Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    2. து³தியவக்³கோ³

    2. Dutiyavaggo

    1. புஞ்ஞகிரியவத்து²ஸுத்தங்

    1. Puññakiriyavatthusuttaṃ

    60. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    60. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னி. கதமானி தீணி? தா³னமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², ஸீலமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து², பா⁴வனாமயங் புஞ்ஞகிரியவத்து² – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி புஞ்ஞகிரியவத்தூ²னீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, puññakiriyavatthūni. Katamāni tīṇi? Dānamayaṃ puññakiriyavatthu, sīlamayaṃ puññakiriyavatthu, bhāvanāmayaṃ puññakiriyavatthu – imāni kho, bhikkhave, tīṇi puññakiriyavatthūnī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘புஞ்ஞமேவ ஸோ ஸிக்கெ²ய்ய, ஆயதக்³க³ங் ஸுகு²த்³ரயங்;

    ‘‘Puññameva so sikkheyya, āyataggaṃ sukhudrayaṃ;

    தா³னஞ்ச ஸமசரியஞ்ச, மெத்தசித்தஞ்ச பா⁴வயே.

    Dānañca samacariyañca, mettacittañca bhāvaye.

    ‘‘ஏதே த⁴ம்மே பா⁴வயித்வா, தயோ ஸுக²ஸமுத்³த³யே;

    ‘‘Ete dhamme bhāvayitvā, tayo sukhasamuddaye;

    அப்³யாபஜ்ஜ²ங் ஸுக²ங் லோகங், பண்டி³தோ உபபஜ்ஜதீ’’தி.

    Abyāpajjhaṃ sukhaṃ lokaṃ, paṇḍito upapajjatī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. பட²மங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 1. புஞ்ஞகிரியவத்து²ஸுத்தவண்ணனா • 1. Puññakiriyavatthusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact