News / Sănătate |
O plantă din farmacopea chineză reduce dorinţa de alcool
Noi studii arată că o plantă din farmacopea veche chineză, numită kudzu, folosită de mii de ani pentru boli de inimă, ar putea reduce consumul de alcool.
Kudzu este un fel de viţă de vie, o plantă din genul Pueraria, originară din Asia de Sud-Est, Asia de Est şi unele insule din Pacific. Utilizările tradiţionale datează de peste 2000 de ani. Ea a fost prescrisă pentru tuse, răceală şi gripă, pentru tensiune arterială, hipertensiune arterială şi angină pectorală. Dar a fost folosită şi pentru a ajuta la prevenirea abuzului de alcool.
Frunzele sale sunt hrană pentru animale, iar amidonul din rădăcină este utilizat pe scară largă în produsele alimentare din Asia.
Utilizată în Statele Unite în anii 1930 şi 1940, ca o modalitate de a controla eroziunea solului, acum este considerată o specie invazivă.
Studiile sugerează că după administrarea de suplimente kudzu, oamenii beau mai puţin, aproape fără să observe. Consumul de alcool se reduce cu 34 până la 57%.
Kudzu nu pare să modifice nevoia de a bea, ci mai degrabă creşte viteza cu care alcoolul ajunge la creier. Un studiu recent, efectuat pe voluntari bărbaţi şi femei sănătoşi, a constatat că, după administrarea unui extract de plante kudzu, numit puerarin, oamenii au băut mai lent, ţinând mai mult timp între înghiţituri.
Puerarin este o isoflavonă, un tip de antioxidant. Probabil acţionează prin creşterea fluxului sanguin la nivelul creierului, ajutand alcoolul să ajungă la creier. Centrul din creier reacţionează mai repede, efectele se simt mai devreme, ceea ce anulează o nouă comandă de a bea.
Nici unul dintre participanţii la studiu nu a observat efecte secundare ale suplimentelor kudzu.
Studii controlate pe consumatorii de alcool sunt în curs de desfăşurare în Statele Unite. Dacă acestea vor fi de succes, kudzu ar putea deveni un tratament pentru consumatorii de alcool.