Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. புலினதூ²பியத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Pulinathūpiyattheraapadānaṃ

    57.

    57.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , யமகோ நாம பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , yamako nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    58.

    58.

    ‘‘நாரதோ³ நாம நாமேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;

    ‘‘Nārado nāma nāmena, jaṭilo uggatāpano;

    சதுத்³த³ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா பரிசரந்தி மங்.

    Catuddasasahassāni, sissā paricaranti maṃ.

    59.

    59.

    ‘‘படிஸல்லீனகோ ஸந்தோ, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Paṭisallīnako santo, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘ஸப்³போ³ ஜனோ மங் பூஜேதி, நாஹங் பூஜேமி கிஞ்சனங்.

    ‘Sabbo jano maṃ pūjeti, nāhaṃ pūjemi kiñcanaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘‘ந மே ஓவாத³கோ அத்தி², வத்தா கோசி ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Na me ovādako atthi, vattā koci na vijjati;

    அனாசரியுபஜ்ஜா²யோ, வனே வாஸங் உபேமஹங்.

    Anācariyupajjhāyo, vane vāsaṃ upemahaṃ.

    61.

    61.

    ‘‘‘உபாஸமானோ யமஹங், க³ருசித்தங் உபட்ட²ஹே;

    ‘‘‘Upāsamāno yamahaṃ, garucittaṃ upaṭṭhahe;

    ஸோ மே ஆசரியோ நத்தி², வனவாஸோ நிரத்த²கோ.

    So me ācariyo natthi, vanavāso niratthako.

    62.

    62.

    ‘‘‘ஆயாக³ங் மே க³வேஸிஸ்ஸங், க³ருங் பா⁴வனியங் ததா²;

    ‘‘‘Āyāgaṃ me gavesissaṃ, garuṃ bhāvaniyaṃ tathā;

    ஸாவஸ்ஸயோ வஸிஸ்ஸாமி, ந கோசி க³ரஹிஸ்ஸதி’.

    Sāvassayo vasissāmi, na koci garahissati’.

    63.

    63.

    ‘‘உத்தானகூலா நதி³கா, ஸுபதித்தா² மனோரமா;

    ‘‘Uttānakūlā nadikā, supatitthā manoramā;

    ஸங்ஸுத்³த⁴புலினாகிண்ணா, அவிதூ³ரே மமஸ்ஸமங்.

    Saṃsuddhapulinākiṇṇā, avidūre mamassamaṃ.

    64.

    64.

    ‘‘நதி³ங் அமரிகங் நாம, உபக³ந்த்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Nadiṃ amarikaṃ nāma, upagantvānahaṃ tadā;

    ஸங்வட்³ட⁴யித்வா புலினங், அகங் புலினசேதியங்.

    Saṃvaḍḍhayitvā pulinaṃ, akaṃ pulinacetiyaṃ.

    65.

    65.

    ‘‘யே தே அஹேஸுங் ஸம்பு³த்³தா⁴, ப⁴வந்தகரணா முனீ;

    ‘‘Ye te ahesuṃ sambuddhā, bhavantakaraṇā munī;

    தேஸங் ஏதாதி³ஸோ தூ²போ, தங் நிமித்தங் கரோமஹங்.

    Tesaṃ etādiso thūpo, taṃ nimittaṃ karomahaṃ.

    66.

    66.

    ‘‘கரித்வா புலினங் 1 தூ²பங், ஸோவண்ணங் மாபயிங் அஹங்;

    ‘‘Karitvā pulinaṃ 2 thūpaṃ, sovaṇṇaṃ māpayiṃ ahaṃ;

    ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னி, ஸஹஸ்ஸே தீணி பூஜயிங்.

    Soṇṇakiṅkaṇipupphāni, sahasse tīṇi pūjayiṃ.

    67.

    67.

    ‘‘ஸாயபாதங் நமஸ்ஸாமி, வேத³ஜாதோ கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Sāyapātaṃ namassāmi, vedajāto katañjalī;

    ஸம்முகா² விய ஸம்பு³த்³த⁴ங், வந்தி³ங் புலினசேதியங்.

    Sammukhā viya sambuddhaṃ, vandiṃ pulinacetiyaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘யதா³ கிலேஸா ஜாயந்தி, விதக்கா கே³ஹனிஸ்ஸிதா;

    ‘‘Yadā kilesā jāyanti, vitakkā gehanissitā;

    ஸராமி ஸுகதங் தூ²பங், பச்சவெக்கா²மி தாவதே³.

    Sarāmi sukataṃ thūpaṃ, paccavekkhāmi tāvade.

    69.

    69.

    ‘‘உபனிஸ்ஸாய விஹரங், ஸத்த²வாஹங் வினாயகங்;

    ‘‘Upanissāya viharaṃ, satthavāhaṃ vināyakaṃ;

    கிலேஸே ஸங்வஸெய்யாஸி, ந யுத்தங் தவ மாரிஸ.

    Kilese saṃvaseyyāsi, na yuttaṃ tava mārisa.

    70.

    70.

    ‘‘ஸஹ ஆவஜ்ஜிதே தூ²பே, கா³ரவங் ஹோதி மே ததா³;

    ‘‘Saha āvajjite thūpe, gāravaṃ hoti me tadā;

    குவிதக்கே வினோதே³ஸிங், நாகோ³ துத்தட்டிதோ யதா².

    Kuvitakke vinodesiṃ, nāgo tuttaṭṭito yathā.

    71.

    71.

    ‘‘ஏவங் விஹரமானங் மங், மச்சுராஜாபி⁴மத்³த³த²;

    ‘‘Evaṃ viharamānaṃ maṃ, maccurājābhimaddatha;

    தத்த² காலங்கதோ ஸந்தோ, ப்³ரஹ்மலோகமக³ச்ச²ஹங்.

    Tattha kālaṅkato santo, brahmalokamagacchahaṃ.

    72.

    72.

    ‘‘யாவதாயுங் வஸித்வான, திதி³வே 3 உபபஜ்ஜஹங்;

    ‘‘Yāvatāyuṃ vasitvāna, tidive 4 upapajjahaṃ;

    அஸீதிக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Asītikkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ.

    73.

    73.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    74.

    74.

    ‘‘ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னங் 5, விபாகங் அனுபோ⁴மஹங்;

    ‘‘Soṇṇakiṅkaṇipupphānaṃ 6, vipākaṃ anubhomahaṃ;

    தா⁴தீஸதஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் 7 ப⁴வே.

    Dhātīsatasahassāni, parivārenti maṃ 8 bhave.

    75.

    75.

    ‘‘தூ²பஸ்ஸ பரிசிண்ணத்தா, ரஜோஜல்லங் ந லிம்பதி;

    ‘‘Thūpassa pariciṇṇattā, rajojallaṃ na limpati;

    க³த்தே ஸேதா³ ந முச்சந்தி, ஸுப்பபா⁴ஸோ ப⁴வாமஹங்.

    Gatte sedā na muccanti, suppabhāso bhavāmahaṃ.

    76.

    76.

    ‘‘அஹோ மே ஸுகதோ தூ²போ, ஸுதி³ட்டா²மரிகா நதீ³;

    ‘‘Aho me sukato thūpo, sudiṭṭhāmarikā nadī;

    தூ²பங் கத்வான புலினங், பத்தொம்ஹி அசலங் பத³ங்.

    Thūpaṃ katvāna pulinaṃ, pattomhi acalaṃ padaṃ.

    77.

    77.

    ‘‘குஸலங் கத்துகாமேன, ஜந்துனா ஸாரகா³ஹினா;

    ‘‘Kusalaṃ kattukāmena, jantunā sāragāhinā;

    நத்தி² கெ²த்தங் அகெ²த்தங் வா, படிபத்தீவ ஸாத⁴கா 9.

    Natthi khettaṃ akhettaṃ vā, paṭipattīva sādhakā 10.

    78.

    78.

    ‘‘யதா²பி ப³லவா போஸோ, அண்ணவங் தரிதுஸ்ஸஹே;

    ‘‘Yathāpi balavā poso, aṇṇavaṃ taritussahe;

    பரித்தங் கட்ட²மாதா³ய, பக்க²ந்தெ³ய்ய மஹாஸரங்.

    Parittaṃ kaṭṭhamādāya, pakkhandeyya mahāsaraṃ.

    79.

    79.

    ‘‘இமாஹங் கட்ட²ங் நிஸ்ஸாய, தரிஸ்ஸாமி மஹோத³தி⁴ங்;

    ‘‘Imāhaṃ kaṭṭhaṃ nissāya, tarissāmi mahodadhiṃ;

    உஸ்ஸாஹேன வீரியேன, தரெய்ய உத³தி⁴ங் நரோ.

    Ussāhena vīriyena, tareyya udadhiṃ naro.

    80.

    80.

    ‘‘ததே²வ மே கதங் கம்மங், பரித்தங் தோ²ககஞ்ச யங்;

    ‘‘Tatheva me kataṃ kammaṃ, parittaṃ thokakañca yaṃ;

    தங் கம்மங் உபனிஸ்ஸாய, ஸங்ஸாரங் ஸமதிக்கமிங்.

    Taṃ kammaṃ upanissāya, saṃsāraṃ samatikkamiṃ.

    81.

    81.

    ‘‘பச்சி²மே ப⁴வே ஸம்பத்தே, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘Pacchime bhave sampatte, sukkamūlena codito;

    ஸாவத்தி²யங் புரே ஜாதோ, மஹாஸாலே ஸுஅட்³ட⁴கே.

    Sāvatthiyaṃ pure jāto, mahāsāle suaḍḍhake.

    82.

    82.

    ‘‘ஸத்³தா⁴ மாதா பிதா மய்ஹங், பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸரணங் க³தா;

    ‘‘Saddhā mātā pitā mayhaṃ, buddhassa saraṇaṃ gatā;

    உபோ⁴ தி³ட்ட²பதா³ ஏதே, அனுவத்தந்தி ஸாஸனங்.

    Ubho diṭṭhapadā ete, anuvattanti sāsanaṃ.

    83.

    83.

    ‘‘போ³தி⁴பபடிகங் க³ய்ஹ, ஸொண்ணதூ²பமகாரயுங்;

    ‘‘Bodhipapaṭikaṃ gayha, soṇṇathūpamakārayuṃ;

    ஸாயபாதங் 11 நமஸ்ஸந்தி, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸம்முகா².

    Sāyapātaṃ 12 namassanti, sakyaputtassa sammukhā.

    84.

    84.

    ‘‘உபோஸத²ம்ஹி தி³வஸே, ஸொண்ணதூ²பங் வினீஹருங்;

    ‘‘Uposathamhi divase, soṇṇathūpaṃ vinīharuṃ;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வண்ணங் கித்தெந்தா, தியாமங் வீதினாமயுங்.

    Buddhassa vaṇṇaṃ kittentā, tiyāmaṃ vītināmayuṃ.

    85.

    85.

    ‘‘ஸஹ தி³ஸ்வானஹங் 13 தூ²பங், ஸரிங் புலினசேதியங்;

    ‘‘Saha disvānahaṃ 14 thūpaṃ, sariṃ pulinacetiyaṃ;

    ஏகாஸனே நிஸீதி³த்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Ekāsane nisīditvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    த்³வாவீஸதிமங் பா⁴ணவாரங்.

    Dvāvīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    86.

    86.

    ‘‘க³வேஸமானோ தங் வீரங், த⁴ம்மஸேனாபதித்³த³ஸங்;

    ‘‘Gavesamāno taṃ vīraṃ, dhammasenāpatiddasaṃ;

    அகா³ரா நிக்க²மித்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Agārā nikkhamitvāna, pabbajiṃ tassa santike.

    87.

    87.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸேன, அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Jātiyā sattavassena, arahattamapāpuṇiṃ;

    உபஸம்பாத³யீ பு³த்³தோ⁴, கு³ணமஞ்ஞாய சக்கு²மா.

    Upasampādayī buddho, guṇamaññāya cakkhumā.

    88.

    88.

    ‘‘தா³ரகேனேவ ஸந்தேன, கிரியங் நிட்டி²தங் மயா;

    ‘‘Dārakeneva santena, kiriyaṃ niṭṭhitaṃ mayā;

    கதங் மே கரணீயஜ்ஜ, ஸக்யபுத்தஸ்ஸ ஸாஸனே.

    Kataṃ me karaṇīyajja, sakyaputtassa sāsane.

    89.

    89.

    ‘‘ஸப்³ப³வேரப⁴யாதீதோ, ஸப்³ப³ஸங்கா³திகோ³ 15 இஸி;

    ‘‘Sabbaverabhayātīto, sabbasaṅgātigo 16 isi;

    ஸாவகோ தே மஹாவீர, ஸொண்ணதூ²பஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Sāvako te mahāvīra, soṇṇathūpassidaṃ phalaṃ.

    90.

    90.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    91.

    91.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    92.

    92.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா புலினதூ²பியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pulinathūpiyo thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    புலினதூ²பியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Pulinathūpiyattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. புளினே (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. puḷine (sī. syā. pī.)
    3. தித³ஸே (ஸீ॰ பீ॰)
    4. tidase (sī. pī.)
    5. தேஸங் கிங்கணிபுப்பா²னங் (ஸீ॰)
    6. tesaṃ kiṅkaṇipupphānaṃ (sī.)
    7. மே (க॰)
    8. me (ka.)
    9. ஸாரிகா (பீ॰), ஸாரகா (ஸ்யா॰), ஸாரதா (க॰)
    10. sārikā (pī.), sārakā (syā.), sāratā (ka.)
    11. ஸாயங் பாதங் (ஸ்யா॰ க॰)
    12. sāyaṃ pātaṃ (syā. ka.)
    13. பஸாதெ³த்வானஹங் (க॰)
    14. pasādetvānahaṃ (ka.)
    15. ஸப்³ப³ஸங்காதிதோ (க॰)
    16. sabbasaṅkātito (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact