Sănătate |
Platformă robotică pentru o stimulare magnetică transcraniană mai sigură și mai precisă
Tehnica cunoscută sub numele de stimulare magnetică transcraniană (TMS) a fost utilizată în studiul și tratamentul diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv depresia, boala Parkinson, obezitatea, durerea cronică și bolile neuromusculare. Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, din Brazilia, și de la Universitatea Aalto, din Finlanda, au stabilit un parteneriat pentru a îmbunătăți practica prin asocierea dintre robotică și neuronavigație.
Echipamentul pentru stimulare magnetică transcraniană (TMS) are o rază limitată, așa că poziționarea lui trebuie să fie foarte precisă pe capul participantului. În plus, este greu, în medie 5 kilograme.
Aceste două aspecte fac manevrarea dispozitivului dificilă, făcându-l lent și solicitant din punct de vedere fizic, ceea ce necesită profesioniști înalt pregătiți.
Pentru a depăși aceste probleme, există alternative care folosesc sisteme de manipulare a echipamentelor ce utilizează roboți. Cu toate acestea, aceste alternative sunt, în general, costisitoare, ceea ce face dificilă experimentarea de noi posibilități de manipulare.
Sistemul dezvoltat în cadrul studiului folosește un robot și camere pentru a localiza micile regiuni ale creierului pe care tehnica non-invazivă le permite să le diagnosticez,e să le trateze, sau să le studieze.
Folosind software-ul de neuronavigație, InVesalius,cercetătorii au reușit să creeze un program pentru a manipula un dispozitiv TMS cu ajutorul unui robot într-un mod extrem de precis și autonom.
În acest program, robotul se poate ajusta automat în funcție de mișcarea participanților.
Platforma robotică electronică pentru țintirea stimulării magnetice transcraniene a fost testată pe trei voluntari la Universitatea Aalto, care au produs hărți motorii ale creierului lor.
Potrivit autorilor, platforma este un pas important spre creșterea siguranței, acurateței și reproductibilității procedurilor TMS și oferă noi perspective pentru crearea de protocoale de stimulare a creierului în buclă închisă, independente de operator, capabile să acopere zone mari ale creierului, ceea ce poate duce la tratamente mai bune pentru tulburările neurologice.