Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    3. புண்ணகமாணவபுச்சா²

    3. Puṇṇakamāṇavapucchā

    68.

    68.

    ‘‘அனேஜங் மூலத³ஸ்ஸாவிங், [இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ]

    ‘‘Anejaṃ mūladassāviṃ, [iccāyasmā puṇṇako]

    அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்;

    Atthi pañhena āgamaṃ;

    கிங் நிஸ்ஸிதா இஸயோ மனுஜா, க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Kiṃ nissitā isayo manujā, khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங்’’.

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ’’.

    69.

    69.

    ‘‘யே கேசிமே இஸயோ மனுஜா, [புண்ணகாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Ye kecime isayo manujā, [puṇṇakāti bhagavā]

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, ஆஸீஸமானா புண்ணக இத்த²த்தங்;

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, āsīsamānā puṇṇaka itthattaṃ;

    ஜரங் ஸிதா யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு’’.

    Jaraṃ sitā yaññamakappayiṃsu’’.

    70.

    70.

    ‘‘யே கேசிமே இஸயோ மனுஜா, [இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ]

    ‘‘Ye kecime isayo manujā, [iccāyasmā puṇṇako]

    க²த்தியா ப்³ராஹ்மணா தே³வதானங்;

    Khattiyā brāhmaṇā devatānaṃ;

    யஞ்ஞமகப்பயிங்ஸு புதூ²த⁴ லோகே, கச்சிஸு தே ப⁴க³வா யஞ்ஞபதே² அப்பமத்தா;

    Yaññamakappayiṃsu puthūdha loke, kaccisu te bhagavā yaññapathe appamattā;

    அதாருங் ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ, புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங்’’.

    Atāruṃ jātiñca jarañca mārisa, pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ’’.

    71.

    71.

    ‘‘ஆஸீஸந்தி தோ²மயந்தி, அபி⁴ஜப்பந்தி ஜுஹந்தி; [புண்ணகாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Āsīsanti thomayanti, abhijappanti juhanti; [Puṇṇakāti bhagavā]

    காமாபி⁴ஜப்பந்தி படிச்ச லாப⁴ங், தே யாஜயோகா³ ப⁴வராக³ரத்தா;

    Kāmābhijappanti paṭicca lābhaṃ, te yājayogā bhavarāgarattā;

    நாதரிங்ஸு ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமி’’.

    Nātariṃsu jātijaranti brūmi’’.

    72.

    72.

    ‘‘தே சே நாதரிங்ஸு யாஜயோகா³, [இச்சாயஸ்மா புண்ணகோ]

    ‘‘Te ce nātariṃsu yājayogā, [iccāyasmā puṇṇako]

    யஞ்ஞேஹி ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ;

    Yaññehi jātiñca jarañca mārisa;

    அத² கோ சரஹி தே³வமனுஸ்ஸலோகே, அதாரி ஜாதிஞ்ச ஜரஞ்ச மாரிஸ;

    Atha ko carahi devamanussaloke, atāri jātiñca jarañca mārisa;

    புச்சா²மி தங் ப⁴க³வா ப்³ரூஹி மேதங்’’.

    Pucchāmi taṃ bhagavā brūhi metaṃ’’.

    73.

    73.

    ‘‘ஸங்கா²ய லோகஸ்மி பரோபரானி, [புண்ணகாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Saṅkhāya lokasmi paroparāni, [puṇṇakāti bhagavā]

    யஸ்ஸிஞ்ஜிதங் நத்தி² குஹிஞ்சி லோகே;

    Yassiñjitaṃ natthi kuhiñci loke;

    ஸந்தோ விதூ⁴மோ அனீகோ⁴ நிராஸோ, அதாரி ஸோ ஜாதிஜரந்தி ப்³ரூமீ’’தி.

    Santo vidhūmo anīgho nirāso, atāri so jātijaranti brūmī’’ti.

    புண்ணகமாணவபுச்சா² ததியா.

    Puṇṇakamāṇavapucchā tatiyā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 3. புண்ணகமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 3. Puṇṇakamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact