Societate |
Poluarea cu plumb a ajuns şi în ghețarii tibetani
Ghețarii din Platoul Tibetan sunt printre cele mai îndepărtate locuri din lume. Cercetătorii spun că aceste câmpuri de gheață furnizează apă pentru milioane de oameni și joacă un rol vital pentru mediu.
Platoul Tibetan este adesea numit „Acoperișul lumii”. Este cel mai înalt și cel mai mare platou de pe Pământ.
Într-un studiu al calotei glaciare Guliya din Tibet, cercetătorii de la Universitatea Texas A&M din Statele Unite au descoperit că poluarea semnificativă cu plumb a calotei glaciare a început în 1974, cu cele mai înalte niveluri între 2000 și 2007.
Gheața servește ca o înregistrare istorică, oferind oamenilor de știință o modalitate de a compara nivelurile de contaminare modernă cu plumb cu cele din timpurile preindustriale.
Chiar dacă plumbul a fost folosit şi de civilizațiile antice, abia după Revoluția industrială, când a fost introdusă benzina cu plumb, în anii 1920, emisiile de plumb din activitățile umane au crescut vertiginos.
În anii '80, emisiile au depășit nivelurile naturale și preindustriale cu aproximativ două ordine de mărime.
Podișul Tibetan este considerat un loc curat datorită activității industriale foarte scăzute din regiune, spun cercetătorii.
Cu toate acestea, plumbul și-a găsit şi acolo drumul, iar istoria sa de utilizare umană a fost surprinsă în calota de gheață Guliya.