Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. புப்ப²தூ²பியத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Pupphathūpiyattheraapadānaṃ

    10.

    10.

    ‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , குக்குரோ நாம 1 பப்³ப³தோ;

    ‘‘Himavantassāvidūre , kukkuro nāma 2 pabbato;

    வேமஜ்ஜே² தஸ்ஸ வஸதி, ப்³ராஹ்மணோ மந்தபாரகூ³.

    Vemajjhe tassa vasati, brāhmaṇo mantapāragū.

    11.

    11.

    ‘‘பஞ்ச ஸிஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³;

    ‘‘Pañca sissasahassāni, parivārenti maṃ sadā;

    புப்³பு³ட்டா²யீ ச தே ஆஸுங், மந்தேஸு ச விஸாரதா³.

    Pubbuṭṭhāyī ca te āsuṃ, mantesu ca visāradā.

    12.

    12.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே ஸமுப்பன்னோ, தங் விஜானாத² நோ ப⁴வங்;

    ‘‘Buddho loke samuppanno, taṃ vijānātha no bhavaṃ;

    அஸீதிப்³யஞ்ஜனானஸ்ஸ, பா³த்திங்ஸவரலக்க²ணா.

    Asītibyañjanānassa, bāttiṃsavaralakkhaṇā.

    13.

    13.

    ‘‘ப்³யாமப்பபோ⁴ ஜினவரோ, ஆதி³ச்சோவ விரோசதி;

    ‘‘Byāmappabho jinavaro, ādiccova virocati;

    ஸிஸ்ஸானங் வசனங் ஸுத்வா, ப்³ராஹ்மணோ மந்தபாரகூ³.

    Sissānaṃ vacanaṃ sutvā, brāhmaṇo mantapāragū.

    14.

    14.

    ‘‘அஸ்ஸமா அபி⁴னிக்க²ம்ம, தி³ஸங் புச்ச²தி ஸிஸ்ஸகே 3;

    ‘‘Assamā abhinikkhamma, disaṃ pucchati sissake 4;

    யம்ஹி தே³ஸே மஹாவீரோ, வஸதி லோகனாயகோ.

    Yamhi dese mahāvīro, vasati lokanāyako.

    15.

    15.

    ‘‘தாஹங் தி³ஸங் நமஸ்ஸிஸ்ஸங், ஜினங் அப்படிபுக்³க³லங்;

    ‘‘Tāhaṃ disaṃ namassissaṃ, jinaṃ appaṭipuggalaṃ;

    உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, பூஜேஸிங் தங் ததா²க³தங்.

    Udaggacitto sumano, pūjesiṃ taṃ tathāgataṃ.

    16.

    16.

    ‘‘ஏத² ஸிஸ்ஸா க³மிஸ்ஸாம, த³க்கி²ஸ்ஸாம ததா²க³தங்;

    ‘‘Etha sissā gamissāma, dakkhissāma tathāgataṃ;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, ஸொஸ்ஸாம ஜினஸாஸனங்.

    Vanditvā satthuno pāde, sossāma jinasāsanaṃ.

    17.

    17.

    ‘‘ஏகாஹங் அபி⁴னிக்க²ம்ம, ப்³யாதி⁴ங் படிலபி⁴ங் அஹங்;

    ‘‘Ekāhaṃ abhinikkhamma, byādhiṃ paṭilabhiṃ ahaṃ;

    ப்³யாதி⁴னா பீளிதோ ஸந்தோ, ஸாலங் வாஸயிதுங் க³மிங்.

    Byādhinā pīḷito santo, sālaṃ vāsayituṃ gamiṃ.

    18.

    18.

    ‘‘ஸப்³பே³ ஸிஸ்ஸே ஸமானெத்வா, அபுச்சி²ங் தே ததா²க³தங்;

    ‘‘Sabbe sisse samānetvā, apucchiṃ te tathāgataṃ;

    கீதி³ஸங் லோகனாத²ஸ்ஸ, கு³ணங் பரமபு³த்³தி⁴னோ.

    Kīdisaṃ lokanāthassa, guṇaṃ paramabuddhino.

    19.

    19.

    ‘‘தே மே புட்டா² வியாகங்ஸு, யதா² த³ஸ்ஸாவினோ ததா²;

    ‘‘Te me puṭṭhā viyākaṃsu, yathā dassāvino tathā;

    ஸக்கச்சங் பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் தங், தே³ஸேஸுங் 5 மம ஸம்முகா².

    Sakkaccaṃ buddhaseṭṭhaṃ taṃ, desesuṃ 6 mama sammukhā.

    20.

    20.

    ‘‘தேஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, ஸகங் சித்தங் பஸாத³யிங்;

    ‘‘Tesāhaṃ vacanaṃ sutvā, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;

    புப்பே²ஹி தூ²பங் கத்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Pupphehi thūpaṃ katvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    21.

    21.

    ‘‘தே மே ஸரீரங் ஜா²பெத்வா, அக³முங் பு³த்³த⁴ஸந்திகங்;

    ‘‘Te me sarīraṃ jhāpetvā, agamuṃ buddhasantikaṃ;

    அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, ஸத்தா²ரமபி⁴வாத³யுங்.

    Añjaliṃ paggahetvāna, satthāramabhivādayuṃ.

    22.

    22.

    ‘‘புப்பே²ஹி தூ²பங் கத்வான, ஸுக³தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Pupphehi thūpaṃ katvāna, sugatassa mahesino;

    கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங், து³க்³க³திங் நுபபஜ்ஜஹங்.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘சத்தாலீஸஸஹஸ்ஸம்ஹி , கப்பே ஸோளஸ க²த்தியா;

    ‘‘Cattālīsasahassamhi , kappe soḷasa khattiyā;

    நாமேனக்³கி³ஸமா நாம, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.

    Nāmenaggisamā nāma, cakkavattī mahabbalā.

    24.

    24.

    ‘‘வீஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, ராஜானோ சக்கவத்தினோ;

    ‘‘Vīsakappasahassamhi, rājāno cakkavattino;

    க⁴தாஸனஸனாமாவ, அட்ட²த்திங்ஸ மஹீபதீ.

    Ghatāsanasanāmāva, aṭṭhattiṃsa mahīpatī.

    25.

    25.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா புப்ப²தூ²பியோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā pupphathūpiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    புப்ப²தூ²பியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Pupphathūpiyattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. குக்குடோ நாம (ஸீ॰)
    2. kukkuṭo nāma (sī.)
    3. ப்³ராஹ்மணோ (ஸ்யா॰)
    4. brāhmaṇo (syā.)
    5. த³ஸ்ஸேஸுங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. dassesuṃ (sī. syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. புப்ப²தூ²பியத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Pupphathūpiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact