Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    9. புரோஹிதபுத்தஜெந்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    9. Purohitaputtajentattheragāthāvaṇṇanā

    ஜாதிமதே³ன மத்தோஹந்திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஜெந்தத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் கோஸலரஞ்ஞோ புரோஹிதஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ ஜெந்தோதி நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ ஜாதிமதே³ன போ⁴க³இஸ்ஸரியரூபமதே³ன ச மத்தோ அஞ்ஞே ஹீளெந்தோ க³ருட்டா²னியானம்பி அபசிதிங் அகரொந்தோ மானத²த்³தோ⁴ விசரதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் மஹதியா பரிஸாய பரிவுதங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமந்தோ ‘‘ஸசே மங் ஸமணோ கோ³தமோ பட²மங் ஆலபிஸ்ஸதி, அஹம்பி ஆலபிஸ்ஸாமி; நோ சே, நாலபிஸ்ஸாமீ’’தி சித்தங் உப்பாதெ³த்வா உபஸங்கமித்வா டி²தோ ப⁴க³வதி பட²மங் அனாலபந்தே ஸயம்பி மானேன அனாலபித்வா க³மனாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் ப⁴க³வா –

    Jātimadena mattohantiādikā āyasmato jentattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ kosalarañño purohitassa putto hutvā nibbatti, tassa jentoti nāmaṃ ahosi. So vayappatto jātimadena bhogaissariyarūpamadena ca matto aññe hīḷento garuṭṭhāniyānampi apacitiṃ akaronto mānathaddho vicarati. So ekadivasaṃ satthāraṃ mahatiyā parisāya parivutaṃ dhammaṃ desentaṃ disvā upasaṅkamanto ‘‘sace maṃ samaṇo gotamo paṭhamaṃ ālapissati, ahampi ālapissāmi; no ce, nālapissāmī’’ti cittaṃ uppādetvā upasaṅkamitvā ṭhito bhagavati paṭhamaṃ anālapante sayampi mānena anālapitvā gamanākāraṃ dassesi. Taṃ bhagavā –

    ‘‘ந மானங் ப்³ராஹ்மண ஸாது⁴, அத்தி²கஸ்ஸீத⁴ ப்³ராஹ்மண;

    ‘‘Na mānaṃ brāhmaṇa sādhu, atthikassīdha brāhmaṇa;

    யேன அத்தே²ன ஆக³ச்சி², தமேவமனுப்³ரூஹயே’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.201) –

    Yena atthena āgacchi, tamevamanubrūhaye’’ti. (saṃ. ni. 1.201) –

    கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி. ஸோ ‘‘சித்தங் மே ஸமணோ கோ³தமோ ஜானாதீ’’தி அபி⁴ப்பஸன்னோ ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா பரமனிபச்சாகாரங் கத்வா –

    Gāthāya ajjhabhāsi. So ‘‘cittaṃ me samaṇo gotamo jānātī’’ti abhippasanno bhagavato pādesu sirasā nipatitvā paramanipaccākāraṃ katvā –

    ‘‘கேஸு ந மானங் கயிராத², கேஸு சஸ்ஸ ஸகா³ரவோ;

    ‘‘Kesu na mānaṃ kayirātha, kesu cassa sagāravo;

    க்யஸ்ஸ அபசிதா அஸ்ஸு, க்யஸ்ஸு ஸாது⁴ ஸுபூஜிதா’’தி. –

    Kyassa apacitā assu, kyassu sādhu supūjitā’’ti. –

    புச்சி². தஸ்ஸ ப⁴க³வா –

    Pucchi. Tassa bhagavā –

    ‘‘மாதரி பிதரி சாபி, அதோ² ஜெட்ட²ம்ஹி பா⁴தரி;

    ‘‘Mātari pitari cāpi, atho jeṭṭhamhi bhātari;

    ஆசரியே சதுத்த²ம்ஹி, ஸமணப்³ராஹ்மணேஸு ச.

    Ācariye catutthamhi, samaṇabrāhmaṇesu ca.

    ‘‘தேஸு ந மானங் கயிராத², தேஸு அஸ்ஸ ஸகா³ரவோ;

    ‘‘Tesu na mānaṃ kayirātha, tesu assa sagāravo;

    க்யஸ்ஸ அபசிதா அஸ்ஸு, த்யஸ்ஸு ஸாது⁴ ஸுபூஜிதா.

    Kyassa apacitā assu, tyassu sādhu supūjitā.

    ‘‘அரஹந்தே ஸீதிபூ⁴தே, கதகிச்சே அனாஸவே;

    ‘‘Arahante sītibhūte, katakicce anāsave;

    நிஹச்ச மானங் அத்த²த்³தோ⁴, தே நமஸ்ஸே அனுத்தரே’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.201) –

    Nihacca mānaṃ atthaddho, te namasse anuttare’’ti. (saṃ. ni. 1.201) –

    பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸோ தாய தே³ஸனாய ஸோதாபன்னோ ஹுத்வா பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ அரஹத்தங் பத்வா அத்தனோ படிபத்திகித்தனமுகே²ன அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –

    Pañhaṃ vissajjento dhammaṃ desesi. So tāya desanāya sotāpanno hutvā pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto arahattaṃ patvā attano paṭipattikittanamukhena aññaṃ byākaronto –

    423.

    423.

    ‘‘ஜாதிமதே³ன மத்தோஹங், போ⁴க³இஸ்ஸரியேன ச;

    ‘‘Jātimadena mattohaṃ, bhogaissariyena ca;

    ஸண்டா²னவண்ணரூபேன, மத³மத்தோ அசாரிஹங்.

    Saṇṭhānavaṇṇarūpena, madamatto acārihaṃ.

    424.

    424.

    ‘‘நாத்தனோ ஸமகங் கஞ்சி, அதிரேகஞ்ச மஞ்ஞிஸங்;

    ‘‘Nāttano samakaṃ kañci, atirekañca maññisaṃ;

    அதிமானஹதோ பா³லோ, பத்த²த்³தோ⁴ உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜோ.

    Atimānahato bālo, patthaddho ussitaddhajo.

    425.

    425.

    ‘‘மாதரங் பிதரஞ்சாபி, அஞ்ஞேபி க³ருஸம்மதே;

    ‘‘Mātaraṃ pitarañcāpi, aññepi garusammate;

    ந கஞ்சி அபி⁴வாதே³ஸிங், மானத்த²த்³தோ⁴ அனாத³ரோ.

    Na kañci abhivādesiṃ, mānatthaddho anādaro.

    426.

    426.

    ‘‘தி³ஸ்வா வினாயகங் அக்³க³ங், ஸாரதீ²னங் வருத்தமங்;

    ‘‘Disvā vināyakaṃ aggaṃ, sārathīnaṃ varuttamaṃ;

    தபந்தமிவ ஆதி³ச்சங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தங்.

    Tapantamiva ādiccaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ.

    427.

    427.

    ‘‘மானங் மத³ஞ்ச ச²ட்³டெ³த்வா, விப்பஸன்னேன சேதஸா;

    ‘‘Mānaṃ madañca chaḍḍetvā, vippasannena cetasā;

    ஸிரஸா அபி⁴வாதே³ஸிங், ஸப்³ப³ஸத்தானமுத்தமங்.

    Sirasā abhivādesiṃ, sabbasattānamuttamaṃ.

    428.

    428.

    ‘‘அதிமானோ ச ஓமானோ, பஹீனா ஸுஸமூஹதா;

    ‘‘Atimāno ca omāno, pahīnā susamūhatā;

    அஸ்மிமானோ ஸமுச்சி²ன்னோ, ஸப்³பே³ மானவிதா⁴ ஹதா’’தி. –

    Asmimāno samucchinno, sabbe mānavidhā hatā’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² ஜாதிமதே³ன மத்தோஹந்தி அஹங் உதி³ச்சே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தோ, ‘‘ந மாதி³ஸோ உப⁴தோ ஸுஜாதோ அஞ்ஞோ அத்தீ²’’தி குலமானேன மத்தோ மானத²த்³தோ⁴ அசாரிந்தி யோஜனா. போ⁴க³இஸ்ஸரியேன சாதி விப⁴வேன ஆதி⁴பச்சேன ச ஹேதுபூ⁴தேன போ⁴க³ஸம்பத³ஞ்ச இஸ்ஸரியஸம்பத³ஞ்ச படிச்ச உப்பன்னமதே³ன மத்தோ அஹங் அசாரிந்தி யோஜனா. ஸண்டா²னவண்ணரூபேனாதி ஸண்டா²னங் ஆரோஹபரிணாஹஸம்பத்தி, வண்ணோ ஓதா³தஸாமதாதி³ச²விஸம்பத்தி, ரூபங் அங்க³பச்சங்க³ஸோபா⁴. இதா⁴பி வுத்தனயேன யோஜனா வேதி³தப்³பா³. மத³மத்தோதி வுத்தப்பகாரதோ அஞ்ஞேனபி மதே³ன மத்தோ.

    Tattha jātimadena mattohanti ahaṃ udicce brāhmaṇakule nibbatto, ‘‘na mādiso ubhato sujāto añño atthī’’ti kulamānena matto mānathaddho acārinti yojanā. Bhogaissariyena cāti vibhavena ādhipaccena ca hetubhūtena bhogasampadañca issariyasampadañca paṭicca uppannamadena matto ahaṃ acārinti yojanā. Saṇṭhānavaṇṇarūpenāti saṇṭhānaṃ ārohapariṇāhasampatti, vaṇṇo odātasāmatādichavisampatti, rūpaṃ aṅgapaccaṅgasobhā. Idhāpi vuttanayena yojanā veditabbā. Madamattoti vuttappakārato aññenapi madena matto.

    நாத்தனோ ஸமகங் கஞ்சீதி அத்தனோ ஸமகங் ஸதி³ஸங் ஜாதிஆதீ³ஹி ஸமானங் அதிரேகங் வா கஞ்சி ந மஞ்ஞிஸங் ந மஞ்ஞிங், மயா ஸமானம்பி ந மஞ்ஞிங், குதோ அதி⁴கந்தி அதி⁴ப்பாயோ. அதிமானஹதோ பா³லோதி பா³லோ அஹங் ததோ பா³லபா⁴வதோ அதிமானேன க²தூபஹதகுஸலாசாரோ, ததோ ஏவ பத்த²த்³தோ⁴ உஸ்ஸிதத்³த⁴ஜோ த²ம்ப⁴வஸேன க³ரூனம்பி நிபச்சகாரஸ்ஸ அகரணதோ பு⁴ஸங் த²த்³தோ⁴ அனோனமனத²த்³த⁴ஜாதோ உஸ்ஸிதமானத்³த⁴ஜோ.

    Nāttanosamakaṃ kañcīti attano samakaṃ sadisaṃ jātiādīhi samānaṃ atirekaṃ vā kañci na maññisaṃ na maññiṃ, mayā samānampi na maññiṃ, kuto adhikanti adhippāyo. Atimānahato bāloti bālo ahaṃ tato bālabhāvato atimānena khatūpahatakusalācāro, tato eva patthaddho ussitaddhajo thambhavasena garūnampi nipaccakārassa akaraṇato bhusaṃ thaddho anonamanathaddhajāto ussitamānaddhajo.

    வுத்தமேவத்த²ங் பாகடதரங் காதுங் ‘‘மாதர’’ந்திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அஞ்ஞேதி ஜெட்ட²பா⁴துஆதி³கே, ஸமணப்³ராஹ்மணே ச. க³ருஸம்மதேதி க³ரூதி ஸம்மதே க³ருட்டா²னியே. அனாத³ரோதி ஆத³ரரஹிதோ.

    Vuttamevatthaṃ pākaṭataraṃ kātuṃ ‘‘mātara’’ntiādi vuttaṃ. Tattha aññeti jeṭṭhabhātuādike, samaṇabrāhmaṇe ca. Garusammateti garūti sammate garuṭṭhāniye. Anādaroti ādararahito.

    தி³ஸ்வா வினாயகங் அக்³க³ந்தி ஏவங் மானத²த்³தோ⁴ ஹுத்வா விசரந்தோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகபரமத்தே²ஹி வேனெய்யானங் வினயனதோ ஸயம்பு⁴தாய நாயகபா⁴வதோ ச வினாயகங். ஸதே³வகே லோகே ஸீலாதி³கு³ணேஹி ஸெட்ட²பா⁴வதோ அக்³க³ங். புரிஸத³ம்மானங் அச்சந்ததாய த³மனதோ ஸாரதீ²னங் வருத்தமங், அதிவிய உத்தமங் ப்³யாமப்பபா⁴தி³ஓபா⁴ஸேன ஆதி³ச்சமிவ தபந்தங், ஓபா⁴ஸந்தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தங் ஸப்³ப³ஸத்தானங் உத்தமங் ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன ஸந்தஜ்ஜிதோ ‘‘அஹமேவ ஸெட்டோ², அஞ்ஞே ஹீனா’’தி பவத்தமானங் போ⁴க³மதா³தி³மத³ஞ்ச ச²ட்³டெ³த்வா பஹாய விப்பஸன்னேன சேதஸா ஸிரஸா அபி⁴வாதே³ஸிந்தி யோஜனா. கத²ங் பனாயங் மானத²த்³தோ⁴ ஸமானோ ஸத்து² த³ஸ்ஸனமத்தேன மானங் பஹாஸீதி? ந கோ² பனேதங் ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸத்து² த³ஸ்ஸனமத்தேன மானங் ந பஹாஸி ‘‘ந மானங், ப்³ராஹ்மண, ஸாதூ⁴’’திஆதி³காய பன தே³ஸனாய மானங் பஹாஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘மானங் மத³ஞ்ச ச²ட்³டெ³த்வா, விப்பஸன்னேன சேதஸா. ஸிரஸா அபி⁴வாதே³ஸி’’ந்தி. விப்பஸன்னேன சேதஸாதி ச இத்த²ம்பூ⁴தலக்க²ணே கரணவசனங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Disvā vināyakaṃ agganti evaṃ mānathaddho hutvā vicaranto diṭṭhadhammikasamparāyikaparamatthehi veneyyānaṃ vinayanato sayambhutāya nāyakabhāvato ca vināyakaṃ. Sadevake loke sīlādiguṇehi seṭṭhabhāvato aggaṃ. Purisadammānaṃ accantatāya damanato sārathīnaṃ varuttamaṃ, ativiya uttamaṃ byāmappabhādiobhāsena ādiccamiva tapantaṃ, obhāsantaṃ bhikkhusaṅghapurakkhataṃ dhammaṃ desentaṃ sabbasattānaṃ uttamaṃ satthāraṃ disvā buddhānubhāvena santajjito ‘‘ahameva seṭṭho, aññe hīnā’’ti pavattamānaṃ bhogamadādimadañca chaḍḍetvā pahāya vippasannena cetasā sirasā abhivādesinti yojanā. Kathaṃ panāyaṃ mānathaddho samāno satthu dassanamattena mānaṃ pahāsīti? Na kho panetaṃ evaṃ daṭṭhabbaṃ. Satthu dassanamattena mānaṃ na pahāsi ‘‘na mānaṃ, brāhmaṇa, sādhū’’tiādikāya pana desanāya mānaṃ pahāsi. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘mānaṃ madañca chaḍḍetvā, vippasannena cetasā. Sirasā abhivādesi’’nti. Vippasannena cetasāti ca itthambhūtalakkhaṇe karaṇavacanaṃ daṭṭhabbaṃ.

    ‘‘அஹமேவ ஸெட்டோ²’’தி பவத்தோ மானோ அதிமானோ. ‘‘இமே பன நிஹீனா’’தி அஞ்ஞே ஹீனதோ த³ஹந்தஸ்ஸ மானோ ‘‘ஓமானோ’’தி வத³ந்தி. ‘‘ஸெய்யோஹமஸ்மீ’’தி பன அஞ்ஞங் அதிக்கமித்வா அத்தானங் ஸெய்யதோ த³ஹந்தஸ்ஸ பவத்தோ ஸெய்யமானோ அதிமானோ. ‘‘ஹீனோஹமஸ்மீ’’தி பவத்தோ ஹீனமானோ ஓமானோ. பஹீனா ஸுஸமூஹதாதி ஹெட்டி²மமக்³கே³ஹி பஹீனா ஹுத்வா அக்³க³மக்³கே³ன ஸுட்டு² ஸமுக்³கா⁴டிதா. அஸ்மிமானோதி ‘‘ஏஸோஹமஸ்மீ’’தி க²ந்தே⁴ ‘‘அஹ’’ந்தி க³ஹணவஸேன பவத்தமானோ. ஸப்³பே³தி ந கேவலங் அதிமானஓமானஅஸ்மிமானா ஏவ, அத² கோ² ஸெய்யஸ்ஸ ஸெய்யமானாத³யோ நவவிதா⁴ அந்தரபே⁴தே³ன அனேகவிதா⁴ ச ஸப்³பே³ மானவிதா⁴ மானகொட்டா²ஸா ஹதா அக்³க³மக்³கே³ன ஸமுக்³கா⁴டிதாதி.

    ‘‘Ahameva seṭṭho’’ti pavatto māno atimāno. ‘‘Ime pana nihīnā’’ti aññe hīnato dahantassa māno ‘‘omāno’’ti vadanti. ‘‘Seyyohamasmī’’ti pana aññaṃ atikkamitvā attānaṃ seyyato dahantassa pavatto seyyamāno atimāno. ‘‘Hīnohamasmī’’ti pavatto hīnamāno omāno. Pahīnā susamūhatāti heṭṭhimamaggehi pahīnā hutvā aggamaggena suṭṭhu samugghāṭitā. Asmimānoti ‘‘esohamasmī’’ti khandhe ‘‘aha’’nti gahaṇavasena pavattamāno. Sabbeti na kevalaṃ atimānaomānaasmimānā eva, atha kho seyyassa seyyamānādayo navavidhā antarabhedena anekavidhā ca sabbe mānavidhā mānakoṭṭhāsā hatā aggamaggena samugghāṭitāti.

    புரோஹிதபுத்தஜெந்தத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Purohitaputtajentattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 9. புரோஹிதபுத்தஜெந்தத்தே²ரகா³தா² • 9. Purohitaputtajentattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact