Sănătate |
Produsele pe bază de uleiuri esențiale reduc încărcătura virală a sars-cov-2
Oamenii de știință au dezvoltat o strategie inovatoare pentru a combate virusul care provoacă covid-19, încapsulând uleiuri esențiale din două plante aromatice – rozmarin (Lippiaídoides), originar din nord-estul Braziliei, și cuișoare (Syzygium aromaticum), nativ. în Indonezia – în nanopurtători de lipide (molecule de grăsime extrem de mici).
Produsul a fost considerat de comunitatea științifică drept o inovație semnificativă în lupta împotriva sars-cov-2 datorită versatilității aplicațiilor sale, care includ dezinfectarea suprafețelor, acoperirea măștilor chirurgicale, membranele cu filtre de aer și domeniul farmaceutic.
Testele au confirmat puterea virucidă a celor două uleiuri esențiale, îmbunătățită semnificativ prin încorporarea lor în nanopurtători lipidici.
Rezultatele studiului arată că echipa – cercetători de la Laboratorul de Cercetare-Dezvoltare în Procese Farmaceutice al Facultății de Științe Farmaceutice din Ribeirão Preto, Universitatea Sao Paulo din Brazilia, și Spitalul Facultății de Medicină a Unesp din Botucatu – a obținut un produs capabil să reducă încărcătura virală a sars-cov-2 de 100 de ori mai mult decât cea a unei soluții de fenol 1,0% (utilizată în mod normal în dezinfectanți).
Testele au demonstrat, de asemenea, că nanopurtătorii cu uleiuri esențiale nu sunt toxici pentru celulele animale.
Produsul obținut nu este un tratament pentru Covid-19, dar capacitatea sa de a inactiva virusul reprezintă un instrument suplimentar important pentru prevenirea contaminării și răspândirii Covid-ului și, potențial, a altor infecții virale.
Cercetătorii, care testaseră deja cu succes rozmarinul, bogat în substanțele timol și carvacrol, împotriva bacteriilor și ciupercilor rezistente, a decis să exploreze asocierea cu cuișoarele, care conține concentrații mari de eugenol.
Asocierea celor două uleiuri esențiale, conform cercetătorilor, a sporit acțiunea antivirală. Efectul însă, nu se datorează doar acțiunii antimicrobiene a uleiurilor, ci și tehnologiei din spatele nanopurtătorilor.
Cercetătorii explică că au evaluat efectul agenților tensioactivi (substanțe care influențează suprafața de contact) și încărcarea de suprafață a particulelor pentru a acoperi și a conferi nanopurtătorilor proprietăți importante în combaterea virusului.
Virușii precum Covid-19 sunt protejați de o membrană lipidică (grăsime), cunoscută sub numele de plic, a cărei distrugere inactivează virusul.
Încapsularea uleiurilor esențiale în nanopurtători lipidici intensifică acțiunea antivirală datorită interacțiunii mai mari cu învelișul viral și proteina.
Produsul s-a dovedit a fi mai eficient prin utilizarea surfactanților cationici (încărcare pozitivă), care, teoretic, ar facilita interacțiunea nanopurtătorilor cu proteina de suprafață spike (a coronavirusului), care are o sarcină negativă, blocând infecția noilor celulele și prevenirea proliferării lor.
Utilizarea acestei tehnologii, pe lângă eficacitatea antivirală, a oferit noului produs stabilitate pe durata depozitării de 28 de zile la temperatura camerei (25 ºC) și refrigerat (5 ºC).
În această perioadă, „au fost analizate proprietăți precum dimensiunea și omogenitatea nanopurtătorilor, esențiale pentru eficacitatea lor biologică, proprietăți care trebuie să rămână constante de la fabricație până la aplicare, indiferent de utilizarea finală.
În cazul uleiurilor esențiale, tipul de încapsulare dezvoltat minimizează procesele de volatilizare și oxidare ale compușilor, contribuind la îmbunătățirea stabilității activității biologice și permițând utilizarea acesteia în aplicații mai elaborate.