Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
15. பியத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
15. Piyadassībuddhavaṃsavaṇṇanā
ஸுஜாதஸ்ஸ பன அபரபா⁴கே³ இதோ அட்ட²கப்பஸதாதி⁴கஸஹஸ்ஸகப்பமத்த²கே ஏகஸ்மிங் கப்பே பியத³ஸ்ஸீ, அத்த²த³ஸ்ஸீ, த⁴ம்மத³ஸ்ஸீதி தயோ பு³த்³தா⁴ நிப்³ப³த்திங்ஸு. தத்த² பியத³ஸ்ஸீ நாம ப⁴க³வா பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா ஸுத⁴ஞ்ஞவதீனக³ரே ஸுத³த்தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா சந்த³ஸதி³ஸவத³னாய சந்தா³தே³வியா நாம குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன வருணுய்யானே மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. தஸ்ஸ பன நாமக்³க³ஹணதி³வஸே லோகஸ்ஸ பியானங் பாடிஹாரியவிஸேஸானங் த³ஸ்ஸிதத்தா ‘‘பியத³ஸ்ஸீ’’த்வேவ நாமமகங்ஸு. ஸோ நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. தஸ்ஸ கிர ஸுனிம்மலவிமலகி³ரிப்³ரஹானாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். விமலாமஹாதே³விப்பமுகா²னி தெத்திங்ஸ இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.
Sujātassa pana aparabhāge ito aṭṭhakappasatādhikasahassakappamatthake ekasmiṃ kappe piyadassī, atthadassī, dhammadassīti tayo buddhā nibbattiṃsu. Tattha piyadassī nāma bhagavā pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā sudhaññavatīnagare sudattassa nāma rañño aggamahesiyā candasadisavadanāya candādeviyā nāma kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā dasannaṃ māsānaṃ accayena varuṇuyyāne mātukucchito nikkhami. Tassa pana nāmaggahaṇadivase lokassa piyānaṃ pāṭihāriyavisesānaṃ dassitattā ‘‘piyadassī’’tveva nāmamakaṃsu. So navavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Tassa kira sunimmalavimalagiribrahānāmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Vimalāmahādevippamukhāni tettiṃsa itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.
ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா விமலாதே³வியா கஞ்சனவேளே நாம புத்தே உப்பன்னே ஆஜஞ்ஞரதே²ன மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. ஏகா ச நங் புரிஸகோடி அனுபப்³ப³ஜி. ஸோ தேஹி பரிவுதோ மஹாபுரிஸோ ச² மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய வருணப்³ராஹ்மணகா³மே வஸப⁴ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தீ⁴தாய தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸுஜாதாஜீவகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா ககுத⁴போ³தி⁴ங் உபஸங்கமித்வா தேபஞ்ஞாஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் படிவிஜ்ஜி²த்வா ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸார’’ந்தி உதா³னங் உதா³னெத்வா தத்தே²வ ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா அத்தனா ஸஹ பப்³ப³ஜிதானங் அரியத⁴ம்மபடிவேத⁴ஸமத்த²தங் ஞத்வா ஆகாஸேன தத்த² க³ந்த்வா உஸப⁴வதீனக³ரஸமீபே உஸப⁴வதுய்யானே ஓதரித்வா பி⁴க்கு²கோடிபரிவுதோ த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் பட²மோ அபி⁴ஸமயோ.
So cattāri nimittāni disvā vimalādeviyā kañcanaveḷe nāma putte uppanne ājaññarathena mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā pabbaji. Ekā ca naṃ purisakoṭi anupabbaji. So tehi parivuto mahāpuriso cha māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya varuṇabrāhmaṇagāme vasabhabrāhmaṇassa dhītāya dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā sālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sujātājīvakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā kakudhabodhiṃ upasaṅkamitvā tepaññāsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā pallaṅkaṃ ābhujitvā sabbaññutaññāṇaṃ paṭivijjhitvā ‘‘anekajātisaṃsāra’’nti udānaṃ udānetvā tattheva sattasattāhaṃ vītināmetvā attanā saha pabbajitānaṃ ariyadhammapaṭivedhasamatthataṃ ñatvā ākāsena tattha gantvā usabhavatīnagarasamīpe usabhavatuyyāne otaritvā bhikkhukoṭiparivuto dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā koṭisatasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ paṭhamo abhisamayo.
புன உஸப⁴வதியா நாம நக³ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே ஸுத³ஸ்ஸனபப்³ப³தே ஸுத³ஸ்ஸனோ நாம தே³வராஜா படிவஸதி. ஸோ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ அஹோஸி. ஸகலஜம்பு³தீ³பே பன மனுஸ்ஸா தஸ்ஸ அனுஸங்வச்ச²ரங் ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகங் ப³லிங் உபஸங்ஹரந்தி. ஸோ ஸுத³ஸ்ஸனோ தே³வராஜா நரராஜேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா ப³லிங் ஸம்படிச்ச²தி. அத² பியத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா ‘‘தஸ்ஸ ஸுத³ஸ்ஸனஸ்ஸ தே³வராஜஸ்ஸ தங் தி³ட்டி²க³தங் வினோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்மிங் தே³வராஜே யக்க²ஸமாக³மங் க³தே தஸ்ஸ ப⁴வனங் பவிஸித்வா ஸிரிஸயனங் ஆருஹித்வா ச²ப்³ப³ண்ணரங்ஸியோ முஞ்சந்தோ யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தே ஸரத³ஸமயே ஸூரியோ விய நிஸீதி³. தஸ்ஸ பரிவாரபரிசாரிகா தே³வதாயோ மாலாக³ந்த⁴விலேபனாதீ³ஹி த³ஸப³லங் பூஜெத்வா பரிவாரெத்வா அட்ட²ங்ஸு.
Puna usabhavatiyā nāma nagarassa avidūre sudassanapabbate sudassano nāma devarājā paṭivasati. So micchādiṭṭhiko ahosi. Sakalajambudīpe pana manussā tassa anusaṃvaccharaṃ satasahassagghanikaṃ baliṃ upasaṃharanti. So sudassano devarājā nararājena saddhiṃ ekāsane nisīditvā baliṃ sampaṭicchati. Atha piyadassī bhagavā ‘‘tassa sudassanassa devarājassa taṃ diṭṭhigataṃ vinodessāmī’’ti tasmiṃ devarāje yakkhasamāgamaṃ gate tassa bhavanaṃ pavisitvā sirisayanaṃ āruhitvā chabbaṇṇaraṃsiyo muñcanto yugandharapabbate saradasamaye sūriyo viya nisīdi. Tassa parivāraparicārikā devatāyo mālāgandhavilepanādīhi dasabalaṃ pūjetvā parivāretvā aṭṭhaṃsu.
ஸுத³ஸ்ஸனோபி தே³வராஜா யக்க²ஸமாக³மதோ ஆக³ச்ச²ந்தோ அத்தனோ ப⁴வனதோ ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ நிச்ச²ரந்தே தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அஞ்ஞேஸு பன தி³வஸேஸு மம ப⁴வனஸ்ஸ ஏதி³ஸீ அனேகரங்ஸிஜாலஸமுஜ்ஜலவிபூ⁴தி ந தி³ட்ட²புப்³பா³. கோ நு கோ² இத⁴ பவிட்டோ² தே³வோ வா மனுஸ்ஸோ வா’’தி ஓலோகெந்தோ உத³யகி³ரிஸிக²ரமத்த²கே ஸரத³ஸமயதி³வஸகரமிவ ச²ப்³ப³ண்ணரங்ஸிஜாலேன அபி⁴ஜ்ஜலந்தங் நிஸின்னங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் முண்ட³கஸமணோ மம பரிவாரேன பரிஜனேன பரிவுதோ வரஸயனே நிஸின்னோ’’தி கோதா⁴பி⁴பூ⁴தமானஸோ – ‘‘ஹந்தா³ஹங் இமஸ்ஸ அத்தனோ ப³லங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஸகலங் தங் பப்³ப³தங் ஏகஜாலமகாஸி. ‘‘இமினா அக்³கி³ஜாலேன சா²ரிகாபூ⁴தோ முண்ட³கஸமணோ’’தி ஓலோகெந்தோ அனேகரங்ஸிஜாலவிஸரவிப்பு²ரிதவரஸரீரங் பஸன்னவத³னவண்ணஸோப⁴ங் விப்பஸன்னச்ச²விராக³ங் த³ஸப³லமபி⁴ஜ்ஜலந்தங் தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ஸமணோ அக்³கி³தா³ஹங் ஸஹதி, ஹந்தா³ஹங் இமங் ஸமணங் உத³கோகே⁴ன ஓஸாதெ³த்வா மாரெஸ்ஸாமீ’’தி அதிக³ம்பீ⁴ரங் உத³கோக⁴ங் விமானாபி⁴முக²ங் பவத்தேஸி.
Sudassanopi devarājā yakkhasamāgamato āgacchanto attano bhavanato chabbaṇṇarasmiyo niccharante disvā cintesi – ‘‘aññesu pana divasesu mama bhavanassa edisī anekaraṃsijālasamujjalavibhūti na diṭṭhapubbā. Ko nu kho idha paviṭṭho devo vā manusso vā’’ti olokento udayagirisikharamatthake saradasamayadivasakaramiva chabbaṇṇaraṃsijālena abhijjalantaṃ nisinnaṃ bhagavantaṃ disvā cintesi – ‘‘ayaṃ muṇḍakasamaṇo mama parivārena parijanena parivuto varasayane nisinno’’ti kodhābhibhūtamānaso – ‘‘handāhaṃ imassa attano balaṃ dassessāmī’’ti cintetvā sakalaṃ taṃ pabbataṃ ekajālamakāsi. ‘‘Iminā aggijālena chārikābhūto muṇḍakasamaṇo’’ti olokento anekaraṃsijālavisaravipphuritavarasarīraṃ pasannavadanavaṇṇasobhaṃ vippasannacchavirāgaṃ dasabalamabhijjalantaṃ disvā cintesi – ‘‘ayaṃ samaṇo aggidāhaṃ sahati, handāhaṃ imaṃ samaṇaṃ udakoghena osādetvā māressāmī’’ti atigambhīraṃ udakoghaṃ vimānābhimukhaṃ pavattesi.
ததோ உத³கோகே⁴ன புண்ணே தஸ்மிங் விமானே நிஸின்னஸ்ஸ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ சீவரே அங்ஸுமத்தங் வா ஸரீரே லோமமத்தங் வா ந தேமித்த². ததோ ஸுத³ஸ்ஸனோ தே³வராஜா – ‘‘இமினா ஸமணோ நிரஸ்ஸாஸோ மதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி மந்த்வா உத³கங் ஸங்கி²பித்வா ஓலோகெந்தோ ப⁴க³வந்தங் அஸிதஜலத⁴ரவிவரக³தங் ஸரத³ஸமயரஜனிகரமிவ விவித⁴ரங்ஸிஜாலவிஸரேன விரோசமானங் ஸகபரிஸபரிவுதங் நிஸின்னங் தி³ஸ்வா அத்தனோ மக்க²ங் அஸஹமானோ – ‘‘ஹந்த³ மாரெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி கோதே⁴ன நவவித⁴ஆவுத⁴வஸ்ஸங் வஸ்ஸேஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஆனுபா⁴வேன ஸப்³பா³வுதா⁴னி நானாவித⁴பரமருசிரத³ஸ்ஸனா ஸுரபி⁴குஸுமமாலா ஹுத்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே நிபதிங்ஸு.
Tato udakoghena puṇṇe tasmiṃ vimāne nisinnassa tassa bhagavato cīvare aṃsumattaṃ vā sarīre lomamattaṃ vā na temittha. Tato sudassano devarājā – ‘‘iminā samaṇo nirassāso mato bhavissatī’’ti mantvā udakaṃ saṅkhipitvā olokento bhagavantaṃ asitajaladharavivaragataṃ saradasamayarajanikaramiva vividharaṃsijālavisarena virocamānaṃ sakaparisaparivutaṃ nisinnaṃ disvā attano makkhaṃ asahamāno – ‘‘handa māressāmi na’’nti kodhena navavidhaāvudhavassaṃ vassesi. Athassa bhagavato ānubhāvena sabbāvudhāni nānāvidhaparamaruciradassanā surabhikusumamālā hutvā dasabalassa pādamūle nipatiṃsu.
ததோ தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ஸுத³ஸ்ஸனோ தே³வராஜா பரமகுபிதமானஸோ ப⁴க³வந்தங் உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி பாதே³ஸு க³ஹெத்வா அத்தனோ ப⁴வனதோ நீஹரிதுகாமோ உக்கி²பித்வா மஹாஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா சக்கவாளபப்³ப³தங் க³ந்த்வா – ‘‘கிங் நு கோ² ஸமணோ ஜீவதி வா மதோ வா’’தி ஓலோகெந்தோ தஸ்மிங்யேவ ஆஸனே நிஸின்னங் தி³ஸ்வா – ‘‘அஹோ மஹானுபா⁴வோ அயங் ஸமணோ, நாஹங் இமங் ஸமணங் இதோ நிக்கட்³டி⁴துங் ஸக்கோமி. யதி³ ஹி மங் கோசி ஜானிஸ்ஸதி, அனப்பகோ மே அயஸோ ப⁴விஸ்ஸதி. யாவிமங் கோசி ந பஸ்ஸதி, தாவ நங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸி.
Tato taṃ acchariyaṃ disvā sudassano devarājā paramakupitamānaso bhagavantaṃ ubhohi hatthehi pādesu gahetvā attano bhavanato nīharitukāmo ukkhipitvā mahāsamuddaṃ atikkamitvā cakkavāḷapabbataṃ gantvā – ‘‘kiṃ nu kho samaṇo jīvati vā mato vā’’ti olokento tasmiṃyeva āsane nisinnaṃ disvā – ‘‘aho mahānubhāvo ayaṃ samaṇo, nāhaṃ imaṃ samaṇaṃ ito nikkaḍḍhituṃ sakkomi. Yadi hi maṃ koci jānissati, anappako me ayaso bhavissati. Yāvimaṃ koci na passati, tāva naṃ vissajjetvā gamissāmī’’ti cintesi.
அத² த³ஸப³லோ தஸ்ஸ சித்தாசாரங் ஞத்வா ததா² அதி⁴ட்டா²ஸி, யதா² நங் ஸப்³பே³ தே³வமனுஸ்ஸா பஸ்ஸந்தி. தஸ்மிஞ்ச தி³வஸே ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஏகஸதராஜானோ தஸ்ஸேவ உபஹாரதா³னத்தா²ய ஸன்னிபதிங்ஸு. தே ப⁴க³வதோ பாதே³ க³ஹெத்வா நிஸின்னங் ஸுத³ஸ்ஸனங் தே³வராஜானங் நரராஜானோ தி³ஸ்வா – ‘‘அம்ஹாகங் தே³வராஜா முனிராஜஸ்ஸ பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ பாத³பரிசரியங் கரோதி, அஹோ பு³த்³தா⁴ நாம அச்ச²ரியா, அஹோ பு³த்³த⁴கு³ணா விஸிட்டா²’’தி ப⁴க³வதி, பஸன்னசித்தா ஸப்³பே³ ப⁴க³வந்தங் நமஸ்ஸமானா ஸிரஸ்மிங் அஞ்ஜலிங் கத்வா அட்ட²ங்ஸு. தத்த² பியத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா தங் ஸுத³ஸ்ஸனங் தே³வராஜானங் பமுக²ங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ததா³ தே³வமனுஸ்ஸானங் நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸோ து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி.
Atha dasabalo tassa cittācāraṃ ñatvā tathā adhiṭṭhāsi, yathā naṃ sabbe devamanussā passanti. Tasmiñca divase sakalajambudīpe ekasatarājāno tasseva upahāradānatthāya sannipatiṃsu. Te bhagavato pāde gahetvā nisinnaṃ sudassanaṃ devarājānaṃ nararājāno disvā – ‘‘amhākaṃ devarājā munirājassa piyadassissa satthuno pādaparicariyaṃ karoti, aho buddhā nāma acchariyā, aho buddhaguṇā visiṭṭhā’’ti bhagavati, pasannacittā sabbe bhagavantaṃ namassamānā sirasmiṃ añjaliṃ katvā aṭṭhaṃsu. Tattha piyadassī bhagavā taṃ sudassanaṃ devarājānaṃ pamukhaṃ katvā dhammaṃ desesi. Tadā devamanussānaṃ navutikoṭisahassāni arahattaṃ pāpuṇiṃsu. So dutiyo abhisamayo ahosi.
யதா³ பன நவயோஜனப்பமாணே குமுத³னக³ரே பு³த்³த⁴பச்சத்தி²கோ தே³வத³த்தோ விய ஸோணத்தே²ரோ நாம மஹாபது³மகுமாரேன ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா தஸ்ஸ பிதரங் கா⁴தெத்வா புன பியத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴ஸ்ஸ வதா⁴ய நானப்பகாரங் பயோக³ங் கத்வாபி கா⁴தேதுங் அஸக்கொந்தோ ஸோ தோ³ணமுக²னாக³ராஜாரோஹங் பக்கோஸாபெத்வா தங் பலோபெ⁴த்வா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி – ‘‘யதா³ பனாயங் ஸமணோ பியத³ஸ்ஸீ இமங் நக³ரங் பிண்டா³ய பவிஸதி, ததா³ தோ³ணமுக²ங் நாம க³ஜவரங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பியத³ஸ்ஸீஸமணங் மாரேஹீ’’தி.
Yadā pana navayojanappamāṇe kumudanagare buddhapaccatthiko devadatto viya soṇatthero nāma mahāpadumakumārena saddhiṃ mantetvā tassa pitaraṃ ghātetvā puna piyadassībuddhassa vadhāya nānappakāraṃ payogaṃ katvāpi ghātetuṃ asakkonto so doṇamukhanāgarājārohaṃ pakkosāpetvā taṃ palobhetvā tamatthaṃ ārocesi – ‘‘yadā panāyaṃ samaṇo piyadassī imaṃ nagaraṃ piṇḍāya pavisati, tadā doṇamukhaṃ nāma gajavaraṃ vissajjetvā piyadassīsamaṇaṃ mārehī’’ti.
அத² ஸோ ஆரோஹோ ஹிதாஹிதவிசாரணரஹிதோ ராஜவல்லபோ⁴ – ‘‘அயங் ஸமணோ டா²னந்தராபி மங் சாவெய்யா’’தி மந்த்வா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா து³தியதி³வஸே த³ஸப³லஸ்ஸ நக³ரப்பவேஸனஸமயங் ஸல்லக்கெ²த்வா ஸுஜாதமத்த²கபிண்ட³கும்ப⁴னலாடங் த⁴னுஸதி³ஸதீ³க⁴ஸுண்ட³தடங் ஸுவிபுலமுது³கண்ணங் மது⁴பிங்க³லனயனங் ஸுந்த³ரக்க²ந்தா⁴ஸனங் அனுவட்டக⁴னஜக⁴னங் நிசிதகூ³ள்ஹஜாணுஅந்தரங் ஈஸாஸதி³ஸருசிரத³ந்தங் ஸுவாலதி⁴ங் அபசிதமேசகங் ஸப்³ப³லக்க²ணஸம்பன்னங் அஸிதஜலத⁴ரஸதி³ஸசாருத³ஸ்ஸனங் ஸீஹவிக்கந்தலலிதகா³மினங் ஜங்க³மமிவ த⁴ராத⁴ரங் ஸத்தப்பதிட்ட²ங் ஸத்ததா⁴ பபி⁴ன்னங் ஸப்³ப³ஸோ விஸ்ஸவந்தங் விக்³க³ஹவந்தமிவ அந்தகங் உபஸங்கமித்வா பிண்ட³கப³ளஞ்ஜனதூ⁴பலேபாதி³விஸேஸேஹி பி⁴ய்யோபி மத்தப்பமத்தங் கத்வா அரிவாரணவாரணங் ஏராவணவாரணமிவ அரிஜனவாரணங் முனிவாரணங் மாரணத்தா²ய பேஸேஸி. அத² ஸோ த்³விரத³வரோ முத்தமத்தோவ க³ஜமஹிங்ஸதுரங்க³னரனாரியோ ஹந்த்வா ஹதருதி⁴ரபரிரஞ்ஜிதஸத³ந்தகரஸரீரோ அந்தஜாலபரியோனத்³த⁴னயனோ ஸகடகவாடகூடாகா³ரத்³வாரதோரணாதீ³னி ப⁴ஞ்ஜித்வா காக-குலல-கி³ஜ்ஜா²தீ³ஹி அனுபரியாயமானோ ஹதமஹிங்ஸனரதுரங்க³தி³ரதா³தீ³னங் அங்கா³னி ஆலும்பித்வா மனுஸ்ஸப⁴க்கோ² யக்கோ² விய ப⁴க்க²யந்தோ தூ³ரதோவ த³ஸப³லங் ஸிஸ்ஸக³ணபரிவுதங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா அனிலக³ருளஸதி³ஸவேகோ³ வேகே³ன ப⁴க³வந்தமபி⁴க³ஞ்சி².
Atha so āroho hitāhitavicāraṇarahito rājavallabho – ‘‘ayaṃ samaṇo ṭhānantarāpi maṃ cāveyyā’’ti mantvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā dutiyadivase dasabalassa nagarappavesanasamayaṃ sallakkhetvā sujātamatthakapiṇḍakumbhanalāṭaṃ dhanusadisadīghasuṇḍataṭaṃ suvipulamudukaṇṇaṃ madhupiṅgalanayanaṃ sundarakkhandhāsanaṃ anuvaṭṭaghanajaghanaṃ nicitagūḷhajāṇuantaraṃ īsāsadisaruciradantaṃ suvāladhiṃ apacitamecakaṃ sabbalakkhaṇasampannaṃ asitajaladharasadisacārudassanaṃ sīhavikkantalalitagāminaṃ jaṅgamamiva dharādharaṃ sattappatiṭṭhaṃ sattadhā pabhinnaṃ sabbaso vissavantaṃ viggahavantamiva antakaṃ upasaṅkamitvā piṇḍakabaḷañjanadhūpalepādivisesehi bhiyyopi mattappamattaṃ katvā arivāraṇavāraṇaṃ erāvaṇavāraṇamiva arijanavāraṇaṃ munivāraṇaṃ māraṇatthāya pesesi. Atha so dviradavaro muttamattova gajamahiṃsaturaṅganaranāriyo hantvā hatarudhiraparirañjitasadantakarasarīro antajālapariyonaddhanayano sakaṭakavāṭakūṭāgāradvāratoraṇādīni bhañjitvā kāka-kulala-gijjhādīhi anupariyāyamāno hatamahiṃsanaraturaṅgadiradādīnaṃ aṅgāni ālumpitvā manussabhakkho yakkho viya bhakkhayanto dūratova dasabalaṃ sissagaṇaparivutaṃ āgacchantaṃ disvā anilagaruḷasadisavego vegena bhagavantamabhigañchi.
அத² புரவாஸினோ பன ஜனா ப⁴யஸந்தாபபரிபூரிதமானஸா பாஸாத³பாகாரசயதரூபக³தா ததா²க³தாபி⁴முக²மபி⁴தா⁴வந்தங் தி³ஸ்வா ஹாஹாகாரஸத்³த³மகங்ஸு. கேசி பன உபாஸகா தங் நானப்பகாரேஹி நயேஹி நிவாரயிதுமாரபி⁴ங்ஸு. அத² ஸோ பு³த்³த⁴னாகோ³ ஹத்தி²னாக³மாயந்தமோலோகெத்வா கருணாவிப்பா²ரஸீதலஹத³யோ மெத்தாய தங் ப²ரி. ததோ ஸோ ஹத்தி²னாகோ³ மெத்தாப²ரணேன முது³கதஹத³யஸந்தானோ அத்தனோ தோ³ஸாபராத⁴ங் ஞத்வா லஜ்ஜாய ப⁴க³வதோ புரதோ டா²துங் அஸக்கொந்தோ பத²வியங் பவிஸந்தோ விய ஸிரஸா ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு நிபதி. ஏவங் நிபன்னோ பன ஸோ திமிரனிகரஸதி³ஸஸரீரோ ஸஞ்சா²ப்பபா⁴னுரஞ்ஜிதவரகனககி³ரிஸிக²ரஸமீபமுபக³தோ அஸிதஸலிலத⁴ரனிகரோ விய விரோசித்த².
Atha puravāsino pana janā bhayasantāpaparipūritamānasā pāsādapākāracayatarūpagatā tathāgatābhimukhamabhidhāvantaṃ disvā hāhākārasaddamakaṃsu. Keci pana upāsakā taṃ nānappakārehi nayehi nivārayitumārabhiṃsu. Atha so buddhanāgo hatthināgamāyantamoloketvā karuṇāvipphārasītalahadayo mettāya taṃ phari. Tato so hatthināgo mettāpharaṇena mudukatahadayasantāno attano dosāparādhaṃ ñatvā lajjāya bhagavato purato ṭhātuṃ asakkonto pathaviyaṃ pavisanto viya sirasā bhagavato pādesu nipati. Evaṃ nipanno pana so timiranikarasadisasarīro sañchāppabhānurañjitavarakanakagirisikharasamīpamupagato asitasaliladharanikaro viya virocittha.
அதே²வங் முனிராஜபாத³மூலே கரிராஜானங் ஸிரஸா நிபதந்தங் தி³ஸ்வா நாக³ரஜனா பரமபீதிபூரிதஹத³யா ஸாது⁴காரஸீஹனாத³ங் உக்குட்டி²ஸத்³த³ங் பவத்தயிங்ஸு. ஸுரபி⁴குஸுமமாலாசந்த³னக³ந்த⁴சுண்ணாலங்காராதீ³ஹி தங் அனேகப்பகாரங் பூஜேஸுங். ஸமந்ததோ சேலுக்கே²பா பவத்திங்ஸு. க³க³னதலே ஸுரது³ந்து³பி⁴யோ அபி⁴னதி³ங்ஸு. அத² ப⁴க³வா தமஸிதகி³ரிஸிக²ரமிவ பாத³மூலே நிபன்னங் தி³ரத³வரங் ஓலோகெத்வா அங்குஸத⁴ஜஜாலஸங்க²சக்காலங்கதேன கரதலேன க³ஜவரமத்த²கங் பராமஸித்வா தஸ்ஸ சித்தாசாரானுகூலாய த⁴ம்மதே³ஸனாய தங் அனுஸாஸி –
Athevaṃ munirājapādamūle karirājānaṃ sirasā nipatantaṃ disvā nāgarajanā paramapītipūritahadayā sādhukārasīhanādaṃ ukkuṭṭhisaddaṃ pavattayiṃsu. Surabhikusumamālācandanagandhacuṇṇālaṅkārādīhi taṃ anekappakāraṃ pūjesuṃ. Samantato celukkhepā pavattiṃsu. Gaganatale suradundubhiyo abhinadiṃsu. Atha bhagavā tamasitagirisikharamiva pādamūle nipannaṃ diradavaraṃ oloketvā aṅkusadhajajālasaṅkhacakkālaṅkatena karatalena gajavaramatthakaṃ parāmasitvā tassa cittācārānukūlāya dhammadesanāya taṃ anusāsi –
‘‘க³ஜவர வத³தோ ஸுணோஹி வாசங், மம ஹிதமத்த²யுதஞ்ச தங் ப⁴ஜாஹி;
‘‘Gajavara vadato suṇohi vācaṃ, mama hitamatthayutañca taṃ bhajāhi;
தவ வத⁴னிரதங் பது³ட்ட²பா⁴வங், அபனய ஸந்தமுபேஹி சாருத³ந்தி.
Tava vadhanirataṃ paduṭṭhabhāvaṃ, apanaya santamupehi cārudanti.
‘‘லோபே⁴ன தோ³ஸேன ச மோஹதோ வா, யோ பாணினோ ஹிங்ஸதி வாரணிந்த³;
‘‘Lobhena dosena ca mohato vā, yo pāṇino hiṃsati vāraṇinda;
ஸோ பாணகா⁴தீ ஸுசிரம்பி காலங், து³க்க²ங் ஸுகோ⁴ரங் நரகேனுபோ⁴தி.
So pāṇaghātī sucirampi kālaṃ, dukkhaṃ sughoraṃ narakenubhoti.
‘‘மாகாஸி மாதங்க³ புனேவரூபங், கம்மங் பமாதே³ன மதே³ன வாபி;
‘‘Mākāsi mātaṅga punevarūpaṃ, kammaṃ pamādena madena vāpi;
அவீசியங் து³க்க²மஸய்ஹ கப்பங், பப்போதி பாணங் அதிபாதயந்தோ.
Avīciyaṃ dukkhamasayha kappaṃ, pappoti pāṇaṃ atipātayanto.
‘‘து³க்க²ங் ஸுகோ⁴ரங் நரகேனுபொ⁴த்வா, மனுஸ்ஸலோகங் யதி³ யாதி பி⁴ய்யோ;
‘‘Dukkhaṃ sughoraṃ narakenubhotvā, manussalokaṃ yadi yāti bhiyyo;
அப்பாயுகோ ஹோதி விரூபரூபோ, விஹிங்ஸகோ து³க்க²விஸேஸபா⁴கீ³.
Appāyuko hoti virūparūpo, vihiṃsako dukkhavisesabhāgī.
‘‘யதா² ச பாணா பரமங் பியா தே, மஹாஜனே குஞ்ஜர மந்த³னாக³;
‘‘Yathā ca pāṇā paramaṃ piyā te, mahājane kuñjara mandanāga;
ததா² பரஸ்ஸாபி பியாதி ஞத்வா, பாணாதிபாதோ பரிவஜ்ஜனீயோ.
Tathā parassāpi piyāti ñatvā, pāṇātipāto parivajjanīyo.
‘‘தோ³ஸே ச ஹிங்ஸானிரதே விதி³த்வா, பாணாதிபாதா விரதே கு³ணே ச;
‘‘Dose ca hiṃsānirate viditvā, pāṇātipātā virate guṇe ca;
பாணாதிபாதங் பரிவஜ்ஜய த்வங், ஸக்³கே³ ஸுக²ங் இச்ச²ஸி சே பரத்த².
Pāṇātipātaṃ parivajjaya tvaṃ, sagge sukhaṃ icchasi ce parattha.
‘‘பாணாதிபாதா விரதோ ஸுத³ந்தோ, பியோ மனாபோ ப⁴வதீத⁴ லோகே;
‘‘Pāṇātipātā virato sudanto, piyo manāpo bhavatīdha loke;
காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ச பரங் பனஸ்ஸ, ஸக்³கா³தி⁴வாஸங் கத²யந்தி பு³த்³தா⁴.
Kāyassa bhedā ca paraṃ panassa, saggādhivāsaṃ kathayanti buddhā.
‘‘து³க்கா²க³மங் நிச்ச²தி கோசி லோகே, ஸப்³போ³பி ஜாதோ ஸுக²மேஸதேவ;
‘‘Dukkhāgamaṃ nicchati koci loke, sabbopi jāto sukhamesateva;
தஸ்மா மஹானாக³ விஹாய ஹிங்ஸங், பா⁴வேஹி மெத்தங் கருணஞ்ச காலே’’தி.
Tasmā mahānāga vihāya hiṃsaṃ, bhāvehi mettaṃ karuṇañca kāle’’ti.
அதே²வங் த³ஸப³லேனானுஸாஸியமானோ த³ந்திவரோ ஸஞ்ஞங் படிலபி⁴த்வா பரமவினீதோ வினயாசாரஸம்பன்னோ ஸிஸ்ஸோ விய அஹோஸி. ஏவங் ஸோ பியத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா அம்ஹாகங் ஸத்தா² விய த⁴னபாலங் தோ³ணமுக²ங் கரிவரங் த³மித்வா தத்த² மஹாஜனஸமாக³மே த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ததா³ அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Athevaṃ dasabalenānusāsiyamāno dantivaro saññaṃ paṭilabhitvā paramavinīto vinayācārasampanno sisso viya ahosi. Evaṃ so piyadassī bhagavā amhākaṃ satthā viya dhanapālaṃ doṇamukhaṃ karivaraṃ damitvā tattha mahājanasamāgame dhammaṃ desesi. Tadā asītikoṭisahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘ஸுஜாதஸ்ஸ அபரேன, ஸயம்பூ⁴ லோகனாயகோ;
‘‘Sujātassa aparena, sayambhū lokanāyako;
து³ராஸதோ³ அஸமஸமோ, பியத³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ.
