Știri / Știință |
Primul condensat Bose-Einstein format din molecule
O echipă de fizicieni a creat cu succes o stare cuantică unică a materiei numită condensatul Bose-Einstein (BEC) din molecule. Echipa este condusă de Sebastian Will de la Universitatea Columbia din Statele Unite.
În timp ce condensatele Bose-Einstein au fost obținute anterior cu atomi ai unui singur element, aceasta este prima creație a unui condensat Bose-Einstein molecular.
Perioada sa mai mare de stabilitate va permite oamenilor de știință să testeze teorii de lungă durată în fenomenele cuantice, inclusiv supraconductivitate, superfluiditate și multe altele.
Condensatele Bose-Einstein moleculare dețin, de asemenea, potențialul de a depăși condensatele Bose-Einstein cu un singur element prin crearea de interacțiuni mai lungi în simulatoarele cuantice, permițând modele mai complicate.
Prevăzute în anii '20 de Satyendra Nath Bose și Albert Einstein, condensatele Bose-Einstein au fost obținute pentru prima dată în laboratoare în anii '90.
Toate condensatele Bose-Einstein necesită condiții ultrareci și nu sunt nici gaze, nici lichide, nici solide, ci mai degrabă o stare unică a materiei în care un grup de particule răcite până aproape de zero absolut (-273,15°C) se contopesc într-o singură entitate mai mare, cu proprietăți și comportamente comune dictate de legile mecanicii cuantice.
Cele mai multe experimente care folosesc condensatele Bose-Einstein au loc într-o secundă - unele chiar în câteva milisecunde - dar condensatul Bose-Einstein molecular al lui Will, realizat din molecule de sodiu-cesiu, rămâne stabil pentru mai mult de două secunde, o durată care va permite să fie testate zeci de predicții teoretice.
Condensatele Bose-Einstein cu un singur element au extins înțelegerea unor concepte precum natura ondulatorie a materiei și au condus la dezvoltarea de tehnologii precum microscoape cu gaze cuantice și simulatoare cuantice.
Cercetătorii intenționează să folosească condensatele Bose-Einstein moleculare pentru a explora mai multe fenomene cuantice, inclusiv noi tipuri de superfluiditate, o stare a materiei care curge fără frecare.
De asemenea, ei speră să folosească simulatorul lor cuantic bazat pe condensatul Bose-Einstein molecular pentru a ajuta la dezvoltarea de noi materiale cuantice.