Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    4. புராணசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா

    4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    503-505. ப⁴த்தவிஸ்ஸக்³க³ந்தி ப⁴த்தகிச்சாதி⁴ட்டா²னங். ப⁴த்தகிச்சாதி⁴ட்டா²னவிபா⁴க³ந்தி போராணா. தத்த² நாம த்வந்தி தத்த² தயா கதகம்மே ஏவங் அகத்தப்³பே³ ஸதி தோ⁴வாபிஸ்ஸஸி நாம. அத² வா ஸோ நாம த்வந்தி அத்தோ². உப⁴தோஸங்கே⁴ உபஸம்பன்னாதி பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே உபஸம்பதா³ய படிக்கி²த்தத்தா தத³னுபஸங்க³ப⁴யா ஏவங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘புராணசீவர’’ந்தி எத்த² புராணபா⁴வதீ³பனத்த²மேவ ‘‘ஸகிங் நிவத்த²ம்பி ஸகிங் பாருதம்பீ’’தி வுத்தங், தஸ்மா ‘‘சீவரங் நாம ச²ன்னங் சீவரானங் அஞ்ஞதரங் சீவரங் விகப்பனுபக³ங் பச்சி²ம’’ந்தி வசனஸ்ஸ ஓகாஸோ ந ஜாதோதி ஏகே. யஸ்மா விகப்பனுபக³பச்சி²மங் இத⁴ நாதி⁴ப்பேதங், நிவாஸனபாருபனுபக³மேவாதி⁴ப்பேதங், தேனேவ நிஸீத³னபச்சத்த²ரணே து³க்கடங் வுத்தங், தஸ்மா ந வுத்தந்தி ஏகே. ஜாதிப்பமாணாவசனதோ யங் கிஞ்சி புராணவத்த²ங் தோ⁴வாபெந்தஸ்ஸ நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ, தேனேவ ‘‘அனாபத்தி சீவரங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பரிக்கா²ரங் தோ⁴வாபேதீ’’தி வுத்தங். த²விகம்பி ஹி அஸுசிமக்கி²தங் பரிபு⁴த்தங் தோ⁴வாபேதி, நிஸ்ஸக்³கி³யமேவ ஓளாரிகத்தா, அப்பதிரூபத்தா ச. தேனேவ கங்கா²விதரணியங் இமஸ்மிங் டா²னே சீவரபரிச்சே²தோ³ ந வுத்தோதி ஏகே, விசாரெத்வா யுத்ததரங் க³ஹேதப்³ப³ங். ‘‘ரஜித்வா கப்பங் கத்வாதி கப்பியங் கதமேவ நிவாஸேதுங், பாருபிதுங் வா வட்டதி, நேதர’’ந்தி வுத்தங். இமினா ச மஜ்ஜி²மத்தே²ரவாதோ³ உபத்த²ம்பி⁴தோ ஹோதி, நோபத்த²ம்பி⁴தோ. ரஜித்வாதிஆதி³ பன வினயவிதி⁴த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தந்தி மம தக்கோ. யதா² அஞ்ஞாதிகாய அஞ்ஞாதிகஸஞ்ஞீவாரே தீணி சதுக்கானி, ஏவங் வேமதிகஞாதிகவாரேஸு சாதி நவ சதுக்கானி ஹொந்தி. எத்தா²ஹ – ஏகவாரங் தோ⁴வித்வா தோ⁴வனேஸு து⁴ரங் நிக்கி²பித்வா புன ‘‘து³த்³தோ⁴த’’ந்தி மஞ்ஞமானா தோ⁴வதி, அனாபத்தியா ப⁴விதப்³ப³ங், து³தியவாரங் அவுத்தா தோ⁴வதி நாம ஹோதீதி? வுச்சதே – ஸசே பி⁴க்கு² ‘‘அலங் எத்தாவதா தோ⁴தேனா’’தி படிக்கி²பதி, புன தோ⁴வந்தீ அவுத்தா தோ⁴வதி நாமாதி யுஜ்ஜதி. நோ சே, வுத்தாவ ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங். பி⁴க்கு²ஸ்ஸ லிங்க³பரிவத்தனே ஏகதோஉபஸம்பன்னாய வஸேன ஆபத்தி ஸாகியானீனங் விய.

    503-505.Bhattavissagganti bhattakiccādhiṭṭhānaṃ. Bhattakiccādhiṭṭhānavibhāganti porāṇā. Tattha nāma tvanti tattha tayā katakamme evaṃ akattabbe sati dhovāpissasi nāma. Atha vā so nāma tvanti attho. Ubhatosaṅghe upasampannāti bhikkhūnaṃ santike upasampadāya paṭikkhittattā tadanupasaṅgabhayā evaṃ vuttanti veditabbaṃ. ‘‘Purāṇacīvara’’nti ettha purāṇabhāvadīpanatthameva ‘‘sakiṃ nivatthampi sakiṃ pārutampī’’ti vuttaṃ, tasmā ‘‘cīvaraṃ nāma channaṃ cīvarānaṃ aññataraṃ cīvaraṃ vikappanupagaṃ pacchima’’nti vacanassa okāso na jātoti eke. Yasmā vikappanupagapacchimaṃ idha nādhippetaṃ, nivāsanapārupanupagamevādhippetaṃ, teneva nisīdanapaccattharaṇe dukkaṭaṃ vuttaṃ, tasmā na vuttanti eke. Jātippamāṇāvacanato yaṃ kiñci purāṇavatthaṃ dhovāpentassa nissaggiyameva, teneva ‘‘anāpatti cīvaraṃ ṭhapetvā aññaṃ parikkhāraṃ dhovāpetī’’ti vuttaṃ. Thavikampi hi asucimakkhitaṃ paribhuttaṃ dhovāpeti, nissaggiyameva oḷārikattā, appatirūpattā ca. Teneva kaṅkhāvitaraṇiyaṃ imasmiṃ ṭhāne cīvaraparicchedo na vuttoti eke, vicāretvā yuttataraṃ gahetabbaṃ. ‘‘Rajitvā kappaṃ katvāti kappiyaṃ katameva nivāsetuṃ, pārupituṃ vā vaṭṭati, netara’’nti vuttaṃ. Iminā ca majjhimattheravādo upatthambhito hoti, nopatthambhito. Rajitvātiādi pana vinayavidhidassanatthaṃ vuttanti mama takko. Yathā aññātikāya aññātikasaññīvāre tīṇi catukkāni, evaṃ vematikañātikavāresu cāti nava catukkāni honti. Etthāha – ekavāraṃ dhovitvā dhovanesu dhuraṃ nikkhipitvā puna ‘‘duddhota’’nti maññamānā dhovati, anāpattiyā bhavitabbaṃ, dutiyavāraṃ avuttā dhovati nāma hotīti? Vuccate – sace bhikkhu ‘‘alaṃ ettāvatā dhotenā’’ti paṭikkhipati, puna dhovantī avuttā dhovati nāmāti yujjati. No ce, vuttāva hotīti veditabbaṃ. Bhikkhussa liṅgaparivattane ekatoupasampannāya vasena āpatti sākiyānīnaṃ viya.

    506. ஏகேன வத்து²னாதி யேன கேனசி பட²மேன. ‘‘திண்ணங் சதுக்கானங் வஸேனா’’தி பாடோ². பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே அட்ட²வாசிகாய உபஸம்பன்னாய பாகடத்தா தங் அவத்வா ஸாகியானியோவ வுத்தா அபாகடத்தா.

    506.Ekenavatthunāti yena kenaci paṭhamena. ‘‘Tiṇṇaṃ catukkānaṃ vasenā’’ti pāṭho. Bhikkhūnaṃ santike aṭṭhavācikāya upasampannāya pākaṭattā taṃ avatvā sākiyāniyova vuttā apākaṭattā.

    புராணசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 4. புராணசீவரஸிக்கா²பத³ங் • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. புராணசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. புராணசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 4. புராணசீவரஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Purāṇacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact