Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[223] 3. புடப⁴த்தஜாதகவண்ணனா
[223] 3. Puṭabhattajātakavaṇṇanā
நமே நமந்தஸ்ஸ ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²னக³ரவாஸீ கிரேகோ குடும்பி³கோ ஏகேன ஜனபத³குடும்பி³கேன ஸத்³தி⁴ங் வோஹாரங் அகாஸி. ஸோ அத்தனோ ப⁴ரியங் ஆதா³ய தஸ்ஸ தா⁴ரணகஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. தா⁴ரணகோ ‘‘தா³துங் ந ஸக்கோமீ’’தி ந கிஞ்சி அதா³ஸி, இதரோ குஜ்ஜி²த்வா ப⁴த்தங் அபு⁴ஞ்ஜித்வாவ நிக்க²மி. அத² நங் அந்தராமக்³கே³ சா²தஜ்ஜ²த்தங் தி³ஸ்வா மக்³க³படிபன்னா புரிஸா ‘‘ப⁴ரியாயபி த³த்வா பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி ப⁴த்தபுடங் அத³ங்ஸு. ஸோ தங் க³ஹெத்வா தஸ்ஸா அதா³துகாமோ ஹுத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, இத³ங் சோரானங் திட்ட²னட்டா²னங், த்வங் புரதோ யாஹீ’’தி உய்யோஜெத்வா ஸப்³ப³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா துச்ச²புடங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, அப⁴த்தகங் துச்ச²புடமேவ அத³ங்ஸூ’’தி ஆஹ. ஸா தேன ஏககேனேவ பு⁴த்தபா⁴வங் ஞத்வா தோ³மனஸ்ஸப்பத்தா அஹோஸி. தே உபோ⁴பி ஜேதவனபிட்டி²விஹாரேன க³ச்ச²ந்தா ‘‘பானீயங் பிவிஸ்ஸாமா’’தி ஜேதவனங் பவிஸிங்ஸு.
Namenamantassa bhaje bhajantanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthinagaravāsī kireko kuṭumbiko ekena janapadakuṭumbikena saddhiṃ vohāraṃ akāsi. So attano bhariyaṃ ādāya tassa dhāraṇakassa santikaṃ agamāsi. Dhāraṇako ‘‘dātuṃ na sakkomī’’ti na kiñci adāsi, itaro kujjhitvā bhattaṃ abhuñjitvāva nikkhami. Atha naṃ antarāmagge chātajjhattaṃ disvā maggapaṭipannā purisā ‘‘bhariyāyapi datvā bhuñjāhī’’ti bhattapuṭaṃ adaṃsu. So taṃ gahetvā tassā adātukāmo hutvā ‘‘bhadde, idaṃ corānaṃ tiṭṭhanaṭṭhānaṃ, tvaṃ purato yāhī’’ti uyyojetvā sabbaṃ bhattaṃ bhuñjitvā tucchapuṭaṃ dassetvā ‘‘bhadde, abhattakaṃ tucchapuṭameva adaṃsū’’ti āha. Sā tena ekakeneva bhuttabhāvaṃ ñatvā domanassappattā ahosi. Te ubhopi jetavanapiṭṭhivihārena gacchantā ‘‘pānīyaṃ pivissāmā’’ti jetavanaṃ pavisiṃsu.
ஸத்தா²பி தேஸஞ்ஞேவ ஆக³மனங் ஓலோகெந்தோ மக்³க³ங் க³ஹெத்வா டி²தலுத்³த³கோ விய க³ந்த⁴குடிசா²யாய நிஸீதி³, தே ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² தேஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கிங், உபாஸிகே, அயங் தே ப⁴த்தா ஹிதகாமோ ஸஸ்னேஹோ’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் ஏதஸ்ஸ ஸஸ்னேஹா, அயங் பன மய்ஹங் நிஸ்னேஹோ, திட்ட²ந்து அஞ்ஞேபி தி³வஸா, அஜ்ஜேவேஸ அந்தராமக்³கே³ புடப⁴த்தங் லபி⁴த்வா மய்ஹங் அத³த்வா அத்தனாவ பு⁴ஞ்ஜீ’’தி. ‘‘உபாஸிகே, நிச்சகாலம்பி த்வங் ஏதஸ்ஸ ஹிதகாமா ஸஸ்னேஹா, அயங் பன நிஸ்னேஹோவ. யதா³ பன பண்டி³தே நிஸ்ஸாய தவ கு³ணே ஜானாதி, ததா³ தே ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் நிய்யாதே³தீ’’தி வத்வா தாய யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Satthāpi tesaññeva āgamanaṃ olokento maggaṃ gahetvā ṭhitaluddako viya gandhakuṭichāyāya nisīdi, te satthāraṃ disvā upasaṅkamitvā vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tehi saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kiṃ, upāsike, ayaṃ te bhattā hitakāmo sasneho’’ti pucchi. ‘‘Bhante, ahaṃ etassa sasnehā, ayaṃ pana mayhaṃ nisneho, tiṭṭhantu aññepi divasā, ajjevesa antarāmagge puṭabhattaṃ labhitvā mayhaṃ adatvā attanāva bhuñjī’’ti. ‘‘Upāsike, niccakālampi tvaṃ etassa hitakāmā sasnehā, ayaṃ pana nisnehova. Yadā pana paṇḍite nissāya tava guṇe jānāti, tadā te sabbissariyaṃ niyyādetī’’ti vatvā tāya yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ அமச்சகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அஹோஸி. அத² ராஜா ‘‘பது³ப்³பெ⁴ய்யாபி மே அய’’ந்தி அத்தனோ புத்தங் ஆஸங்கந்தோ நீஹரி. ஸோ அத்தனோ ப⁴ரியங் க³ஹெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம ஏகஸ்மிங் காஸிககா³மகே வாஸங் கப்பேஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ பிது காலகதபா⁴வங் ஸுத்வா ‘‘குலஸந்தகங் ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பா³ராணஸிங் பச்சாக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ ‘‘ப⁴ரியாயபி த³த்வா பு⁴ஞ்ஜாஹீ’’தி ப⁴த்தபுடங் லபி⁴த்வா தஸ்ஸா அத³த்வா ஸயமேவ தங் பு⁴ஞ்ஜி. ஸா ‘‘கக்க²ளோ வதாயங் புரிஸோ’’தி தோ³மனஸ்ஸப்பத்தா அஹோஸி. ஸோ பா³ராணஸியங் ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பெத்வா ‘‘எத்தகமேவ ஏதிஸ்ஸா அல’’ந்தி ந அஞ்ஞங் ஸக்காரங் வா ஸம்மானங் வா கரோதி, ‘‘கத²ங் யாபேஸீ’’திபி நங் ந புச்ச²தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto amaccakule nibbattitvā vayappatto tassa atthadhammānusāsako ahosi. Atha rājā ‘‘padubbheyyāpi me aya’’nti attano puttaṃ āsaṅkanto nīhari. So attano bhariyaṃ gahetvā nagarā nikkhamma ekasmiṃ kāsikagāmake vāsaṃ kappesi. So aparabhāge pitu kālakatabhāvaṃ sutvā ‘‘kulasantakaṃ rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti bārāṇasiṃ paccāgacchanto antarāmagge ‘‘bhariyāyapi datvā bhuñjāhī’’ti bhattapuṭaṃ labhitvā tassā adatvā sayameva taṃ bhuñji. Sā ‘‘kakkhaḷo vatāyaṃ puriso’’ti domanassappattā ahosi. So bārāṇasiyaṃ rajjaṃ gahetvā taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapetvā ‘‘ettakameva etissā ala’’nti na aññaṃ sakkāraṃ vā sammānaṃ vā karoti, ‘‘kathaṃ yāpesī’’tipi naṃ na pucchati.
போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் தே³வீ ரஞ்ஞோ ப³ஹூபகாரா ஸஸ்னேஹா, ராஜா பனேதங் கிஸ்மிஞ்சி ந மஞ்ஞதி, ஸக்காரஸம்மானமஸ்ஸா காரெஸ்ஸாமீ’’தி தங் உபஸங்கமித்வா உபசாரங் கத்வா ஏகமந்தங் ட²த்வா ‘‘கிங், தாதா’’தி வுத்தே ‘‘கத²ங் ஸமுட்டா²பேதுங் மயங், தே³வி, தும்ஹே உபட்ட²ஹாம, கிங் நாம மஹல்லகானங் பிதூனங் வத்த²க²ண்ட³ங் வா ப⁴த்தபிண்ட³ங் வா தா³துங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, அஹங் அத்தனாவ கிஞ்சி ந லபா⁴மி, தும்ஹாகங் கிங் த³ஸ்ஸாமி, நனு லப⁴னகாலே அதா³ஸிங், இதா³னி பன மே ராஜா ந கிஞ்சி தே³தி. திட்ட²து அஞ்ஞங் தா³னங், ரஜ்ஜங் க³ண்ஹிதுங் ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ ப⁴த்தபுடங் லபி⁴த்வா ப⁴த்தமத்தம்பி மே அத³த்வா அத்தனாவ பு⁴ஞ்ஜீ’’தி. ‘‘கிங் பன, அம்ம, ரஞ்ஞோ ஸந்திகே ஏவங் கதே²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, தாதா’’தி. ‘‘தேன ஹி அஜ்ஜேவ மம ரஞ்ஞோ ஸந்திகே டி²தகாலே மயி புச்ச²ந்தே ஏவங் கதே²த² அஜ்ஜேவ வோ கு³ணங் ஜானாபெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ புரிமதரங் க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகே அட்டா²ஸி. ஸாபி க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸமீபே அட்டா²ஸி.
Bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ devī rañño bahūpakārā sasnehā, rājā panetaṃ kismiñci na maññati, sakkārasammānamassā kāressāmī’’ti taṃ upasaṅkamitvā upacāraṃ katvā ekamantaṃ ṭhatvā ‘‘kiṃ, tātā’’ti vutte ‘‘kathaṃ samuṭṭhāpetuṃ mayaṃ, devi, tumhe upaṭṭhahāma, kiṃ nāma mahallakānaṃ pitūnaṃ vatthakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍaṃ vā dātuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Tāta, ahaṃ attanāva kiñci na labhāmi, tumhākaṃ kiṃ dassāmi, nanu labhanakāle adāsiṃ, idāni pana me rājā na kiñci deti. Tiṭṭhatu aññaṃ dānaṃ, rajjaṃ gaṇhituṃ āgacchanto antarāmagge bhattapuṭaṃ labhitvā bhattamattampi me adatvā attanāva bhuñjī’’ti. ‘‘Kiṃ pana, amma, rañño santike evaṃ kathetuṃ sakkhissathā’’ti? ‘‘Sakkhissāmi, tātā’’ti. ‘‘Tena hi ajjeva mama rañño santike ṭhitakāle mayi pucchante evaṃ kathetha ajjeva vo guṇaṃ jānāpessāmī’’ti evaṃ vatvā bodhisatto purimataraṃ gantvā rañño santike aṭṭhāsi. Sāpi gantvā rañño samīpe aṭṭhāsi.
அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அம்ம, தும்ஹே அதிவிய கக்க²ளா, கிங் நாம பிதூனங் வத்த²க²ண்ட³ங் வா ப⁴த்தபிண்ட³மத்தங் வா தா³துங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, அஹமேவ ரஞ்ஞோ ஸந்திகா கிஞ்சி ந லபா⁴மி, தும்ஹாகங் கிங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘நனு அக்³க³மஹேஸிட்டா²னங் தே லத்³த⁴’’ந்தி? ‘‘தாத, கிஸ்மிஞ்சி ஸம்மானே அஸதி அக்³க³மஹேஸிட்டா²னங் கிங் கரிஸ்ஸதி, இதா³னி மே தும்ஹாகங் ராஜா கிங் த³ஸ்ஸதி, ஸோ அந்தராமக்³கே³ ப⁴த்தபுடங் லபி⁴த்வா ததோ கிஞ்சி அத³த்வா ஸயமேவ பு⁴ஞ்ஜீ’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஏவங் கிர, மஹாராஜா’’தி புச்சி². ராஜா அதி⁴வாஸேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அதி⁴வாஸனங் விதி³த்வா ‘‘தேன ஹி, அம்ம, ரஞ்ஞோ அப்பியகாலதோ பட்டா²ய கிங் தும்ஹாகங் இத⁴ வாஸேன. லோகஸ்மிஞ்ஹி அப்பியஸம்பயோகோ³ ச து³க்கோ², தும்ஹாகங் இத⁴ வாஸே ஸதி ரஞ்ஞோ அப்பியஸம்பயோகோ³வ து³க்க²ங் ப⁴விஸ்ஸதி, இமே ஸத்தா நாம ப⁴ஜந்தே ப⁴ஜந்தி, அப⁴ஜனபா⁴வங் ஞத்வா அஞ்ஞத்த² க³ந்தப்³ப³ங், மஹந்தோ லோகஸன்னிவாஸோ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அவோச –
Atha naṃ bodhisatto ‘‘amma, tumhe ativiya kakkhaḷā, kiṃ nāma pitūnaṃ vatthakhaṇḍaṃ vā bhattapiṇḍamattaṃ vā dātuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Tāta, ahameva rañño santikā kiñci na labhāmi, tumhākaṃ kiṃ dassāmī’’ti? ‘‘Nanu aggamahesiṭṭhānaṃ te laddha’’nti? ‘‘Tāta, kismiñci sammāne asati aggamahesiṭṭhānaṃ kiṃ karissati, idāni me tumhākaṃ rājā kiṃ dassati, so antarāmagge bhattapuṭaṃ labhitvā tato kiñci adatvā sayameva bhuñjī’’ti. Bodhisatto ‘‘evaṃ kira, mahārājā’’ti pucchi. Rājā adhivāsesi. Bodhisatto tassa adhivāsanaṃ viditvā ‘‘tena hi, amma, rañño appiyakālato paṭṭhāya kiṃ tumhākaṃ idha vāsena. Lokasmiñhi appiyasampayogo ca dukkho, tumhākaṃ idha vāse sati rañño appiyasampayogova dukkhaṃ bhavissati, ime sattā nāma bhajante bhajanti, abhajanabhāvaṃ ñatvā aññattha gantabbaṃ, mahanto lokasannivāso’’ti vatvā imā gāthā avoca –
145.
145.
‘‘நமே நமந்தஸ்ஸ ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தங், கிச்சானுகுப்³ப³ஸ்ஸ கரெய்ய கிச்சங்;
‘‘Name namantassa bhaje bhajantaṃ, kiccānukubbassa kareyya kiccaṃ;
நானத்த²காமஸ்ஸ கரெய்ய அத்த²ங், அஸம்ப⁴ஜந்தம்பி ந ஸம்ப⁴ஜெய்ய.
Nānatthakāmassa kareyya atthaṃ, asambhajantampi na sambhajeyya.
146.
146.
‘‘சஜே சஜந்தங் வனத²ங் ந கயிரா, அபேதசித்தேன ந ஸம்ப⁴ஜெய்ய;
‘‘Caje cajantaṃ vanathaṃ na kayirā, apetacittena na sambhajeyya;
தி³ஜோ து³மங் கீ²ணப²லந்தி ஞத்வா, அஞ்ஞங் ஸமெக்கெ²ய்ய மஹா ஹி லோகோ’’தி.
Dijo dumaṃ khīṇaphalanti ñatvā, aññaṃ samekkheyya mahā hi loko’’ti.
தத்த² நமே நமந்தஸ்ஸ ப⁴ஜே ப⁴ஜந்தந்தி யோ அத்தனோ நமதி, தஸ்ஸேவ படினமெய்ய. யோ ச ப⁴ஜதி, தமேவ ப⁴ஜெய்ய. கிச்சானுகுப்³ப³ஸ்ஸ கரெய்ய கிச்சந்தி அத்தனோ உப்பன்னகிச்சங் அனுகுப்³ப³ந்தஸ்ஸேவ தஸ்ஸபி உப்பன்னகிச்சங் படிகரெய்ய. சஜே சஜந்தங் வனத²ங் ந கயிராதி அத்தானங் ஜஹந்தங் ஜஹெய்யேவ, தஸ்மிங் தண்ஹாஸங்கா²தங் வனத²ங் ந கரெய்ய. அபேதசித்தேனாதி விக³தசித்தேன விபல்லத்த²சித்தேன. ந ஸம்ப⁴ஜெய்யாதி ததா²ரூபேன ஸத்³தி⁴ங் ந ஸமாக³ச்செ²ய்ய. தி³ஜோ து³மந்தி யதா² ஸகுணோ புப்³பே³ ப²லிதம்பி ருக்க²ங் ப²லே கீ²ணே ‘‘கீ²ணப²லோ அய’’ந்தி ஞத்வா தங் ச²ட்³டெ³த்வா அஞ்ஞங் ஸமெக்க²தி பரியேஸதி, ஏவங் அஞ்ஞங் ஸமெக்கெ²ய்ய. மஹா ஹி ஏஸ லோகோ, அத² தும்ஹே ஸஸ்னேஹங் ஏகங் புரிஸங் லபி⁴ஸ்ஸதா²தி.
Tattha name namantassa bhaje bhajantanti yo attano namati, tasseva paṭinameyya. Yo ca bhajati, tameva bhajeyya. Kiccānukubbassa kareyya kiccanti attano uppannakiccaṃ anukubbantasseva tassapi uppannakiccaṃ paṭikareyya. Caje cajantaṃ vanathaṃ na kayirāti attānaṃ jahantaṃ jaheyyeva, tasmiṃ taṇhāsaṅkhātaṃ vanathaṃ na kareyya. Apetacittenāti vigatacittena vipallatthacittena. Na sambhajeyyāti tathārūpena saddhiṃ na samāgaccheyya. Dijo dumanti yathā sakuṇo pubbe phalitampi rukkhaṃ phale khīṇe ‘‘khīṇaphalo aya’’nti ñatvā taṃ chaḍḍetvā aññaṃ samekkhati pariyesati, evaṃ aññaṃ samekkheyya. Mahā hi esa loko, atha tumhe sasnehaṃ ekaṃ purisaṃ labhissathāti.
தங் ஸுத்வா பா³ராணஸிராஜா தே³வியா ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் அதா³ஸி. ததோ பட்டா²ய ஸமக்³கா³ ஸம்மோத³மானா வஸிங்ஸு.
Taṃ sutvā bārāṇasirājā deviyā sabbissariyaṃ adāsi. Tato paṭṭhāya samaggā sammodamānā vasiṃsu.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே த்³வே ஜயம்பதிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. ‘‘ததா³ ஜயம்பதிகா இமே த்³வே ஜயம்பதிகா அஹேஸுங், பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne dve jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu. ‘‘Tadā jayampatikā ime dve jayampatikā ahesuṃ, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosi’’nti.
புடப⁴த்தஜாதகவண்ணனா ததியா.
Puṭabhattajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 223. புடப⁴த்தஜாதகங் • 223. Puṭabhattajātakaṃ