Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
8. பிண்டொ³ல்யஸுத்தங்
8. Piṇḍolyasuttaṃ
80. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸக்கேஸு விஹரதி கபிலவத்து²ஸ்மிங் நிக்³ரோதா⁴ராமே. அத² கோ² ப⁴க³வா கிஸ்மிஞ்சிதே³வ பகரணே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் பணாமெத்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய கபிலவத்து²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. கபிலவத்து²ஸ்மிங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தோ யேன மஹாவனங் தேனுபஸங்கமி தி³வாவிஹாராய . மஹாவனங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா பே³லுவலட்டி²காய மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³.
80. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sakkesu viharati kapilavatthusmiṃ nigrodhārāme. Atha kho bhagavā kismiñcideva pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ paṇāmetvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya kapilavatthuṃ piṇḍāya pāvisi. Kapilavatthusmiṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkanto yena mahāvanaṃ tenupasaṅkami divāvihārāya . Mahāvanaṃ ajjhogāhetvā beluvalaṭṭhikāya mūle divāvihāraṃ nisīdi.
அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘மயா கோ² பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ பபா³ள்ஹோ. ஸந்தெத்த² பி⁴க்கூ² நவா அசிரபப்³ப³ஜிதா அது⁴னாக³தா இமங் த⁴ம்மவினயங். தேஸங் மமங் அபஸ்ஸந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. ஸெய்யதா²பி நாம வச்ச²ஸ்ஸ தருணஸ்ஸ மாதரங் அபஸ்ஸந்தஸ்ஸ ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ, ஏவமேவ ஸந்தெத்த² பி⁴க்கூ² நவா அசிரபப்³ப³ஜிதா அது⁴னாக³தா இமங் த⁴ம்மவினயங் தேஸங் மமங் அபஸ்ஸந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. ஸெய்யதா²பி நாம பீ³ஜானங் தருணானங் உத³கங் அலப⁴ந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ, ஏவமேவ ஸந்தெத்த²…பே॰… தேஸங் மமங் அலப⁴ந்தானங் த³ஸ்ஸனாய ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. யங்னூனாஹங் யதே²வ மயா புப்³பே³ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அனுக்³க³ஹிதோ, ஏவமேவ ஏதரஹி அனுக்³க³ண்ஹெய்யங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴’’ந்தி.
Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘mayā kho bhikkhusaṅgho pabāḷho. Santettha bhikkhū navā acirapabbajitā adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ. Tesaṃ mamaṃ apassantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Seyyathāpi nāma vacchassa taruṇassa mātaraṃ apassantassa siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo, evameva santettha bhikkhū navā acirapabbajitā adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ tesaṃ mamaṃ apassantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Seyyathāpi nāma bījānaṃ taruṇānaṃ udakaṃ alabhantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo, evameva santettha…pe… tesaṃ mamaṃ alabhantānaṃ dassanāya siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Yaṃnūnāhaṃ yatheva mayā pubbe bhikkhusaṅgho anuggahito, evameva etarahi anuggaṇheyyaṃ bhikkhusaṅgha’’nti.
அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ப⁴க³வதோ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் 1 வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ப்³ரஹ்மலோகே அந்தரஹிதோ ப⁴க³வதோ புரதோ பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா யேன ப⁴க³வா தேனஞ்ஜலிங் பணாமெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏவமேதங், ப⁴க³வா; ஏவமேதங், ஸுக³த ! ப⁴க³வதோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ பபா³ள்ஹோ. ஸந்தெத்த² பி⁴க்கூ² நவா அசிரபப்³ப³ஜிதா அது⁴னாக³தா இமங் த⁴ம்மவினயங். தேஸங் ப⁴க³வந்தங் அபஸ்ஸந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. ஸெய்யதா²பி நாம வச்ச²ஸ்ஸ தருணஸ்ஸ மாதரங் அபஸ்ஸந்தஸ்ஸ ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ, ஏவமேவ ஸந்தெத்த² பி⁴க்கூ² நவா அசிரபப்³ப³ஜிதா அது⁴னாக³தா இமங் த⁴ம்மவினயங் தேஸங் ப⁴க³வந்தங் அபஸ்ஸந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. ஸெய்யதா²பி நாம பீ³ஜானங் தருணானங் உத³கங் அலப⁴ந்தானங் ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ, ஏவமேவ ஸந்தெத்த² பி⁴க்கூ² நவா அசிரபப்³ப³ஜிதா அது⁴னாக³தா இமங் த⁴ம்மவினயங், தேஸங் ப⁴க³வந்தங் அலப⁴ந்தானங் த³ஸ்ஸனாய ஸியா அஞ்ஞத²த்தங் ஸியா விபரிணாமோ. அபி⁴னந்த³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங்; அபி⁴வத³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங். யதே²வ ப⁴க³வதா புப்³பே³ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ அனுக்³க³ஹிதோ, ஏவமேவ ஏதரஹி அனுக்³க³ண்ஹாது பி⁴க்கு²ஸங்க⁴’’ந்தி.
Atha kho brahmā sahampati bhagavato cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ 2 vā bāhaṃ pasāreyya pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – brahmaloke antarahito bhagavato purato pāturahosi. Atha kho brahmā sahampati ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā yena bhagavā tenañjaliṃ paṇāmetvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘evametaṃ, bhagavā; evametaṃ, sugata ! Bhagavato, bhante, bhikkhusaṅgho pabāḷho. Santettha bhikkhū navā acirapabbajitā adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ. Tesaṃ bhagavantaṃ apassantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Seyyathāpi nāma vacchassa taruṇassa mātaraṃ apassantassa siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo, evameva santettha bhikkhū navā acirapabbajitā adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ tesaṃ bhagavantaṃ apassantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Seyyathāpi nāma bījānaṃ taruṇānaṃ udakaṃ alabhantānaṃ siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo, evameva santettha bhikkhū navā acirapabbajitā adhunāgatā imaṃ dhammavinayaṃ, tesaṃ bhagavantaṃ alabhantānaṃ dassanāya siyā aññathattaṃ siyā vipariṇāmo. Abhinandatu, bhante, bhagavā bhikkhusaṅghaṃ; abhivadatu, bhante, bhagavā bhikkhusaṅghaṃ. Yatheva bhagavatā pubbe bhikkhusaṅgho anuggahito, evameva etarahi anuggaṇhātu bhikkhusaṅgha’’nti.
அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன. அத² கோ² ப்³ரஹ்மா ஸஹம்பதி ப⁴க³வதோ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா தத்தே²வந்தரதா⁴யி.
Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena. Atha kho brahmā sahampati bhagavato adhivāsanaṃ viditvā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā tatthevantaradhāyi.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேன நிக்³ரோதா⁴ராமோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா ததா²ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்கா²ஸி 3 யதா² தே பி⁴க்கூ² (ஏகத்³வீஹிகாய ஸாரஜ்ஜமானரூபா யேனாஹங் 4 தேனுபஸங்கமெய்யுங். தேபி பி⁴க்கூ² ) 5 ஏகத்³வீஹிகாய ஸாரஜ்ஜமானரூபா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வா ஏதத³வோச –
Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yena nigrodhārāmo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā tathārūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkhāsi 6 yathā te bhikkhū (ekadvīhikāya sārajjamānarūpā yenāhaṃ 7 tenupasaṅkameyyuṃ. Tepi bhikkhū ) 8 ekadvīhikāya sārajjamānarūpā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho te bhikkhū bhagavā etadavoca –
‘‘அந்தமித³ங், பி⁴க்க²வே, ஜீவிகானங் யதி³த³ங் பிண்டொ³ல்யங். அபி⁴ஸாபோயங், பி⁴க்க²வே, லோகஸ்மிங் பிண்டோ³லோ விசரஸி பத்தபாணீதி. தஞ்ச கோ² ஏதங், பி⁴க்க²வே, குலபுத்தா உபெந்தி அத்த²வஸிகா, அத்த²வஸங் படிச்ச; நேவ ராஜாபி⁴னீதா, ந சோராபி⁴னீதா, ந இணட்டா, ந ப⁴யட்டா, ந ஆஜீவிகாபகதா; அபி ச கோ² ஓதிண்ணாம்ஹ ஜாதியா ஜராய மரணேன ஸோகேஹி பரிதே³வேஹி து³க்கே²ஹி தோ³மனஸ்ஸேஹி உபாயாஸேஹி து³க்கோ²திண்ணா து³க்க²பரேதா அப்பேவ நாம இமஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ அந்தகிரியா பஞ்ஞாயேதா²தி.
‘‘Antamidaṃ, bhikkhave, jīvikānaṃ yadidaṃ piṇḍolyaṃ. Abhisāpoyaṃ, bhikkhave, lokasmiṃ piṇḍolo vicarasi pattapāṇīti. Tañca kho etaṃ, bhikkhave, kulaputtā upenti atthavasikā, atthavasaṃ paṭicca; neva rājābhinītā, na corābhinītā, na iṇaṭṭā, na bhayaṭṭā, na ājīvikāpakatā; api ca kho otiṇṇāmha jātiyā jarāya maraṇena sokehi paridevehi dukkhehi domanassehi upāyāsehi dukkhotiṇṇā dukkhaparetā appeva nāma imassa kevalassa dukkhakkhandhassa antakiriyā paññāyethāti.
‘‘ஏவங் பப்³ப³ஜிதோ சாயங், பி⁴க்க²வே, குலபுத்தோ. ஸோ ச ஹோதி அபி⁴ஜ்ஜா²லு காமேஸு திப்³ப³ஸாராகோ³ ப்³யாபன்னசித்தோ பது³ட்ட²மனஸங்கப்போ முட்ட²ஸ்ஸதி அஸம்பஜானோ அஸமாஹிதோ விப்³ப⁴ந்தசித்தோ பாகதிந்த்³ரியோ. ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே , ச²வாலாதங் உப⁴தோபதி³த்தங் மஜ்ஜே² கூ³த²க³தங், நேவ கா³மே கட்ட²த்த²ங் ப²ரதி, நாரஞ்ஞே கட்ட²த்த²ங் ப²ரதி. ததூ²பமாஹங், பி⁴க்க²வே, இமங் புக்³க³லங் வதா³மி கி³ஹிபோ⁴கா³ ச பரிஹீனோ, ஸாமஞ்ஞத்த²ஞ்ச ந பரிபூரேதி.
‘‘Evaṃ pabbajito cāyaṃ, bhikkhave, kulaputto. So ca hoti abhijjhālu kāmesu tibbasārāgo byāpannacitto paduṭṭhamanasaṅkappo muṭṭhassati asampajāno asamāhito vibbhantacitto pākatindriyo. Seyyathāpi, bhikkhave , chavālātaṃ ubhatopadittaṃ majjhe gūthagataṃ, neva gāme kaṭṭhatthaṃ pharati, nāraññe kaṭṭhatthaṃ pharati. Tathūpamāhaṃ, bhikkhave, imaṃ puggalaṃ vadāmi gihibhogā ca parihīno, sāmaññatthañca na paripūreti.
‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, அகுஸலவிதக்கா – காமவிதக்கோ, ப்³யாபாத³விதக்கோ, விஹிங்ஸாவிதக்கோ. இமே ச பி⁴க்க²வே, தயோ அகுஸலவிதக்கா க்வ அபரிஸேஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி? சதூஸு வா ஸதிபட்டா²னேஸு ஸுப்பதிட்டி²தசித்தஸ்ஸ விஹரதோ அனிமித்தங் வா ஸமாதி⁴ங் பா⁴வயதோ. யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்க²வே, அலமேவ அனிமித்தோ ஸமாதி⁴ பா⁴வேதுங். அனிமித்தோ, பி⁴க்க²வே, ஸமாதி⁴ பா⁴விதோ ப³ஹுலீகதோ மஹப்ப²லோ ஹோதி மஹானிஸங்ஸோ.
