Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [280] 10. புடதூ³ஸகஜாதகவண்ணனா

    [280] 10. Puṭadūsakajātakavaṇṇanā

    அத்³தா⁴ ஹி நூன மிக³ராஜாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் புடதூ³ஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகோ அமச்சோ பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா உய்யானே நிஸீதா³பெத்வா தா³னங் த³த³மானோ ‘‘அந்தராப⁴த்தே உய்யானே சரிதுகாமா சரந்தூ’’தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² உய்யானசாரிகங் சரிங்ஸு. தஸ்மிங் க²ணே உய்யானபாலோ பத்தஸம்பன்னங் ருக்க²ங் அபி⁴ருஹித்வா மஹந்தமஹந்தானி பண்ணானி க³ஹெத்வா ‘‘அயங் புப்பா²னங் ப⁴விஸ்ஸதி, அயங் ப²லான’’ந்தி புடே கத்வா ருக்க²மூலே பாதேதி. தஸ்ஸ புத்தோ தா³ரகோ பாதிதபாதிதங் புடங் வித்³த⁴ங்ஸேதி. பி⁴க்கூ² தமத்த²ங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ புடதூ³ஸகோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Addhā hi nūna migarājāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ puṭadūsakaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kireko amacco buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantetvā uyyāne nisīdāpetvā dānaṃ dadamāno ‘‘antarābhatte uyyāne caritukāmā carantū’’ti āha. Bhikkhū uyyānacārikaṃ cariṃsu. Tasmiṃ khaṇe uyyānapālo pattasampannaṃ rukkhaṃ abhiruhitvā mahantamahantāni paṇṇāni gahetvā ‘‘ayaṃ pupphānaṃ bhavissati, ayaṃ phalāna’’nti puṭe katvā rukkhamūle pāteti. Tassa putto dārako pātitapātitaṃ puṭaṃ viddhaṃseti. Bhikkhū tamatthaṃ bhagavato ārocesuṃ. Satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa puṭadūsakoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பா³ராணஸியங் ஏகஸ்மிங் ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸமானோ ஏகதி³வஸங் கேனசிதே³வ கரணீயேன உய்யானங் அக³மாஸி. தத்த² ப³ஹூ வானரா வஸந்தி. உய்யானபாலோ இமினாவ நியாமேன பத்தபுடே பாதேதி, ஜெட்ட²வானரோ பாதிதபாதிதே வித்³த⁴ங்ஸேதி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ஆமந்தெத்வா ‘‘உய்யானபாலேன பாதிதபாதிதங் புடங் வித்³த⁴ங்ஸெத்வா மனாபதரங் காதுகாமோ மஞ்ஞே’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto bārāṇasiyaṃ ekasmiṃ brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto agāraṃ ajjhāvasamāno ekadivasaṃ kenacideva karaṇīyena uyyānaṃ agamāsi. Tattha bahū vānarā vasanti. Uyyānapālo imināva niyāmena pattapuṭe pāteti, jeṭṭhavānaro pātitapātite viddhaṃseti. Bodhisatto taṃ āmantetvā ‘‘uyyānapālena pātitapātitaṃ puṭaṃ viddhaṃsetvā manāpataraṃ kātukāmo maññe’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    88.

    88.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி நூன மிக³ராஜா, புடகம்மஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Addhā hi nūna migarājā, puṭakammassa kovido;

    ததா² ஹி புடங் தூ³ஸேதி, அஞ்ஞங் நூன கரிஸ்ஸதீ’’தி.

    Tathā hi puṭaṃ dūseti, aññaṃ nūna karissatī’’ti.

    தத்த² மிக³ராஜாதி மக்கடங் வண்ணெந்தோ வத³தி. புடகம்மஸ்ஸாதி மாலாபுடகரணஸ்ஸ. கோவிதோ³தி சே²கோ. அயங் பனெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – அயங் மிக³ராஜா ஏகங்ஸேன புடகம்மஸ்ஸ கோவிதோ³ மஞ்ஞே, ததா² ஹி பாதிதபாதிதங் புடங் தூ³ஸேதி, அஞ்ஞங் நூன ததோ மனாபதரங் கரிஸ்ஸதீதி.

    Tattha migarājāti makkaṭaṃ vaṇṇento vadati. Puṭakammassāti mālāpuṭakaraṇassa. Kovidoti cheko. Ayaṃ panettha saṅkhepattho – ayaṃ migarājā ekaṃsena puṭakammassa kovido maññe, tathā hi pātitapātitaṃ puṭaṃ dūseti, aññaṃ nūna tato manāpataraṃ karissatīti.

    தங் ஸுத்வா மக்கடோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā makkaṭo dutiyaṃ gāthamāha –

    89.

    89.

    ‘‘ந மே மாதா வா பிதா வா, புடகம்மஸ்ஸ கோவிதோ³;

    ‘‘Na me mātā vā pitā vā, puṭakammassa kovido;

    கதங் கதங் கோ² தூ³ஸேம, ஏவங் த⁴ம்மமித³ங் குல’’ந்தி.

    Kataṃ kataṃ kho dūsema, evaṃ dhammamidaṃ kula’’nti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –

    90.

    90.

    ‘‘யேஸங் வோ ஏதி³ஸோ த⁴ம்மோ, அத⁴ம்மோ பன கீதி³ஸோ;

    ‘‘Yesaṃ vo ediso dhammo, adhammo pana kīdiso;

    மா வோ த⁴ம்மங் அத⁴ம்மங் வா, அத்³த³ஸாம குதா³சன’’ந்தி.

    Mā vo dhammaṃ adhammaṃ vā, addasāma kudācana’’nti.

    ஏவங் வத்வா ச பன வானரக³ணங் க³ரஹித்வா பக்காமி.

    Evaṃ vatvā ca pana vānaragaṇaṃ garahitvā pakkāmi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ வானரோ புடதூ³ஸகதா³ரகோ அஹோஸி, பண்டி³தபுரிஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā vānaro puṭadūsakadārako ahosi, paṇḍitapuriso pana ahameva ahosi’’nti.

    புடதூ³ஸகஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Puṭadūsakajātakavaṇṇanā dasamā.

    உத³பானவக்³கோ³ ததியோ.

    Udapānavaggo tatiyo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    உத³பானவரங் வனப்³யக்³க⁴ கபி, ஸிகி²னீ ச ப³லாக ருசிரவரோ;

    Udapānavaraṃ vanabyaggha kapi, sikhinī ca balāka ruciravaro;

    ஸுஜனாதி⁴ப ரோமக தூ³ஸ புன, ஸதபத்தவரோ புடகம்ம த³ஸாதி.

    Sujanādhipa romaka dūsa puna, satapattavaro puṭakamma dasāti.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 280. புடதூ³ஸகஜாதகங் • 280. Puṭadūsakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact