Mapamond

    Prima descoperire ce atestă data naşterii lui Buddha


    O echipă internaţională de arheologi, condusă de oamenii de ştiinţă de la Durham University, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr.



    Naşterea lui Gautama Buddha descrisă in manuscrisul Astasahasrika Prajnaparamita Sutra. Foto: Wikimedia Commons.


    Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce datează din secolul 6 î. Hr., structură ce se află sub alte temple din cărămidă.

    Până acum, cele mai vechi dovezi arheologice buddhiste de la Lumbini erau din secolul 3 î. Hr., din timpul împăratului Asoka, care a promovat răspândirea buddhismului.

    Structura din lemn descoperită avea un spaţiu deschis în centru, ceea ce o leagă de legenda naşterii lui Buddha. Cercetările au confirmat prezenţa rădăcinilor de copaci vechi în zona centrală a templului.

    Tradiţia buddhistă povesteste cum regina Maya Devi, mama lui Buddha, l-a născut în timp ce se ţinea de ramurile unui copac în Grădina Lumbini, la jumătatea distanţei dintre regatul soţului său şi satul părinţiloi ei. Iar cercetătorii confirmă faptul că structura scoasă la iveală era construită în jurul unui copac şi nu era acoperită.

    Templele de cărămidă construite ulterior au fost aranjate în jurul unui spaţiu central care nu era acoperit. Încă popular la mijlocul primului mileniu d. Hr., templul a fost descris de pelerini chinezi ca având un altar lângă un copac.

    Lumbini este unul dintre siturile arheologice importante asociate cu viaţa lui Buddha. Este situat pe teritoriul Nepalului de azi si este un important loc de pelerinaj.

    GH. MANOIU | 27 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale.
    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii.
    Arheologii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au reuşit să dovedească faptul că Iulius Cezar a pus piciorul pe pământul Olandei, unde trupele sale au purtat lupte cu triburile germanice.
    Cercetătorii au readus la viaţă vechiul vin roman, replantând 15 dintre podgoriile dispărutului oraş Pompei.
    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru.
    Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact