Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā |
மஹாவக்³கோ³
Mahāvaggo
1. புக்³க³லகதா²
1. Puggalakathā
1. ஸுத்³த⁴ஸச்சிகட்டோ²
1. Suddhasaccikaṭṭho
1. அனுலோமபச்சனீகவண்ணனா
1. Anulomapaccanīkavaṇṇanā
1. ஸம்ப³ராதீ³ஹி பகப்பிதவிஜ்ஜா, ததா²பி⁴ஸங்க²தானி ஓஸதா⁴னி ச ‘‘மாயா’’தி வுச்சந்தி, இத⁴ பன மாயாய ஆஹிதவிஸேஸா அபூ⁴தஞ்ஞெய்யாகாரா அதி⁴ப்பேதாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘மாயாய அமணிஆத³யோ மணிஆதி³ஆகாரேன தி³ஸ்ஸமானா மாயாதி வுத்தா’’தி ஆஹ. ஸச்சஞ்ஞேவ ஸச்சிகங், ஸோ ஏவ அத்தோ² அவிபரீதஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ விஸயபா⁴வட்டே²னாதி ஸச்சிகட்டோ². தேனாஹ ‘‘பூ⁴தட்டோ²’’தி. அவிபரீதபா⁴வதோ ஏவ பரமோ பதா⁴னோ அத்தோ²தி பரமத்தோ², ஞாணஸ்ஸ பச்சக்க²பூ⁴தோ த⁴ம்மானங் அனித்³தி³ஸிதப்³ப³ஸபா⁴வோ. தேன வுத்தங் ‘‘உத்தமத்தோ²’’தி.
1. Sambarādīhi pakappitavijjā, tathābhisaṅkhatāni osadhāni ca ‘‘māyā’’ti vuccanti, idha pana māyāya āhitavisesā abhūtaññeyyākārā adhippetāti dassento ‘‘māyāya amaṇiādayo maṇiādiākārena dissamānā māyāti vuttā’’ti āha. Saccaññeva saccikaṃ, so eva attho aviparītassa ñāṇassa visayabhāvaṭṭhenāti saccikaṭṭho. Tenāha ‘‘bhūtaṭṭho’’ti. Aviparītabhāvato eva paramo padhāno atthoti paramattho, ñāṇassa paccakkhabhūto dhammānaṃ aniddisitabbasabhāvo. Tena vuttaṃ ‘‘uttamattho’’ti.
அத்தீ²தி வசனஸாமஞ்ஞேனாதி ‘‘அத்தி² புக்³க³லோ அத்தஹிதாய படிபன்னோ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.96; கதா²॰ 22) ‘‘அத்தீ²’’தி பவத்தவசனஸாமஞ்ஞேன. அத்த²விகப்புபபத்தியா வசனவிகா⁴தோ ச²லந்தி வத³ந்தி. பதிட்ட²ங் பச்சி²ந்த³ந்தோதி ஹேதுங் தூ³ஸெந்தோ, அஹேதுங் கரொந்தோதி அத்தோ². ஹேது ஹி படிஞ்ஞாய பதிட்டா²பனதோ பதிட்டா², தங் பன ஹேதுங் அத்த²மத்ததோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘யதி³ ஸச்சிகட்டே²னா’’திஆதி³மாஹ. பயோக³தோ பன தூ³ஸனேன ஸத்³தி⁴ங் பரதோ ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ஓகாஸங் அத³த³மானோதி யதா²னுரூபங் யுத்திங் வத்துங் அவஸரங் அதெ³ந்தோ. அத² வா பதிட்ட²ங் பச்சி²ந்த³ந்தோ, படிஞ்ஞங் ஏவ பரிவத்தெந்தோதி அத்தோ². உபலப்³ப⁴தி புக்³க³லோதி ஹி ஸகவாதி³ங் உத்³தி³ஸ்ஸ பரவாதி³னோ படிஞ்ஞாவ ந யுத்தா அப்பஸித்³த⁴த்தா விஸேஸிதப்³ப³ஸ்ஸ. தேனேவாஹ ‘‘அனுபலப்³ப⁴னெய்யதோ ந தவ வாதோ³ திட்ட²தீதி நிவத்தெந்தோ’’தி. ரூபஞ்ச உபலப்³ப⁴தி…பே॰… த³ஸ்ஸேதீதி ஏதேன பரவாதி³னா அதி⁴ப்பேதஹேதுனோ விபரீதத்த²ஸாத⁴கத்தங் த³ஸ்ஸேதி.
Atthīti vacanasāmaññenāti ‘‘atthi puggalo attahitāya paṭipanno’’tiādīsu (a. ni. 4.96; kathā. 22) ‘‘atthī’’ti pavattavacanasāmaññena. Atthavikappupapattiyā vacanavighāto chalanti vadanti. Patiṭṭhaṃ pacchindantoti hetuṃ dūsento, ahetuṃ karontoti attho. Hetu hi paṭiññāya patiṭṭhāpanato patiṭṭhā, taṃ pana hetuṃ atthamattato dassento ‘‘yadi saccikaṭṭhenā’’tiādimāha. Payogato pana dūsanena saddhiṃ parato āvi bhavissati. Okāsaṃ adadamānoti yathānurūpaṃ yuttiṃ vattuṃ avasaraṃ adento. Atha vā patiṭṭhaṃ pacchindanto, paṭiññaṃ eva parivattentoti attho. Upalabbhati puggaloti hi sakavādiṃ uddissa paravādino paṭiññāva na yuttā appasiddhattā visesitabbassa. Tenevāha ‘‘anupalabbhaneyyato na tava vādo tiṭṭhatīti nivattento’’ti. Rūpañca upalabbhati…pe… dassetīti etena paravādinā adhippetahetuno viparītatthasādhakattaṃ dasseti.
உபலப்³ப⁴மானங் நாம ஹோதீதி ஆகாரதோ தங்ஆகாரவந்தானங் அனஞ்ஞத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. அஞ்ஞதா²தி ஆகார, ஆகாரவந்தானங் பே⁴தே³. ஏதிஸ்ஸாதி ‘‘ததோ ஸோ புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி ஸச்சிகட்ட²பரமட்டே²னா’’தி ஏவங் வுத்தாய து³தியபுச்சா²ய. ஏஸ விஸேஸோதி யோ யதா²வுத்தோ த்³வின்னங் புச்சா²னங் விஸயஸ்ஸ ஸபா⁴வாகாரபே⁴தோ³, ஏஸ த்³வின்னங் புச்சா²னங் விஸேஸோ. ஸபா⁴வத⁴ம்மானங் ஸாமஞ்ஞலக்க²ணேன அபி⁴ன்னானம்பி ஸலக்க²ணதோ பே⁴தோ³யேவாதி அஞ்ஞத⁴ம்மஸ்ஸ அஞ்ஞேனாகாரேன ந கதா³சிபி உபலப்³போ⁴ ப⁴வெய்ய. யதி³ ஸியா, அஞ்ஞத்தமேவ ந ஸியாதி ருப்பனாதி³ஸபச்சயாதி³ஆகாரேன அனுபலப்³ப⁴மானோபி புக்³க³லோ அத்தனோ பூ⁴தஸபா⁴வட்டே²ன உபலப்³ப⁴தேவாதி வத³ந்தங் பரவாதி³னங் பதி ‘‘யோ ஸச்சிகட்டோ²’’திஆதி³ சோத³னா அனோகாஸாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘யதா² பன…பே॰… நிக்³க³ஹோ ச ந காதப்³போ³’’தி. தத்த² நிக்³க³ஹோதி ‘‘ஆஜானாஹி நிக்³க³ஹ’’ந்தி ஏவங் வுத்தனிக்³க³ஹோ, பராஜயாரோபனேன பரவாதி³னோ நிக்³க³ண்ஹனந்தி அத்தோ².
