Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi |
16. பிங்கி³யமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ
16. Piṅgiyamāṇavapucchāniddeso
89.
89.
ஜிண்ணோஹமஸ்மி அப³லோ வீதவண்ணோ 1, [இச்சாயஸ்மா பிங்கி³யோ]
Jiṇṇohamasmiabalo vītavaṇṇo2, [iccāyasmā piṅgiyo]
நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴ ஸவனங் ந பா²ஸு;
Nettā na suddhā savanaṃ na phāsu;
மாஹங் நஸ்ஸங் மோமுஹோ அந்தராவ 3, ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;
Māhaṃ nassaṃ momuho antarāva4, ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங்.
Jātijarāya idha vippahānaṃ.
ஜிண்ணோஹமஸ்மி அப³லோ வீதவண்ணோதி. ஜிண்ணோஹமஸ்மீதி ஜிண்ணோ வுட்³டோ⁴ மஹல்லகோ அத்³த⁴க³தோ வயோஅனுப்பத்தோ வீஸவஸ்ஸஸதிகோ ஜாதியா. அப³லோதி து³ப்³ப³லோ அப்பப³லோ அப்பதா²மோ. வீதவண்ணோதி வீதவண்ணோ விக³தவண்ணோ விக³ச்சி²தவண்ணோ. யா ஸா புரிமா ஸுபா⁴ வண்ணனிபா⁴ ஸா அந்தரஹிதா, ஆதீ³னவோ பாதுபூ⁴தோதி – ஜிண்ணோஹமஸ்மி அப³லோ வீதவண்ணோ.
Jiṇṇohamasmiabalo vītavaṇṇoti. Jiṇṇohamasmīti jiṇṇo vuḍḍho mahallako addhagato vayoanuppatto vīsavassasatiko jātiyā. Abaloti dubbalo appabalo appathāmo. Vītavaṇṇoti vītavaṇṇo vigatavaṇṇo vigacchitavaṇṇo. Yā sā purimā subhā vaṇṇanibhā sā antarahitā, ādīnavo pātubhūtoti – jiṇṇohamasmi abalo vītavaṇṇo.
இச்சாயஸ்மா பிங்கி³யோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰…. ஆயஸ்மாதி பியவசனங்…பே॰…. பிங்கி³யோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா பிங்கி³யோ.
Iccāyasmā piṅgiyoti. Iccāti padasandhi…pe…. Āyasmāti piyavacanaṃ…pe…. Piṅgiyoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā piṅgiyo.
நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴ ஸவனங் ந பா²ஸூதி நெத்தா அஸுத்³தா⁴ அவிஸுத்³தா⁴ அபரிஸுத்³தா⁴ அவோதா³தா. நோ ததா² சக்கு²னா ரூபே பஸ்ஸாமீதி – நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴. ஸவனங் ந பா²ஸூதி ஸோதங் அஸுத்³த⁴ங் அவிஸுத்³த⁴ங் அபரிஸுத்³த⁴ங் அவோதா³தங். நோ ததா² ஸோதேன ஸத்³த³ங் ஸுணோமீதி – நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴ ஸவனங் ந பா²ஸு.
Nettāna suddhā savanaṃ na phāsūti nettā asuddhā avisuddhā aparisuddhā avodātā. No tathā cakkhunā rūpe passāmīti – nettā na suddhā. Savanaṃ na phāsūti sotaṃ asuddhaṃ avisuddhaṃ aparisuddhaṃ avodātaṃ. No tathā sotena saddaṃ suṇomīti – nettā na suddhā savanaṃ na phāsu.
மாஹங் நஸ்ஸங் மோமுஹோ அந்தராவாதி. மாஹங் நஸ்ஸந்தி மாஹங் நஸ்ஸ மாஹங் வினஸ்ஸங் மாஹங் பனஸ்ஸங். மோமுஹோதி மோஹமுஹோ அவிஜ்ஜாக³தோ அஞ்ஞாணீ அவிபா⁴வீ து³ப்பஞ்ஞோ. அந்தராவாதி துய்ஹங் த⁴ம்மங் தி³ட்டி²ங் படிபத³ங் மக்³க³ங் அனஞ்ஞாய அனதி⁴க³ந்த்வா அவிதி³த்வா அப்படிலபி⁴த்வா அப²ஸ்ஸயித்வா அஸச்சி²கரித்வா அந்தராயேவ காலங்கரெய்யந்தி – மாஹங் நஸ்ஸங் மோமுஹோ அந்தராவ.
Māhaṃnassaṃ momuho antarāvāti. Māhaṃ nassanti māhaṃ nassa māhaṃ vinassaṃ māhaṃ panassaṃ. Momuhoti mohamuho avijjāgato aññāṇī avibhāvī duppañño. Antarāvāti tuyhaṃ dhammaṃ diṭṭhiṃ paṭipadaṃ maggaṃ anaññāya anadhigantvā aviditvā appaṭilabhitvā aphassayitvā asacchikaritvā antarāyeva kālaṅkareyyanti – māhaṃ nassaṃ momuho antarāva.
ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி. த⁴ம்மந்தி ஆதி³கல்யாணங் மஜ்ஜே²கல்யாணங் பரியோஸானகல்யாணங் ஸாத்த²ங் ஸப்³யஞ்ஜனங் கேவலபரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங், சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னே, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதே³, பஞ்சிந்த்³ரியானி, பஞ்ச ப³லானி, ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³, அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங், நிப்³பா³னஞ்ச நிப்³பா³னகா³மினிஞ்ச படிபத³ங் ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – ஆசிக்க² த⁴ம்மங். யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி யமஹங் ஜானெய்யங் ஆஜானெய்யங் விஜானெய்யங் படிவிஜானெய்யங் படிவிஜ்ஜெ²ய்யங் அதி⁴க³ச்செ²ய்யங் ப²ஸ்ஸெய்யங் ஸச்சி²கரெய்யந்தி – ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்.
Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññanti. Dhammanti ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ sātthaṃ sabyañjanaṃ kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ, cattāro satipaṭṭhāne, cattāro sammappadhāne, cattāro iddhipāde, pañcindriyāni, pañca balāni, satta bojjhaṅge, ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ, nibbānañca nibbānagāminiñca paṭipadaṃ ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – ācikkha dhammaṃ. Yamahaṃ vijaññanti yamahaṃ jāneyyaṃ ājāneyyaṃ vijāneyyaṃ paṭivijāneyyaṃ paṭivijjheyyaṃ adhigaccheyyaṃ phasseyyaṃ sacchikareyyanti – ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ.
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானந்தி இதே⁴வ ஜாதிஜராமரணஸ்ஸ பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Jātijarāya idha vippahānanti idheva jātijarāmaraṇassa pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – jātijarāya idha vippahānaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘ஜிண்ணோஹமஸ்மி அப³லோ வீதவண்ணோ, [இச்சாயஸ்மா பிங்கி³யோ]
‘‘Jiṇṇohamasmi abalo vītavaṇṇo, [iccāyasmā piṅgiyo]
நெத்தா ந ஸுத்³தா⁴ ஸவனங் ந பா²ஸு;
Nettā na suddhā savanaṃ na phāsu;
மாஹங் நஸ்ஸங் மோமுஹோ அந்தராவ, ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்;
Māhaṃ nassaṃ momuho antarāva, ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ;
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹான’’ந்தி.
Jātijarāya idha vippahāna’’nti.
90.
90.
தி³ஸ்வான ரூபேஸு விஹஞ்ஞமானே, [பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா]
Disvāna rūpesu vihaññamāne, [piṅgiyāti bhagavā]
ருப்பந்தி ரூபேஸு ஜனா பமத்தா;
Ruppanti rūpesu janā pamattā;
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ, ஜஹஸ்ஸு ரூபங் அபுனப்³ப⁴வாய.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu rūpaṃ apunabbhavāya.
தி³ஸ்வான ரூபேஸு விஹஞ்ஞமானேதி. ரூபந்தி சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய ரூபங். ஸத்தா ரூபஹேது ரூபப்பச்சயா ரூபகாரணா ஹஞ்ஞந்தி விஹஞ்ஞந்தி உபஹஞ்ஞந்தி உபகா⁴தியந்தி 5. ரூபே ஸதி விவித⁴கம்மகாரணா 6 காரெந்தி. கஸாஹிபி தாளெந்தி, வெத்தேஹிபி தாளெந்தி, அட்³ட⁴த³ண்ட³கேஹிபி தாளெந்தி, ஹத்த²ம்பி சி²ந்த³ந்தி, பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தி, ஹத்த²பாத³ம்பி சி²ந்த³ந்தி, கண்ணம்பி சி²ந்த³ந்தி, நாஸம்பி சி²ந்த³ந்தி, கண்ணனாஸம்பி சி²ந்த³ந்தி, பி³லங்க³தா²லிகம்பி கரொந்தி, ஸங்க²முண்டி³கம்பி கரொந்தி, ராஹுமுக²ம்பி கரொந்தி, ஜோதிமாலிகம்பி கரொந்தி, ஹத்த²பஜ்ஜோதிகம்பி கரொந்தி, ஏரகவத்திகம்பி கரொந்தி, சீரகவாஸிகம்பி கரொந்தி, ஏணெய்யகம்பி கரொந்தி, ப³ளிஸமங்ஸிகம்பி கரொந்தி, கஹாபணிகம்பி கரொந்தி, கா²ராபதச்சி²கம்பி 7 கரொந்தி, பலிக⁴பரிவத்திகம்பி கரொந்தி, பலாலபீட²கம்பி கரொந்தி, தத்தேனபி தேலேன ஓஸிஞ்சந்தி, ஸுனகே²ஹிபி கா²தா³பெந்தி, ஜீவந்தம்பி ஸூலே உத்தாஸெந்தி, அஸினாபி ஸீஸங் சி²ந்த³ந்தி. ஏவங் ஸத்தா ரூபஹேது ரூபப்பச்சயா ரூபகாரணா ஹஞ்ஞந்தி விஹஞ்ஞந்தி உபஹஞ்ஞந்தி உபகா⁴தியந்தி. ஏவங் ஹஞ்ஞமானே விஹஞ்ஞமானே உபஹஞ்ஞமானே உபகா⁴தியமானே தி³ஸ்வா பஸ்ஸித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வாதி – தி³ஸ்வான ரூபேஸு விஹஞ்ஞமானே.
Disvāna rūpesu vihaññamāneti. Rūpanti cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ. Sattā rūpahetu rūpappaccayā rūpakāraṇā haññanti vihaññanti upahaññanti upaghātiyanti 8. Rūpe sati vividhakammakāraṇā 9 kārenti. Kasāhipi tāḷenti, vettehipi tāḷenti, aḍḍhadaṇḍakehipi tāḷenti, hatthampi chindanti, pādampi chindanti, hatthapādampi chindanti, kaṇṇampi chindanti, nāsampi chindanti, kaṇṇanāsampi chindanti, bilaṅgathālikampi karonti, saṅkhamuṇḍikampi karonti, rāhumukhampi karonti, jotimālikampi karonti, hatthapajjotikampi karonti, erakavattikampi karonti, cīrakavāsikampi karonti, eṇeyyakampi karonti, baḷisamaṃsikampi karonti, kahāpaṇikampi karonti, khārāpatacchikampi 10 karonti, palighaparivattikampi karonti, palālapīṭhakampi karonti, tattenapi telena osiñcanti, sunakhehipi khādāpenti, jīvantampi sūle uttāsenti, asināpi sīsaṃ chindanti. Evaṃ sattā rūpahetu rūpappaccayā rūpakāraṇā haññanti vihaññanti upahaññanti upaghātiyanti. Evaṃ haññamāne vihaññamāne upahaññamāne upaghātiyamāne disvā passitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvāti – disvāna rūpesu vihaññamāne.
பிங்கி³யாதி ப⁴க³வாதி. பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா.
Piṅgiyāti bhagavāti. Piṅgiyāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – piṅgiyāti bhagavā.
ருப்பந்தி ரூபேஸு ஜனா பமத்தாதி. ருப்பந்தீதி ருப்பந்தி குப்பந்தி பீளயந்தி 11 க⁴ட்டயந்தி, ப்³யாதி⁴தா தோ³மனஸ்ஸிதா ஹொந்தி. சக்கு²ரோகே³ன ருப்பந்தி குப்பந்தி பீளயந்தி க⁴ட்டயந்தி, ப்³யாதி⁴தா தோ³மனஸ்ஸிதா ஹொந்தி. ஸோதரோகே³ன…பே॰… காயரோகே³ன…பே॰… ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸேஹி ருப்பந்தி குப்பந்தி பீளயந்தி க⁴ட்டயந்தி, ப்³யாதி⁴தா தோ³மனஸ்ஸிதா ஹொந்தீதி – ருப்பந்தி ரூபேஸு.
Ruppantirūpesu janā pamattāti. Ruppantīti ruppanti kuppanti pīḷayanti 12 ghaṭṭayanti, byādhitā domanassitā honti. Cakkhurogena ruppanti kuppanti pīḷayanti ghaṭṭayanti, byādhitā domanassitā honti. Sotarogena…pe… kāyarogena…pe… ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassehi ruppanti kuppanti pīḷayanti ghaṭṭayanti, byādhitā domanassitā hontīti – ruppanti rūpesu.
அத² வா, சக்கு²ஸ்மிங் ஹீயமானே ஹாயமானே பரிஹாயமானே வேமானே 13 விக³ச்ச²மானே அந்தரதா⁴யமானே ருப்பந்தி…பே॰… தோ³மனஸ்ஸிதா ஹொந்தி. ஸோதஸ்மிங்…பே॰… கா⁴னஸ்மிங்… ஜிவ்ஹாய… காயஸ்மிங்… ரூபஸ்மிங்… ஸத்³த³ஸ்மிங்… க³ந்த⁴ஸ்மிங்… ரஸஸ்மிங்… பொ²ட்ட²ப்³ப³ஸ்மிங்… குலஸ்மிங்… க³ணஸ்மிங்… ஆவாஸஸ்மிங்… லாப⁴ஸ்மிங்… யஸஸ்மிங்… பஸங்ஸாய… ஸுக²ஸ்மிங்… சீவரஸ்மிங்… பிண்ட³பாதஸ்மிங்… ஸேனாஸனஸ்மிங்… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரஸ்மிங் ஹீயமானே ஹாயமானே பரிஹாயமானே வேமானே விக³ச்ச²மானே அந்தரதா⁴யமானே ருப்பந்தி குப்பந்தி பீளயந்தி க⁴ட்டயந்தி, ப்³யாதி⁴தா தோ³மனஸ்ஸிதா ஹொந்தீதி – ஏவம்பி ருப்பந்தி ரூபேஸு.
Atha vā, cakkhusmiṃ hīyamāne hāyamāne parihāyamāne vemāne 14 vigacchamāne antaradhāyamāne ruppanti…pe… domanassitā honti. Sotasmiṃ…pe… ghānasmiṃ… jivhāya… kāyasmiṃ… rūpasmiṃ… saddasmiṃ… gandhasmiṃ… rasasmiṃ… phoṭṭhabbasmiṃ… kulasmiṃ… gaṇasmiṃ… āvāsasmiṃ… lābhasmiṃ… yasasmiṃ… pasaṃsāya… sukhasmiṃ… cīvarasmiṃ… piṇḍapātasmiṃ… senāsanasmiṃ… gilānapaccayabhesajjaparikkhārasmiṃ hīyamāne hāyamāne parihāyamāne vemāne vigacchamāne antaradhāyamāne ruppanti kuppanti pīḷayanti ghaṭṭayanti, byādhitā domanassitā hontīti – evampi ruppanti rūpesu.
ஜனாதி க²த்தியா ச ப்³ராஹ்மணா ச வெஸ்ஸா ச ஸுத்³தா³ ச க³ஹட்டா² ச பப்³ப³ஜிதா ச தே³வா ச மனுஸ்ஸா ச. பமத்தாதி பமாதோ³ வத்தப்³போ³ காயது³ச்சரிதேன வா வசீது³ச்சரிதேன வா மனோது³ச்சரிதேன வா பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு சித்தஸ்ஸ வோஸக்³கோ³ வோஸக்³கா³னுப்பதா³னங் குஸலானங் வா த⁴ம்மானங் பா⁴வனாய அஸக்கச்சகிரியதா அஸாதச்சகிரியதா அனட்டி²தகிரியதா ஓலீனவுத்திதா நிக்கி²த்தச்ச²ந்த³தா நிக்கி²த்தது⁴ரதா அனாஸேவனா அபா⁴வனா அப³ஹுலீகம்மங் 15 அனதி⁴ட்டா²னங் அனநுயோகோ³ பமாதோ³. யோ ஏவரூபோ பமாதோ³ பமஜ்ஜனா பமஜ்ஜிதத்தங் – அயங் வுச்சதி பமாதோ³. இமினா பமாதே³ன ஸமன்னாக³தா ஜனா பமத்தாதி – ருப்பந்தி ரூபேஸு ஜனா பமத்தா.
Janāti khattiyā ca brāhmaṇā ca vessā ca suddā ca gahaṭṭhā ca pabbajitā ca devā ca manussā ca. Pamattāti pamādo vattabbo kāyaduccaritena vā vacīduccaritena vā manoduccaritena vā pañcasu kāmaguṇesu cittassa vosaggo vosaggānuppadānaṃ kusalānaṃ vā dhammānaṃ bhāvanāya asakkaccakiriyatā asātaccakiriyatā anaṭṭhitakiriyatā olīnavuttitā nikkhittacchandatā nikkhittadhuratā anāsevanā abhāvanā abahulīkammaṃ 16 anadhiṭṭhānaṃ ananuyogo pamādo. Yo evarūpo pamādo pamajjanā pamajjitattaṃ – ayaṃ vuccati pamādo. Iminā pamādena samannāgatā janā pamattāti – ruppanti rūpesu janā pamattā.
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோதி. தஸ்மாதி தஸ்மா தங்காரணா தங்ஹேது தப்பச்சயா தங்னிதா³னா ஏவங் ஆதீ³னவங் ஸம்பஸ்ஸமானோ ரூபேஸூதி – தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய. அப்பமத்தோதி ஸக்கச்சகாரீ ஸாதச்சகாரீ…பே॰… அப்பமாதோ³ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி – தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamattoti. Tasmāti tasmā taṃkāraṇā taṃhetu tappaccayā taṃnidānā evaṃ ādīnavaṃ sampassamāno rūpesūti – tasmā tuvaṃ piṅgiya. Appamattoti sakkaccakārī sātaccakārī…pe… appamādo kusalesu dhammesūti – tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto.
ஜஹஸ்ஸு ரூபங் அபுனப்³ப⁴வாயாதி. ரூபந்தி சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³ய ரூபங். ஜஹஸ்ஸு ரூபந்தி ஜஹஸ்ஸு ரூபங், பஜஹஸ்ஸு ரூபங், வினோதே³ஹி ரூபங், ப்³யந்தீகரோஹி ரூபங், அனபா⁴வங் க³மேஹி ரூபங். அபுனப்³ப⁴வாயாதி யதா² தே ரூபங் இதே⁴வ நிருஜ்ஜெ²ய்ய, புனபடிஸந்தி⁴கோ ப⁴வோ ந நிப்³ப³த்தெய்ய காமதா⁴துயா வா ரூபதா⁴துயா வா அரூபதா⁴துயா வா, காமப⁴வே வா ரூபப⁴வே வா அரூபப⁴வே வா, ஸஞ்ஞாப⁴வே வா அஸஞ்ஞாப⁴வே வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வே வா, ஏகவோகாரப⁴வே வா சதுவோகாரப⁴வே வா பஞ்சவோகாரப⁴வே வா, புன க³தியா வா உபபத்தியா வா படிஸந்தி⁴யா வா ப⁴வே வா ஸங்ஸாரே வா வட்டே வா ந ஜனெய்ய ந ஸஞ்ஜனெய்ய ந நிப்³ப³த்தெய்ய நாபி⁴னிப்³ப³த்தெய்ய, இதே⁴வ நிருஜ்ஜெ²ய்ய வூபஸமெய்ய அத்த²ங் க³ச்செ²ய்ய படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ய்யாதி – ஜஹஸ்ஸு ரூபங் அபுனப்³ப⁴வாய. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Jahassu rūpaṃ apunabbhavāyāti. Rūpanti cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāya rūpaṃ. Jahassu rūpanti jahassu rūpaṃ, pajahassu rūpaṃ, vinodehi rūpaṃ, byantīkarohi rūpaṃ, anabhāvaṃ gamehi rūpaṃ. Apunabbhavāyāti yathā te rūpaṃ idheva nirujjheyya, punapaṭisandhiko bhavo na nibbatteyya kāmadhātuyā vā rūpadhātuyā vā arūpadhātuyā vā, kāmabhave vā rūpabhave vā arūpabhave vā, saññābhave vā asaññābhave vā nevasaññānāsaññābhave vā, ekavokārabhave vā catuvokārabhave vā pañcavokārabhave vā, puna gatiyā vā upapattiyā vā paṭisandhiyā vā bhave vā saṃsāre vā vaṭṭe vā na janeyya na sañjaneyya na nibbatteyya nābhinibbatteyya, idheva nirujjheyya vūpasameyya atthaṃ gaccheyya paṭippassambheyyāti – jahassu rūpaṃ apunabbhavāya. Tenāha bhagavā –
‘‘தி³ஸ்வான ரூபேஸு விஹஞ்ஞமானே, [பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா]
‘‘Disvāna rūpesu vihaññamāne, [piṅgiyāti bhagavā]
ருப்பந்தி ரூபேஸு ஜனா பமத்தா;
Ruppanti rūpesu janā pamattā;
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ, ஜஹஸ்ஸு ரூபங் அபுனப்³ப⁴வாயா’’தி.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu rūpaṃ apunabbhavāyā’’ti.
91.
91.
தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;
Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸ்ஸுதங் அமுதங், அதோ² அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சி நமத்தி² லோகே;
Na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ assutaṃ amutaṃ, atho aviññātaṃ kiñci namatthi loke;
ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங், ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங்.
Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ, jātijarāya idha vippahānaṃ.
தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோதி த³ஸ தி³ஸா.
Disācatasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyoti dasa disā.
ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸ்ஸுதங் அமுதங், அதோ² அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சி நமத்தி² லோகேதி ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸ்ஸுதங் அமுதங் அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சி அத்தத்தோ² வா பரத்தோ² வா உப⁴யத்தோ² வா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகோ வா அத்தோ² ஸம்பராயிகோ வா அத்தோ² உத்தானோ வா அத்தோ² க³ம்பீ⁴ரோ வா அத்தோ² கூ³ள்ஹோ வா அத்தோ² படிச்ச²ன்னோ வா அத்தோ² நெய்யோ வா அத்தோ² நீதோ வா அத்தோ² அனவஜ்ஜோ வா அத்தோ² நிக்கிலேஸோ வா அத்தோ² வோதா³னோ வா அத்தோ² பரமத்தோ² வா நத்தி² ந ஸதி ந ஸங்விஜ்ஜதி நுபலப்³ப⁴தீதி – ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸ்ஸுதங் அமுதங், அதோ² அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சி நமத்தி² லோகே.
Na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ assutaṃ amutaṃ, atho aviññātaṃ kiñci namatthi loketi na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ assutaṃ amutaṃ aviññātaṃ kiñci attattho vā parattho vā ubhayattho vā diṭṭhadhammiko vā attho samparāyiko vā attho uttāno vā attho gambhīro vā attho gūḷho vā attho paṭicchanno vā attho neyyo vā attho nīto vā attho anavajjo vā attho nikkileso vā attho vodāno vā attho paramattho vā natthi na sati na saṃvijjati nupalabbhatīti – na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ assutaṃ amutaṃ, atho aviññātaṃ kiñci namatthi loke.
ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி. த⁴ம்மந்தி ஆதி³கல்யாணங்…பே॰… நிப்³பா³னஞ்ச நிப்³பா³னகா³மினிஞ்ச படிபத³ங் ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹி. யமஹங் விஜஞ்ஞந்தி யமஹங் ஜானெய்யங் ஆஜானெய்யங் விஜானெய்யங் படிவிஜானெய்யங் படிவிஜ்ஜெ²ய்யங் அதி⁴க³ச்செ²ய்யங் ப²ஸ்ஸெய்யங் ஸச்சி²கரெய்யந்தி – ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங்.
Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññanti. Dhammanti ādikalyāṇaṃ…pe… nibbānañca nibbānagāminiñca paṭipadaṃ ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehi. Yamahaṃ vijaññanti yamahaṃ jāneyyaṃ ājāneyyaṃ vijāneyyaṃ paṭivijāneyyaṃ paṭivijjheyyaṃ adhigaccheyyaṃ phasseyyaṃ sacchikareyyanti – ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ.
ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானந்தி இதே⁴வ ஜாதிஜராமரணஸ்ஸ பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹானங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Jātijarāya idha vippahānanti idheva jātijarāmaraṇassa pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – jātijarāya idha vippahānaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘தி³ஸா சதஸ்ஸோ விதி³ஸா சதஸ்ஸோ, உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா இமாயோ;
‘‘Disā catasso vidisā catasso, uddhaṃ adho dasa disā imāyo;
ந துய்ஹங் அதி³ட்ட²ங் அஸ்ஸுதங் அமுதங், அதோ² அவிஞ்ஞாதங் கிஞ்சி நமத்தி² லோகே;
Na tuyhaṃ adiṭṭhaṃ assutaṃ amutaṃ, atho aviññātaṃ kiñci namatthi loke;
ஆசிக்க² த⁴ம்மங் யமஹங் விஜஞ்ஞங், ஜாதிஜராய இத⁴ விப்பஹான’’ந்தி.
Ācikkha dhammaṃ yamahaṃ vijaññaṃ, jātijarāya idha vippahāna’’nti.
92.
92.
தண்ஹாதி⁴பன்னே மனுஜே பெக்க²மானோ, [பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா]
Taṇhādhipanne manuje pekkhamāno, [piṅgiyāti bhagavā]
ஸந்தாபஜாதே ஜரஸா பரேதே;
Santāpajāte jarasā parete;
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ, ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் அபுனப்³ப⁴வாய.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassutaṇhaṃ apunabbhavāya.
தண்ஹாதி⁴பன்னே மனுஜே பெக்க²மானோதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா. தண்ஹாதி⁴பன்னேதி தண்ஹாதி⁴பன்னே 17 தண்ஹானுகே³ தண்ஹானுக³தே தண்ஹானுஸடே தண்ஹாய பன்னே படிபன்னே அபி⁴பூ⁴தே பரியாதி³ன்னசித்தே. மனுஜேதி ஸத்தாதி⁴வசனங். பெக்க²மானோதி பெக்க²மானோ த³க்க²மானோ ஓலோகயமானோ நிஜ்ஜா²யமானோ உபபரிக்க²மானோதி – தண்ஹாதி⁴பன்னே மனுஜே பெக்க²மானோ. பிங்கி³யாதி ப⁴க³வாதி. பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா.
Taṇhādhipanne manuje pekkhamānoti. Taṇhāti rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā. Taṇhādhipanneti taṇhādhipanne 18 taṇhānuge taṇhānugate taṇhānusaṭe taṇhāya panne paṭipanne abhibhūte pariyādinnacitte. Manujeti sattādhivacanaṃ. Pekkhamānoti pekkhamāno dakkhamāno olokayamāno nijjhāyamāno upaparikkhamānoti – taṇhādhipanne manuje pekkhamāno. Piṅgiyāti bhagavāti. Piṅgiyāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – piṅgiyāti bhagavā.
ஸந்தாபஜாதே ஜரஸா பரேதேதி. ஸந்தாபஜாதேதி ஜாதியா ஸந்தாபஜாதே, ஜராய ஸந்தாபஜாதே, ப்³யாதி⁴னா ஸந்தாபஜாதே, மரணேன ஸந்தாபஜாதே, ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸேஹி ஸந்தாபஜாதே, நேரயிகேன து³க்கே²ன ஸந்தாபஜாதே…பே॰… தி³ட்டி²ப்³யஸனேன து³க்கே²ன ஸந்தாபஜாதே ஈதிஜாதே உபத்³த³வஜாதே உபஸக்³க³ஜாதேதி – ஸந்தாபஜாதே. ஜரஸா பரேதேதி ஜராய பு²ட்டே² பரேதே ஸமோஹிதே ஸமன்னாக³தே. ஜாதியா அனுக³தே ஜராய அனுஸடே ப்³யாதி⁴னா அபி⁴பூ⁴தே மரணேன அப்³பா⁴ஹதே அதாணே அலேணே அஸரணே அஸரணீபூ⁴தேதி – ஸந்தாபஜாதே ஜரஸா பரேதே.
Santāpajāte jarasā pareteti. Santāpajāteti jātiyā santāpajāte, jarāya santāpajāte, byādhinā santāpajāte, maraṇena santāpajāte, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsehi santāpajāte, nerayikena dukkhena santāpajāte…pe… diṭṭhibyasanena dukkhena santāpajāte ītijāte upaddavajāte upasaggajāteti – santāpajāte. Jarasā pareteti jarāya phuṭṭhe parete samohite samannāgate. Jātiyā anugate jarāya anusaṭe byādhinā abhibhūte maraṇena abbhāhate atāṇe aleṇe asaraṇe asaraṇībhūteti – santāpajāte jarasā parete.
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோதி. தஸ்மாதி தஸ்மா தங்காரணா தங்ஹேது தப்பச்சயா தங்னிதா³னா ஏவங் ஆதீ³னவங் ஸம்பஸ்ஸமானோ தண்ஹாயாதி – தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய. அப்பமத்தோதி ஸக்கச்சகாரீ…பே॰… அப்பமாதோ³ குஸலேஸு த⁴ம்மேஸூதி – தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamattoti. Tasmāti tasmā taṃkāraṇā taṃhetu tappaccayā taṃnidānā evaṃ ādīnavaṃ sampassamāno taṇhāyāti – tasmā tuvaṃ piṅgiya. Appamattoti sakkaccakārī…pe… appamādo kusalesu dhammesūti – tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto.
ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் அபுனப்³ப⁴வாயாதி. தண்ஹாதி ரூபதண்ஹா…பே॰… த⁴ம்மதண்ஹா. ஜஹஸ்ஸு தண்ஹந்தி ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் பஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் வினோதே³ஹி தண்ஹங் ப்³யந்தீகரோஹி தண்ஹங் அனபா⁴வங் க³மேஹி தண்ஹங். அபுனப்³ப⁴வாயாதி யதா² தே…பே॰… புனபடிஸந்தி⁴கோ ப⁴வோ ந நிப்³ப³த்தெய்ய காமதா⁴துயா வா ரூபதா⁴துயா வா அரூபதா⁴துயா வா, காமப⁴வே வா ரூபப⁴வே வா அரூபப⁴வே வா, ஸஞ்ஞாப⁴வே வா அஸஞ்ஞாப⁴வே வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வே வா, ஏகவோகாரப⁴வே வா சதுவோகாரப⁴வே வா பஞ்சவோகாரப⁴வே வா, புனக³தியா வா உபபத்தியா வா படிஸந்தி⁴யா வா ப⁴வே வா ஸங்ஸாரே வா வட்டே வா ந ஜனெய்ய ந ஸஞ்ஜனெய்ய ந நிப்³ப³த்தெய்ய நாபி⁴னிப்³ப³த்தெய்ய, இதே⁴வ நிருஜ்ஜெ²ய்ய வூபஸமெய்ய அத்த²ங் க³ச்செ²ய்ய படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ய்யாதி – ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் அபுனப்³ப⁴வாய. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Jahassu taṇhaṃ apunabbhavāyāti. Taṇhāti rūpataṇhā…pe… dhammataṇhā. Jahassu taṇhanti jahassu taṇhaṃ pajahassu taṇhaṃ vinodehi taṇhaṃ byantīkarohi taṇhaṃ anabhāvaṃ gamehi taṇhaṃ. Apunabbhavāyāti yathā te…pe… punapaṭisandhiko bhavo na nibbatteyya kāmadhātuyā vā rūpadhātuyā vā arūpadhātuyā vā, kāmabhave vā rūpabhave vā arūpabhave vā, saññābhave vā asaññābhave vā nevasaññānāsaññābhave vā, ekavokārabhave vā catuvokārabhave vā pañcavokārabhave vā, punagatiyā vā upapattiyā vā paṭisandhiyā vā bhave vā saṃsāre vā vaṭṭe vā na janeyya na sañjaneyya na nibbatteyya nābhinibbatteyya, idheva nirujjheyya vūpasameyya atthaṃ gaccheyya paṭippassambheyyāti – jahassu taṇhaṃ apunabbhavāya. Tenāha bhagavā –
‘‘தண்ஹாதி⁴பன்னே மனுஜே பெக்க²மானோ, [பிங்கி³யாதி ப⁴க³வா]
‘‘Taṇhādhipanne manuje pekkhamāno, [piṅgiyāti bhagavā]
ஸந்தாபஜாதே ஜரஸா பரேதே;
Santāpajāte jarasā parete;
தஸ்மா துவங் பிங்கி³ய அப்பமத்தோ, ஜஹஸ்ஸு தண்ஹங் அபுனப்³ப⁴வாயா’’தி.
Tasmā tuvaṃ piṅgiya appamatto, jahassu taṇhaṃ apunabbhavāyā’’ti.
ஸஹ கா³தா²பரியோஸானா யே தே ப்³ராஹ்மணேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகச்ச²ந்தா³ ஏகபயோகா³ ஏகாதி⁴ப்பாயா ஏகவாஸனவாஸிதா, தேஸங் அனேகபாணஸஹஸ்ஸானங் விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ – ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி. தஸ்ஸ ச ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ – ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி. ஸஹ த⁴ம்மசக்கு²ஸ்ஸ படிலாபா⁴ அஜினஜடாவாகசீரதித³ண்ட³கமண்ட³லுகேஸா ச மஸ்ஸூ ச அந்தரஹிதா ப⁴ண்டு³காஸாயவத்த²வஸனோ ஸங்கா⁴டிபத்தசீவரத⁴ரோ அன்வத்த²படிபத்தியா பஞ்ஜலிகோ ப⁴க³வந்தங் நமஸ்ஸமானோ நிஸின்னோ ஹோதி – ‘‘ஸத்தா² மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீ’’தி.
Saha gāthāpariyosānā ye te brāhmaṇena saddhiṃ ekacchandā ekapayogā ekādhippāyā ekavāsanavāsitā, tesaṃ anekapāṇasahassānaṃ virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti. Tassa ca brāhmaṇassa virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti. Saha dhammacakkhussa paṭilābhā ajinajaṭāvākacīratidaṇḍakamaṇḍalukesā ca massū ca antarahitā bhaṇḍukāsāyavatthavasano saṅghāṭipattacīvaradharo anvatthapaṭipattiyā pañjaliko bhagavantaṃ namassamāno nisinno hoti – ‘‘satthā me bhante bhagavā, sāvakohamasmī’’ti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 16. பிங்கி³யமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 16. Piṅgiyamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā