Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[214] 4. புண்ணனதீ³ஜாதகவண்ணனா
[214] 4. Puṇṇanadījātakavaṇṇanā
புண்ணங் நதி³ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² ததா²க³தஸ்ஸ பஞ்ஞங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ க³ம்பீ⁴ரபஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ உபாயபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ பஞ்ஞவா உபாயகுஸலோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Puṇṇaṃ nadinti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi divase dhammasabhāyaṃ bhikkhū tathāgatassa paññaṃ ārabbha kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, sammāsambuddho mahāpañño puthupañño hāsapañño javanapañño tikkhapañño gambhīrapañño nibbedhikapañño upāyapaññāya samannāgato’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavā upāyakusaloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ புரோஹிதகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பிது அச்சயேன புரோஹிதட்டா²னங் லபி⁴த்வா பா³ராணஸிரஞ்ஞோ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. அபரபா⁴கே³ ராஜா பரிபே⁴த³கானங் கத²ங் க³ஹெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ குத்³தோ⁴ ‘‘மா மம ஸந்திகே வஸீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் பா³ராணஸிதோ பப்³பா³ஜேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ புத்ததா³ரங் க³ஹெத்வா ஏகஸ்மிங் காஸிககா³மகே வாஸங் கப்பேஸி. அபரபா⁴கே³ ராஜா தஸ்ஸ கு³ணங் ஸரித்வா ‘‘மய்ஹங் கஞ்சி பேஸெத்வா ஆசரியங் பக்கோஸிதுங் ந யுத்தங், ஏகங் பன கா³த²ங் ப³ந்தி⁴த்வா பண்ணங் லிகி²த்வா காகமங்ஸங் பசாபெத்வா பண்ணஞ்ச மங்ஸஞ்ச ஸேதவத்தே²ன பலிவேடெ²த்வா ராஜமுத்³தி³காய லஞ்செ²த்வா பேஸெஸ்ஸாமி. யதி³ பண்டி³தோ ப⁴விஸ்ஸதி, பண்ணங் வாசெத்வா காகமங்ஸபா⁴வங் ஞத்வா ஆக³மிஸ்ஸதி, நோ சே, நாக³மிஸ்ஸதீ’’தி ‘‘புண்ணங் நதி³’’ந்தி இமங் கா³த²ங் பண்ணே லிகி² –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto purohitakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā pitu accayena purohitaṭṭhānaṃ labhitvā bārāṇasirañño atthadhammānusāsako ahosi. Aparabhāge rājā paribhedakānaṃ kathaṃ gahetvā bodhisattassa kuddho ‘‘mā mama santike vasī’’ti bodhisattaṃ bārāṇasito pabbājesi. Bodhisatto puttadāraṃ gahetvā ekasmiṃ kāsikagāmake vāsaṃ kappesi. Aparabhāge rājā tassa guṇaṃ saritvā ‘‘mayhaṃ kañci pesetvā ācariyaṃ pakkosituṃ na yuttaṃ, ekaṃ pana gāthaṃ bandhitvā paṇṇaṃ likhitvā kākamaṃsaṃ pacāpetvā paṇṇañca maṃsañca setavatthena paliveṭhetvā rājamuddikāya lañchetvā pesessāmi. Yadi paṇḍito bhavissati, paṇṇaṃ vācetvā kākamaṃsabhāvaṃ ñatvā āgamissati, no ce, nāgamissatī’’ti ‘‘puṇṇaṃ nadi’’nti imaṃ gāthaṃ paṇṇe likhi –
127.
127.
‘‘புண்ணங் நதி³ங் யேன ச பெய்யமாஹு, ஜாதங் யவங் யேன ச கு³ய்ஹமாஹு;
‘‘Puṇṇaṃ nadiṃ yena ca peyyamāhu, jātaṃ yavaṃ yena ca guyhamāhu;
தூ³ரங் க³தங் யேன ச அவ்ஹயந்தி, ஸோ த்யாக³தோ ஹந்த³ ச பு⁴ஞ்ஜ ப்³ராஹ்மணா’’தி.
Dūraṃ gataṃ yena ca avhayanti, so tyāgato handa ca bhuñja brāhmaṇā’’ti.
தத்த² புண்ணங் நதி³ங் யேன ச பெய்யமாஹூதி காகபெய்யா நதீ³ஹி வத³ந்தா யேன புண்ணங் நதி³ங் காகபெய்யமாஹு, ந ஹி அபுண்ணா நதீ³ ‘‘காகபெய்யா’’தி வுச்சதி. யதா³பி நதீ³தீரே ட²த்வா கீ³வங் பஸாரெத்வா காகேன பாதுங் ஸக்கா ஹோதி, ததா³ நங் ‘‘காகபெய்யா’’தி வத³ந்தி. ஜாதங் யவங் யேன ச கு³ய்ஹமாஹூதி யவந்தி தே³ஸனாஸீஸமத்தங், இத⁴ பன ஸப்³ப³ம்பி ஜாதங் உக்³க³தங் ஸம்பன்னதருணஸஸ்ஸங் அதி⁴ப்பேதங். தஞ்ஹி யதா³ அந்தோ பவிட்ட²காகங் படிச்சா²தே³துங் ஸக்கோதி, ததா³ கு³ய்ஹதீதி கு³ய்ஹங். கிங் கு³ய்ஹதி? காகங். இதி காகஸ்ஸ கு³ய்ஹங் காககு³ய்ஹந்தி தங் வத³மானா காகேன கு³ய்ஹவசனஸ்ஸ காரணபூ⁴தேன ‘‘கு³ய்ஹ’’ந்தி வத³ந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘யேன ச கு³ய்ஹமாஹூ’’தி. தூ³ரங் க³தங் யேன ச அவ்ஹயந்தீதி தூ³ரங் க³தங் விப்பவுத்த²ங் பியபுக்³க³லங் யங் ஆக³ந்த்வா நிஸின்னங் தி³ஸ்வா ஸசே இத்த²ன்னாமோ ஆக³ச்ச²தி, வஸ்ஸ காகாதி வா வஸ்ஸந்தஞ்ஞேவ வா ஸுத்வா ‘‘யதா² காகோ வஸ்ஸதி, இத்த²ன்னாமோ ஆக³மிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் வத³ந்தா யேன ச அவ்ஹயந்தி கதெ²ந்தி மந்தெந்தி, உதா³ஹரந்தீதி அத்தோ². ஸோ த்யாக³தோதி ஸோ தே ஆனீதோ. ஹந்த³ ச பு⁴ஞ்ஜ, ப்³ராஹ்மணாதி க³ண்ஹ, ப்³ராஹ்மண, பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு நங், கா²த³ இத³ங் காகமங்ஸந்தி அத்தோ².
Tattha puṇṇaṃ nadiṃ yena ca peyyamāhūti kākapeyyā nadīhi vadantā yena puṇṇaṃ nadiṃ kākapeyyamāhu, na hi apuṇṇā nadī ‘‘kākapeyyā’’ti vuccati. Yadāpi nadītīre ṭhatvā gīvaṃ pasāretvā kākena pātuṃ sakkā hoti, tadā naṃ ‘‘kākapeyyā’’ti vadanti. Jātaṃ yavaṃ yena ca guyhamāhūti yavanti desanāsīsamattaṃ, idha pana sabbampi jātaṃ uggataṃ sampannataruṇasassaṃ adhippetaṃ. Tañhi yadā anto paviṭṭhakākaṃ paṭicchādetuṃ sakkoti, tadā guyhatīti guyhaṃ. Kiṃ guyhati? Kākaṃ. Iti kākassa guyhaṃ kākaguyhanti taṃ vadamānā kākena guyhavacanassa kāraṇabhūtena ‘‘guyha’’nti vadanti. Tena vuttaṃ ‘‘yena ca guyhamāhū’’ti. Dūraṃ gataṃ yena ca avhayantīti dūraṃ gataṃ vippavutthaṃ piyapuggalaṃ yaṃ āgantvā nisinnaṃ disvā sace itthannāmo āgacchati, vassa kākāti vā vassantaññeva vā sutvā ‘‘yathā kāko vassati, itthannāmo āgamissatī’’ti evaṃ vadantā yena ca avhayanti kathenti mantenti, udāharantīti attho. So tyāgatoti so te ānīto. Handa ca bhuñja, brāhmaṇāti gaṇha, brāhmaṇa, bhuñjassu naṃ, khāda idaṃ kākamaṃsanti attho.
இதி ராஜா இமங் கா³த²ங் பண்ணே லிகி²த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பேஸேஸி. ஸோ பண்ணங் வாசெத்வா ‘‘ராஜா மங் த³ட்டு²காமோ’’தி ஞத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Iti rājā imaṃ gāthaṃ paṇṇe likhitvā bodhisattassa pesesi. So paṇṇaṃ vācetvā ‘‘rājā maṃ daṭṭhukāmo’’ti ñatvā dutiyaṃ gāthamāha –
128.
128.
‘‘யதோ மங் ஸரதீ ராஜா, வாயஸம்பி பஹேதவே;
‘‘Yato maṃ saratī rājā, vāyasampi pahetave;
ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா ச, அஸதீயேவ பாபியா’’தி.
Haṃsā koñcā mayūrā ca, asatīyeva pāpiyā’’ti.
தத்த² யதோ மங் ஸரதீ ராஜா, வாயஸம்பி பஹேதவேதி யதா³ ராஜா வாயஸமங்ஸங் லபி⁴த்வா தம்பி பஹேதுங் மங் ஸரதி. ஹங்ஸா கோஞ்சா மயூரா சாதி யதா³ பனஸ்ஸ ஏதே ஹங்ஸாத³யோ உபனீதா ப⁴விஸ்ஸந்தி, ஏகானி ஹங்ஸமங்ஸாதீ³னி லச்ச²தி, ததா³ மங் கஸ்மா ந ஸரிஸ்ஸதீதி அத்தோ²? அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஹங்ஸகோஞ்சமயூரான’’ந்தி பாடோ². ஸோ ஸுந்த³ரதரா, இமேஸங் ஹங்ஸாதீ³னங் மங்ஸங் லபி⁴த்வா கஸ்மா மங் ந ஸரிஸ்ஸதி, ஸரிஸ்ஸதியேவாதி அத்தோ². அஸதீயேவ பாபியாதி யங் வா தங் வா லபி⁴த்வா ஸரணங் நாம ஸுந்த³ரங், லோகஸ்மிங் பன அஸதியேவ பாபியா, அஸதிகரணங்யேவ ஹீனங் லாமகங், தஞ்ச அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ நத்தி². ஸரதி மங் ராஜா, ஆக³மனங் மே பச்சாஸீஸதி, தஸ்மா க³மிஸ்ஸாமீதி யானங் யோஜாபெத்வா க³ந்த்வா ராஜானங் பஸ்ஸி, ராஜா துஸ்ஸித்வா புரோஹிதட்டா²னேயேவ பதிட்டா²பேஸி.
Tattha yato maṃ saratī rājā, vāyasampi pahetaveti yadā rājā vāyasamaṃsaṃ labhitvā tampi pahetuṃ maṃ sarati. Haṃsā koñcā mayūrā cāti yadā panassa ete haṃsādayo upanītā bhavissanti, ekāni haṃsamaṃsādīni lacchati, tadā maṃ kasmā na sarissatīti attho? Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘haṃsakoñcamayūrāna’’nti pāṭho. So sundaratarā, imesaṃ haṃsādīnaṃ maṃsaṃ labhitvā kasmā maṃ na sarissati, sarissatiyevāti attho. Asatīyeva pāpiyāti yaṃ vā taṃ vā labhitvā saraṇaṃ nāma sundaraṃ, lokasmiṃ pana asatiyeva pāpiyā, asatikaraṇaṃyeva hīnaṃ lāmakaṃ, tañca amhākaṃ rañño natthi. Sarati maṃ rājā, āgamanaṃ me paccāsīsati, tasmā gamissāmīti yānaṃ yojāpetvā gantvā rājānaṃ passi, rājā tussitvā purohitaṭṭhāneyeva patiṭṭhāpesi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, புரோஹிதோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, purohito pana ahameva ahosi’’nti.
புண்ணனதீ³ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Puṇṇanadījātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 214. புண்ணனதீ³ஜாதகங் • 214. Puṇṇanadījātakaṃ