Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    2. பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    2. Piṇḍolabhāradvājattheragāthāvaṇṇanā

    நயித³ங் அனயேனாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸீஹயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா பப்³ப³தகு³ஹாயங் விஹரதி. ப⁴க³வா தஸ்ஸ அனுக்³க³ஹங் காதுங் கோ³சராய பக்கந்தகாலே ஸயனகு³ஹங் பவிஸித்வா நிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸீதி³. ஸீஹோ கோ³சரங் க³ஹெத்வா நிவத்தோ கு³ஹாத்³வாரே ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ஹட்ட²துட்டோ² ஜலஜத²லஜபுப்பே²ஹி பூஜங் கத்வா சித்தங் பஸாதெ³ந்தோ ப⁴க³வதோ ஆரக்க²த்தா²ய அரஞ்ஞே வாளமிகே³ அபனேதுங் தீஸு வேலாஸு ஸீஹனாத³ங் நத³ந்தோ பு³த்³த⁴க³தாய ஸதியா அட்டா²ஸி. யதா² பட²மதி³வஸங், ஏவங் ஸத்தாஹங் பூஜேஸி. ப⁴க³வா ஸத்தாஹச்சயேன நிரோதா⁴ வுட்ட²ஹித்வா ‘‘வத்திஸ்ஸதி இமஸ்ஸ எத்தகோ உபனிஸ்ஸயோ’’தி தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³த்வா விஹாரமேவ க³தோ. ஸீஹோ பாலிலெய்யகஹத்தீ² விய பு³த்³த⁴வியோக³து³க்க²ங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ காலங் கத்வா ஹங்ஸவதீனக³ரே மஹாபோ⁴க³குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ நக³ரவாஸீஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³தோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா யாவஜீவங் புஞ்ஞானி கத்வா அபராபரங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே கோஸம்பி³யங் ரஞ்ஞோ உதேனஸ்ஸ புரோஹிதபுத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி பா⁴ரத்³வாஜோ நாம நாமேன. ஸோ வயப்பத்தோ தயோ வேதே³ உக்³க³ஹெத்வா பஞ்ச மாணவகஸதானி மந்தே வாசெந்தோ மஹக்³க⁴ஸபா⁴வேன அனநுரூபாசாரத்தா தேஹி பரிச்சஜ்ஜந்தோ ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச லாப⁴ஸக்காரங் தி³ஸ்வா ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ ஹுத்வா விசரந்தோ ஸத்தா²ரா உபாயேன மத்தஞ்ஞுதாய பதிட்டா²பிதோ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.50.104-109) –

    Nayidaṃanayenātiādikā āyasmato piṇḍolabhāradvājattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle sīhayoniyaṃ nibbattitvā pabbataguhāyaṃ viharati. Bhagavā tassa anuggahaṃ kātuṃ gocarāya pakkantakāle sayanaguhaṃ pavisitvā nirodhaṃ samāpajjitvā nisīdi. Sīho gocaraṃ gahetvā nivatto guhādvāre bhagavantaṃ disvā haṭṭhatuṭṭho jalajathalajapupphehi pūjaṃ katvā cittaṃ pasādento bhagavato ārakkhatthāya araññe vāḷamige apanetuṃ tīsu velāsu sīhanādaṃ nadanto buddhagatāya satiyā aṭṭhāsi. Yathā paṭhamadivasaṃ, evaṃ sattāhaṃ pūjesi. Bhagavā sattāhaccayena nirodhā vuṭṭhahitvā ‘‘vattissati imassa ettako upanissayo’’ti tassa passantasseva ākāsaṃ pakkhanditvā vihārameva gato. Sīho pālileyyakahatthī viya buddhaviyogadukkhaṃ adhivāsetuṃ asakkonto kālaṃ katvā haṃsavatīnagare mahābhogakule nibbattitvā vayappatto nagaravāsīhi saddhiṃ vihāraṃ gato dhammadesanaṃ sutvā sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā yāvajīvaṃ puññāni katvā aparāparaṃ devamanussesu saṃsaranto amhākaṃ bhagavato kāle kosambiyaṃ rañño utenassa purohitaputto hutvā nibbatti bhāradvājo nāma nāmena. So vayappatto tayo vede uggahetvā pañca māṇavakasatāni mante vācento mahagghasabhāvena ananurūpācārattā tehi pariccajjanto rājagahaṃ gantvā bhagavato bhikkhusaṅghassa ca lābhasakkāraṃ disvā sāsane pabbajitvā bhojane amattaññū hutvā vicaranto satthārā upāyena mattaññutāya patiṭṭhāpito vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.50.104-109) –

    ‘‘மிக³லுத்³தோ³ புரே ஆஸிங், விபினே விசரங் ததா³;

    ‘‘Migaluddo pure āsiṃ, vipine vicaraṃ tadā;

    அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகு³ங்.

    Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, sabbadhammāna pāraguṃ.

    ‘‘பியாலப²லமாதா³ய, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸதா³ஸஹங்;

    ‘‘Piyālaphalamādāya, buddhaseṭṭhassadāsahaṃ;

    புஞ்ஞக்கெ²த்தஸ்ஸ வீரஸ்ஸ, பஸன்னோ ஸேஹி பாணிபி⁴.

    Puññakkhettassa vīrassa, pasanno sehi pāṇibhi.

    ‘‘ஏகதிங்ஸே இதோ கப்பே, யங் ப²லங் அத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Ekatiṃse ito kappe, yaṃ phalaṃ adadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ப²லதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, phaladānassidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா ‘‘ப⁴க³வதோ ஸம்முகா² யங் ஸாவகேஹி பத்தப்³ப³ங், தங் மயா பத்த’’ந்தி, பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ச ‘‘யஸ்ஸ மக்³கே³ வா ப²லே வா கங்கா² அத்தி², ஸோ மங் புச்ச²தூ’’தி ஸீஹனாத³ங் நதி³. தேன தங் ப⁴க³வா, ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் ஸீஹனாதி³கானங் யதி³த³ங் பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜோ’’தி (அ॰ நி॰ 1.188, 195) ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் அத்தனோ ஸந்திகங் உபக³தங் கி³ஹிகாலே ஸஹாயபூ⁴தங் மச்ச²ரிங் மிச்சா²தி³ட்டி²ப்³ராஹ்மணங் அனுகம்பமானோ தஸ்ஸ தா³னகத²ங் கதெ²த்வா தேன ச ‘‘அயங் மம த⁴னங் வினாஸேதுகாமோ’’தி ப⁴குடிங் கத்வாபி ‘‘துய்ஹங் ஏகப⁴த்தங் தே³மீ’’தி வுத்தே, ‘‘தங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³ஹி மா மய்ஹ’’ந்தி ஸங்க⁴ஸ்ஸ பரிணாமேஸி. புன ப்³ராஹ்மணேன ‘‘அயங் மங் ப³ஹூனங் தா³பேதுகாமோ’’தி அப்பச்சயே பகாஸிதே து³தியதி³வஸங் த⁴ம்மஸேனாபதினா ஸங்க⁴க³தாய த³க்கி²ணாய மஹப்ப²லபா⁴வப்பகாஸனேன தங் பஸாதெ³த்வா, ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ ‘ஆஹாரகே³தே⁴ன மங் தா³னே நீயோஜேஸீ’தி மஞ்ஞதி, ஆஹாரஸ்ஸ பன மயா ஸப்³ப³ஸோ பரிஞ்ஞாதபா⁴வங் ந ஜானாதி, ஹந்த³ நங் ஜானாபேமீ’’தி –

    Chaḷabhiñño pana hutvā ‘‘bhagavato sammukhā yaṃ sāvakehi pattabbaṃ, taṃ mayā patta’’nti, bhikkhusaṅghe ca ‘‘yassa magge vā phale vā kaṅkhā atthi, so maṃ pucchatū’’ti sīhanādaṃ nadi. Tena taṃ bhagavā, ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ sīhanādikānaṃ yadidaṃ piṇḍolabhāradvājo’’ti (a. ni. 1.188, 195) etadagge ṭhapesi. So ekadivasaṃ attano santikaṃ upagataṃ gihikāle sahāyabhūtaṃ macchariṃ micchādiṭṭhibrāhmaṇaṃ anukampamāno tassa dānakathaṃ kathetvā tena ca ‘‘ayaṃ mama dhanaṃ vināsetukāmo’’ti bhakuṭiṃ katvāpi ‘‘tuyhaṃ ekabhattaṃ demī’’ti vutte, ‘‘taṃ saṅghassa dehi mā mayha’’nti saṅghassa pariṇāmesi. Puna brāhmaṇena ‘‘ayaṃ maṃ bahūnaṃ dāpetukāmo’’ti appaccaye pakāsite dutiyadivasaṃ dhammasenāpatinā saṅghagatāya dakkhiṇāya mahapphalabhāvappakāsanena taṃ pasādetvā, ‘‘ayaṃ brāhmaṇo ‘āhāragedhena maṃ dāne nīyojesī’ti maññati, āhārassa pana mayā sabbaso pariññātabhāvaṃ na jānāti, handa naṃ jānāpemī’’ti –

    123.

    123.

    ‘‘நயித³ங் அனயேன ஜீவிதங், நாஹாரோ ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகோ;

    ‘‘Nayidaṃ anayena jīvitaṃ, nāhāro hadayassa santiko;

    ஆஹாரட்டி²திகோ ஸமுஸ்ஸயோ, இதி தி³ஸ்வான சராமி ஏஸனங்.

    Āhāraṭṭhitiko samussayo, iti disvāna carāmi esanaṃ.

    124.

    124.

    ‘‘பங்கோதி ஹி நங் அவேத³யுங், யாயங் வந்த³னபூஜனா குலேஸு;

    ‘‘Paṅkoti hi naṃ avedayuṃ, yāyaṃ vandanapūjanā kulesu;

    ஸுகு²மங் ஸல்லங் து³ருப்³ப³ஹங், ஸக்காரோ காபுரிஸேன து³ஜ்ஜஹோ’’தி. –

    Sukhumaṃ sallaṃ durubbahaṃ, sakkāro kāpurisena dujjaho’’ti. –

    கா³தா²த்³வயங் அபா⁴ஸி.

    Gāthādvayaṃ abhāsi.

    தத்த² நயித³ங் அனயேன ஜீவிதந்தி இத³ங் மம ஜீவிதங் அனயேன அஞாயேன வேளுதா³னபுப்ப²தா³னாதி³அனேஸனாய ந ஹோதி ஜீவிதனிகந்தியா அபா⁴வதோ. நாஹாரோ ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகோதி ஆஹாரோ ச ஆஹரியமானோ மக்³க³ப²லஞாணங் விய ஹத³யஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ ஸந்திகரோ ந ஹோதி, கேவலங் பன ஸஜ்ஜுகங் கு²தா³படிகா⁴தமத்தங் கரோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. அத² வா நாஹாரோ ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகோதி ஆஹாரோ ரஸதண்ஹாவத்து² மே ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகோ ஆஸத்தோ ந ஹோதி ரஸதண்ஹாய ஏவ அபா⁴வதோ. ‘‘ஸந்திகே’’திபி பட²ந்தி. யோ ஹி ஆஹாரகி³த்³தோ⁴ லாப⁴ஸக்காரப்பஸுதோ விசரதி, தஸ்ஸ ஆஹாரோ ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகே நாம அபி⁴ண்ஹங் மனஸிகாதப்³ப³தோ. யோ பன பரிஞ்ஞாதாஹாரோ, ஸோ தத்த² பஹீனச்ச²ந்த³ராகோ³, ந தஸ்ஸாஹாரோ ஹத³யஸ்ஸ ஸந்திகே நாம – ‘‘கத²ங் நு கோ² லபெ⁴ய்ய’’ந்திஆதி³மனஸிகரணஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ. யதி³ ஹி ஜீவிதனிகந்தி ஆஹாரரஸதண்ஹா ச நத்தி², அத² கஸ்மா பிண்டா³ய சரஸீதி அனுயோக³ங் மனஸி கத்வா ஆஹ ‘‘ஆஹாரட்டி²திகோ ஸமுஸ்ஸயோ, இதி தி³ஸ்வான சராமி ஏஸன’’ந்தி. ஆஹாரோ போ⁴ஜனங் டி²தி டா²னங் பச்சயோ ஏதஸ்ஸாதி ஆஹாரட்டி²திகோ. ‘‘ஆஹாரபடிப³த்³த⁴வுத்திகோ ஸமுஸ்ஸயோ காயோ’’இதி தி³ஸ்வான ஏவங் ஞத்வா இமமத்த²ங் பு³த்³தி⁴யங் ட²பெத்வா சராமி ஏஸனங், பி⁴க்கா²பரியேஸனங் கரோமீதி அத்தோ².

    Tattha nayidaṃ anayena jīvitanti idaṃ mama jīvitaṃ anayena añāyena veḷudānapupphadānādianesanāya na hoti jīvitanikantiyā abhāvato. Nāhāro hadayassa santikoti āhāro ca āhariyamāno maggaphalañāṇaṃ viya hadayassa cittassa santikaro na hoti, kevalaṃ pana sajjukaṃ khudāpaṭighātamattaṃ karotīti adhippāyo. Atha vā nāhāro hadayassa santikoti āhāro rasataṇhāvatthu me hadayassa santiko āsatto na hoti rasataṇhāya eva abhāvato. ‘‘Santike’’tipi paṭhanti. Yo hi āhāragiddho lābhasakkārappasuto vicarati, tassa āhāro hadayassa santike nāma abhiṇhaṃ manasikātabbato. Yo pana pariññātāhāro, so tattha pahīnacchandarāgo, na tassāhāro hadayassa santike nāma – ‘‘kathaṃ nu kho labheyya’’ntiādimanasikaraṇasseva abhāvato. Yadi hi jīvitanikanti āhārarasataṇhā ca natthi, atha kasmā piṇḍāya carasīti anuyogaṃ manasi katvā āha ‘‘āhāraṭṭhitiko samussayo, iti disvāna carāmi esana’’nti. Āhāro bhojanaṃ ṭhiti ṭhānaṃ paccayo etassāti āhāraṭṭhitiko. ‘‘Āhārapaṭibaddhavuttiko samussayo kāyo’’iti disvāna evaṃ ñatvā imamatthaṃ buddhiyaṃ ṭhapetvā carāmi esanaṃ, bhikkhāpariyesanaṃ karomīti attho.

    பச்சயனிமித்தங் குலானி உபஸங்கமந்தோ தத்த² வந்த³னபூஜனாஹி லாப⁴ஸக்காரேஹி ச ப³ஜ்ஜ²தீதி ஏவங் மாதி³ஸேஸு ந சிந்தேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பங்கோ’’திகா³த²ங் அபா⁴ஸி. தஸ்ஸத்தோ² – யா அயங் பச்சயனிமித்தங் உபக³தானங் பப்³ப³ஜிதானங் குலேஸு கே³ஹவாஸீஸு பவத்திஸ்ஸதி கு³ணஸம்பா⁴வனா பூஜனா ச, யஸ்மா தங் அபா⁴விதத்தானங் ஓஸீதா³பனட்டே²ன மலீனபா⁴வகரணேன ச பங்கோ கத்³த³மோதி பு³த்³தா⁴த³யோ அவேத³யுங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸுங் பவேதே³ஸுங் வா, தஸ்மா ஸா ஸப்புரிஸானங் ப³ந்தா⁴ய ந ஹோதி ஸக்காராஸாய பகே³வ பஹீனத்தா. அஸப்புரிஸஸ்ஸ பன ஸக்காராஸா து³விஞ்ஞெய்யஸபா⁴வதாய பீளாஜனநதோ அந்தோ துத³னதோ உத்³த⁴ரிதுங் அஸக்குணெய்யதோ ச ஸுகு²மங் ஸல்லங் து³ருப்³ப³ஹங். ததோ ஏவ தேன ஸக்காரோ காபுரிஸேன து³ஜ்ஜஹோ து³ருப்³ப³ஹெய்யோ தஸ்ஸ பஹானபடிபத்தியா அப்படிபஜ்ஜனதோ, ஸக்காராஸாபஹானேன பஹீனோ ஹோதீதி. தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணோ தே²ரே அபி⁴ப்பஸன்னோ அஹோஸி.

    Paccayanimittaṃ kulāni upasaṅkamanto tattha vandanapūjanāhi lābhasakkārehi ca bajjhatīti evaṃ mādisesu na cintetabbanti dassento ‘‘paṅko’’tigāthaṃ abhāsi. Tassattho – yā ayaṃ paccayanimittaṃ upagatānaṃ pabbajitānaṃ kulesu gehavāsīsu pavattissati guṇasambhāvanā pūjanā ca, yasmā taṃ abhāvitattānaṃ osīdāpanaṭṭhena malīnabhāvakaraṇena ca paṅko kaddamoti buddhādayo avedayuṃ abbhaññāsuṃ pavedesuṃ vā, tasmā sā sappurisānaṃ bandhāya na hoti sakkārāsāya pageva pahīnattā. Asappurisassa pana sakkārāsā duviññeyyasabhāvatāya pīḷājananato anto tudanato uddharituṃ asakkuṇeyyato ca sukhumaṃ sallaṃ durubbahaṃ. Tato eva tena sakkāro kāpurisena dujjaho durubbaheyyo tassa pahānapaṭipattiyā appaṭipajjanato, sakkārāsāpahānena pahīno hotīti. Taṃ sutvā brāhmaṇo there abhippasanno ahosi.

    பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Piṇḍolabhāradvājattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. பிண்டோ³லபா⁴ரத்³வாஜத்தே²ரகா³தா² • 2. Piṇḍolabhāradvājattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact