Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    4. புப்ப²வக்³கோ³

    4. Pupphavaggo

    44.

    44.

    கோ இமங் 1 பத²விங் விசெஸ்ஸதி 2, யமலோகஞ்ச இமங் ஸதே³வகங்;

    Ko imaṃ 3 pathaviṃ vicessati 4, yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    கோ த⁴ம்மபத³ங் ஸுதே³ஸிதங், குஸலோ புப்ப²மிவ பசெஸ்ஸதி 5.

    Ko dhammapadaṃ sudesitaṃ, kusalo pupphamiva pacessati 6.

    45.

    45.

    ஸேகோ² பத²விங் விசெஸ்ஸதி, யமலோகஞ்ச இமங் ஸதே³வகங்;

    Sekho pathaviṃ vicessati, yamalokañca imaṃ sadevakaṃ;

    ஸேகோ² த⁴ம்மபத³ங் ஸுதே³ஸிதங், குஸலோ புப்ப²மிவ பசெஸ்ஸதி.

    Sekho dhammapadaṃ sudesitaṃ, kusalo pupphamiva pacessati.

    46.

    46.

    பே²ணூபமங் காயமிமங் விதி³த்வா, மரீசித⁴ம்மங் அபி⁴ஸம்பு³தா⁴னோ;

    Pheṇūpamaṃ kāyamimaṃ viditvā, marīcidhammaṃ abhisambudhāno;

    செ²த்வான மாரஸ்ஸ பபுப்ப²கானி 7, அத³ஸ்ஸனங் மச்சுராஜஸ்ஸ க³ச்சே².

    Chetvāna mārassa papupphakāni 8, adassanaṃ maccurājassa gacche.

    47.

    47.

    புப்பா²னி ஹேவ பசினந்தங், ப்³யாஸத்தமனஸங் 9 நரங்;

    Pupphāni heva pacinantaṃ, byāsattamanasaṃ 10 naraṃ;

    ஸுத்தங் கா³மங் மஹோகோ⁴வ, மச்சு ஆதா³ய க³ச்ச²தி.

    Suttaṃ gāmaṃ mahoghova, maccu ādāya gacchati.

    48.

    48.

    புப்பா²னி ஹேவ பசினந்தங், ப்³யாஸத்தமனஸங் நரங்;

    Pupphāni heva pacinantaṃ, byāsattamanasaṃ naraṃ;

    அதித்தஞ்ஞேவ காமேஸு, அந்தகோ குருதே வஸங்.

    Atittaññeva kāmesu, antako kurute vasaṃ.

    49.

    49.

    யதா²பி ப⁴மரோ புப்ப²ங், வண்ணக³ந்த⁴மஹேட²யங் 11;

    Yathāpi bhamaro pupphaṃ, vaṇṇagandhamaheṭhayaṃ 12;

    பலேதி ரஸமாதா³ய, ஏவங் கா³மே முனீ சரே.

    Paleti rasamādāya, evaṃ gāme munī care.

    50.

    50.

    ந பரேஸங் விலோமானி, ந பரேஸங் கதாகதங்;

    Na paresaṃ vilomāni, na paresaṃ katākataṃ;

    அத்தனோவ அவெக்கெ²ய்ய, கதானி அகதானி ச.

    Attanova avekkheyya, katāni akatāni ca.

    51.

    51.

    யதா²பி ருசிரங் புப்ப²ங், வண்ணவந்தங் அக³ந்த⁴கங்;

    Yathāpi ruciraṃ pupphaṃ, vaṇṇavantaṃ agandhakaṃ;

    ஏவங் ஸுபா⁴ஸிதா வாசா, அப²லா ஹோதி அகுப்³ப³தோ.

    Evaṃ subhāsitā vācā, aphalā hoti akubbato.

    52.

    52.

    யதா²பி ருசிரங் புப்ப²ங், வண்ணவந்தங் ஸுக³ந்த⁴கங் 13;

    Yathāpi ruciraṃ pupphaṃ, vaṇṇavantaṃ sugandhakaṃ 14;

    ஏவங் ஸுபா⁴ஸிதா வாசா, ஸப²லா ஹோதி குப்³ப³தோ 15.

    Evaṃ subhāsitā vācā, saphalā hoti kubbato 16.

    53.

    53.

    யதா²பி புப்ப²ராஸிம்ஹா, கயிரா மாலாகு³ணே ப³ஹூ;

    Yathāpi puppharāsimhā, kayirā mālāguṇe bahū;

    ஏவங் ஜாதேன மச்சேன, கத்தப்³ப³ங் குஸலங் ப³ஹுங்.

    Evaṃ jātena maccena, kattabbaṃ kusalaṃ bahuṃ.

    54.

    54.

    ந புப்ப²க³ந்தோ⁴ படிவாதமேதி, ந சந்த³னங் தக³ரமல்லிகா 17;

    Na pupphagandho paṭivātameti, na candanaṃ tagaramallikā 18;

    ஸதஞ்ச க³ந்தோ⁴ படிவாதமேதி, ஸப்³பா³ தி³ஸா ஸப்புரிஸோ பவாயதி.

    Satañca gandho paṭivātameti, sabbā disā sappuriso pavāyati.

    55.

    55.

    சந்த³னங் தக³ரங் வாபி, உப்பலங் அத² வஸ்ஸிகீ;

    Candanaṃ tagaraṃ vāpi, uppalaṃ atha vassikī;

    ஏதேஸங் க³ந்த⁴ஜாதானங், ஸீலக³ந்தோ⁴ அனுத்தரோ.

    Etesaṃ gandhajātānaṃ, sīlagandho anuttaro.

    56.

    56.

    அப்பமத்தோ அயங் க³ந்தோ⁴, ய்வாயங் தக³ரசந்த³னங் 19;

    Appamatto ayaṃ gandho, yvāyaṃ tagaracandanaṃ 20;

    யோ ச ஸீலவதங் க³ந்தோ⁴, வாதி தே³வேஸு உத்தமோ.

    Yo ca sīlavataṃ gandho, vāti devesu uttamo.

    57.

    57.

    தேஸங் ஸம்பன்னஸீலானங், அப்பமாத³விஹாரினங்;

    Tesaṃ sampannasīlānaṃ, appamādavihārinaṃ;

    ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தானங், மாரோ மக்³க³ங் ந விந்த³தி.

    Sammadaññā vimuttānaṃ, māro maggaṃ na vindati.

    58.

    58.

    யதா² ஸங்காரடா²னஸ்மிங் 21, உஜ்ஜி²தஸ்மிங் மஹாபதே²;

    Yathā saṅkāraṭhānasmiṃ 22, ujjhitasmiṃ mahāpathe;

    பது³மங் தத்த² ஜாயேத², ஸுசிக³ந்த⁴ங் மனோரமங்.

    Padumaṃ tattha jāyetha, sucigandhaṃ manoramaṃ.

    59.

    59.

    ஏவங் ஸங்காரபூ⁴தேஸு, அந்த⁴பூ⁴தே 23 புது²ஜ்ஜனே;

    Evaṃ saṅkārabhūtesu, andhabhūte 24 puthujjane;

    அதிரோசதி பஞ்ஞாய, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ.

    Atirocati paññāya, sammāsambuddhasāvako.

    புப்ப²வக்³கோ³ சதுத்தோ² நிட்டி²தோ.

    Pupphavaggo catuttho niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. கோமங் (க॰)
    2. விஜெஸ்ஸதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    3. komaṃ (ka.)
    4. vijessati (sī. syā. pī.)
    5. புப்ப²மிவப்பசெஸ்ஸதி (க॰)
    6. pupphamivappacessati (ka.)
    7. ஸபுப்ப²கானி (டீகா)
    8. sapupphakāni (ṭīkā)
    9. ப்³யாஸத்தமானஸங் (க॰)
    10. byāsattamānasaṃ (ka.)
    11. வண்ணக³ந்த⁴மபோட²யங் (க॰)
    12. vaṇṇagandhamapoṭhayaṃ (ka.)
    13. ஸக³ந்த⁴கங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    14. sagandhakaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    15. ஸகுப்³ப³தோ (ஸீ॰ பீ॰), பகுப்³ப³தோ (ஸீ॰ அட்ட²॰), ஸுகுப்³ப³தோ (ஸ்யா॰ கங்॰)
    16. sakubbato (sī. pī.), pakubbato (sī. aṭṭha.), sukubbato (syā. kaṃ.)
    17. தக³ரமல்லிகா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    18. tagaramallikā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    19. யாயங் தக³ரசந்த³னீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    20. yāyaṃ tagaracandanī (sī. syā. kaṃ. pī.)
    21. ஸங்காரதா⁴னஸ்மிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    22. saṅkāradhānasmiṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    23. அந்தீ⁴பூ⁴தே (க॰)
    24. andhībhūte (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 4. புப்ப²வக்³கோ³ • 4. Pupphavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact