Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. பிண்ட³ஸுத்தங்

    8. Piṇḍasuttaṃ

    154. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா மக³தே⁴ஸு விஹரதி பஞ்சஸாலாயங் ப்³ராஹ்மணகா³மே. தேன கோ² பன ஸமயேன பஞ்சஸாலாயங் ப்³ராஹ்மணகா³மே குமாரிகானங் பாஹுனகானி ப⁴வந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய பஞ்சஸாலங் ப்³ராஹ்மணகா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தேன கோ² பன ஸமயேன பஞ்சஸாலெய்யகா ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகா மாரேன பாபிமதா அன்வாவிட்டா² ப⁴வந்தி – மா ஸமணோ கோ³தமோ பிண்ட³மலத்தா²தி.

    154. Ekaṃ samayaṃ bhagavā magadhesu viharati pañcasālāyaṃ brāhmaṇagāme. Tena kho pana samayena pañcasālāyaṃ brāhmaṇagāme kumārikānaṃ pāhunakāni bhavanti. Atha kho bhagavā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya pañcasālaṃ brāhmaṇagāmaṃ piṇḍāya pāvisi. Tena kho pana samayena pañcasāleyyakā brāhmaṇagahapatikā mārena pāpimatā anvāviṭṭhā bhavanti – mā samaṇo gotamo piṇḍamalatthāti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா யதா²தோ⁴தேன பத்தேன பஞ்சஸாலங் ப்³ராஹ்மணகா³மங் பிண்டா³ய பாவிஸி ததா²தோ⁴தேன 1 பத்தேன படிக்கமி. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி த்வங், ஸமண, பிண்ட³மலத்தா²’’தி? ‘‘ததா² நு த்வங், பாபிம, அகாஸி யதா²ஹங் பிண்ட³ங் ந லபெ⁴ய்ய’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா து³தியம்பி பஞ்சஸாலங் ப்³ராஹ்மணகா³மங் பிண்டா³ய பவிஸது. ததா²ஹங் கரிஸ்ஸாமி யதா² ப⁴க³வா பிண்ட³ங் லச்ச²தீ’’தி.

    Atha kho bhagavā yathādhotena pattena pañcasālaṃ brāhmaṇagāmaṃ piṇḍāya pāvisi tathādhotena 2 pattena paṭikkami. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘api tvaṃ, samaṇa, piṇḍamalatthā’’ti? ‘‘Tathā nu tvaṃ, pāpima, akāsi yathāhaṃ piṇḍaṃ na labheyya’’nti. ‘‘Tena hi, bhante, bhagavā dutiyampi pañcasālaṃ brāhmaṇagāmaṃ piṇḍāya pavisatu. Tathāhaṃ karissāmi yathā bhagavā piṇḍaṃ lacchatī’’ti.

    ‘‘அபுஞ்ஞங் பஸவி மாரோ, ஆஸஜ்ஜ நங் ததா²க³தங்;

    ‘‘Apuññaṃ pasavi māro, āsajja naṃ tathāgataṃ;

    கிங் நு மஞ்ஞஸி பாபிம, ந மே பாபங் விபச்சதி.

    Kiṃ nu maññasi pāpima, na me pāpaṃ vipaccati.

    ‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, யேஸங் நோ நத்தி² கிஞ்சனங்;

    ‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;

    பீதிப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸாம, தே³வா ஆப⁴ஸ்ஸரா யதா²’’தி.

    Pītibhakkhā bhavissāma, devā ābhassarā yathā’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ப⁴க³வா, ஜானாதி மங் ஸுக³தோ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. யதா²தோ⁴தேன (?)
    2. yathādhotena (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. பிண்ட³ஸுத்தவண்ணனா • 8. Piṇḍasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. பிண்ட³ஸுத்தவண்ணனா • 8. Piṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact