Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[437] 11. பூதிமங்ஸஜாதகவண்ணனா
[437] 11. Pūtimaṃsajātakavaṇṇanā
ந கோ² மே ருச்சதீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ இந்த்³ரியஅஸங்வரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ப³ஹூ பி⁴க்கூ² இந்த்³ரியேஸு அகு³த்தத்³வாரா அஹேஸுங். ஸத்தா² ‘‘இமே பி⁴க்கூ² ஓவதி³துங் வட்டதீ’’தி ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ வத்வா அனியமவஸேன பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதாபெத்வா அலங்கதபல்லங்கவரமஜ்ஜ²க³தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம ரூபாதீ³ஸு ஸுப⁴னிமித்தவஸேன நிமித்தங் க³ஹேதுங் வட்டதி, ஸசே ஹி தஸ்மிங் ஸமயே காலங் கரோதி, நிரயாதீ³ஸு நிப்³ப³த்ததி, தஸ்மா ரூபாதீ³ஸு ஸுப⁴னிமித்தங் மா க³ண்ஹத². பி⁴க்கு²னா நாம ரூபாதி³கோ³சரேன ந ப⁴விதப்³ப³ங், ரூபாதி³கோ³சரா ஹி தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே மஹாவினாஸங் பாபுணந்தி, தஸ்மா வரங், பி⁴க்க²வே, தத்தாய அயோஸலாகாய ஆதி³த்தாய ஸம்பஜ்ஜலிதாய ஸஜோதிபூ⁴தாய சக்கு²ந்த்³ரியங் ஸம்பலிமட்ட²’’ந்தி வித்தா²ரெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் ரூபங் ஓலோகனகாலோபி அத்தி² அனோலோகனகாலோபி. ஓலோகனகாலே ஸுப⁴வஸேன அனோலோகெத்வா அஸுப⁴வஸேனேவ ஓலோகெய்யாத², ஏவங் அத்தனோ கோ³சரா ந பரிஹாயிஸ்ஸத². கோ பன தும்ஹாகங் கோ³சரோதி? சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா, சத்தாரோ ஸம்மப்பதா⁴னா, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³, அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, நவ லோகுத்தரத⁴ம்மா. ஏதஸ்மிஞ்ஹி வோ கோ³சரே சரந்தானங் ந லச்ச²தி மாரோ ஓதாரங், ஸசே பன கிலேஸவஸிகா ஹுத்வா ஸுப⁴னிமித்தவஸேன ஓலோகெஸ்ஸத², பூதிமங்ஸஸிங்கா³லோ விய அத்தனோ கோ³சரா பரிஹாயிஸ்ஸதா²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Nakho me ruccatīti idaṃ satthā jetavane viharanto indriyaasaṃvaraṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi samaye bahū bhikkhū indriyesu aguttadvārā ahesuṃ. Satthā ‘‘ime bhikkhū ovadituṃ vaṭṭatī’’ti ānandattherassa vatvā aniyamavasena bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā alaṅkatapallaṅkavaramajjhagato bhikkhū āmantetvā ‘‘na, bhikkhave, bhikkhunā nāma rūpādīsu subhanimittavasena nimittaṃ gahetuṃ vaṭṭati, sace hi tasmiṃ samaye kālaṃ karoti, nirayādīsu nibbattati, tasmā rūpādīsu subhanimittaṃ mā gaṇhatha. Bhikkhunā nāma rūpādigocarena na bhavitabbaṃ, rūpādigocarā hi diṭṭheva dhamme mahāvināsaṃ pāpuṇanti, tasmā varaṃ, bhikkhave, tattāya ayosalākāya ādittāya sampajjalitāya sajotibhūtāya cakkhundriyaṃ sampalimaṭṭha’’nti vitthāretvā ‘‘tumhākaṃ rūpaṃ olokanakālopi atthi anolokanakālopi. Olokanakāle subhavasena anoloketvā asubhavaseneva olokeyyātha, evaṃ attano gocarā na parihāyissatha. Ko pana tumhākaṃ gocaroti? Cattāro satipaṭṭhānā, cattāro sammappadhānā, cattāro iddhipādā, ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, nava lokuttaradhammā. Etasmiñhi vo gocare carantānaṃ na lacchati māro otāraṃ, sace pana kilesavasikā hutvā subhanimittavasena olokessatha, pūtimaṃsasiṅgālo viya attano gocarā parihāyissathā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஹிமவந்தபதே³ஸே அரஞ்ஞாயதனே பப்³ப³தகு³ஹாயங் அனேகஸதா ஏளகா வஸந்தி. தேஸங் வஸனட்டா²னதோ அவிதூ³ரே ஏகிஸ்ஸா கு³ஹாய பூதிமங்ஸோ நாம ஸிங்கா³லோ வேணியா நாம ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் வஸதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் விசரந்தோ தே ஏளகே தி³ஸ்வா ‘‘ஏகேன உபாயேன இமேஸங் மங்ஸங் கா²தி³துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா உபாயேன ஏகேகங் ஏளகங் மாரேஸி. தே உபோ⁴பி ஏளகமங்ஸங் கா²த³ந்தா தா²மஸம்பன்னா தூ²லஸரீரா அஹேஸுங். அனுபுப்³பே³ன ஏளகா பரிக்க²யங் அக³மங்ஸு. தேஸங் அந்தரே மெண்ட³மாதா நாம ஏகா ஏளிகா ப்³யத்தா அஹோஸி உபாயகுஸலா. ஸிங்கா³லோ தங் மாரேதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகதி³வஸங் ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மந்தெந்தோ ‘‘ப⁴த்³தே³, ஏளகா கீ²ணா, இமங் ஏளிகங் ஏகேன உபாயேன கா²தி³துங் வட்டதி, அயங் பனெத்த² உபாயோ, த்வங் ஏகிகாவ க³ந்த்வா ஏதாய ஸத்³தி⁴ங் ஸகீ² ஹோஹி, அத² தே தாய ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸே உப்பன்னே அஹங் மதாலயங் கரித்வா நிபஜ்ஜிஸ்ஸாமி, த்வங் ஏதங் உபஸங்கமித்வா ‘ஏளிகே ஸாமிகோ மே மதோ, அஹஞ்ச அனாதா², ட²பெத்வா தங் அஞ்ஞோ மே ஞாதகோ நத்தி², ஏஹி ரோதி³த்வா கந்தி³த்வா தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் கரிஸ்ஸாமா’தி வத்வா தங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்செ²ய்யாஸி, அத² நங் அஹங் உப்பதித்வா கீ³வாய ட³ங்ஸித்வா மாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente himavantapadese araññāyatane pabbataguhāyaṃ anekasatā eḷakā vasanti. Tesaṃ vasanaṭṭhānato avidūre ekissā guhāya pūtimaṃso nāma siṅgālo veṇiyā nāma bhariyāya saddhiṃ vasati. So ekadivasaṃ bhariyāya saddhiṃ vicaranto te eḷake disvā ‘‘ekena upāyena imesaṃ maṃsaṃ khādituṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā upāyena ekekaṃ eḷakaṃ māresi. Te ubhopi eḷakamaṃsaṃ khādantā thāmasampannā thūlasarīrā ahesuṃ. Anupubbena eḷakā parikkhayaṃ agamaṃsu. Tesaṃ antare meṇḍamātā nāma ekā eḷikā byattā ahosi upāyakusalā. Siṅgālo taṃ māretuṃ asakkonto ekadivasaṃ bhariyāya saddhiṃ sammantento ‘‘bhadde, eḷakā khīṇā, imaṃ eḷikaṃ ekena upāyena khādituṃ vaṭṭati, ayaṃ panettha upāyo, tvaṃ ekikāva gantvā etāya saddhiṃ sakhī hohi, atha te tāya saddhiṃ vissāse uppanne ahaṃ matālayaṃ karitvā nipajjissāmi, tvaṃ etaṃ upasaṅkamitvā ‘eḷike sāmiko me mato, ahañca anāthā, ṭhapetvā taṃ añño me ñātako natthi, ehi roditvā kanditvā tassa sarīrakiccaṃ karissāmā’ti vatvā taṃ gahetvā āgaccheyyāsi, atha naṃ ahaṃ uppatitvā gīvāya ḍaṃsitvā māressāmī’’ti āha.
ஸா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸகி²பா⁴வங் கத்வா விஸ்ஸாஸே உப்பன்னே ஏளிகங் ததா² அவோச. ஏளிகா ‘‘ஆளி ஸிங்கா³லி தவ ஸாமிகேன ஸப்³பே³ மம ஞாதகா கா²தி³தா, பா⁴யாமி ந ஸக்கோமி க³ந்து’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஆளி, மா பா⁴யி, மதகோ கிங் கரிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘க²ரமந்தோ தே ஸாமிகோ, பா⁴யாமேவாஹ’’ந்தி ஸா ஏவங் வத்வாபி தாய புனப்புனங் யாசியமானா ‘‘அத்³தா⁴ மதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தாய ஸத்³தி⁴ங் பாயாஸி. க³ச்ச²ந்தீ பன ‘‘கோ ஜானாதி, கிங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தஸ்மிங் ஆஸங்காய ஸிங்கா³லிங் புரதோ கத்வா ஸிங்கா³லங் பரிக்³க³ண்ஹந்தீயேவ க³ச்ச²தி. ஸிங்கா³லோ தாஸங் பத³ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ‘‘ஆக³தா நு கோ² ஏளிகா’’தி ஸீஸங் உக்கி²பித்வா அக்கீ²னி பரிவத்தெத்வா ஓலோகேஸி. ஏளிகா தங் ததா² கரொந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் பாபத⁴ம்மோ மங் வஞ்செத்வா மாரேதுகாமோ மதாலயங் த³ஸ்ஸெத்வா நிபன்னோ’’தி நிவத்தித்வா பலாயந்தீ ஸிங்கா³லியா ‘‘கஸ்மா பலாயஸீ’’தி வுத்தே தங் காரணங் கதெ²ந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Sā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tāya saddhiṃ sakhibhāvaṃ katvā vissāse uppanne eḷikaṃ tathā avoca. Eḷikā ‘‘āḷi siṅgāli tava sāmikena sabbe mama ñātakā khāditā, bhāyāmi na sakkomi gantu’’nti āha. ‘‘Āḷi, mā bhāyi, matako kiṃ karissatī’’ti? ‘‘Kharamanto te sāmiko, bhāyāmevāha’’nti sā evaṃ vatvāpi tāya punappunaṃ yāciyamānā ‘‘addhā mato bhavissatī’’ti sampaṭicchitvā tāya saddhiṃ pāyāsi. Gacchantī pana ‘‘ko jānāti, kiṃ bhavissatī’’ti tasmiṃ āsaṅkāya siṅgāliṃ purato katvā siṅgālaṃ pariggaṇhantīyeva gacchati. Siṅgālo tāsaṃ padasaddaṃ sutvā ‘‘āgatā nu kho eḷikā’’ti sīsaṃ ukkhipitvā akkhīni parivattetvā olokesi. Eḷikā taṃ tathā karontaṃ disvā ‘‘ayaṃ pāpadhammo maṃ vañcetvā māretukāmo matālayaṃ dassetvā nipanno’’ti nivattitvā palāyantī siṅgāliyā ‘‘kasmā palāyasī’’ti vutte taṃ kāraṇaṃ kathentī paṭhamaṃ gāthamāha –
96.
96.
‘‘ந கோ² மே ருச்சதி ஆளி, பூதிமங்ஸஸ்ஸ பெக்க²னா;
‘‘Na kho me ruccati āḷi, pūtimaṃsassa pekkhanā;
ஏதாதி³ஸா ஸகா²ரஸ்மா, ஆரகா பரிவஜ்ஜயே’’தி.
Etādisā sakhārasmā, ārakā parivajjaye’’ti.
தத்த² ஆளீதி ஆலபனங், ஸகி² ஸஹாயிகேதி அத்தோ². ஏதாதி³ஸா ஸகா²ரஸ்மாதி ஏவரூபா ஸஹாயகா அபக்கமித்வா தங் ஸஹாயகங் ஆரகா பரிவஜ்ஜெய்யாதி அத்தோ².
Tattha āḷīti ālapanaṃ, sakhi sahāyiketi attho. Etādisā sakhārasmāti evarūpā sahāyakā apakkamitvā taṃ sahāyakaṃ ārakā parivajjeyyāti attho.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸா நிவத்தித்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³தா. ஸிங்கா³லீ தங் நிவத்தேதுங் அஸக்கொந்தீ தஸ்ஸா குஜ்ஜி²த்வா அத்தனோ ஸாமிகஸ்ஸேவ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பஜ்ஜா²யமானா நிஸீதி³. அத² நங் ஸிங்கா³லோ க³ரஹந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā sā nivattitvā attano vasanaṭṭhānameva gatā. Siṅgālī taṃ nivattetuṃ asakkontī tassā kujjhitvā attano sāmikasseva santikaṃ gantvā pajjhāyamānā nisīdi. Atha naṃ siṅgālo garahanto dutiyaṃ gāthamāha –
97.
97.
‘‘உம்மத்திகா அயங் வேணீ, வண்ணேதி பதினோ ஸகி²ங்;
‘‘Ummattikā ayaṃ veṇī, vaṇṇeti patino sakhiṃ;
பஜ்ஜா²யி படிக³ச்ச²ந்திங், ஆக³தங் மெண்ட³மாதர’’ந்தி.
Pajjhāyi paṭigacchantiṃ, āgataṃ meṇḍamātara’’nti.
தத்த² வேணீதி தஸ்ஸா நாமங். வண்ணேதி பதினோ ஸகி²ந்தி பட²மமேவ அத்தனோ ஸகி²ங் ஏளிகங் ‘‘மயி ஸினேஹா விஸ்ஸாஸிகா ஆக³மிஸ்ஸதி நோ ஸந்திகங், மதாலயங் கரோஹீ’’தி பதினோ ஸந்திகே வண்ணேதி. அத² நங் ஸா இதா³னி ஆக³தங் மம ஸந்திகங் அனாக³ந்த்வாவ படிக³ச்ச²ந்திங் மெண்ட³மாதரங் பஜ்ஜா²யதி அனுஸோசதீதி.
Tattha veṇīti tassā nāmaṃ. Vaṇṇeti patino sakhinti paṭhamameva attano sakhiṃ eḷikaṃ ‘‘mayi sinehā vissāsikā āgamissati no santikaṃ, matālayaṃ karohī’’ti patino santike vaṇṇeti. Atha naṃ sā idāni āgataṃ mama santikaṃ anāgantvāva paṭigacchantiṃ meṇḍamātaraṃ pajjhāyati anusocatīti.
தங் ஸுத்வா ஸிங்கா³லீ ததியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā siṅgālī tatiyaṃ gāthamāha –
98.
98.
‘‘த்வங் கோ²ஸி ஸம்ம உம்மத்தோ, து³ம்மேதோ⁴ அவிசக்க²ணோ;
‘‘Tvaṃ khosi samma ummatto, dummedho avicakkhaṇo;
யோ த்வங் மதாலயங் கத்வா, அகாலேன விபெக்க²ஸீ’’தி.
Yo tvaṃ matālayaṃ katvā, akālena vipekkhasī’’ti.
தத்த² அவிசக்க²ணோதி விசாரணபஞ்ஞாரஹிதோ. அகாலேன விபெக்க²ஸீதி ஏளிகாய அத்தனோ ஸந்திகங் அனாக³தாயேவ ஓலோகேஸீதி அத்தோ².
Tattha avicakkhaṇoti vicāraṇapaññārahito. Akālena vipekkhasīti eḷikāya attano santikaṃ anāgatāyeva olokesīti attho.
99.
99.
‘‘ந அகாலே விபெக்க²ய்ய, காலே பெக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ;
‘‘Na akāle vipekkhayya, kāle pekkheyya paṇḍito;
பூதிமங்ஸோவ பஜ்ஜா²யி, யோ அகாலே விபெக்க²தீ’’தி. – அயங் அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா²;
Pūtimaṃsova pajjhāyi, yo akāle vipekkhatī’’ti. – ayaṃ abhisambuddhagāthā;
தத்த² அகாலேதி காமகு³ணே ஆரப்³ப⁴ ஸுப⁴வஸேன சித்துப்பாத³காலே. அயஞ்ஹி பி⁴க்கு²னோ ரூபங் ஓலோகேதுங் அகாலோ நாம. காலேதி அஸுப⁴வஸேன அனுஸ்ஸதிவஸேன கஸிணவஸேன வா ரூபக்³க³ஹணகாலே. அயஞ்ஹி பி⁴க்கு²னோ ரூபங் ஓலோகேதுங் காலோ நாம. தத்த² அகாலே ஸாரத்தகாலே ரூபங் ஓலோகெந்தா மஹாவினாஸங் பாபுணந்தீதி ஹரிதசஜாதகலோமஸகஸ்ஸபஜாதகாதீ³ஹி தீ³பேதப்³ப³ங். காலே அஸுப⁴வஸேன ஓலோகெந்தா அரஹத்தே பதிட்ட²ஹந்தீதி அஸுப⁴கம்மிகதிஸ்ஸத்தே²ரவத்து²னா கதே²தப்³ப³ங். பூதிமங்ஸோவ பஜ்ஜா²யீதி பி⁴க்க²வே, யதா² பூதிமங்ஸஸிங்கா³லோ அகாலே ஏளிகங் ஓலோகெத்வா அத்தனோ கோ³சரா பரிஹீனோ பஜ்ஜா²யதி, ஏவங் பி⁴க்கு² அகாலே ஸுப⁴வஸேன ரூபங் ஓலோகெத்வா ஸதிபட்டா²னாதி³கோ³சரா பரிஹீனோ தி³ட்ட²த⁴ம்மே ஸம்பராயேபி ஸோசதி பஜ்ஜா²யதி கிலமதீதி.
Tattha akāleti kāmaguṇe ārabbha subhavasena cittuppādakāle. Ayañhi bhikkhuno rūpaṃ oloketuṃ akālo nāma. Kāleti asubhavasena anussativasena kasiṇavasena vā rūpaggahaṇakāle. Ayañhi bhikkhuno rūpaṃ oloketuṃ kālo nāma. Tattha akāle sārattakāle rūpaṃ olokentā mahāvināsaṃ pāpuṇantīti haritacajātakalomasakassapajātakādīhi dīpetabbaṃ. Kāle asubhavasena olokentā arahatte patiṭṭhahantīti asubhakammikatissattheravatthunā kathetabbaṃ. Pūtimaṃsova pajjhāyīti bhikkhave, yathā pūtimaṃsasiṅgālo akāle eḷikaṃ oloketvā attano gocarā parihīno pajjhāyati, evaṃ bhikkhu akāle subhavasena rūpaṃ oloketvā satipaṭṭhānādigocarā parihīno diṭṭhadhamme samparāyepi socati pajjhāyati kilamatīti.
வேணீபி கோ² ஸிங்கா³லீ பூதிமங்ஸங் அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘ஸாமி, மா சிந்தேஸி, அஹங் தங் புனபி உபாயேன ஆனெஸ்ஸாமி, த்வங் ஆக³தகாலே அப்பமத்தோ க³ண்ஹெய்யாஸீ’’தி வத்வா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஆளி, தவ ஆக³தகாலேயேவ நோ அத்தோ² ஜாதோ, தவ ஆக³தகாலஸ்மிங்யேவ ஹி மே ஸாமிகோ ஸதிங் படிலபி⁴, இதா³னி ஜீவதி, ஏஹி தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கரோஹீ’’தி வத்வா பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Veṇīpi kho siṅgālī pūtimaṃsaṃ assāsetvā ‘‘sāmi, mā cintesi, ahaṃ taṃ punapi upāyena ānessāmi, tvaṃ āgatakāle appamatto gaṇheyyāsī’’ti vatvā tassā santikaṃ gantvā ‘‘āḷi, tava āgatakāleyeva no attho jāto, tava āgatakālasmiṃyeva hi me sāmiko satiṃ paṭilabhi, idāni jīvati, ehi tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ karohī’’ti vatvā pañcamaṃ gāthamāha –
100.
100.
‘‘பியங் கோ² ஆளி மே ஹோது, புண்ணபத்தங் த³தா³ஹி மே;
‘‘Piyaṃ kho āḷi me hotu, puṇṇapattaṃ dadāhi me;
பதி ஸஞ்ஜீவிதோ மய்ஹங், எய்யாஸி பியபுச்சி²கா’’தி.
Pati sañjīvito mayhaṃ, eyyāsi piyapucchikā’’ti.
தத்த² புண்ணபத்தங் த³தா³ஹி மேதி பியக்கா²னங் அக்கா²யிகா மய்ஹங் துட்டி²தா³னங் தே³ஹி. பதி ஸஞ்ஜீவிதோ மய்ஹந்தி மம ஸாமிகோ ஸஞ்ஜீவிதோ உட்டி²தோ அரோகோ³தி அத்தோ². எய்யாஸீதி மயா ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச².
Tattha puṇṇapattaṃ dadāhi meti piyakkhānaṃ akkhāyikā mayhaṃ tuṭṭhidānaṃ dehi. Pati sañjīvito mayhanti mama sāmiko sañjīvito uṭṭhito arogoti attho. Eyyāsīti mayā saddhiṃ āgaccha.
ஏளிகா ‘‘அயங் பாபத⁴ம்மா மங் வஞ்சேதுகாமா, அயுத்தங் கோ² பன படிபக்க²கரணங், உபாயேனேவ நங் வஞ்செஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Eḷikā ‘‘ayaṃ pāpadhammā maṃ vañcetukāmā, ayuttaṃ kho pana paṭipakkhakaraṇaṃ, upāyeneva naṃ vañcessāmī’’ti cintetvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –
101.
101.
‘‘பியங் கோ² ஆளி தே ஹோது, புண்ணபத்தங் த³தா³மி தே;
‘‘Piyaṃ kho āḷi te hotu, puṇṇapattaṃ dadāmi te;
மஹதா பரிவாரேன, எஸ்ஸங் கயிராஹி போ⁴ஜன’’ந்தி.
Mahatā parivārena, essaṃ kayirāhi bhojana’’nti.
தத்த² எஸ்ஸந்தி ஆக³மிஸ்ஸாமி. ஆக³ச்ச²மானா ச அத்தனோ ஆரக்க²ங் கத்வா மஹந்தேன பரிவாரேன ஆக³மிஸ்ஸாமீதி.
Tattha essanti āgamissāmi. Āgacchamānā ca attano ārakkhaṃ katvā mahantena parivārena āgamissāmīti.
அத² நங் ஸிங்கா³லீ பரிவாரங் புச்ச²ந்தீ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ siṅgālī parivāraṃ pucchantī sattamaṃ gāthamāha –
102.
102.
‘‘கீதி³ஸோ துய்ஹங் பரிவாரோ, யேஸங் காஹாமி போ⁴ஜனங்;
‘‘Kīdiso tuyhaṃ parivāro, yesaṃ kāhāmi bhojanaṃ;
கிங் நாமகா ச தே ஸப்³பே³, தே மே அக்கா²ஹி புச்சி²தா’’தி.
Kiṃ nāmakā ca te sabbe, te me akkhāhi pucchitā’’ti.
ஸா ஆசிக்க²ந்தீ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Sā ācikkhantī aṭṭhamaṃ gāthamāha –
103.
103.
‘‘மாலியோ சதுரக்கோ² ச, பிங்கி³யோ அத² ஜம்பு³கோ;
‘‘Māliyo caturakkho ca, piṅgiyo atha jambuko;
ஏதி³ஸோ மய்ஹங் பரிவாரோ, தேஸங் கயிராஹி போ⁴ஜன’’ந்தி.
Ediso mayhaṃ parivāro, tesaṃ kayirāhi bhojana’’nti.
தத்த² தே மேதி தே பரிவாரே மய்ஹங் ஆசிக்கி². மாலியோதிஆதீ³னி சதுன்னங் ஸுனகா²னங் நாமானி. ‘‘தத்த² ஏகேகஸ்ஸ பஞ்ச பஞ்ச ஸுனக²ஸதானி பரிவாரெந்தி, ஏவங் த்³வீஹி ஸுனக²ஸஹஸ்ஸேஹி பரிவாரிதா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ‘‘ஸசே தே போ⁴ஜனங் ந லபி⁴ஸ்ஸந்தி, தும்ஹே த்³வேபி ஜனே மாரெத்வா கா²தி³ஸ்ஸந்தீ’’தி ஆஹ.
Tattha te meti te parivāre mayhaṃ ācikkhi. Māliyotiādīni catunnaṃ sunakhānaṃ nāmāni. ‘‘Tattha ekekassa pañca pañca sunakhasatāni parivārenti, evaṃ dvīhi sunakhasahassehi parivāritā āgamissāmī’’ti vatvā ‘‘sace te bhojanaṃ na labhissanti, tumhe dvepi jane māretvā khādissantī’’ti āha.
தங் ஸுத்வா ஸிங்கா³லீ பீ⁴தா ‘‘அலங் இமிஸ்ஸா தத்த² க³மனேன, உபாயேனஸ்ஸா அனாக³மனமேவ கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா நவமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā siṅgālī bhītā ‘‘alaṃ imissā tattha gamanena, upāyenassā anāgamanameva karissāmī’’ti cintetvā navamaṃ gāthamāha –
104.
104.
‘‘நிக்க²ந்தாய அகா³ரஸ்மா, ப⁴ண்ட³கம்பி வினஸ்ஸதி;
‘‘Nikkhantāya agārasmā, bhaṇḍakampi vinassati;
ஆரொக்³யங் ஆளினோ வஜ்ஜங், இதே⁴வ வஸ மாக³மா’’தி.
Ārogyaṃ āḷino vajjaṃ, idheva vasa māgamā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – ஆளி, தவ கே³ஹே ப³ஹுப⁴ண்ட³கங் அத்தி², தங் தே நிக்க²ந்தாய அகா³ரஸ்மா அனாரக்க²ங் ப⁴ண்ட³கங் வினஸ்ஸதி, அஹமேவ தே ஆளினோ ஸஹாயகஸ்ஸ ஆரொக்³யங் வஜ்ஜங் வதி³ஸ்ஸாமி, த்வங் இதே⁴வ வஸ மாக³மாதி.
Tassattho – āḷi, tava gehe bahubhaṇḍakaṃ atthi, taṃ te nikkhantāya agārasmā anārakkhaṃ bhaṇḍakaṃ vinassati, ahameva te āḷino sahāyakassa ārogyaṃ vajjaṃ vadissāmi, tvaṃ idheva vasa māgamāti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா மரணப⁴யபீ⁴தா வேகே³ன ஸாமிகஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தங் க³ஹெத்வா பலாயி. தே புன தங் டா²னங் ஆக³ந்துங் நாஸக்கி²ங்ஸு.
Evañca pana vatvā maraṇabhayabhītā vegena sāmikassa santikaṃ gantvā taṃ gahetvā palāyi. Te puna taṃ ṭhānaṃ āgantuṃ nāsakkhiṃsu.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ அஹங் தஸ்மிங் டா²னே வனஜெட்ட²கருக்கே² நிப்³ப³த்ததே³வதா அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā ahaṃ tasmiṃ ṭhāne vanajeṭṭhakarukkhe nibbattadevatā ahosi’’nti.
பூதிமங்ஸஜாதகவண்ணனா ஏகாத³ஸமா.
Pūtimaṃsajātakavaṇṇanā ekādasamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 437. பூதிமங்ஸஜாதகங் • 437. Pūtimaṃsajātakaṃ