Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
9. பொட்ட²பாத³ஸுத்தவண்ணனா
9. Poṭṭhapādasuttavaṇṇanā
பொட்ட²பாத³பரிப்³பா³ஜகவத்து²வண்ணனா
Poṭṭhapādaparibbājakavatthuvaṇṇanā
406. ஏவங் மே ஸுத்தங்…பே॰… ஸாவத்தி²யந்தி பொட்ட²பாத³ஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமேதி ஸாவத்தி²ங் உபனிஸ்ஸாய யோ ஜேதஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ வனே அனாத²பிண்டி³கேன க³ஹபதினா ஆராமோ காரிதோ, தத்த² விஹரதி. பொட்ட²பாதோ³ பரிப்³பா³ஜகோதி நாமேன பொட்ட²பாதோ³ நாம ச²ன்னபரிப்³பா³ஜகோ. ஸோ கிர கி³ஹிகாலே ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ காமேஸுஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா சத்தாலீஸகோடிபரிமாணங் போ⁴க³க்க²ந்த⁴ங் பஹாய பப்³ப³ஜித்வா தித்தி²யானங் க³ணாசரியோ ஜாதோ. ஸமயங் பவத³ந்தி எத்தா²தி ஸமயப்பவாத³கோ, தஸ்மிங் கிர டா²னே சங்கீதாருக்க²பொக்க²ரஸாதிப்பபு⁴தயோ ப்³ராஹ்மணா நிக³ண்ட²அசேலகபரிப்³பா³ஜகாத³யோ ச பப்³ப³ஜிதா ஸன்னிபதித்வா அத்தனோ அத்தனோ ஸமயங் வத³ந்தி கதெ²ந்தி தீ³பெந்தி, தஸ்மா ஸோ ஆராமோ ஸமயப்பவாத³கோதி வுச்சதி. ஸ்வேவ ச திந்து³காசீரஸங்கா²தாய திம்ப³ரூருக்க²பந்தியா பரிக்கி²த்தத்தா திந்து³காசீரோ. யஸ்மா பனெத்த² பட²மங் ஏகாவ ஸாலா அஹோஸி, பச்சா² மஹாபுஞ்ஞங் பரிப்³பா³ஜகங் நிஸ்ஸாய ப³ஹூ ஸாலா கதா. தஸ்மா தமேவ ஏகங் ஸாலங் உபாதா³ய லத்³த⁴னாமவஸேன ஏகஸாலகோதி வுச்சதி. மல்லிகாய பன பஸேனதி³ரஞ்ஞோ தே³வியா உய்யானபூ⁴தோ ஸோ புப்ப²ப²லஸம்பன்னோ ஆராமோதி கத்வா மல்லிகாய ஆராமோதி ஸங்க்²யங் க³தோ. தஸ்மிங் ஸமயப்பவாத³கே திந்து³காசீரே ஏகஸாலகே மல்லிகாய ஆராமே.
406.Evaṃme suttaṃ…pe… sāvatthiyanti poṭṭhapādasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāmeti sāvatthiṃ upanissāya yo jetassa kumārassa vane anāthapiṇḍikena gahapatinā ārāmo kārito, tattha viharati. Poṭṭhapādo paribbājakoti nāmena poṭṭhapādo nāma channaparibbājako. So kira gihikāle brāhmaṇamahāsālo kāmesuādīnavaṃ disvā cattālīsakoṭiparimāṇaṃ bhogakkhandhaṃ pahāya pabbajitvā titthiyānaṃ gaṇācariyo jāto. Samayaṃ pavadanti etthāti samayappavādako, tasmiṃ kira ṭhāne caṅkītārukkhapokkharasātippabhutayo brāhmaṇā nigaṇṭhaacelakaparibbājakādayo ca pabbajitā sannipatitvā attano attano samayaṃ vadanti kathenti dīpenti, tasmā so ārāmo samayappavādakoti vuccati. Sveva ca tindukācīrasaṅkhātāya timbarūrukkhapantiyā parikkhittattā tindukācīro. Yasmā panettha paṭhamaṃ ekāva sālā ahosi, pacchā mahāpuññaṃ paribbājakaṃ nissāya bahū sālā katā. Tasmā tameva ekaṃ sālaṃ upādāya laddhanāmavasena ekasālakoti vuccati. Mallikāya pana pasenadirañño deviyā uyyānabhūto so pupphaphalasampanno ārāmoti katvā mallikāya ārāmoti saṅkhyaṃ gato. Tasmiṃ samayappavādake tindukācīre ekasālake mallikāya ārāme.
படிவஸதீதி நிவாஸபா²ஸுதாய வஸதி. அதே²கதி³வஸங் ப⁴க³வா பச்சூஸஸமயே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணங் பத்த²ரித்வா லோகங் பரிக்³க³ண்ஹந்தோ ஞாணஜாலஸ்ஸ அந்தோக³தங் பரிப்³பா³ஜகங் தி³ஸ்வா – ‘‘அயங் பொட்ட²பாதோ³ மய்ஹங் ஞாணஜாலே பஞ்ஞாயதி, கின்னு கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி உபபரிக்க²ந்தோ அத்³த³ஸ – ‘‘அஹங் அஜ்ஜ தத்த² க³மிஸ்ஸாமி, அத² மங் பொட்ட²பாதோ³ நிரோத⁴ஞ்ச நிரோத⁴வுட்டா²னஞ்ச புச்சி²ஸ்ஸதி, தஸ்ஸாஹங் ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் ஞாணேன ஸங்ஸந்தி³த்வா தது³ப⁴யங் கதெ²ஸ்ஸாமி, அத² ஸோ கதிபாஹச்சயேன சித்தங் ஹத்தி²ஸாரிபுத்தங் க³ஹெத்வா மம ஸந்திகங் ஆக³மிஸ்ஸதி, தேஸமஹங் த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமி, தே³ஸனாவஸானே பொட்ட²பாதோ³ மங் ஸரணங் க³மிஸ்ஸதி, சித்தோ ஹத்தி²ஸாரிபுத்தோ மம ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸதீ’’தி. ததோ பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா ஸுரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா விஜ்ஜுலதாஸதி³ஸங் காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா யுக³ந்த⁴ரபப்³ப³தங் பரிக்கி²பித்வா டி²தமஹாமேக⁴ங் விய மேக⁴வண்ணங் பங்ஸுகூலங் ஏகங்ஸவரக³தங் கத்வா பச்சக்³க⁴ங் ஸேலமயபத்தங் வாமஅங்ஸகூடே லக்³கெ³த்வா ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பவிஸிஸ்ஸாமீதி ஸீஹோ விய ஹிமவந்தபாதா³ விஹாரா நிக்க²மி. இமமத்த²ங் ஸந்தா⁴ய – ‘‘அத² கோ² ப⁴க³வா’’திஆதி³ வுத்தங்.
Paṭivasatīti nivāsaphāsutāya vasati. Athekadivasaṃ bhagavā paccūsasamaye sabbaññutaññāṇaṃ pattharitvā lokaṃ pariggaṇhanto ñāṇajālassa antogataṃ paribbājakaṃ disvā – ‘‘ayaṃ poṭṭhapādo mayhaṃ ñāṇajāle paññāyati, kinnu kho bhavissatī’’ti upaparikkhanto addasa – ‘‘ahaṃ ajja tattha gamissāmi, atha maṃ poṭṭhapādo nirodhañca nirodhavuṭṭhānañca pucchissati, tassāhaṃ sabbabuddhānaṃ ñāṇena saṃsanditvā tadubhayaṃ kathessāmi, atha so katipāhaccayena cittaṃ hatthisāriputtaṃ gahetvā mama santikaṃ āgamissati, tesamahaṃ dhammaṃ desessāmi, desanāvasāne poṭṭhapādo maṃ saraṇaṃ gamissati, citto hatthisāriputto mama santike pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇissatī’’ti. Tato pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā surattadupaṭṭaṃ nivāsetvā vijjulatāsadisaṃ kāyabandhanaṃ bandhitvā yugandharapabbataṃ parikkhipitvā ṭhitamahāmeghaṃ viya meghavaṇṇaṃ paṃsukūlaṃ ekaṃsavaragataṃ katvā paccagghaṃ selamayapattaṃ vāmaaṃsakūṭe laggetvā sāvatthiṃ piṇḍāya pavisissāmīti sīho viya himavantapādā vihārā nikkhami. Imamatthaṃ sandhāya – ‘‘atha kho bhagavā’’tiādi vuttaṃ.
407. ஏதத³ஹோஸீதி நக³ரத்³வாரஸமீபங் க³ந்த்வா அத்தனோ ருசிவஸேன ஸூரியங் ஓலோகெத்வா அதிப்பக³பா⁴வமேவ தி³ஸ்வா ஏதங் அஹோஸி. யங்னூனாஹந்தி ஸங்ஸயபரிதீ³பனோ விய நிபாதோ, பு³த்³தா⁴னஞ்ச ஸங்ஸயோ நாம நத்தி² – ‘‘இத³ங் கரிஸ்ஸாம, இத³ங் ந கரிஸ்ஸாம, இமஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாம, இமஸ்ஸ ந தே³ஸெஸ்ஸாமா’’தி ஏவங் பரிவிதக்கபுப்³ப³பா⁴கோ³ பனேஸ ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னங் லப்³ப⁴தி. தேனாஹ – ‘‘யங்னூனாஹ’’ந்தி, யதி³ பனாஹந்தி அத்தோ².
407.Etadahosīti nagaradvārasamīpaṃ gantvā attano rucivasena sūriyaṃ oloketvā atippagabhāvameva disvā etaṃ ahosi. Yaṃnūnāhanti saṃsayaparidīpano viya nipāto, buddhānañca saṃsayo nāma natthi – ‘‘idaṃ karissāma, idaṃ na karissāma, imassa dhammaṃ desessāma, imassa na desessāmā’’ti evaṃ parivitakkapubbabhāgo panesa sabbabuddhānaṃ labbhati. Tenāha – ‘‘yaṃnūnāha’’nti, yadi panāhanti attho.
408. உன்னாதி³னியாதி உச்சங் நத³மானாய, ஏவங் நத³மானாய சஸ்ஸா உத்³த⁴ங் க³மனவஸேன உச்சோ, தி³ஸாஸு பத்த²டவஸேன மஹா ஸத்³தோ³தி உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தா³ய, தேஸஞ்ஹி பரிப்³பா³ஜகானங் பாதோவ வுட்டா²ய கத்தப்³ப³ங் நாம சேதியவத்தங் வா போ³தி⁴வத்தங் வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யவத்தங் வா யோனிஸோ மனஸிகாரோ வா நத்தி². தேன தே பாதோவ வுட்டா²ய பா³லாதபே நிஸின்னா – ‘‘இமஸ்ஸ ஹத்தோ² ஸோப⁴னோ, இமஸ்ஸ பாதோ³’’தி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹத்த²பாதா³தீ³னி வா ஆரப்³ப⁴, இத்தி²புரிஸதா³ரகதா³ரிகாதீ³னங் வண்ணே வா, அஞ்ஞங் வா காமஸ்ஸாத³ப⁴வஸ்ஸாதா³தி³வத்து²ங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் ஸமுட்டா²பெத்வா அனுபுப்³பே³ன ராஜகதா²தி³அனேகவித⁴ங் திரச்சா²னகத²ங் கதெ²ந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘உன்னாதி³னியா உச்சாஸத்³த³மஹாஸத்³தா³ய அனேகவிஹிதங் திரச்சா²னகத²ங் கதெ²ந்தியா’’தி.
408.Unnādiniyāti uccaṃ nadamānāya, evaṃ nadamānāya cassā uddhaṃ gamanavasena ucco, disāsu patthaṭavasena mahā saddoti uccāsaddamahāsaddāya, tesañhi paribbājakānaṃ pātova vuṭṭhāya kattabbaṃ nāma cetiyavattaṃ vā bodhivattaṃ vā ācariyupajjhāyavattaṃ vā yoniso manasikāro vā natthi. Tena te pātova vuṭṭhāya bālātape nisinnā – ‘‘imassa hattho sobhano, imassa pādo’’ti evaṃ aññamaññassa hatthapādādīni vā ārabbha, itthipurisadārakadārikādīnaṃ vaṇṇe vā, aññaṃ vā kāmassādabhavassādādivatthuṃ ārabbha kathaṃ samuṭṭhāpetvā anupubbena rājakathādianekavidhaṃ tiracchānakathaṃ kathenti. Tena vuttaṃ – ‘‘unnādiniyā uccāsaddamahāsaddāya anekavihitaṃ tiracchānakathaṃ kathentiyā’’ti.
ததோ பொட்ட²பாதோ³ பரிப்³பா³ஜகோ தே பரிப்³பா³ஜகே ஓலோகெத்வா – ‘‘இமே பரிப்³பா³ஜகா அதிவிய அஞ்ஞமஞ்ஞங் அகா³ரவா, மயஞ்ச ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பாதுபா⁴வதோ பட்டா²ய ஸூரியுக்³க³மனே க²ஜ்ஜோபனகூபமா ஜாதா, லாப⁴ஸக்காரோபி நோ பரிஹீனோ. ஸசே பனிமங் டா²னங் ஸமணோ கோ³தமோ வா கோ³தமஸ்ஸ ஸாவகோ வா கி³ஹீ உபட்டா²கோ வா தஸ்ஸ ஆக³ச்செ²ய்ய , அதிவிய லஜ்ஜனீயங் ப⁴விஸ்ஸதி, பரிஸதோ³ஸோ கோ² பன பரிஸஜெட்ட²கஸ்ஸேவ உபரி ஆரோஹதீ’’தி இதோசிதோ ச விலோகெந்தோ ப⁴க³வந்தங் அத்³த³ஸ. தேன வுத்தங் – ‘‘அத்³த³ஸா கோ² பொட்ட²பாதோ³ பரிப்³பா³ஜகோ…பே॰… துண்ஹீ அஹேஸு’’ந்தி.
Tato poṭṭhapādo paribbājako te paribbājake oloketvā – ‘‘ime paribbājakā ativiya aññamaññaṃ agāravā, mayañca samaṇassa gotamassa pātubhāvato paṭṭhāya sūriyuggamane khajjopanakūpamā jātā, lābhasakkāropi no parihīno. Sace panimaṃ ṭhānaṃ samaṇo gotamo vā gotamassa sāvako vā gihī upaṭṭhāko vā tassa āgaccheyya , ativiya lajjanīyaṃ bhavissati, parisadoso kho pana parisajeṭṭhakasseva upari ārohatī’’ti itocito ca vilokento bhagavantaṃ addasa. Tena vuttaṃ – ‘‘addasā kho poṭṭhapādo paribbājako…pe… tuṇhī ahesu’’nti.
409. தத்த² ஸண்ட²பேஸீதி ஸிக்கா²பேஸி, வஜ்ஜமஸ்ஸா படிச்சா²தே³ஸி. யதா² ஸுஸண்டி²தா ஹோதி, ததா² நங் ட²பேஸி. யதா² நாம பரிஸமஜ்ஜ²ங் பவிஸந்தோ புரிஸோ வஜ்ஜபடிச்சா²த³னத்த²ங் நிவாஸனங் ஸண்ட²பேதி, பாருபனங் ஸண்ட²பேதி, ரஜோகிண்ணட்டா²னங் புஞ்ச²தி; ஏவமஸ்ஸா வஜ்ஜபடிச்சா²த³னத்த²ங் – ‘‘அப்பஸத்³தா³ பொ⁴ந்தோ’’தி ஸிக்கா²பெந்தோ யதா² ஸுஸண்டி²தா ஹோதி, ததா² நங் ட²பேஸீதி அத்தோ². அப்பஸத்³த³காமோதி அப்பஸத்³த³ங் இச்ச²தி, ஏகோ நிஸீத³தி, ஏகோ திட்ட²தி, ந க³ணஸங்க³ணிகாய யாபேதி. உபஸங்கமிதப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்யாதி இதா⁴க³ந்தப்³ப³ங் மஞ்ஞெய்ய. கஸ்மா பனேஸ ப⁴க³வதோ உபஸங்கமனங் பச்சாஸீஸதீதி? அத்தனோ வுத்³தி⁴ங் பத்த²யமானோ. பரிப்³பா³ஜகா கிர பு³த்³தே⁴ஸு வா பு³த்³த⁴ஸாவகேஸு வா அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தேஸு – ‘‘அஜ்ஜ அம்ஹாகங் ஸந்திகங் ஸமணோ கோ³தமோ ஆக³தோ , ஸாரிபுத்தோ ஆக³தோ, ந கோ² பன தே யஸ்ஸ வா தஸ்ஸ வா ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தி, பஸ்ஸத² அம்ஹாகங் உத்தமபா⁴வ’’ந்தி அத்தனோ உபட்டா²கானங் ஸந்திகே அத்தானங் உக்கி²பந்தி, உச்சே டா²னே ட²பெந்தி, ப⁴க³வதோபி உபட்டா²கே க³ண்ஹிதுங் வாயமந்தி. தே கிர ப⁴க³வதோ உபட்டா²கே தி³ஸ்வா ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹாகங் ஸத்தா² ப⁴வங் கோ³தமோபி கோ³தமஸாவகாபி அம்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தி, மயங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமக்³கா³. தும்ஹே பன அம்ஹே அக்கீ²ஹிபி பஸ்ஸிதுங் ந இச்ச²த², ஸாமீசிகம்மங் ந கரோத², கிங் வோ அம்ஹேஹி அபரத்³த⁴’’ந்தி. அதே²கச்சே மனுஸ்ஸா – ‘‘பு³த்³தா⁴பி ஏதேஸங் ஸந்திகங் க³ச்ச²ந்தி கிங் அம்ஹாக’’ந்தி ததோ பட்டா²ய தே தி³ஸ்வா நப்பமஜ்ஜந்தி. துண்ஹீ அஹேஸுந்தி பொட்ட²பாத³ங் பரிவாரெத்வா நிஸ்ஸத்³தா³ நிஸீதி³ங்ஸு.
409. Tattha saṇṭhapesīti sikkhāpesi, vajjamassā paṭicchādesi. Yathā susaṇṭhitā hoti, tathā naṃ ṭhapesi. Yathā nāma parisamajjhaṃ pavisanto puriso vajjapaṭicchādanatthaṃ nivāsanaṃ saṇṭhapeti, pārupanaṃ saṇṭhapeti, rajokiṇṇaṭṭhānaṃ puñchati; evamassā vajjapaṭicchādanatthaṃ – ‘‘appasaddā bhonto’’ti sikkhāpento yathā susaṇṭhitā hoti, tathā naṃ ṭhapesīti attho. Appasaddakāmoti appasaddaṃ icchati, eko nisīdati, eko tiṭṭhati, na gaṇasaṅgaṇikāya yāpeti. Upasaṅkamitabbaṃ maññeyyāti idhāgantabbaṃ maññeyya. Kasmā panesa bhagavato upasaṅkamanaṃ paccāsīsatīti? Attano vuddhiṃ patthayamāno. Paribbājakā kira buddhesu vā buddhasāvakesu vā attano santikaṃ āgatesu – ‘‘ajja amhākaṃ santikaṃ samaṇo gotamo āgato , sāriputto āgato, na kho pana te yassa vā tassa vā santikaṃ gacchanti, passatha amhākaṃ uttamabhāva’’nti attano upaṭṭhākānaṃ santike attānaṃ ukkhipanti, ucce ṭhāne ṭhapenti, bhagavatopi upaṭṭhāke gaṇhituṃ vāyamanti. Te kira bhagavato upaṭṭhāke disvā evaṃ vadanti – ‘‘tumhākaṃ satthā bhavaṃ gotamopi gotamasāvakāpi amhākaṃ santikaṃ āgacchanti, mayaṃ aññamaññaṃ samaggā. Tumhe pana amhe akkhīhipi passituṃ na icchatha, sāmīcikammaṃ na karotha, kiṃ vo amhehi aparaddha’’nti. Athekacce manussā – ‘‘buddhāpi etesaṃ santikaṃ gacchanti kiṃ amhāka’’nti tato paṭṭhāya te disvā nappamajjanti. Tuṇhī ahesunti poṭṭhapādaṃ parivāretvā nissaddā nisīdiṃsu.
410. ஸ்வாக³தங், ப⁴ந்தேதி ஸுட்டு² ஆக³மனங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதோ; ப⁴க³வதி ஹி நோ ஆக³தே ஆனந்தோ³ ஹோதி, க³தே ஸோகோதி தீ³பேதி. சிரஸ்ஸங் கோ², ப⁴ந்தேதி கஸ்மா ஆஹ? கிங் ப⁴க³வா புப்³பே³பி தத்த² க³தபுப்³போ³தி, ந க³தபுப்³போ³. மனுஸ்ஸானங் பன – ‘‘குஹிங் க³ச்ச²ந்தா, குதோ ஆக³தத்த², கிங் மக்³க³மூள்ஹத்த², சிரஸ்ஸங் ஆக³தத்தா²’’தி ஏவமாத³யோ பியஸமுதா³சாரா ஹொந்தி, தஸ்மா ஏவமாஹ. ஏவஞ்ச பன வத்வா ந மானத²த்³தோ⁴ ஹுத்வா நிஸீதி³, உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வதோ பச்சுக்³க³மனமகாஸி. ப⁴க³வந்தஞ்ஹி உபக³தங் தி³ஸ்வா ஆஸனேன அனிமந்தெந்தோ வா அபசிதிங் அகரொந்தோ வா து³ல்லபோ⁴. கஸ்மா? உச்சாகுலீனதாய. அயம்பி பரிப்³பா³ஜகோ அத்தனோ நிஸின்னாஸனங் பப்போ²டெத்வா ப⁴க³வந்தங் ஆஸனேன நிமந்தெந்தோ – ‘‘நிஸீத³து, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா இத³மாஸனங் பஞ்ஞத்த’’ந்தி ஆஹ. அந்தராகதா² விப்பகதாதி நிஸின்னானங் வோ ஆதி³தோ பட்டா²ய யாவ மமாக³மனங், ஏதஸ்மிங் அந்தரே கா நாம கதா² விப்பகதா, மமாக³மனபச்சயா கதமா கதா² பரியந்தங் ந க³தா, வத³த², யாவ நங் பரியந்தங் நெத்வா தே³மீதி ஸப்³ப³ஞ்ஞுபவாரணங் பவாரேஸி. அத² பரிப்³பா³ஜகோ – ‘‘நிரத்த²ககதா² ஏஸா நிஸ்ஸாரா வட்டஸன்னிஸ்ஸிதா, ந தும்ஹாகங் புரதோ வத்தப்³ப³தங் அரஹதீ’’தி தீ³பெந்தோ ‘‘திட்ட²தேஸா , ப⁴ந்தே’’திஆதி³மாஹ.
410.Svāgataṃ, bhanteti suṭṭhu āgamanaṃ, bhante, bhagavato; bhagavati hi no āgate ānando hoti, gate sokoti dīpeti. Cirassaṃ kho, bhanteti kasmā āha? Kiṃ bhagavā pubbepi tattha gatapubboti, na gatapubbo. Manussānaṃ pana – ‘‘kuhiṃ gacchantā, kuto āgatattha, kiṃ maggamūḷhattha, cirassaṃ āgatatthā’’ti evamādayo piyasamudācārā honti, tasmā evamāha. Evañca pana vatvā na mānathaddho hutvā nisīdi, uṭṭhāyāsanā bhagavato paccuggamanamakāsi. Bhagavantañhi upagataṃ disvā āsanena animantento vā apacitiṃ akaronto vā dullabho. Kasmā? Uccākulīnatāya. Ayampi paribbājako attano nisinnāsanaṃ papphoṭetvā bhagavantaṃ āsanena nimantento – ‘‘nisīdatu, bhante, bhagavā idamāsanaṃ paññatta’’nti āha. Antarākathā vippakatāti nisinnānaṃ vo ādito paṭṭhāya yāva mamāgamanaṃ, etasmiṃ antare kā nāma kathā vippakatā, mamāgamanapaccayā katamā kathā pariyantaṃ na gatā, vadatha, yāva naṃ pariyantaṃ netvā demīti sabbaññupavāraṇaṃ pavāresi. Atha paribbājako – ‘‘niratthakakathā esā nissārā vaṭṭasannissitā, na tumhākaṃ purato vattabbataṃ arahatī’’ti dīpento ‘‘tiṭṭhatesā , bhante’’tiādimāha.
அபி⁴ஸஞ்ஞானிரோத⁴கதா²வண்ணனா
Abhisaññānirodhakathāvaṇṇanā
411. திட்ட²தேஸா , ப⁴ந்தேதி ஸசே ப⁴க³வா ஸோதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, பச்சா²பேஸா கதா² ந து³ல்லபா⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, அம்ஹாகங் பனிமாய கதா²ய அத்தோ² நத்தி². ப⁴க³வதோ பனாக³மனங் லபி⁴த்வா மயங் அஞ்ஞதே³வ ஸுகாரணங் புச்சா²மாதி தீ³பேதி. ததோ தங் புச்ச²ந்தோ – ‘‘புரிமானி, ப⁴ந்தே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கோதூஹலஸாலாயந்தி கோதூஹலஸாலா நாம பச்சேகஸாலா நத்தி². யத்த² பன நானாதித்தி²யா ஸமணப்³ராஹ்மணா நானாவித⁴ங் கத²ங் பவத்தெந்தி, ஸா ப³ஹூனங் – ‘‘அயங் கிங் வத³தி, அயங் கிங் வத³தீ’’தி கோதூஹலுப்பத்திட்டா²னதோ கோதூஹலஸாலாதி வுச்சதி. அபி⁴ஸஞ்ஞானிரோதே⁴தி எத்த² அபீ⁴தி உபஸக்³க³மத்தங். ஸஞ்ஞானிரோதே⁴தி சித்தனிரோதே⁴, க²ணிகனிரோதே⁴ கதா² உப்பன்னாதி அத்தோ². இத³ங் பன தஸ்ஸா உப்பத்திகாரணங். யதா³ கிர ப⁴க³வா ஜாதகங் வா கதே²தி, ஸிக்கா²பத³ங் வா பஞ்ஞபேதி ததா³ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ப⁴க³வதோ கித்திகோ⁴ஸோ பத்த²ரதி, தித்தி²யா தங் ஸுத்வா – ‘‘ப⁴வங் கிர கோ³தமோ புப்³ப³சரியங் கதே²ஸி, மயங் கிங் ந ஸக்கோம தாதி³ஸங் கிஞ்சி கதே²து’’ந்தி ப⁴க³வதோ படிபா⁴க³கிரியங் கரொந்தா ஏகங் ப⁴வந்தரஸமயங் கதெ²ந்தி – ‘‘ப⁴வங் கோ³தமோ ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபேஸி, மயங் கிங் ந ஸக்கோம பஞ்ஞபேது’’ந்தி அத்தனோ ஸாவகானங் கிஞ்சிதே³வ ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞபெந்தி. ததா³ பன ப⁴க³வா அட்ட²வித⁴பரிஸமஜ்ஜே² நிஸீதி³த்வா நிரோத⁴கத²ங் கதே²ஸி. தித்தி²யா தங் ஸுத்வா – ‘‘ப⁴வங் கிர கோ³தமோ நிரோத⁴ங் நாம கதே²ஸி, மயம்பி தங் கதெ²ஸ்ஸாமா’’தி ஸன்னிபதித்வா கத²யிங்ஸு. தேன வுத்தங் – ‘‘அபி⁴ஸஞ்ஞானிரோதே⁴ கதா² உத³பாதீ³’’தி.
411.Tiṭṭhatesā, bhanteti sace bhagavā sotukāmo bhavissati, pacchāpesā kathā na dullabhā bhavissati, amhākaṃ panimāya kathāya attho natthi. Bhagavato panāgamanaṃ labhitvā mayaṃ aññadeva sukāraṇaṃ pucchāmāti dīpeti. Tato taṃ pucchanto – ‘‘purimāni, bhante’’tiādimāha. Tattha kotūhalasālāyanti kotūhalasālā nāma paccekasālā natthi. Yattha pana nānātitthiyā samaṇabrāhmaṇā nānāvidhaṃ kathaṃ pavattenti, sā bahūnaṃ – ‘‘ayaṃ kiṃ vadati, ayaṃ kiṃ vadatī’’ti kotūhaluppattiṭṭhānato kotūhalasālāti vuccati. Abhisaññānirodheti ettha abhīti upasaggamattaṃ. Saññānirodheti cittanirodhe, khaṇikanirodhe kathā uppannāti attho. Idaṃ pana tassā uppattikāraṇaṃ. Yadā kira bhagavā jātakaṃ vā katheti, sikkhāpadaṃ vā paññapeti tadā sakalajambudīpe bhagavato kittighoso pattharati, titthiyā taṃ sutvā – ‘‘bhavaṃ kira gotamo pubbacariyaṃ kathesi, mayaṃ kiṃ na sakkoma tādisaṃ kiñci kathetu’’nti bhagavato paṭibhāgakiriyaṃ karontā ekaṃ bhavantarasamayaṃ kathenti – ‘‘bhavaṃ gotamo sikkhāpadaṃ paññapesi, mayaṃ kiṃ na sakkoma paññapetu’’nti attano sāvakānaṃ kiñcideva sikkhāpadaṃ paññapenti. Tadā pana bhagavā aṭṭhavidhaparisamajjhe nisīditvā nirodhakathaṃ kathesi. Titthiyā taṃ sutvā – ‘‘bhavaṃ kira gotamo nirodhaṃ nāma kathesi, mayampi taṃ kathessāmā’’ti sannipatitvā kathayiṃsu. Tena vuttaṃ – ‘‘abhisaññānirodhe kathā udapādī’’ti.
தத்ரேகச்சேதி தேஸு ஏகச்சே. புரிமோ செத்த² ய்வாயங் பா³ஹிரே தித்தா²யதனே பப்³ப³ஜிதோ சித்தப்பவத்தியங் தோ³ஸங் தி³ஸ்வா அசித்தகபா⁴வோ ஸந்தோதி ஸமாபத்திங் பா⁴வெத்வா இதோ சுதோ பஞ்ச கப்பஸதானி அஸஞ்ஞீப⁴வே ட²த்வா புன இத⁴ உப்பஜ்ஜதி. தஸ்ஸ ஸஞ்ஞுப்பாதே³ ச நிரோதே⁴ ச ஹேதுங் அபஸ்ஸந்தோ – அஹேதூ அப்பச்சயாதி ஆஹ.
Tatrekacceti tesu ekacce. Purimo cettha yvāyaṃ bāhire titthāyatane pabbajito cittappavattiyaṃ dosaṃ disvā acittakabhāvo santoti samāpattiṃ bhāvetvā ito cuto pañca kappasatāni asaññībhave ṭhatvā puna idha uppajjati. Tassa saññuppāde ca nirodhe ca hetuṃ apassanto – ahetū appaccayāti āha.
து³தியோ நங் நிஸேதெ⁴த்வா மிக³ஸிங்க³தாபஸஸ்ஸ அஸஞ்ஞகபா⁴வங் க³ஹெத்வா – ‘‘உபேதிபி அபேதிபீ’’தி ஆஹ. மிக³ஸிங்க³தாபஸோ கிர அத்தந்தபோ கோ⁴ரதபோ பரமதி⁴திந்த்³ரியோ அஹோஸி. தஸ்ஸ ஸீலதேஜேன ஸக்கவிமானங் உண்ஹங் அஹோஸி. ஸக்கோ தே³வராஜா ‘‘ஸக்கட்டா²னங் நு கோ² தாபஸோ பத்தே²தீ’’தி அலம்பு³ஸங் நாம தே³வகஞ்ஞங் – ‘தாபஸஸ்ஸ தபங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏஹீ’தி பேஸேஸி. ஸா தத்த² க³தா. தாபஸோ பட²மதி³வஸே தங் தி³ஸ்வாவ பலாயித்வா பண்ணஸாலங் பாவிஸி. து³தியதி³வஸே காமச்ச²ந்த³னீவரணேன ப⁴க்³கோ³ தங் ஹத்தே² அக்³க³ஹேஸி, ஸோ தேன தி³ப்³ப³ப²ஸ்ஸேன பு²ட்டோ² விஸஞ்ஞீ ஹுத்வா திண்ணங் ஸங்வச்ச²ரானங் அச்சயேன ஸஞ்ஞங் படிலபி⁴. தங் ஸோ தி³ட்டி²க³திகோ – ‘‘திண்ணங் ஸங்வச்ச²ரானங் அச்சயேன நிரோதா⁴ வுட்டி²தோ’’தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ.
Dutiyo naṃ nisedhetvā migasiṅgatāpasassa asaññakabhāvaṃ gahetvā – ‘‘upetipi apetipī’’ti āha. Migasiṅgatāpaso kira attantapo ghoratapo paramadhitindriyo ahosi. Tassa sīlatejena sakkavimānaṃ uṇhaṃ ahosi. Sakko devarājā ‘‘sakkaṭṭhānaṃ nu kho tāpaso patthetī’’ti alambusaṃ nāma devakaññaṃ – ‘tāpasassa tapaṃ bhinditvā ehī’ti pesesi. Sā tattha gatā. Tāpaso paṭhamadivase taṃ disvāva palāyitvā paṇṇasālaṃ pāvisi. Dutiyadivase kāmacchandanīvaraṇena bhaggo taṃ hatthe aggahesi, so tena dibbaphassena phuṭṭho visaññī hutvā tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena saññaṃ paṭilabhi. Taṃ so diṭṭhigatiko – ‘‘tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena nirodhā vuṭṭhito’’ti maññamāno evamāha.
ததியோ நங் நிஸேதெ⁴த்வா ஆத²ப்³ப³ணபயோக³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘உபகட்³ட⁴ந்திபி அபகட்³ட⁴ந்திபீ’’தி ஆஹ. ஆத²ப்³ப³ணிகா கிர ஆத²ப்³ப³ணங் பயோஜெத்வா ஸத்தங் ஸீஸச்சி²ன்னங் விய ஹத்த²ச்சி²ன்னங் விய மதங் விய ச கத்வா த³ஸ்ஸெந்தி. தஸ்ஸ புன பாகதிகபா⁴வங் தி³ஸ்வா ஸோ தி³ட்டி²க³திகோ – ‘‘நிரோதா⁴ வுட்டி²தோ அய’’ந்தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ.
Tatiyo naṃ nisedhetvā āthabbaṇapayogaṃ sandhāya ‘‘upakaḍḍhantipi apakaḍḍhantipī’’ti āha. Āthabbaṇikā kira āthabbaṇaṃ payojetvā sattaṃ sīsacchinnaṃ viya hatthacchinnaṃ viya mataṃ viya ca katvā dassenti. Tassa puna pākatikabhāvaṃ disvā so diṭṭhigatiko – ‘‘nirodhā vuṭṭhito aya’’nti maññamāno evamāha.
சதுத்தோ² நங் நிஸேதெ⁴த்வா யக்க²தா³ஸீனங் மத³னித்³த³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘ஸந்தி ஹி போ⁴ தே³வதா’’திஆதி³மாஹ. யக்க²தா³ஸியோ கிர ஸப்³ப³ரத்திங் தே³வதூபஹாரங் குருமானா நச்சித்வா கா³யித்வா அருணோத³யே ஏகங் ஸுராபாதிங் பிவித்வா பரிவத்தித்வா ஸுபித்வா தி³வா வுட்ட²ஹந்தி. தங் தி³ஸ்வா ஸோ தி³ட்டி²க³திகோ – ‘‘ஸுத்தகாலே நிரோத⁴ங் ஸமாபன்னா, பபு³த்³த⁴காலே நிரோதா⁴ வுட்டி²தா’’தி மஞ்ஞமானோ ஏவமாஹ.
Catuttho naṃ nisedhetvā yakkhadāsīnaṃ madaniddaṃ sandhāya ‘‘santi hi bho devatā’’tiādimāha. Yakkhadāsiyo kira sabbarattiṃ devatūpahāraṃ kurumānā naccitvā gāyitvā aruṇodaye ekaṃ surāpātiṃ pivitvā parivattitvā supitvā divā vuṭṭhahanti. Taṃ disvā so diṭṭhigatiko – ‘‘suttakāle nirodhaṃ samāpannā, pabuddhakāle nirodhā vuṭṭhitā’’ti maññamāno evamāha.
அயங் பன பொட்ட²பாதோ³ பரிப்³பா³ஜகோ பண்டி³தஜாதிகோ. தேனஸ்ஸ தங் கத²ங் ஸுத்வா விப்படிஸாரோ உப்பஜ்ஜி. ‘‘இமேஸங் கதா² ஏளமூக³கதா² விய சத்தாரோ ஹி நிரோதே⁴ ஏதே பஞ்ஞபெந்தி, இமினா ச நிரோதே⁴ன நாம ஏகேன ப⁴விதப்³ப³ங், ந ப³ஹுனா. தேனாபி ஏகேன அஞ்ஞேனேவ ப⁴விதப்³ப³ங், ஸோ பன அஞ்ஞேன ஞாதுங் ந ஸக்கா அஞ்ஞத்ர ஸப்³ப³ஞ்ஞுனா. ஸசே ப⁴க³வா இத⁴ அப⁴விஸ்ஸ ‘அயங் நிரோதோ⁴ அயங் ந நிரோதோ⁴’தி தீ³பஸஹஸ்ஸங் விய உஜ்ஜாலெத்வா அஜ்ஜமேவ பாகடங் அகரிஸ்ஸா’’தி த³ஸப³லஞ்ஞேவ அனுஸ்ஸரி. தஸ்மா ‘‘தஸ்ஸ மய்ஹங் ப⁴ந்தே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அஹோ நூனாதி அனுஸ்ஸரணத்தே² நிபாதத்³வயங், தேன தஸ்ஸ ப⁴க³வந்தங் அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அஹோ நூன ப⁴க³வா அஹோ நூன ஸுக³தோ’’தி. யோ இமேஸந்தி யோ ஏதேஸங் நிரோத⁴த⁴ம்மானங் ஸுகுஸலோ நிபுணோ சே²கோ, ஸோ ப⁴க³வா அஹோ நூன கதெ²ய்ய, ஸுக³தோ அஹோ நூன கதெ²ய்யாதி அயமெத்த² அதி⁴ப்பாயோ. பகதஞ்ஞூதி சிண்ணவஸிதாய பகதிங் ஸபா⁴வங் ஜானாதீதி பகதஞ்ஞூ. கத²ங் நு கோ²தி இத³ங் பரிப்³பா³ஜகோ ‘‘மயங் ப⁴க³வா ந ஜானாம, தும்ஹே ஜானாத², கதே²த² நோ’’தி ஆயாசந்தோ வத³தி. அத² ப⁴க³வா கதெ²ந்தோ ‘‘தத்ர பொட்ட²பாதா³’’திஆதி³மாஹ.
Ayaṃ pana poṭṭhapādo paribbājako paṇḍitajātiko. Tenassa taṃ kathaṃ sutvā vippaṭisāro uppajji. ‘‘Imesaṃ kathā eḷamūgakathā viya cattāro hi nirodhe ete paññapenti, iminā ca nirodhena nāma ekena bhavitabbaṃ, na bahunā. Tenāpi ekena aññeneva bhavitabbaṃ, so pana aññena ñātuṃ na sakkā aññatra sabbaññunā. Sace bhagavā idha abhavissa ‘ayaṃ nirodho ayaṃ na nirodho’ti dīpasahassaṃ viya ujjāletvā ajjameva pākaṭaṃ akarissā’’ti dasabalaññeva anussari. Tasmā ‘‘tassa mayhaṃ bhante’’tiādimāha. Tattha aho nūnāti anussaraṇatthe nipātadvayaṃ, tena tassa bhagavantaṃ anussarantassa etadahosi ‘‘aho nūna bhagavā aho nūna sugato’’ti. Yo imesanti yo etesaṃ nirodhadhammānaṃ sukusalo nipuṇo cheko, so bhagavā aho nūna katheyya, sugato aho nūna katheyyāti ayamettha adhippāyo. Pakataññūti ciṇṇavasitāya pakatiṃ sabhāvaṃ jānātīti pakataññū. Kathaṃ nu khoti idaṃ paribbājako ‘‘mayaṃ bhagavā na jānāma, tumhe jānātha, kathetha no’’ti āyācanto vadati. Atha bhagavā kathento ‘‘tatra poṭṭhapādā’’tiādimāha.
அஹேதுகஸஞ்ஞுப்பாத³னிரோத⁴கதா²வண்ணனா
Ahetukasaññuppādanirodhakathāvaṇṇanā
412. தத்த² தத்ராதி தேஸு ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு. ஆதி³தோவ தேஸங் அபரத்³த⁴ந்தி தேஸங் ஆதி³ம்ஹியேவ விரத்³த⁴ங், க⁴ரமஜ்ஜே²யேவ பக்க²லிதாதி தீ³பேதி. ஸஹேதூ ஸப்பச்சயாதி எத்த² ஹேதுபி பச்சயோபி காரணஸ்ஸேவ நாமங், ஸகாரணாதி அத்தோ². தங் பன காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸிக்கா² ஏகா’’தி ஆஹ. தத்த² ஸிக்கா² ஏகா ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸிக்கா²ய ஏகச்சா ஸஞ்ஞா ஜாயந்தீதி அத்தோ².
412. Tattha tatrāti tesu samaṇabrāhmaṇesu. Āditova tesaṃ aparaddhanti tesaṃ ādimhiyeva viraddhaṃ, gharamajjheyeva pakkhalitāti dīpeti. Sahetū sappaccayāti ettha hetupi paccayopi kāraṇasseva nāmaṃ, sakāraṇāti attho. Taṃ pana kāraṇaṃ dassento ‘‘sikkhā ekā’’ti āha. Tattha sikkhā ekā saññā uppajjantīti sikkhāya ekaccā saññā jāyantīti attho.
413. கா ச ஸிக்கா²தி ப⁴க³வா அவோசாதி கதமா ச ஸா ஸிக்கா²தி ப⁴க³வா வித்தா²ரேதுகம்யதாபுச்சா²வஸேன அவோச. அத² யஸ்மா அதி⁴ஸீலஸிக்கா² அதி⁴சித்தஸிக்கா² அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²தி திஸ்ஸோ ஸிக்கா² ஹொந்தி. தஸ்மா தா த³ஸ்ஸெந்தோ ப⁴க³வா ஸஞ்ஞாய ஸஹேதுகங் உப்பாத³னிரோத⁴ங் தீ³பேதுங் பு³த்³து⁴ப்பாத³தோ பபு⁴தி தந்தித⁴ம்மங் ட²பெந்தோ ‘‘இத⁴ பொட்ட²பாத³, ததா²க³தோ லோகே’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அதி⁴ஸீலஸிக்கா² அதி⁴சித்தஸிக்கா²தி த்³வே ஏவ ஸிக்கா² ஸரூபேன ஆக³தா, ததியா பன ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³தி கோ² பொட்ட²பாத³ மயா ஏகங்ஸிகோ த⁴ம்மோ தே³ஸிதோ’’தி எத்த² ஸம்மாதி³ட்டி²ஸம்மாஸங்கப்பவஸேன பரியாபன்னத்தா ஆக³தாதி வேதி³தப்³பா³. காமஸஞ்ஞாதி பஞ்சகாமகு³ணிகராகோ³பி அஸமுப்பன்னகாமசாரோபி . தத்த² பஞ்சகாமகு³ணிகராகோ³ அனாகா³மிமக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴தங் க³ச்ச²தி, அஸமுப்பன்னகாமசாரோ பன இமஸ்மிங் டா²னே வட்டதி. தஸ்மா தஸ்ஸ யா புரிமா காமஸஞ்ஞாதி தஸ்ஸ பட²மஜ்ஜா²னஸமங்கி³னோ யா புப்³பே³ உப்பன்னபுப்³பா³ய காமஸஞ்ஞாய ஸதி³ஸத்தா புரிமா காமஸஞ்ஞாதி வுச்செய்ய, ஸா நிருஜ்ஜ²தி, அனுப்பன்னாவ நுப்பஜ்ஜதீதி அத்தோ².
413.Kā ca sikkhāti bhagavā avocāti katamā ca sā sikkhāti bhagavā vitthāretukamyatāpucchāvasena avoca. Atha yasmā adhisīlasikkhā adhicittasikkhā adhipaññāsikkhāti tisso sikkhā honti. Tasmā tā dassento bhagavā saññāya sahetukaṃ uppādanirodhaṃ dīpetuṃ buddhuppādato pabhuti tantidhammaṃ ṭhapento ‘‘idha poṭṭhapāda, tathāgato loke’’tiādimāha. Tattha adhisīlasikkhā adhicittasikkhāti dve eva sikkhā sarūpena āgatā, tatiyā pana ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadāti kho poṭṭhapāda mayā ekaṃsiko dhammo desito’’ti ettha sammādiṭṭhisammāsaṅkappavasena pariyāpannattā āgatāti veditabbā. Kāmasaññāti pañcakāmaguṇikarāgopi asamuppannakāmacāropi . Tattha pañcakāmaguṇikarāgo anāgāmimaggena samugghātaṃ gacchati, asamuppannakāmacāro pana imasmiṃ ṭhāne vaṭṭati. Tasmā tassa yā purimā kāmasaññāti tassa paṭhamajjhānasamaṅgino yā pubbe uppannapubbāya kāmasaññāya sadisattā purimā kāmasaññāti vucceyya, sā nirujjhati, anuppannāva nuppajjatīti attho.
விவேகஜபீதிஸுக²ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞீயேவ தஸ்மிங் ஸமயே ஹோதீதி தஸ்மிங் பட²மஜ்ஜா²னஸமயே விவேகஜபீதிஸுக²ஸங்கா²தா ஸுகு²மஸஞ்ஞா ஸச்சா ஹோதி, பூ⁴தா ஹோதீதி அத்தோ². அத² வா காமச்ச²ந்தா³தி³ஓளாரிகங்க³ப்பஹானவஸேன ஸுகு²மா ச ஸா பூ⁴ததாய ஸச்சா ச ஸஞ்ஞாதி ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞா, விவேகஜேஹி பீதிஸுகே²ஹி ஸம்பயுத்தா ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞாதி விவேகஜபீதிஸுக²ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞா ஸா அஸ்ஸ அத்தீ²தி விவேகஜபீதிஸுக²ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². ஏவம்பி ஸிக்கா²தி எத்த² யஸ்மா பட²மஜ்ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜந்தோ அதி⁴ட்ட²ஹந்தோ, வுட்ட²ஹந்தோ ச ஸிக்க²தி, தஸ்மா தங் ஏவங் ஸிக்கி²தப்³ப³தோ ஸிக்கா²தி வுச்சதி. தேனபி ஸிக்கா²ஸங்கா²தேன பட²மஜ்ஜா²னேன ஏவங் ஏகா விவேகஜபீதிஸுக²ஸுகு²மஸச்சஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி. ஏவங் ஏகா காமஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜ²தீதி அத்தோ². அயங் ஸிக்கா²தி ப⁴க³வா அவோசாதி அயங் பட²மஜ்ஜா²னஸங்கா²தா ஏகா ஸிக்கா²தி, ப⁴க³வா ஆஹ. ஏதேனுபாயேன ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Vivekajapītisukhasukhumasaccasaññīyeva tasmiṃ samaye hotīti tasmiṃ paṭhamajjhānasamaye vivekajapītisukhasaṅkhātā sukhumasaññā saccā hoti, bhūtā hotīti attho. Atha vā kāmacchandādioḷārikaṅgappahānavasena sukhumā ca sā bhūtatāya saccā ca saññāti sukhumasaccasaññā, vivekajehi pītisukhehi sampayuttā sukhumasaccasaññāti vivekajapītisukhasukhumasaccasaññā sā assa atthīti vivekajapītisukhasukhumasaccasaññīti evamettha attho daṭṭhabbo. Esa nayo sabbattha. Evampi sikkhāti ettha yasmā paṭhamajjhānaṃ samāpajjanto adhiṭṭhahanto, vuṭṭhahanto ca sikkhati, tasmā taṃ evaṃ sikkhitabbato sikkhāti vuccati. Tenapi sikkhāsaṅkhātena paṭhamajjhānena evaṃ ekā vivekajapītisukhasukhumasaccasaññā uppajjati. Evaṃ ekā kāmasaññā nirujjhatīti attho. Ayaṃ sikkhāti bhagavā avocāti ayaṃ paṭhamajjhānasaṅkhātā ekā sikkhāti, bhagavā āha. Etenupāyena sabbattha attho daṭṭhabbo.
யஸ்மா பன அட்ட²மஸமாபத்தியா அங்க³தோ ஸம்மஸனங் பு³த்³தா⁴னங்யேவ ஹோதி, ஸாவகேஸு ஸாரிபுத்தஸதி³ஸானம்பி நத்தி², கலாபதோ ஸம்மஸனங்யேவ பன ஸாவகானங் ஹோதி, இத³ஞ்ச ‘‘ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஞா’’தி, ஏவங் அங்க³தோ ஸம்மஸனங் உத்³த⁴டங். தஸ்மா ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனபரமங்யேவ ஸஞ்ஞங் த³ஸ்ஸெத்வா புன ததே³வ ஸஞ்ஞக்³க³ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதோ கோ² பொட்ட²பாத³…பே॰… ஸஞ்ஞக்³க³ங் பு²ஸதீ’’தி ஆஹ.
Yasmā pana aṭṭhamasamāpattiyā aṅgato sammasanaṃ buddhānaṃyeva hoti, sāvakesu sāriputtasadisānampi natthi, kalāpato sammasanaṃyeva pana sāvakānaṃ hoti, idañca ‘‘saññā saññā’’ti, evaṃ aṅgato sammasanaṃ uddhaṭaṃ. Tasmā ākiñcaññāyatanaparamaṃyeva saññaṃ dassetvā puna tadeva saññagganti dassetuṃ ‘‘yato kho poṭṭhapāda…pe… saññaggaṃ phusatī’’ti āha.
414. தத்த² யதோ கோ² பொட்ட²பாத³ பி⁴க்கூ²தி யோ நாம பொட்ட²பாத³ பி⁴க்கு². இத⁴ ஸகஸஞ்ஞீ ஹோதீதி இத⁴ ஸாஸனே ஸகஸஞ்ஞீ ஹோதி, அயமேவ வா பாடோ², அத்தனோ பட²மஜ்ஜா²னஸஞ்ஞாய ஸஞ்ஞவா ஹோதீதி அத்தோ². ஸோ ததோ அமுத்ர ததோ அமுத்ராதி ஸோ பி⁴க்கு² ததோ பட²மஜ்ஜா²னதோ அமுத்ர து³தியஜ்ஜா²னே, ததோபி அமுத்ர ததியஜ்ஜா²னேதி ஏவங் தாய தாய ஜா²னஸஞ்ஞாய ஸகஸஞ்ஞீ ஸகஸஞ்ஞீ ஹுத்வா அனுபுப்³பே³ன ஸஞ்ஞக்³க³ங் பு²ஸதி. ஸஞ்ஞக்³க³ந்தி ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனங் வுச்சதி. கஸ்மா? லோகியானங் கிச்சகாரகஸமாபத்தீனங் அக்³க³த்தா. ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியஞ்ஹி ட²த்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனம்பி நிரோத⁴ம்பி ஸமாபஜ்ஜந்தி. இதி ஸா லோகியானங் கிச்சகாரகஸமாபத்தீனங் அக்³க³த்தா ஸஞ்ஞக்³க³ந்தி வுச்சதி, தங் பு²ஸதி பாபுணாதீதி அத்தோ².
414. Tattha yato kho poṭṭhapāda bhikkhūti yo nāma poṭṭhapāda bhikkhu. Idha sakasaññī hotīti idha sāsane sakasaññī hoti, ayameva vā pāṭho, attano paṭhamajjhānasaññāya saññavā hotīti attho. So tato amutra tato amutrāti so bhikkhu tato paṭhamajjhānato amutra dutiyajjhāne, tatopi amutra tatiyajjhāneti evaṃ tāya tāya jhānasaññāya sakasaññī sakasaññī hutvā anupubbena saññaggaṃ phusati. Saññagganti ākiñcaññāyatanaṃ vuccati. Kasmā? Lokiyānaṃ kiccakārakasamāpattīnaṃ aggattā. Ākiñcaññāyatanasamāpattiyañhi ṭhatvā nevasaññānāsaññāyatanampi nirodhampi samāpajjanti. Iti sā lokiyānaṃ kiccakārakasamāpattīnaṃ aggattā saññagganti vuccati, taṃ phusati pāpuṇātīti attho.
இதா³னி அபி⁴ஸஞ்ஞானிரோத⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தஸ்ஸ ஸஞ்ஞக்³கே³ டி²தஸ்ஸா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சேதெய்யங், அபி⁴ஸங்க²ரெய்யந்தி பத³த்³வயே ச ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜந்தோ சேதேதி நாம, புனப்புனங் கப்பேதீதி அத்தோ². உபரிஸமாபத்திஅத்தா²ய நிகந்திங் குருமானோ அபி⁴ஸங்க²ரோதி நாம. இமா ச மே ஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜெ²ய்யுந்தி இமா ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜெ²ய்யுங். அஞ்ஞா ச ஓளாரிகாதி அஞ்ஞா ச ஓளாரிகா ப⁴வங்க³ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜெய்யுங். ஸோ ந சேவ சேதேதி ந அபி⁴ஸங்க²ரோதீதி எத்த² காமங் சேஸ சேதெந்தோவ ந சேதேதி, அபி⁴ஸங்க²ரொந்தோவ நாபி⁴ஸங்க²ரோதி. இமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனதோ வுட்டா²ய நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ‘‘ஏகங் த்³வே சித்தவாரே ட²ஸ்ஸாமீ’’தி ஆபோ⁴க³ஸமன்னாஹாரோ நத்தி². உபரினிரோத⁴ஸமாபத்தத்தா²ய ஏவ பன ஆபோ⁴க³ஸமன்னாஹாரோ அத்தி², ஸ்வாயமத்தோ² புத்தக⁴ராசிக்க²ணேன தீ³பேதப்³போ³.
Idāni abhisaññānirodhaṃ dassetuṃ ‘‘tassa saññagge ṭhitassā’’tiādimāha. Tattha ceteyyaṃ, abhisaṅkhareyyanti padadvaye ca jhānaṃ samāpajjanto ceteti nāma, punappunaṃ kappetīti attho. Uparisamāpattiatthāya nikantiṃ kurumāno abhisaṅkharoti nāma. Imā ca me saññā nirujjheyyunti imā ākiñcaññāyatanasaññā nirujjheyyuṃ. Aññā ca oḷārikāti aññā ca oḷārikā bhavaṅgasaññā uppajjeyyuṃ. So na ceva ceteti na abhisaṅkharotīti ettha kāmaṃ cesa cetentova na ceteti, abhisaṅkharontova nābhisaṅkharoti. Imassa bhikkhuno ākiñcaññāyatanato vuṭṭhāya nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpajjitvā ‘‘ekaṃ dve cittavāre ṭhassāmī’’ti ābhogasamannāhāro natthi. Uparinirodhasamāpattatthāya eva pana ābhogasamannāhāro atthi, svāyamattho puttagharācikkhaṇena dīpetabbo.
பிதுக⁴ரமஜ்ஜே²ன கிர க³ந்த்வா பச்சா²பா⁴கே³ புத்தஸ்ஸ க⁴ரங் ஹோதி, ததோ பணீதங் போ⁴ஜனங் ஆதா³ய ஆஸனஸாலங் ஆக³தங் த³ஹரங் தே²ரோ – ‘‘மனாபோ பிண்ட³பாதோ குதோ ஆப⁴தோ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘அஸுகஸ்ஸ க⁴ரதோ’’தி லத்³த⁴க⁴ரமேவ ஆசிக்கி². யேன பனஸ்ஸ பிதுக⁴ரமஜ்ஜே²ன க³தோபி ஆக³தோபி தத்த² ஆபோ⁴கோ³பி நத்தி². தத்த² ஆஸனஸாலா விய ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி த³ட்ட²ப்³பா³, பிதுகே³ஹங் விய நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தி, புத்தகே³ஹங் விய நிரோத⁴ஸமாபத்தி, ஆஸனஸாலாய ட²த்வா பிதுக⁴ரங் அமனஸிகரித்வா புத்தக⁴ராசிக்க²ணங் விய ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனதோ வுட்டா²ய நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ‘‘ஏகங் த்³வே சித்தவாரே ட²ஸ்ஸாமீ’’தி பிதுக⁴ரங் அமனஸிகரித்வாவ உபரினிரோத⁴ஸமாபத்தத்தா²ய மனஸிகாரோ, ஏவமேஸ சேதெந்தோவ ந சேதேதி, அபி⁴ஸங்க²ரொந்தோவ நாபி⁴ஸங்க²ரோதி. தா சேவ ஸஞ்ஞாதி தா ஜா²னஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜ²ந்தி. அஞ்ஞா சாதி அஞ்ஞா ச ஓளாரிகா ப⁴வங்க³ஸஞ்ஞா நுப்பஜ்ஜந்தி. ஸோ நிரோத⁴ங் பு²ஸதீதி ஸோ ஏவங் படிபன்னோ பி⁴க்கு² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் பு²ஸதி விந்த³தி படிலப⁴தி.
Pitugharamajjhena kira gantvā pacchābhāge puttassa gharaṃ hoti, tato paṇītaṃ bhojanaṃ ādāya āsanasālaṃ āgataṃ daharaṃ thero – ‘‘manāpo piṇḍapāto kuto ābhato’’ti pucchi. So ‘‘asukassa gharato’’ti laddhagharameva ācikkhi. Yena panassa pitugharamajjhena gatopi āgatopi tattha ābhogopi natthi. Tattha āsanasālā viya ākiñcaññāyatanasamāpatti daṭṭhabbā, pitugehaṃ viya nevasaññānāsaññāyatanasamāpatti, puttagehaṃ viya nirodhasamāpatti, āsanasālāya ṭhatvā pitugharaṃ amanasikaritvā puttagharācikkhaṇaṃ viya ākiñcaññāyatanato vuṭṭhāya nevasaññānāsaññāyatanaṃ samāpajjitvā ‘‘ekaṃ dve cittavāre ṭhassāmī’’ti pitugharaṃ amanasikaritvāva uparinirodhasamāpattatthāya manasikāro, evamesa cetentova na ceteti, abhisaṅkharontova nābhisaṅkharoti. Tā ceva saññāti tā jhānasaññā nirujjhanti. Aññā cāti aññā ca oḷārikā bhavaṅgasaññā nuppajjanti. So nirodhaṃ phusatīti so evaṃ paṭipanno bhikkhu saññāvedayitanirodhaṃ phusati vindati paṭilabhati.
அனுபுப்³பா³பி⁴ஸஞ்ஞானிரோத⁴ஸம்பஜானஸமாபத்திந்தி எத்த² அபீ⁴தி உபஸக்³க³மத்தங், ஸம்பஜானபத³ங் நிரோத⁴பதே³ன அந்தரிகங் கத்வா வுத்தங். அனுபடிபாடியா ஸம்பஜானஸஞ்ஞானிரோத⁴ஸமாபத்தீதி அயங் பனெத்த²த்தோ². தத்ராபி ஸம்பஜானஸஞ்ஞானிரோத⁴ஸமாபத்தீதி ஸம்பஜானந்தஸ்ஸ அந்தே ஸஞ்ஞா நிரோத⁴ஸமாபத்தி ஸம்பஜானந்தஸ்ஸ வா பண்டி³தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸஞ்ஞானிரோத⁴ஸமாபத்தீதி அயங் விஸேஸத்தோ².