Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    10. புராபே⁴த³ஸுத்தங்

    10. Purābhedasuttaṃ

    854.

    854.

    ‘‘கத²ங்த³ஸ்ஸீ கத²ங்ஸீலோ, உபஸந்தோதி வுச்சதி;

    ‘‘Kathaṃdassī kathaṃsīlo, upasantoti vuccati;

    தங் மே கோ³தம பப்³ரூஹி, புச்சி²தோ உத்தமங் நரங்’’.

    Taṃ me gotama pabrūhi, pucchito uttamaṃ naraṃ’’.

    855.

    855.

    ‘‘வீததண்ஹோ புரா பே⁴தா³, (இதி ப⁴க³வா) புப்³ப³மந்தமனிஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Vītataṇho purā bhedā, (iti bhagavā) pubbamantamanissito;

    வேமஜ்ஜே² நுபஸங்கெ²ய்யோ, தஸ்ஸ நத்தி² புரக்க²தங்.

    Vemajjhe nupasaṅkheyyo, tassa natthi purakkhataṃ.

    856.

    856.

    ‘‘அக்கோத⁴னோ அஸந்தாஸீ, அவிகத்தீ² அகுக்குசோ;

    ‘‘Akkodhano asantāsī, avikatthī akukkuco;

    மந்தபா⁴ணீ 1 அனுத்³த⁴தோ, ஸ வே வாசாயதோ முனி.

    Mantabhāṇī 2 anuddhato, sa ve vācāyato muni.

    857.

    857.

    ‘‘நிராஸத்தி அனாக³தே, அதீதங் நானுஸோசதி;

    ‘‘Nirāsatti anāgate, atītaṃ nānusocati;

    விவேகத³ஸ்ஸீ ப²ஸ்ஸேஸு, தி³ட்டீ²ஸு ச ந நீயதி 3.

    Vivekadassī phassesu, diṭṭhīsu ca na nīyati 4.

    858.

    858.

    ‘‘பதிலீனோ அகுஹகோ, அபிஹாலு அமச்ச²ரீ;

    ‘‘Patilīno akuhako, apihālu amaccharī;

    அப்பக³ப்³போ⁴ அஜேகு³ச்சோ², பேஸுணெய்யே ச நோ யுதோ.

    Appagabbho ajeguccho, pesuṇeyye ca no yuto.

    859.

    859.

    ‘‘ஸாதியேஸு அனஸ்ஸாவீ, அதிமானே ச நோ யுதோ;

    ‘‘Sātiyesu anassāvī, atimāne ca no yuto;

    ஸண்ஹோ ச படிபா⁴னவா 5, ந ஸத்³தோ⁴ ந விரஜ்ஜதி.

    Saṇho ca paṭibhānavā 6, na saddho na virajjati.

    860.

    860.

    ‘‘லாப⁴கம்யா ந ஸிக்க²தி, அலாபே⁴ ச ந குப்பதி;

    ‘‘Lābhakamyā na sikkhati, alābhe ca na kuppati;

    அவிருத்³தோ⁴ ச தண்ஹாய, ரஸேஸு நானுகி³ஜ்ஜ²தி.

    Aviruddho ca taṇhāya, rasesu nānugijjhati.

    861.

    861.

    ‘‘உபெக்க²கோ ஸதா³ ஸதோ, ந லோகே மஞ்ஞதே ஸமங்;

    ‘‘Upekkhako sadā sato, na loke maññate samaṃ;

    ந விஸேஸீ ந நீசெய்யோ, தஸ்ஸ நோ ஸந்தி உஸ்ஸதா³.

    Na visesī na nīceyyo, tassa no santi ussadā.

    862.

    862.

    ‘‘யஸ்ஸ நிஸ்ஸயனா 7 நத்தி², ஞத்வா த⁴ம்மங் அனிஸ்ஸிதோ;

    ‘‘Yassa nissayanā 8 natthi, ñatvā dhammaṃ anissito;

    ப⁴வாய விப⁴வாய வா, தண்ஹா யஸ்ஸ ந விஜ்ஜதி.

    Bhavāya vibhavāya vā, taṇhā yassa na vijjati.

    863.

    863.

    ‘‘தங் ப்³ரூமி உபஸந்தோதி, காமேஸு அனபெக்கி²னங்;

    ‘‘Taṃ brūmi upasantoti, kāmesu anapekkhinaṃ;

    க³ந்தா² தஸ்ஸ ந விஜ்ஜந்தி, அதரீ ஸோ விஸத்திகங்.

    Ganthā tassa na vijjanti, atarī so visattikaṃ.

    864.

    864.

    ‘‘ந தஸ்ஸ புத்தா பஸவோ, கெ²த்தங் வத்து²ஞ்ச விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na tassa puttā pasavo, khettaṃ vatthuñca vijjati;

    அத்தா வாபி நிரத்தா வா 9, ந தஸ்மிங் உபலப்³ப⁴தி.

    Attā vāpi nirattā vā 10, na tasmiṃ upalabbhati.

    865.

    865.

    ‘‘யேன நங் வஜ்ஜுங் புது²ஜ்ஜனா, அதோ² ஸமணப்³ராஹ்மணா;

    ‘‘Yena naṃ vajjuṃ puthujjanā, atho samaṇabrāhmaṇā;

    தங் தஸ்ஸ அபுரக்க²தங், தஸ்மா வாதே³ஸு நேஜதி.

    Taṃ tassa apurakkhataṃ, tasmā vādesu nejati.

    866.

    866.

    ‘‘வீதகே³தோ⁴ அமச்ச²ரீ, ந உஸ்ஸேஸு வத³தே முனி;

    ‘‘Vītagedho amaccharī, na ussesu vadate muni;

    ந ஸமேஸு ந ஓமேஸு, கப்பங் நேதி அகப்பியோ.

    Na samesu na omesu, kappaṃ neti akappiyo.

    867.

    867.

    ‘‘யஸ்ஸ லோகே ஸகங் நத்தி², அஸதா ச ந ஸோசதி;

    ‘‘Yassa loke sakaṃ natthi, asatā ca na socati;

    த⁴ம்மேஸு ச ந க³ச்ச²தி, ஸ வே ஸந்தோதி வுச்சதீ’’தி.

    Dhammesu ca na gacchati, sa ve santoti vuccatī’’ti.

    புராபே⁴த³ஸுத்தங் த³ஸமங் நிட்டி²தங்.

    Purābhedasuttaṃ dasamaṃ niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. மந்தாபா⁴ணீ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. mantābhāṇī (syā. pī.)
    3. நிய்யதி (ப³ஹூஸு)
    4. niyyati (bahūsu)
    5. படிபா⁴ணவா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    6. paṭibhāṇavā (syā. pī.)
    7. நிஸ்ஸயதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. nissayatā (sī. syā. pī.)
    9. அத்தங் வாபி நிரத்தங் வா (ப³ஹூஸு)
    10. attaṃ vāpi nirattaṃ vā (bahūsu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 10. புராபே⁴த³ஸுத்தவண்ணனா • 10. Purābhedasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact