Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[147] 7. புப்ப²ரத்தஜாதகவண்ணனா
[147] 7. Puppharattajātakavaṇṇanā
நயித³ங் து³க்க²ங் அது³ங் து³க்க²ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி ப⁴க³வதா ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோ’’தி வுத்தே ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வத்வா ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி ச புட்டோ² ‘‘புராணது³தியிகாயா’’தி வத்வா ‘‘மது⁴ரஹத்த²ரஸா, ப⁴ந்தே, ஸா இத்தீ², ந ஸக்கோமி தங் வினா வஸிது’’ந்தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ஏஸா தே பி⁴க்கு² அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய ஸூலே உத்தாஸிதோ ஏதஞ்ஞேவ பத்த²யமானோ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தோ, இதா³னி நங் கஸ்மா புன பத்தே²ஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Nayidaṃdukkhaṃ aduṃ dukkhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. So hi bhagavatā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhito’’ti vutte ‘‘sacca’’nti vatvā ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti ca puṭṭho ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vatvā ‘‘madhurahattharasā, bhante, sā itthī, na sakkomi taṃ vinā vasitu’’nti āha. Atha naṃ satthā ‘‘esā te bhikkhu anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya sūle uttāsito etaññeva patthayamāno kālaṃ katvā niraye nibbatto, idāni naṃ kasmā puna patthesī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஆகாஸட்ட²தே³வதா அஹோஸி. அத² பா³ராணஸியங் கத்திகரத்திவாரச²ணோ ஸம்பத்தோ ஹோதி, நக³ரங் தே³வனக³ரங் விய அலங்கரிங்ஸு. ஸப்³போ³ ஜனோ க²ணகீளானிஸ்ஸிதோ அஹோஸி. ஏகஸ்ஸ பன து³க்³க³தமனுஸ்ஸஸ்ஸ ஏகமேவ க⁴னஸாடகயுக³ங் அஹோஸி. ஸோ தங் ஸுதோ⁴தங் தோ⁴வாபெத்வா ஓப⁴ஞ்ஜாபெத்வா ஸதவலிகங் ஸஹஸ்ஸவலிகங் காரெத்வா ட²பேஸி. அத² நங் ப⁴ரியா ஏவமாஹ ‘‘இச்சா²மஹங், ஸாமி, ஏகங் குஸும்ப⁴ரத்தங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா தவ கண்டே² லக்³கா³ கத்திகரத்திவாரங் சரிது’’ந்தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, குதோ அம்ஹாகங் த³லித்³தா³னங் குஸும்ப⁴ங், ஸுத்³த⁴வத்த²ங் நிவாஸெத்வா கீளாஹீ’’தி? ‘‘குஸும்ப⁴ரத்தங் அலப⁴மானா ச²ணகீளங் ந கீளிஸ்ஸாமி, த்வங் அஞ்ஞங் இத்தி²ங் க³ஹெத்வா கீளஸ்ஸூ’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, கிங் மங் பீளேஸி, குதோ அம்ஹாகங் குஸும்ப⁴’’ந்தி? ‘‘ஸாமி, புரிஸஸ்ஸ இச்சா²ய ஸதி கிங் நாம நத்தி², நனு ரஞ்ஞோ குஸும்ப⁴வத்து²ஸ்மிங் ப³ஹு குஸும்ப⁴’’ந்தி. ‘‘ப⁴த்³தே³ , தங் டா²னங் ரக்க²ஸபரிக்³க³ஹிதபொக்க²ரணிஸதி³ஸங், ப³லவாரக்கா², ந ஸக்கா உபஸங்கமிதுங், மா தே ஏதங் ருச்சி, யதா²லத்³தே⁴னேவ துஸ்ஸஸ்ஸூ’’தி. ‘‘ஸாமி, ரத்திபா⁴கே³ அந்த⁴காரே ஸதி புரிஸஸ்ஸ அக³மனீயட்டா²னங் நாம நத்தீ²’’தி. இதி ஸோ தாய புனப்புனங் கதெ²ந்தியா கிலேஸவஸேன தஸ்ஸா வசனங் க³ஹெத்வா ‘‘ஹோது ப⁴த்³தே³, மா சிந்தயித்தா²’’தி தங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ரத்திபா⁴கே³ ஜீவிதங் பரிச்சஜித்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா ரஞ்ஞோ குஸும்ப⁴வத்து²ங் க³ந்த்வா வதிங் மத்³தி³த்வா அந்தோவத்து²ங் பாவிஸி. ஆரக்க²மனுஸ்ஸா வதிஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘சோரோ சோரோ’’தி பரிவாரெத்வா க³ஹெத்வா பரிபா⁴ஸித்வா கொட்டெத்வா ப³ந்தி⁴த்வா பபா⁴தாய ரத்தியா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். ராஜா ‘‘க³ச்ச²த², நங் ஸூலே உத்தாஸேதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் பச்சா²பா³ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா வஜ்ஜ²பே⁴ரியா வஜ்ஜமானாய நக³ரா நிக்க²மாபெத்வா ஸூலே உத்தாஸேஸுங். ப³லவவேத³னா பவத்தந்தி, காகா ஸீஸே நிலீயித்வா கணயக்³க³ஸதி³ஸேஹி துண்ஹேஹி அக்கீ²னி விஜ்ஜ²ந்தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ākāsaṭṭhadevatā ahosi. Atha bārāṇasiyaṃ kattikarattivārachaṇo sampatto hoti, nagaraṃ devanagaraṃ viya alaṅkariṃsu. Sabbo jano khaṇakīḷānissito ahosi. Ekassa pana duggatamanussassa ekameva ghanasāṭakayugaṃ ahosi. So taṃ sudhotaṃ dhovāpetvā obhañjāpetvā satavalikaṃ sahassavalikaṃ kāretvā ṭhapesi. Atha naṃ bhariyā evamāha ‘‘icchāmahaṃ, sāmi, ekaṃ kusumbharattaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā tava kaṇṭhe laggā kattikarattivāraṃ caritu’’nti. ‘‘Bhadde, kuto amhākaṃ daliddānaṃ kusumbhaṃ, suddhavatthaṃ nivāsetvā kīḷāhī’’ti? ‘‘Kusumbharattaṃ alabhamānā chaṇakīḷaṃ na kīḷissāmi, tvaṃ aññaṃ itthiṃ gahetvā kīḷassū’’ti. ‘‘Bhadde, kiṃ maṃ pīḷesi, kuto amhākaṃ kusumbha’’nti? ‘‘Sāmi, purisassa icchāya sati kiṃ nāma natthi, nanu rañño kusumbhavatthusmiṃ bahu kusumbha’’nti. ‘‘Bhadde , taṃ ṭhānaṃ rakkhasapariggahitapokkharaṇisadisaṃ, balavārakkhā, na sakkā upasaṅkamituṃ, mā te etaṃ rucci, yathāladdheneva tussassū’’ti. ‘‘Sāmi, rattibhāge andhakāre sati purisassa agamanīyaṭṭhānaṃ nāma natthī’’ti. Iti so tāya punappunaṃ kathentiyā kilesavasena tassā vacanaṃ gahetvā ‘‘hotu bhadde, mā cintayitthā’’ti taṃ samassāsetvā rattibhāge jīvitaṃ pariccajitvā nagarā nikkhamitvā rañño kusumbhavatthuṃ gantvā vatiṃ madditvā antovatthuṃ pāvisi. Ārakkhamanussā vatisaddaṃ sutvā ‘‘coro coro’’ti parivāretvā gahetvā paribhāsitvā koṭṭetvā bandhitvā pabhātāya rattiyā rañño dassesuṃ. Rājā ‘‘gacchatha, naṃ sūle uttāsethā’’ti āha. Atha naṃ pacchābāhaṃ bandhitvā vajjhabheriyā vajjamānāya nagarā nikkhamāpetvā sūle uttāsesuṃ. Balavavedanā pavattanti, kākā sīse nilīyitvā kaṇayaggasadisehi tuṇhehi akkhīni vijjhanti.
ஸோ ததா²ரூபம்பி து³க்க²ங் அமனஸிகரித்வா தமேவ இத்தி²ங் அனுஸ்ஸரித்வா ‘‘தாய நாமம்ஹி க⁴னபுப்ப²ரத்தவத்த²னிவத்தா²ய கண்டே² ஆஸத்தபா³ஹுயுக³ளாய ஸத்³தி⁴ங் கத்திகரத்திவாரதோ பரிஹீனோ’’தி சிந்தெத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
So tathārūpampi dukkhaṃ amanasikaritvā tameva itthiṃ anussaritvā ‘‘tāya nāmamhi ghanapuppharattavatthanivatthāya kaṇṭhe āsattabāhuyugaḷāya saddhiṃ kattikarattivārato parihīno’’ti cintetvā imaṃ gāthamāha –
147.
147.
‘‘நயித³ங் து³க்க²ங் அது³ங் து³க்க²ங், யங் மங் துத³தி வாயஸோ;
‘‘Nayidaṃ dukkhaṃ aduṃ dukkhaṃ, yaṃ maṃ tudati vāyaso;
யங் ஸாமா புப்ப²ரத்தேன, கத்திகங் நானுபொ⁴ஸ்ஸதீ’’தி.
Yaṃ sāmā puppharattena, kattikaṃ nānubhossatī’’ti.
தத்த² நயித³ங் து³க்க²ங் அது³ங் து³க்க²ங், யங் மங் துத³தி வாயஸோதி யஞ்ச இத³ங் ஸூலே லக்³க³னபச்சயங் காயிகசேதஸிகது³க்க²ங், யஞ்ச லோஹமயேஹி விய துண்டே³ஹி வாயஸோ துத³தி, இத³ங் ஸப்³ப³ம்பி மய்ஹங் ந து³க்க²ங், அது³ங் து³க்க²ங் ஏதங்யேவ பன மே து³க்க²ந்தி அத்தோ². கதரங்? யங் ஸாமா புப்ப²ரத்தேன, கத்திகங் நானுபொ⁴ஸ்ஸதீதி, யங் ஸா பியங்கு³ஸாமா மம ப⁴ரியா ஏகங் குஸும்ப⁴ரத்தங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா ஏவங் க⁴னபுப்ப²ரத்தேன வத்த²யுகே³ன அச்ச²ன்னா மம கண்டே² க³ஹெத்வா கத்திகரத்திவாரங் நானுப⁴விஸ்ஸதி, இத³ங் மய்ஹங் து³க்க²ங், ஏததே³வ ஹி மங் பா³த⁴தீதி? ஸோ ஏவங் மாதுகா³மங் ஆரப்³ப⁴ விப்பலபந்தோயேவ காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தி.
Tattha nayidaṃ dukkhaṃ aduṃ dukkhaṃ, yaṃ maṃ tudati vāyasoti yañca idaṃ sūle lagganapaccayaṃ kāyikacetasikadukkhaṃ, yañca lohamayehi viya tuṇḍehi vāyaso tudati, idaṃ sabbampi mayhaṃ na dukkhaṃ, aduṃ dukkhaṃ etaṃyeva pana me dukkhanti attho. Kataraṃ? Yaṃ sāmā puppharattena, kattikaṃ nānubhossatīti, yaṃ sā piyaṅgusāmā mama bhariyā ekaṃ kusumbharattaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā evaṃ ghanapuppharattena vatthayugena acchannā mama kaṇṭhe gahetvā kattikarattivāraṃ nānubhavissati, idaṃ mayhaṃ dukkhaṃ, etadeva hi maṃ bādhatīti? So evaṃ mātugāmaṃ ārabbha vippalapantoyeva kālaṃ katvā niraye nibbatti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகாவ இதா³னி ஜயம்பதிகா, தங் காரணங் பச்சக்க²ங் கத்வா டி²தா ஆகாஸட்ட²தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā jayampatikāva idāni jayampatikā, taṃ kāraṇaṃ paccakkhaṃ katvā ṭhitā ākāsaṭṭhadevatā pana ahameva ahosi’’nti.
புப்ப²ரத்தஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Puppharattajātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 147. புப்ப²ரத்தஜாதகங் • 147. Puppharattajātakaṃ