‘‘Tayome, bhikkhave, akusalavitakkā – kāmavitakko, byāpādavitakko, vihiṃsāvitakko. Ime ca bhikkhave, tayo akusalavitakkā kva aparisesā nirujjhanti? Catūsu vā satipaṭṭhānesu suppatiṭṭhitacittassa viharato animittaṃ vā samādhiṃ bhāvayato. Yāvañcidaṃ, bhikkhave, alameva animitto samādhi bhāvetuṃ. Animitto, bhikkhave, samādhi bhāvito bahulīkato mahapphalo hoti mahānisaṃso.
‘‘த்³வேமா, பி⁴க்க²வே, தி³ட்டி²யோ – ப⁴வதி³ட்டி² ச விப⁴வதி³ட்டி² ச. தத்ர கோ², பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘அத்தி² நு கோ² தங் கிஞ்சி லோகஸ்மிங் யமஹங் உபாதி³யமானோ ந வஜ்ஜவா அஸ்ஸ’ந்தி? ஸோ ஏவங் பஜானாதி – ‘நத்தி² நு கோ² தங் கிஞ்சி லோகஸ்மிங் யமஹங் உபாதி³யமானோ ந வஜ்ஜவா அஸ்ஸங். அஹஞ்ஹி ரூபஞ்ஞேவ உபாதி³யமானோ உபாதி³யெய்யங் வேத³னஞ்ஞேவ… ஸஞ்ஞஞ்ஞேவ… ஸங்கா²ரேயேவ விஞ்ஞாணஞ்ஞேவ உபாதி³யமானோ உபாதி³யெய்யங். தஸ்ஸ மே அஸ்ஸ 9 உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ; ப⁴வபச்சயா ஜாதி; ஜாதிபச்சயா ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா ஸம்ப⁴வெய்யுங். ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ ஸமுத³யோ அஸ்ஸா’’’தி.
‘‘Dvemā, bhikkhave, diṭṭhiyo – bhavadiṭṭhi ca vibhavadiṭṭhi ca. Tatra kho, bhikkhave, sutavā ariyasāvako iti paṭisañcikkhati – ‘atthi nu kho taṃ kiñci lokasmiṃ yamahaṃ upādiyamāno na vajjavā assa’nti? So evaṃ pajānāti – ‘natthi nu kho taṃ kiñci lokasmiṃ yamahaṃ upādiyamāno na vajjavā assaṃ. Ahañhi rūpaññeva upādiyamāno upādiyeyyaṃ vedanaññeva… saññaññeva… saṅkhāreyeva viññāṇaññeva upādiyamāno upādiyeyyaṃ. Tassa me assa 10 upādānapaccayā bhavo; bhavapaccayā jāti; jātipaccayā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā sambhaveyyuṃ. Evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa samudayo assā’’’ti.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் வா தங் ஸுக²ங் வா’’தி? ‘‘து³க்க²ங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங் கல்லங் நு தங் ஸமனுபஸ்ஸிதுங் – ‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘வேத³னா… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங்…பே॰… தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, ஏவங் பஸ்ஸங்… நாபரங் இத்த²த்தாயாதி பஜானாதீ’’தி. அட்ட²மங்.
‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vā taṃ sukhaṃ vā’’ti? ‘‘Dukkhaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ kallaṃ nu taṃ samanupassituṃ – ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Vedanā… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ…pe… tasmātiha, bhikkhave, evaṃ passaṃ… nāparaṃ itthattāyāti pajānātī’’ti. Aṭṭhamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. பிண்டொ³ல்யஸுத்தவண்ணனா • 8. Piṇḍolyasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. பிண்டொ³ல்யஸுத்தவண்ணனா • 8. Piṇḍolyasuttavaṇṇanā