Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தவண்ணனா
7. Punabbasusuttavaṇṇanā
241. ஸத்தமே தேன கோ² பன ஸமயேனாதி கதரஸமயேன? ஸூரியஸ்ஸ அத்த²ங்க³மனஸமயேன. ததா³ கிர ப⁴க³வா பச்சா²ப⁴த்தே மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா மஹாஜனங் உய்யோஜெத்வா ந்ஹானகொட்ட²கே ந்ஹத்வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே புரத்தி²மலோகதா⁴துங் ஓலோகயமானோ நிஸீதி³. அதே²கசாரிகத்³விசாரிகாத³யோ பங்ஸுகூலிகபிண்ட³பாதிகபி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ வஸனட்டா²னேஹி நிக்க²மித்வா ஆக³ம்ம த³ஸப³லங் வந்தி³த்வா ரத்தஸாணியா பரிக்கி²பமானா விய நிஸீதி³ங்ஸு. அத² நேஸங் அஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா ஸத்தா² நிப்³பா³னபடிஸங்யுத்தங் த⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி.
241. Sattame tena kho pana samayenāti katarasamayena? Sūriyassa atthaṅgamanasamayena. Tadā kira bhagavā pacchābhatte mahājanassa dhammaṃ desetvā mahājanaṃ uyyojetvā nhānakoṭṭhake nhatvā gandhakuṭipariveṇe paññattavarabuddhāsane puratthimalokadhātuṃ olokayamāno nisīdi. Athekacārikadvicārikādayo paṃsukūlikapiṇḍapātikabhikkhū attano attano vasanaṭṭhānehi nikkhamitvā āgamma dasabalaṃ vanditvā rattasāṇiyā parikkhipamānā viya nisīdiṃsu. Atha nesaṃ ajjhāsayaṃ viditvā satthā nibbānapaṭisaṃyuttaṃ dhammakathaṃ kathesi.
ஏவங் தோஸேஸீதி ஸா கிர தீ⁴தரங் அங்கேனாதா³ய புத்தங் அங்கு³லியா க³ஹெத்வா ஜேதவனபிட்டி²யங் பாகாரபரிக்கே²பஸமீபே உச்சாரபஸ்ஸாவகே²ளஸிங்கா⁴ணிகங் பரியேஸமானா அனுபுப்³பே³ன ஜேதவனத்³வாரகொட்ட²கங் ஸம்பத்தா. ப⁴க³வதோ ச, ‘‘ஆனந்த³, பத்தங் ஆஹர, சீவரங் ஆஹர, விகா⁴ஸாதா³னங் தா³னங் தே³ஹீ’’தி கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸத்³தோ³ ஸமந்தா த்³வாத³ஸஹத்த²மத்தமேவ க³ண்ஹாதி. த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ ஸசேபி சக்கவாளபரியந்தங் கத்வா பரிஸா நிஸீத³தி, யதா² பரிஸங் க³ச்ச²தி, ப³ஹிபரிஸாய ஏகங்கு³லிமத்தம்பி ந நிக்³க³ச்ச²தி, ‘‘மா அகாரணா மது⁴ரஸத்³தோ³ நஸ்ஸீ’’தி. தத்ராயங் யக்கி²னீ ப³ஹிபரிஸாய டி²தா ஸத்³த³ங் ந ஸுணாதி, த்³வாரகொட்ட²கே டி²தாய பனஸ்ஸா மஹதியா பு³த்³த⁴வீதி²யா அபி⁴முகே² டி²தா க³ந்த⁴குடி பஞ்ஞாயி. ஸா நிவாதே தீ³பஸிகா² விய பு³த்³த⁴கா³ரவேன ஹத்த²குக்குச்சாதி³ரஹிதங் நிச்சலங் பரிஸங் தி³ஸ்வா – ‘‘நூன மெத்த² கிஞ்சி பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ங் ப⁴விஸ்ஸதி, யதோ அஹங் ஸப்பிதேலமது⁴பா²ணிதாதீ³ஸு கிஞ்சிதே³வ பத்ததோ வா ஹத்த²தோ வா பக்³க⁴ரந்தங் பூ⁴மியங் வா பன பதிதங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி அந்தோவிஹாரங் பாவிஸி. த்³வாரகொட்ட²கே அவருத்³த⁴கானங் நிவாரணத்தா²ய டி²தா ஆரக்க²தே³வதா யக்கி²னியா உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ந நிவாரேஸி. தஸ்ஸா ஸஹ பரிஸாய ஏகீபா⁴வக³மனேன மது⁴ரஸ்ஸரோ ச²விஆதீ³னி சி²ந்தி³த்வா அட்டி²மிஞ்ஜங் ஆஹச்ச அட்டா²ஸி. தங் த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய நிச்சலங் டி²தங் புரிமனயேனேவ புத்தகா சோத³யிங்ஸு. ஸா ‘‘த⁴ம்மஸ்ஸவனஸ்ஸ மே அந்தராயங் கரொந்தீ’’தி புத்தகே துண்ஹீ உத்தரிகே ஹோஹீதி ஏவங் தோஸேஸி.
Evaṃ tosesīti sā kira dhītaraṃ aṅkenādāya puttaṃ aṅguliyā gahetvā jetavanapiṭṭhiyaṃ pākāraparikkhepasamīpe uccārapassāvakheḷasiṅghāṇikaṃ pariyesamānā anupubbena jetavanadvārakoṭṭhakaṃ sampattā. Bhagavato ca, ‘‘ānanda, pattaṃ āhara, cīvaraṃ āhara, vighāsādānaṃ dānaṃ dehī’’ti kathentassa saddo samantā dvādasahatthamattameva gaṇhāti. Dhammaṃ desentassa sacepi cakkavāḷapariyantaṃ katvā parisā nisīdati, yathā parisaṃ gacchati, bahiparisāya ekaṅgulimattampi na niggacchati, ‘‘mā akāraṇā madhurasaddo nassī’’ti. Tatrāyaṃ yakkhinī bahiparisāya ṭhitā saddaṃ na suṇāti, dvārakoṭṭhake ṭhitāya panassā mahatiyā buddhavīthiyā abhimukhe ṭhitā gandhakuṭi paññāyi. Sā nivāte dīpasikhā viya buddhagāravena hatthakukkuccādirahitaṃ niccalaṃ parisaṃ disvā – ‘‘nūna mettha kiñci bhājanīyabhaṇḍaṃ bhavissati, yato ahaṃ sappitelamadhuphāṇitādīsu kiñcideva pattato vā hatthato vā paggharantaṃ bhūmiyaṃ vā pana patitaṃ labhissāmī’’ti antovihāraṃ pāvisi. Dvārakoṭṭhake avaruddhakānaṃ nivāraṇatthāya ṭhitā ārakkhadevatā yakkhiniyā upanissayaṃ disvā na nivāresi. Tassā saha parisāya ekībhāvagamanena madhurassaro chaviādīni chinditvā aṭṭhimiñjaṃ āhacca aṭṭhāsi. Taṃ dhammassavanatthāya niccalaṃ ṭhitaṃ purimanayeneva puttakā codayiṃsu. Sā ‘‘dhammassavanassa me antarāyaṃ karontī’’ti puttake tuṇhī uttarike hohīti evaṃ tosesi.
தத்த² யாவாதி யாவ த⁴ம்மங் ஸுணாமி, தாவ துண்ஹீ ஹோஹீதி அத்தோ². ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனந்தி நிப்³பா³னங் ஆக³ம்ம ஸப்³பே³ க³ந்தா² பமுச்சந்தி, தஸ்மா தங் ஸப்³ப³க³ந்த²ப்பமோசனந்தி வுச்சதி. அதிவேலாதி வேலாதிக்கந்தா பமாணாதிக்கந்தா. பியாயனாதி மக்³க³னா பத்த²னா. ததோ பியதரந்தி யா அயங் அஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ மக்³க³னா பத்த²னா, இத³ங் மய்ஹங் ததோ பியதரந்தி அத்தோ². பியதராதி வா பாடோ². பாணினந்தி யதா² பாணீனங் து³க்கா² மோசேதி. கே மோசேதீதி? பாணினேதி ஆஹரித்வா வத்தப்³ப³ங். யங் த⁴ம்மங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴ந்தி, யங் த⁴ம்மங் ப⁴க³வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴. துண்ஹீபூ⁴தாயமுத்தராதி ந கேவலங் அஹமேவ, அயங் மே ப⁴கி³னீ உத்தராபி துண்ஹீபூ⁴தாதி வத³தி. ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸ அனஞ்ஞாயாதி, அம்ம, மயங் புப்³பே³பி இமங் ஸத்³த⁴ம்மமேவ அஜானித்வா இதா³னி இத³ங் கு²ப்பிபாஸாதி³து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தா து³க்க²ங் சராம விஹராம.
Tattha yāvāti yāva dhammaṃ suṇāmi, tāva tuṇhī hohīti attho. Sabbaganthappamocananti nibbānaṃ āgamma sabbe ganthā pamuccanti, tasmā taṃ sabbaganthappamocananti vuccati. Ativelāti velātikkantā pamāṇātikkantā. Piyāyanāti magganā patthanā. Tato piyataranti yā ayaṃ assa dhammassa magganā patthanā, idaṃ mayhaṃ tato piyataranti attho. Piyatarāti vā pāṭho. Pāṇinanti yathā pāṇīnaṃ dukkhā moceti. Ke mocetīti? Pāṇineti āharitvā vattabbaṃ. Yaṃ dhammaṃ abhisambuddhanti, yaṃ dhammaṃ bhagavā abhisambuddho. Tuṇhībhūtāyamuttarāti na kevalaṃ ahameva, ayaṃ me bhaginī uttarāpi tuṇhībhūtāti vadati. Saddhammassa anaññāyāti, amma, mayaṃ pubbepi imaṃ saddhammameva ajānitvā idāni idaṃ khuppipāsādidukkhaṃ anubhavantā dukkhaṃ carāma viharāma.
சக்கு²மாதி பஞ்சஹி சக்கூ²ஹி சக்கு²மா. த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோயேவ ப⁴க³வா பரிஸங் ஸல்லக்க²யமானோ தஸ்ஸா யக்கி²னியா சேவ யக்க²தா³ரகஸ்ஸ ச ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா தே³ஸனங் வினிவட்டெத்வா சதுஸச்சகத²ங் தீ³பேதி, தங் ஸுத்வா தஸ்மிங்யேவ தே³ஸே டி²தா யக்கி²னீ ஸத்³தி⁴ங் புத்தேன ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தா. தீ⁴துயாபி பனஸ்ஸா உபனிஸ்ஸயோ அத்தி², அதித³ஹரத்தா பன தே³ஸனங் ஸம்படிச்சி²துங் நாஸக்கி².
Cakkhumāti pañcahi cakkhūhi cakkhumā. Dhammaṃ desentoyeva bhagavā parisaṃ sallakkhayamāno tassā yakkhiniyā ceva yakkhadārakassa ca sotāpattiphalassa upanissayaṃ disvā desanaṃ vinivaṭṭetvā catusaccakathaṃ dīpeti, taṃ sutvā tasmiṃyeva dese ṭhitā yakkhinī saddhiṃ puttena sotāpattiphale patiṭṭhitā. Dhītuyāpi panassā upanissayo atthi, atidaharattā pana desanaṃ sampaṭicchituṃ nāsakkhi.
இதா³னி ஸா யக்கி²னீ புத்தஸ்ஸ அனுமோத³னங் கரொந்தீ ஸாது⁴ கோ² பண்டி³தோ நாமாதிஆதி³மாஹ. அஜ்ஜாஹம்ஹி ஸமுக்³க³தாதி அஹம்ஹி அஜ்ஜ வட்டதோ உக்³க³தா ஸமுக்³க³தா ஸாஸனே வா உக்³க³தா ஸமுக்³க³தா, த்வம்பி ஸுகீ² ஹோஹீதி. தி³ட்டா²னீதி மயா ச தயா ச தி³ட்டா²னி. உத்தராபி ஸுணாது மேதி, ‘‘அம்ஹாகங் சதுஸச்சபடிவேத⁴பா⁴வங், தீ⁴தா மே உத்தராபி, ஸுணாதூ’’தி வத³தி. ஸஹ ஸச்சபடிவேதே⁴னேவ ஸாபி ஸூசிலோமோ விய ஸப்³ப³ங் ஸேதகண்டு³கச்சு²ஆதி³பா⁴வங் பஹாய தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் படிலப⁴தி ஸத்³தி⁴ங் புத்தேன. தீ⁴தா பனஸ்ஸா யதா² நாம லோகே மாதாபிதூஹி இஸ்ஸரியே லத்³தே⁴ புத்தானம்பி தங் ஹோதி, ஏவங் மாது-ஆனுபா⁴வேனேவ ஸம்பத்திங் லபி⁴. ததோ பட்டா²ய ச ஸா ஸத்³தி⁴ங் புத்தகேஹி க³ந்த⁴குடிஸமீபருக்கே²யேவ நிவாஸருக்க²ங் லபி⁴த்வா ஸாயங் பாதங் பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனங் லப⁴மானா த⁴ம்மங் ஸுணமானா தீ³க⁴ரத்தங் தத்தே²வ வஸி. ஸத்தமங்.
Idāni sā yakkhinī puttassa anumodanaṃ karontī sādhu kho paṇḍito nāmātiādimāha. Ajjāhamhi samuggatāti ahamhi ajja vaṭṭato uggatā samuggatā sāsane vā uggatā samuggatā, tvampi sukhī hohīti. Diṭṭhānīti mayā ca tayā ca diṭṭhāni. Uttarāpi suṇātu meti, ‘‘amhākaṃ catusaccapaṭivedhabhāvaṃ, dhītā me uttarāpi, suṇātū’’ti vadati. Saha saccapaṭivedheneva sāpi sūcilomo viya sabbaṃ setakaṇḍukacchuādibhāvaṃ pahāya dibbasampattiṃ paṭilabhati saddhiṃ puttena. Dhītā panassā yathā nāma loke mātāpitūhi issariye laddhe puttānampi taṃ hoti, evaṃ mātu-ānubhāveneva sampattiṃ labhi. Tato paṭṭhāya ca sā saddhiṃ puttakehi gandhakuṭisamīparukkheyeva nivāsarukkhaṃ labhitvā sāyaṃ pātaṃ buddhadassanaṃ labhamānā dhammaṃ suṇamānā dīgharattaṃ tattheva vasi. Sattamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தங் • 7. Punabbasusuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. புனப்³ப³ஸுஸுத்தவண்ணனா • 7. Punabbasusuttavaṇṇanā