Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    7. புலினுப்பாத³கத்தே²ரஅபதா³னங்

    7. Pulinuppādakattheraapadānaṃ

    111.

    111.

    ‘‘பப்³ப³தே ஹிமவந்தம்ஹி, தே³வலோ நாம தாபஸோ;

    ‘‘Pabbate himavantamhi, devalo nāma tāpaso;

    தத்த² மே சங்கமோ ஆஸி, அமனுஸ்ஸேஹி மாபிதோ.

    Tattha me caṅkamo āsi, amanussehi māpito.

    112.

    112.

    ‘‘ஜடாபா⁴ரேன 1 ப⁴ரிதோ, கமண்ட³லுத⁴ரோ ஸதா³;

    ‘‘Jaṭābhārena 2 bharito, kamaṇḍaludharo sadā;

    உத்தமத்த²ங் க³வேஸந்தோ, விபினா நிக்க²மிங் ததா³.

    Uttamatthaṃ gavesanto, vipinā nikkhamiṃ tadā.

    113.

    113.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி, ஸிஸ்ஸா மய்ஹங் உபட்ட²ஹுங்;

    ‘‘Cullāsītisahassāni, sissā mayhaṃ upaṭṭhahuṃ;

    ஸககம்மாபி⁴பஸுதா, வஸந்தி விபினே ததா³.

    Sakakammābhipasutā, vasanti vipine tadā.

    114.

    114.

    ‘‘அஸ்ஸமா அபி⁴னிக்க²ம்ம, அகங் புலினசேதியங்;

    ‘‘Assamā abhinikkhamma, akaṃ pulinacetiyaṃ;

    நானாபுப்ப²ங் ஸமானெத்வா, தங் சேதியமபூஜயிங்.

    Nānāpupphaṃ samānetvā, taṃ cetiyamapūjayiṃ.

    115.

    115.

    ‘‘தத்த² சித்தங் பஸாதெ³த்வா, அஸ்ஸமங் பவிஸாமஹங்;

    ‘‘Tattha cittaṃ pasādetvā, assamaṃ pavisāmahaṃ;

    ஸப்³பே³ ஸிஸ்ஸா ஸமாக³ந்த்வா, ஏதமத்த²ங் புச்சி²ங்ஸு மங் 3.

    Sabbe sissā samāgantvā, etamatthaṃ pucchiṃsu maṃ 4.

    116.

    116.

    ‘‘‘புலினேன கதோ தூ²போ 5, யங் த்வங் தே³வ 6 மஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Pulinena kato thūpo 7, yaṃ tvaṃ deva 8 massati;

    மயம்பி ஞாதுமிச்சா²ம, புட்டோ² ஆசிக்க² நோ துவங்’.

    Mayampi ñātumicchāma, puṭṭho ācikkha no tuvaṃ’.

    117.

    117.

    ‘‘‘நித்³தி³ட்டா² நு 9 மந்தபதே³, சக்கு²மந்தோ மஹாயஸா;

    ‘‘‘Niddiṭṭhā nu 10 mantapade, cakkhumanto mahāyasā;

    தே கோ² அஹங் நமஸ்ஸாமி, பு³த்³த⁴ஸெட்டே² மஹாயஸே’.

    Te kho ahaṃ namassāmi, buddhaseṭṭhe mahāyase’.

    118.

    118.

    ‘‘‘கீதி³ஸா தே மஹாவீரா, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ லோகனாயகா;

    ‘‘‘Kīdisā te mahāvīrā, sabbaññū lokanāyakā;

    கத²ங்வண்ணா கத²ங்ஸீலா, கீதி³ஸா தே மஹாயஸா’.

    Kathaṃvaṇṇā kathaṃsīlā, kīdisā te mahāyasā’.

    119.

    119.

    ‘‘‘பா³த்திங்ஸலக்க²ணா பு³த்³தா⁴, சத்தாலீஸதி³ஜாபி ச;

    ‘‘‘Bāttiṃsalakkhaṇā buddhā, cattālīsadijāpi ca;

    நெத்தா கோ³பகு²மா தேஸங், ஜிஞ்ஜுகா ப²லஸன்னிபா⁴.

    Nettā gopakhumā tesaṃ, jiñjukā phalasannibhā.

    120.

    120.

    ‘‘‘க³ச்ச²மானா ச தே பு³த்³தா⁴, யுக³மத்தஞ்ச பெக்க²ரே;

    ‘‘‘Gacchamānā ca te buddhā, yugamattañca pekkhare;

    ந தேஸங் ஜாணு நத³தி, ஸந்தி⁴ஸத்³தோ³ ந ஸுய்யதி.

    Na tesaṃ jāṇu nadati, sandhisaddo na suyyati.

    121.

    121.

    ‘‘‘க³ச்ச²மானா ச ஸுக³தா, உத்³த⁴ரந்தாவ க³ச்ச²ரே;

    ‘‘‘Gacchamānā ca sugatā, uddharantāva gacchare;

    பட²மங் த³க்கி²ணங் பாத³ங், பு³த்³தா⁴னங் ஏஸ த⁴ம்மதா.

    Paṭhamaṃ dakkhiṇaṃ pādaṃ, buddhānaṃ esa dhammatā.

    122.

    122.

    ‘‘‘அஸம்பீ⁴தா ச தே பு³த்³தா⁴, மிக³ராஜாவ கேஸரீ;

    ‘‘‘Asambhītā ca te buddhā, migarājāva kesarī;

    நேவுக்கங்ஸெந்தி அத்தானங், நோ ச வம்பெ⁴ந்தி பாணினங்.

    Nevukkaṃsenti attānaṃ, no ca vambhenti pāṇinaṃ.

    123.

    123.

    ‘‘‘மானாவமானதோ முத்தா, ஸமா ஸப்³பே³ஸு பாணிஸு;

    ‘‘‘Mānāvamānato muttā, samā sabbesu pāṇisu;

    அனத்துக்கங்ஸகா பு³த்³தா⁴, பு³த்³தா⁴னங் ஏஸ த⁴ம்மதா.

    Anattukkaṃsakā buddhā, buddhānaṃ esa dhammatā.

    124.

    124.

    ‘‘‘உப்பஜ்ஜந்தா ச ஸம்பு³த்³தா⁴, ஆலோகங் த³ஸ்ஸயந்தி தே;

    ‘‘‘Uppajjantā ca sambuddhā, ālokaṃ dassayanti te;

    ச²ப்பகாரங் பகம்பெந்தி, கேவலங் வஸுத⁴ங் இமங்.

    Chappakāraṃ pakampenti, kevalaṃ vasudhaṃ imaṃ.

    125.

    125.

    ‘‘‘பஸ்ஸந்தி நிரயஞ்சேதே, நிப்³பா³தி நிரயோ ததா³;

    ‘‘‘Passanti nirayañcete, nibbāti nirayo tadā;

    பவஸ்ஸதி மஹாமேகோ⁴, பு³த்³தா⁴னங் ஏஸ த⁴ம்மதா.

    Pavassati mahāmegho, buddhānaṃ esa dhammatā.

    126.

    126.

    ‘‘‘ஈதி³ஸா தே மஹானாகா³, அதுலா ச 11 மஹாயஸா;

    ‘‘‘Īdisā te mahānāgā, atulā ca 12 mahāyasā;

    வண்ணதோ அனதிக்கந்தா, அப்பமெய்யா ததா²க³தா’.

    Vaṇṇato anatikkantā, appameyyā tathāgatā’.

    127.

    127.

    ‘‘‘அனுமோதி³ங்ஸு மே வாக்யங், ஸப்³பே³ ஸிஸ்ஸா ஸகா³ரவா;

    ‘‘‘Anumodiṃsu me vākyaṃ, sabbe sissā sagāravā;

    ததா² ச படிபஜ்ஜிங்ஸு, யதா²ஸத்தி யதா²ப³லங்’.

    Tathā ca paṭipajjiṃsu, yathāsatti yathābalaṃ’.

    128.

    128.

    ‘‘படிபூஜெந்தி புலினங், ஸககம்மாபி⁴லாஸினோ;

    ‘‘Paṭipūjenti pulinaṃ, sakakammābhilāsino;

    ஸத்³த³ஹந்தா மம வாக்யங், பு³த்³த⁴ஸக்கதமானஸா 13.

    Saddahantā mama vākyaṃ, buddhasakkatamānasā 14.

    129.

    129.

    ‘‘ததா³ சவித்வா துஸிதா, தே³வபுத்தோ மஹாயஸோ;

    ‘‘Tadā cavitvā tusitā, devaputto mahāyaso;

    உப்பஜ்ஜி மாதுகுச்சி²ம்ஹி, த³ஸஸஹஸ்ஸி கம்பத².

    Uppajji mātukucchimhi, dasasahassi kampatha.

    130.

    130.

    ‘‘அஸ்ஸமஸ்ஸாவிதூ³ரம்ஹி, சங்கமம்ஹி டி²தோ அஹங்;

    ‘‘Assamassāvidūramhi, caṅkamamhi ṭhito ahaṃ;

    ஸப்³பே³ ஸிஸ்ஸா ஸமாக³ந்த்வா, ஆக³ச்சு²ங் மம ஸந்திகே.

    Sabbe sissā samāgantvā, āgacchuṃ mama santike.

    131.

    131.

    ‘‘உஸபோ⁴வ மஹீ நத³தி, மிக³ராஜாவ கூஜதி;

    ‘‘Usabhova mahī nadati, migarājāva kūjati;

    ஸுஸுமாரோவ 15 ஸளதி, கிங் விபாகோ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Susumārova 16 saḷati, kiṃ vipāko bhavissati.

    132.

    132.

    ‘‘யங் பகித்தேமி ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸிகதாதூ²பஸந்திகே;

    ‘‘Yaṃ pakittemi sambuddhaṃ, sikatāthūpasantike;

    ஸோ தா³னி ப⁴க³வா ஸத்தா², மாதுகுச்சி²முபாக³மி.

    So dāni bhagavā satthā, mātukucchimupāgami.

    133.

    133.

    ‘‘தேஸங் த⁴ம்மகத²ங் வத்வா, கித்தயித்வா மஹாமுனிங்;

    ‘‘Tesaṃ dhammakathaṃ vatvā, kittayitvā mahāmuniṃ;

    உய்யோஜெத்வா ஸகே ஸிஸ்ஸே, பல்லங்கமாபு⁴ஜிங் அஹங்.

    Uyyojetvā sake sisse, pallaṅkamābhujiṃ ahaṃ.

    134.

    134.

    ‘‘ப³லஞ்ச வத மே கீ²ணங், ப்³யாதி⁴னா 17 பரமேன தங்;

    ‘‘Balañca vata me khīṇaṃ, byādhinā 18 paramena taṃ;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் ஸரித்வான, தத்த² காலங்கதோ 19 அஹங்.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, tattha kālaṅkato 20 ahaṃ.

    135.

    135.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸிஸ்ஸா ஸமாக³ந்த்வா, அகங்ஸு சிதகங் ததா³;

    ‘‘Sabbe sissā samāgantvā, akaṃsu citakaṃ tadā;

    களேவரஞ்ச மே க³ய்ஹ, சிதகங் அபி⁴ரோபயுங்.

    Kaḷevarañca me gayha, citakaṃ abhiropayuṃ.

    136.

    136.

    ‘‘சிதகங் பரிவாரெத்வா, ஸீஸே கத்வான அஞ்ஜலிங்;

    ‘‘Citakaṃ parivāretvā, sīse katvāna añjaliṃ;

    ஸோகஸல்லபரேதா தே, விக்கந்தி³ங்ஸு ஸமாக³தா.

    Sokasallaparetā te, vikkandiṃsu samāgatā.

    137.

    137.

    ‘‘தேஸங் லாலப்பமானானங், அக³மங் சிதகங் ததா³;

    ‘‘Tesaṃ lālappamānānaṃ, agamaṃ citakaṃ tadā;

    ‘அஹங் ஆசரியோ தும்ஹங், மா ஸோசித்த² ஸுமேத⁴ஸா.

    ‘Ahaṃ ācariyo tumhaṃ, mā socittha sumedhasā.

    138.

    138.

    ‘‘‘ஸத³த்தே² வாயமெய்யாத², ரத்திந்தி³வமதந்தி³தா;

    ‘‘‘Sadatthe vāyameyyātha, rattindivamatanditā;

    மா வோ பமத்தா அஹுத்த² 21, க²ணோ வோ படிபாதி³தோ’.

    Mā vo pamattā ahuttha 22, khaṇo vo paṭipādito’.

    139.

    139.

    ‘‘ஸகே ஸிஸ்ஸேனுஸாஸித்வா, தே³வலோகங் புனாக³மிங்;

    ‘‘Sake sissenusāsitvā, devalokaṃ punāgamiṃ;

    அட்டா²ரஸ ச கப்பானி, தே³வலோகே ரமாமஹங்.

    Aṭṭhārasa ca kappāni, devaloke ramāmahaṃ.

    140.

    140.

    ‘‘ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    அனேகஸதக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Anekasatakkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    141.

    141.

    ‘‘அவஸேஸேஸு கப்பேஸு, வோகிண்ணோ 23 ஸங்ஸரிங் அஹங்;

    ‘‘Avasesesu kappesu, vokiṇṇo 24 saṃsariṃ ahaṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, உப்பாத³ஸ்ஸ இத³ங் ப²லங் 25.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, uppādassa idaṃ phalaṃ 26.

    142.

    142.

    ‘‘யதா² கோமுதி³கே மாஸே, ப³ஹூ புப்ப²ந்தி பாத³பா;

    ‘‘Yathā komudike māse, bahū pupphanti pādapā;

    ததே²வாஹம்பி ஸமயே, புப்பி²தொம்ஹி மஹேஸினா.

    Tathevāhampi samaye, pupphitomhi mahesinā.

    143.

    143.

    ‘‘வீரியங் மே து⁴ரதோ⁴ரய்ஹங், யோக³க்கே²மாதி⁴வாஹனங்;

    ‘‘Vīriyaṃ me dhuradhorayhaṃ, yogakkhemādhivāhanaṃ;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    144.

    144.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் பு³த்³த⁴மபி⁴கித்தயிங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ buddhamabhikittayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, கித்தனாய இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, kittanāya idaṃ phalaṃ.

    145.

    145.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    146.

    146.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா புலினுப்பாத³கோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pulinuppādako thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    புலினுப்பாத³கத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ஸத்தமங்.

    Pulinuppādakattherassāpadānaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஜடாபா⁴ரஸ்ஸ (ஸ்யா॰ க॰)
    2. jaṭābhārassa (syā. ka.)
    3. ஏதமத்த²மபுச்சு² மங் (ஸீ॰), ஏதமத்தங் அபுச்சி²ங்ஸு (ஸ்யா॰ க॰)
    4. etamatthamapucchu maṃ (sī.), etamattaṃ apucchiṃsu (syā. ka.)
    5. கதோ தூ²பே (ஸீ॰)
    6. தே³வங் (ஸீ॰ பீ॰)
    7. kato thūpe (sī.)
    8. devaṃ (sī. pī.)
    9. நித்³தி³ட்டா² நோ (ஸீ॰ பீ॰), தி³ட்டா²னோ வோ (ஸ்யா॰)
    10. niddiṭṭhā no (sī. pī.), diṭṭhāno vo (syā.)
    11. தே (ஸ்யா॰ க॰)
    12. te (syā. ka.)
    13. பு³த்³த⁴த்தக³தமானஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. buddhattagatamānasā (sī. syā. pī.)
    15. ஸுங்ஸுமாரோவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    16. suṃsumārova (sī. syā. pī.)
    17. ப்³யாதி⁴தோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    18. byādhito (sī. syā. pī. ka.)
    19. காலகதோ (ஸீ॰ பீ॰)
    20. kālakato (sī. pī.)
    21. அஹுவத்த² (ஸீ॰)
    22. ahuvattha (sī.)
    23. வோகிண்ணங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    24. vokiṇṇaṃ (sī. syā. ka.)
    25. புலினபூஜாயித³ங் ப²லங் (ஸீ॰)
    26. pulinapūjāyidaṃ phalaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 1-10. பங்ஸுகூலஸஞ்ஞகத்தே²ரஅபதா³னாதி³வண்ணனா • 1-10. Paṃsukūlasaññakattheraapadānādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact