O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Platformă robotică pentru o stimulare magnetică transcraniană mai sigură și mai precisă

    Tehnica cunoscută sub numele de stimulare magnetică transcraniană (TMS) a fost utilizată în studiul și tratamentul diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv depresia, boala Parkinson, obezitatea, durerea cronică și bolile neuromusculare. Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, și de la Universitatea Aalto, din Finlanda, au stabilit un parteneriat pentru a îmbunătăți practica prin asocierea dintre robotică și neuronavigație.



    Platforma a fost testată pe trei voluntari în Finlanda. Foto: NeuroMat


    Echipamentul pentru stimulare magnetică transcraniană (TMS) are o rază limitată, așa că poziționarea lui trebuie să fie foarte precisă pe capul participantului. În plus, este greu, în medie 5 kilograme.

    Aceste două aspecte fac manevrarea dispozitivului dificilă, făcându-l lent și solicitant din punct de vedere fizic, ceea ce necesită profesioniști înalt pregătiți.

    Pentru a depăși aceste probleme, există alternative care folosesc sisteme de manipulare a echipamentelor ce utilizează roboți. Cu toate acestea, aceste alternative sunt, în general, costisitoare, ceea ce face dificilă experimentarea de noi posibilități de manipulare.

    Sistemul dezvoltat în cadrul studiului folosește un robot și camere pentru a localiza micile regiuni ale creierului pe care tehnica non-invazivă le permite să le diagnosticez,e să le trateze, sau să le studieze.

    Folosind software-ul de neuronavigație, InVesalius,cercetătorii au reușit să creeze un program pentru a manipula un dispozitiv TMS cu ajutorul unui robot într-un mod extrem de precis și autonom.

    În acest program, robotul se poate ajusta automat în funcție de mișcarea participanților.

    Platforma robotică electronică pentru țintirea stimulării magnetice transcraniene a fost testată pe trei voluntari la Universitatea Aalto, care au produs hărți motorii ale creierului lor.

    Potrivit autorilor, platforma este un pas important spre creșterea siguranței, acurateței și reproductibilității procedurilor TMS și oferă noi perspective pentru crearea de protocoale de stimulare a creierului în buclă închisă, independente de operator, capabile să acopere zone mari ale creierului, ceea ce poate duce la tratamente mai bune pentru tulburările neurologice.

    22 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Hrănirea regulată a copiilor cu produse cu arahide până la vârsta de 5 ani, a redus rata alergiei la arahide în adolescență cu 71%, chiar și atunci când copiii au evitat produsele cu arahide timp de mai mulți ani.
    Supraviețuitorii cancerului de sân prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta un al doilea cancer, inclusiv cancer endometrial și ovarian pentru femei și cancer de prostată pentru bărbați, potrivit unor noi cercetări care studiază datele de la aproape 600000 de pacienți din Marea Britanie.
    Cercetători de la Universitatea São Paulo, Brazilia, de la Universitatea din Toronto și Princess Margaret Cancer Center din Canada au raportat pentru prima dată utilizarea eficientă a unui anumit tip de fototerapie pentru a eradica melanomul ocular la animale de laborator.
    Stările repetate de furie cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli de inimă prin limitarea capacității vaselor de sânge de a se deschide, potrivit unui nou studiu susținut de National Institutes of Health din Statele Unite.
    O echipă de cercetători, de la Institutul de Cercetare Biosanitară din Granada, Spania și de la Unitatea de excelență MNat, a dezvoltat o metodă care ar putea îmbunătăți detectarea timpurie a melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact