Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā

    4. புப்ப²வக்³கோ³

    4. Pupphavaggo

    1. பத²விகதா²பஸுதபஞ்சஸதபி⁴க்கு²வத்து²

    1. Pathavikathāpasutapañcasatabhikkhuvatthu

    கோ இமங் பத²விங் விசெஸ்ஸதீதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ பத²விகதா²பஸுதே பஞ்சஸதே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Koimaṃ pathaviṃ vicessatīti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto pathavikathāpasute pañcasate bhikkhū ārabbha kathesi.

    தே கிர ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஜனபத³சாரிகங் சரித்வா ஜேதவனங் ஆக³ந்த்வா ஸாயன்ஹஸமயே உபட்டா²னஸாலாயங் ஸன்னிஸின்னா அத்தனா க³தக³தட்டா²னேஸு ‘‘அஸுககா³மதோ அஸுககா³மக³மனட்டா²னே ஸமங் விஸமங் கத்³த³மப³ஹுலங் ஸக்க²ரப³ஹுலங் காளமத்திகங் தம்ப³மத்திக’’ந்தி பத²விகத²ங் கதே²ஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா, ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, அம்ஹேஹி விசரிதட்டா²னே பத²விகதா²யா’’தி வுத்தே, ‘‘பி⁴க்க²வே, ஏஸா பா³ஹிரபத²வீ நாம, தும்ஹேஹி அஜ்ஜு²த்திகபத²வியங் பரிகம்மங் காதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Te kira bhagavatā saddhiṃ janapadacārikaṃ caritvā jetavanaṃ āgantvā sāyanhasamaye upaṭṭhānasālāyaṃ sannisinnā attanā gatagataṭṭhānesu ‘‘asukagāmato asukagāmagamanaṭṭhāne samaṃ visamaṃ kaddamabahulaṃ sakkharabahulaṃ kāḷamattikaṃ tambamattika’’nti pathavikathaṃ kathesuṃ. Satthā āgantvā, ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā, ‘‘bhante, amhehi vicaritaṭṭhāne pathavikathāyā’’ti vutte, ‘‘bhikkhave, esā bāhirapathavī nāma, tumhehi ajjhuttikapathaviyaṃ parikammaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti vatvā imā dve gāthā abhāsi –

    44.

    44.

    ‘‘கோ இமங் பத²விங் விசெஸ்ஸதி,

    ‘‘Ko imaṃ pathaviṃ vicessati,

    யமலோகஞ்ச இமங் ஸதே³வகங்;

    Yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    கோ த⁴ம்மபத³ங் ஸுதே³ஸிதங்,

    Ko dhammapadaṃ sudesitaṃ,

    குஸலோ புப்ப²மிவ பசெஸ்ஸதி.

    Kusalo pupphamiva pacessati.

    45.

    45.

    ‘‘ஸேகோ² பத²விங் விசெஸ்ஸதி,

    ‘‘Sekho pathaviṃ vicessati,

    யமலோகஞ்ச இமங் ஸதே³வகங்;

    Yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    ஸேகோ² த⁴ம்மபத³ங் ஸுதே³ஸிதங்,

    Sekho dhammapadaṃ sudesitaṃ,

    குஸலோ புப்ப²மிவ பசெஸ்ஸதீ’’தி.

    Kusalo pupphamiva pacessatī’’ti.

    தத்த² கோ இமந்தி கோ இமங் அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் பத²விங். விசெஸ்ஸதீதி அத்தனோ ஞாணேன விசினிஸ்ஸதி விஜானிஸ்ஸதி, படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீதி அத்தோ². யமலோகஞ்சாதி சதுப்³பி³த⁴ங் அபாயலோகஞ்ச. இமங் ஸதே³வகந்தி இமங் மனுஸ்ஸலோகஞ்ச தே³வலோகேன ஸத்³தி⁴ங் கோ விசெஸ்ஸதி விசினிஸ்ஸதி விஜானிஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீதி புச்சி². கோ த⁴ம்மபத³ங் ஸுதே³ஸிதந்தி யதா²ஸபா⁴வதோ கதி²தத்தா ஸுதே³ஸிதங் ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மஸங்கா²தங் த⁴ம்மபத³ங் குஸலோ மாலாகாரோ புப்ப²ங் விசினந்தோ விய கோ பசெஸ்ஸதி விசினிஸ்ஸதி விஜானிஸ்ஸதி உபபரிக்கி²ஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீதி அத்தோ². ஸேகோ²தி அதி⁴ஸீலஸிக்கா², அதி⁴சித்தஸிக்கா², அதி⁴பஞ்ஞாஸிக்கா²தி இமா திஸ்ஸோ ஸிக்கா² ஸிக்க²னதோ ஸோதாபத்திமக்³க³ட்ட²ங் ஆதி³ங் கத்வா யாவ அரஹத்தமக்³க³ட்டா² ஸத்தவிதோ⁴ ஸேகோ² இமங் அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் பத²விங் அரஹத்தமக்³கே³ன ததோ ச²ந்த³ராக³ங் அபகட்³ட⁴ந்தோ விசெஸ்ஸதி விசினிஸ்ஸதி விஜானிஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி ஸச்சி²கரிஸ்ஸதி. யமலோகஞ்சாதி தங் யதா²வுத்தபகாரங் யமலோகஞ்ச இமங் மனுஸ்ஸலோகஞ்ச ஸஹ தே³வேஹி ஸதே³வகங் ஸ்வேவ விசெஸ்ஸதி விசினிஸ்ஸதி விஜானிஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி ஸச்சி²கரிஸ்ஸதி. ஸேகோ²தி ஸ்வேவ ஸத்தவிதோ⁴ ஸேகோ², யதா² நாம குஸலோ மாலாகாரோ புப்பா²ராமங் பவிஸித்வா தருணமகுளானி ச பாணகவித்³தா⁴னி ச மிலாதானி ச க³ண்டி²கஜாதானி ச புப்பா²னி வஜ்ஜெத்வா ஸோப⁴னானி ஸுஜாதஸுஜாதானேவ புப்பா²னி விசினாதி, ஏவமேவ இமங் ஸுகதி²தங் ஸுனித்³தி³ட்ட²ங் போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மபத³ம்பி பஞ்ஞாய பசெஸ்ஸதி விசினிஸ்ஸதி உபபரிக்கி²ஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி ஸச்சி²கரிஸ்ஸதீதி ஸத்தா² ஸயமேவ பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி.

    Tattha ko imanti ko imaṃ attabhāvasaṅkhātaṃ pathaviṃ. Vicessatīti attano ñāṇena vicinissati vijānissati, paṭivijjhissati, sacchikarissatīti attho. Yamalokañcāti catubbidhaṃ apāyalokañca. Imaṃ sadevakanti imaṃ manussalokañca devalokena saddhiṃ ko vicessati vicinissati vijānissati paṭivijjhissati sacchikarissatīti pucchi. Kodhammapadaṃ sudesitanti yathāsabhāvato kathitattā sudesitaṃ sattatiṃsabodhipakkhiyadhammasaṅkhātaṃ dhammapadaṃ kusalo mālākāro pupphaṃ vicinanto viya kopacessati vicinissati vijānissati upaparikkhissati paṭivijjhissati, sacchikarissatīti attho. Sekhoti adhisīlasikkhā, adhicittasikkhā, adhipaññāsikkhāti imā tisso sikkhā sikkhanato sotāpattimaggaṭṭhaṃ ādiṃ katvā yāva arahattamaggaṭṭhā sattavidho sekho imaṃ attabhāvasaṅkhātaṃ pathaviṃ arahattamaggena tato chandarāgaṃ apakaḍḍhanto vicessati vicinissati vijānissati paṭivijjhissati sacchikarissati. Yamalokañcāti taṃ yathāvuttapakāraṃ yamalokañca imaṃ manussalokañca saha devehi sadevakaṃ sveva vicessati vicinissati vijānissati paṭivijjhissati sacchikarissati. Sekhoti sveva sattavidho sekho, yathā nāma kusalo mālākāro pupphārāmaṃ pavisitvā taruṇamakuḷāni ca pāṇakaviddhāni ca milātāni ca gaṇṭhikajātāni ca pupphāni vajjetvā sobhanāni sujātasujātāneva pupphāni vicināti, evameva imaṃ sukathitaṃ suniddiṭṭhaṃ bodhipakkhiyadhammapadampi paññāya pacessati vicinissati upaparikkhissati paṭivijjhissati sacchikarissatīti satthā sayameva pañhaṃ vissajjesi.

    தே³ஸனாவஸானே பஞ்சஸதாபி பி⁴க்கூ² ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸம்பத்தபரிஸாயபி ஸாத்தி²கா த⁴ம்மதே³ஸனா அஹோஸீதி.

    Desanāvasāne pañcasatāpi bhikkhū saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Sampattaparisāyapi sātthikā dhammadesanā ahosīti.

    பத²விகதா²பஸுதபஞ்சஸதபி⁴க்கு²வத்து² பட²மங்.

    Pathavikathāpasutapañcasatabhikkhuvatthu paṭhamaṃ.

    2. மரீசிகம்மட்டா²னிகத்தே²ரவத்து²

    2. Marīcikammaṭṭhānikattheravatthu

    பே²ணூபமந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் மரீசிகம்மட்டா²னிகங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Pheṇūpamanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto aññataraṃ marīcikammaṭṭhānikaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi.

    ஸோ கிர பி⁴க்கு² ஸத்து² ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா, ‘‘ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா க⁴டெத்வா வாயமித்வா அரஹத்தங் பத்துங் அஸக்கொந்தோ ‘‘விஸேஸெத்வா கம்மட்டா²னங் கதா²பெஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்து² ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ மரீசிங் தி³ஸ்வா, ‘‘யதா² அயங் கி³ம்ஹஸமயே உட்டி²தா மரீசி தூ³ரே டி²தானங் ரூபக³தா விய பஞ்ஞாயதி, ஸந்திகங் ஆக³ச்ச²ந்தானங் நேவ பஞ்ஞாயதி, அயங் அத்தபா⁴வோபி உப்பாத³வயட்டே²ன ஏவரூபோ’’தி மரீசிகம்மட்டா²னங் பா⁴வெந்தோ ஆக³ந்த்வா மக்³க³கிலந்தோ அசிரவதியங் ந்ஹாயித்வா ஏகஸ்மிங் சண்ட³ஸோததீரே ருக்க²சா²யாய நிஸின்னோ உத³கவேகா³பி⁴கா⁴தேன உட்ட²ஹித்வா மஹந்தே மஹந்தே பே²ணபிண்டே³ பி⁴ஜ்ஜமானே தி³ஸ்வா, ‘‘அயங் அத்தபா⁴வோபி உப்பஜ்ஜித்வா பி⁴ஜ்ஜனட்டே²ன ஏவரூபோயேவா’’தி ஆரம்மணங் அக்³க³ஹேஸி. ஸத்தா² க³ந்த⁴குடியங் டி²தோவ தங் தே²ரங் தி³ஸ்வா, ‘‘ஏவமேவ, பி⁴க்கு², ஏவரூபோவாயங் அத்தபா⁴வோ பே²ணபிண்டோ³ விய மரீசி விய உப்பஜ்ஜனபி⁴ஜ்ஜனஸபா⁴வோயேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    So kira bhikkhu satthu santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā, ‘‘samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti araññaṃ pavisitvā ghaṭetvā vāyamitvā arahattaṃ pattuṃ asakkonto ‘‘visesetvā kammaṭṭhānaṃ kathāpessāmī’’ti satthu santikaṃ āgacchanto antarāmagge marīciṃ disvā, ‘‘yathā ayaṃ gimhasamaye uṭṭhitā marīci dūre ṭhitānaṃ rūpagatā viya paññāyati, santikaṃ āgacchantānaṃ neva paññāyati, ayaṃ attabhāvopi uppādavayaṭṭhena evarūpo’’ti marīcikammaṭṭhānaṃ bhāvento āgantvā maggakilanto aciravatiyaṃ nhāyitvā ekasmiṃ caṇḍasotatīre rukkhachāyāya nisinno udakavegābhighātena uṭṭhahitvā mahante mahante pheṇapiṇḍe bhijjamāne disvā, ‘‘ayaṃ attabhāvopi uppajjitvā bhijjanaṭṭhena evarūpoyevā’’ti ārammaṇaṃ aggahesi. Satthā gandhakuṭiyaṃ ṭhitova taṃ theraṃ disvā, ‘‘evameva, bhikkhu, evarūpovāyaṃ attabhāvo pheṇapiṇḍo viya marīci viya uppajjanabhijjanasabhāvoyevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    46.

    46.

    ‘‘பே²ணூபமங் காயமிமங் விதி³த்வா,

    ‘‘Pheṇūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā,

    மரீசித⁴ம்மங் அபி⁴ஸம்பு³தா⁴னோ;

    Marīcidhammaṃ abhisambudhāno;

    செ²த்வான மாரஸ்ஸ பபுப்ப²கானி,

    Chetvāna mārassa papupphakāni,

    அத³ஸ்ஸனங் மச்சுராஜஸ்ஸ க³ச்சே²’’தி.

    Adassanaṃ maccurājassa gacche’’ti.

    தத்த² பே²ணூபமந்தி இமங் கேஸாதி³ஸமூஹஸங்கா²தங் காயங் அப³லது³ப்³ப³லட்டே²ன அனத்³த⁴னியதாவகாலிகட்டே²ன பே²ணபிண்ட³ஸரிக்க²கோதி விதி³த்வா. மரீசித⁴ம்மந்தி யதா² மரீசி தூ³ரே டி²தானங் ரூபக³தா விய க³ய்ஹூபகா³ விய ஹோதி, ஸந்திகே உபக³ச்ச²ந்தானங் ரித்தா துச்சா² அக³ய்ஹூபகா³ ஸம்பஜ்ஜதி, ஏவமேவ க²ணிகஇத்தரபச்சுபட்டா²னட்டே²ன அயங் காயோபி மரீசித⁴ம்மோதி அபி⁴ஸம்பு³தா⁴னோ பு³ஜ்ஜ²ந்தோ, ஜானந்தோதி அத்தோ². மாரஸ்ஸ பபுப்ப²கானீதி மாரஸ்ஸ பபுப்ப²கஸங்கா²தானி தேபூ⁴மகானி வட்டானி அரியமக்³கே³ன சி²ந்தி³த்வா கீ²ணாஸவோ பி⁴க்கு² மச்சுராஜஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனங் அவிஸயங் அமதமஹானிப்³பா³னங் க³ச்செ²ய்யாதி.

    Tattha pheṇūpamanti imaṃ kesādisamūhasaṅkhātaṃ kāyaṃ abaladubbalaṭṭhena anaddhaniyatāvakālikaṭṭhena pheṇapiṇḍasarikkhakoti viditvā. Marīcidhammanti yathā marīci dūre ṭhitānaṃ rūpagatā viya gayhūpagā viya hoti, santike upagacchantānaṃ rittā tucchā agayhūpagā sampajjati, evameva khaṇikaittarapaccupaṭṭhānaṭṭhena ayaṃ kāyopi marīcidhammoti abhisambudhāno bujjhanto, jānantoti attho. Mārassa papupphakānīti mārassa papupphakasaṅkhātāni tebhūmakāni vaṭṭāni ariyamaggena chinditvā khīṇāsavo bhikkhu maccurājassa adassanaṃ avisayaṃ amatamahānibbānaṃ gaccheyyāti.

    கா³தா²பரியோஸானே தே²ரோ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பத்வா ஸத்து² ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் தோ²மெந்தோ வண்ணெந்தோ வந்த³ந்தோவ ஆக³தோதி.

    Gāthāpariyosāne thero saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā satthu suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ thomento vaṇṇento vandantova āgatoti.

    மரீசிகம்மட்டா²னிகத்தே²ரவத்து² து³தியங்.

    Marīcikammaṭṭhānikattheravatthu dutiyaṃ.

    3. விடடூப⁴வத்து²

    3. Viṭaṭūbhavatthu

    புப்பா²னிஹேவ பசினந்தந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தோ ஸபரிஸங் மஹோகே⁴ன அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா மாரிதங் விடடூப⁴ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.

    Pupphāniheva pacinantanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sāvatthiyaṃ viharanto saparisaṃ mahoghena ajjhottharitvā māritaṃ viṭaṭūbhaṃ ārabbha kathesi.

    தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ஸாவத்தி²யஞ்ஹி மஹாகோஸலரஞ்ஞோ புத்தோ பஸேனதி³குமாரோ நாம. வேஸாலியங் லிச்ச²விரஞ்ஞோ புத்தோ லிச்ச²விகுமாரோ மஹாலி நாம, குஸினாராயங் மல்லராஜபுத்தோ ப³ந்து⁴லோ நாமாதி இமே தயோ தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸாசரியஸ்ஸ ஸந்திகே ஸிப்புக்³க³ஹணத்த²ங் தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ப³ஹினக³ரே ஸாலாய ஸமாக³தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஆக³தகாரணஞ்ச குலஞ்ச நாமஞ்ச புச்சி²த்வா ஸஹாயகா ஹுத்வா ஏகதோவ ஆசரியங் உபஸங்கமித்வா ஸிப்பங் ஸிக்க²ந்தா ந சிரஸ்ஸேவ உக்³க³ஹிதஸிப்பா ஆசரியங் ஆபுச்சி²த்வா ஏகதோவ நிக்க²மித்வா ஸகஸகட்டா²னானி அக³மங்ஸு. தேஸு பஸேனதி³குமாரோ பிது ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெத்வா பஸன்னேன பிதரா ரஜ்ஜே அபி⁴ஸித்தோ. மஹாலிகுமாரோ லிச்ச²வீனங் ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெந்தோ மஹந்தேன உஸ்ஸாஹேன த³ஸ்ஸேஸி, தஸ்ஸ அக்கீ²னி பி⁴ஜ்ஜித்வா அக³மங்ஸு. லிச்ச²விராஜானோ ‘‘அஹோ வத அம்ஹாகங் ஆசரியோ அக்கி²வினாஸங் பத்தோ, ந நங் பரிச்சஜிஸ்ஸாம, உபட்ட²ஹிஸ்ஸாம ந’’ந்தி தஸ்ஸ ஸதஸஹஸ்ஸுட்டா²னகங் ஏகங் த்³வாரங் அத³ங்ஸு. ஸோ தங் நிஸ்ஸாய பஞ்சஸதே லிச்ச²விராஜபுத்தே ஸிப்பங் ஸிக்கா²பெந்தோ வஸி. ப³ந்து⁴லகுமாரோ ஸட்டி²ங் ஸட்டி²ங் வேளூ க³ஹெத்வா மஜ்ஜே² அயஸலாகங் பக்கி²பித்வா ஸட்டி²கலாபே உஸ்ஸாபெத்வா ட²பிதே மல்லராஜகுலேஹி ‘‘இமே கப்பேதூ’’தி வுத்தோ அஸீதிஹத்த²ங் ஆகாஸங் உல்லங்கி⁴த்வா அஸினா கப்பெந்தோ அக³மாஸி. ஸோ ஓஸானகலாபே அயஸலாகாய ‘‘கிரீ’’தி ஸத்³த³ங் ஸுத்வா, ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி புச்சி²த்வா ஸப்³ப³கலாபேஸு அயஸலாகானங் ட²பிதபா⁴வங் ஞத்வா அஸிங் ச²ட்³டெ³த்வா ரோத³மானோ ‘‘மய்ஹங் எத்தகேஸு ஞாதிஸுஹஜ்ஜேஸு ஏகோபி ஸஸினேஹோ ஹுத்வா இமங் காரணங் நாசிக்கி². ஸசே ஹி அஹங் ஜானெய்யங், அயஸலாகாய ஸத்³த³ங் அனுட்டா²பெந்தோவ சி²ந்தெ³ய்ய’’ந்தி வத்வா, ‘‘ஸப்³பே³பிமே மாரெத்வா ரஜ்ஜங் கரெய்ய’’ந்தி மாதாபிதூனங் கதே²ஸி. தேஹி ‘‘பவேணிரஜ்ஜங் நாம, தாத, இத³ங் ந லப்³பா⁴ ஏவங் காது’’ந்தி நானப்பகாரேன வாரிதோ ‘‘தேன ஹி மம ஸஹாயகஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி.

    Tatrāyaṃ anupubbikathā – sāvatthiyañhi mahākosalarañño putto pasenadikumāro nāma. Vesāliyaṃ licchavirañño putto licchavikumāro mahāli nāma, kusinārāyaṃ mallarājaputto bandhulo nāmāti ime tayo disāpāmokkhassācariyassa santike sippuggahaṇatthaṃ takkasilaṃ gantvā bahinagare sālāya samāgatā aññamaññassa āgatakāraṇañca kulañca nāmañca pucchitvā sahāyakā hutvā ekatova ācariyaṃ upasaṅkamitvā sippaṃ sikkhantā na cirasseva uggahitasippā ācariyaṃ āpucchitvā ekatova nikkhamitvā sakasakaṭṭhānāni agamaṃsu. Tesu pasenadikumāro pitu sippaṃ dassetvā pasannena pitarā rajje abhisitto. Mahālikumāro licchavīnaṃ sippaṃ dassento mahantena ussāhena dassesi, tassa akkhīni bhijjitvā agamaṃsu. Licchavirājāno ‘‘aho vata amhākaṃ ācariyo akkhivināsaṃ patto, na naṃ pariccajissāma, upaṭṭhahissāma na’’nti tassa satasahassuṭṭhānakaṃ ekaṃ dvāraṃ adaṃsu. So taṃ nissāya pañcasate licchavirājaputte sippaṃ sikkhāpento vasi. Bandhulakumāro saṭṭhiṃ saṭṭhiṃ veḷū gahetvā majjhe ayasalākaṃ pakkhipitvā saṭṭhikalāpe ussāpetvā ṭhapite mallarājakulehi ‘‘ime kappetū’’ti vutto asītihatthaṃ ākāsaṃ ullaṅghitvā asinā kappento agamāsi. So osānakalāpe ayasalākāya ‘‘kirī’’ti saddaṃ sutvā, ‘‘kiṃ eta’’nti pucchitvā sabbakalāpesu ayasalākānaṃ ṭhapitabhāvaṃ ñatvā asiṃ chaḍḍetvā rodamāno ‘‘mayhaṃ ettakesu ñātisuhajjesu ekopi sasineho hutvā imaṃ kāraṇaṃ nācikkhi. Sace hi ahaṃ jāneyyaṃ, ayasalākāya saddaṃ anuṭṭhāpentova chindeyya’’nti vatvā, ‘‘sabbepime māretvā rajjaṃ kareyya’’nti mātāpitūnaṃ kathesi. Tehi ‘‘paveṇirajjaṃ nāma, tāta, idaṃ na labbhā evaṃ kātu’’nti nānappakārena vārito ‘‘tena hi mama sahāyakassa santikaṃ gamissāmī’’ti sāvatthiṃ agamāsi.

    பஸேனதி³ கோஸலோ ராஜா தஸ்ஸாக³மனங் ஸுத்வா பச்சுக்³க³ந்த்வா மஹந்தேன ஸக்காரேன தங் நக³ரங் பவேஸெத்வா ஸேனாபதிட்டா²னே ட²பேஸி. ஸோ மாதாபிதரோ பக்கோஸாபெத்வா தத்தே²வ வாஸங் கப்பேஸி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா உபரிபாஸாதே³ டி²தோ அந்தரவீதி²ங் ஓலோகயமானோ ‘‘அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ சூளஅனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ விஸாகா²ய ஸுப்பவாஸாயா’’தி ஏதேஸங் கே³ஹே நிச்சங் ப⁴த்தகிச்சத்தா²ய க³ச்ச²ந்தே அனேகஸஹஸ்ஸே பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா, ‘‘கஹங், அய்யா, க³ச்ச²ந்தீ’’தி புச்சி²த்வா, ‘‘தே³வ, அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கே³ஹே நிச்சப⁴த்தஸலாகப⁴த்தகி³லானப⁴த்தாதீ³னங் அத்தா²ய தே³வஸிகங் த்³வே பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானி க³ச்ச²ந்தி, சூளஅனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கே³ஹே பஞ்சஸதானி, ததா² விஸாகா²ய ததா² ஸுப்பவாஸாயா’’தி வுத்தே ஸயம்பி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் உபட்ட²ஹிதுகாமோ விஹாரங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஸத்தா²ரங் நிமந்தெத்வா ஸத்தாஹங் ஸஹத்தா² தா³னங் த³த்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, பஞ்சஹி மே பி⁴க்கு²ஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் க³ண்ஹதா²’’தி ஆஹ. ‘‘மஹாராஜ பு³த்³தா⁴ நாம ஏகட்டா²னே நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் ந க³ண்ஹந்தி, ப³ஹூ ஜனா பு³த்³தா⁴னங் ஆக³மனங் பச்சாஸீஸந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி ஏகங் பி⁴க்கு²ங் நிப³த்³த⁴ங் பேஸேதா²’’தி ஆஹ. ஸத்தா² ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ பா⁴ரங் அகாஸி. ராஜா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ ஆக³தே பத்தங் க³ஹெத்வா, ‘‘இமே நாம பரிவிஸந்தூ’’தி அவிசாரெத்வாவ ஸத்தாஹங் ஸயமேவ பரிவிஸித்வா அட்ட²மே தி³வஸே விக்கி²த்தசித்தோ பமஜ்ஜமகாஸி. ராஜகுலே நாம அனாணத்தா ஆஸனானி பஞ்ஞாபெத்வா பி⁴க்கூ² நிஸீதா³பெத்வா பரிவிஸிதுங் ந லப⁴ந்தி ‘‘ந மயங் இத⁴ டா²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி ப³ஹூ பி⁴க்கூ² பக்கமிங்ஸு. ராஜா து³தியதி³வஸேபி பமஜ்ஜி, து³தியதி³வஸேபி ப³ஹூ பி⁴க்கூ² பக்கமிங்ஸு. ததியதி³வஸேபி பமஜ்ஜி, ததா³ ஆனந்த³த்தே²ரங் ஏககமேவ ட²பெத்வா அவஸேஸா பக்கமிங்ஸு. புஞ்ஞவந்தா நாம காரணவஸிகா ஹொந்தி, குலானங் பஸாத³ங் ரக்க²ந்தி. ததா²க³தஸ்ஸ ச ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரோதி த்³வே அக்³க³ஸாவகா, கே²மா உப்பலவண்ணாதி த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, உபாஸகேஸு சித்தோ, க³ஹபதி, ஹத்த²கோ ஆளவகோதி த்³வே அக்³க³உபாஸகா, உபாஸிகாஸு வேளுகண்ட²கீ நந்த³மாதா, கு²ஜ்ஜுத்தராதி த்³வே அக்³க³உபாஸிகா, இதி இமே அட்ட² ஜனே ஆதி³ங் கத்வா டா²னந்தரபத்தா ஸப்³பே³பி ஸாவகா ஏகதே³ஸேன த³ஸன்னங் பாரமீனங் பூரிதத்தா மஹாபுஞ்ஞா அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னா. ஆனந்த³த்தே²ரோபி கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் பூரிதபாரமீ அபி⁴னீஹாரஸம்பன்னோ மஹாபுஞ்ஞோ அத்தனோ காரணவஸிகதாய குலஸ்ஸ பஸாத³ங் ரக்க²ந்தோ அட்டா²ஸி. தங் ஏககமேவ நிஸீதா³பெத்வா பரிவிஸிங்ஸு.

    Pasenadi kosalo rājā tassāgamanaṃ sutvā paccuggantvā mahantena sakkārena taṃ nagaraṃ pavesetvā senāpatiṭṭhāne ṭhapesi. So mātāpitaro pakkosāpetvā tattheva vāsaṃ kappesi. Athekadivasaṃ rājā uparipāsāde ṭhito antaravīthiṃ olokayamāno ‘‘anāthapiṇḍikassa cūḷaanāthapiṇḍikassa visākhāya suppavāsāyā’’ti etesaṃ gehe niccaṃ bhattakiccatthāya gacchante anekasahasse bhikkhū disvā, ‘‘kahaṃ, ayyā, gacchantī’’ti pucchitvā, ‘‘deva, anāthapiṇḍikassa gehe niccabhattasalākabhattagilānabhattādīnaṃ atthāya devasikaṃ dve bhikkhusahassāni gacchanti, cūḷaanāthapiṇḍikassa gehe pañcasatāni, tathā visākhāya tathā suppavāsāyā’’ti vutte sayampi bhikkhusaṅghaṃ upaṭṭhahitukāmo vihāraṃ gantvā bhikkhusahassena saddhiṃ satthāraṃ nimantetvā sattāhaṃ sahatthā dānaṃ datvā sattame divase satthāraṃ vanditvā, ‘‘bhante, pañcahi me bhikkhusatehi saddhiṃ nibaddhaṃ bhikkhaṃ gaṇhathā’’ti āha. ‘‘Mahārāja buddhā nāma ekaṭṭhāne nibaddhaṃ bhikkhaṃ na gaṇhanti, bahū janā buddhānaṃ āgamanaṃ paccāsīsantī’’ti. ‘‘Tena hi ekaṃ bhikkhuṃ nibaddhaṃ pesethā’’ti āha. Satthā ānandattherassa bhāraṃ akāsi. Rājā bhikkhusaṅghe āgate pattaṃ gahetvā, ‘‘ime nāma parivisantū’’ti avicāretvāva sattāhaṃ sayameva parivisitvā aṭṭhame divase vikkhittacitto pamajjamakāsi. Rājakule nāma anāṇattā āsanāni paññāpetvā bhikkhū nisīdāpetvā parivisituṃ na labhanti ‘‘na mayaṃ idha ṭhātuṃ sakkhissāmā’’ti bahū bhikkhū pakkamiṃsu. Rājā dutiyadivasepi pamajji, dutiyadivasepi bahū bhikkhū pakkamiṃsu. Tatiyadivasepi pamajji, tadā ānandattheraṃ ekakameva ṭhapetvā avasesā pakkamiṃsu. Puññavantā nāma kāraṇavasikā honti, kulānaṃ pasādaṃ rakkhanti. Tathāgatassa ca sāriputtatthero mahāmoggallānattheroti dve aggasāvakā, khemā uppalavaṇṇāti dve aggasāvikā, upāsakesu citto, gahapati, hatthako āḷavakoti dve aggaupāsakā, upāsikāsu veḷukaṇṭhakī nandamātā, khujjuttarāti dve aggaupāsikā, iti ime aṭṭha jane ādiṃ katvā ṭhānantarapattā sabbepi sāvakā ekadesena dasannaṃ pāramīnaṃ pūritattā mahāpuññā abhinīhārasampannā. Ānandattheropi kappasatasahassaṃ pūritapāramī abhinīhārasampanno mahāpuñño attano kāraṇavasikatāya kulassa pasādaṃ rakkhanto aṭṭhāsi. Taṃ ekakameva nisīdāpetvā parivisiṃsu.

    ராஜா பி⁴க்கூ²னங் க³தகாலே ஆக³ந்த்வா கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயானி ததே²வ டி²தானி தி³ஸ்வா, ‘‘கிங், அய்யா, நாக³மிங்ஸூ’’தி புச்சி²த்வா, ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரோ ஏககோவ ஆக³தோ தே³வா’’தி ஸுத்வா, ‘‘அத்³தா⁴ எத்தகங் மே ப⁴த்தச்சே²த³னமகங்ஸூ’’தி பி⁴க்கூ²னங் குத்³தோ⁴ ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மயா பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் பி⁴க்கா² படியத்தா, ஆனந்த³த்தே²ரோ கிர ஏககோவாக³தோ, படியத்தா பி⁴க்கா² ததே²வ டி²தா, பஞ்சஸதா பி⁴க்கூ² மம கே³ஹே ஸஞ்ஞங் ந கரிங்ஸு, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி ஆஹ. ஸத்தா² பி⁴க்கூ²னங் தோ³ஸங் அவத்வா, ‘‘மஹாராஜ, மம ஸாவகானங் தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ நத்தி², தேன ந க³தா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி வத்வா குலானங் அனுபக³மனகாரணஞ்ச உபக³மனகாரணஞ்ச பகாஸெந்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா இமங் ஸுத்தமாஹ –

    Rājā bhikkhūnaṃ gatakāle āgantvā khādanīyabhojanīyāni tatheva ṭhitāni disvā, ‘‘kiṃ, ayyā, nāgamiṃsū’’ti pucchitvā, ‘‘ānandatthero ekakova āgato devā’’ti sutvā, ‘‘addhā ettakaṃ me bhattacchedanamakaṃsū’’ti bhikkhūnaṃ kuddho satthu santikaṃ gantvā, ‘‘bhante, mayā pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ bhikkhā paṭiyattā, ānandatthero kira ekakovāgato, paṭiyattā bhikkhā tatheva ṭhitā, pañcasatā bhikkhū mama gehe saññaṃ na kariṃsu, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti āha. Satthā bhikkhūnaṃ dosaṃ avatvā, ‘‘mahārāja, mama sāvakānaṃ tumhehi saddhiṃ vissāso natthi, tena na gatā bhavissantī’’ti vatvā kulānaṃ anupagamanakāraṇañca upagamanakāraṇañca pakāsento bhikkhū āmantetvā imaṃ suttamāha –

    ‘‘நவஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் குலங் அனுபக³ந்த்வா வா நாலங் உபக³ந்துங், உபக³ந்த்வா வா நாலங் உபனிஸீதி³துங். கதமேஹி நவஹி? ந மனாபேன பச்சுட்டெ²ந்தி, ந மனாபேன அபி⁴வாதெ³ந்தி, ந மனாபேன ஆஸனங் தெ³ந்தி, ஸந்தமஸ்ஸ பரிகு³ஹந்தி, ப³ஹுகம்பி தோ²கங் தெ³ந்தி, பணீதம்பி லூக²ங் தெ³ந்தி, அஸக்கச்சங் தெ³ந்தி நோ ஸக்கச்சங், ந உபனிஸீத³ந்தி த⁴ம்மஸ்ஸவனாய, பா⁴ஸிதமஸ்ஸ ந ஸுஸ்ஸூஸந்தி . இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, நவஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் குலங் அனுபக³ந்த்வா வா நாலங் உபக³ந்துங், உபக³ந்த்வா வா நாலங் உபனிஸீதி³துங்.

    ‘‘Navahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgataṃ kulaṃ anupagantvā vā nālaṃ upagantuṃ, upagantvā vā nālaṃ upanisīdituṃ. Katamehi navahi? Na manāpena paccuṭṭhenti, na manāpena abhivādenti, na manāpena āsanaṃ denti, santamassa pariguhanti, bahukampi thokaṃ denti, paṇītampi lūkhaṃ denti, asakkaccaṃ denti no sakkaccaṃ, na upanisīdanti dhammassavanāya, bhāsitamassa na sussūsanti . Imehi kho, bhikkhave, navahaṅgehi samannāgataṃ kulaṃ anupagantvā vā nālaṃ upagantuṃ, upagantvā vā nālaṃ upanisīdituṃ.

    ‘‘நவஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் குலங் அனுபக³ந்த்வா வா அலங் உபக³ந்துங், உபக³ந்த்வா வா அலங் உபனிஸீதி³துங். கதமேஹி நவஹி? மனாபேன பச்சுட்டெ²ந்தி, மனாபேன அபி⁴வாதெ³ந்தி, மனாபேன ஆஸனங் தெ³ந்தி, ஸந்தமஸ்ஸ ந பரிகு³ஹந்தி, ப³ஹுகம்பி ப³ஹுகங் தெ³ந்தி, பணீதம்பி பணீதங் தெ³ந்தி, ஸக்கச்சங் தெ³ந்தி நோ அஸக்கச்சங், உபனிஸீத³ந்தி த⁴ம்மஸ்ஸவனாய, பா⁴ஸிதமஸ்ஸ ஸுஸ்ஸூஸந்தி. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, நவஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் குலங் அனுபக³ந்த்வா வா அலங் உபக³ந்துங், உபக³ந்த்வா வா அலங் உபனிஸீதி³து’’ந்தி (அ॰ நி॰ 9.17).

    ‘‘Navahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgataṃ kulaṃ anupagantvā vā alaṃ upagantuṃ, upagantvā vā alaṃ upanisīdituṃ. Katamehi navahi? Manāpena paccuṭṭhenti, manāpena abhivādenti, manāpena āsanaṃ denti, santamassa na pariguhanti, bahukampi bahukaṃ denti, paṇītampi paṇītaṃ denti, sakkaccaṃ denti no asakkaccaṃ, upanisīdanti dhammassavanāya, bhāsitamassa sussūsanti. Imehi kho, bhikkhave, navahaṅgehi samannāgataṃ kulaṃ anupagantvā vā alaṃ upagantuṃ, upagantvā vā alaṃ upanisīditu’’nti (a. ni. 9.17).

    இதி கோ², மஹாராஜ, மம ஸாவகா தும்ஹாகங் ஸந்திகா விஸ்ஸாஸங் அலப⁴ந்தா ந க³தா ப⁴விஸ்ஸந்தீதி. போராணகபண்டி³தாபி ஹி அவிஸ்ஸாஸிகட்டா²னே ஸக்கச்சங் உபட்டி²யமானாபி மாரணந்திகங் வேத³னங் பத்வா விஸ்ஸாஸிகட்டா²னமேவ அக³மிங்ஸூதி. ‘‘கதா³, ப⁴ந்தே’’தி ரஞ்ஞா புட்டோ² அதீதங் ஆஹரி –

    Iti kho, mahārāja, mama sāvakā tumhākaṃ santikā vissāsaṃ alabhantā na gatā bhavissantīti. Porāṇakapaṇḍitāpi hi avissāsikaṭṭhāne sakkaccaṃ upaṭṭhiyamānāpi māraṇantikaṃ vedanaṃ patvā vissāsikaṭṭhānameva agamiṃsūti. ‘‘Kadā, bhante’’ti raññā puṭṭho atītaṃ āhari –

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே கேஸவோ நாம ராஜா ரஜ்ஜங் பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தங் பஞ்ச புரிஸஸதானி அனுபப்³ப³ஜிங்ஸு. ஸோ கேஸவதாபஸோ நாம அஹோஸி. பஸாத⁴னகப்பகோ பனஸ்ஸ அனுபப்³ப³ஜித்வா கப்பகோ நாம அந்தேவாஸிகோ அஹோஸி. கேஸவதாபஸோ பரிஸாய ஸத்³தி⁴ங் அட்ட² மாஸே ஹிமவந்தே வஸித்வா வஸ்ஸாரத்தஸமயே லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய பா³ராணஸிங் பத்வா பி⁴க்கா²ய பாவிஸி. அத² நங் ராஜா தி³ஸ்வா பஸீதி³த்வா சதுமாஸங் அத்தனோ ஸந்திகே வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா உய்யானேவ வஸாபெந்தோ ஸயங் ஸாயங்பாதங் அஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³ச்ச²தி. அவஸேஸா தாபஸா கதிபாஹங் வஸித்வா ஹத்தி²ஸத்³தா³தீ³ஹி உப்³பா³ள்ஹா ஹுத்வா உக்கண்டி²த்வா, ‘‘ஆசரிய, உக்கண்டி²தம்ஹா, க³ச்சா²மா’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘கஹங், தாதா’’தி? ‘‘ஹிமவந்தங், ஆசரியா’’தி. ராஜா அம்ஹாகங் ஆக³ததி³வஸேயேவ சதுமாஸங் இத⁴ வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் க³ண்ஹி. ‘‘கத²ங் க³மிஸ்ஸத², தாதா’’தி? ‘‘தும்ஹேஹி அம்ஹாகங் அனாசிக்கி²த்வாவ படிஞ்ஞா தி³ன்னா, மயங் இத⁴ ந ஸக்கோம வஸிதுங், இதோ அவிதூ³ரே தும்ஹாகங் பவத்திஸ்ஸவனட்டா²னே வஸிஸ்ஸாமா’’தி வந்தி³த்வா பக்கமிங்ஸு. கப்பந்தேவாஸிகேன ஸத்³தி⁴ங் ஆசரியோ ஓஹீயி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente kesavo nāma rājā rajjaṃ pahāya isipabbajjaṃ pabbaji. Taṃ pañca purisasatāni anupabbajiṃsu. So kesavatāpaso nāma ahosi. Pasādhanakappako panassa anupabbajitvā kappako nāma antevāsiko ahosi. Kesavatāpaso parisāya saddhiṃ aṭṭha māse himavante vasitvā vassārattasamaye loṇambilasevanatthāya bārāṇasiṃ patvā bhikkhāya pāvisi. Atha naṃ rājā disvā pasīditvā catumāsaṃ attano santike vasanatthāya paṭiññaṃ gahetvā uyyāneva vasāpento sayaṃ sāyaṃpātaṃ assa upaṭṭhānaṃ gacchati. Avasesā tāpasā katipāhaṃ vasitvā hatthisaddādīhi ubbāḷhā hutvā ukkaṇṭhitvā, ‘‘ācariya, ukkaṇṭhitamhā, gacchāmā’’ti āhaṃsu. ‘‘Kahaṃ, tātā’’ti? ‘‘Himavantaṃ, ācariyā’’ti. Rājā amhākaṃ āgatadivaseyeva catumāsaṃ idha vasanatthāya paṭiññaṃ gaṇhi. ‘‘Kathaṃ gamissatha, tātā’’ti? ‘‘Tumhehi amhākaṃ anācikkhitvāva paṭiññā dinnā, mayaṃ idha na sakkoma vasituṃ, ito avidūre tumhākaṃ pavattissavanaṭṭhāne vasissāmā’’ti vanditvā pakkamiṃsu. Kappantevāsikena saddhiṃ ācariyo ohīyi.

    ராஜா உபட்டா²னங் ஆக³தோ, ‘‘கஹங், அய்யா’’தி புச்சி². ‘‘ஸப்³பே³ உக்கண்டி²தம்ஹாதி வத்வா ஹிமவந்தங் க³தா, மஹாராஜா’’தி ஆஹ. கப்பகோபி ந சிரஸ்ஸேவ உக்கண்டி²த்வா ஆசரியேன புனப்புனங் வாரியமானோபி ‘‘ந ஸக்கோமீ’’தி வத்வா பக்காமி. இதரேஸங் பன ஸந்திகங் அக³ந்த்வா ஆசரியஸ்ஸ பவத்திங் ஸுணந்தோ அவிதூ³ரே டா²னே வஸி. அபரபா⁴கே³ ஆசரியஸ்ஸ அந்தேவாஸிகே அனுஸ்ஸரந்தஸ்ஸ குச்சி²ரோகோ³ உப்பஜ்ஜி. ராஜா வேஜ்ஜேஹி திகிச்சா²பேஸி, ரோகோ³ ந வூபஸம்மதி. தாபஸோ ஆஹ – ‘‘கிங், மஹாராஜ, இச்ச²ஸி மே ரோக³வூபஸம’’ந்தி? ‘‘ப⁴ந்தே, ஸசாஹங் ஸக்குணெய்யங், இதா³னேவ வோ பா²ஸுகங் கரெய்ய’’ந்தி. ‘‘மஹாராஜ, ஸசே மே பா²ஸுகங் இச்ச²ஸி, மங் அந்தேவாஸிகானங் ஸந்திகங் பேஸேஹீ’’தி. ராஜா ‘‘ஸாது⁴ , ப⁴ந்தே’’தி தங் மஞ்சகே நிபஜ்ஜாபெத்வா நாரத³அமச்சப்பமுகே² சத்தாரோ அமச்சே ‘‘மம அய்யஸ்ஸ பவத்திங் ஞத்வா, மய்ஹங் ஸாஸனங் பஹிணெய்யாதா²’’தி உய்யோஜேஸி. கப்பந்தேவாஸிகோ ஆசரியஸ்ஸ ஆக³மனங் ஸுத்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா இதரே ‘‘கஹ’’ந்தி வுத்தே, ‘‘அஸுகட்டா²னே கிர வஸந்தீ’’தி ஆஹ. தேபி ஆசரியஸ்ஸாக³மனபா⁴வங் ஸுத்வா தத்தே²வ ஸமோஸரித்வா ஆசரியஸ்ஸ உண்ஹோத³கங் த³த்வா ப²லாப²லங் அத³ங்ஸு. தங் க²ணஞ்ஞேவ ரோகோ³ வூபஸம்மதி. ஸோ கதிபாஹேனேவ ஸுவண்ணவண்ணோ அஹோஸி. அத² நங் நாரதோ³ புச்சி² –

    Rājā upaṭṭhānaṃ āgato, ‘‘kahaṃ, ayyā’’ti pucchi. ‘‘Sabbe ukkaṇṭhitamhāti vatvā himavantaṃ gatā, mahārājā’’ti āha. Kappakopi na cirasseva ukkaṇṭhitvā ācariyena punappunaṃ vāriyamānopi ‘‘na sakkomī’’ti vatvā pakkāmi. Itaresaṃ pana santikaṃ agantvā ācariyassa pavattiṃ suṇanto avidūre ṭhāne vasi. Aparabhāge ācariyassa antevāsike anussarantassa kucchirogo uppajji. Rājā vejjehi tikicchāpesi, rogo na vūpasammati. Tāpaso āha – ‘‘kiṃ, mahārāja, icchasi me rogavūpasama’’nti? ‘‘Bhante, sacāhaṃ sakkuṇeyyaṃ, idāneva vo phāsukaṃ kareyya’’nti. ‘‘Mahārāja, sace me phāsukaṃ icchasi, maṃ antevāsikānaṃ santikaṃ pesehī’’ti. Rājā ‘‘sādhu , bhante’’ti taṃ mañcake nipajjāpetvā nāradaamaccappamukhe cattāro amacce ‘‘mama ayyassa pavattiṃ ñatvā, mayhaṃ sāsanaṃ pahiṇeyyāthā’’ti uyyojesi. Kappantevāsiko ācariyassa āgamanaṃ sutvā paccuggamanaṃ katvā itare ‘‘kaha’’nti vutte, ‘‘asukaṭṭhāne kira vasantī’’ti āha. Tepi ācariyassāgamanabhāvaṃ sutvā tattheva samosaritvā ācariyassa uṇhodakaṃ datvā phalāphalaṃ adaṃsu. Taṃ khaṇaññeva rogo vūpasammati. So katipāheneva suvaṇṇavaṇṇo ahosi. Atha naṃ nārado pucchi –

    ‘‘மனுஸ்ஸிந்த³ங் ஜஹித்வான, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னங்;

    ‘‘Manussindaṃ jahitvāna, sabbakāmasamiddhinaṃ;

    கத²ங் நு ப⁴க³வா கேஸீ, கப்பஸ்ஸ ரமதி அஸ்ஸமே.

    Kathaṃ nu bhagavā kesī, kappassa ramati assame.

    ‘‘ஸாதூ³னி ரமணீயானி, ஸந்தி வக்கா² மனோரமா;

    ‘‘Sādūni ramaṇīyāni, santi vakkhā manoramā;

    ஸுபா⁴ஸிதானி கப்பஸ்ஸ, நாரத³ ரமயந்தி மங்.

    Subhāsitāni kappassa, nārada ramayanti maṃ.

    ‘‘ஸாலீனங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜே, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;

    ‘‘Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    கத²ங் ஸாமாகனீவாரங், அலோணங் சா²த³யந்தி தங்.

    Kathaṃ sāmākanīvāraṃ, aloṇaṃ chādayanti taṃ.

    ‘‘ஸாது³ங் வா யதி³ வாஸாது³ங், அப்பங் வா யதி³ வா ப³ஹுங்;

    ‘‘Sāduṃ vā yadi vāsāduṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;

    விஸ்ஸத்தோ² யத்த² பு⁴ஞ்ஜெய்ய, விஸ்ஸாஸபரமா ரஸா’’தி. (ஜா॰ 1.4.181-184);

    Vissattho yattha bhuñjeyya, vissāsaparamā rasā’’ti. (jā. 1.4.181-184);

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னெந்தோ ‘‘ததா³ ராஜா மொக்³க³ல்லானோ அஹோஸி, நாரதோ³ ஸாரிபுத்தோ, கப்பந்தேவாஸிகோ ஆனந்தோ³, கேஸவதாபஸோ அஹமேவா’’தி வத்வா, ‘‘ஏவங், மஹாராஜ, புப்³பே³பி பண்டி³தா மாரணந்திகங் வேத³னங் பத்வா விஸ்ஸாஸிகட்டா²னங் க³மிங்ஸு, மம ஸாவகா தும்ஹாகங் ஸந்திகே விஸ்ஸாஸங் ந லப⁴ந்தி மஞ்ஞே’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் மயா விஸ்ஸாஸங் காதுங் வட்டதி, கத²ங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமீதி ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஞாதிதீ⁴தரங் மம கே³ஹே காதுங் வட்டதி, ஏவங் ஸந்தே ‘த³ஹரா ச ஸாமணேரா ச ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஞாதிராஜா’தி மம ஸந்திகங் விஸ்ஸத்தா² நிப³த்³த⁴ங் ஆக³மிஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தெத்வா – ‘‘ஏகங் மே தீ⁴தரங் தெ³ந்தூ’’தி ஸாகியானங் ஸந்திகங் ஸாஸனங் பேஸேஸி. ‘‘கதரஸ்ஸ ஸக்யஸ்ஸ தீ⁴தா’’தி ச புச்சி²த்வா, ‘‘ஞத்வா ஆக³ச்செ²ய்யாதா²’’தி வத்வா தூ³தே ஆணாபேஸி. தூ³தா க³ந்த்வா ஸாகியே தா³ரிகங் யாசிங்ஸு. தே ஸன்னிபதித்வா, ‘‘பக்க²ந்தரிகோ ராஜா, ஸசே ந த³ஸ்ஸாம, வினாஸெஸ்ஸதி நோ, ந கோ² பன அம்ஹேஹி குலேன ஸதி³ஸோ, கிங் நு கோ² காதப்³ப³’’ந்தி மந்தயிங்ஸு. மஹானாமோ ‘‘மம தா³ஸியா குச்சி²ம்ஹி ஜாதா வாஸப⁴க²த்தியா நாம தீ⁴தா ரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா அத்தி², தங் த³ஸ்ஸாமா’’தி வத்வா தூ³தே ஆஹ – ‘‘ஸாது⁴, ரஞ்ஞோ தா³ரிகங் த³ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஸா கஸ்ஸ, தீ⁴தா’’தி? ‘‘ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ சூளபிதுபுத்தஸ்ஸ மஹானாமஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ தீ⁴தா வாஸப⁴க²த்தியா நாமா’’தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānento ‘‘tadā rājā moggallāno ahosi, nārado sāriputto, kappantevāsiko ānando, kesavatāpaso ahamevā’’ti vatvā, ‘‘evaṃ, mahārāja, pubbepi paṇḍitā māraṇantikaṃ vedanaṃ patvā vissāsikaṭṭhānaṃ gamiṃsu, mama sāvakā tumhākaṃ santike vissāsaṃ na labhanti maññe’’ti āha. Rājā ‘‘bhikkhusaṅghena saddhiṃ mayā vissāsaṃ kātuṃ vaṭṭati, kathaṃ nu kho karissāmīti sammāsambuddhassa ñātidhītaraṃ mama gehe kātuṃ vaṭṭati, evaṃ sante ‘daharā ca sāmaṇerā ca sammāsambuddhassa ñātirājā’ti mama santikaṃ vissatthā nibaddhaṃ āgamissantī’’ti cintetvā – ‘‘ekaṃ me dhītaraṃ dentū’’ti sākiyānaṃ santikaṃ sāsanaṃ pesesi. ‘‘Katarassa sakyassa dhītā’’ti ca pucchitvā, ‘‘ñatvā āgaccheyyāthā’’ti vatvā dūte āṇāpesi. Dūtā gantvā sākiye dārikaṃ yāciṃsu. Te sannipatitvā, ‘‘pakkhantariko rājā, sace na dassāma, vināsessati no, na kho pana amhehi kulena sadiso, kiṃ nu kho kātabba’’nti mantayiṃsu. Mahānāmo ‘‘mama dāsiyā kucchimhi jātā vāsabhakhattiyā nāma dhītā rūpasobhaggappattā atthi, taṃ dassāmā’’ti vatvā dūte āha – ‘‘sādhu, rañño dārikaṃ dassāmā’’ti. ‘‘Sā kassa, dhītā’’ti? ‘‘Sammāsambuddhassa cūḷapituputtassa mahānāmassa sakkassa dhītā vāsabhakhattiyā nāmā’’ti.

    தே க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங்ஸு. ராஜா ‘‘யதி³ ஏவங், ஸாது⁴, ஸீக⁴ங் ஆனேத², க²த்தியா ச நாம ப³ஹுமாயா, தா³ஸிதீ⁴தரம்பி பஹிணெய்யுங், பிதரா ஸத்³தி⁴ங் ஏகபா⁴ஜனே பு⁴ஞ்ஜந்திங் ஆனெய்யாதா²’’தி பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா, ‘‘தே³வ, தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜந்திங் ராஜா இச்ச²தீ’’தி ஆஹங்ஸு. மஹானாமோ ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி தங் அலங்காராபெத்வா அத்தனோ போ⁴ஜனகாலே பக்கோஸாபெத்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜனாகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா தூ³தானங் நிய்யாதே³ஸி. தே தங் ஆதா³ய ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா துட்ட²மானஸோ தங் பஞ்சன்னங் இத்தி²ஸதானங் ஜெட்டி²கங் கத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே அபி⁴ஸிஞ்சி. ஸா ந சிரஸ்ஸேவ ஸுவண்ணவண்ணங் புத்தங் விஜாயி.

    Te gantvā rañño ārocayiṃsu. Rājā ‘‘yadi evaṃ, sādhu, sīghaṃ ānetha, khattiyā ca nāma bahumāyā, dāsidhītarampi pahiṇeyyuṃ, pitarā saddhiṃ ekabhājane bhuñjantiṃ āneyyāthā’’ti pesesi. Te gantvā, ‘‘deva, tumhehi saddhiṃ ekato bhuñjantiṃ rājā icchatī’’ti āhaṃsu. Mahānāmo ‘‘sādhu, tātā’’ti taṃ alaṅkārāpetvā attano bhojanakāle pakkosāpetvā tāya saddhiṃ ekato bhuñjanākāraṃ dassetvā dūtānaṃ niyyādesi. Te taṃ ādāya sāvatthiṃ gantvā taṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ. Rājā tuṭṭhamānaso taṃ pañcannaṃ itthisatānaṃ jeṭṭhikaṃ katvā aggamahesiṭṭhāne abhisiñci. Sā na cirasseva suvaṇṇavaṇṇaṃ puttaṃ vijāyi.

    அத²ஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ராஜா தா³ரகஸ்ஸ அய்யகஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி ‘‘ஸக்யராஜதீ⁴தா வாஸப⁴க²த்தியா புத்தங் விஜாதா, கிமஸ்ஸ நாமங் கரோமா’’தி? தங் பன ஸாஸனங் க³ஹெத்வா க³தோ அமச்சோ தோ²கங் ப³தி⁴ரதா⁴துகோ, ஸோ க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ அய்யகஸ்ஸ ஆரோசேஸி, ஸோ தங் ஸுத்வா ‘‘வாஸப⁴க²த்தியா புத்தங் அவிஜாயித்வாபி ஸப்³ப³ஜனங் அபி⁴ப⁴வி, இதா³னி பன ரஞ்ஞோ அதிவிய வல்லபா⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ப³தி⁴ரோ அமச்சோ ‘‘வல்லபா⁴’’தி வசனங் து³ஸ்ஸுதங் ஸுத்வா ‘‘விடடூபோ⁴’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா ராஜானங் உபக³ந்த்வா, ‘‘தே³வ, குமாரஸ்ஸ கிர ‘விடடூபோ⁴’தி நாமங் கரோதா²’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘போராணகங் நோ குலஸந்தகங் நாமங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தங் நாமங் அகாஸி. அத²ஸ்ஸ த³ஹரகாலேயேவ ராஜா ‘‘ஸத்து² பியங் கரோமீ’’தி ஸேனாபதிட்டா²னங் அதா³ஸி.