Durāsado asamasamo, piyadassī mahāyaso.
2.
2.
‘‘ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அமிதயஸோ, ஆதி³ச்சோவ விரோசதி;
‘‘Sopi buddho amitayaso, ādiccova virocati;
ஸப்³ப³ங் தமங் நிஹந்த்வான, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.
Sabbaṃ tamaṃ nihantvāna, dhammacakkaṃ pavattayi.
3.
3.
‘‘தஸ்ஸாபி அதுலதேஜஸ்ஸ, அஹேஸுங் அபி⁴ஸமயா தயோ;
‘‘Tassāpi atulatejassa, ahesuṃ abhisamayā tayo;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.
Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.
4.
4.
‘‘ஸுத³ஸ்ஸனோ தே³வராஜா, மிச்சா²தி³ட்டி²மரோசயி;
‘‘Sudassano devarājā, micchādiṭṭhimarocayi;
தஸ்ஸ தி³ட்டி²ங் வினோதெ³ந்தோ, ஸத்தா² த⁴ம்மமதே³ஸயி.
Tassa diṭṭhiṃ vinodento, satthā dhammamadesayi.
5.
5.
‘‘ஜனஸன்னிபாதோ அதுலோ, மஹாஸன்னிபதீ ததா³;
‘‘Janasannipāto atulo, mahāsannipatī tadā;
நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.
Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.
6.
6.
‘‘யதா³ தோ³ணமுக²ங் ஹத்தி²ங், வினேஸி நரஸாரதி²;
‘‘Yadā doṇamukhaṃ hatthiṃ, vinesi narasārathi;
அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
ஸுமங்க³லனக³ரே பாலிதோ நாம ராஜபுத்தோ ச புரோஹிதபுத்தோ ஸப்³ப³த³ஸ்ஸிகுமாரோ சாதி த்³வே ஸஹாயகா அஹேஸுங். தே பியத³ஸ்ஸிம்ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ சாரிகங் சரந்தே ‘‘அத்தனோ நக³ரங் ஸம்பத்தோ’’தி ஸுத்வா கோடிஸதஸஹஸ்ஸபரிவாரா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே ப⁴க³வதோ ப⁴த்தானுமோத³னாவஸானே கோடிஸதஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தேஸங் பன மஜ்ஜே² ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. அதா²பரேன ஸமயேன ஸுத³ஸ்ஸனதே³வராஜஸ்ஸ ஸமாக³மே நவுதிகோடியோ அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தேஹி பரிவுதோ ஸத்தா² பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, அயங் து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. புன தோ³ணமுக²வினயனே அஸீதிகோடியோ பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. தேஸங் மஜ்ஜே² ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, அயங் ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Sumaṅgalanagare pālito nāma rājaputto ca purohitaputto sabbadassikumāro cāti dve sahāyakā ahesuṃ. Te piyadassimhi sammāsambuddhe cārikaṃ carante ‘‘attano nagaraṃ sampatto’’ti sutvā koṭisatasahassaparivārā paccuggamanaṃ katvā tassa dhammaṃ sutvā sattāhaṃ mahādānaṃ datvā sattame divase bhagavato bhattānumodanāvasāne koṭisatasahassehi saddhiṃ pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tesaṃ pana majjhe bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Athāparena samayena sudassanadevarājassa samāgame navutikoṭiyo arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tehi parivuto satthā pātimokkhaṃ uddisi, ayaṃ dutiyo sannipāto ahosi. Puna doṇamukhavinayane asītikoṭiyo pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Tesaṃ majjhe bhagavā pātimokkhaṃ uddisi, ayaṃ tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –
7.
7.
‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தஸ்ஸாபி பியத³ஸ்ஸினோ;
‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, tassāpi piyadassino;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamo āsi samāgamo.
8.
8.
‘‘ததோ பரங் நவுதிகோடீ, ஸமிங்ஸு ஏகதோ முனீ;
‘‘Tato paraṃ navutikoṭī, samiṃsu ekato munī;
ததியே ஸன்னிபாதம்ஹி, அஸீதிகோடியோ அஹூ’’தி.
Tatiye sannipātamhi, asītikoṭiyo ahū’’ti.
ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ கஸ்ஸபோ நாம ப்³ராஹ்மணமாணவோ இதிஹாஸபஞ்சமானங் திண்ணங் வேதா³னங் பாரகூ³ ஹுத்வா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா கோடிஸதஸஹஸ்ஸபரிச்சாகே³ன பரமாராமங் ஸங்கா⁴ராமங் காரெத்வா ஸரணேஸு ச பஞ்சஸீலேஸு ச பதிட்டா²ஸி. அத² நங் ஸத்தா² – ‘‘இதோ அட்டா²ரஸகப்பஸதச்சயேன கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā amhākaṃ bodhisatto kassapo nāma brāhmaṇamāṇavo itihāsapañcamānaṃ tiṇṇaṃ vedānaṃ pāragū hutvā satthu dhammadesanaṃ sutvā koṭisatasahassapariccāgena paramārāmaṃ saṅghārāmaṃ kāretvā saraṇesu ca pañcasīlesu ca patiṭṭhāsi. Atha naṃ satthā – ‘‘ito aṭṭhārasakappasataccayena gotamo nāma buddho loke bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
9.
9.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, கஸ்ஸபோ நாம ப்³ராஹ்மணோ;
‘‘Ahaṃ tena samayena, kassapo nāma brāhmaṇo;
அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³.
Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.
10.
10.
‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பஸாத³ங் ஜனயிங் அஹங்;
‘‘Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pasādaṃ janayiṃ ahaṃ;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ஸங்கா⁴ராமங் அமாபயிங்.
Koṭisatasahassehi, saṅghārāmaṃ amāpayiṃ.
11.
11.
‘‘தஸ்ஸ த³த்வான ஆராமங், ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;
‘‘Tassa datvāna ārāmaṃ, haṭṭho saṃviggamānaso;
ஸரணே பஞ்சஸீலே ச, த³ளஹங் கத்வா ஸமாதி³யிங்.
Saraṇe pañcasīle ca, daḷahaṃ katvā samādiyiṃ.
12.
12.
‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸீதி³ய;
‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, saṅghamajjhe nisīdiya;
அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Aṭṭhārase kappasate, ayaṃ buddho bhavissati.
13.
13.
‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.
‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.
14.
14.
‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;
உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா’’தி.
Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā’’ti.
தத்த² ஸரணே பஞ்சஸீலே சாதி தீணி ஸரணானி பஞ்ச ஸீலானி சாதி அத்தோ². அட்டா²ரஸே கப்பஸதேதி இதோ அட்ட²ஸதாதி⁴கஸ்ஸ கப்பஸஹஸ்ஸஸ்ஸ அச்சயேனாதி அத்தோ².
Tattha saraṇe pañcasīle cāti tīṇi saraṇāni pañca sīlāni cāti attho. Aṭṭhārase kappasateti ito aṭṭhasatādhikassa kappasahassassa accayenāti attho.
தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ ஸுத⁴ஞ்ஞங் நாம நக³ரங் அஹோஸி. பிதா ஸுத³த்தோ நாம ராஜா, மாதா ஸுசந்தா³ நாம தே³வீ, பாலிதோ ச ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ஸோபி⁴தோ நாமுபட்டா²கோ, ஸுஜாதா ச த⁴ம்மதி³ன்னா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, ககுத⁴ருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயு, விமலா நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ அஹோஸி, கஞ்சனாவேளோ நாம புத்தோ, ஸோ ஆஜஞ்ஞரதே²ன நிக்க²மீதி. தேன வுத்தங் –
Tassa pana bhagavato sudhaññaṃ nāma nagaraṃ ahosi. Pitā sudatto nāma rājā, mātā sucandā nāma devī, pālito ca sabbadassī ca dve aggasāvakā, sobhito nāmupaṭṭhāko, sujātā ca dhammadinnā ca dve aggasāvikā, kakudharukkho bodhi, sarīraṃ asītihatthubbedhaṃ ahosi, navutivassasahassāni āyu, vimalā nāmassa aggamahesī ahosi, kañcanāveḷo nāma putto, so ājaññarathena nikkhamīti. Tena vuttaṃ –
15.
15.
‘‘ஸுத⁴ஞ்ஞங் நாம நக³ரங், ஸுத³த்தோ நாம க²த்தியோ;
‘‘Sudhaññaṃ nāma nagaraṃ, sudatto nāma khattiyo;
சந்தா³ நாமாஸி ஜனிகா, பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.
Candā nāmāsi janikā, piyadassissa satthuno.
20.
20.
‘‘பாலிதோ ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Pālito sabbadassī ca, ahesuṃ aggasāvakā;
ஸோபி⁴தோ நாமுபட்டா²கோ, பியத³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.
Sobhito nāmupaṭṭhāko, piyadassissa satthuno.
21.
21.
‘‘ஸுஜாதா த⁴ம்மதி³ன்னா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Sujātā dhammadinnā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ககுதோ⁴தி பவுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, kakudhoti pavuccati.
23.
23.
‘‘ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அமிதயஸோ, த்³வத்திங்ஸவரலக்க²ணோ;
‘‘Sopi buddho amitayaso, dvattiṃsavaralakkhaṇo;
அஸீதிஹத்த²முப்³பே³தோ⁴, ஸாலராஜாவ தி³ஸ்ஸதி.
Asītihatthamubbedho, sālarājāva dissati.
24.
24.
‘‘அக்³கி³சந்த³ஸூரியானங், நத்தி² தாதி³ஸிகா பபா⁴;
‘‘Aggicandasūriyānaṃ, natthi tādisikā pabhā;
யதா² அஹு பபா⁴ தஸ்ஸ, அஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Yathā ahu pabhā tassa, asamassa mahesino.
25.
25.
‘‘தஸ்ஸாபி தே³வதே³வஸ்ஸ, ஆயு தாவதகங் அஹு;
‘‘Tassāpi devadevassa, āyu tāvatakaṃ ahu;
நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.
Navutivassasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.
26.
26.
‘‘ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, யுகா³னிபி தானி அதுலியானி;
‘‘Sopi buddho asamasamo, yugānipi tāni atuliyāni;
ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.
Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.
தத்த² ஸாலராஜா வாதி ஸப்³ப³பா²லிபு²ல்லோ பரமரமணீயத³ஸ்ஸனோ ஸமவட்டக்க²ந்தோ⁴ ஸாலராஜா விய தி³ஸ்ஸதி. யுகா³னிபி தானீதி அக்³க³ஸாவகயுகா³தீ³னி யுக³ளானி. ஸேஸகா³தா²ஸு ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
Tattha sālarājā vāti sabbaphāliphullo paramaramaṇīyadassano samavaṭṭakkhandho sālarājā viya dissati. Yugānipi tānīti aggasāvakayugādīni yugaḷāni. Sesagāthāsu sabbattha uttānamevāti.
பியத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Piyadassībuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ தேரஸமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito terasamo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 15. பியத³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 15. Piyadassībuddhavaṃso