Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தங்

    7. Punabbasusuttaṃ

    241. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா பி⁴க்கூ² நிப்³பா³னபடிஸங்யுத்தாய த⁴ம்மியா கதா²ய ஸந்த³ஸ்ஸேதி ஸமாத³பேதி ஸமுத்தேஜேதி ஸம்பஹங்ஸேதி. தே ச பி⁴க்கூ² அட்டி²ங் கத்வா மனஸி கத்வா ஸப்³ப³சேதஸா ஸமன்னாஹரித்வா ஓஹிதஸோதா த⁴ம்மங் ஸுணந்தி. அத² கோ² புனப்³ப³ஸுமாதா யக்கி²னீ புத்தகே ஏவங் தோஸேஸி –

    241. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavā bhikkhū nibbānapaṭisaṃyuttāya dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti. Te ca bhikkhū aṭṭhiṃ katvā manasi katvā sabbacetasā samannāharitvā ohitasotā dhammaṃ suṇanti. Atha kho punabbasumātā yakkhinī puttake evaṃ tosesi –

    ‘‘துண்ஹீ உத்தரிகே ஹோஹி, துண்ஹீ ஹோஹி புனப்³ப³ஸு;

    ‘‘Tuṇhī uttarike hohi, tuṇhī hohi punabbasu;

    யாவாஹங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமி ஸத்து²னோ.

    Yāvāhaṃ buddhaseṭṭhassa, dhammaṃ sossāmi satthuno.

    ‘‘நிப்³பா³னங் ப⁴க³வா ஆஹ, ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனங்;

    ‘‘Nibbānaṃ bhagavā āha, sabbaganthappamocanaṃ;

    அதிவேலா ச மே ஹோதி, அஸ்மிங் த⁴ம்மே பியாயனா.

    Ativelā ca me hoti, asmiṃ dhamme piyāyanā.

    ‘‘பியோ லோகே ஸகோ புத்தோ, பியோ லோகே ஸகோ பதி;

    ‘‘Piyo loke sako putto, piyo loke sako pati;

    ததோ பியதரா மய்ஹங், அஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ மக்³க³னா.

    Tato piyatarā mayhaṃ, assa dhammassa magganā.

    ‘‘ந ஹி புத்தோ பதி வாபி, பியோ து³க்கா² பமோசயே;

    ‘‘Na hi putto pati vāpi, piyo dukkhā pamocaye;

    யதா² ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங், து³க்கா² மோசேதி பாணினங்.

    Yathā saddhammassavanaṃ, dukkhā moceti pāṇinaṃ.

    ‘‘லோகே து³க்க²பரேதஸ்மிங், ஜராமரணஸங்யுதே;

    ‘‘Loke dukkhaparetasmiṃ, jarāmaraṇasaṃyute;

    ஜராமரணமொக்கா²ய, யங் த⁴ம்மங் அபி⁴ஸம்பு³த⁴ங்;

    Jarāmaraṇamokkhāya, yaṃ dhammaṃ abhisambudhaṃ;

    தங் த⁴ம்மங் ஸோதுமிச்சா²மி, துண்ஹீ ஹோஹி புனப்³ப³ஸூ’’தி.

    Taṃ dhammaṃ sotumicchāmi, tuṇhī hohi punabbasū’’ti.

    ‘‘அம்மா ந ப்³யாஹரிஸ்ஸாமி, துண்ஹீபூ⁴தாயமுத்தரா;

    ‘‘Ammā na byāharissāmi, tuṇhībhūtāyamuttarā;

    த⁴ம்மமேவ நிஸாமேஹி, ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனங் ஸுக²ங்;

    Dhammameva nisāmehi, saddhammassavanaṃ sukhaṃ;

    ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அனஞ்ஞாய, அம்மா து³க்க²ங் சராமஸே.

    Saddhammassa anaññāya, ammā dukkhaṃ carāmase.

    ‘‘ஏஸ தே³வமனுஸ்ஸானங், ஸம்மூள்ஹானங் பப⁴ங்கரோ;

    ‘‘Esa devamanussānaṃ, sammūḷhānaṃ pabhaṅkaro;

    பு³த்³தோ⁴ அந்திமஸாரீரோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேதி சக்கு²மா’’தி.

    Buddho antimasārīro, dhammaṃ deseti cakkhumā’’ti.

    ‘‘ஸாது⁴ கோ² பண்டி³தோ நாம, புத்தோ ஜாதோ உரேஸயோ;

    ‘‘Sādhu kho paṇḍito nāma, putto jāto uresayo;

    புத்தோ மே பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ, த⁴ம்மங் ஸுத்³த⁴ங் பியாயதி.

    Putto me buddhaseṭṭhassa, dhammaṃ suddhaṃ piyāyati.

    ‘‘புனப்³ப³ஸு ஸுகீ² ஹோஹி, அஜ்ஜாஹம்ஹி ஸமுக்³க³தா;

    ‘‘Punabbasu sukhī hohi, ajjāhamhi samuggatā;

    தி³ட்டா²னி அரியஸச்சானி, உத்தராபி ஸுணாது மே’’தி.

    Diṭṭhāni ariyasaccāni, uttarāpi suṇātu me’’ti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தவண்ணனா • 7. Punabbasusuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தவண்ணனா • 7. Punabbasusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact