dadamujugatesu pasannamānaso;

    ஸோ ஹி பமோத³தி ஸக்³க³க³தோ திதி³வே, அனுபோ⁴தி ச புஞ்ஞப²லங் விபுலங்.

    So hi pamodati saggagato tidive, anubhoti ca puññaphalaṃ vipulaṃ.

    1065.

    1065.

    ‘‘தவேவாஹங் மஹாமுனி, அதா³ஸிங் சதுரோ ப²லே.

    ‘‘Tavevāhaṃ mahāmuni, adāsiṃ caturo phale.

    1066.

    1066.

    ‘‘தஸ்மா ஹி ப²லங் அலமேவ தா³துங், நிச்சங் மனுஸ்ஸேன ஸுக²த்தி²கேன;

    ‘‘Tasmā hi phalaṃ alameva dātuṃ, niccaṃ manussena sukhatthikena;

    தி³ப்³பா³னி வா பத்த²யதா ஸுகா²னி, மனுஸ்ஸஸோப⁴க்³க³தமிச்ச²தா வா.

    Dibbāni vā patthayatā sukhāni, manussasobhaggatamicchatā vā.

    1067.

    1067.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. – ஸோபிஸ்ஸ ப்³யாகாஸி;

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. – sopissa byākāsi;

    1061. தத்த² அட்ட²ட்ட²காதி ஏகேகஸ்மிங் கூடாகா³ரே அட்ட²ட்ட²கா சதுஸட்டி²பரிமாணா. ஸாது⁴ரூபாதி ரூபஸம்பத்தியா ச ஸீலாசாரஸம்பத்தியா ச ஸிக்கா²ஸம்பத்தியா ச ஸுந்த³ரஸபா⁴வா. தி³ப்³பா³ ச கஞ்ஞாதி தே³வச்ச²ராயோ. தித³ஸசராதி தித³ஸேஸு ஸுகா²சாரா ஸுக²விஹாரினியோ. உளாராதி உளாரவிப⁴வா.

    1061. Tattha aṭṭhaṭṭhakāti ekekasmiṃ kūṭāgāre aṭṭhaṭṭhakā catusaṭṭhiparimāṇā. Sādhurūpāti rūpasampattiyā ca sīlācārasampattiyā ca sikkhāsampattiyā ca sundarasabhāvā. Dibbā ca kaññāti devaccharāyo. Tidasacarāti tidasesu sukhācārā sukhavihāriniyo. Uḷārāti uḷāravibhavā.

    1064. ப²லதா³யீதி அத்தனா அம்ப³ப²லஸ்ஸ தி³ன்னத்தா அத்தானங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. ப²லந்தி புஞ்ஞப²லங். விபுலந்தி மஹந்தங் லப⁴தி மனுஸ்ஸலோகே பதிட்டி²தோதி அதி⁴ப்பாயோ. த³த³ந்தி த³த³ந்தோ தா³னஹேது. உஜுக³தேஸூதி உஜுபடிபன்னேஸு. ஸக்³க³க³தோதி உப்பஜ்ஜனவஸேன ஸக்³க³ங் க³தோ, தத்தா²பி திதி³வே தாவதிங்ஸப⁴வனே அனுபோ⁴தி ச புஞ்ஞப²லங் விபுலங் யதா²ஹங், ஏவங் அஞ்ஞோபீதி அத்தோ².

    1064.Phaladāyīti attanā ambaphalassa dinnattā attānaṃ sandhāya vadati. Phalanti puññaphalaṃ. Vipulanti mahantaṃ labhati manussaloke patiṭṭhitoti adhippāyo. Dadanti dadanto dānahetu. Ujugatesūti ujupaṭipannesu. Saggagatoti uppajjanavasena saggaṃ gato, tatthāpi tidive tāvatiṃsabhavane anubhoti ca puññaphalaṃ vipulaṃ yathāhaṃ, evaṃ aññopīti attho.

    1066. தஸ்மாதி யஸ்மா சதுன்னங் ப²லானங் தா³னமத்தேன ஈதி³ஸீ ஸம்பத்தி அதி⁴க³தா, தஸ்மா. அலமேவ யுத்தமேவ. நிச்சந்தி ஸப்³ப³காலங். தி³ப்³பா³னீதி தே³வலோகபரியாபன்னானி. மனுஸ்ஸஸோப⁴க்³க³தந்தி மனுஸ்ஸேஸு ஸுப⁴க³பா⁴வங். ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    1066.Tasmāti yasmā catunnaṃ phalānaṃ dānamattena īdisī sampatti adhigatā, tasmā. Alameva yuttameva. Niccanti sabbakālaṃ. Dibbānīti devalokapariyāpannāni. Manussasobhaggatanti manussesu subhagabhāvaṃ. Sesaṃ vuttanayameva.

    ப²லதா³யகவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Phaladāyakavimānavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 3. ப²லதா³யகவிமானவத்து² • 3. Phaladāyakavimānavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact