Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā |
14. போஸாலமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா
14. Posālamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā
81. சுத்³த³ஸமே போஸாலஸுத்தே – யோ அதீதங் ஆதி³ஸதீதி யோ ப⁴க³வா அத்தனோ ச பரேஸஞ்ச ‘‘ஏகம்பி ஜாதி’’ந்திஆதி³பே⁴த³ங் அதீதங் ஆதி³ஸதி.
81. Cuddasame posālasutte – yo atītaṃ ādisatīti yo bhagavā attano ca paresañca ‘‘ekampi jāti’’ntiādibhedaṃ atītaṃ ādisati.
ஏகம்பி ஜாதிந்தி ஏகம்பி படிஸந்தி⁴மூலகங் சுதிபரியோஸானங் ஏகப⁴வபரியாபன்னங் க²ந்த⁴ஸந்தானங். ஏஸ நயோ த்³வேபி ஜாதியோதிஆதீ³ஸு. அனேகேபி ஸங்வட்டகப்பேதிஆதீ³ஸு பன பரிஹாயமானோ கப்போ ஸங்வட்டகப்போ, ததா³ ஸப்³பே³ஸங் ப்³ரஹ்மலோகே ஸன்னிபதனதோ. வட்³ட⁴மானோ கப்போ விவட்டகப்போ, ததா³ ப்³ரஹ்மலோகதோ ஸத்தானங் விவட்டனதோ. தத்த² ஸங்வட்டேன ஸங்வட்டட்டா²யீ க³ஹிதோ ஹோதி தங்மூலகத்தா, விவட்டேன ச விவட்டட்டா²யீ. ஏவஞ்ஹி ஸதி யானி தானி ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, கப்பஸ்ஸ அஸங்க்²யெய்யானி. கதமானி சத்தாரி? ஸங்வட்டோ ஸங்வட்டட்டா²யீ விவட்டோ விவட்டட்டா²யீ’’தி வுத்தானி (அ॰ நி॰ 4.156), தானி பரிக்³க³ஹிதானி ஹொந்தி. ஸங்வட்டகப்பே விவட்டகப்பேதி ச கப்பஸ்ஸ அத்³த⁴ங் க³ஹெத்வா வுத்தங். ஸங்வட்டவிவட்டகப்பேதி ஸகலங் கப்பங் க³ஹெத்வா வுத்தங். கத²ங் அனுஸ்ஸரதீதி சே? அமுத்ராஸிந்திஆதி³னா நயேன. தத்த² அமுத்ராஸிந்தி அமும்ஹி ஸங்வட்டகப்பே அஹங் அமும்ஹி ப⁴வே வா யோனியா வா க³தியா வா விஞ்ஞாணட்டி²தியா வா ஸத்தாவாஸே வா ஸத்தனிகாயே வா ஆஸிங். ஏவங்னாமோதி திஸ்ஸோ வா பு²ஸ்ஸோ வா. ஏவங்கொ³த்தோதி கச்சானோ வா கஸ்ஸபோ வா . இத³மஸ்ஸ அதீதப⁴வே அத்தனோ நாமகொ³த்தானுஸ்ஸரணவஸேன வுத்தங். ஸசே பன தஸ்மிங் காலே அத்தனோ வண்ணஸம்பத்திங் வா லூக²பணீதஜீவிதபா⁴வங் வா ஸுக²து³க்க²ப³ஹுலதங் வா அப்பாயுகதீ³கா⁴யுகபா⁴வங் வா அனுஸ்ஸரிதுகாமோ, தம்பி அனுஸ்ஸரதியேவ. தேனாஹ – ‘‘ஏவங்வண்ணோ ஏவமாயுபரியந்தோ’’தி. தத்த² ஏவங்வண்ணோதி ஓதா³தோ வா ஸாமோ வா. ஏவமாஹாரோதி ஸாலிமங்ஸோத³னாஹாரோ வா பவத்தப²லபோ⁴ஜனோ வா. ஏவங் ஸுக²து³க்க²படிஸங்வேதீ³தி அனேகப்பகாரேன காயிகசேதஸிகானங் ஸாமிஸனிராமிஸாதி³ப்பபே⁴தா³னங் வா ஸுக²து³க்கா²னங் படிஸங்வேதீ³. ஏவமாயுபரியந்தோதி ஏவங் வஸ்ஸஸதபரமாயுபரியந்தோ வா சதுராஸீதி கப்பஸஹஸ்ஸபரமாயுபரியந்தோ வா.
Ekampi jātinti ekampi paṭisandhimūlakaṃ cutipariyosānaṃ ekabhavapariyāpannaṃ khandhasantānaṃ. Esa nayo dvepi jātiyotiādīsu. Anekepi saṃvaṭṭakappetiādīsu pana parihāyamāno kappo saṃvaṭṭakappo, tadā sabbesaṃ brahmaloke sannipatanato. Vaḍḍhamāno kappo vivaṭṭakappo, tadā brahmalokato sattānaṃ vivaṭṭanato. Tattha saṃvaṭṭena saṃvaṭṭaṭṭhāyī gahito hoti taṃmūlakattā, vivaṭṭena ca vivaṭṭaṭṭhāyī. Evañhi sati yāni tāni ‘‘cattārimāni, bhikkhave, kappassa asaṅkhyeyyāni. Katamāni cattāri? Saṃvaṭṭo saṃvaṭṭaṭṭhāyī vivaṭṭo vivaṭṭaṭṭhāyī’’ti vuttāni (a. ni. 4.156), tāni pariggahitāni honti. Saṃvaṭṭakappe vivaṭṭakappeti ca kappassa addhaṃ gahetvā vuttaṃ. Saṃvaṭṭavivaṭṭakappeti sakalaṃ kappaṃ gahetvā vuttaṃ. Kathaṃ anussaratīti ce? Amutrāsintiādinā nayena. Tattha amutrāsinti amumhi saṃvaṭṭakappe ahaṃ amumhi bhave vā yoniyā vā gatiyā vā viññāṇaṭṭhitiyā vā sattāvāse vā sattanikāye vā āsiṃ. Evaṃnāmoti tisso vā phusso vā. Evaṃgottoti kaccāno vā kassapo vā . Idamassa atītabhave attano nāmagottānussaraṇavasena vuttaṃ. Sace pana tasmiṃ kāle attano vaṇṇasampattiṃ vā lūkhapaṇītajīvitabhāvaṃ vā sukhadukkhabahulataṃ vā appāyukadīghāyukabhāvaṃ vā anussaritukāmo, tampi anussaratiyeva. Tenāha – ‘‘evaṃvaṇṇo evamāyupariyanto’’ti. Tattha evaṃvaṇṇoti odāto vā sāmo vā. Evamāhāroti sālimaṃsodanāhāro vā pavattaphalabhojano vā. Evaṃ sukhadukkhapaṭisaṃvedīti anekappakārena kāyikacetasikānaṃ sāmisanirāmisādippabhedānaṃ vā sukhadukkhānaṃ paṭisaṃvedī. Evamāyupariyantoti evaṃ vassasataparamāyupariyanto vā caturāsīti kappasahassaparamāyupariyanto vā.
ஸோ ததோ சுதோ அமுத்ர உத³பாதி³ந்தி ஸோ அஹங் ததோ ப⁴வதோ யோனிதோ க³திதோ விஞ்ஞாணட்டி²திதோ ஸத்தாவாஸதோ ஸத்தனிகாயதோ வா சுதோ புன அமுகஸ்மிங் நாம ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸத்தனிகாயே வா உத³பாதி³ங். தத்ராபாஸிந்தி அத² தத்ராபி ப⁴வே யோனியா க³தியா விஞ்ஞாணட்டி²தியா ஸத்தாவாஸே ஸத்தனிகாயே வா புன அஹோஸிங். ஏவங்னாமோதிஆதி³வுத்தனயமேவ.
So tato cuto amutra udapādinti so ahaṃ tato bhavato yonito gatito viññāṇaṭṭhitito sattāvāsato sattanikāyato vā cuto puna amukasmiṃ nāma bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sattanikāye vā udapādiṃ. Tatrāpāsinti atha tatrāpi bhave yoniyā gatiyā viññāṇaṭṭhitiyā sattāvāse sattanikāye vā puna ahosiṃ. Evaṃnāmotiādivuttanayameva.
அபி ச – யஸ்மா அமுத்ராஸிந்தி இத³ங் அனுபுப்³பே³ன ஆரோஹந்தஸ்ஸ யாவதி³ச்ச²கங் அனுஸ்ஸரணங். ஸோ ததோ சுதோதி படினிவத்தந்தஸ்ஸ பச்சவெக்க²ணங். தஸ்மா இதூ⁴பபன்னோதி இமிஸ்ஸா இதூ⁴பபத்தியா அனந்தரமேவஸ்ஸ உபபத்திட்டா²னங் ஸந்தா⁴ய அமுத்ர உத³பாதி³ந்தி இத³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தத்ராபாஸிந்தி ஏவமாதி³ பனஸ்ஸ தத்ரா இமிஸ்ஸா உபபத்தியா அந்தரே உபபத்திட்டா²னே நாமகொ³த்தாதீ³னங் அனுஸ்ஸரணத³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தங். ஸோ ததோ சுதோ இதூ⁴பபன்னோதி ஸ்வாஹங் ததோ அனந்தரூபபத்திட்டா²னதோ சுதோ இத⁴ அஸுகஸ்மிங் நாம க²த்தியகுலே வா ப்³ராஹ்மணகுலே வா நிப்³ப³த்தோ.
Api ca – yasmā amutrāsinti idaṃ anupubbena ārohantassa yāvadicchakaṃ anussaraṇaṃ. So tato cutoti paṭinivattantassa paccavekkhaṇaṃ. Tasmā idhūpapannoti imissā idhūpapattiyā anantaramevassa upapattiṭṭhānaṃ sandhāya amutra udapādinti idaṃ vuttanti veditabbaṃ. Tatrāpāsinti evamādi panassa tatrā imissā upapattiyā antare upapattiṭṭhāne nāmagottādīnaṃ anussaraṇadassanatthaṃ vuttaṃ. So tato cuto idhūpapannoti svāhaṃ tato anantarūpapattiṭṭhānato cuto idha asukasmiṃ nāma khattiyakule vā brāhmaṇakule vā nibbatto.
இதிதி ஏவங். ஸாகாரங் ஸஉத்³தே³ஸந்தி நாமகொ³த்தவஸேன ஸஉத்³தே³ஸங், வண்ணாதி³வஸேன ஸாகாரங். நாமகொ³த்தேன ஹி ஸத்தோ ‘‘திஸ்ஸோ கஸ்ஸபோ’’தி உத்³தி³ஸியதி, வண்ணாதீ³ஹி ‘‘ஓதா³தோ ஸாமோ’’தி நானத்ததோ பஞ்ஞாயதி. தஸ்மா நாமகொ³த்தங் உத்³தே³ஸோ, இதரே ஆகாராதி. புப்³பே³னிவாஸந்தி புப்³பே³ அதீதஜாதீஸு நிவுட்ட²க்க²ந்தா⁴ புப்³பே³னிவாஸோ. நிவுட்டா²தி அஜ்ஜா²வுட்டா² அனுபூ⁴தா அத்தனோ ஸந்தானே உப்பஜ்ஜித்வா நிருத்³தா⁴, நிவுட்ட²த⁴ம்மா வா. நிவுட்டா²தி கோ³சரனிவாஸேன நிவுட்டா², அத்தனோ விஞ்ஞாணேன விஞ்ஞாதா பரிச்சி²ன்னா, பரவிஞ்ஞாணேன விஞ்ஞாதாபி வா சி²ன்னவடுமகானுஸ்ஸரணாதீ³ஸு. தே பு³த்³தா⁴னங்யேவ லப்³ப⁴ந்தி. தங் புப்³பே³னிவாஸங் ஆதி³ஸதி கதே²தி. பரேஸங் அதீதந்தி அஞ்ஞேஸங் பரபுக்³க³லானங் புப்³பே³னிவாஸங் ஏகம்பி ஜாதிந்திஆதி³னா நயேன ஆதி³ஸதி.
Ititi evaṃ. Sākāraṃ sauddesanti nāmagottavasena sauddesaṃ, vaṇṇādivasena sākāraṃ. Nāmagottena hi satto ‘‘tisso kassapo’’ti uddisiyati, vaṇṇādīhi ‘‘odāto sāmo’’ti nānattato paññāyati. Tasmā nāmagottaṃ uddeso, itare ākārāti. Pubbenivāsanti pubbe atītajātīsu nivuṭṭhakkhandhā pubbenivāso. Nivuṭṭhāti ajjhāvuṭṭhā anubhūtā attano santāne uppajjitvā niruddhā, nivuṭṭhadhammā vā. Nivuṭṭhāti gocaranivāsena nivuṭṭhā, attano viññāṇena viññātā paricchinnā, paraviññāṇena viññātāpi vā chinnavaṭumakānussaraṇādīsu. Te buddhānaṃyeva labbhanti. Taṃ pubbenivāsaṃ ādisati katheti. Paresaṃ atītanti aññesaṃ parapuggalānaṃ pubbenivāsaṃ ekampi jātintiādinā nayena ādisati.
மஹாபதா³னியஸுத்தந்தந்தி மஹாபுரிஸானங் அபதா³னநியுத்தங் மஹாபதா³னஸுத்தங் (தீ³॰ நி॰ 2.1 ஆத³யோ). மஹாஸுத³ஸ்ஸனியஸுத்தந்தந்தி மஹாஸுத³ஸ்ஸனஸ்ஸ ஸம்பத்தியுத்தங் மஹாஸுத³ஸ்ஸனஸுத்தங் (தீ³॰ நி॰ 2.241 ஆத³யோ). மஹாகோ³விந்தி³யஸுத்தந்தந்தி மஹாகோ³விந்த³ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அபதா³னநியுத்தங் மஹாகோ³விந்த³ஸுத்தங் (தீ³॰ நி॰ 2.293 ஆத³யோ). மாக⁴தே³வியஸுத்தந்தந்தி மக⁴தே³வரஞ்ஞோ அபதா³னநியுத்தங் மக⁴தே³வஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 2.308 ஆத³யோ). ஸதானுஸாரிஞ்ஞாணங் ஹோதீதி புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஸம்பயுத்தஞாணங் ஹோதி.
Mahāpadāniyasuttantanti mahāpurisānaṃ apadānaniyuttaṃ mahāpadānasuttaṃ (dī. ni. 2.1 ādayo). Mahāsudassaniyasuttantanti mahāsudassanassa sampattiyuttaṃ mahāsudassanasuttaṃ (dī. ni. 2.241 ādayo). Mahāgovindiyasuttantanti mahāgovindabrāhmaṇassa apadānaniyuttaṃ mahāgovindasuttaṃ (dī. ni. 2.293 ādayo). Māghadeviyasuttantanti maghadevarañño apadānaniyuttaṃ maghadevasuttaṃ (ma. ni. 2.308 ādayo). Satānusāriññāṇaṃ hotīti pubbenivāsānussatisampayuttañāṇaṃ hoti.
யாவதகங் ஆகங்க²தீதி யத்தகங் ஞாதுங் இச்ச²தி, தத்தகங் ஜானிஸ்ஸாமீதி ஞாணங் பேஸேதி. அத²ஸ்ஸ து³ப்³ப³லபத்தபுடே பக்க²ந்த³னாராதோ⁴ விய அப்படிஹதங் அனிவாரிதங் ஞாணங் க³ச்ச²தி. தேன யாவதகங் ஆகங்க²தி, தாவதகங் அனுஸ்ஸரதி. போ³தி⁴ஜந்தி போ³தி⁴யா மூலே ஜாதங். ஞாணங் உப்பஜ்ஜதீதி சதுமக்³க³ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி. அயமந்திமா ஜாதீதி தேன ஞாணேன ஜாதிமூலஸ்ஸ பஹீனத்தா புன ‘‘அயமந்திமா ஜாதி, நத்தி²தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.31) அபரம்பி ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி. இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணந்தி எத்த² உபரி ‘‘ஸத்தான’’ந்தி பத³ங் இதே⁴வ ஆஹரித்வா ஸத்தானங் இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணந்தி யோஜேதப்³ப³ங். பரானி ச அபரானி ச ‘‘பராபரானீ’’தி வத்தப்³பே³ ஸந்தி⁴வஸேன ரோ-காரங் கத்வா ‘‘பரோபரானீ’’தி வுச்சதி. பரோபரானங் பா⁴வோ பரோபரியங், பரோபரியமேவ பரோபரியத்தங், வேனெய்யஸத்தானங் ஸத்³தா⁴தீ³னங் பஞ்சன்னங் இந்த்³ரியானங் பரோபரியத்தங் இந்த்³ரியபரோபரியத்தங், இந்த்³ரியபரோபரியத்தஸ்ஸ ஞாணங் இந்த்³ரியபரோபரியத்தஞாணங், இந்த்³ரியானங் உத்தமானுத்தமபா⁴வஞாணந்தி அத்தோ². ‘‘இந்த்³ரியவரோவரியத்தஞாண’’ந்திபி பாடோ², வரானி ச அவரானி ச வரோவரியானி, வரோவரியானங் பா⁴வோ வரோவரியத்தந்தி யோஜேதப்³ப³ங். அவரியானீதி ச உத்தமானீதி அத்தோ². அத² வா – பரானி ச ஓபரானி ச பரோபரானி, தேஸங் பா⁴வோ பரோபரியத்தந்தி யோஜேதப்³ப³ங். ஓபரானீதி ச ஓரானீதி வுத்தங் ஹோதி, லாமகானீதி அத்தோ² ‘‘பரோபராயஸ்ஸ ஸமேச்ச த⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.5; ஸு॰ நி॰ 479) விய. ‘‘இந்த்³ரியபரோபரியத்தே ஞாண’’ந்தி பு⁴ம்மவசனேனபி பாடோ² (படி॰ ம॰ அட்ட²॰ 1.1.68).
Yāvatakaṃ ākaṅkhatīti yattakaṃ ñātuṃ icchati, tattakaṃ jānissāmīti ñāṇaṃ peseti. Athassa dubbalapattapuṭe pakkhandanārādho viya appaṭihataṃ anivāritaṃ ñāṇaṃ gacchati. Tena yāvatakaṃ ākaṅkhati, tāvatakaṃ anussarati. Bodhijanti bodhiyā mūle jātaṃ. Ñāṇaṃ uppajjatīti catumaggañāṇaṃ uppajjati. Ayamantimā jātīti tena ñāṇena jātimūlassa pahīnattā puna ‘‘ayamantimā jāti, natthidāni punabbhavo’’ti (dī. ni. 2.31) aparampi ñāṇaṃ uppajjati. Indriyaparopariyattañāṇanti ettha upari ‘‘sattāna’’nti padaṃ idheva āharitvā sattānaṃ indriyaparopariyattañāṇanti yojetabbaṃ. Parāni ca aparāni ca ‘‘parāparānī’’ti vattabbe sandhivasena ro-kāraṃ katvā ‘‘paroparānī’’ti vuccati. Paroparānaṃ bhāvo paropariyaṃ, paropariyameva paropariyattaṃ, veneyyasattānaṃ saddhādīnaṃ pañcannaṃ indriyānaṃ paropariyattaṃ indriyaparopariyattaṃ, indriyaparopariyattassa ñāṇaṃ indriyaparopariyattañāṇaṃ, indriyānaṃ uttamānuttamabhāvañāṇanti attho. ‘‘Indriyavarovariyattañāṇa’’ntipi pāṭho, varāni ca avarāni ca varovariyāni, varovariyānaṃ bhāvo varovariyattanti yojetabbaṃ. Avariyānīti ca uttamānīti attho. Atha vā – parāni ca oparāni ca paroparāni, tesaṃ bhāvo paropariyattanti yojetabbaṃ. Oparānīti ca orānīti vuttaṃ hoti, lāmakānīti attho ‘‘paroparāyassa samecca dhammā’’tiādīsu (a. ni. 4.5; su. ni. 479) viya. ‘‘Indriyaparopariyatte ñāṇa’’nti bhummavacanenapi pāṭho (paṭi. ma. aṭṭha. 1.1.68).
ததா²க³தஸ்ஸாதி யதா² விபஸ்ஸிஆத³யோ புப்³ப³கா இஸயோ ஆக³தா, ததா² ஆக³தஸ்ஸ. யதா² ச தே க³தா, ததா² க³தஸ்ஸ. ததா²க³தப³லந்தி அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணங் ததா²க³தஸ்ஸேவ ப³லங். யதா² வா புப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ப³லங் புஞ்ஞுஸ்ஸயஸம்பத்தியா ஆக³தங், ததா² ஆக³தப³லந்திபி அத்தோ². தத்த² து³வித⁴ங் ததா²க³தஸ்ஸ ப³லங் காயப³லஞ்ச ஞாணப³லஞ்ச. தேஸு காயப³லங் ஹத்தி²குலானுஸாரேன வேதி³தப்³ப³ங். வுத்தஞ்ஹேதங் போராணேஹி –
Tathāgatassāti yathā vipassiādayo pubbakā isayo āgatā, tathā āgatassa. Yathā ca te gatā, tathā gatassa. Tathāgatabalanti aññehi asādhāraṇaṃ tathāgatasseva balaṃ. Yathā vā pubbabuddhānaṃ balaṃ puññussayasampattiyā āgataṃ, tathā āgatabalantipi attho. Tattha duvidhaṃ tathāgatassa balaṃ kāyabalañca ñāṇabalañca. Tesu kāyabalaṃ hatthikulānusārena veditabbaṃ. Vuttañhetaṃ porāṇehi –
‘‘காளாவகஞ்ச க³ங்கெ³ய்யங், பண்ட³ரங் தம்ப³பிங்க³லங்;
‘‘Kāḷāvakañca gaṅgeyyaṃ, paṇḍaraṃ tambapiṅgalaṃ;
க³ந்த⁴மங்க³லஹேமஞ்ச, உபோஸத²ச²த்³த³ந்திமே த³ஸா’’தி. (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.148; ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.2.22; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.10.21; விப⁴॰ அட்ட²॰ 760; உதா³॰ அட்ட²॰ 75; படி॰ ம॰ அட்ட²॰ 2.2.44);
Gandhamaṅgalahemañca, uposathachaddantime dasā’’ti. (ma. ni. aṭṭha. 1.148; saṃ. ni. aṭṭha. 2.2.22; a. ni. aṭṭha. 3.10.21; vibha. aṭṭha. 760; udā. aṭṭha. 75; paṭi. ma. aṭṭha. 2.2.44);
யதே³தங் பகதிஹத்தி²க்³க³ணனாய ஹத்தீ²னங் கோடிஸஹஸ்ஸஸ்ஸ, புரிஸக³ணனாய த³ஸன்னங் புரிஸகோடிஸஹஸ்ஸானங் ப³லங் ஹோதி, இத³ங் தாவ ததா²க³தஸ்ஸ காயப³லங். ஞாணப³லங் பன மஹாஸீஹனாதே³ (ம॰ நி॰ 1.146 ஆத³யோ) ஆக³தங் த³ஸப³லஞாணங் சதுவேஸாரஜ்ஜஞாணங் அட்ட²ஸு பரிஸாஸு அகம்பனஞாணங் சதுயோனிபரிச்சே²த³கஞாணங் பஞ்சக³திபரிச்சே²த³கஞாணங் ஸங்யுத்தகே (ஸங்॰ நி॰ 2.33-34) ஆக³தானி தேஸத்ததி ஞாணானி ஸத்தஸத்ததி ஞாணானீதி ஏவங் அஞ்ஞானிபி அனேகானி ஞாணஸஹஸ்ஸானி, ஏதங் ஞாணப³லங் நாம. இதா⁴பி ஞாணப³லமேவ அதி⁴ப்பேதங், ஞாணஞ்ஹி அகம்பியட்டே²ன உபத²ம்ப⁴கட்டே²ன ச ப³லந்தி (படி॰ ம॰ அட்ட²॰ 2.2.44) வுத்தங்.
Yadetaṃ pakatihatthiggaṇanāya hatthīnaṃ koṭisahassassa, purisagaṇanāya dasannaṃ purisakoṭisahassānaṃ balaṃ hoti, idaṃ tāva tathāgatassa kāyabalaṃ. Ñāṇabalaṃ pana mahāsīhanāde (ma. ni. 1.146 ādayo) āgataṃ dasabalañāṇaṃ catuvesārajjañāṇaṃ aṭṭhasu parisāsu akampanañāṇaṃ catuyoniparicchedakañāṇaṃ pañcagatiparicchedakañāṇaṃ saṃyuttake (saṃ. ni. 2.33-34) āgatāni tesattati ñāṇāni sattasattati ñāṇānīti evaṃ aññānipi anekāni ñāṇasahassāni, etaṃ ñāṇabalaṃ nāma. Idhāpi ñāṇabalameva adhippetaṃ, ñāṇañhi akampiyaṭṭhena upathambhakaṭṭhena ca balanti (paṭi. ma. aṭṭha. 2.2.44) vuttaṃ.
ஸத்தானங் ஆஸயானுஸயே ஞாணந்தி எத்த² ரூபாதீ³ஸு க²ந்தே⁴ஸு ச²ந்த³ராகே³ன ஸத்தா விஸத்தாதி ஸத்தா. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –
Sattānaṃ āsayānusaye ñāṇanti ettha rūpādīsu khandhesu chandarāgena sattā visattāti sattā. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘‘ரூபே கோ², ராத⁴, யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா, தத்ர ஸத்தோ தத்ர விஸத்தோ, தஸ்மா ‘ஸத்தோ’தி வுச்சதி . வேத³னாய… ஸஞ்ஞாய… ஸங்கா²ரேஸு… விஞ்ஞாணே யோ ச²ந்தோ³ யோ ராகோ³ யா நந்தீ³ யா தண்ஹா, தத்ர ஸத்தோ தத்ர விஸத்தோ, தஸ்மா ‘ஸத்தோ’தி வுச்சதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.161; மஹானி॰ 7).
‘‘Rūpe kho, rādha, yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā, tatra satto tatra visatto, tasmā ‘satto’ti vuccati . Vedanāya… saññāya… saṅkhāresu… viññāṇe yo chando yo rāgo yā nandī yā taṇhā, tatra satto tatra visatto, tasmā ‘satto’ti vuccatī’’ti (saṃ. ni. 3.161; mahāni. 7).
அக்க²ரசிந்தகா பன அத்த²ங் அவிசாரெத்வா ‘‘நாமமத்தமேத’’ந்தி இச்ச²ந்தி. யேபி அத்த²ங் விசாரெந்தி, தே ஸத்வயோகே³ன ஸத்தாதி இச்ச²ந்தி. தேஸங் ஸத்தானங் ஆஸயந்தி நிஸ்ஸயந்தி எத்தா²தி ஆஸயோ , மிச்சா²தி³ட்டி²யா ஸம்மாதி³ட்டி²யா வா காமாதீ³ஹி நெக்க²ம்மாதீ³ஹி வா பரிபா⁴விதஸ்ஸ சித்தஸந்தானஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ஸத்தஸந்தானே அனுஸெந்தி அனுபவத்தந்தீதி அனுஸயா, தா²மக³தானங் காமராகா³தீ³னங் ஏதங் அதி⁴வசனங். ஆஸயோ ச அனுஸயோ ச ஆஸயானுஸயோ. ஜாதிக்³க³ஹணேன ச த்³வந்த³ஸமாஸவஸேன ச ஏகவசனங் வேதி³தப்³ப³ங். யஸ்மா சரிதாதி⁴முத்தியோ ஆஸயானுஸயஸங்க³ஹிதா, தஸ்மா உத்³தே³ஸே சரிதாதி⁴முத்தீஸு ஞாணானி ஆஸயானுஸயஞாணேனேவ ஸங்க³ஹெத்வா ‘‘ஆஸயானுஸயே ஞாண’’ந்தி வுத்தங்.
Akkharacintakā pana atthaṃ avicāretvā ‘‘nāmamattameta’’nti icchanti. Yepi atthaṃ vicārenti, te satvayogena sattāti icchanti. Tesaṃ sattānaṃ āsayanti nissayanti etthāti āsayo , micchādiṭṭhiyā sammādiṭṭhiyā vā kāmādīhi nekkhammādīhi vā paribhāvitassa cittasantānassetaṃ adhivacanaṃ. Sattasantāne anusenti anupavattantīti anusayā, thāmagatānaṃ kāmarāgādīnaṃ etaṃ adhivacanaṃ. Āsayo ca anusayo ca āsayānusayo. Jātiggahaṇena ca dvandasamāsavasena ca ekavacanaṃ veditabbaṃ. Yasmā caritādhimuttiyo āsayānusayasaṅgahitā, tasmā uddese caritādhimuttīsu ñāṇāni āsayānusayañāṇeneva saṅgahetvā ‘‘āsayānusaye ñāṇa’’nti vuttaṃ.
யமகபாடிஹீரே ஞாணந்தி எத்த² அக்³கி³க்க²ந்த⁴உத³கதா⁴ராதீ³னங் அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஸகிங்யேவ பவத்திதோ யமகங், அஸ்ஸத்³தி⁴யாதீ³னங் படிபக்க²த⁴ம்மானங் ஹரணதோ பாடிஹீரங், யமகஞ்ச தங் பாடிஹீரஞ்சாதி யமகபாடிஹீரங்.
Yamakapāṭihīre ñāṇanti ettha aggikkhandhaudakadhārādīnaṃ apubbaṃ acarimaṃ sakiṃyeva pavattito yamakaṃ, assaddhiyādīnaṃ paṭipakkhadhammānaṃ haraṇato pāṭihīraṃ, yamakañca taṃ pāṭihīrañcāti yamakapāṭihīraṃ.
மஹாகருணாஸமாபத்தியா ஞாணந்தி எத்த² பரது³க்கே² ஸதி ஸாதூ⁴னங் ஹத³யகம்பனங் கரோதீதி கருணா, கினாதி வா பரது³க்க²ங் ஹிங்ஸதி வினாஸேதீதி கருணா, கிரீயதி வா து³க்கி²தேஸு ப²ரணவஸேன பஸாரீயதீதி கருணா, ப²ரணகம்மவஸேன கம்மகு³ணவஸேன ச மஹதீ கருணா மஹாகருணா, ஸமாபஜ்ஜந்தி ஏதங் மஹாகாருணிகாதி ஸமாபத்தி, மஹாகருணா ச ஸா ஸமாபத்தி சாதி மஹாகருணாஸமாபத்தி, தஸ்ஸங் மஹாகருணாஸமாபத்தியங். தங் ஸம்பயுத்தங் வா ஞாணங்.
Mahākaruṇāsamāpattiyā ñāṇanti ettha paradukkhe sati sādhūnaṃ hadayakampanaṃ karotīti karuṇā, kināti vā paradukkhaṃ hiṃsati vināsetīti karuṇā, kirīyati vā dukkhitesu pharaṇavasena pasārīyatīti karuṇā, pharaṇakammavasena kammaguṇavasena ca mahatī karuṇā mahākaruṇā, samāpajjanti etaṃ mahākāruṇikāti samāpatti, mahākaruṇā ca sā samāpatti cāti mahākaruṇāsamāpatti, tassaṃ mahākaruṇāsamāpattiyaṃ. Taṃ sampayuttaṃ vā ñāṇaṃ.
ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் அனாவரணஞாணந்தி எத்த² பஞ்சனெய்யபத²ப்பபே⁴த³ங் ஸப்³ப³ங் அஞ்ஞாஸீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞூ, ஸப்³ப³ஞ்ஞுஸ்ஸ பா⁴வோ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதா ஏவ ஞாணங் ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாஞாணந்தி வத்தப்³பே³ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணந்தி வுத்தங். ஸங்க²தாஸங்க²தாதி³பே⁴தா³ ஸப்³ப³த⁴ம்மா ஹி ஸங்கா²ரோ விகாரோ லக்க²ணங் நிப்³பா³னங் பஞ்ஞத்தீதி பஞ்சேவ நெய்யபதா² ஹொந்தி. ஆவஜ்ஜனபடிப³த்³த⁴த்தா ஏவ ஹி நத்தி² தஸ்ஸ ஆவரணந்தி ததே³வ அனாவரணஞாணந்தி வுச்சதி (படி॰ ம॰ அட்ட²॰ 1.1.68).
Sabbaññutaññāṇaṃ anāvaraṇañāṇanti ettha pañcaneyyapathappabhedaṃ sabbaṃ aññāsīti sabbaññū, sabbaññussa bhāvo sabbaññutā, sabbaññutā eva ñāṇaṃ sabbaññutāñāṇanti vattabbe sabbaññutaññāṇanti vuttaṃ. Saṅkhatāsaṅkhatādibhedā sabbadhammā hi saṅkhāro vikāro lakkhaṇaṃ nibbānaṃ paññattīti pañceva neyyapathā honti. Āvajjanapaṭibaddhattā eva hi natthi tassa āvaraṇanti tadeva anāvaraṇañāṇanti vuccati (paṭi. ma. aṭṭha. 1.1.68).
ஸப்³ப³த்த² அஸங்க³மப்படிஹதமனாவரணஞாணந்தி எத்த² அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னேஸு அஸங்க³ங் ஸங்க³விரஹிதங் அப்படிஹதங் படிபக்க²விரஹிதங் ஹுத்வா பவத்தங் ஆவரணவிரஹிதங் ஞாணங்.
Sabbatthaasaṅgamappaṭihatamanāvaraṇañāṇanti ettha atītānāgatapaccuppannesu asaṅgaṃ saṅgavirahitaṃ appaṭihataṃ paṭipakkhavirahitaṃ hutvā pavattaṃ āvaraṇavirahitaṃ ñāṇaṃ.
அனாக³தம்பி ஆதி³ஸதீதி –
Anāgatampi ādisatīti –
‘‘இமஸ்மிங் ப⁴த்³த³கே கப்பே, தயோ ஆஸிங்ஸு நாயகா;
‘‘Imasmiṃ bhaddake kappe, tayo āsiṃsu nāyakā;
அஹமேதரஹி ஸம்பு³த்³தோ⁴, மெத்தெய்யோ சாபி ஹெஸ்ஸதீ’’தி. ச –
Ahametarahi sambuddho, metteyyo cāpi hessatī’’ti. ca –
‘‘அஸீதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகேஸு , பி⁴க்க²வே, மனுஸ்ஸேஸு மெத்தெய்யோ நாம ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ’’தி ச (தீ³॰ நி॰ 3.107) –
‘‘Asītivassasahassāyukesu , bhikkhave, manussesu metteyyo nāma bhagavā loke uppajjissati arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno’’ti ca (dī. ni. 3.107) –
‘‘அத² கோ², பி⁴க்க²வே, ஸங்கோ² நாம ராஜா யோ ஸோ யூபோ ரஞ்ஞா மஹாபனாதே³ன காராபிதோ, தங் யூபங் உஸ்ஸாபெத்வா அஜ்ஜா²வஸித்வா தங் த³த்வா விஸ்ஸஜ்ஜித்வா ஸமணப்³ராஹ்மணகபணத்³தி⁴கவணிப்³ப³கயாசகானங் தா³னங் த³த்வா மெத்தெய்யஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸதீ’’தி ச (தீ³॰ நி॰ 3.108) –
‘‘Atha kho, bhikkhave, saṅkho nāma rājā yo so yūpo raññā mahāpanādena kārāpito, taṃ yūpaṃ ussāpetvā ajjhāvasitvā taṃ datvā vissajjitvā samaṇabrāhmaṇakapaṇaddhikavaṇibbakayācakānaṃ dānaṃ datvā metteyyassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa santike kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajissatī’’ti ca (dī. ni. 3.108) –
‘‘அனாக³தே அட்டி²ஸ்ஸரோ நாம பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி (மி॰ ப॰ 4.1.3) ச, ‘‘ஸுமனிஸ்ஸரோ நாம பச்சேகஸம்பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ச –
‘‘Anāgate aṭṭhissaro nāma paccekasambuddho bhavissatī’’ti (mi. pa. 4.1.3) ca, ‘‘sumanissaro nāma paccekasambuddho bhavissatī’’ti ca –
ஆதி³னா நயேன தே³வத³த்தாதீ³னங் அனாக³தங் ஆசிக்க²தி. பச்சுப்பன்னம்பி ஆதி³ஸதீதி இத³ங் பாகடமேவ.
Ādinā nayena devadattādīnaṃ anāgataṃ ācikkhati. Paccuppannampi ādisatīti idaṃ pākaṭameva.
82. விபூ⁴தரூபஸஞ்ஞிஸ்ஸாதி ஸமதிக்கந்தரூபஸஞ்ஞிஸ்ஸ. ஸப்³ப³காயப்பஹாயினோதி தத³ங்க³விக்க²ம்ப⁴னவஸேன ஸப்³ப³ரூபகாயபஹாயினோ, பஹீனரூபப⁴வபடிஸந்தி⁴கஸ்ஸாதி அதி⁴ப்பாயோ. நத்தி² கிஞ்சீதி பஸ்ஸதோதி விஞ்ஞாணாபா⁴வத³ஸ்ஸனேன ‘‘நத்தி² கிஞ்சீ’’தி பஸ்ஸதோ, ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனலாபி⁴னோதி வுத்தங் ஹோதி. ஞாணங் ஸக்கானுபுச்சா²மீதி ஸக்காதி ப⁴க³வந்தங் ஆலபந்தோ ஆஹ. தஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ ஞாணங் புச்சா²மி, கீதி³ஸங் இச்சி²தப்³ப³ந்தி. கத²ங் நெய்யாதி கத²ஞ்ச ஸோ நேதப்³போ³, கத²மஸ்ஸ உத்தரிஞாணங் உப்பாதே³தப்³ப³ந்தி.
82.Vibhūtarūpasaññissāti samatikkantarūpasaññissa. Sabbakāyappahāyinoti tadaṅgavikkhambhanavasena sabbarūpakāyapahāyino, pahīnarūpabhavapaṭisandhikassāti adhippāyo. Natthi kiñcīti passatoti viññāṇābhāvadassanena ‘‘natthi kiñcī’’ti passato, ākiñcaññāyatanalābhinoti vuttaṃ hoti. Ñāṇaṃ sakkānupucchāmīti sakkāti bhagavantaṃ ālapanto āha. Tassa puggalassa ñāṇaṃ pucchāmi, kīdisaṃ icchitabbanti. Kathaṃ neyyāti kathañca so netabbo, kathamassa uttariñāṇaṃ uppādetabbanti.
கதமா ரூபஸஞ்ஞாதி எத்த² ரூபஸஞ்ஞாதி ஸஞ்ஞாஸீஸேன வுத்தரூபாவசரஜா²னஞ்சேவ ததா³ரம்மணஞ்ச. ரூபாவசரஜா²னம்பி ஹி ரூபந்தி வுச்சதி ‘‘ரூபீ ரூபானி பஸ்ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 248; படி॰ ம॰ 1.209). தஸ்ஸ ஆரம்மணம்பி ‘‘ப³ஹித்³தா⁴ ரூபானி பஸ்ஸதி ஸுவண்ணது³ப்³ப³ண்ணானீ’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 223). தஸ்மா இத⁴ ரூபே ஸஞ்ஞா ரூபஸஞ்ஞாதி ஏவங் ஸஞ்ஞாஸீஸேன ரூபாவசரஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ரூபங் ஸஞ்ஞா அஸ்ஸாதி ரூபஸஞ்ஞா, ரூபமஸ்ஸ நாமந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஏவங் பத²வீகஸிணாதி³பே⁴த³ஸ்ஸ ததா³ரம்மணஸ்ஸ சேதங் அதி⁴வசனந்தி வேதி³தப்³ப³ங். இத⁴ பன குஸலவிபாககிரியவஸேன பஞ்சத³ஸஜா²னஸங்கா²தா ரூபஸஞ்ஞா ஏவ அதி⁴ப்பேதா . ரூபாவசரஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ வாதி ரூபாவசரகுஸலஜ்ஜா²னஸமாபத்திங் ஸமாபன்னஸ்ஸ. உபபன்னஸ்ஸ வாதி விபாகஜ்ஜா²னவஸேன தஸ்மிங் ப⁴வே உபபன்னஸ்ஸ. தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாரிஸ்ஸ வாதி இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே கிரியாஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ஸுக²ங் உப்பாதெ³த்வா விஹரந்தஸ்ஸ. அரூபஸமாபத்தியோதி ஆகாஸானஞ்சாயதனாதீ³னி. படிலத்³த⁴ஸ்ஸாதி உப்பாதெ³த்வா டி²தஸ்ஸ. ரூபஸஞ்ஞா விபூ⁴தா ஹொந்தீதி ரூபஸஞ்ஞா அபக³தா ஹொந்தி. விக³தாதி வினாஸிதா. ‘‘அபா⁴விதா’’திபி பாடோ², ஸுந்த³ரோ.
Katamārūpasaññāti ettha rūpasaññāti saññāsīsena vuttarūpāvacarajhānañceva tadārammaṇañca. Rūpāvacarajhānampi hi rūpanti vuccati ‘‘rūpī rūpāni passatī’’tiādīsu (dha. sa. 248; paṭi. ma. 1.209). Tassa ārammaṇampi ‘‘bahiddhā rūpāni passati suvaṇṇadubbaṇṇānī’’tiādīsu (dha. sa. 223). Tasmā idha rūpe saññā rūpasaññāti evaṃ saññāsīsena rūpāvacarajhānassetaṃ adhivacanaṃ. Rūpaṃ saññā assāti rūpasaññā, rūpamassa nāmanti vuttaṃ hoti. Evaṃ pathavīkasiṇādibhedassa tadārammaṇassa cetaṃ adhivacananti veditabbaṃ. Idha pana kusalavipākakiriyavasena pañcadasajhānasaṅkhātā rūpasaññā eva adhippetā . Rūpāvacarasamāpattiṃsamāpannassa vāti rūpāvacarakusalajjhānasamāpattiṃ samāpannassa. Upapannassa vāti vipākajjhānavasena tasmiṃ bhave upapannassa. Diṭṭhadhammasukhavihārissa vāti imasmiṃyeva attabhāve kiriyājhānaṃ samāpajjitvā sukhaṃ uppādetvā viharantassa. Arūpasamāpattiyoti ākāsānañcāyatanādīni. Paṭiladdhassāti uppādetvā ṭhitassa. Rūpasaññā vibhūtā hontīti rūpasaññā apagatā honti. Vigatāti vināsitā. ‘‘Abhāvitā’’tipi pāṭho, sundaro.
தத³ங்க³ஸமதிக்கமாதி தத³ங்க³ப்பஹானவஸேன அதிக்கமேன. விக்க²ம்ப⁴னப்பஹானேன பஹீனோதி அரூபஜ்ஜா²னபடிலாபே⁴ன விக்க²ம்ப⁴னேன பஹீனோ. தஸ்ஸ ரூபகாயோதி தஸ்ஸ அரூபஸமாபத்திபடிலாபி⁴னோ அரூபபுக்³க³லஸ்ஸ ரூபாவசரகாயோ.
Tadaṅgasamatikkamāti tadaṅgappahānavasena atikkamena. Vikkhambhanappahānena pahīnoti arūpajjhānapaṭilābhena vikkhambhanena pahīno. Tassa rūpakāyoti tassa arūpasamāpattipaṭilābhino arūpapuggalassa rūpāvacarakāyo.
ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனந்தி எத்த² நாஸ்ஸ கிஞ்சனந்தி அகிஞ்சனங், அந்தமஸோ ஸங்க³மத்தம்பி அஸ்ஸ அவஸிட்ட²ங் நத்தீ²தி வுத்தங் ஹோதி. அகிஞ்சனஸ்ஸ பா⁴வோ ஆகிஞ்சஞ்ஞங், ஆகாஸானஞ்சாயதனவிஞ்ஞாணாபக³மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங், தங் ஆகிஞ்சஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²னட்டே²ன இமிஸ்ஸா ஸஞ்ஞாய ஆயதனந்தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங், ஆகாஸே பவத்திதவிஞ்ஞாணாபக³மாரம்மணஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்திங் ஸதோ ஸமாபஜ்ஜித்வாதி தங் விஞ்ஞாணஞ்சாயதனங் ஸதோகாரீ ஹுத்வா ஸமாபஜ்ஜித்வா. ததோ வுட்ட²ஹித்வாதி ஸதோகாரீ ஹுத்வா தாய ஸமாபத்தியா வுட்டா²ய. தஞ்ஞேவ விஞ்ஞாணந்தி தங் ஆகாஸே பவத்திதங் மஹக்³க³தவிஞ்ஞாணங். அபா⁴வேதீதி வினாஸேதி. விபா⁴வேதீதி விவிதா⁴ நாஸேதி. அந்தரதா⁴பேதீதி அத³ஸ்ஸனங் க³மேதி.
Ākiñcaññāyatananti ettha nāssa kiñcananti akiñcanaṃ, antamaso saṅgamattampi assa avasiṭṭhaṃ natthīti vuttaṃ hoti. Akiñcanassa bhāvo ākiñcaññaṃ, ākāsānañcāyatanaviññāṇāpagamassetaṃ adhivacanaṃ, taṃ ākiñcaññaṃ adhiṭṭhānaṭṭhena imissā saññāya āyatananti ākiñcaññāyatanaṃ, ākāse pavattitaviññāṇāpagamārammaṇassa jhānassetaṃ adhivacanaṃ. Viññāṇañcāyatanasamāpattiṃ sato samāpajjitvāti taṃ viññāṇañcāyatanaṃ satokārī hutvā samāpajjitvā. Tato vuṭṭhahitvāti satokārī hutvā tāya samāpattiyā vuṭṭhāya. Taññeva viññāṇanti taṃ ākāse pavattitaṃ mahaggataviññāṇaṃ. Abhāvetīti vināseti. Vibhāvetīti vividhā nāseti. Antaradhāpetīti adassanaṃ gameti.
கத²ங் ஸோ நேதப்³போ³தி ஸோ புக்³க³லோ கேனப்பகாரேன ஜானிதப்³போ³. வினேதப்³போ³தி நானாவிதே⁴ன ஜானிதப்³போ³. அனுனேதப்³போ³தி புனப்புனங் சித்தேன கத²ங் க³மயிதப்³போ³.
Kathaṃso netabboti so puggalo kenappakārena jānitabbo. Vinetabboti nānāvidhena jānitabbo. Anunetabboti punappunaṃ cittena kathaṃ gamayitabbo.
83.
83.
அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தாதி³ஸே புக்³க³லே அத்தனோ அப்படிஹதஞாணதங் பகாஸெத்வா தங் ஞாணங் ப்³யாகாதுங் கா³த²மாஹ. தத்த² விஞ்ஞாணட்டி²தியோ ஸப்³பா³, அபி⁴ஜானங் ததா²க³தோதி அபி⁴ஸங்கா²ரவஸேன சதஸ்ஸோ படிஸந்தி⁴வஸேன ஸத்தாதி ஏவங் ஸப்³பா³ விஞ்ஞாணட்டி²தியோ அபி⁴ஜானந்தோ ததா²க³தோ. திட்ட²ந்தமேனங் ஜானாதீதி கம்மாபி⁴ஸங்கா²ரவஸேன திட்ட²மேதங் புக்³க³லங் ஜானாதி – ‘‘ஆயதிங் அயங் ஏவங்க³திகோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தி⁴முத்தந்தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனாதீ³ஸு அதி⁴முத்தங். தப்பராயணந்தி தம்மயங்.
Athassa bhagavā tādise puggale attano appaṭihatañāṇataṃ pakāsetvā taṃ ñāṇaṃ byākātuṃ gāthamāha. Tattha viññāṇaṭṭhitiyo sabbā, abhijānaṃ tathāgatoti abhisaṅkhāravasena catasso paṭisandhivasena sattāti evaṃ sabbā viññāṇaṭṭhitiyo abhijānanto tathāgato. Tiṭṭhantamenaṃ jānātīti kammābhisaṅkhāravasena tiṭṭhametaṃ puggalaṃ jānāti – ‘‘āyatiṃ ayaṃ evaṃgatiko bhavissatī’’ti. Dhimuttanti ākiñcaññāyatanādīsu adhimuttaṃ. Tapparāyaṇanti tammayaṃ.
விஞ்ஞாணட்டி²தியோதி படிஸந்தி⁴விஞ்ஞாணஸ்ஸ டா²னானி ஸவிஞ்ஞாணகா க²ந்தா⁴ ஏவ. தத்த² ஸெய்யதா²பீதி நித³ஸ்ஸனத்தே² நிபாதோ யதா² மனுஸ்ஸாதி அத்தோ². அபரிமாணேஸுபி ஹி சக்கவாளேஸு அபரிமாணானங் மனுஸ்ஸானங் வண்ணஸண்டா²னாதி³வஸேன த்³வேபி ஏகஸதி³ஸா நத்தி². யேபி ஹி கத்த²சி யமகபா⁴தரோ வண்ணேன வா ஸண்டா²னேன வா ஸதி³ஸா ஹொந்தி. தேபி ஆலோகிதவிலோகிதாதீ³ஹி விஸதி³ஸாவ ஹொந்தி. தஸ்மா ‘‘நானத்தகாயா’’தி வுத்தா. படிஸந்தி⁴ஸஞ்ஞா பன நேஸங் திஹேதுகாபி து³ஹேதுகாபி அஹேதுகாபி ஹோதி. தஸ்மா ‘‘நானத்தஸஞ்ஞினோ’’தி வுத்தா. ஏகச்சே ச தே³வாதி ச² காமாவசரதே³வா. தேஸு ஹி கேஸஞ்சி காயோ நீலோ ஹோதி, கேஸஞ்சி பீதகாதி³வண்ணோ. ஸஞ்ஞா பன நேஸங் திஹேதுகாபி து³ஹேதுகாபி ஹோதி, அஹேதுகா ந ஹோதி. ஏகச்சே ச வினிபாதிகாதி சதுஅபாயவினிமுத்தா புனப்³ப³ஸுமாதா யக்கி²னீ பியங்கரமாதா பு²ஸ்ஸமித்தா த⁴ம்மகு³த்தாதி ஏவமாத³யோ அஞ்ஞே ச வேமானிகா பேதா. ஏதேஸஞ்ஹி ஓதா³தகாளமங்கு³ரச்ச²விஸாமவண்ணாதி³வஸேன சேவ கிஸதூ²லரஸ்ஸதீ³க⁴வஸேன ச காயோ நானா ஹோதி, மனுஸ்ஸானங் விய திஹேதுகது³ஹேதுகாஹேதுகவஸேன ஸஞ்ஞாபி. தே பன தே³வா விய ந மஹேஸக்கா², கபணமனுஸ்ஸா விய அப்பேஸக்கா² து³ல்லப⁴கா⁴ஸச்சா²த³னா து³க்க²பீளிதா விஹரந்தி. ஏகச்சே காளபக்கே² து³க்கி²தா ஜுண்ஹபக்கே² ஸுகி²தா ஹொந்தி, தஸ்மா ஸுக²ஸமுஸ்ஸயதோ வினிபதிதத்தா வினிபாதிகாதி வுத்தா. யே பனெத்த² திஹேதுகா, தேஸங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோபி ஹோதி பியங்கரமாதாதீ³னங் விய.
Viññāṇaṭṭhitiyoti paṭisandhiviññāṇassa ṭhānāni saviññāṇakā khandhā eva. Tattha seyyathāpīti nidassanatthe nipāto yathā manussāti attho. Aparimāṇesupi hi cakkavāḷesu aparimāṇānaṃ manussānaṃ vaṇṇasaṇṭhānādivasena dvepi ekasadisā natthi. Yepi hi katthaci yamakabhātaro vaṇṇena vā saṇṭhānena vā sadisā honti. Tepi ālokitavilokitādīhi visadisāva honti. Tasmā ‘‘nānattakāyā’’ti vuttā. Paṭisandhisaññā pana nesaṃ tihetukāpi duhetukāpi ahetukāpi hoti. Tasmā ‘‘nānattasaññino’’ti vuttā. Ekacce ca devāti cha kāmāvacaradevā. Tesu hi kesañci kāyo nīlo hoti, kesañci pītakādivaṇṇo. Saññā pana nesaṃ tihetukāpi duhetukāpi hoti, ahetukā na hoti. Ekacce ca vinipātikāti catuapāyavinimuttā punabbasumātā yakkhinī piyaṅkaramātā phussamittā dhammaguttāti evamādayo aññe ca vemānikā petā. Etesañhi odātakāḷamaṅguracchavisāmavaṇṇādivasena ceva kisathūlarassadīghavasena ca kāyo nānā hoti, manussānaṃ viya tihetukaduhetukāhetukavasena saññāpi. Te pana devā viya na mahesakkhā, kapaṇamanussā viya appesakkhā dullabhaghāsacchādanā dukkhapīḷitā viharanti. Ekacce kāḷapakkhe dukkhitā juṇhapakkhe sukhitā honti, tasmā sukhasamussayato vinipatitattā vinipātikāti vuttā. Ye panettha tihetukā, tesaṃ dhammābhisamayopi hoti piyaṅkaramātādīnaṃ viya.
ப்³ரஹ்மகாயிகாதி ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜப்³ரஹ்மபுரோஹிதமஹாப்³ரஹ்மானோ. பட²மாபி⁴னிப்³ப³த்தாதி தே ஸப்³பே³பி பட²மஜ்ஜா²னேன நிப்³ப³த்தா. ப்³ரஹ்மபாரிஸஜ்ஜா பன பரித்தேன, ப்³ரஹ்மபுரோஹிதா மஜ்ஜி²மேன, காயோவ நேஸங் விப்பா²ரிகதரோ ஹோதி. மஹாப்³ரஹ்மானோ பணீதேன, காயோ பன நேஸங் அதிவிப்பா²ரிகதரோ ஹோதி. இதி தே காயஸ்ஸ நானத்தா, பட²மஜ்ஜா²னவஸேன ஸஞ்ஞாய ஏகத்தா நானத்தகாயா ஏகத்தஸஞ்ஞினோதி வுத்தா. யதா² ச தே, ஏவங் சதூஸு அபாயேஸு ஸத்தா. நிரயேஸு ஹி கேஸஞ்சி கா³வுதங், கேஸஞ்சி அட்³ட⁴யோஜனங், கேஸஞ்சி திகா³வுதங் அத்தபா⁴வோ ஹோதி, தே³வத³த்தஸ்ஸ பன யோஜனஸதிகோ ஜாதோ. திரச்சா²னேஸுபி கேசி கு²த்³த³கா ஹொந்தி, கேசி மஹந்தா. பெத்திவிஸயேஸுபி கேசி ஸட்டி²ஹத்தா², கேசி அஸீதிஹத்தா² ஹொந்தி, கேசி ஸுவண்ணா, கேசி து³ப்³ப³ண்ணா. ததா² காலகஞ்சிகா அஸுரா. அபி செத்த² தீ³க⁴பிட்டி²கபேதா நாம ஸட்டி²யோஜனிகாபி ஹொந்தி. ஸஞ்ஞா பன ஸப்³பே³ஸம்பி அகுஸலவிபாகாஹேதுகாவ ஹோதி. இதி ஆபாயிகாபி நானத்தகாயா ஏகத்தஸஞ்ஞினோதி ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி.
Brahmakāyikāti brahmapārisajjabrahmapurohitamahābrahmāno. Paṭhamābhinibbattāti te sabbepi paṭhamajjhānena nibbattā. Brahmapārisajjā pana parittena, brahmapurohitā majjhimena, kāyova nesaṃ vipphārikataro hoti. Mahābrahmāno paṇītena, kāyo pana nesaṃ ativipphārikataro hoti. Iti te kāyassa nānattā, paṭhamajjhānavasena saññāya ekattā nānattakāyā ekattasaññinoti vuttā. Yathā ca te, evaṃ catūsu apāyesu sattā. Nirayesu hi kesañci gāvutaṃ, kesañci aḍḍhayojanaṃ, kesañci tigāvutaṃ attabhāvo hoti, devadattassa pana yojanasatiko jāto. Tiracchānesupi keci khuddakā honti, keci mahantā. Pettivisayesupi keci saṭṭhihatthā, keci asītihatthā honti, keci suvaṇṇā, keci dubbaṇṇā. Tathā kālakañcikā asurā. Api cettha dīghapiṭṭhikapetā nāma saṭṭhiyojanikāpi honti. Saññā pana sabbesampi akusalavipākāhetukāva hoti. Iti āpāyikāpi nānattakāyā ekattasaññinoti saṅkhaṃ gacchanti.
ஆப⁴ஸ்ஸராதி த³ண்ட³உக்காய அச்சி விய ஏதேஸங் ஸரீரதோ ஆபா⁴ சி²ஜ்ஜித்வா சி²ஜ்ஜித்வா பதந்தீ விய ஸரதி விஸரதீதி ஆப⁴ஸ்ஸரா. தேஸு பஞ்சகனயே து³தியததியஜ்ஜா²னத்³வயங் பரித்தங் பா⁴வெத்வா உபபன்னா பரித்தாபா⁴ நாம ஹொந்தி. மஜ்ஜி²மங் பா⁴வெத்வா உபபன்னா அப்பமாணாபா⁴ நாம ஹொந்தி. பணீதங் பா⁴வெத்வா உபபன்னா ஆப⁴ஸ்ஸரா நாம ஹொந்தி. இத⁴ பன உக்கட்ட²பரிச்சே²த³வஸேன ஸப்³பே³ க³ஹிதா. ஸப்³பே³ஸஞ்ஹி தேஸங் காயோ ஏகவிப்பா²ரோவ ஹோதி, ஸஞ்ஞா பன அவிதக்கவிசாரமத்தா ச அவிதக்கஅவிசாரா சாதி நானா.
Ābhassarāti daṇḍaukkāya acci viya etesaṃ sarīrato ābhā chijjitvā chijjitvā patantī viya sarati visaratīti ābhassarā. Tesu pañcakanaye dutiyatatiyajjhānadvayaṃ parittaṃ bhāvetvā upapannā parittābhā nāma honti. Majjhimaṃ bhāvetvā upapannā appamāṇābhā nāma honti. Paṇītaṃ bhāvetvā upapannā ābhassarā nāma honti. Idha pana ukkaṭṭhaparicchedavasena sabbe gahitā. Sabbesañhi tesaṃ kāyo ekavipphārova hoti, saññā pana avitakkavicāramattā ca avitakkaavicārā cāti nānā.
ஸுப⁴கிண்ஹாதி ஸுபே⁴ன வோகிண்ணா, ஸுபே⁴ன ஸரீரப்பபா⁴வண்ணேன ஏகக்³க⁴னாதி அத்தோ². ஏதேஸஞ்ஹி ந ஆப⁴ஸ்ஸரானங் விய சி²ஜ்ஜித்வா சி²ஜ்ஜித்வா பபா⁴ க³ச்ச²தீதி. சதுக்கனயே ததியஸ்ஸ பஞ்சகனயே சதுக்கஸ்ஸ பரித்தமஜ்ஜி²மபணீதஸ்ஸ ஜா²னஸ்ஸ வஸேன பரித்தஸுப⁴அப்பமாணஸுப⁴ஸுப⁴கிண்ஹா நாம ஹுத்வா நிப்³ப³த்தந்தி. இதி ஸப்³பே³பி தே ஏகத்தகாயா சேவ சதுத்த²ஜ்ஜா²னஸஞ்ஞாய ஏகத்தஸஞ்ஞினோ சாதி வேதி³தப்³பா³. வேஹப்ப²லாபி சதுத்த²விஞ்ஞாணட்டி²திமேவ ப⁴ஜந்தி. அஸஞ்ஞஸத்தா விஞ்ஞாணாபா⁴வா எத்த² ஸங்க³ஹங் ந க³ச்ச²ந்தி, ஸத்தாவாஸேஸு க³ச்ச²ந்தி.