Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹானித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Mahāniddesa-aṭṭhakathā

    10. புராபே⁴த³ஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா

    10. Purābhedasuttaniddesavaṇṇanā

    83. த³ஸமே புராபே⁴த³ஸுத்தனித்³தே³ஸே கத²ங்த³ஸ்ஸீதி இமஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ இதோ பரேஸஞ்ச பஞ்சன்னங் கலஹவிவாத³சூளப்³யூஹமஹாப்³யூஹதுவடகஅத்தத³ண்ட³ஸுத்தானங் ஸம்மாபரிப்³பா³ஜனீயஸுத்தவண்ணனாயங் (ஸு॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.362 ஆத³யோ) வுத்தனயேனேவ ஸாமஞ்ஞதோ உப்பத்தி வேதி³தப்³பா³. விஸேஸதோ பன யதே²வ தஸ்மிங் மஹாஸமயே ராக³சரிததே³வதானங் ஸப்பாயவஸேன த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் நிம்மிதபு³த்³தே⁴ன அத்தானங் புச்சா²பெத்வா ஸம்மாபரிப்³பா³ஜனீயஸுத்தந்த- (ஸு॰ நி॰ 361 ஆத³யோ) மபா⁴ஸி, ஏவங் தஸ்மிங்யேவ மஹாஸமயே ‘‘கிங் நு கோ² புரா ஸரீரபே⁴தா³ கத்தப்³ப³’’ந்தி உப்பன்னசித்தானங் தே³வதானங் சித்தங் ஞத்வா தாஸங் அனுக்³க³ஹத்த²ங் அட்³ட⁴தேளஸபி⁴க்கு²ஸதபரிவாரங் நிம்மிதபு³த்³த⁴ங் ஆகாஸேன ஆனெத்வா தேன அத்தானங் புச்சா²பெத்வா இமங் ஸுத்தமபா⁴ஸி.

    83. Dasame purābhedasuttaniddese kathaṃdassīti imassa suttassa ito paresañca pañcannaṃ kalahavivādacūḷabyūhamahābyūhatuvaṭakaattadaṇḍasuttānaṃ sammāparibbājanīyasuttavaṇṇanāyaṃ (su. ni. aṭṭha. 2.362 ādayo) vuttanayeneva sāmaññato uppatti veditabbā. Visesato pana yatheva tasmiṃ mahāsamaye rāgacaritadevatānaṃ sappāyavasena dhammaṃ desetuṃ nimmitabuddhena attānaṃ pucchāpetvā sammāparibbājanīyasuttanta- (su. ni. 361 ādayo) mabhāsi, evaṃ tasmiṃyeva mahāsamaye ‘‘kiṃ nu kho purā sarīrabhedā kattabba’’nti uppannacittānaṃ devatānaṃ cittaṃ ñatvā tāsaṃ anuggahatthaṃ aḍḍhateḷasabhikkhusataparivāraṃ nimmitabuddhaṃ ākāsena ānetvā tena attānaṃ pucchāpetvā imaṃ suttamabhāsi.

    கத²ங்? பு³த்³தா⁴ நாம மஹந்தா ஏதே ஸத்தவிஸேஸா, யங் ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா ந கிஞ்சி கத்த²சி நீலாதி³வஸேன விப⁴த்தரூபாரம்மணேஸு விப⁴த்தரூபாரம்மணங் வா, பே⁴ரிஸத்³தா³தி³வஸேன விப⁴த்தஸத்³தா³ரம்மணாதீ³ஸு ஸத்³தா³தி³ஆரம்மணங் வா அத்தி², யங் ஏதேஸங் ஞாணமுகே² ஆபாத²ங் நாக³ச்ச²தி. யதா²ஹ – ‘‘யங், பி⁴க்க²வே, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ…பே॰… ஸதே³வமனுஸ்ஸாய தி³ட்ட²ங் ஸுதங் முதங் விஞ்ஞாதங் பத்தங் பரியேஸிதங் அனுவிசரிதங் மனஸா, தமஹங் ஜானாமி தமஹங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸி’’ந்தி (அ॰ நி॰ 4.24). ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அப்படிஹதஞாணோ ப⁴க³வா ஸப்³பா³பி தா தே³வதா ப⁴ப்³பா³ப⁴ப்³ப³வஸேன த்³வே கொட்டா²ஸே அகாஸி. ‘‘கம்மாவரணேன வா ஸமன்னாக³தா’’திஆதி³னா (பு॰ ப॰ 12) ஹி நயேன வுத்தா ஸத்தா அப⁴ப்³பா³ நாம. தே ஏகவிஹாரே வஸந்தேபி பு³த்³தா⁴ ந ஓலோகெந்தி. விபரீதா பன ப⁴ப்³பா³ நாம. தே தூ³ரே வஸந்தேபி க³ந்த்வா ஸங்க³ண்ஹந்தி. தஸ்மிங் தே³வதாஸன்னிபாதே யே அப⁴ப்³பா³, தே பஹாய ப⁴ப்³பே³ பரிக்³க³ஹேஸி. பரிக்³க³ஹெத்வா ‘‘எத்தகா எத்த² ராக³சரிதா, எத்தகா தோ³ஸாதி³சரிதா’’தி சரியவஸேன ச² கொட்டா²ஸே அகாஸி. அத² நேஸங் ஸப்பாயத⁴ம்மதே³ஸனங் உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘ராக³சரிதானங் தே³வானங் ஸம்மாபரிப்³பா³ஜனீயஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 361 ஆத³யோ) கதெ²ஸ்ஸாமி, தோ³ஸசரிதானங் கலஹவிவாத³ஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 868 ஆத³யோ), மோஹசரிதானங் மஹாப்³யூஹஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 901 ஆத³யோ), விதக்கசரிதானங் சூளப்³யூஹஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 884 ஆத³யோ), ஸத்³தா⁴சரிதானங் துவடகஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 921 ஆத³யோ), பு³த்³தி⁴சரிதானங் புராபே⁴த³ஸுத்தங் (ஸு॰ நி॰ 854 ஆத³யோ) கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி தே³ஸனங் வவத்தா²பெத்வா புன தங் பரிஸங் மனஸாகாஸி ‘‘அத்தஜ்ஜா²ஸயேன நு கோ² ஜானெய்ய, பரஜ்ஜா²ஸயேன, அட்டு²ப்பத்திகேன, புச்சா²வஸேனா’’தி. ததோ ‘‘புச்சா²வஸேன ஜானெய்யா’’தி ஞத்வா ‘‘அத்தி² நு கோ² கோசி தே³வதானங் அஜ்ஜா²ஸயங் க³ஹெத்வா சரியவஸேன பஞ்ஹங் புச்சி²துங் ஸமத்தோ²’’தி ‘‘தேஸு பஞ்சஸதேஸு பி⁴க்கூ²ஸு ஏகோபி ந ஸக்கோதீ’’தி அத்³த³ஸ. ததோ அஸீதிமஹாஸாவகே, த்³வே அக்³க³ஸாவகே ச ஸமன்னாஹரித்வா ‘‘தேபி ந ஸக்கொந்தீ’’தி தி³ஸ்வா சிந்தேஸி – ‘‘ஸசே பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ப⁴வெய்ய, ஸக்குணெய்ய நு கோ²’’தி. ‘‘ஸோபி ந ஸக்குணெய்யோ’’தி ஞத்வா ‘‘ஸக்கஸுயாமாதீ³ஸு கோசி ஸக்குணெய்யா’’தி ஸமன்னாஹரி. ஸசே ஹி தேஸு கோசி ஸக்குணெய்ய, தங் புச்சா²பெத்வா அத்தனா விஸ்ஸஜ்ஜெய்ய. ந பன தேஸுபி கோசி ஸக்கோதி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மாதி³ஸோ பு³த்³தோ⁴யேவ ஸக்குணெய்ய, அத்தி² பன கத்த²சி அஞ்ஞோ பு³த்³தோ⁴’’தி அனந்தாஸு லோகதா⁴தூஸு அனந்தஞாணங் பத்த²ரித்வா லோகங் ஓலோகெந்தோ ந அஞ்ஞங் பு³த்³த⁴ங் அத்³த³ஸ. அனச்ச²ரியஞ்சேதங், இதா³னி அத்தனா ஸமங் ந பஸ்ஸெய்ய, யோ ஜாததி³வஸேபி ப்³ரஹ்மஜாலவண்ணனாயங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.7) வுத்தனயேன அத்தனா ஸமங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘அக்³கோ³ஹமஸ்மி லோகஸ்ஸா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.31) அப்படிவத்தியங் ஸீஹனாத³ங் நதி³. ஏவங் அஞ்ஞங் அத்தனா ஸமங் அபஸ்ஸித்வா சிந்தேஸி ‘‘ஸசே அஹங் புச்சி²த்வா அஹமேவ விஸ்ஸஜ்ஜெய்யங், ஏவங் தா தே³வதா ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி படிவிஜ்ஜி²துங். அஞ்ஞஸ்மிங் பன பு³த்³தே⁴யேவ புச்ச²ந்தே மயி ச விஸ்ஸஜ்ஜந்தே அச்சே²ரகங் ப⁴விஸ்ஸதி, ஸக்கி²ஸ்ஸந்தி ச தே³வதா படிவிஜ்ஜி²துங், தஸ்மா நிம்மிதபு³த்³த⁴ங் மாபெஸ்ஸாமீ’’தி அபி⁴ஞ்ஞாபாத³கங் ஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய ‘‘பத்தசீவரக்³க³ஹணங் ஆலோகிதங் விலோகிதங் ஸமிஞ்ஜிதங் பஸாரிதஞ்ச மம ஸதி³ஸங்யேவ ஹோதூ’’தி காமாவசரசித்தேஹி பரிகம்மங் கத்வா ‘‘பாசீனயுக³ந்த⁴ரபரிக்கே²பதோ உல்லங்க⁴யமானங் சந்த³மண்ட³லங் பி⁴ந்தி³த்வா நிக்க²மந்தோ விய ஆக³ச்ச²தூ’’தி ரூபாவசரசித்தேன அதி⁴ட்டா²ஸி. தே³வஸங்கோ⁴ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஞ்ஞோபி நு கோ² போ⁴, சந்தோ³ உக்³க³தோ’’தி ஆஹ. அத² சந்த³ங் ஓஹாய ஆஸன்னதரே ஜாதே ‘‘ந சந்தோ³, ஸூரியோ உக்³க³தோ’’தி. புன ஆஸன்னதரே ஜாதே ‘‘ந ஸூரியோ, தே³வவிமானங் ஏத’’ந்தி. புன ஆஸன்னதரே ஜாதே ‘‘ந தே³வவிமானங், தே³வபுத்தோ ஏஸோ’’தி. புன ஆஸன்னதரே ஜாதே ‘‘ந தே³வபுத்தோ, மஹாப்³ரஹ்மா ஏஸோ’’தி. புன ஆஸன்னதரே ஜாதே ‘‘ந மஹாப்³ரஹ்மா, அபரோபி போ⁴ பு³த்³தோ⁴ ஆக³தோ’’தி ஆஹ.

    Kathaṃ? Buddhā nāma mahantā ete sattavisesā, yaṃ sadevakassa lokassa diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā na kiñci katthaci nīlādivasena vibhattarūpārammaṇesu vibhattarūpārammaṇaṃ vā, bherisaddādivasena vibhattasaddārammaṇādīsu saddādiārammaṇaṃ vā atthi, yaṃ etesaṃ ñāṇamukhe āpāthaṃ nāgacchati. Yathāha – ‘‘yaṃ, bhikkhave, sadevakassa lokassa…pe… sadevamanussāya diṭṭhaṃ sutaṃ mutaṃ viññātaṃ pattaṃ pariyesitaṃ anuvicaritaṃ manasā, tamahaṃ jānāmi tamahaṃ abbhaññāsi’’nti (a. ni. 4.24). Evaṃ sabbattha appaṭihatañāṇo bhagavā sabbāpi tā devatā bhabbābhabbavasena dve koṭṭhāse akāsi. ‘‘Kammāvaraṇena vā samannāgatā’’tiādinā (pu. pa. 12) hi nayena vuttā sattā abhabbā nāma. Te ekavihāre vasantepi buddhā na olokenti. Viparītā pana bhabbā nāma. Te dūre vasantepi gantvā saṅgaṇhanti. Tasmiṃ devatāsannipāte ye abhabbā, te pahāya bhabbe pariggahesi. Pariggahetvā ‘‘ettakā ettha rāgacaritā, ettakā dosādicaritā’’ti cariyavasena cha koṭṭhāse akāsi. Atha nesaṃ sappāyadhammadesanaṃ upadhārento ‘‘rāgacaritānaṃ devānaṃ sammāparibbājanīyasuttaṃ (su. ni. 361 ādayo) kathessāmi, dosacaritānaṃ kalahavivādasuttaṃ (su. ni. 868 ādayo), mohacaritānaṃ mahābyūhasuttaṃ (su. ni. 901 ādayo), vitakkacaritānaṃ cūḷabyūhasuttaṃ (su. ni. 884 ādayo), saddhācaritānaṃ tuvaṭakasuttaṃ (su. ni. 921 ādayo), buddhicaritānaṃ purābhedasuttaṃ (su. ni. 854 ādayo) kathessāmī’’ti desanaṃ vavatthāpetvā puna taṃ parisaṃ manasākāsi ‘‘attajjhāsayena nu kho jāneyya, parajjhāsayena, aṭṭhuppattikena, pucchāvasenā’’ti. Tato ‘‘pucchāvasena jāneyyā’’ti ñatvā ‘‘atthi nu kho koci devatānaṃ ajjhāsayaṃ gahetvā cariyavasena pañhaṃ pucchituṃ samattho’’ti ‘‘tesu pañcasatesu bhikkhūsu ekopi na sakkotī’’ti addasa. Tato asītimahāsāvake, dve aggasāvake ca samannāharitvā ‘‘tepi na sakkontī’’ti disvā cintesi – ‘‘sace paccekabuddho bhaveyya, sakkuṇeyya nu kho’’ti. ‘‘Sopi na sakkuṇeyyo’’ti ñatvā ‘‘sakkasuyāmādīsu koci sakkuṇeyyā’’ti samannāhari. Sace hi tesu koci sakkuṇeyya, taṃ pucchāpetvā attanā vissajjeyya. Na pana tesupi koci sakkoti. Athassa etadahosi – ‘‘mādiso buddhoyeva sakkuṇeyya, atthi pana katthaci añño buddho’’ti anantāsu lokadhātūsu anantañāṇaṃ pattharitvā lokaṃ olokento na aññaṃ buddhaṃ addasa. Anacchariyañcetaṃ, idāni attanā samaṃ na passeyya, yo jātadivasepi brahmajālavaṇṇanāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 1.7) vuttanayena attanā samaṃ apassanto ‘‘aggohamasmi lokassā’’ti (dī. ni. 2.31) appaṭivattiyaṃ sīhanādaṃ nadi. Evaṃ aññaṃ attanā samaṃ apassitvā cintesi ‘‘sace ahaṃ pucchitvā ahameva vissajjeyyaṃ, evaṃ tā devatā na sakkhissanti paṭivijjhituṃ. Aññasmiṃ pana buddheyeva pucchante mayi ca vissajjante accherakaṃ bhavissati, sakkhissanti ca devatā paṭivijjhituṃ, tasmā nimmitabuddhaṃ māpessāmī’’ti abhiññāpādakaṃ jhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya ‘‘pattacīvaraggahaṇaṃ ālokitaṃ vilokitaṃ samiñjitaṃ pasāritañca mama sadisaṃyeva hotū’’ti kāmāvacaracittehi parikammaṃ katvā ‘‘pācīnayugandharaparikkhepato ullaṅghayamānaṃ candamaṇḍalaṃ bhinditvā nikkhamanto viya āgacchatū’’ti rūpāvacaracittena adhiṭṭhāsi. Devasaṅgho taṃ disvā ‘‘aññopi nu kho bho, cando uggato’’ti āha. Atha candaṃ ohāya āsannatare jāte ‘‘na cando, sūriyo uggato’’ti. Puna āsannatare jāte ‘‘na sūriyo, devavimānaṃ eta’’nti. Puna āsannatare jāte ‘‘na devavimānaṃ, devaputto eso’’ti. Puna āsannatare jāte ‘‘na devaputto, mahābrahmā eso’’ti. Puna āsannatare jāte ‘‘na mahābrahmā, aparopi bho buddho āgato’’ti āha.

    தத்த² புது²ஜ்ஜனதே³வதா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஏகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ தாவ அயங் தே³வதாஸன்னிபாதோ. த்³வின்னங் கீவமஹந்தோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. அரியதே³வதா சிந்தயிங்ஸு – ‘‘ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா த்³வே பு³த்³தா⁴ நாம நத்தி², அத்³தா⁴ ப⁴க³வா அத்தனா ஸதி³ஸங் அஞ்ஞங் ஏகங் பு³த்³த⁴ங் நிம்மினீ’’தி. அத²ஸ்ஸ தே³வஸங்க⁴ஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ நிம்மிதபு³த்³தோ⁴ ஆக³ந்த்வா த³ஸப³லங் அவந்தி³த்வாவ ஸம்முக²ட்டா²னே ஸமஸமங் கத்வா மாபிதே ஆஸனே நிஸீதி³. ப⁴க³வதோ பா³த்திங்ஸமஹாபுரிஸலக்க²ணானி, நிம்மிதஸ்ஸாபி, ப⁴க³வதோ ஸரீரா ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ நிக்க²மந்தி, நிம்மிதஸ்ஸாபி, ப⁴க³வதோ ஸரீரரஸ்மியோ நிம்மிதஸரீரே படிஹஞ்ஞந்தி, நிம்மிதஸ்ஸ ரஸ்மியோ ப⁴க³வதோ காயே படிஹஞ்ஞந்தி. தா த்³வின்னம்பி பு³த்³தா⁴னங் ஸரீரதோ உக்³க³ம்ம ப⁴வக்³க³ங் ஆஹச்ச ததோ ததோ படினிவத்தித்வா தே³வதானங் மத்த²கமத்த²கபரியந்தேன ஓதரித்வா சக்கவாளமுக²வட்டியங் பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் ஸுவண்ணமயவங்ககோ³பானஸிவினத்³த⁴மிவ சேதியக⁴ரங் விரோசித்த². த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளதே³வதா ஏகசக்கவாளே ராஸிபூ⁴தா த்³வின்னங் பு³த்³தா⁴னங் ரஸ்மிஅப்³ப⁴ந்தரங் பவிஸித்வா அட்ட²ங்ஸு. நிம்மிதோ நிஸீத³ந்தோயேவ ‘‘கத²ங்த³ஸ்ஸீ கத²ங்ஸீலோ, உபஸந்தோதி வுச்சதீ’’திஆதி³னா நயேன அதி⁴பஞ்ஞாதி³கங் புச்ச²ந்தோ கா³த²மாஹ.

    Tattha puthujjanadevatā cintayiṃsu – ‘‘ekabuddhassa tāva ayaṃ devatāsannipāto. Dvinnaṃ kīvamahanto bhavissatī’’ti. Ariyadevatā cintayiṃsu – ‘‘ekissā lokadhātuyā dve buddhā nāma natthi, addhā bhagavā attanā sadisaṃ aññaṃ ekaṃ buddhaṃ nimminī’’ti. Athassa devasaṅghassa passantasseva nimmitabuddho āgantvā dasabalaṃ avanditvāva sammukhaṭṭhāne samasamaṃ katvā māpite āsane nisīdi. Bhagavato bāttiṃsamahāpurisalakkhaṇāni, nimmitassāpi, bhagavato sarīrā chabbaṇṇarasmiyo nikkhamanti, nimmitassāpi, bhagavato sarīrarasmiyo nimmitasarīre paṭihaññanti, nimmitassa rasmiyo bhagavato kāye paṭihaññanti. Tā dvinnampi buddhānaṃ sarīrato uggamma bhavaggaṃ āhacca tato tato paṭinivattitvā devatānaṃ matthakamatthakapariyantena otaritvā cakkavāḷamukhavaṭṭiyaṃ patiṭṭhahiṃsu. Sakalacakkavāḷagabbhaṃ suvaṇṇamayavaṅkagopānasivinaddhamiva cetiyagharaṃ virocittha. Dasasahassacakkavāḷadevatā ekacakkavāḷe rāsibhūtā dvinnaṃ buddhānaṃ rasmiabbhantaraṃ pavisitvā aṭṭhaṃsu. Nimmito nisīdantoyeva ‘‘kathaṃdassī kathaṃsīlo, upasantoti vuccatī’’tiādinā nayena adhipaññādikaṃ pucchanto gāthamāha.

    தத்த² புச்சா²ய தாவ ஸோ நிம்மிதோ கத²ங்த³ஸ்ஸீதி அதி⁴பஞ்ஞங், கத²ங்ஸீலோதி அதி⁴ஸீலங், உபஸந்தோதி அதி⁴சித்தங் புச்ச²தி. ஸேஸங் பாகடமேவ.

    Tattha pucchāya tāva so nimmito kathaṃdassīti adhipaññaṃ, kathaṃsīloti adhisīlaṃ, upasantoti adhicittaṃ pucchati. Sesaṃ pākaṭameva.

    நிம்மிதபு³த்³தா⁴தி³விபா⁴வனத்த²ங் பேடகே –

    Nimmitabuddhādivibhāvanatthaṃ peṭake –

    ‘‘உபேதி த⁴ம்மங் பரிபுச்ச²மானோ, குஸலங் அத்து²பஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Upeti dhammaṃ paripucchamāno, kusalaṃ atthupasañhitaṃ;

    ந ஜீவதி ந நிப்³பு³தோ ந மதோ, தங் புக்³க³லங் கதமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴. (பரி॰ 479);

    Na jīvati na nibbuto na mato, taṃ puggalaṃ katamaṃ vadanti buddhā. (pari. 479);

    ‘‘ஸங்ஸாரகீ²ணோ ந ச வந்தராகோ³, ந சாபி ஸெக்கோ² ந ச தி³ட்ட²த⁴ம்மோ;

    ‘‘Saṃsārakhīṇo na ca vantarāgo, na cāpi sekkho na ca diṭṭhadhammo;

    அகீ²ணாஸவோ அந்திமதே³ஹதா⁴ரீ, தங் புக்³க³லங் கதமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴.

    Akhīṇāsavo antimadehadhārī, taṃ puggalaṃ katamaṃ vadanti buddhā.

    ‘‘ந து³க்க²ஸச்சேன ஸமங்கி³பூ⁴தோ, ந மக்³க³ஸச்சேன குதோ நிரோதோ⁴;

    ‘‘Na dukkhasaccena samaṅgibhūto, na maggasaccena kuto nirodho;

    ஸமுத³யஸச்சதோ ஸுவிதூ³ரவிதூ³ரோ, தங் புக்³க³லங் கதமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴.

    Samudayasaccato suvidūravidūro, taṃ puggalaṃ katamaṃ vadanti buddhā.

    ‘‘அஹேதுகோ நோபி ச ரூபனிஸ்ஸிதோ, அபச்சயோ நோபி ச ஸோ அஸங்க²தோ;

    ‘‘Ahetuko nopi ca rūpanissito, apaccayo nopi ca so asaṅkhato;

    அஸங்க²தாரம்மணோ நோபி ச ரூபீ, தங் புக்³க³லங் கதமங் வத³ந்தி பு³த்³தா⁴’’தி. –

    Asaṅkhatārammaṇo nopi ca rūpī, taṃ puggalaṃ katamaṃ vadanti buddhā’’ti. –

    வுத்தங்.

    Vuttaṃ.

    தத்த² பட²மகா³தா² நிம்மிதபு³த்³த⁴ங் ஸந்தா⁴ய, து³தியகா³தா² பச்சி²மப⁴விகபோ³தி⁴ஸத்தங் ஸந்தா⁴ய, ததியகா³தா² அரஹத்தப²லட்ட²ங் ஸந்தா⁴ய, சதுத்த²கா³தா² அரூபே நிப்³பா³னபச்சவெக்க²ணமனொத்³வாரபுரேசாரிகசித்தஸமங்கி³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தாதி ஞாதப்³பா³. கீதி³ஸேன த³ஸ்ஸனேனாதி கீதி³ஸவஸேன த³ஸ்ஸனேன. கிங்ஸண்டி²தேனாதி கிங்ஸரிக்கே²ன. கிங்பகாரேனாதி கிங்விதே⁴ன. கிங்படிபா⁴கே³னாதி கிங்ஆகாரேன.

    Tattha paṭhamagāthā nimmitabuddhaṃ sandhāya, dutiyagāthā pacchimabhavikabodhisattaṃ sandhāya, tatiyagāthā arahattaphalaṭṭhaṃ sandhāya, catutthagāthā arūpe nibbānapaccavekkhaṇamanodvārapurecārikacittasamaṅgiṃ sandhāya vuttāti ñātabbā. Kīdisena dassanenāti kīdisavasena dassanena. Kiṃsaṇṭhitenāti kiṃsarikkhena. Kiṃpakārenāti kiṃvidhena. Kiṃpaṭibhāgenāti kiṃākārena.

    யங் புச்சா²மீதி யங் புக்³க³லங் புச்சா²மி, தங் மய்ஹங் வியாகரோஹி. யாசாமீதி ஆயாசாமி. அஜ்ஜே²ஸாமீதி ஆணாபேமி. பஸாதே³மீதி தவ ஸந்தானே ஸோமனஸ்ஸங் உப்பாதே³மி. ப்³ரூஹீதி நித்³தே³ஸஸ்ஸ உத்³தே³ஸபத³ங். ஆசிக்கா²தி தே³ஸேதப்³பா³னங் ‘‘இமானி நாமானீ’’தி நாமவஸேன கதே²ஹி. தே³ஸேஹீதி த³ஸ்ஸேஹி . பஞ்ஞபேஹீதி ஜானாபேஹி. ஞாணமுக²வஸேன ஹி அப்பனங் ட²பெந்தோ ‘‘பஞ்ஞபேஹீ’’தி வுச்சதி. பட்ட²பேஹீதி பஞ்ஞாபேஹி, பவத்தாபேஹீதி அத்தோ². ஞாணமுகே² ட²பேஹீதி வா. விவராதி விவடங் கரோஹி, விவரித்வா த³ஸ்ஸேஹீதி அத்தோ². விப⁴ஜாதி விபா⁴க³கிரியாய விபா⁴வெந்தோ த³ஸ்ஸேஹீதி அத்தோ². உத்தானீகரோஹீதி பாகடபா⁴வங் கரோஹி.

    Yaṃ pucchāmīti yaṃ puggalaṃ pucchāmi, taṃ mayhaṃ viyākarohi. Yācāmīti āyācāmi. Ajjhesāmīti āṇāpemi. Pasādemīti tava santāne somanassaṃ uppādemi. Brūhīti niddesassa uddesapadaṃ. Ācikkhāti desetabbānaṃ ‘‘imāni nāmānī’’ti nāmavasena kathehi. Desehīti dassehi . Paññapehīti jānāpehi. Ñāṇamukhavasena hi appanaṃ ṭhapento ‘‘paññapehī’’ti vuccati. Paṭṭhapehīti paññāpehi, pavattāpehīti attho. Ñāṇamukhe ṭhapehīti vā. Vivarāti vivaṭaṃ karohi, vivaritvā dassehīti attho. Vibhajāti vibhāgakiriyāya vibhāvento dassehīti attho. Uttānīkarohīti pākaṭabhāvaṃ karohi.

    அத² வா ஆசிக்கா²தி தே³ஸனாதீ³னங் ச²ன்னங் பதா³னங் மூலபத³ங். தே³ஸனாதீ³னி ச² பதா³னி ஏதஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ விவரணத்த²ங் வுத்தானி. தத்த² தே³ஸேஹீதி உக்³க⁴டிதஞ்ஞூனங் வஸேன ஸங்கே²பதோ பட²மங் உத்³தே³ஸவஸேன தே³ஸேஹி. உக்³க⁴டிதஞ்ஞூ ஹி ஸங்கே²பேன வுத்தங் பட²மங் வுத்தஞ்ச படிவிஜ்ஜ²ந்தி. பஞ்ஞபேஹீதி விபஞ்சிதஞ்ஞூனங் வஸேன தேஸங் சித்ததோஸனேன பு³த்³தி⁴னிஸானேன ச பட²மங் ஸங்கி²த்தஸ்ஸ வித்தா²ரதோ நித்³தே³ஸவஸேனேவ பஞ்ஞபேஹி. பட்ட²பேஹீதி தேஸங்யேவ நித்³தி³ட்ட²ஸ்ஸ நித்³தே³ஸஸ்ஸ படினித்³தே³ஸவஸேன வித்தா²ரிதவஸேன ட²பேதி பட்ட²பேஹி. விவராதி நித்³தி³ட்ட²ஸ்ஸபி புனப்புனங் வசனேன விவராஹி. விப⁴ஜாதி புனப்புனங் வுத்தஸ்ஸாபி விபா⁴க³கரணேன விப⁴ஜாஹி. உத்தானீகரோஹீதி விவடஸ்ஸ வித்தா²ரதரவசனேன விப⁴த்தஸ்ஸ ச நித³ஸ்ஸனவசனேன உத்தானிங் கரோஹி. அயங் தே³ஸனா நெய்யானம்பி படிவேதா⁴ய ஹோதீதி.

    Atha vā ācikkhāti desanādīnaṃ channaṃ padānaṃ mūlapadaṃ. Desanādīni cha padāni etassa atthassa vivaraṇatthaṃ vuttāni. Tattha desehīti ugghaṭitaññūnaṃ vasena saṅkhepato paṭhamaṃ uddesavasena desehi. Ugghaṭitaññū hi saṅkhepena vuttaṃ paṭhamaṃ vuttañca paṭivijjhanti. Paññapehīti vipañcitaññūnaṃ vasena tesaṃ cittatosanena buddhinisānena ca paṭhamaṃ saṃkhittassa vitthārato niddesavaseneva paññapehi. Paṭṭhapehīti tesaṃyeva niddiṭṭhassa niddesassa paṭiniddesavasena vitthāritavasena ṭhapeti paṭṭhapehi. Vivarāti niddiṭṭhassapi punappunaṃ vacanena vivarāhi. Vibhajāti punappunaṃ vuttassāpi vibhāgakaraṇena vibhajāhi. Uttānīkarohīti vivaṭassa vitthārataravacanena vibhattassa ca nidassanavacanena uttāniṃ karohi. Ayaṃ desanā neyyānampi paṭivedhāya hotīti.

    84. விஸ்ஸஜ்ஜனே பன ப⁴க³வா ஸரூபேன அதி⁴பஞ்ஞாதீ³னி அவிஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ அதி⁴பஞ்ஞாதி³ப்பபா⁴வேன யேஸங் கிலேஸானங் உபஸமா ‘‘உபஸந்தோ’’தி வுச்சதி, நானாதே³வதானங் ஆஸயானுலோமேன தேஸங் உபஸமமேவ தீ³பெந்தோ ‘‘வீததண்ஹோ’’திஆதி³கா கா³தா²யோ அபா⁴ஸி. தத்த² ஆதி³தோ அட்ட²ன்னங் கா³தா²னங் ‘‘தங் ப்³ரூமி உபஸந்தோ’’தி இமாய கா³தா²ய ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³, ததோ பராஸங் ‘‘ஸ வே ஸந்தோதி வுச்சதீ’’தி இமினா ஸப்³ப³பச்சி²மேன பதே³ன.

    84. Vissajjane pana bhagavā sarūpena adhipaññādīni avissajjetvāva adhipaññādippabhāvena yesaṃ kilesānaṃ upasamā ‘‘upasanto’’ti vuccati, nānādevatānaṃ āsayānulomena tesaṃ upasamameva dīpento ‘‘vītataṇho’’tiādikā gāthāyo abhāsi. Tattha ādito aṭṭhannaṃ gāthānaṃ ‘‘taṃ brūmi upasanto’’ti imāya gāthāya sambandho veditabbo, tato parāsaṃ ‘‘sa ve santoti vuccatī’’ti iminā sabbapacchimena padena.

    அனுபத³வண்ணனானயோ – வீததண்ஹோ புராபே⁴தா³தி யோ ஸரீரபே⁴தா³ புப்³ப³மேவ பஹீனதண்ஹோ. புப்³ப³மந்தமனிஸ்ஸிதோதி அதீதத்³தா⁴தி³பே⁴த³ங் புப்³ப³அந்தங் அனிஸ்ஸிதோ. வேமஜ்ஜே² நுபஸங்கெ²ய்யோதி பச்சுப்பன்னேபி அத்³த⁴னி ‘‘ரத்தோ’’திஆதி³னா நயேன ந உபஸங்கா²தப்³போ³ . தஸ்ஸ நத்தி² புரக்க²தந்தி தஸ்ஸ அரஹதோ த்³வின்னங் புரெக்கா²ரானங் அபா⁴வா அனாக³தே அத்³த⁴னி புரக்க²தமபி நத்தி², தங் ப்³ரூமி உபஸந்தோதி ஏவமெத்த² யோஜனா வேதி³தப்³பா³. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த².

    Anupadavaṇṇanānayo – vītataṇho purābhedāti yo sarīrabhedā pubbameva pahīnataṇho. Pubbamantamanissitoti atītaddhādibhedaṃ pubbaantaṃ anissito. Vemajjhe nupasaṅkheyyoti paccuppannepi addhani ‘‘ratto’’tiādinā nayena na upasaṅkhātabbo . Tassa natthi purakkhatanti tassa arahato dvinnaṃ purekkhārānaṃ abhāvā anāgate addhani purakkhatamapi natthi, taṃ brūmi upasantoti evamettha yojanā veditabbā. Esa nayo sabbattha.

    புரா காயஸ்ஸ பே⁴தா³தி கரஜகாயஸ்ஸ பே⁴த³தோ புப்³பே³யேவ. அத்தபா⁴வஸ்ஸாதி ஸகலத்தபா⁴வஸ்ஸ. களேவரஸ்ஸ நிக்கே²பாதி களேவரஸ்ஸ நிக்கே²பதோ ஸரீரஸ்ஸ ட²பனதோ. ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ உபச்சே²தா³தி து³வித⁴ஸ்ஸ ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸ உபச்சே²த³தோ புப்³ப³மேவ.

    Purā kāyassa bhedāti karajakāyassa bhedato pubbeyeva. Attabhāvassāti sakalattabhāvassa. Kaḷevarassa nikkhepāti kaḷevarassa nikkhepato sarīrassa ṭhapanato. Jīvitindriyassa upacchedāti duvidhassa jīvitindriyassa upacchedato pubbameva.

    புப்³ப³ந்தோ வுச்சதி அதீதோ அத்³தா⁴தி புப்³ப³ஸங்கா²தோ அந்தோ கொட்டா²ஸோ ‘‘அதீதோ அத்³தா⁴தி, அதிக்கந்தோ காலோ’’தி கதீ²யதி. அதீதங் அத்³தா⁴னங் ஆரப்³பா⁴தி அதீதகாலங் படிச்ச தண்ஹா பஹீனா.

    Pubbanto vuccati atīto addhāti pubbasaṅkhāto anto koṭṭhāso ‘‘atīto addhāti, atikkanto kālo’’ti kathīyati. Atītaṃ addhānaṃ ārabbhāti atītakālaṃ paṭicca taṇhā pahīnā.

    அபரம்பி ப⁴த்³தே³கரத்தபரியாயங் (ம॰ நி॰ 3.272 ஆத³யோ) த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத² வா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஏவங்ரூபோ அஹோஸிந்தி காளோபி ஸமானோ இந்த³னீலமணிவண்ணோ அஹோஸிந்தி ஏவங் மனுஞ்ஞரூபவஸேனேவ ஏவங்ரூபோ அஹோஸிங். குஸலஸுக²ஸோமனஸ்ஸவேத³னாவஸேனேவ ஏவங்வேத³னோ. தங் ஸம்பயுத்தானங்யேவ ஸஞ்ஞாதீ³னங் வஸேன ஏவங்ஸஞ்ஞோ. ஏவங்ஸங்கா²ரோ. ஏவங்விஞ்ஞாணோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴னந்தி தத்த² நந்தி³ங் ந ஸமன்னானேதீதி தேஸு ரூபாதீ³ஸு தண்ஹங் வா தண்ஹாஸம்பயுத்ததி³ட்டி²ங் வா நானுபவத்தயதி. அபரேன பரியாயேன மஹாகச்சானப⁴த்³தே³கரத்தபரியாயங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத² வா இதி மே சக்கு² அஹோஸீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² சக்கூ²தி சக்கு²பஸாதோ³. ரூபாதி சதுஸமுட்டா²னிகரூபா. இமினா நயேன ஸேஸாயதனானிபி வேதி³தப்³பா³னி. விஞ்ஞாணந்தி நிஸ்ஸயவிஞ்ஞாணங். ந தத³பி⁴னந்த³தீதி தங் சக்கு²ஞ்சேவ ரூபஞ்ச தண்ஹாதி³ட்டி²வஸேன நாபி⁴னந்த³தி. இதி மே மனோ அஹோஸி இதி த⁴ம்மாதி எத்த² பன மனோதி ப⁴வங்க³சித்தங். த⁴ம்மாதி தேபூ⁴மகத⁴ம்மாரம்மணங். ஹஸிதலபிதகீளிதானீதி த³ந்தவித³ங்ஸகஹஸிதஞ்ச வாசாலபிதஞ்ச காயகீளாதி³கீளிதஞ்சாதி ஹஸிதலபிதகீளிதானி. ந தத³ஸ்ஸாதே³தீதி தானி ஹஸிதாதீ³னி நாபி⁴னந்த³தி. ந தங் நிகாமேதீதி கந்தங் ந கரோதி. ந ச தேன வித்திங் ஆபஜ்ஜதீதி தேன ச துட்டி²ங் ந பாபுணாதி.

    Aparampi bhaddekarattapariyāyaṃ (ma. ni. 3.272 ādayo) dassento ‘‘atha vā’’tiādimāha. Tattha evaṃrūpo ahosinti kāḷopi samāno indanīlamaṇivaṇṇo ahosinti evaṃ manuññarūpavaseneva evaṃrūpo ahosiṃ. Kusalasukhasomanassavedanāvaseneva evaṃvedano. Taṃ sampayuttānaṃyeva saññādīnaṃ vasena evaṃsañño. Evaṃsaṅkhāro. Evaṃviññāṇo ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samannānetīti tesu rūpādīsu taṇhaṃ vā taṇhāsampayuttadiṭṭhiṃ vā nānupavattayati. Aparena pariyāyena mahākaccānabhaddekarattapariyāyaṃ dassento ‘‘atha vā iti me cakkhu ahosī’’tiādimāha. Tattha cakkhūti cakkhupasādo. Rūpāti catusamuṭṭhānikarūpā. Iminā nayena sesāyatanānipi veditabbāni. Viññāṇanti nissayaviññāṇaṃ. Na tadabhinandatīti taṃ cakkhuñceva rūpañca taṇhādiṭṭhivasena nābhinandati. Iti me mano ahosi iti dhammāti ettha pana manoti bhavaṅgacittaṃ. Dhammāti tebhūmakadhammārammaṇaṃ. Hasitalapitakīḷitānīti dantavidaṃsakahasitañca vācālapitañca kāyakīḷādikīḷitañcāti hasitalapitakīḷitāni. Na tadassādetīti tāni hasitādīni nābhinandati. Na taṃ nikāmetīti kantaṃ na karoti. Na ca tena vittiṃ āpajjatīti tena ca tuṭṭhiṃ na pāpuṇāti.

    தங் தங் பச்சயங் படிச்ச உப்பன்னோதி பச்சுப்பன்னோ. ரத்தோதி நுபஸங்கெ²ய்யோதி ராகே³ன ரத்தோதி க³ணனங் ந உபனேதப்³போ³. உபரிபி ஏஸேவ நயோ. ஏவரூபோ ஸியந்திஆதீ³ஸு பணீதமனுஞ்ஞரூபாதி³வஸேனேவ தண்ஹாதி³ட்டி²பவத்தனஸங்கா²தா நந்தீ³ ஸமன்னானயனா வேதி³தப்³பா³. ந பணித³ஹதீதி பத்த²னாவஸேன ந ட²பேதி. அப்பணிதா⁴னபச்சயாதி ந பத்த²னாட²பனகாரணேன.

    Taṃ taṃ paccayaṃ paṭicca uppannoti paccuppanno. Rattoti nupasaṅkheyyoti rāgena rattoti gaṇanaṃ na upanetabbo. Uparipi eseva nayo. Evarūpo siyantiādīsu paṇītamanuññarūpādivaseneva taṇhādiṭṭhipavattanasaṅkhātā nandī samannānayanā veditabbā. Na paṇidahatīti patthanāvasena na ṭhapeti. Appaṇidhānapaccayāti na patthanāṭhapanakāraṇena.

    85. அஸந்தாஸீதி தேன தேன அலாப⁴தோ அஸந்தஸந்தோ. அவிகத்தீ²தி ஸீலாதீ³ஹி அவிகத்த²னஸீலோ. அகுக்குசோதி ஹத்த²குக்குச்சாதி³விரஹிதோ. மந்தபா⁴ணீதி மந்தாய பரிக்³க³ஹெத்வா வாசங் பா⁴ஸிதா. அனுத்³த⁴தோதி உத்³த⁴ச்சவிரஹிதோ. ஸ வே வாசாயதோதி ஸோ வாசாய யதோ ஸங்யதோ சதுதோ³ஸவிரஹிதங் வாசங் பா⁴ஸிதா ஹோதி.

    85.Asantāsīti tena tena alābhato asantasanto. Avikatthīti sīlādīhi avikatthanasīlo. Akukkucoti hatthakukkuccādivirahito. Mantabhāṇīti mantāya pariggahetvā vācaṃ bhāsitā. Anuddhatoti uddhaccavirahito. Sa ve vācāyatoti so vācāya yato saṃyato catudosavirahitaṃ vācaṃ bhāsitā hoti.

    அக்கோத⁴னோதி யஞ்ஹி கோ² வுத்தந்தி ‘‘ந கோத⁴னோ அகோத⁴னோ கோத⁴விரஹிதோ’’தி யங் கதி²தங், தங் பட²மங் தாவ கோத⁴ங் கதே²துகாமோ ‘‘அபிச கோதோ⁴ தாவ வத்தப்³போ³’’தி ஆஹ. கோதோ⁴ தாவ வத்தப்³போ³தி பட²மங் கோதோ⁴ கதே²தப்³போ³. த³ஸஹாகாரேஹி கோதோ⁴ ஜாயதீதி த³ஸஹி காரணேஹி கோதோ⁴ உப்பஜ்ஜதி. அனத்த²ங் மே அசரீதி அவட்³டி⁴ங் மே அகாஸி, இமினா உபாயேன ஸப்³ப³பதே³ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அட்டா²னே வா பன கோதோ⁴ ஜாயதீதி அகாரணே கோதோ⁴ உப்பஜ்ஜதி. ஏகச்சோ ஹி ‘‘தே³வோ அதிவஸ்ஸதீ’’தி குப்பதி, ‘‘ந வஸ்ஸதீ’’தி குப்பதி, ‘‘ஸூரியோ தப்பதீ’’தி குப்பதி, ‘‘ந தப்பதீ’’தி குப்பதி, வாதே வாயந்தேபி குப்பதி, அவாயந்தேபி குப்பதி, ஸம்மஜ்ஜிதுங் அஸக்கொந்தோ போ³தி⁴பண்ணானங் குப்பதி, சீவரங் பாருபிதுங் அஸக்கொந்தோ வாதஸ்ஸ குப்பதி, உபக்க²லித்வா கா²ணுகஸ்ஸ குப்பதி. இத³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘அட்டா²னே வா பன கோதோ⁴ ஜாயதீ’’தி. தத்த² ஹெட்டா² நவஸு டா²னேஸு ஸத்தே ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னத்தா கம்மபத²பே⁴தோ³ ஹோதி.

    Akkodhanoti yañhi kho vuttanti ‘‘na kodhano akodhano kodhavirahito’’ti yaṃ kathitaṃ, taṃ paṭhamaṃ tāva kodhaṃ kathetukāmo ‘‘apica kodho tāva vattabbo’’ti āha. Kodho tāva vattabboti paṭhamaṃ kodho kathetabbo. Dasahākārehi kodho jāyatīti dasahi kāraṇehi kodho uppajjati. Anatthaṃ me acarīti avaḍḍhiṃ me akāsi, iminā upāyena sabbapadesu attho veditabbo. Aṭṭhāne vā pana kodho jāyatīti akāraṇe kodho uppajjati. Ekacco hi ‘‘devo ativassatī’’ti kuppati, ‘‘na vassatī’’ti kuppati, ‘‘sūriyo tappatī’’ti kuppati, ‘‘na tappatī’’ti kuppati, vāte vāyantepi kuppati, avāyantepi kuppati, sammajjituṃ asakkonto bodhipaṇṇānaṃ kuppati, cīvaraṃ pārupituṃ asakkonto vātassa kuppati, upakkhalitvā khāṇukassa kuppati. Idaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘aṭṭhāne vā pana kodho jāyatī’’ti. Tattha heṭṭhā navasu ṭhānesu satte ārabbha uppannattā kammapathabhedo hoti.

    அட்டா²னகா⁴தோ பன ஸங்கா²ரேஸு உப்பன்னோ கம்மபத²பே⁴த³ங் ந கரோதி. சித்தங் ஆகா⁴தெந்தோ உப்பன்னோதி சித்தஸ்ஸ ஆகா⁴தோ. ததோ ப³லவதரோ படிகா⁴தோ. படிஹஞ்ஞனவஸேன படிக⁴ங். படிவிருஜ்ஜ²தீதி படிவிரோதோ⁴. குப்பனவஸேன கோபோ. பகோபோ ஸம்பகோபோதி உபஸக்³க³வஸேன பத³ங் வட்³டி⁴தங். து³ஸ்ஸனவஸேன தோ³ஸோ. பதோ³ஸோ ஸம்பதோ³ஸோதி உபஸக்³க³வஸேன பத³ங் வட்³டி⁴தங். சித்தஸ்ஸ ப்³யாபத்தீதி சித்தஸ்ஸ விபன்னதா விபரிவத்தனாகாரோ. மனங் பதூ³ஸயமானோ உப்பஜ்ஜதீதி மனோபதோ³ஸோ. குஜ்ஜ²னவஸேன கோதோ⁴. குஜ்ஜ²னாகாரோ குஜ்ஜ²னா. குஜ்ஜி²தஸ்ஸ பா⁴வோ குஜ்ஜி²தத்தங். து³ஸ்ஸதீதி தோ³ஸோ. து³ஸ்ஸனாதி து³ஸ்ஸனாகாரோ. து³ஸ்ஸிதத்தந்தி து³ஸ்ஸிதபா⁴வோ. பகதிபா⁴வவிஜஹனட்டே²ன ப்³யாபஜ்ஜனங் ப்³யாபத்தி. ப்³யாபஜ்ஜனாதி ப்³யாபஜ்ஜனாகாரோ. விருஜ்ஜ²தீதி விரோதோ⁴. புனப்புனங் விருஜ்ஜ²தீதி படிவிரோதோ⁴. விருத்³தா⁴காரபடிவிருத்³தா⁴காரவஸேன வா இத³ங் வுத்தங். சண்டி³கோ வுச்சதி சண்டோ³, த²த்³த⁴புக்³க³லோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ சண்டி³க்கங். ந ஏதேன ஸுரோபிதங் வசனங் ஹோதி, து³ருத்தங் அபரிபுண்ணமேவ ஹோதீதி அஸுரோபோ. குத்³த⁴காலே ஹி பரிபுண்ணவசனங் நாம நத்தி², ஸசேபி கஸ்ஸசி ஹோதி, தங் அப்பமாணங். அபரே பன ‘‘அஸ்ஸுஜனநட்டே²ன அஸ்ஸுரோபனதோ அஸ்ஸுரோபோ’’தி வத³ந்தி, தங் அகாரணங் ஸோமனஸ்ஸஸ்ஸாபி அஸ்ஸுஜனநதோ. ஹெட்டா²வுத்தஅத்தமனதாபடிபக்க²தோ ந அத்தமனதாதி அனத்தமனதா. ஸா பன யஸ்மா சித்தஸ்ஸேவ, ந ஸத்தஸ்ஸ, தஸ்மா ‘‘சித்தஸ்ஸா’’தி வுத்தங்.

    Aṭṭhānaghāto pana saṅkhāresu uppanno kammapathabhedaṃ na karoti. Cittaṃ āghātento uppannoti cittassa āghāto. Tato balavataro paṭighāto. Paṭihaññanavasena paṭighaṃ. Paṭivirujjhatīti paṭivirodho. Kuppanavasena kopo. Pakopo sampakopoti upasaggavasena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Dussanavasena doso. Padoso sampadosoti upasaggavasena padaṃ vaḍḍhitaṃ. Cittassabyāpattīti cittassa vipannatā viparivattanākāro. Manaṃ padūsayamāno uppajjatīti manopadoso. Kujjhanavasena kodho. Kujjhanākāro kujjhanā. Kujjhitassa bhāvo kujjhitattaṃ. Dussatīti doso. Dussanāti dussanākāro. Dussitattanti dussitabhāvo. Pakatibhāvavijahanaṭṭhena byāpajjanaṃ byāpatti. Byāpajjanāti byāpajjanākāro. Virujjhatīti virodho. Punappunaṃ virujjhatīti paṭivirodho. Viruddhākārapaṭiviruddhākāravasena vā idaṃ vuttaṃ. Caṇḍiko vuccati caṇḍo, thaddhapuggalo, tassa bhāvo caṇḍikkaṃ. Na etena suropitaṃ vacanaṃ hoti, duruttaṃ aparipuṇṇameva hotīti asuropo. Kuddhakāle hi paripuṇṇavacanaṃ nāma natthi, sacepi kassaci hoti, taṃ appamāṇaṃ. Apare pana ‘‘assujananaṭṭhena assuropanato assuropo’’ti vadanti, taṃ akāraṇaṃ somanassassāpi assujananato. Heṭṭhāvuttaattamanatāpaṭipakkhato na attamanatāti anattamanatā. Sā pana yasmā cittasseva, na sattassa, tasmā ‘‘cittassā’’ti vuttaṃ.

    அதி⁴மத்தபரித்ததா வேதி³தப்³பா³தி அதி⁴மத்தபா⁴வோ பரித்தபா⁴வோ ச, ப³லவபா⁴வோ மந்த³பா⁴வோதி அத்தோ². கஞ்சி காலேதி ஏகதா³. ‘‘கஞ்சி கால’’ந்திபி பாடோ². சித்தாவிலகரணமத்தோ ஹோதீதி சித்தஸ்ஸ ஆவிலகரணப்பமாணோ, சித்தகிலிட்ட²கரணப்பமாணோதி அத்தோ². ‘‘சித்தாலஸகரணமத்தோ’’திபி பாடோ², தங் ந ஸுந்த³ரங். தஸ்ஸ சித்தகிலமத²கரணமத்தோதி அத்தோ². ந ச தாவ முக²குலானவிகுலானோ ஹோதீதி முக²ஸ்ஸ ஸங்கோசனவிஸங்கோசனோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ ஹனுஸஞ்சோபனோ ஹோதீதி த்³வின்னங் ஹனூனங் அபராபரங் சலனோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ ப²ருஸவாசங் நிச்சா²ரணோ ஹோதீதி பரேஸங் மம்மச்சே²த³கங் ப²ருஸவாசங் முக²தோ நீஹரணேன ப³ஹி நிக்க²மனோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ தி³ஸாவிதி³ஸானுவிலோகனோ ஹோதீதி பரஸ்ஸ அப்³பு⁴க்கிரணத்த²ங் த³ண்டா³தி³அத்தா²ய தி³ஸஞ்ச அனுதி³ஸஞ்ச புனப்புனங் விலோகனோ ந ச தாவ ஹோதி.

    Adhimattaparittatā veditabbāti adhimattabhāvo parittabhāvo ca, balavabhāvo mandabhāvoti attho. Kañci kāleti ekadā. ‘‘Kañci kāla’’ntipi pāṭho. Cittāvilakaraṇamatto hotīti cittassa āvilakaraṇappamāṇo, cittakiliṭṭhakaraṇappamāṇoti attho. ‘‘Cittālasakaraṇamatto’’tipi pāṭho, taṃ na sundaraṃ. Tassa cittakilamathakaraṇamattoti attho. Na ca tāva mukhakulānavikulāno hotīti mukhassa saṅkocanavisaṅkocano na ca tāva hoti. Na ca tāva hanusañcopano hotīti dvinnaṃ hanūnaṃ aparāparaṃ calano na ca tāva hoti. Na ca tāva pharusavācaṃ nicchāraṇo hotīti paresaṃ mammacchedakaṃ pharusavācaṃ mukhato nīharaṇena bahi nikkhamano na ca tāva hoti. Na ca tāva disāvidisānuvilokano hotīti parassa abbhukkiraṇatthaṃ daṇḍādiatthāya disañca anudisañca punappunaṃ vilokano na ca tāva hoti.

    ந ச தாவ த³ண்ட³ஸத்த²பராமஸனோ ஹோதீதி ஆகா⁴தனத்த²ங் த³ண்ட³ஞ்ச ஏகதோதா⁴ராதி³ஸத்த²ஞ்ச ஆதி³யனோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ த³ண்ட³ஸத்த²அப்³பு⁴க்கிரணோ ஹோதீதி வுத்தப்பகாரங் த³ண்ட³ஸத்த²ங் உக்கி²பித்வா பஹரணோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ த³ண்ட³ஸத்த²அபி⁴னிபாதனோ ஹோதீதி ஏதங் து³வித⁴ங் பரஸ்ஸ பஹரணத்த²ங் ந ச தாவ கி²பனோ ஹோதி. ந ச தாவ சி²ன்னவிச்சி²ன்னகரணோ ஹோதீதி த³ண்ட³ஸத்தா²தி³கி²பனேன பரஸரீரங் த்³விதா⁴கரணோ ச விவிதா⁴காரேன வணகரணோ ச ந தாவ ஹோதி. ‘‘சி²த்³த³விச்சி²த்³த³கரணோ’’திபி பாடோ². ந ச தாவ ஸம்ப⁴ஞ்ஜனபலிப⁴ஞ்ஜனோ ஹோதீதி ஸரீரங் ப⁴ஞ்ஜித்வா சுண்ணவிசுண்ணகரணோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ அங்க³மங்க³அபகட்³ட⁴னோ ஹோதீதி அங்க³பச்சங்க³ங் ஸம்பக்³க³ஹெத்வா அபனெத்வா கட்³ட⁴னோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ ஜீவிதா வோரோபனோ ஹோதீதி ஜீவிதிந்த்³ரியதோ வோரோபனோ ந ச தாவ ஹோதி. ந ச தாவ ஸப்³ப³சாக³பரிச்சாகா³ய ஸண்டி²தோ ஹோதீதி ஸப்³ப³ங் பரஸ்ஸ ஜீவிதங் நாஸெத்வா அத்தனோ ஜீவிதனாஸனத்தா²ய ஸண்டி²தோ ந ச தாவ ஹோதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா³ அஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா அத்தானங் ஜீவிதா வோரோபனத்தா²ய டி²தோ, ததா³ ஸப்³ப³சாக³பரிச்சாகா³ நாம ஹோதி. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –

    Na ca tāva daṇḍasatthaparāmasano hotīti āghātanatthaṃ daṇḍañca ekatodhārādisatthañca ādiyano na ca tāva hoti. Na ca tāva daṇḍasatthaabbhukkiraṇo hotīti vuttappakāraṃ daṇḍasatthaṃ ukkhipitvā paharaṇo na ca tāva hoti. Na ca tāvadaṇḍasatthaabhinipātano hotīti etaṃ duvidhaṃ parassa paharaṇatthaṃ na ca tāva khipano hoti. Na ca tāva chinnavicchinnakaraṇo hotīti daṇḍasatthādikhipanena parasarīraṃ dvidhākaraṇo ca vividhākārena vaṇakaraṇo ca na tāva hoti. ‘‘Chiddavicchiddakaraṇo’’tipi pāṭho. Na ca tāva sambhañjanapalibhañjano hotīti sarīraṃ bhañjitvā cuṇṇavicuṇṇakaraṇo na ca tāva hoti. Na ca tāva aṅgamaṅgaapakaḍḍhano hotīti aṅgapaccaṅgaṃ sampaggahetvā apanetvā kaḍḍhano na ca tāva hoti. Na ca tāva jīvitā voropano hotīti jīvitindriyato voropano na ca tāva hoti. Na ca tāva sabbacāgapariccāgāya saṇṭhito hotīti sabbaṃ parassa jīvitaṃ nāsetvā attano jīvitanāsanatthāya saṇṭhito na ca tāva hoti. Idaṃ vuttaṃ hoti – yadā aññaṃ jīvitā voropetvā attānaṃ jīvitā voropanatthāya ṭhito, tadā sabbacāgapariccāgā nāma hoti. Vuttañhetaṃ bhagavatā –

    ‘‘கோத⁴ங் செ²த்வா ஸுக²ங் ஸேதி, கோத⁴ங் செ²த்வா ந ஸோசதி;

    ‘‘Kodhaṃ chetvā sukhaṃ seti, kodhaṃ chetvā na socati;

    கோத⁴ஸ்ஸ விஸமூலஸ்ஸ, மது⁴ரக்³க³ஸ்ஸ ப்³ராஹ்மண;

    Kodhassa visamūlassa, madhuraggassa brāhmaṇa;

    வத⁴ங் அரியா பஸங்ஸந்தி, தஞ்ஹி செ²த்வா ந ஸோசதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.187, 267);

    Vadhaṃ ariyā pasaṃsanti, tañhi chetvā na socatī’’ti. (saṃ. ni. 1.187, 267);

    யதோதி யதா³. பரபுக்³க³லங் கா⁴டெத்வாதி பரபுக்³க³லங் நாஸெத்வா. அத்தானங் கா⁴டேதீதி அத்தானங் மாரேதி. பரமுஸ்ஸத³க³தோதி அதிப³லவபா⁴வங் க³தோ. பரமவேபுல்லப்பத்தோதி அதிவிபுலபா⁴வங் பத்தோ. கோத⁴ஸ்ஸ பஹீனத்தாதி அனாகா³மிமக்³கே³ன வுத்தப்பகாரஸ்ஸ கோத⁴ஸ்ஸ பஹீனபா⁴வேன. கோத⁴வத்து²ஸ்ஸ பரிஞ்ஞாதத்தாதி கோத⁴ஸ்ஸ பதிட்டா²பூ⁴தஸ்ஸ காரணபூ⁴தஸ்ஸ பியாபியஅட்டா²னஸங்கா²தஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ ஞாததீரணபரிஞ்ஞாஹி ப்³யாபெத்வா ஞாதபா⁴வேன. கோத⁴ஹேதுஸ்ஸ உபச்சி²ன்னத்தாதி கோத⁴ஸ்ஸ ஜனகஹேதுனோ தோ³மனஸ்ஸஸஹக³தசித்துப்பாத³ஸ்ஸ உச்சி²ன்னபா⁴வேன.

    Yatoti yadā. Parapuggalaṃ ghāṭetvāti parapuggalaṃ nāsetvā. Attānaṃ ghāṭetīti attānaṃ māreti. Paramussadagatoti atibalavabhāvaṃ gato. Paramavepullappattoti ativipulabhāvaṃ patto. Kodhassa pahīnattāti anāgāmimaggena vuttappakārassa kodhassa pahīnabhāvena. Kodhavatthussa pariññātattāti kodhassa patiṭṭhābhūtassa kāraṇabhūtassa piyāpiyaaṭṭhānasaṅkhātassa vatthussa ñātatīraṇapariññāhi byāpetvā ñātabhāvena. Kodhahetussa upacchinnattāti kodhassa janakahetuno domanassasahagatacittuppādassa ucchinnabhāvena.
