Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
3. புண்ணாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
3. Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā
புண்ணே பூரஸ்ஸு த⁴ம்மேஹீதி புண்ணாய நாம ஸிக்க²மானாய கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே சந்த³பா⁴கா³ய நதி³யா தீரே கின்னரயோனியங் நிப்³ப³த்தா. ஏகதி³வஸங் தத்த² அஞ்ஞதரங் பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா நளமாலாய தங் பூஜெத்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. ஸா தேன புஞ்ஞகம்மேன ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி. புண்ணாதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னதாய வீஸதிவஸ்ஸானி வஸமானா மஹாபஜாபதிகோ³தமியா ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ பப்³ப³ஜித்வா ஸிக்க²மானா ஏவ ஹுத்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴. ஸத்தா² தஸ்ஸா க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோ ஏவ ஓபா⁴ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா –
Puṇṇepūrassu dhammehīti puṇṇāya nāma sikkhamānāya gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī buddhasuññe loke candabhāgāya nadiyā tīre kinnarayoniyaṃ nibbattā. Ekadivasaṃ tattha aññataraṃ paccekabuddhaṃ disvā pasannamānasā naḷamālāya taṃ pūjetvā añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. Sā tena puññakammena sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ gahapatimahāsālakule nibbatti. Puṇṇātissā nāmaṃ ahosi. Sā upanissayasampannatāya vīsativassāni vasamānā mahāpajāpatigotamiyā santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā pabbajitvā sikkhamānā eva hutvā vipassanaṃ ārabhi. Satthā tassā gandhakuṭiyaṃ nisinno eva obhāsaṃ vissajjetvā –
3.
3.
‘‘புண்ணே பூரஸ்ஸு த⁴ம்மேஹி, சந்தோ³ பன்னரஸேரிவ;
‘‘Puṇṇe pūrassu dhammehi, cando pannaraseriva;
பரிபுண்ணாய பஞ்ஞாய, தமோக²ந்த⁴ங் பதா³லயா’’தி. – இமங் கா³த²மாஹ;
Paripuṇṇāya paññāya, tamokhandhaṃ padālayā’’ti. – imaṃ gāthamāha;
தத்த² புண்ணேதி தஸ்ஸா ஆலபனங். பூரஸ்ஸு த⁴ம்மேஹீதி ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஹி பரிபுண்ணா ஹோஹி. சந்தோ³ பன்னரஸேரிவாதி ர-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ. பன்னரஸே புண்ணமாஸியங் ஸப்³பா³ஹி கலாஹி பரிபுண்ணோ சந்தோ³ விய. பரிபுண்ணாய பஞ்ஞாயாதி ஸோளஸன்னங் கிச்சானங் பாரிபூரியா பரிபுண்ணாய அரஹத்தமக்³க³பஞ்ஞாய. தமோக²ந்த⁴ங் பதா³லயாதி மோஹக்க²ந்த⁴ங் அனவஸேஸதோ பி⁴ந்த³ ஸமுச்சி²ந்த³. மோஹக்க²ந்த⁴பதா³லனேன ஸஹேவ ஸப்³பே³பி கிலேஸா பதா³லிதா ஹொந்தீதி.
Tattha puṇṇeti tassā ālapanaṃ. Pūrassu dhammehīti sattatiṃsabodhipakkhiyadhammehi paripuṇṇā hohi. Cando pannaraserivāti ra-kāro padasandhikaro. Pannarase puṇṇamāsiyaṃ sabbāhi kalāhi paripuṇṇo cando viya. Paripuṇṇāya paññāyāti soḷasannaṃ kiccānaṃ pāripūriyā paripuṇṇāya arahattamaggapaññāya. Tamokhandhaṃ padālayāti mohakkhandhaṃ anavasesato bhinda samucchinda. Mohakkhandhapadālanena saheva sabbepi kilesā padālitā hontīti.
ஸா தங் கா³த²ங் ஸுத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.1.37-45) –
Sā taṃ gāthaṃ sutvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.1.37-45) –
‘‘சந்த³பா⁴கா³னதீ³தீரே, அஹோஸிங் கின்னரீ ததா³;
‘‘Candabhāgānadītīre, ahosiṃ kinnarī tadā;
அத்³த³ஸங் விரஜங் பு³த்³த⁴ங், ஸயம்பு⁴ங் அபராஜிதங்.
Addasaṃ virajaṃ buddhaṃ, sayambhuṃ aparājitaṃ.
‘‘பஸன்னசித்தா ஸுமனா, வேத³ஜாதா கதஞ்ஜலீ;
‘‘Pasannacittā sumanā, vedajātā katañjalī;
நளமாலங் க³ஹெத்வான, ஸயம்பு⁴ங் அபி⁴பூஜயிங்.
Naḷamālaṃ gahetvāna, sayambhuṃ abhipūjayiṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா கின்னரீதே³ஹங், அக³ச்சி²ங் தித³ஸங் க³திங்.
Jahitvā kinnarīdehaṃ, agacchiṃ tidasaṃ gatiṃ.
‘‘ச²த்திங்ஸதே³வராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;
‘‘Chattiṃsadevarājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
த³ஸன்னங் சக்கவத்தீனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்;
Dasannaṃ cakkavattīnaṃ, mahesittamakārayiṃ;
ஸங்வேஜெத்வான மே சித்தங், பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.
Saṃvejetvāna me cittaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.
Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.
‘‘சதுன்னவுதிதோ கப்பே, யங் புப்ப²மபி⁴பூஜயிங்;
‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ pupphamabhipūjayiṃ;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, புப்ப²பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, pupphapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ஸா தே²ரீ தமேவ கா³த²ங் உதா³னேஸி. அயமேவ சஸ்ஸா அஞ்ஞாப்³யாகரணகா³தா² அஹோஸீதி.
Arahattaṃ pana patvā sā therī tameva gāthaṃ udānesi. Ayameva cassā aññābyākaraṇagāthā ahosīti.
புண்ணாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Puṇṇātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 3. புண்ணாதே²ரீகா³தா² • 3. Puṇṇātherīgāthā