Upalabbhamānaṃ nāma hotīti ākārato taṃākāravantānaṃ anaññattāti adhippāyo. Aññathāti ākāra, ākāravantānaṃ bhede. Etissāti ‘‘tato so puggalo upalabbhati saccikaṭṭhaparamaṭṭhenā’’ti evaṃ vuttāya dutiyapucchāya. Esa visesoti yo yathāvutto dvinnaṃ pucchānaṃ visayassa sabhāvākārabhedo, esa dvinnaṃ pucchānaṃ viseso. Sabhāvadhammānaṃ sāmaññalakkhaṇena abhinnānampi salakkhaṇato bhedoyevāti aññadhammassa aññenākārena na kadācipi upalabbho bhaveyya. Yadi siyā, aññattameva na siyāti ruppanādisapaccayādiākārena anupalabbhamānopi puggalo attano bhūtasabhāvaṭṭhena upalabbhatevāti vadantaṃ paravādinaṃ pati ‘‘yo saccikaṭṭho’’tiādi codanā anokāsāti dassento āha ‘‘yathā pana…pe… niggaho ca na kātabbo’’ti. Tattha niggahoti ‘‘ājānāhi niggaha’’nti evaṃ vuttaniggaho, parājayāropanena paravādino niggaṇhananti attho.
ஸ்வாயங் பன யஸ்மா தஸ்ஸ வாதா³பராத⁴ஹேதுகோ, தஸ்மா தங் த³ஸ்ஸேதுங் அட்ட²கதா²யங் தோ³ஸாபராத⁴பரியாயேஹி விபா⁴விதோ. அவஜானநஞ்ஹெத்த² நிக்³க³ஹட்டா²னங். ததா² ஹி படிஞ்ஞாஹானி, படிஞ்ஞாந்தரங், படிஞ்ஞாவிரோதோ⁴, படிஞ்ஞாஸஞ்ஞாஸோ, ஹெத்வந்தரங், அத்த²ந்தரங், நிரத்த²கங், அவிஞ்ஞாதத்த²ங், அஸம்ப³ந்த⁴த்த²ங், அப்பத்தகாலங், ஊனங், அதி⁴கங், புனருத்தங், அனநுபா⁴ஸனங், அவிஞ்ஞாதங், அப்படிபா⁴, விக்கே²போ, மதானுஞ்ஞா, அனுயுஞ்ஜிதப்³ப³ஸ்ஸ உபெக்க²னங், அனநுயுஞ்ஜிதப்³ப³ஸ்ஸ அனுயோகோ³, அபஸித்³த⁴ந்தரங், ஹெத்வாபா⁴ஸா சாதி த்³வாவீஸதி நிக்³க³ஹட்டா²னானி ஞாயவாதி³னோ வத³ந்தி.
Svāyaṃ pana yasmā tassa vādāparādhahetuko, tasmā taṃ dassetuṃ aṭṭhakathāyaṃ dosāparādhapariyāyehi vibhāvito. Avajānanañhettha niggahaṭṭhānaṃ. Tathā hi paṭiññāhāni, paṭiññāntaraṃ, paṭiññāvirodho, paṭiññāsaññāso, hetvantaraṃ, atthantaraṃ, niratthakaṃ, aviññātatthaṃ, asambandhatthaṃ, appattakālaṃ, ūnaṃ, adhikaṃ, punaruttaṃ, ananubhāsanaṃ, aviññātaṃ, appaṭibhā, vikkhepo, matānuññā, anuyuñjitabbassa upekkhanaṃ, ananuyuñjitabbassa anuyogo, apasiddhantaraṃ, hetvābhāsā cāti dvāvīsati niggahaṭṭhānāni ñāyavādino vadanti.
தத்த² விஸதி³ஸூதா³ஹரணத⁴ம்மானுஜானநங் பட²முதா³ஹரணே படிஞ்ஞாஹானி. படிஞ்ஞாதத்த²படிஸேதே⁴ தத³ஞ்ஞத்த²னித்³தே³ஸோ படிஞ்ஞாந்தரங். படிஞ்ஞாவிருத்³த⁴ஹேதுகித்தனங் படிஞ்ஞாவிரோதோ⁴. படிஞ்ஞாதத்தா²பனயனங் படிஞ்ஞாஸஞ்ஞாஸோ. அவிஸேஸவுத்தே ஹேதும்ஹி படிஸித்³தே⁴ விஸேஸஹேதுகத²னங் ஹெத்வந்தரங். அதி⁴கதத்தா²னுபயோகி³அத்த²கத²னங் அத்த²ந்தரங். மாதிகாபாடோ² விய அத்த²ஹீனங் நிரத்த²கங். திக்க²த்துங் வுத்தம்பி ஸக்கி²படிவாதீ³ஹி அவிதி³தங் அவிஞ்ஞாதத்த²ங். புப்³பா³பரவஸேன ஸம்ப³ந்த⁴ரஹிதங் அஸம்ப³ந்த⁴த்த²ங். அவயவவிபல்லாஸவசனங் அப்பத்தகாலங். அவயவவிகலங் ஊனங். அதி⁴கஹேதூதா³ஹரணங் அதி⁴கங். ட²பெத்வா அனுவாத³ங் ஸத்³த³த்தா²னங் புனப்புனங் வசனங் அத்தா²பன்னவசனஞ்ச புனருத்தங். பரிஸாய விதி³தஸ்ஸ தீஹி வுத்தஸ்ஸ அபச்சுதா³ஹாரோ அனநுபா⁴ஸனங். யங் வாதி³னா வுத்தங் பரிஸாய விஞ்ஞாதங் படிவாதி³னா து³விஞ்ஞாதங், தங் அவிஞ்ஞாதங். தங்வாதி³னா வத்தப்³பே³ வுத்தே பரவாதி³னோ படிவசனஸ்ஸ அனுபட்டா²னங் அப்படிபா⁴. கிச்சந்தரப்பஸங்கே³ன கதா²விச்சி²ந்த³னங் விக்கே²போ. அத்தனோ தோ³ஸானுஜானநேன பரபக்க²ஸ்ஸ தோ³ஸப்பஸஞ்ஜனங் பரமதானுஜானநங் மதானுஞ்ஞா. நிக்³க³ஹப்பத்தஸ்ஸ நிக்³க³ண்ஹனங் அனுயுஞ்ஜிதப்³ப³ஸ்ஸ உபெக்க²னங். ஸம்பத்தனிக்³க³ஹஸ்ஸ அனிக்³க³ஹட்டா²னே ச நிக்³க³ண்ஹனங் அனுயுஞ்ஜிதப்³ப³ஸ்ஸ அனுயோகோ³. ஏகங் ஸித்³த⁴ந்தமனுஜானித்வா அனியமதோ தத³ஞ்ஞஸித்³த⁴ந்தகதா²ப்பஸஞ்ஜனங் அபஸித்³த⁴ந்தரங். அஸித்³தா⁴ அனேகந்திகா விருத்³தா⁴ ச ஹெத்வாபா⁴ஸா, ஹேதுபதிரூபகாதி அத்தோ². தேஸஞ்ச கத²னங் நிக்³க³ஹட்டா²னந்தி.
Tattha visadisūdāharaṇadhammānujānanaṃ paṭhamudāharaṇe paṭiññāhāni. Paṭiññātatthapaṭisedhe tadaññatthaniddeso paṭiññāntaraṃ. Paṭiññāviruddhahetukittanaṃ paṭiññāvirodho. Paṭiññātatthāpanayanaṃ paṭiññāsaññāso. Avisesavutte hetumhi paṭisiddhe visesahetukathanaṃ hetvantaraṃ. Adhikatatthānupayogiatthakathanaṃ atthantaraṃ. Mātikāpāṭho viya atthahīnaṃ niratthakaṃ. Tikkhattuṃ vuttampi sakkhipaṭivādīhi aviditaṃ aviññātatthaṃ. Pubbāparavasena sambandharahitaṃ asambandhatthaṃ. Avayavavipallāsavacanaṃ appattakālaṃ. Avayavavikalaṃ ūnaṃ. Adhikahetūdāharaṇaṃ adhikaṃ. Ṭhapetvā anuvādaṃ saddatthānaṃ punappunaṃ vacanaṃ atthāpannavacanañca punaruttaṃ. Parisāya viditassa tīhi vuttassa apaccudāhāro ananubhāsanaṃ. Yaṃ vādinā vuttaṃ parisāya viññātaṃ paṭivādinā duviññātaṃ, taṃ aviññātaṃ. Taṃvādinā vattabbe vutte paravādino paṭivacanassa anupaṭṭhānaṃ appaṭibhā. Kiccantarappasaṅgena kathāvicchindanaṃ vikkhepo. Attano dosānujānanena parapakkhassa dosappasañjanaṃ paramatānujānanaṃ matānuññā. Niggahappattassa niggaṇhanaṃ anuyuñjitabbassa upekkhanaṃ. Sampattaniggahassa aniggahaṭṭhāne ca niggaṇhanaṃ anuyuñjitabbassa anuyogo. Ekaṃ siddhantamanujānitvā aniyamato tadaññasiddhantakathāppasañjanaṃ apasiddhantaraṃ. Asiddhā anekantikā viruddhā ca hetvābhāsā, hetupatirūpakāti attho. Tesañca kathanaṃ niggahaṭṭhānanti.
இமேஸு த்³வாவீஸதியா நிக்³க³ஹட்டா²னேஸு இத³ங் படிஞ்ஞாய அபனயனதோ ஸயமேவ பச்சக்கா²னதோ படிஞ்ஞாஸஞ்ஞாஸோ நாம நிக்³க³ஹட்டா²னங். தேனேவாஹ ‘‘அவஜானநேனேவ நிக்³க³ஹங் த³ஸ்ஸேதீ’’தி. அஸித்³த⁴த்தாதி ஏதேன பச்சக்க²தோ அனுமானதோ ச புக்³க³லஸ்ஸ அனுபலப்³ப⁴மாஹ. ந ஹி ஸோ பச்சக்க²தோ உபலப்³ப⁴தி. யதி³ உபலப்³பெ⁴ய்ய, விவாதோ³ ஏவ ந ஸியா, அனுமானம்பி தாதி³ஸங் நத்தி², யேன புக்³க³லங் அனுமினெய்யுங். ததா² ஹி தங் ஸாஸனிகோ புக்³க³லவாதீ³ வதெ³ய்ய ‘‘புக்³க³லோ உபலப்³ப⁴தி, அத்தி² புக்³க³லோ’’தி ப⁴க³வதா வுத்தத்தா ரூபவேத³னாதி³ விய. யஞ்ஹி ப⁴க³வதா ‘‘அத்தீ²’’தி யதி³ வுத்தங், தங் பரமத்த²தோ அத்தி² யதா² தங் ரூபங் வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணங். யங் பன பரமத்த²தோ நத்தி², ந தங் ப⁴க³வதா ‘‘அத்தீ²’’தி வுத்தங் யதா² தங் பகதிவாதி³ஆதீ³னங் பகதிஆதீ³தி, தங் மிச்சா². எத்த² ஹி யதி³ வோஹாரதோ புக்³க³லஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வோ அதி⁴ப்பேதோ, ஸித்³த⁴ங் ஸாத⁴னங், அத² பரமத்த²தோ, அஸித்³தோ⁴ ஹேது ததா² அவுத்தத்தா. விருத்³தோ⁴ ச தஸ்ஸ அனிச்சஸங்க²தபடிச்சஸமுப்பன்னாதி³பா⁴வாஸாத⁴னதோ ரூபவேத³னாதீ³ஸு ததா² தி³ட்ட²த்தாதிஆதி³னா தஸ்ஸ அஹேதுகபா⁴வஸ்ஸேவ பாகடபா⁴வதோ.
Imesu dvāvīsatiyā niggahaṭṭhānesu idaṃ paṭiññāya apanayanato sayameva paccakkhānato paṭiññāsaññāso nāma niggahaṭṭhānaṃ. Tenevāha ‘‘avajānaneneva niggahaṃ dassetī’’ti. Asiddhattāti etena paccakkhato anumānato ca puggalassa anupalabbhamāha. Na hi so paccakkhato upalabbhati. Yadi upalabbheyya, vivādo eva na siyā, anumānampi tādisaṃ natthi, yena puggalaṃ anumineyyuṃ. Tathā hi taṃ sāsaniko puggalavādī vadeyya ‘‘puggalo upalabbhati, atthi puggalo’’ti bhagavatā vuttattā rūpavedanādi viya. Yañhi bhagavatā ‘‘atthī’’ti yadi vuttaṃ, taṃ paramatthato atthi yathā taṃ rūpaṃ vedanā saññā saṅkhārā viññāṇaṃ. Yaṃ pana paramatthato natthi, na taṃ bhagavatā ‘‘atthī’’ti vuttaṃ yathā taṃ pakativādiādīnaṃ pakatiādīti, taṃ micchā. Ettha hi yadi vohārato puggalassa atthibhāvo adhippeto, siddhaṃ sādhanaṃ, atha paramatthato, asiddho hetu tathā avuttattā. Viruddho ca tassa aniccasaṅkhatapaṭiccasamuppannādibhāvāsādhanato rūpavedanādīsu tathā diṭṭhattātiādinā tassa ahetukabhāvasseva pākaṭabhāvato.
யங் பன பா³ஹிரகா புது² அஞ்ஞதித்தி²யா வத³ந்தி. அத்தே²வ ச பரமத்த²தோ அத்தா ஞாணாபி⁴தா⁴னஸ்ஸ பவத்தியா நிமித்தபா⁴வதோ ரூபாதி³ விய. அத² வா அத்தாதிரித்தபத³த்த²ந்தரோ ரூபக்க²ந்தோ⁴ க²ந்த⁴ஸபா⁴வத்தா யதா² தங் இதரக்க²ந்தா⁴. யஞ்ஹெத்த² பத³த்த²ந்தரங், ஸோ புக்³க³லோதி அதி⁴ப்பாயோ.
Yaṃ pana bāhirakā puthu aññatitthiyā vadanti. Attheva ca paramatthato attā ñāṇābhidhānassa pavattiyā nimittabhāvato rūpādi viya. Atha vā attātirittapadatthantaro rūpakkhandho khandhasabhāvattā yathā taṃ itarakkhandhā. Yañhettha padatthantaraṃ, so puggaloti adhippāyo.
எத்த² ச புரிமஸ்ஸ ஹேதுனோ பஞ்ஞத்தியா அனேகந்திகதா அஸித்³த⁴தா ச. ந ஹி அஸதோ ஸகவாதி³னங் பதி பரமத்த²தோ ஞாணாபி⁴தா⁴னப்பவத்தியா நிமித்தபா⁴வோ ஸிஜ்ஜ²தி. வோஹாரதோ சே, தத³ஸித்³த⁴ஸாத⁴னதா ரூபாதி³ஸபா⁴வவினிமுத்தரூபோபி புக்³க³லோ ந ஹோதீதி ஏவமாதி³விருத்³த⁴த்த²தா. பச்சி²மஸ்ஸ பன ஹேதுனோ ஸாதே⁴தப்³ப³த்த²ஸாமஞ்ஞபரிக்³க³ஹே ஸித்³த⁴ஸாத⁴னதா, ரூபக்க²ந்த⁴தோ பத³த்த²ந்தரதோ பரமத்த²ந்தரபூ⁴தவேத³னாதி³ஸம்ப⁴வஸ்ஸ இச்சி²தத்தா ச. தப்³பி³ஸேஸபரிக்³க³ஹே ச ஸகவாதி³னங் பதி உதா³ஹரணாபா⁴வோ பரபரிகப்பிதஜீவபத³த்த²விரஹதோ. இதரக்க²ந்தா⁴னங் வேத³னாதி³வினிமுத்தஉப⁴யஸித்³த⁴ஜீவபத³த்த²ஸஹிதோபி ரூபக்க²ந்தோ⁴ ந ஹோதி இதரக்க²ந்தா⁴ வியாதி விருத்³த⁴த்த²தா ச.
Ettha ca purimassa hetuno paññattiyā anekantikatā asiddhatā ca. Na hi asato sakavādinaṃ pati paramatthato ñāṇābhidhānappavattiyā nimittabhāvo sijjhati. Vohārato ce, tadasiddhasādhanatā rūpādisabhāvavinimuttarūpopi puggalo na hotīti evamādiviruddhatthatā. Pacchimassa pana hetuno sādhetabbatthasāmaññapariggahe siddhasādhanatā, rūpakkhandhato padatthantarato paramatthantarabhūtavedanādisambhavassa icchitattā ca. Tabbisesapariggahe ca sakavādinaṃ pati udāharaṇābhāvo paraparikappitajīvapadatthavirahato. Itarakkhandhānaṃ vedanādivinimuttaubhayasiddhajīvapadatthasahitopi rūpakkhandho na hoti itarakkhandhā viyāti viruddhatthatā ca.
யங் பன காணாதா³ ‘‘ஸுகா²தீ³னங் நிஸ்ஸயபா⁴வதோ’’தி அனுமானங் வத³ந்தி, தே இத³ங் வத்தப்³பா³ – கிங் ஸுகா²தீ³னங் அத்தனி படிப³த்³த⁴ங் யதோ ஸுகா²தி³னிஸ்ஸயதாய அத்தா அனுமீயதி. யதி³ உப்பாதோ³, ஏவங் ஸந்தே ஸப்³பே³பி ஸுகா²த³யோ ஏகதோ ஏவ ப⁴வெய்யுங் காரணஸ்ஸ ஸன்னிஹிதபா⁴வதோ அஞ்ஞனிரபெக்க²தோ ச. அத² அஞ்ஞம்பி கிஞ்சி இந்த்³ரியாதி³காரணந்தரமபெக்கி²தப்³ப³ங், ததே³வ ஹோது காரணங், கிமஞ்ஞேன அதி³ட்ட²ஸாமத்தி²யேன பரிகப்பிதேன பயோஜனங். அத² பன தேஸங் அத்தாதீ⁴னா வுத்தீதி வதெ³ய்யுங், ஏவம்பி ந ஸிஜ்ஜ²தி உதா³ஹரணாபா⁴வதோ. ந ஹி ரூபாதி³வினிமுத்தோ தாதி³ஸோ கோசி ஸபா⁴வத⁴ம்மோ ஸுகா²தி³ஸன்னிஸ்ஸயபூ⁴தோ அத்தி², யதோ அத்தனோ அத்தத்த²ஸித்³தி⁴யா உதா³ஹரணங் அபதி³ஸெய்யுங். இமினா நயேன அஸமாஸபதா³பி⁴தெ⁴ய்யத்தாதிஆதீ³னம்பி அயுத்தத்தா நிவாரேதப்³பா³. ததா² ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ அஸித்³த⁴த்தா’’தி இமினா ச பகதிஅணுஆதீ³னம்பி பா³ஹிரபரிகப்பிதானங் அஸித்³த⁴தா வுத்தாவாதி வேதி³தப்³பா³. கத²ங் பன தேஸங் அஸித்³தீ⁴தி? பமாணேன அனுபலப்³ப⁴னதோ. ந ஹி பச்சக்க²தோ பகதி ஸித்³தா⁴ கபிலஸ்ஸபி இஸினோ தஸ்ஸ அபச்சக்க²பா⁴வஸ்ஸ காபிலேஹி அனுஞ்ஞாயமானத்தா.
Yaṃ pana kāṇādā ‘‘sukhādīnaṃ nissayabhāvato’’ti anumānaṃ vadanti, te idaṃ vattabbā – kiṃ sukhādīnaṃ attani paṭibaddhaṃ yato sukhādinissayatāya attā anumīyati. Yadi uppādo, evaṃ sante sabbepi sukhādayo ekato eva bhaveyyuṃ kāraṇassa sannihitabhāvato aññanirapekkhato ca. Atha aññampi kiñci indriyādikāraṇantaramapekkhitabbaṃ, tadeva hotu kāraṇaṃ, kimaññena adiṭṭhasāmatthiyena parikappitena payojanaṃ. Atha pana tesaṃ attādhīnā vuttīti vadeyyuṃ, evampi na sijjhati udāharaṇābhāvato. Na hi rūpādivinimutto tādiso koci sabhāvadhammo sukhādisannissayabhūto atthi, yato attano attatthasiddhiyā udāharaṇaṃ apadiseyyuṃ. Iminā nayena asamāsapadābhidheyyattātiādīnampi ayuttattā nivāretabbā. Tathā ‘‘aññassa saccikaṭṭhassa asiddhattā’’ti iminā ca pakatiaṇuādīnampi bāhiraparikappitānaṃ asiddhatā vuttāvāti veditabbā. Kathaṃ pana tesaṃ asiddhīti? Pamāṇena anupalabbhanato. Na hi paccakkhato pakati siddhā kapilassapi isino tassa apaccakkhabhāvassa kāpilehi anuññāyamānattā.
யங் பன ‘‘அத்தி² பதா⁴னங் பே⁴தா³னங் அன்வயத³ஸ்ஸனதோ ஸகலகலாபமத்தங் வியா’’தி தே அனுமானங் வத³ந்தி. இமினா ஹி பே⁴தா³னங் ஸத்வாதீ³னங் விஜ்ஜமானபதா⁴னதா படிஞ்ஞாதா. எத்த² ச வுச்சதே – ஸகலாதீ³னங் பதா⁴னங் தப்³பி³பா⁴கே³ஹி கிங் அஞ்ஞத்தங், உதா³ஹு அனஞ்ஞந்தி, கிஞ்செத்த² யதி³ அஞ்ஞத்தங், ஸப்³போ³ லோகோ பதா⁴னமயோதி ஸமயவிரோதோ⁴ ஸியா, ஸண்டா²னபே⁴தே³ன அஞ்ஞத்த² படிஜானநதோ ந தோ³ஸோதி சே? தங் ந, வலயகடகாதி³ஸண்டா²னபே⁴தே³பி கனகாபே⁴த³த³ஸ்ஸனதோ. ந ஹி ஸண்டா²னங் வத்து²பே⁴த³னிமித்தங் தஸ்ஸ அனுபாதா³னத்தா. யங் யஸ்ஸ பே⁴த³னிமித்தங், ந தங் தஸ்ஸ அனுபாதா³னங் யதா² ஸுவண்ணமத்திகாதி³க⁴டாதீ³னங் ஸுவண்ணக⁴டோ மத்திகாக⁴டோ கோஸெய்யபடோ கப்பாஸபடோதி ச ஸாதே⁴தப்³ப³த⁴ம்மரஹிதஞ்ச உதா³ஹரணங். ந ஹி பதா⁴னேககாரணபுப்³ப³கத்தங் ஸகலாதீ³னங் பகதிவாதி³னோ ஸித்³த⁴ங், நாபி காபிலானங் கத²ஞ்சி அஞ்ஞத்தானுஜானநதோ. அனஞ்ஞத்தே பன உதா³ஹரணாபா⁴வோ. ந ஹி ததே³வ ஸாதே⁴தப்³ப³ங் ததே³வ ச உதா³ஹரணங் யுத்தங், அன்வயத³ஸ்ஸனம்பி அஸித்³த⁴ங். ந ஹி ததே³வ தேன அன்விதங் யுஜ்ஜதி. பதா⁴னேன அன்வயத³ஸ்ஸனம்பி அஸித்³த⁴ங் பரவாதி³னோதி கு³ணஸ்ஸ பதா⁴னஸ்ஸ அனநுஜானநதோ. அத² யங் கிஞ்சி காரணங் பதா⁴னங் ‘‘பதீ⁴யதி எத்த² ப²ல’’ந்தி, ஏவம்பி அஸித்³த⁴மேவ காரணே ப²லஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வானநுஜானநதோ, ஹேதுனோ ச அஸித்³த⁴னிஸ்ஸயதாபராபி⁴மதபே⁴தா³னநுஜானநதோ. அத² விஸேஸேன காரணாயத்தவுத்திதா ப²லஸ்ஸ ஸாதீ⁴யதி, ந கிஞ்சி விருத்³த⁴ங் த⁴ம்மானங் யதா²ஸகங் பச்சயேன படிச்சஸமுப்பத்தியா இச்சி²தத்தாதி.
Yaṃ pana ‘‘atthi padhānaṃ bhedānaṃ anvayadassanato sakalakalāpamattaṃ viyā’’ti te anumānaṃ vadanti. Iminā hi bhedānaṃ satvādīnaṃ vijjamānapadhānatā paṭiññātā. Ettha ca vuccate – sakalādīnaṃ padhānaṃ tabbibhāgehi kiṃ aññattaṃ, udāhu anaññanti, kiñcettha yadi aññattaṃ, sabbo loko padhānamayoti samayavirodho siyā, saṇṭhānabhedena aññattha paṭijānanato na dosoti ce? Taṃ na, valayakaṭakādisaṇṭhānabhedepi kanakābhedadassanato. Na hi saṇṭhānaṃ vatthubhedanimittaṃ tassa anupādānattā. Yaṃ yassa bhedanimittaṃ, na taṃ tassa anupādānaṃ yathā suvaṇṇamattikādighaṭādīnaṃ suvaṇṇaghaṭo mattikāghaṭo koseyyapaṭo kappāsapaṭoti ca sādhetabbadhammarahitañca udāharaṇaṃ. Na hi padhānekakāraṇapubbakattaṃ sakalādīnaṃ pakativādino siddhaṃ, nāpi kāpilānaṃ kathañci aññattānujānanato. Anaññatte pana udāharaṇābhāvo. Na hi tadeva sādhetabbaṃ tadeva ca udāharaṇaṃ yuttaṃ, anvayadassanampi asiddhaṃ. Na hi tadeva tena anvitaṃ yujjati. Padhānena anvayadassanampi asiddhaṃ paravādinoti guṇassa padhānassa ananujānanato. Atha yaṃ kiñci kāraṇaṃ padhānaṃ ‘‘padhīyati ettha phala’’nti, evampi asiddhameva kāraṇe phalassa atthibhāvānanujānanato, hetuno ca asiddhanissayatāparābhimatabhedānanujānanato. Atha visesena kāraṇāyattavuttitā phalassa sādhīyati, na kiñci viruddhaṃ dhammānaṃ yathāsakaṃ paccayena paṭiccasamuppattiyā icchitattāti.
அபிச பகதிவாதி³னோ ‘‘ஸத்வரஜதமஸங்கா²தானங் திண்ணங் கு³ணானங் ஸமபா⁴வோ பகதி, ஸா ச நிச்சா ஸத்வாதி³விஸமஸபா⁴வதோ அனிச்சதோ மஹதாதி³விகாரதோ அனஞ்ஞா’’தி படிஜானந்தி. ஸா தேஸங் வுத்தப்பகாரா பகதி ந ஸிஜ்ஜ²தி ததோ விருத்³த⁴ஸபா⁴வதோ விகாரதோ அனஞ்ஞத்தா. ந ஹி அஸ்ஸஸ்ஸ விஸாணங் தீ³க⁴ங், தஞ்ச ரஸ்ஸதோ கோ³விஸாணதோ அனஞ்ஞந்தி வுச்சமானங் ஸிஜ்ஜ²தி. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ? திண்ணங் ஏகபா⁴வாபா⁴வதோ. ஸத்வாதி³கு³ணத்தயதோ ஹி பகதியா அனஞ்ஞத்தங் இச்ச²ந்தானங் தேஸங் ஸத்வாதீ³னம்பி பகதியா அனஞ்ஞத்தங் ஆபஜ்ஜதி, ந ச யுத்தங் திண்ணங் ஏகபா⁴வோதி. ஏவம்பி பகதி ந ஸிஜ்ஜ²தி. கத²ங்? அனேகதோ³ஸாபத்திதோ. யதி³ ஹி ப்³யத்தஸபா⁴வதோ விகாரதோ அப்³யத்தஸபா⁴வா பகதி அனஞ்ஞா, ஏவங் ஸந்தே ஹேதுமந்ததா அனிச்சதா அப்³யாபிதா ஸகிரியதா அனேகதா நிஸ்ஸிததா லிங்க³தா ஸாவயவதா பரதந்த்ரதாதி ஏவமாத³யோ அனேகே தோ³ஸா பகதியா ஆபஜ்ஜந்தி, ந ஜாதிவிகாரதோ அனஞ்ஞா படிஜானிதப்³பா³. ததா² ச ஸதி ஸமயவிரோதோ⁴தி கப்பனாமத்தங் பகதீதி அஸித்³தா⁴ ஸாதி நிட்ட²மெத்த² க³ந்தப்³ப³ங்.
Apica pakativādino ‘‘satvarajatamasaṅkhātānaṃ tiṇṇaṃ guṇānaṃ samabhāvo pakati, sā ca niccā satvādivisamasabhāvato aniccato mahatādivikārato anaññā’’ti paṭijānanti. Sā tesaṃ vuttappakārā pakati na sijjhati tato viruddhasabhāvato vikārato anaññattā. Na hi assassa visāṇaṃ dīghaṃ, tañca rassato govisāṇato anaññanti vuccamānaṃ sijjhati. Kiñca bhiyyo? Tiṇṇaṃ ekabhāvābhāvato. Satvādiguṇattayato hi pakatiyā anaññattaṃ icchantānaṃ tesaṃ satvādīnampi pakatiyā anaññattaṃ āpajjati, na ca yuttaṃ tiṇṇaṃ ekabhāvoti. Evampi pakati na sijjhati. Kathaṃ? Anekadosāpattito. Yadi hi byattasabhāvato vikārato abyattasabhāvā pakati anaññā, evaṃ sante hetumantatā aniccatā abyāpitā sakiriyatā anekatā nissitatā liṅgatā sāvayavatā paratantratāti evamādayo aneke dosā pakatiyā āpajjanti, na jātivikārato anaññā paṭijānitabbā. Tathā ca sati samayavirodhoti kappanāmattaṃ pakatīti asiddhā sāti niṭṭhamettha gantabbaṃ.
பகதியா ச அஸித்³தா⁴ய தங்னிமித்தகபா⁴வேன வுச்சமானா மஹதாத³யோபி அஸித்³தா⁴ ஏவ. யதா² ச பகதி மஹதாத³யோ ச, ஏவங் இஸ்ஸரபஜாபதிபுரிஸகாலஸபா⁴வனியதியதி³ச்சா²த³யோபி. ஏதேஸு ஹி இஸ்ஸரோ தாவ ந ஸிஜ்ஜ²தி உபகாரஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனதோ. ஸத்தானஞ்ஹி ஜாதியங் மாதாபிதூனங் பீ³ஜகெ²த்தபா⁴வேன கம்மஸ்ஸ ஹீனதாதி³விபா⁴க³கரணேன, ததோ பரஞ்ச உதுஆஹாரானங் ப்³ரூஹனுபத்த²ம்ப⁴னேன, இந்த்³ரியானங் த³ஸ்ஸனாதி³கிச்சஸாத⁴னேன உபகாரோ தி³ஸ்ஸதி, ந, ஏவமிஸ்ஸரஸ்ஸ. ஹீனதாதி³விபா⁴க³கரணமிஸ்ஸரஸ்ஸாதி சே? தங் ந, அஸித்³த⁴த்தா. யதா²வுத்தோ உபகாரவிஸேஸோ இஸ்ஸரனிம்மிதோ, ந கம்முனாதி ஸாத⁴னீயமேதங். இதரத்ராபி ஸமானமேதந்தி சே? ந, கம்மதோ ப²லனியமஸித்³த⁴த்தா . ஸதி ஹி கதூபசிதே கம்மஸ்மிங் தத்த² யங் அகுஸலங், ததோ ஹீனதா, யங் குஸலங், ததோ பணீததாதி ஸித்³த⁴மேதங். இஸ்ஸரவாதி³னாபி ஹி ந ஸக்கா கம்மங் படிக்கி²பிதுங்.
Pakatiyā ca asiddhāya taṃnimittakabhāvena vuccamānā mahatādayopi asiddhā eva. Yathā ca pakati mahatādayo ca, evaṃ issarapajāpatipurisakālasabhāvaniyatiyadicchādayopi. Etesu hi issaro tāva na sijjhati upakārassa adassanato. Sattānañhi jātiyaṃ mātāpitūnaṃ bījakhettabhāvena kammassa hīnatādivibhāgakaraṇena, tato parañca utuāhārānaṃ brūhanupatthambhanena, indriyānaṃ dassanādikiccasādhanena upakāro dissati, na, evamissarassa. Hīnatādivibhāgakaraṇamissarassāti ce? Taṃ na, asiddhattā. Yathāvutto upakāraviseso issaranimmito, na kammunāti sādhanīyametaṃ. Itaratrāpi samānametanti ce? Na, kammato phalaniyamasiddhattā . Sati hi katūpacite kammasmiṃ tattha yaṃ akusalaṃ, tato hīnatā, yaṃ kusalaṃ, tato paṇītatāti siddhametaṃ. Issaravādināpi hi na sakkā kammaṃ paṭikkhipituṃ.
அபிசேதஸ்ஸ லோகவிசித்தஸ்ஸ இஸ்ஸரனிம்மானபா⁴வே ப³ஹூ தோ³ஸா ஸம்ப⁴வந்தி. கத²ங்? யதி³ ஸப்³ப³மித³ங் லோகவிசித்தங் இஸ்ஸரனிம்மிதங், ஸஹேவ வசனேன பவத்திதப்³ப³ங், ந கமேன. ந ஹி ஸன்னிஹிதகாரணானங் ப²லானங் கமேன உப்பத்தி யுத்தா, காரணந்தராபெக்கா²ய இஸ்ஸரஸ்ஸ ஸாமத்தி²யஹானி. சக்கா²தீ³னங் சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³ஸு காரணபா⁴வோ ந யுத்தோ. கரோதீதி ஹி காரணந்தி. இஸ்ஸரோ ஏவ ச காரகோதி ஸப்³ப³காரணானங் காரணபா⁴வஹானி. யேஹி புது²விஸேஸேஹி இஸ்ஸரோ பஸீதெ³ய்ய, தேஸஞ்ச ஸயங்காரதா ஆபஜ்ஜதி, ததா² ஸப்³பே³ஸங் ஹேதுகானங் காரணபா⁴வோ. யஞ்ஜேதங் நிம்மானங், தஞ்சஸ்ஸ அத்தத³த்த²ங் வா ஸியா, பரத்த²ங் வா ஸியா. அத்தத³த்த²தாயங் அத்தனோ இஸ்ஸரபா⁴வஹானி அகதகிச்சதாய இஸிதாவஸிதாபா⁴வதோ. தேன வா நிம்மிதேன யங் அத்தனோ காதப்³ப³ங், தங் கஸ்மா ஸயமேவ ந கரோதி. பரத்த²தாயங் பன பரோ நாமெத்த² லோகோ ஏவாதி கிமத்தி²யங் தஸ்ஸ நிரயாதி³ரோகா³தி³விஸாதி³னிம்மானங். யா சஸ்ஸ இஸ்ஸரதா, ஸா ஸயங்கதா வா ஸியா பரங்கதா வா அஹேதுகா வா. தத்த² ஸயங்கதா சே, ததோ புப்³பே³ அனிஸ்ஸரபா⁴வாபத்தி. பரங்கதா சே, பச்சா²பி அனிஸ்ஸரபா⁴வாபத்தி ஸஉத்தரதா ச ஸியா. அஹேதுகா சே, ந கஸ்ஸசி அனிஸ்ஸரதாதி ஏவமிஸ்ஸரஸ்ஸபி அஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³.
Apicetassa lokavicittassa issaranimmānabhāve bahū dosā sambhavanti. Kathaṃ? Yadi sabbamidaṃ lokavicittaṃ issaranimmitaṃ, saheva vacanena pavattitabbaṃ, na kamena. Na hi sannihitakāraṇānaṃ phalānaṃ kamena uppatti yuttā, kāraṇantarāpekkhāya issarassa sāmatthiyahāni. Cakkhādīnaṃ cakkhuviññāṇādīsu kāraṇabhāvo na yutto. Karotīti hi kāraṇanti. Issaro eva ca kārakoti sabbakāraṇānaṃ kāraṇabhāvahāni. Yehi puthuvisesehi issaro pasīdeyya, tesañca sayaṃkāratā āpajjati, tathā sabbesaṃ hetukānaṃ kāraṇabhāvo. Yañjetaṃ nimmānaṃ, tañcassa attadatthaṃ vā siyā, paratthaṃ vā siyā. Attadatthatāyaṃ attano issarabhāvahāni akatakiccatāya isitāvasitābhāvato. Tena vā nimmitena yaṃ attano kātabbaṃ, taṃ kasmā sayameva na karoti. Paratthatāyaṃ pana paro nāmettha loko evāti kimatthiyaṃ tassa nirayādirogādivisādinimmānaṃ. Yā cassa issaratā, sā sayaṃkatā vā siyā paraṃkatā vā ahetukā vā. Tattha sayaṃkatā ce, tato pubbe anissarabhāvāpatti. Paraṃkatā ce, pacchāpi anissarabhāvāpatti sauttaratā ca siyā. Ahetukā ce, na kassaci anissaratāti evamissarassapi asiddhi veditabbā.
யதா² ச இஸ்ஸரோ, ஏவங் பஜாபதி புரிஸோ ச. நாமமத்தமேவ ஹெத்த² விஸேஸோ. தேஹி வாதீ³ஹி பகப்பிதங் யதி³த³ங் ‘‘பஜாபதி புரிஸோ’’தி. தங்னிமித்தகங் பன லோகப்பவத்திங் இச்ச²ந்தானங் பஜாபதிவாதே³ புரிஸவாதே³ ச இஸ்ஸரவாதே³ விய தோ³ஸா அஸித்³தி⁴ ச விதா⁴தப்³பா³. யதா² சேதே இஸ்ஸராத³யோ, ஏவங் காலோபி அஸித்³தோ⁴ லக்க²ணாபா⁴வதோ. பரமத்த²தோ ஹி விஜ்ஜமானானங் த⁴ம்மானங் ஸபா⁴வஸங்கா²தங் லக்க²ணங் உபலப்³ப⁴தி. யதா² பத²வியா கதி²னதா, ந ஏவங் காலஸ்ஸ, தஸ்மா நத்தி² பரமத்த²தோ காலோதி. காலவாதீ³ பனாஹ ‘‘வத்தனாலக்க²ணோ காலோ’’தி. ஸோ வத்தப்³போ³ ‘‘கா பனாயங் வத்தனா’’தி. ஸோ ஆஹ ‘‘ஸமயமுஹுத்தாதீ³னங் பவத்தீ’’தி. தம்பி ந, ரூபாதீ³ஹி அத்த²ந்தரபா⁴வேன அனித்³தா⁴ரிதத்தா. பரமத்த²தோ ஹி அனித்³தா⁴ரிதஸபா⁴வஸ்ஸ வத்தனாலக்க²ணதாயங் ஸஸவிஸாணாதீ³னம்பி தங்லக்க²ணதா ஆபஜ்ஜெய்ய.
Yathā ca issaro, evaṃ pajāpati puriso ca. Nāmamattameva hettha viseso. Tehi vādīhi pakappitaṃ yadidaṃ ‘‘pajāpati puriso’’ti. Taṃnimittakaṃ pana lokappavattiṃ icchantānaṃ pajāpativāde purisavāde ca issaravāde viya dosā asiddhi ca vidhātabbā. Yathā cete issarādayo, evaṃ kālopi asiddho lakkhaṇābhāvato. Paramatthato hi vijjamānānaṃ dhammānaṃ sabhāvasaṅkhātaṃ lakkhaṇaṃ upalabbhati. Yathā pathaviyā kathinatā, na evaṃ kālassa, tasmā natthi paramatthato kāloti. Kālavādī panāha ‘‘vattanālakkhaṇo kālo’’ti. So vattabbo ‘‘kā panāyaṃ vattanā’’ti. So āha ‘‘samayamuhuttādīnaṃ pavattī’’ti. Tampi na, rūpādīhi atthantarabhāvena aniddhāritattā. Paramatthato hi aniddhāritasabhāvassa vattanālakkhaṇatāyaṃ sasavisāṇādīnampi taṃlakkhaṇatā āpajjeyya.
யங் பன வத³ந்தி காணாதா³ ‘‘அபரஸ்மிங் அபரங் யுக³பதி³ சிரங் கி²ப்பமிதி காலலிங்கா³னீதி லிங்க³ஸப்³பா⁴வதோ அத்தி² காலோ’’தி, தங் அயுத்தங் லிங்கி³னோ அனுபலப்³ப⁴மானத்தா. ஸித்³த⁴ஸம்ப³ந்தே⁴ஸு ஹி லிங்கே³ஸு லிங்க³மத்தக்³க³ஹணேன லிங்கி³னி அவபோ³தோ⁴ ப⁴வெய்ய. ந ச கேனசி அவிபரீதசேதஸா தேன லிங்கே³ன ஸஹ கதா³சி காலஸங்கா²தோ லிங்கீ³ க³ஹிதபுப்³போ³தி. அதோ ந யுத்தங் ‘‘லிங்க³ஸப்³பா⁴வதோ அத்தி² காலோ’’தி. ‘‘அபரஸ்மிங் அபர’’ந்திஆதி³கஸ்ஸ விஸேஸஸ்ஸ நிமித்தபா⁴வதோ யுத்தந்தி சே? ந, பட²மஜாததாதி³னிமித்தகத்தா தஸ்ஸ. ந ச பட²மஜாததாதி³ நாம கோசி த⁴ம்மோ அத்தி² அஞ்ஞத்ர ஸமஞ்ஞாமத்ததோதி நத்தே²வ பரமத்த²தோ காலோ. கிஞ்ச பி⁴ய்யோ, ப³ஹூனங் ஏகபா⁴வாபத்திதோ. அதீதாதி³விபா⁴கே³ன ஹி லோகஸமஞ்ஞாவஸேன ப³ஹூ காலபே⁴தா³. த்வஞ்சேதங் ஏகங் வத³ஸீதி ப³ஹூனங் ஏகபா⁴வாபா⁴வதோ நத்தே²வ பரமத்த²தோ காலோ. ததா² ஏகஸ்ஸ அனேகபா⁴வாபத்திதோ. யோ ஹி அயங் அஜ்ஜ வத்தமானகாலோ, ஸோ ஹிய்யோ அனாக³தோ அஹோஸி, ஸ்வே அதீதோ ப⁴விஸ்ஸதி. ஹிய்யோ ச வத்தமானோ அஜ்ஜ அதீதோ அஹோஸி, ததா² ஸ்வே வத்தமானோபி அபரஜ்ஜ. ந சேகஸபா⁴வஸ்ஸ அனேகஸபா⁴வதா யுத்தாதி அஸித்³தோ⁴ பரமத்த²தோ காலோ. த⁴ம்மப்பவத்திங் பன உபாதா³ய கப்பனாமத்தஸித்³தா⁴ய லோகஸமஞ்ஞாய அதீதாதி³விபா⁴க³தோ வோஹரீயதீதி வோஹாரமத்தகோதி த³ட்ட²ப்³போ³.
Yaṃ pana vadanti kāṇādā ‘‘aparasmiṃ aparaṃ yugapadi ciraṃ khippamiti kālaliṅgānīti liṅgasabbhāvato atthi kālo’’ti, taṃ ayuttaṃ liṅgino anupalabbhamānattā. Siddhasambandhesu hi liṅgesu liṅgamattaggahaṇena liṅgini avabodho bhaveyya. Na ca kenaci aviparītacetasā tena liṅgena saha kadāci kālasaṅkhāto liṅgī gahitapubboti. Ato na yuttaṃ ‘‘liṅgasabbhāvato atthi kālo’’ti. ‘‘Aparasmiṃ apara’’ntiādikassa visesassa nimittabhāvato yuttanti ce? Na, paṭhamajātatādinimittakattā tassa. Na ca paṭhamajātatādi nāma koci dhammo atthi aññatra samaññāmattatoti nattheva paramatthato kālo. Kiñca bhiyyo, bahūnaṃ ekabhāvāpattito. Atītādivibhāgena hi lokasamaññāvasena bahū kālabhedā. Tvañcetaṃ ekaṃ vadasīti bahūnaṃ ekabhāvābhāvato nattheva paramatthato kālo. Tathā ekassa anekabhāvāpattito. Yo hi ayaṃ ajja vattamānakālo, so hiyyo anāgato ahosi, sve atīto bhavissati. Hiyyo ca vattamāno ajja atīto ahosi, tathā sve vattamānopi aparajja. Na cekasabhāvassa anekasabhāvatā yuttāti asiddho paramatthato kālo. Dhammappavattiṃ pana upādāya kappanāmattasiddhāya lokasamaññāya atītādivibhāgato voharīyatīti vohāramattakoti daṭṭhabbo.
ஸபா⁴வனியதியதி³ச்சா²த³யோபி அஸித்³தா⁴. கிங் காரணா? லக்க²ணாபா⁴வா. ந ஹி ஸபா⁴வதோ நியதியதி³ச்சா² ஸம்ப⁴வதி. அஞ்ஞதா² ஏவங்விதோ⁴ கோசி பா⁴வோ அத்தி² சே, தேஸங் ஸபா⁴வஸங்கா²தேன லக்க²ணேன ப⁴விதப்³ப³ங், பதிட்டா²பகஹேதுனா ச ந சத்தி². கேவலங் பனேதே வாதா³ விமத்³தி³யமானா அஹேதுவாதே³ ஏவ திட்ட²ந்தி, ந சாஹேதுகங் லோகவிசித்தங் விஸேஸாபா⁴வப்பஸங்க³தோ. அஹேதுகபா⁴வே ஹி பவத்தியா ய்வாயங் நரஸுரனிரயதிரச்சா²னாதீ³ஸு இந்த்³ரியாதீ³னங் விஸேஸோ, தஸ்ஸ அபா⁴வோ ஆபஜ்ஜதி, ந சாயங் பண்டி³தேஹி இச்சி²தோ. கிஞ்ச? தி³ட்ட²பா⁴வதோ. தி³ட்டா² ஹி சக்கா²தி³தோ சக்கு²விஞ்ஞாணாதீ³னங் பீ³ஜாதி³தோ அங்குராதீ³னங் பவத்தி, தஸ்மாபி ஹேதுதோவாயங் பவத்தி. ததா² புரே பச்சா² ச அபா⁴வதோ. யதோ யதோ ஹி பச்சயஸாமக்³கி³தோ யங் யங் ப²லங் நிப்³ப³த்ததி, ததோ புப்³பே³ பச்சா² ச ந தஸ்ஸ நிப்³ப³த்தி ஸம்ப⁴வதி, கிஞ்ச ப³ஹுனா. யதி³ அஹேதுதோ பவத்தி ஸியா, அஹேதுகா பவத்தீதி இமாபி வாசா யதா²ஸகபச்சயஸமவாயதோ புரே பச்சா² ச ப⁴வெய்யுங், ந ச ப⁴வந்தி அலத்³த⁴ப்பச்சயத்தா, மஜ்ஜே² ஏவ ச ப⁴வந்தி லத்³த⁴ப்பச்சயத்தா. ஏவங் ஸப்³பே³பி ஸங்க²தா த⁴ம்மாதி ந ஸிஜ்ஜ²தி அஹேதுவாதோ³. தஸ்மிஞ்ச அஸித்³தே⁴ பவத்தியா அஹேதுபா⁴வோ விய அஹேதுபரியாயவிஸேஸபூ⁴தா ஸபா⁴வனியதியதி³ச்சா²த³யோபி அஸித்³தா⁴ ஏவ ஹொந்தீதி வேதி³தப்³பா³.
Sabhāvaniyatiyadicchādayopi asiddhā. Kiṃ kāraṇā? Lakkhaṇābhāvā. Na hi sabhāvato niyatiyadicchā sambhavati. Aññathā evaṃvidho koci bhāvo atthi ce, tesaṃ sabhāvasaṅkhātena lakkhaṇena bhavitabbaṃ, patiṭṭhāpakahetunā ca na catthi. Kevalaṃ panete vādā vimaddiyamānā ahetuvāde eva tiṭṭhanti, na cāhetukaṃ lokavicittaṃ visesābhāvappasaṅgato. Ahetukabhāve hi pavattiyā yvāyaṃ narasuranirayatiracchānādīsu indriyādīnaṃ viseso, tassa abhāvo āpajjati, na cāyaṃ paṇḍitehi icchito. Kiñca? Diṭṭhabhāvato. Diṭṭhā hi cakkhādito cakkhuviññāṇādīnaṃ bījādito aṅkurādīnaṃ pavatti, tasmāpi hetutovāyaṃ pavatti. Tathā pure pacchā ca abhāvato. Yato yato hi paccayasāmaggito yaṃ yaṃ phalaṃ nibbattati, tato pubbe pacchā ca na tassa nibbatti sambhavati, kiñca bahunā. Yadi ahetuto pavatti siyā, ahetukā pavattīti imāpi vācā yathāsakapaccayasamavāyato pure pacchā ca bhaveyyuṃ, na ca bhavanti aladdhappaccayattā, majjhe eva ca bhavanti laddhappaccayattā. Evaṃ sabbepi saṅkhatā dhammāti na sijjhati ahetuvādo. Tasmiñca asiddhe pavattiyā ahetubhāvo viya ahetupariyāyavisesabhūtā sabhāvaniyatiyadicchādayopi asiddhā eva hontīti veditabbā.
யங் பன காணாதா³ ‘‘பரமாணவோ நிச்சா, தேஹி த்³விஅணுகாதி³ப²லங் நிப்³ப³த்ததி, தஞ்ச அனிச்சங் , தஸ்ஸ வஸேனேதங் லோகவிசித்த’’ந்தி வத³ந்தி, தம்பி மிச்சா²பரிகப்பமத்தங். ந ஹி பரமாணவோ நாம ஸந்தி அஞ்ஞத்ர பூ⁴தஸங்கா⁴தா. ஸோ பன அனிச்சோவ, ந ச நிச்சதோ அனிச்சஸ்ஸ நிப்³ப³த்தி யுத்தா தஸ்ஸ காரணபா⁴வானுபபத்திதோ ததா² அத³ஸ்ஸனதோ ச. யதி³ ச ஸோ கஸ்ஸசி காரணபா⁴வங் க³ச்செ²ய்ய, அனிச்சோ ஏவ ஸியா விகாராபத்திதோ. ந சாயங் ஸம்ப⁴வோ அத்தி², யங் விகாரங் அனாபஜ்ஜந்தமேவ காரணங் ப²லங் நிப்³ப³த்தெய்யாதி. விகாரஞ்சே ஆபஜ்ஜதி, குதஸ்ஸ நிச்சதாவகாஸோ, தஸ்மா வுத்தப்பகாரா பரமாணவோ ஸத்தா அனிச்சா, அஞ்ஞேபி நிச்சாதி³பா⁴வேன பா³ஹிரகேஹி பரிகப்பிதா அஸித்³தா⁴ ஏவாதி வேதி³தப்³ப³ங். தேன வுத்தங் ‘‘த⁴ம்மப்பபே⁴த³தோ பன அஞ்ஞஸ்ஸ ஸச்சிகட்ட²ஸ்ஸ அஸித்³த⁴த்தா’’தி.
Yaṃ pana kāṇādā ‘‘paramāṇavo niccā, tehi dviaṇukādiphalaṃ nibbattati, tañca aniccaṃ , tassa vasenetaṃ lokavicitta’’nti vadanti, tampi micchāparikappamattaṃ. Na hi paramāṇavo nāma santi aññatra bhūtasaṅghātā. So pana aniccova, na ca niccato aniccassa nibbatti yuttā tassa kāraṇabhāvānupapattito tathā adassanato ca. Yadi ca so kassaci kāraṇabhāvaṃ gaccheyya, anicco eva siyā vikārāpattito. Na cāyaṃ sambhavo atthi, yaṃ vikāraṃ anāpajjantameva kāraṇaṃ phalaṃ nibbatteyyāti. Vikārañce āpajjati, kutassa niccatāvakāso, tasmā vuttappakārā paramāṇavo sattā aniccā, aññepi niccādibhāvena bāhirakehi parikappitā asiddhā evāti veditabbaṃ. Tena vuttaṃ ‘‘dhammappabhedato pana aññassa saccikaṭṭhassa asiddhattā’’ti.
எத்தா²ஹ ‘‘யதி³ பரமத்த²தோ புக்³க³லோ ந உபலப்³ப⁴தி, ஏவங் பன புக்³க³லே அனுபலப்³ப⁴மானே அத² கஸ்மா ப⁴க³வா ‘அத்தி² புக்³க³லோ அத்தஹிதாய படிபன்னோ’தி (அ॰ நி॰ 4.95; கதா²॰ 22), ‘சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மி’ந்தி (அ॰ நி॰ 4.95; கதா²॰ 22) ச தத்த² தத்த² புக்³க³லஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வங் பவேதே³ஸீ’’தி. வினெய்யஜ்ஜா²ஸயவஸேன. ததா² ததா² வினேதப்³பா³னஞ்ஹி புக்³க³லானங் அஜ்ஜா²ஸயவஸேன வினெய்யத³மனகுஸலோ ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ லோகஸமஞ்ஞானுரூபங் தத்த² தத்த² புக்³க³லக்³க³ஹணங் கரோதி, ந பரமத்த²தோ புக்³க³லஸ்ஸ அத்தி²பா⁴வதோ.
Etthāha ‘‘yadi paramatthato puggalo na upalabbhati, evaṃ pana puggale anupalabbhamāne atha kasmā bhagavā ‘atthi puggalo attahitāya paṭipanno’ti (a. ni. 4.95; kathā. 22), ‘cattārome, bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’nti (a. ni. 4.95; kathā. 22) ca tattha tattha puggalassa atthibhāvaṃ pavedesī’’ti. Vineyyajjhāsayavasena. Tathā tathā vinetabbānañhi puggalānaṃ ajjhāsayavasena vineyyadamanakusalo satthā dhammaṃ desento lokasamaññānurūpaṃ tattha tattha puggalaggahaṇaṃ karoti, na paramatthato puggalassa atthibhāvato.