Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
2. புரிஸஸுத்தங்
2. Purisasuttaṃ
281. ‘‘பஞ்சஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புரிஸோ ஏகந்தஅமனாபோ ஹோதி மாதுகா³மஸ்ஸ. கதமேஹி பஞ்சஹி? ந ச ரூபவா ஹோதி, ந ச போ⁴க³வா ஹோதி, ந ச ஸீலவா ஹோதி, அலஸோ ச ஹோதி, பஜஞ்சஸ்ஸ ந லப⁴தி – இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புரிஸோ ஏகந்தஅமனாபோ ஹோதி மாதுகா³மஸ்ஸ. பஞ்சஹி, பி⁴க்க²வே, அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புரிஸோ ஏகந்தமனாபோ ஹோதி மாதுகா³மஸ்ஸ. கதமேஹி பஞ்சஹி? ரூபவா ச ஹோதி, போ⁴க³வா ச ஹோதி, ஸீலவா ச ஹோதி, த³க்கோ² ச ஹோதி அனலஸோ, பஜஞ்சஸ்ஸ லப⁴தி – இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, பஞ்சஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புரிஸோ ஏகந்தமனாபோ ஹோதி மாதுகா³மஸ்ஸா’’தி. து³தியங்.
281. ‘‘Pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato puriso ekantaamanāpo hoti mātugāmassa. Katamehi pañcahi? Na ca rūpavā hoti, na ca bhogavā hoti, na ca sīlavā hoti, alaso ca hoti, pajañcassa na labhati – imehi kho, bhikkhave, pañcahi aṅgehi samannāgato puriso ekantaamanāpo hoti mātugāmassa. Pañcahi, bhikkhave, aṅgehi samannāgato puriso ekantamanāpo hoti mātugāmassa. Katamehi pañcahi? Rūpavā ca hoti, bhogavā ca hoti, sīlavā ca hoti, dakkho ca hoti analaso, pajañcassa labhati – imehi kho, bhikkhave, pañcahi aṅgehi samannāgato puriso ekantamanāpo hoti mātugāmassā’’ti. Dutiyaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1-2. மாதுகா³மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-2. Mātugāmasuttādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1-2. மாதுகா³மஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-2. Mātugāmasuttādivaṇṇanā